فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1394)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید فلاح تفتی، اسدالله کردناییج، سید حمید خداداد حسینی، مجید جمالی افوسی صفحات 5-24
    امروزه با عبور از اقتصاد سنتی به اقتصاد نوآوری، مدیریت راهبردی نیازمند طرز فکری جدید و دیدگاهی تعاملی است و این دیدگاه در مفهوم «اکوسیستم کسب وکار» تجلی می یابد. اکوسیستم کسب وکار شبکه ای است از بازیگران مختلف که موفقیت و بقای آن ها به یکدیگر وابسته است. این مفهوم بیان می کند سازمان ها نه به صورت بازیگران مجزا، بلکه باید به صورت جزئی از یک اکوسیستم در نظر گرفته شوند و در تدوین راهبرد های آن ها باید به تعامل بازیگران اکوسیستم کسب وکار نیز توجه شود. این تحقیق با دیدگاهی تعاملی به تبیین اهداف راهبردی کارت امتیازی متوازن در صنعت بانکداری ایران پرداخته است. روش تحقیق این پژوهش از نوع ترکیبی (کیفی-کمی) است. جامعه آماری این تحقیق صنعت بانکداری و نمونه آماری آن خبرگان نظام بانکی کشور است و از فن گلوله برفی برای تعیین خبرگان استفاده شده است. ابتدا در فاز کیفی، اهداف راهبردی در سطح سازمان و اکوسیستم کسب وکار از طریق مصاحبه عمیق و سوالات باز استخراج و با کمک روش داده - بنیاد تلخیص و طبقه بندی شده و سپس در فاز کمی، این اهداف از طریق پرسش نامه توسط خبرگان تایید شده اند. برای برآورد ضریب اعتبار ابزار پژوهش حاضر، از روش آلفای کرونباخ و نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است. از نتایج مهم این تحقیق می توان به شناسایی و تبیین 22 هدف راهبردی شامل 17 هدف در سطح سازمان و 5 هدف در سطح اکوسیستم کسب وکار در صنعت بانکداری کشور نام برد که جزو نوآوری این تحقیق نیز به شمار می آید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، اکوسیستم کسب وکار، کارت امتیازی متوازن
  • فاطمه عیدی صفحات 25-58
    اسلام دارای دیدگاهی جامع درباره نحوه سامان دادن فردی و جمعی نظام های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر اساس مبانی معرفت شناختی، هستی شناسی و انسان شناختی است. این مطالعه با هدف شناسایی مبانی، اصول و ابزارهای بازاریابی بر اساس مبانی اسلامی و ارائه الگویی مفهومی در این زمینه انجام شده است. در این تحقیق که یک پژوهش بنیادی است، به منظور بررسی ارکان بازاریابی اسلامی از رویکرد تحقیق کیفی و روش تحلیل مضمون استفاده شده است. برای گردآوری داده ها و شناسایی مضامین مرتبط با بازاریابی اسلامی، با بررسی و مطالعه قرآن کریم و 5 کتب فقهی دیگر (الحیات)، مبانی فلسفی و اعتقادی، اصول و ابزارهای مرتبط با بازاریابی اسلامی استخراج و کدگذاری گردیده و فراوانی آن ها شمارش شده اند.
    به منظور تدوین الگوی بازاریابی اسلامی از نرم افزار تحقیق کیفی MAXQDA برای انجام تحلیل مضمون استفاده شده است. بر اساس مضامین استخراج شده الگوی بازاریابی اسلامی شامل 3 رکن اصلی مبانی؛ مشتمل بر مبانی اعتقادی و ارزشی، اصول و ابزار (شامل چهار رکن فرعی تولید، فروش، قیمت و توزیع)، 58 مضمون اصلی و 22 مضمون فرعی می باشد. روابط میان این متغیرها نیز در قالب یک الگو ارائه شده است. در پایان ارکان بازاریابی متعارف با بازاریابی اسلامی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی اسلامی، مبانی و ارزش های اسلامی، الگوی بازاریابی اسلامی
  • مصباح الهدی باقری، محمد امین پهلوان شریف صفحات 59-84
