فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1387)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت الاسلام ولی الله نقی پورفر، علیرضا افضلی صفحه 5
    تصویر پردازی از آینده یکی از حوزه های مورد بحث در آینده نگری است. این حوزه با دو رویکرد القایی و بصیرت بخش انجام می گیرد. تصویرپردازی از آینده را نمی توان با رویکرد القایی انجام داد، چرا که از مشروعیت برخوردار نمی باشد و در سیر زمان محکوم به شکست است. بنابراین جهت ارائه تصویری عقلایی و منطقی از آینده باید آن را با رویکرد بصیرت بخش دنبال نمود. از این رو تنها زمینه قابل اعتنا، آینده نگری الهی است که منجر به تصویرپردازی بصیرت بخش می شود. ادیان و به ویژه دین اسلام و خصوصا مذهب تشیع، سرشار از تصویرپردازی از آینده است. در قرآن کریم و روایات ائمه(ع) نکات برجسته ای در مورد آینده و خصوصیات آن آمده است. در این تحقیق بر آن هستیم تا تصویری روشن از آینده موعود، بر اساس آیات قرآن کریم و روایات ذیل آن ها ارائه دهیم. تصویری که بر اساس این تحقیق از آینده موعود ارائه شده، تصویری امید دهنده و روشن از آینده است، تصویری است که بر پیروزی حق بر باطل تاکید داشته و بر اساس گسترش عدل و فراگیر شدن آن ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: آینده نگری، تصویر پردازی، آینده موعود، وضعیت مطلوب، جامعه پس از ظهور
  • غلامرضا گودرزی، محمد مهدی ذوالفقارزاده صفحه 41
    آینده پژوهی یا آینده نگری با رنگ و بوی غربی آن، از مباحث نوپایی است که در کشور ما نیز مطرح شده است. امروزه شاید در هیاهوی مجامع «اثبات گرایانه» مجال کمتری برای بیان یا طرح آینده نگری های قرآنی و دینی مانده باشد، اما آنچه مسلم است، نگاه عمیق قرآن و روایات اهل بیت(ع) به آینده، صحنه های آن و اداره کنندگان آن صحنه هاست. به یک معنی، قرآن–که تبیین همه چیز در آن است- کتاب آینده و آینده سازی و بهترین منبع برای تصویرپردازی بصیرت بخش از آینده به حساب می آید. در این راستا پرداختن به مبانی و ایده های آیند هاندیشی قرآنی و شیعی و توسعه نظام مند آن در ادبیات علم آینده پژوهی در کشور، امری لازم و ضروری است.
    این مقاله، با نگاهی کوتاه به ادبیات آینده پژوهی و بررسی اجمالی آینده نگری در افق دین، بر موضوع «تصویرپردازی بصیرت بخش» از آینده به عنوان یکی از بهترین روش های آینده نگری الهی تاکید می کند. اما محور اصلی مقاله بررسی ویژگی های مدیران آینده در آن تصویر است. در این راستا با محور قرار دادن یکی از آیات قرآن، «صالحین» را از جانب خداوند، مدیران صحنه های آینده عالم دانسته و در ادامه سعی دارد تا ویژگی های صالحین را در قرآن بررسی نماید.
    کلیدواژگان: آینده نگری، تصویرپردازی بصیرت بخش از آینده، آینده نگری الهی، بهشت ظهور، مدیران آینده، مدیران صالح آخرالزمانی، عمل صالح، صالحین
  • حجت فرجی خورشیدی، سید مصطفی حدادی صفحه 75
    همزمان با گسترش مفهوم مدیریت زنجیره تامین در صنایع گوناگون، موضوع ارزیابی عملکرد زنجیره تامین نیز مورد توجه قرار گرفت. مدل های متعدد و متنوعی جهت ارزیابی عملکرد فرآیند های سازمان به کار برده می شد، اما یکی از جدیدترین روش های ارزیابی عملکرد در زنجیره تامین با عنوان مدل(SCOR) معروف می باشد. که یک مدل مبتنی بر فرآیند است و در آن پنج حوزه اصلی فرآیند های زنجیره تامین(برنامه ریزی، منابع، ساخت، ارسال و بازگشت) تعیین و تبیین شده است. هر یک از این حوزه ها دربردارنده فرآیند هایی است که اجرای دقیق فعالیت های مرتبط با هر یک، ضامن کارآیی و اثربخشی زنجیره تامین مورد نظر خواهد بود.
