فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رضاییان، مصباح الهدی باقری، میثم آقداغی صفحات 5-39
    در مطالعات و تحقیقات رشته مدیریت، توجه وافری صرف اداره جوامع، سازمان ها، گروه ها و افراد شده و به مقوله مدیریت خویشتن -علی رغم ضرورت و اهمیت وافرش- کمتر توجه شده است. در این مقاله با روش نظریه پردازی داده بنیاد که از روش های پژوهش کیفی است تلاش گردید به مسئله چگونگی مدیریت خویشتن بر اساس نظرهای حضرت امام خمینی -قدس سره- در کتاب شریف چهل حدیث ایشان پاسخ داده شود. بدین منظور، هشت حدیث از احادیث آن کتاب با روش نمونه گیری نظری، انتخاب و تحلیل شد و ضمن استخراج نکات کلیدی و کدگذاری آن ها، مفاهیم و مقولات مرتبط شناخته شد. بر اساس مدل به دست آمده از یافته های این پژوهش، مدیریت خویشتن، دارای دو سطح است: اول، ناظر به ساحت ملکی انسان است و با اداره قوای ظاهری و اصلاح اعمال و رفتار، تلازم دارد. دوم به ساحت ملکوتی انسان، مربوط و با اداره قوای سه گانه واهمه، شهویه و غضبیه و اصلاح ملکات نفسانی، متلازم است. راهکارهای مدیریت خویشتن در سطح اول عبارت است از تفکر، عزم، مشارطه، مراقبه، محاسبه، و تذکر؛ و راهکارها و راهبردهای سطح دوم عبارت است از حفظ خیال، موازنه و اصلاح ملکات نفسانی که خود شامل راهکار علمی و عملی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت خویشتن، خودمدیریتی، رهبری خویشتن، چهل حدیث، امام خمینی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • حسین اصلی پور، شمس سادات زاهدی، فتاح شریف زاده، وجه الله قربانی زاده صفحات 41-66
    این پژوهش کیفی به دنبال کشف الگوی بومی تدوین خط مشی های زیست محیطی کشور با بهره گیری از نظریه داده بنیاد است. بدین منظور 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته تخصصی با خبرگان و 2 مطالعه مجزا (تاریخی و اسلامی) شده است. تحلیل داده ها در فرآیند کدگذاری باز، منجر به ظهور 119 مفهوم انتزاعی در قالب 40 مقوله اصلی گردید. سپس این مقولات در فرآیند کدگذاری محوری به یکدیگر مرتبط شدند. در نهایت، 5 قضیه در نتیجه کدگذاری انتخابی به دست آمد. تحلیل داده ها بر اساس نظریه داده بنیاد، مبین آن است که «بازیگران زیست محیطی» به منزله شرایط علی در تدوین خط مشی زیست محیطی از طریق راهبرد «کنش های زیست محیطی» به مقوله محوری پژوهش مرتبط می شوند. در عین حال، «ابرخط مشی های زیست محیطی» به منزله عوامل مداخله گر، و عوامل زمینه ای «نرم» و «سخت» به منزله مولفه های بسترساز، تدوین خط مشی های زیست محیطی را تسهیل می کنند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، خط مشی گذاری زیست محیطی، توسعه پایدار، نظریه داده بنیاد، محیط زیست، الگوی بومی، تدوین خط مشی
  • سعید مسعودی پور، بهرام خیری صفحات 67-97
    بازاریابی، دانشی است که بسط مفهومی و کابردی آن در حیطه تجارت و بازرگانی،محدود نشده است. فنون این دانش در حوزه هایی مانند بازاریابی سیاسی و نیز در رویکرد اداره امور عمومی با عنوان مدیریت دولتی نوین، استفاده می شود. یکی از نحله های نسبتا نوظهور در این دانش، بازاریابی اجتماعی است که هدف از آن -بر خلاف هدف بازاریابی تجاری که سودآوری است- حل مسائل و مشکلات اجتماعی به منظور ایجاد رفاه اجتماعی است. موضوعاتی نظیر سلامت و بهداشت، مبارزه با مصرف مواد مخدر و استعمال دخانیات و مشروبات الکلی، کمک به نیازمندان و بیماران و... از جمله موضوعاتی است که در حیطه بازاریابی اجتماعی مطرح شده است. یکی از مسائلی که تحمل آن در جامعه اسلامی، بسیار دشوار است، وجود فقر است. یکی از راهکارهای دینی برای درمان فقر، بازتوزیع درآمدی است که شکلی از آن، انفاق های مستحبی است. تلاش نوشتار حاضر، مراجعه به قرآن کریم برای احصای نحوه تبلیغ قرآن کریم از حیث انواع جاذبه های تبلیغاتی درباره انفاق است. برای این کار از روش