فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1387)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1387)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد پاکتچی صفحه 5
    اهلال از شمار آن دسته از واژه های قرآنی است که در مقام نفی برخی از رسوم جاهلی در خصوص قربانی حیوان به کار رفته و از آنجا که دارای کارکرد ثبوتی در شریعت اسلامی نبوده، عملا در تداول متشرعه زمینه ای برای کاربرد نیافته است. عوامل متعدد مانند عدم کاربرد واژه در دوره اسلامی برای قربانی، فاصله گرفتن از دوره جاهلی و فراموش شدن رسوم آن دوره و مطرح شدن مسئله تسمیه بر ذبح حیوان - هر چند برای مصرف گوشت روزانه و نه برای مقاصد آیینی - موجب شده است تا طیف وسیعی از مفسران و فقی هان در مذاهب مختلف اسلامی مفهوم اهلال بر حیوان را به مفهوم تسمیه بازگردانند. در این مقاله با کاوش در خصوص ریشه واژه و کاربردهای کهن آن کوشش شده است تا بافت معنایی این واژه در کاربردهای پیش از اسلام بازشناخته شود و نشان داده شود آنچه در دوره جاهلی اهلال خوانده می شده، هم از نظر آیینی بودن و هم از نظر اختصاص به برخی از قربانی ها، تا چه حد محدودتر از کاربردی است که در شریعت اسلامی برای تسمیه بر ذبیحه در نظر گرفته شده است. ضمنا توجه به کاربرد سلبی اهلال در قرآن کریم اهمیت دارد، یعنی اینکه هرگز امر به اهلال وجود ندارد و صرفا از خوردن گوشت حیوانی که اهلال آن برای غیر خدا بوده باشد، نهی شده است. با توجه به این نکات، می توان نتیجه گرفت که آیات مربوط به اهلال مستقیما و بر اساس دلالت ظاهر نمی توانند در مسئله تسمیه بر ذبح مورد استناد قرار گیرند و از منظر فقهی، برای تسمیه باید به دنبال مستندات بود که راسا به عنوان سنت یا در مقام تاویل اهلال در کتاب به موضوع تسمیه پرداخته باشند.
    کلیدواژگان: اهلال، قربانی، هدی، ذبح، تسمیه، جاهلیت، تفسیر، قرآن کریم
  • فتحیه فلاحی زاده، شیرین رجب زاده صفحه 29
    علامه طباطبایی(رحمه الله علیه) از مفسران بزرگ شیعه، روایات ترتیب نزول را غیرقابل اعتماد می داند و معتقد است که باید از طریق اجتهاد و توجه به سیاق به ترتیب نزول آیات و سور قرآن دست یافت. ولی آیا در مقام عمل، مطابق با تئوری خود عمل کرده است؟ البته روایات ترتیب نزول از منابع قابل توجه در تعیین ترتیب نزول آیات و سور قرآن اند. برخی از مفسران برای تعیین ترتیب صرفا به این روایات توجه دارند؛ ولی عده ای آنها را غیرقابل اعتنا می دانند و معتقدند از سیاق آیات و سور می توان به ترتیب نزول آنها پی برد. علامه رویکردی تاییدی و تکمیلی نسبت به روایات دارند، ولی در مورد روایات ترتیب نزول اذعان می دارد که این روایات به هیچ وجه قابل اعتماد نیست و دلایلی را نیز اقامه می کند که البته این دلایل جای نقد و بررسی دارد. از طرفی ایشان در تفسیر المیزان در همه موارد مطابق با تئوری خود عمل نکرده است و عملکردهایی متفاوت در مواضع مختلف دارد که در بعضی موارد اصلا به روایت اشاره نمی کند و به اجتهاد اعتماد می کند، در مواردی از روایات به عنوان تایید بر اجتهاد خود استفاده می کند و در مواردی به نقد روایت می پردازد که این گونه عملکرد دال بر این است که صرفا به یک روش نمی توان تکیه کرد و باید روش تلفیقی اجتهادی - روایی را در پیش گرفت
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی(رحمه الله علیه)، روایات ترتیب نزول، المیزان، ترتیب اجتهادی، ترتیب روایی
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 55
    شخصیت آیت الله طالقانی و روش او در تفسیر قرآن، سبب اقبال گروه قابل توجهی از فرهیختگان به این تفسیر در دو تا سه دهه منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی گردید. این تفسیر، شیوا و مجهز به ویژگی های ممتازی بود که تا آن زمان، تقریبا در شیوه های نگارش دینی و تفسیری به زبان فارسی سابقه نداشت. اهم عناوین و عوامل شیوایی این تفسیر عبارت است از: التفات مؤلف آن به نسل جوان و قشر تحصیل کرده، هنر و شیوایی قلم، انتباه به نگارگری های فنی در آیات، واژه گزینی ممتاز، بهره گیری از منابع معتبر، بیان عصری، نگرش وقایع و رویدادها در پرتو آیات، التفات به جانب تفسیر علمی، اطلاعات سودمند تاریخی، عنصر تحلیل و بهره گیری از گنجینه ادب. همه این عناوین با کمک هم، تفسیر پرتو را خطابی فرهیخته ساختند که مقبول مذاق فرهیختگان بود. این ویژگی ها تفسیر پرتو را نمونه ای شاخص از تفسیر قرآن کریم با گرایش اجتماعی در زبان فارسی ساختند که مقاله حاضر، ضمن بیان کوتاهی از ویژگی های کلی تفسیر اجتماعی، به تبیین این شاخص ها در تفسیر پرتوی از قرآن می پردازد.