    سازمان تامین اجتماعی با در اختیار داشتن کارخانجات تولید مواد اولیه، کارخانجات و شرکت های ساخت دارو و نیز شرکت ها توزیع دارو، هولدینگ دارویی کاملی را تشکیل داده است. این مقاله با استفاده از مدل مرجع عملیاتی زنجیره تامین، زنجیره عرضه دارویی سازمان تامین اجتماعی را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد، مدل مرجع عملیاتی زنجیره تامین، هولدینگ دارویی، سازمان تامین اجتماعی
  • عباسعلی حاج کریمی، غلامعلی طبرسا، فرج الله رحیمی صفحه 103
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر اقدامات منابع انسانی بر رفتار شهروندی کارکنان و با لحاظ نمودن تعهد سازمانی به عنوان متغیر میانجی یا واسطه انجام شده است. بدین منظور پرسشنامه ای برای سنجش این متغیر ها طراحی شده و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری توسط تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، در میان کارکنان رده تخصصی بانک ملت توزیع شد.
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اقدامات منابع انسانی بر رفتارشهروندی کارکنان تاثیر مثبتی دارد. از بین اقدامات منابع انسانی(یعنی توانمندسازی، توسعه شایستگی، عدالت رویه ای و تسهیم اطلاعات) بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی داشته است. همچنین اقدامات منابع انسانی، طبق مدل تحلیل مسیر، می تواند از طریق تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی تاثیرگذارد. در پایان جهت بهبود رفتار شهروندی سازمانی از طریق تقویت اقدامات منابع انسانی پیشنهاداتی برای مدیران منابع انسانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اقدامات منابع انسانی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، مدل معادلات ساختاری
  • مصباح الهدی باقری، جواد دل پسند صفحه 125
    فرآیند برنامه ریزی استراتژیک و محصول آن، بعنوان یک برنامه مدون در هر حوز های بسترساز رشد، تنظیم کننده فعالیت ها و حتی روابط و ضوابط می باشد. هر نظامی که متغیر های درونی آن از پویایی بیشتر برخوردار بوده و از دایره کنترل قطعی خارج باشد، نیاز بیشتر به این برنامه با منظور نمودن سناریو های مختلف دارد. نظام آموزشی از متغیر هایی که کمتر قالب پذیر بوده اند، شکل یافته و «استاد و دانشجو و محتوای آموزشی» سه عنصر مبین این نظام هستند.
    در این مقاله ضرورت حضور برنامه ریزی استراتژیک در حوزه آموزش مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با نیم نگاهی به نوع سازمان، الگوی مناسب جهت برنامه ریزی استراتژیک مشخص می شود و برای کاربردی شدن موضوع، حوزه آموزش دانشگاه امام صادق(ع)، بستر برنامه ریزی استراتژیک قرار گرفته تا از این رهگذر اهداف استراتژیک و استراتژی های دانشگاه در حوزه آموزش به عنوان گام های اولیه و پیشنهادی برنامه ریزی ارائه شود.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، برنامه ریزی استراتژیک، حوزه های ماموریتی، دانشگاه ماموریت محور، دانشگاه امام صادق(ع)
  • بهمن حاجی پور، مرتضی سلطانی صفحه 183
    امروزه دانشگاه ها به عنوان سازمانهایی غیرانتفاعی همچون سازمان های انتفاعی، با محیطی پیچیده و متلاطم روبرو هستند؛ محیطی که منابع، اثرات و انتظارات آن دائما در حال تغییر و تحول است. هدایت صحیح دانشگاه از میان این تلاطم ها و ناآرامی ها در جهت نیل به چشم انداز خود نیازمند شناخت و درک صحیح از محیط و تحولات آن، ارزیابی واقع گرایانه از قابلیت ها و ضعف های داخلی سازمان و اتخاذ تصمیم های راهبردی هوشمندانه می باشد. این مساله زمینه بکارگیری مدل های برنامه ریزی استراتژیک در دانشگاه ها را فراهم نموده است. در این تحقیق تلاش شده به منظور تسریع حرکت دانشگاه امام صادق(ع) به سوی چشم انداز خود، با استفاده از یک مدل مناسب برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی های کلان حوزه پژوهش دانشگاه امام صادق(ع) طراحی و تدوین گردد.