تحقیق موضوعی در قرآن کریم و با اعتبارسنجی یافته ها بر مبنای عرضه آنها به تفاسیر معتبر، استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که سه نوع جاذبه منطقی، احساسی و ترس که در متون متعارف نیز به آنها پرداخته شده است در موضوع انفاق در آیات قرآن دیده می شود. هم چنین از آیات قرآن کریم، جاذبه چهارمی با عنوان جاذبه اطمینان بخش نیز به دست آمد که در بازاریابی اجتماعی انفاق می تواند اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، تبلیغات، انفاق، قرآن، جاذبه های ترس، جاذبه های احساسی و منطقی
  • سعید مرتضوی، شمس الدین ناظمی، محمد لگزیان، حسن جعفریانی صفحات 99-133
    رفتار سیاسی در سازمان، موضوعی متناقض نماست و به رغم وجود دیدگاه دو قطبی -مثبت و منفی- نسبت به آن، جزء لاینفک زندگی سازمانی است. این پدیده در سازمان های ایرانی با توجه به سلطه نسبی سازمان غیررسمی بر سازمان رسمی و تمایل به قانون گریزی، پدیده ای رایج است. مطالعهحاضربه دنبال شناخت رفتارهای رایج سیاسی و منطق استفاده از این رفتارها به دست مدیران بخش خصوصی بود. بدین منظور با استفاده از نظریه داده بنیاد با 21 مدیر نمونه استانی در بخش خصوصی مصاحبه عمیق به عمل آمد. نتایج حاصل از پژوهش، 20 رفتار شایع سیاسی را شناخت و مفهوم سازی کرد. طبقه بندی و بررسی رفتارهای شناخته نشان داد که قدرت، صرفا کلیدواژه نوع شناسی رفتارها نیست بلکه با توجه به ماهیت خصوصی بودن واحدها، این نحوه استفاده از قدرت برای نفوذ در دو شکل نرم و سخت و نیز کنشی یا واکنشی است که به توصیف رفتار سیاسی مدیران و تمایز بین رفتار آنها در قالب مواجهه و اثرگذاری می پردازد.
    کلیدواژگان: قدرت، سیاست، رفتار سیاسی، نفوذ
  • سیدجعفر حسینی، محمدحسین مهدوی عادلی، محمد جواد رزمی صفحات 135-156
    تبیین نهادگرایان از حقوق مالکیت با نوع نگاه آن ها به مفهوم دولت مدرن پیوند تنگاتنگی دارد و بر همین اساس، تبیین های نهادی از حقوق مالکیت ارتباط مستقیمی با الگوهای مختلف خط مشی گذاری عمومی خواهد داشت. در این میان، نهادگرایی استرم به عنوان یکی از مهم ترین رویکردهای نهادی سالیان اخیر، به جهت تفسیر منحصربه فرد خود از دولت مدرن، خط مشی گذاری حقوق مالکیت را از چنان تغییر ماهوی برخوردار کرده است که نتیجه آن، ارائه الگویی نوین از خط مشی گذاری عمومی موسوم به خودحکمرانی بوده است. به همین جهت، ازآنجا که قابلیت ها و ظرفیت های الگوی نهادی مورد نظر در خط مشی گذاری های کشور ما، همچنان مغفول است، در این پژوهش سعی شده است تا با رویکردی توصیفی– تحلیلی، این الگوی خط مشی گذاری به عنوان رویکردی که نوآوری های منحصربه فرد آن سبب اعطای جایزه نوبل اقتصاد در سال 2009 به خانم استرم بود، تبیین شود. همان گونه که اشاره خواهد شد، در این الگوی خط مشی گذاری تفکیک سطوح مختلف خط مشی گذاری از یکدیگر و واگذاری بخشی از حقوق حکمرانی به کنشگران حاضر در سطح عملیاتی یک فعالیت اقتصادی و اجتماعی، علاوه بر آنکه با مبانی الگوهای حکمرانی مدرن سازگاری بیشتری خواهد داشت، به واسطه تغییر الگوی تحصیل حقوق مالکیت توسط کنشگران اقتصادی و در نتیجه تغییر انگیزه های آن ها سبب کاهش هزینه های مبادله در فعالیت های اقتصادیو اجتماعی خواهد شد.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، اقتصاد نهادی، حقوق مالکیت، دولت
  • مصطفی هادوی نژاد، سجاد تمدن صفحات 157-189