    یکی از مناقشه برانگیزترین موضوعات در چند دهه اخیر، پدیده جهانی شدن و مسائل ناشی از آن است که به باور بسیاری از صاحب نظران، مسائل جدی ای فراروی کشورهای مستقل ایجاد می کند. به باور عده ای، همکاری های چندجانبه و یکپارچه سازی، راهکاری است که می تواند آن ها را آماده ورود به فضای جهانی کند. به رغم اهمیت موضوع فوق، ضعف جدی ای در کشورهای اسلامی در این خصوص مشاهده می شود. هدف پژوهش حاضر، در گام اول، یافتن راهکاری برای ایجاد و گسترش همکاری ها در میان کشورهای اسلامی و در گام دوم، بهبود وضعیت علمی دوجانبه و سودآوری اقتصادی است. ایده اصلی آن است که با توجه به فرایند شکل گیری همگرایی، باید از طرق مختلف در جهت شکل گیری همکاری های چندجانبه تلاش کرد. به همین دلیل، موضوع همکاری علمی در حوزه مدیریت اسلامی، به عنوان آغازی بر همکاری های دوجانبه، انتخاب شده و این موضوع بین دو کشور اسلامی ایران و مالزی بررسی می شود. سوال اصلی تحقیق آن است که «این دو کشور چه ظرفیت هایی برای همکاری علمی در زمینه مدیریت اسلامی دارند؟». در این پژوهش از مصاحبه کیفی با خبرگان و نظریه داده بنیاد استفاده شده است. نتیجه پژوهش، وجود پتانسیل لازم و قوت های متقابل برای همکاری بین دو کشور در حوزه های سخت افزاری و نرم افزاری است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سازمان همکاری اسلامی، همگرایی، همکاری علمی بین المللی، ایران، مالزی، مدیریت اسلامی
  • حسن دانایی فرد، محمد مهدی حیدری، عادل آذر، رحمت الله قلی پور صفحات 85-120
    صاحب نظران علم خط مشی معتقدند که خاتمه خط مشی از گام های فرآیند خط مشی گذاری است که نسبت به سایر گام های این چرخه کمتر مورد مداقه قرار گرفته است. خط مشی های خاتمه یافته را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد: 1) خط مشی هایی که خاتمه بخشی آن بر مبنای منطق و عقلانیت صورت گرفته است (مرتفع شدن مسئله عمومی، ناکارایی خط مشی جاری و...)، 2) خط مشی هایی که پس از تدوین و ابلاغ از سوی مجریان رها، معطل و در نهایت خاتمه می یابند. این پژوهش کیفی تلاش دارد فرایند رخداد خاتمه بخشی از نوع دوم را نظریه پردازی کند. در مرحله اول داده ها از طریق انجام مصاحبه های ساختاریافته با مسئولان و مدیران نظام خط مشی گذاری ایران گردآوری می شوند. در مرحله دوم «تم های کلیدی» استخراج شده و بر اساس راهبرد پژوهشی نظریه پردازی داده-بنیاد، که روشی نظام مند و کیفی برای خلق نظریه است، نظریه خاتمه خط مشی های عمومی در ایران خلق می گردد. نظریه حاصل نشان می دهد که پدیده محوری چنین فرآیندی مضمونی تحت عنوان خط مشی عمومی لرزان است که در فرآیندی از عوامل بستری و مداخله گر و به اتکای دسته ای از عوامل علی، خاتمه خط مشی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: خاتمه خط مشی، رهاشدگی خط مشی، خط مشی عمومی لرزان، نظریه داده بنیاد
  • وحید خاشعی صفحات 121-145
    به کارگیری نظریه ها و مدل های کنترل راهبردی از نیازهای اساسی سطح سازمانی و ملی است کهدر نبود آن با چالش هایی مواجه هستیم. از طرف دیگر رقابت سازمان ها، چالشی و ملازم با فرصت ها و تهدیدهای رقابتی فراوانی است. هدایت راهبردی اثربخش درحالی که محیط به طور پیوسته متلاطم، غیرقابل پیش بینی و رقابتی می شود، می تواند به ارتقای عملکرد شرکت ها کمک نماید. از طریق طراحی یک سیستم کنترلی مناسب می توان اطلاعات لازم، به هنگام و دقیق را در زمینه تصمیم گیری در شرایط پیچیده فراهم کرده و با انعطاف پذیری لازم گزینه های راهبردی را برای امکان واکنش مناسب و سریع به تغییرات ناگهانی محیط را مهیا ساخت. طراحی یک سیستم کنترلی راهبردی، شرایط سازمان را به منظور حرکت منسجم در بستر محیط فراهم می سازد و کوشش های پراکنده مدیران را انسجام می بخشد. مقاله حاضر به دنبال دستیابی به مدلی از کنترل راهبردی با ابزارهای کاربردی و قابل استفاده در سطح شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشد و با استفاده از پیمایش میدانی به جمع آوری اطلاعات و با روش های تحلیل آماری به تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات پرداخته است.