    کلیدواژگان: تفسیر اجتماعی قرآن، روش تفسیری آیت الله طالقانی، شیوایی تفسیر پرتو، روش شناسی تفسیر پرتو
  • علی اکبر شایسته نژاد صفحه 95
    تفسیر مقاتل بن سلیمان، یکی از اولین تفاسیر ترتیبی و مختصر نوشته شده در قرن دوم هجری و آمیزه ای از تفسیر لغوی، نقلی، عقلی و اجتهادی است. جنبه لغوی این تفسیر از اهمیت بیشتری برخوردار است. درباره مذهب مقاتل اختلاف نظر وجود دارد و شخصیت رجالی او توثیق نشده است. ولی علمای اهل سنت برای تفسیر او اهمیت فراوانی قائل شده اند. برخی علمای شیعه نیز از آن نقل کرده اند. برجستگی های این تفسیر عبارتند از: اختصار، عدم نقل قول های متفاوت، عدم بیان ثواب قرائت سور و توجه کافی به مفردات. همچنین خدشه دار کردن عصمت پیامبران، سردرگمی در مسئله امامت، ادعای حضور جسمانی خداوند در قیامت و... از ضعف های آن است. روش این پژوهش توصیفی، جمع آوری اطلاعات بر اساس تحلیل محتوا است.
    کلیدواژگان: مقاتل بن سلیمان، تفسیر اثری، تفسیر اهل سنت، تفسیر لغوی، تفسیر ترتیبی
  • حمید محمد قاسمی صفحه 125
    قرآن کریم در بسیاری از آیات خود موضوع «اصلاح» و «افساد» و جریان هایی که منجر به پیدایش صلاح و فساد افراد و جوامع می گردد را مورد توجه قرار داده است. همچنین چهره مفسدان ومصلحان واقعی را در قالب تصویرهای گویایی به نمایش گذارده است. در آموزه های قرآنی از سویی علل و عواملی را که باعث پیدایش و گسترش فساد و تباهی در جوامع می گردد، مورد اشاره قرار گرفته و از سوی دیگر از روش ها و راهکارهای گوناگونی سخن به میان آمده است که زمینه های لازم را برای سالم سازی محیط از مفاسد اخلاقی و اجتماعی فراهم می آورند. در این نوشتار ضمن پرداختن به مفهوم اصلاح و افساد و ضرورت اصلاحات، روش های اصلاح و مبارزه با مفاسد به طور اختصار مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اصلاح، افساد، معروف، منکر، انحراف
  • حسن رضایی هفتادر صفحه 155
    جان برتن، قرآن پژوه انگلیسی معتقد است که: قرآنی که امروزه در دستان ماست، در عصر پیامبر(ص) و توسط آن حضرت گردآوری شده است. مسئله نسخ و مصاحف صحابه، علل حذف نقش پیامبر(ص) از عرصه جمع آوری قرآن هستند. موضوعات نسخ تلاوت و حکم، نسخ تلاوت و بقای حکم و اختلاف قرائات مصاحف صحابه فاقد واقعیت خارجی بوده و ساخته اذهان فقی هانی است که در مناظرات خود با دیگر فقی هان، سعی کردند با تمسک به آنها آن دسته از احکام فقهی خود را که مستند آنها در نصوص مصحف فعلی وجود نداشت، مستند به قرآن نمایند. اگر پیامبر اسلام(ص)، آیات قرآنی را در قالب مصحفی گردآوری کرده باشد، دیگر، فقی هان مذکور نمی توانستند سخن از اختلاف قرائات مصاحف صحابه و حذف نصوصی از مصحف فعلی در قالب دو شکل نسخ تلاوت به میان آورند. آنان چاره کار را در آن دیدند که با جعل روایاتی، نقش پیامبر(ص) را از عرصه جمع آوری قرآن حذف کنند و گردآوری آن را به دوران پس از حیات ایشان منتقل کنند. علی رغم نکات مثبتی که در نظریه برتن وجود دارد، نقدهای اساسی نیز بر برخی از ارکان نظریه او وارد است.