    هدف این پژوهش شناسایی صفات شخصیتی مقاومت رفتاری در برابر تغییر طبق تجربه مدیران ارشد سازمان های دولتی رفسنجان در چارچوب پدیدارشناسی تفسیری و در محدوده نظری مکتب صفات شخصیتی و رویکرد نگرشی به مقاومت در برابر تغییر است. نمونه گیری نوعی تا مرحله اشباع نظری انجام و برای تحلیل داده ها از نرم افزار «Maxqda» استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که خرابکاران به لحاظ شخصیتی افرادی هستند سوداوی، ISTJ، درون کنترل، ناسازگار، درونگرا، خودشیفته، وظیفه نشناس و دارای ماکیاولیسم بالا. بازماندگان، دموی، ENFP، برون کنترل، سازگار و دارای گشودگی اندک در برابر تجربه هستند. معترضان را می توان به دو گونه خودشیفته و مصلح تقسیم بندی کرد که برخی صفات شخصیتی آن ها مشترک و برخی دیگر خاص آن هاست. کانون کنترل درونی، برون گرایی، عزت نفس و خودباوری بالا در ایشان، صفات عام و مشترک به حساب می آید. این در حالی است که به طور خاص، معترضان خودشیفته، افرادی صفراوی و خودشیفته اند و معترضان مصلح، افرادی دموی، سازگار و وظیفه شناس هستند. از خودبیگانگان نیز افرادی بلغمی، برون کنترل، سازگار، یکنواخت طلب، کوته اندیش و واجد مخاطره پذیری و گشودگی اندک در برابر تجربه و نیز جمودشناختی و واکنش هیجانی زیاد به تغییر هستند.
    کلیدواژگان: مقاومت در برابر تغییر، شخصیت، صفات شخصیتی، پدیدارشناسی
|
  • Ali Rezaeian, Mesbaholhoda Bagheri, Meysam Aghdaghi Pages 5-39
    Research and writing on management have given a great deal of attention to managing societies، organizations، groups، and individuals، but little attention to self- management. Utilizing «grounded theory» as a qualitative research method، this article attempts to answer the question of how one can manage oneself. Our answer is based on Imam Khomeini`s ideas in his noteworthy book «Forty Hadithes». To this end، eight hadithes were selected by theoretical sampling method and analyzed. Their key points were then derived and coded، and related concepts and categories were identified. Due to the achieved model، self- management has two stages: the first is related to the worldly aspect of human beings، which pertains to administrating our visible faculties and amending our actions and behaviors. The second stage is related to the invisible and sublime aspect of human existence، which is accompanied by managing the triple faculties i. e. al-quwwah al-wahmiyyah، al-quwwah al-ghadabiyyah، and al-quwwah al-shahawiyyah. Self-management strategies at first stage are contemplation، resolve، stipulation، self-vigilance، self-examination، and remembrance. Those of the second stage are retention of fancy، equilibrium، and amendment of habits which in their own turn contain theoretical and practical solutions.
    Keywords: Self, management, Self, Leadership, Forty Hadith, Imam Khomeini, Grounded theory
  • Hossein Aslipour, Shamsosadat Zahedi, Fattah Sharifzadeh, Vajhollah Qorbanizadeh Pages 41-66
    The purpose of this qualitative study is to explore an indigenized model for environmental policy formulation in Iran، using grounded theory. In this regard an open interview with 16 experts and 2 separate historical and Islamic studies were conducted. By data analysis in open coding process 119 abstract concepts in the form of 40 main categories were extracted. Then، in the phase of axial coding، the links between these categories were determined، which caused a coding paradigm. Finally، in the process of selective coding 5 theoretical propositions were obtained. The results indicate that the indigenized model consists of environmental actors as causal conditions، environmental actions as mutual action/reaction strategies and environmental Meta policies as intervening conditions. In addition، soft and hard contextual components facilitate environmental policy formulation.
