فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1389)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1389)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نادر جعفری هفتخوانی، محمدهادی همایون صفحه 5
    در جهان امروز، کشورها افزون بر آگاهی از نقش وجهه در رونق جهانگردی، با تاکید بر ابعاد سیاسی و فرهنگی این پدیده، از ظرفیت آن به منظور معرفی بهینه و بهبود وجهه ملی خود نیز بهره های فراوانی می برند. تحقیقات اخیر نشان داده است که وجهه ملی هر کشور می تواند مرجع و شاخص موثری برای موفقیت تلاش هایی آن کشور در سطح بین المللی باشد. مدل های معتبر ارزیابی و تعیین وجهه ملی، امتیاز و طبقه بندی وجهه ملی هر کشور را با ترکیبی از مولفه های مختلف ازجمله جهانگردی، فرهنگ و میراث فرهنگی و مردم می سنجند که نمایانگر ظرفیت و نقش موثر جهانگردی در ساخت وجهه ملی کشورهاست. در دنیای مدرن، ابزارهای اصلی شکل دهی وجهه ملی کشورها، رسانه های بین المللی و ابزارهای ارتباطات میان فرهنگی نظیر جهانگردی هستند که مرور مطالعات موجود نشان دهنده مزیت های جالب توجه جمهوری اسلامی ایران در حوزه جهانگردی و ضعف نسبی آن در برخورداری از رسانه های بزرگ بین المللی است. پژوهش حاضر که به نقش جهانگردی در بهسازی وجهه ملی کشورها می پردازد، در پی پاسخ به دو پرسش زیر است: رابطه میان جهانگردی و وجهه ملی کشورها چیست؟ و جایگاه کنونی جهانگردی در وجهه ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ هدف این پژوهش، شناخت و تبیین و بیان مدلی برای رابطه میان جهانگردی و وجهه ملی جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نوع اکتشافی است و فرضیه نیاز ندارد.
    کلیدواژگان: جهانگردی، وجهه ملی، برندسازی ملی، ارتباط میان فرهنگی
  • مصباح الهدی باقری، اکبر عرفانی فر صفحه 43
    بی شک، به دست آوردن و حفظ وجهه و تصویر بیرونی مثبت، یکی از اهداف مهم تمامی سازمان ها محسوب می شود. امروزه بسیاری از سازمان ها زمان، منابع و تلاش بسیاری را صرف ایجاد تصویری تاثیرگذار از سازمان یا کسب و کار خود می کنند؛ چرا که هر گاه سازمانی تصویر مثبتی داشته باشد، مخاطبان، ذی نفعان و مشتریان آن، عموما رفتارها و تصمیمات آن سازمان و نیز تجربه های خود با آن را مثبت تلقی خواهند کرد؛ درحالی که اگر این افراد یا گروه ها در ذهن خود تصویری منفی از آن سازمان داشته باشند، عملکرد و رفتار آن سازمان نزد آن ها به شکلی غیرواقعی تحت تاثیر تلقی ها و برداشت های منفی خواهد بود. نظر به اهمیتی که مفهوم تصویر سازمانی برای سازمان ها و نهادهای مختلف دارد، تحقیق حاضر با دو هدف «اکتشافی» و «آزمون فرض» و با استراتژی مطالعه موردی انجام گرفته و گردآوری اطلاعات نیز در آن به سه شیوه کتابخانه ای، تحلیل محتوا و پیمایشی بوده است. نهایتا، در دانشگاه امام صادق (ع) مولفه هایی همچون هویت و فرهنگ دانشگاه، دانش آموختگان، گزینش و سایر عوامل بدو ورود، شهرت و پیشینه خاص، ویژگی ها و عملکرد بخش های مختلف، محیط فیزیکی و نمادها، کارکنان در تماس با مخاطبان بیرونی و پوشش رسانه ای اخبار و مراسم مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تصویر این دانشگاه شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: تصویر، تصویر برند، برند سازمانی، تصویر سازمانی، دانشگاه، دانشگاه امام صادق (ص)
  • حسن دانایی فرد، علیرضا حسن زاده، نورا سالاریه * صفحه 79