    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، کنترل اجرای راهبرد، کنترل محتوای راهبرد، فرایند کنترل
  • اسدالله گنجعلی، کریم ابراهیمی، حسین سرآبادانی تفرشی صفحات 147-174
    مدیریت حوزه ای است که عمر دانشگاهی آن زیاد نیست؛ اما از گذشته های دور، از هماهنگی کارها گرفته تا کنترل انسان ها مدنظر بوده است. از ابتدای توجه به مدیریت، انسان یکی از ارکان اساسی آن بوده است. ازسوی دیگر، با توجه به تغییرات چشمگیر در محیط های سازمانی اجتماعی و تشدید عرصه رقابت در جهان امروزی سازمان ها بیش از گذشته به دنبال جذب و از آن مهم تر حفظ و توسعه افراد برای انجام فرایندهای جاری و آتی خویش هستند. یکی از حوزه های دانش مدیریت، مدیریت منابع انسانی است؛ این حوزه که به شکل مجزا از چند دهه قبل به آن پرداخته شده و مورد توجه قرار گرفته، به نگرش های گوناگون تعریف و توصیف شده است که محور همه آن ها استفاده کارا و اثربخش از کارکنان در جهت تحقق اهداف سازمانی است. بر این اساس، در یک نگاه کلان از نظریه های حوزه منابع می توان از دو نگرش در آن سخن گفت که به پارادایم هزینه گرا و سرمایه گرا یاد می شود.
    در این پژوهش، ضمن برشمردن مبانی انسان شناسی پارادایم های مذکور و نقد آن ها، با روش پژوهش انتقادی، نگاه سومی به مدیریت منابع انسانی معرفی می شود که انسان در آن از حالت ابزارگونگی خارج شده و خود اصالت می یابد. این پارادایم که آن را «پارادایم رشد» می نامیم، مبانی انسان شناسی خود را از دیدگاه متفکران مسلمان گرفته و بر آن است تا از یک دیدگاه متعالی به نیروی انسانی بنگرد. دیدگاهی که در تلاش است تا تضاد جوهری نهفته در ادبیات مدیریت، میان اهداف کارگر و کارفرما را از میان بردارد و رنگ وحدت بر آن بزند. براین اساس، در این مقاله بعد از تقریر انتقادی مبانی انسان شناسی پارادایم های اثرگذار حوزه مدیریت منابع انسانی، تلاش شده است چشم اندازی از تاثیرات مبانی انسان شناسی پارادایم رشد بر حوزه مدیریت منابع انسانی بیان گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت نیروی انسانی، مدیریت کارکنان، مدیریت منابع انسانی، مدیریت سرمایه انسانی، رشد
|
  • Saeed Fallah Tafti, Asadollah Kordnaeij, Seyed Hamid Khodadad Hoseini, Majid Jamali Afousi Pages 5-24
    Today، by shifting from traditional economy to innovation economy، strategic management requires a new mindset and interactive approach which appears in business ecosystem concept. Business ecosystem is a network of different players whose success and survival are linked together. This concept states that the organizations are not to be regarded as isolated players، but as a part of an ecosystem and their strategies should be designed in the light of interaction with other business ecosystem players. By adopting an interactive viewpoint the present research has attempted to define the strategic goals of balanced scorecard in Iranian banking system. The research methodology adopted here was of mixed type (qualitative and quantitative). The statistical population and sample are banking industry and Iranian banking experts respectively. Snowball tool has been applied for expert selection. In the first phase، 30 in-depth semi-structured interviews were conducted with banking domain experts and GT approach has been conducted for summarizing and grouping data. In the second phase، the collected strategic goals were corroborated by collecting 100 domain experts’ ideas through questionnaires. Cronbach''s Alpha in SPSS has been used for reliability test. Finally، the business ecosystem-based balanced scorecard was developed. The important results of this research، which could be the innovative part، are identifying and explaining 22 strategic objectives including: 17 strategic objectives in organizational level and 5 strategic objectives in business ecosystem level for banking industry of Iran.
    Keywords: Strategic management, business ecosystem, balanced scorecard
  • Fatemeh Eidi Pages 25-58
    This study has been done for identifying the basics, principles, and tools of marketing based on the Islamic rules in order to offer a comprehensive model in that field. Both qualitative research and content analysis approaches have been used in this paper as a fundamental research for studying the Islamic marketing basics. In the first step, theoretical basics and various perspectives of the conventional marketing were studied in order to collect data, and identify concepts related to Islamic marketing. Then, the frequency of related concepts were counted after extracting and coding them through a study of the Holy Quran and five other books of Islamic law called Allhayat. Qualitative research software MAXQDA were applied for this content analysis to set the Islamic marketing model that includes three main elements of beliefs, values and principles, and tools that include four subordinate elements of production, sales, price and distribution. Fifty eight main concepts and twenty two subordinate concepts were identified in a model that shows the relation between them. In the end, some recommendations have been offered for future research.