    Keywords: Public policy making, Environmental policy making, Sustainable development, Grounded theory, Environment, Indigenized model, Policy formulation
  • Saeed Masoodipoor, Bahram Kheiri Pages 67-97
    Marketing is a field that is not conceptually and practically limited to the area of trade and commerce. Techniques of this science are used in other areas such as political marketing as well as the approach of handling public affairs known as the new public management. One of the new approaches of this science is social marketing whose goal is solving social problems for increasing social welfare whereas the goal of commercial marketing is increasing the profit of organization. Topics such as health، fighting against smoking and alcohol and drug consumption، helping the poor and the sick، etc. are issues considered in social marketing. Poverty is one unbearable problem in the Muslim community. One of the religious ways to treat poverty is redistribution of income، a form of which is voluntary contributions (infaq). This article attempts to recognize different advertising methods found in the Holy Quran about creating appeal for infaq. To do this، a thematic research in the Quran is done and the validation of results is established on the basis of valid Quranic interpretations. The results show that three types of rational، emotional and intimidatory appeals exist in the verses pertaining to infaq in the Holy Quran. In addition، a fourth appeal،which may be called confidence appeal، is discovered in the social marketing of infaq، which could be as effective.
    Keywords: Social marketing, Advertising, Infaq, the Holy Quran, Fear, Emotional, rational appeals
  • Saeed Mortazavi, Shamsoddin Nazemi, Mohammad Lagzian, Hasan Jafariani Pages 99-133
    Political behaviour in organization is a problematic issue. In spite of different perspectives-negative and positive- toward this phenomenon، it is an inseparable part of organizational life. It is also a common phenomenon in Iran with respect to the domination of informal over formal organization and a willingness to break the law in Iranian business environments. This study sought to identify common political behaviors and logical basics for using them by the private sector managers. To do this، qualitative method and grounded theory strategy were selected and depth interviews were performed with 21provincial top managers of the private sector. We then identified and conceptualized 20 common political behaviors. Classification and identification of behavior within the organization shows that ''power'' isn’t a mere keyword in behavior typology، but due to the private nature of the units،it is the quality of using power to influence in two forms of hard-soft and active-reactive which describes managers'' political behavior and distinction between their behaviours in the forms of confrontation and effectiveness.
    Keywords: Power, Politics, Political Behaviour, Influence
  • Seyed Jafar Hosseini, Mohammad Hossein Mahdavi Adeli, Mohammad Javad Razmi Pages 135-156
    In institutionalism، the explanation of property rights has near relevance to the concept of modern state. Therefore، institutional explanations about property rights have immediate relevance to public policy frameworks. Among them، the “Ostrom’s Institutionalism”، as one of the most important institutional approaches in recent years، due to its unique interpretation of the modern state، implemented such a change in public policy property rights that resulted in the creation of a new public policy model، called “Self- Governance”. Consequently، due to the ignorance of these institutional framework capabilities and capacities in our country''s policy- making، this study، by using the analytical and descriptive method، has explained this public policy approach as a model the novelty value of which made Mrs. Ostrom be awarded the Nobel Prize for Economics in 2009. As it will be seen، in this public policy model، the separation of policy levels and transference of some parts of governance duties to operational undertakers of economic and social activities has more compatibility with modern governance foundations besides inducing lower transaction costs in social and economic activities through a change in securing property rights model and the actors'' incentives.
    Keywords: Pubic Policy, Institutional Economics, Property Rights, State
  • Mostafa Hadavinejad, Sajad Tamaddon Pages 157-189
    The purpose of this study is to examine the personality traits of different types of behavioral resistance to change according to the experiences of senior managers of public organizations in Rafsanjan، in the framework of phenomenology، and within the theoretical framework of the school of personality traits and attitudinal approach to resistance to change. The data was gathered based on typical sampling up to theoretical saturation and was analyzed by using Maxqda software. The findings showed that saboteurs are، characteristically speaking، melancholic، ISTJ، with an internal locus of control، unadaptable، introverted، narcissistic، undutiful، and highly Machiavellian. Survivors are sanguine، ENFP، with an external locus of control، adaptable، and with low openness to experience. The protesters can be classified into two types: narcissistic and benevolent. Some of their personality traits are shared and others are peculiar to each. Internal locus of control، extroversion، and high self-esteem and confidence are the shared traits. However، narcissistic protestors are specifically choleric and benevolent protestors are sanguine، adaptable and dutiful. Also alienated characters are phlegmatic، adaptable، routine seekers، narrow-minded، and not risk takers، and have low openness to experience، with high cognitive rigidity، and high emotional reaction to change.
    Keywords: Resistance to change, Personality, Personality traits, Phenomenology