    یکی از دغدغه های اصلی مدیران، برانگیختن کارکنان بهعنوان سرمایه های استراتژیک سازمان است. سازمان های سالم به طورخودکار انگیزشآورند. عوامل متعددی بر انگیزشزایی سازمانی موثرند. بیتوجهی رفتار جان سوزی است که اگر بر روح و جسم سازمان چنگ بیندازد، سازمان دچار عقب ماندگی ذهنی و جسمی مزمن خواهد شد. هدف غایی این پژوهش طراحی نوعی سنجه برای اندازهگیری بی تفاوتی سازمانی است. برای طراحی چنین سنجهای، استراتژی پژوهش ترکیبی اکتشافی متوالی استفاده شده است. بر این اساس، ابتدا بر اساس یافته های حاصل از مصاحبه های عمیق، ابعاد، مولفه ها و شاخص های بی تفاوتی تعیین شد (پژوهش کیفی) و در مرحله دوم برای تعیین روایی سازه همبستگی سنجه بی تفاوتی با سه سنجه استاندارد تعهد سازمانی، ترک شغل و هویت سازمانی محاسبه شد. نتیجه حاصل نوعی سنجه (پرسش نامه) روا برای اندازه گیری بی تفاوتی در سازمان هاست.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی، بی تفاوتی سازمانی، پژوهش ترکیبی، مصاحبه اکتشافی
  • عادل آذر، علی قشقایی صفحه 101
    عرضه مدل های مناسب بودجه ریزی برای اعمال مواد قوانین برنامه و تبصره های بودجه سالیانه، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور، در این مقاله که حاصل مطالعه ای دراین باره است، در صدد عرضه مدلی برای بهینه سازی تخصیص اعتبار به شهرداری های کشور هستیم (سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور آن را توزیع می کنند). در این مقاله، ضمن توجه و تعیین اهمیت و وزن شاخص های توزیع اعتبار در سطح استانی و شهرداری های هر استان، نمره فاصله وضع موجود هر شهرداری تا وضع مطلوب را که رفع محرومیت است، تعیین می کنیم. نمره تخصیص یافته هر شهرداری را نیز محاسبه می کنیم و با مدل پیشنهادی، تخصیص اعتبار شهرداری ها را انجام می دهیم. مدل یادشده را براساس داده های سال های 1385 و 1386 معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور و مرکز آمار ایران صورت بندی می کنیم. نتایج حاصل از مدل را با نتایج روش فعلی سازمان مقایسه می کنیم و نشان می دهیم که روش جاری سازمان، بهینه نیست.
    کلیدواژگان: تخصیص اعتبار، شهرداری، تصمیم گیری چند معیاره، بهینه سازی
  • حسین عظیمی، علی عطافر، علی شائمی برزکی صفحه 129
    این پژوهش را که برگرفته از نتایج رساله دکتری تحت همین عنوان می باشد، با هدف بررسی عوامل مدیریتی و سازمانی موثر بر فساد اداری-مالی در سازمان های دولتی، اجرا کرده ایم. روش پژوهش، هم بستگی از نوع پیمایشی است و اعتبار پرسش نامه محقق ساخته با آلفای کرونباخ 9794/0 و روایی پرسش نامه از طریق روایی محتوا و آزمون تحلیل عاملی تایید شده است. روش نمونه گیری در این پژوهش، از نوع نمونه برداری هدفمند است و پرسش نامه ها را بین 934 نفر از نمونه های آماری، مشتمل بر مدیران و کارشناسان ذی ربط فساد اداری مالی در سازمان های دولتی مراکز استان های اصفهان و زنجان، توزیع کرده ایم. باتوجه به هدف اصلی پژوهش، برای بررسی میزان تاثیر عوامل مدیریتی و سازمانی بر فساد اداری-مالی در سازمان های دولتی و روابط علی بین متغیرها، از نرم افزار AMOS استفاده کرده ایم. نتایج نشان داد که در سازمان های دولتی، از بین 14عامل سازمانی موثر بر فساد اداری-مالی، این 9 عامل، تعیین کننده اند: نظام پرداخت، بستر کنترل و نظارت، ارتباطات، جرائم و قوانین فساد، گروه های غیررسمی، شفافیت، اطلاع رسانی و پاسخ گویی، قوانین و مقررات اداری و عوامل روانی و 3 عامل تعیین کننده از بین 5 عامل مدیریتی موثر بر فساد اداری-مالی، شامل ضعف مدیران در رهبری و هدایت، ضعف مدیران در نظارت و کنترل و ضعف مدیران در بسیج منابع و امکانات، است.
    کلیدواژگان: فساد اداری مالی، سازمان های دولتی، عوامل مدیریتی و سازمانی
  • غلامرضا گودرزی، امین رمضان پور نامقی صفحه 149
    این تحقیق درصدد معرفی و بیان رویکرد نوین مدیریت هزینه، یعنی مدیریت راهبردی هزینه و سپس بررسی نقش مدیریت راهبردی هزینه و فنون آن بر رضایت مشتری (در شرکت ایران خودرو) است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا اجرای فنون مختلف مدیریت هزینه در شرکت ایران خودرو بر اساس تعاریف معتبر از مدیریت راهبردی هزینه، به بهبود رضایت مشتری و درنتیجه، بهبود موقعیت راهبردی این شرکت منجر شده است.