    کلیدواژگان: استراتژی، پژوهش، استراتژی پژوهشی، برنامه ریزی استراتژیک پژوهشی، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، دانشگاه امام صادق(ع)
  • سید حمید خداداد حسینی، روح الله سهرابی صفحه 225
    امروزه فناوری به عنوان یکی از مهمترین عوامل توسعه اقتصادی و صنعتی کشور ها مطرح می باشد. در مناطق مختلف جهان، روش های گوناگونی در راستای تسهیل انتقال و مبادله فناوری در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی بکار می رود. ایجاد فن بازار به عنوان مرکز و مرجع مبادلات فناوری یکی از سازوکار های پیشرفته و نوپا در جهت هدف فوق الذکر محسوب می شود. در ایران مبادلات و انتقال فناوری از نظام و ساختار منسجم و هدفمندی برخوردار نیست و این مساله باعث بروز مشکلات بسیاری برای عرضه کنندگان فناوری و متقاضیان فناوری شده است. در مقاله حاضر پس از بررسی بحث مبادلات فناوری، به معرفی اجمالی برخی از فن بازار ها در اروپا و آسیا پرداخته شده است. در ادامه با استفاده از مصاحبه و مطالعه میدانی از بین کارشناسان فن بازار و حیطه های مرتبط و آشنا با آن جهت ارائه چارچوب مفهومی و الزامات و شرایط عملیاتی فن بازار در سطح ملی در ایران، استفاده شده است. در واقع این مقاله در پی ارائه تشریح ماموریت و اهداف بخش های مختلف، مالکیت، فرآیند داخلی و ارتباطات فن بازار سطح ملی در ایران و همچنین پبش نیاز های ایجاد فن بازار می باشد.
    کلیدواژگان: فن بازار، فناوری، انتقال و مبادله فناوری، عرضه کنندگان فناوری، متقاضیان فناوری، ارزیابی و بازاریابی فناوری
  • صفحه 259
|
  • Vali Allah Nagiphourfar( , Ali Reza Afzali Page 5
    Depiction of the future is a significant problem dealt with in futurology. It may be accomplished by two approaches: first to induce people to accept a future we have drawn(inductive approach), and second to follow the future drawn by a divine religious system of thought as an everlasting system, and draw one`s perspective consistent with it(insightful approach). The first approach has been illegitimate and is thought to be a vain attempt. Therefore, to draw a religious, yet reasonable depiction of the future, one must follow the insightful descriptions of religion about the future(insightful approach). All religions have a rich tradition about the picture of the future, and its characteristics. In this study we aimed at providing a distinct description of the promised future by Islam, rested on the Quran`s and Hadith`s subject-matters in this field.The depiction of the promised future in Islam is hopeful and vibrant. It promises the prevalence of virtue over vice and domination of justice.
  • Gholamreza Goudarzi, Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh Page 41
    Futurology or future study with it's western approach is a new idea which has recently been introduced in our country. Nowadays, in the hubbub of "positivistic" societies there may remain few opportunities to represent Quranic and divine futurologies. But certainly the Quran and Narratives of Household of the Holy Prophet(A.S) have a profound insight to future, it's scenes and managers of those scenes. In a sense, the Quran is a book of the future and future building and the best source for insightful depiction of the future. In this path, it is necessary to the concerned about Quranic and Shiah futurologies's essentials and ideas and systematic development in our futurology literature.In this article, while glancing at futurology literature and futurology in the light of religion, there is an emphasise on "insightful depiction of the future" as one of the best ways of the divine futurology. Then it is tried to present the "attractive" and yet "Quranic" image from the future. But the focus of the article is to investigat the characteristics of the future managers in that image. In this path, by focusing on one of the Koranic verses, the "pious" have been introduced as the future managers of the human society and a lot of attempts have been made to investigate the meaning of "the pious" in order to express the characteristics, values, logic, of the future managers of the human society. The investigator hopes to have some part, even very small, in promoting the divine futurology of the Right Front by conducting the current study.