    Keywords: Islamic marketing, Islamic principles, values, Islamic marketing model
  • Mesbaholhoda Bagheri, Mohammad Amin Pahlavan Sharif Pages 59-84
    One of the most controversial issues in recent decades is globalization and its challenges that according to many scholars have created serious problems for independent countries. Some researchers believe that multilateral cooperation and integration is a solution which could prepare member states to enter the global environment. Despite the importance of this issue, serious weaknesses can be observed in Islamic countries in this regard, and though some efforts have been made, they havent been much successful. The primary goal of this study is to find a way to establish and develop collaboration among Islamic countries, and in the second place, to improve their mutual scientific endeavors and economic profitability. Considering the process of integration, the basic idea is that establishing multilateral cooperation should be attempted through different methods, and it could be started from a small and efficient area to pave the way for extensive collaborations in the future. As a start, the subject of scientific collaboration in Islamic management is selected and surveyed between the two countries, namely, I.R. Iran and Malaysia. The main research question is "what are the capabilities of both sides for scientific collaboration in Islamic management?" In this research, due to the lack of rigorous and accessible information, qualitative interviews with experts and grounded theory are used. This study is seeking to present a description of the capacities of two sides, and to suggest solutions for establishing collaboration. The results approve sufficient potentials and polar strengths for software and hardware collaboration between the two countries. However, by establishing these collaborations, we could hope for scientific development and reinforcement between the two countries in Islamic management, and subsequently in other areas.
    Keywords: Globalization, Organization of Islamic Conference, Integration, International Scientific Collaboration, I.R. Iran, Malaysia, Islamic Management
  • Hassan Danaee Fard, Mohammad Mehdi Heydari, Adel Azar, Rahmatollah Gholipour Pages 85-120
    Policy science experts believe that policy termination is a step in the process of policy making which, compared to other steps, has been less attended to. Terminated policies are of two types: 1) those based on logic and rationality (resolved public issues, inefficient current policies, etc.) and 2) those abandoned (and ultimately terminated) after compilation and official notification. Effort has been made, in this qualitative research, to theorize the second type through, first, collecting data by conducting structured interviews with the Iranian policy making authorities/managers, and then after extracting the “key themes”, developing the theory of public policy termination according to GT which is a systematic and qualitative theorization method. The findings show that the central phenomenon of such a process is a theme called “unstable public policy” that explains policy termination in a process that involves some basic disruptive factors supported by certain causal ones.
    Keywords: policy termination, policy abandonment, unstable public policy, Grounded Theory (GT)
  • Vahid Khashei Pages 121-145
    Using strategic control theories and models are the key organizational and national requirements, the lack of which can create challenges. On the other hand, organization's competitions can lead to complications involving a lot of competitive opportunities and threats. While the environment is turbulent, unpredictable and competitive continuously, effective strategic directions can help the promotion of organization's performance. By designing an appropriate control system, we can provide necessary, timely and precise information for decision making in complex situations, and by showing the necessary flexibility we can offer strategic options for quick and appropriate reaction to sudden environmental changes. The design of a strategic control system places the organization in a condition to move consistently and integrate dispersed attempts of managers. This paper intends to achieve a model of strategic control with applicable tools at the level of listed companies on the Stock Exchange, and it has gathered and analyzed information using field studies through statistical analysis method.
    Keywords: strategic control, strategy implementation control, strategy content control, control process
  • Asadollah Ganjali, Karim Ebrahimi, Hossein Sarabadani Tafreshi Pages 147-174
    Despite its short academic background, management has been considered in various domains in history while placing human at the very core. Meanwhile, in regard to considerable changes in social and organizational environments and intensified competitiveness around the world, organizations are, more than before, concerned to recruit and, more important than that, maintain and develop their personnel. Human Resource Management is one of the management’s special fields and since some decades ago it has been attended to and defined by various attitudes the base of which has been to push the personnel toward reaching organizational goals efficiently and effectively. With a general look at human resource opinions we can point out two attitudes known as cost-intensive and capital-intensive paradigms.. In the present research, in addition to addressing the humanistic fundamentals of the mentioned paradigms and criticizing them by Critical Analysis method, we introduce a third attitude about Human Resource Management that rescues humans from being treated as instruments in organizations and gives them a pivotal value. This paradigm, called Roshd(Growth), gets its humanistic fundamentals from outstanding Islamic thinkers and places humans at a sublime point. It tries to remove the identity contrast in management literature between employee and employer and unifies them. Therefore, after criticizing humanistic fundamentals of effective paradigms in Human Resource Management, we try to present a vision of Roshd paradigm's effects on Human Resource Management.
    Keywords: Humanistic, Human Resource Management, Personnel Management, Human Capital Management, Roshd Paradigm