    بدین منظور، پس از طرح ادبیات بحث و واکاوی ریشه های نظری مدیریت راهبردی هزینه، همچنین شرح مهم ترین فنون زیرمجموعه آن، این پژوهش با معرفی فعالیت های شرکت ایران خودرو در حوزه مدیریت هزینه (به ویژه طرح ارزان سازی خودروی سمند) ابعاد دوگانه رضایت مشتری (هزینه و ارزش مشتری) را قبل و بعد از اجرای طرح مذکور (سال 1385) از طریق تدوین پرسش نامه و اجرای پژوهش پیمایشی بررسی می نماید.
    تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، حاکی از آن است که برخلاف انتظار، قیمت خودرو (هزینه های خودرو) پس از اجرای طرح، از دیدگاه مشتری تغییر معناداری نشان نمی دهد و علاوه بر آن، در عامل ارزش مشتری نیز کاهش معناداری مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی هزینه، رضایت مشتری، مدیریت هزینه، هزینه یابی
  • شمس الدین ناظمی، مصطفی کاظمی، امیرحسین اخروی صفحه 183
    این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال است که برای بهبود وضع فعلی کیفیت جامع در صنعت در دست مطالعه، چه بخش یا بخش هایی از آن در اولویت بهبود قرار دارند. برای این منظور، ابتدا مولفه ها و زیرمولفه های موثر بر کیفیت جامع در این صنعت، شناسایی و سپس وضع موجود این عناصر و اهمیت آن ها تعیین شده است. برای تعیین مولفه ها و زیرمولفه ها، از عوامل کلیدی موفقیت در مدیریت کیفیت جامع استفاده شده است. همچنین با استفاده از روش دلفی برای متناسب سازی این عوامل با صنعت در دست مطالعه، توافق جمعی خبرگان اخذ شد. سپس، با استفاده از AHP گروهی-فازی، وزن مولفه ها و زیرمولفه ها تعیین شد. علاوه بر این، پرسشنامه ارزیابی وضع موجود را تیم جامع تری تکمیل کرد. در این تحقیق، به طور کلی چهار مولفه و شانزده زیرمولفه بررسی شدند. پس از تعیین وزن عناصر از سویی و شکاف آن ها از سوی دیگر، با محاسبه شکاف موزون، اولویت بهبود تعیین شد و زیرمولفه های کار تیمی، مشارکت کارکنان و پاداش در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، عوامل کلیدی موفقیت، AHP فازی، اولویت بهبود
  • صفحه 211
|
  • Nader Jafari H., Mohammad H.Homayoon Page 5
    Nowadays many countries pay attention to the role of image improvement to develop their tourism industry and through different cultural and political aspects of this phenomenon, try to use it to introduce their national image optimally. Recent researches have shown that national image is an effective index for evaluating the success of countries’ international policies and efforts. Different models of evaluating national images do so by using a set of factors including tourism, culture, cultural heritage, and people. This is another aspect of tourism potential in national image creation. In modern era, global media and intercultural communication are the main tools of creating national images. By concentrating on the Islamic Republic of Iran, we can see some remarkable advantages in tourism besides some weaknesses in benefiting from the major international media which has resulted in a weak national image of the country. This article wants to answer these two questions: 1) What is the relationship between tourism and national image? 2) What is the current status of tourism in creating Iran’s national image? The purpose is to offer a model of the relation between tourism and Iran’s national image. This research is of an investigatory kind which doesn’t require a hypothesis.
  • Hassan Danaee Fard, Alireza Hasanzadeh, Nora Salarieh Page 79

    The aim of this research is to explore and identify dimensions of organizational indifference and to provide a measure for assessing indifference levels in organizations for the first time in management community. By organizational indifference we mean a state of mind among employees that draws them to give priority to the material benefit they gain from the organization rather than the latter’s interest and success. To explore this state we interviewed 32 employees of the research organizations, advertising companies, schools, public organizations and universities. By analyzing qualitative data, we found five themes for organizational indifference as follows: indifference towards the manager, indifference towards the organization, indifference towards the clients, indifference towards the colleagues and indifference towards the job. We translated themes to variables and prepared a conceptual and operational framework (5 dimensions, 14 elements, and 33 indicators) for organizational indifference, and, for determining content validity, and sent it to 30 management consultants and experts. (Appendix A). At the second stage, for determining the construct validity of our measure, we established a correlation between this measure and three organizational standard measures, including "organizational commitment", "organizational turnover" and "organizational identity". The results confirm the construct of our measure.