  • Hojjat Faraji Khorshidi, Seyyed Mostafa Haddadi Page 75
    In parallel with the expansion of SCM concept in different industries, supply chain evaluation and measurement was also considered too. Performance measurement is a very important base for decision-making, planning and controlling. Nowadays there is a variety of models for performance evaluation, but lack of a comprehensive system for performance measurement among some cooperative organizations has still remained. One of the newest models for supply chain performance measurement is SCOR(Supply Chain Operation Reference), a process-based model that clarifies five main processes in supply chain context (Planning, Sourcing, Making, Delivering and Returning). Each of these processes include different activities and criteria so that taking action according to them will guarantee the efficiency and effectiveness of supply chain management.In Iran, Social Security Organization(SSO), possessing a pharmacy holding with numerous companies in the field of material & pharmacy production and a very expanded distribution system, has the main pharmacy market share. These set of companies compose a supply chain that the evaluation of its efficiency and effectiveness according to the SCOR model is the main aim of this article.
  • Abbasail Hajj Karimi, Gholamali Tabarsa, Farajollah Rahimi Page 103
    This paper studies the effect of human resource practices on organizational citizenship behavior by taking into consideration the moderate role of organizational commitment in Melat Bank. For this reason a questionnaire was distributed among 154 respondents.Structural equation modeling is used for the purpose of analyzing the obtainted data. Findings show that there is a positive relationship between human resource practices and organizational citizenship behavior. Also, in accordance with path analysis model, human resource practices can affect citizenship behavior through organizational commitment.
  • Mesbaholhoda Bagheri, Javad Delpasand Page 125
    Strategic planning process and its product, as a framed plan, will lead to a context suitable for growth in which relationships and rules and also activities will get organized. Any system whose internal variables are more dynamic and are out of absolute control cycle, needs this plan more by including different scenarios. Educational system is made up of variables of less formative components; teachers, students and educational materials are the three components that comprise the system. Putting these components and other effective internal variables together on one side and the precise and less flexible goals of these systems, on the other side, can clarify significance of the strategic planning process application. In fact, having an un-strategic view for a productive educational center will not lead to the crystalization of any critical point. However a strategic plan with all of its spesifications and characteristics, is a matter of absolute necessity. In this study, the area of planning(and its specification strategy) regarding the paradigms and the existing models is defined. Then, the organizational view concerning the academic systems, how to distinguish different kinds of education is discussed seperately. Knowing how to distinguish different kinds of universities(mission - based) and the models used for strategic planning, a model suitable for the design and organizing strategies responding the educational domain of Imam Sadiq University(A.S) was suggested to match the model, general goals and strategies of university.
  • Bahman Hajipour, Morteza Soltani Page 183
    Nowadays universities, as nonprofit organizations, like profit organizations, have an abstruse and turbulent environment, an environment whose resources, effects and expectations are constantly changing. Authentic guidance of university through such unrest and turbulence to achieve its vision needs correct identification and perception of environment and its mutations, realistic assessment of internal competencies and weaknesses of organization and making smart strategic decisions. This status has predisposed using strategic planning models in universities. In order to speed up the move of the Imam Sadiq University toward its vision, this research has tried to design and formulate grand strategies for Imam Sadiq University`s research domain as one of the most important activities of this university- using a proper strategic planning model.
  • H.Khodadad Hosseini, Roohollah Sohrabi Page 225
    There is no doubt that nowadays technology is accounted as one of the most significant factors of economic and industrial development in the world. Countries use different ways and methods to facilitate technology transfer and transaction at local, national, international and global levels. Creating technomart(or techno-market) as center of technology transaction is one of the advanced mechanisms for the above aim. In Iran technology transfer and transaction do not have a stable and coherent system. This weakness has made many problems for technology suppliers(such as elites, universities, R&D centers and…) and technology demanders(such as government, industry, especially SMEs, investors,...). In this article, through studying benchmarks in the world and interviews with technomarts and expert and survey of related issues(such as technology law, technology evaluation and marketing, venture capital etc.) conceptual framework and operational implications for National Technomart in Iran have been presented. This paper explains the mission and objectives, departments and parts, ownership, internal process, infrastructures and communications in the national technomart of Iran. It's clear that using other countries, experiences and considering prerequisites and infrastructures would be helpful in planning and executing such a process.