  • Adel Azar, Ali Ghashghaei Page 101
    In this study the objective is to examine and clarify how properly the country’s 30 provinces allocate the needed budget to various municipalities working under their jurisdiction, and then rank them accordingly.Necessary statistics was gathered for all these provinces and their related municipalities which were later classified on the basis of 14 distinctively relevant factors, namely: number of urban population, level of general literacy in the urban centers, the percentage of youth in the total population, average number of residents per household, per capita revenue earned, per capita tax paid, the percentage of people receiving financial support (under Emdad Committee), the length of available water distributing channels and pipes for each 1000 residents.The ratio of freeways to the total roads, also the ratio of major standard road to all available roads, the percentage of roads to all the working roads, the ratio of the length of each province total road to its total source area, the ratio of active libraries for every 10000 people and finally the number of art and cultural centers for each 10000 population.For weighting these numerous factors, we used a combined methodology including literature review, the opinion of our appraisers and then Shannon Entropy Method. Further, to rank these provinces in terms of their priority policy for allocating budget to the related municipalities, a combination of techniques was used by relying on SAW, TOPSIS and finally ELECTRE MODEL jointly.
  • Hossein Azimi, Ali Attafar, Ali Shaemi Barzoki Page 129
    This research derived from a PhD thesis under the same name, has been done to investigate the effective managerial and organizational factors on administrative-financial corruption in government organizations. Correlation method along with metrical approach is applied in this research. Reliability of the verified questionnaire is confirmed according to the primary study with Cronbach's alpha 0.9794 and validity of the questionnaire has been verified through content validity and factorial analysis. The sampling method is of judgment sampling type, so that questionnaires have been distributed among 934 relevant managers and experts of existent government organizations in Isfahan and Zanjan provinces. With due attention to the main objective of research by means of AMOS software, the amount of effective managerial and organizational factors on corruption in government organizations has been investigated through studying of casual relations among variables. Finally it shows that payment system, corruption's offences and rules, informal groups, transparency, informatics and accountability, administrative rules and regulations and psychological factors among organizational factors are recognized as nine determining factors from fourteen effective organizational factors. Manager's weakness in leadership and guidance, manager's weakness in supervision and control and manager's weakness in mobilizing resources and possibilities are recognized as three determining effective factors among five effective management factors in corruption.
  • Gholamreza Goodarzi, Amin Ramzanpour Page 149
    This study at first attempts to introduce the concept of “Strategic Cost Management” as a new approach, and also as an effective method, and then it will try to examine the impact of its application on improving customer satisfaction in the IRAN Khodro Company.The main objective in this inquiry is to find out if using different cost management techniques in IRAN Khodro can improve its customer’s satisfaction and consequently can also enhance its market position.A literature survey on the topic of strategic cost management, and its undergoing techniques, was performed and the summary of its finding is presented in the first part of this paper. Then, the case of IRAN Khodro is fairly introduced, with all the necessary information for logical analysis and conclusions. However, the emphasis was first on the company’s strong policy for cost reduction (particularly reducing the cost of their main brand, SAMAND), and then also their priority for customer satisfaction based on two factors: “cost” and “value”.To do this, a proper questionnaire was designed and was distributed among two distinct groups of SAMAND Taxi owners (the first group’s car is made in the years 1384 and before, and the second group’s car in the years 1385 and after).These questionnaires, and the other related data, were gathered and analyzed by SPSS software. The results in brief indicate that the price of their cars (costs) have not been reduced as was expected and further, the level of customer value has also demonstrated a considerable decline over the period of the project.
  • Shamsoddin Nazemi, Mostafa Kazemi, Amirhosein Okhravi Page 183
    The aim of this research is to determine the critical success factors of total quality management and their relative importance in a manufacturing firm. For this purpose, factors and sub-factors affecting quality of products are identified, the existing situation in terms of factors contribution to total quality is determined, and relative importance of individual Factors and sub-factors are decided. A focus group from top managers and experts in relevant departments were formed to identify and rank the factors based on Delphi technique. To determine the weight of each factor and its sub-factors, Group-Fuzzy–AHP was utilized. Inconsistency rates that were calculated for each table resulted in figures less than 0.1. The validity of the questionnaires used to evaluate the current position of the firm was confirmed through face validity, and a %97.1 for Cronbach's alpha indicated good reliability of the instrument. The result showed that, among factors and sub-factors that contribute to the effectiveness of the firm under study, teamwork, employees’ participation, and reward system have the highest impact on the firm’s achievement, and require the most attention for improvement respectively.