    کلیدواژگان: جان برتن، جمع قرآن، نسخ، مصاحف صحابه، فقیهان، قرائت قرآن، مطالعات قرآنی مستشرقان
  • جعفر رضی خان صفحه 183
    رویکردهای نوین تفسیری در شبه قاره هند، حاصل تماس مستقیم یا غیرمستقیم با قدرت های استعماری غرب، در اواسط قرن نوزده است. سر سید احمدخان (1898-1817م.) جزء اولین مفسرینی است که تلاش کرد مفاهیم اساسی قرآن را با کمک یافته های علوم جدید در شبه قاره ارائه نماید. تفسیر ایشان در حلقه علمای سنتی نه تنها با استقبال جدی مواجه نشد، بلکه عکس العمل هایی را نیز به همراه داشت. در این میان، محی الدین احمد، معروف به مولانا ابوالکلام آزاد 1958-1888م.)، ادیب، عالم و فعال سیاسی مشهور، با وجود این که زندگی پرفراز و نشیبی در عرصه سیاست داشت، موفق به ارائه ترجمه و تفسیری از قرآن کریم با نام «ترجمان القرآن» به زبان اردو شد. تفسیر وی مورد استقبال در محافل تجددگرایان و همچنین علمای سنتی قرار گرفته است. البته ناگفته نماند که آزاد در رویکرد نوین به مسایل، از افکار احمدخان بسیار متاثر بوده است. تفسیر وی اگرچه رویکردی نوین نسبت به مسایل معاصر را به ذهن متبادر می سازد، در عین حال، خالی از نگاه سنتی به مسایل طرح شده در آیات نیست. وی در این تفسیر تلاش فراوانی کرده واژه ها و مفاهیم را به همان نحوی که در زمان پیامبر(ص) فهمیده می شد، تفسیر نماید. آزاد بر این مطلب تاکید فراوان دارد که قرآن یا اسلام نیامده تا دینی جدید ارائه کند؛ بلکه پیروان سایر ادیان را دعوت می کند به تعالیم اصیل خویش عمل کنند.
    کلیدواژگان: شبه قاره هند، روش های تفسیری، سر سید احمدخان، ابوالکلام آزاد، ترجمان القرآن
|
  • Dr. Ahmad Pakatchi Page 5
    Ihlal is among the Quranic terms used to indicate the rejection of certain customs of the Ignorance Days concerning sacrifice of animals. Since this issue has not had any actual function in Islamic Law, it has not found any opportunity of usage in Muslims juristic literature. Various factors have caused a wide range of commentators and jurisprudents of different Islamic schools to refer the concept of Ihlal to that of Tasmiyah (uttering the invocation “in the name of Allah” when slaughtering animals).They are lack of the usage of this term for sacrificing animals in the Islamic period, long distance between the Days of Ignorance and today, oblivion of the customs of that time, and the popularity of the issue of Tasmiyah when slaughtering animals – though for the daily consumption of meat rather than ritual purposes. Studying the etymology of the word and its ancient usages, the present article seeks to identify the semantic texture of this word in its pre- Islamic usages. It also indicates that what was termed as Ihlal in the days of ignorance was much more limited than tasmiyah in Islamic Law in terms of being ritual and being restricted to certain sacrifices. Furthermore, it is important to know the negative usage of Ihlal in the holy Quran, since there is no command or recommendation concerning Ihlal. It is only said that eating the meat of an animal whose Ihlal is for other than God is forbidden. Considering these points, it can be concluded that the verses concerning Ihlal can not be directly and based on their denotation be relied on for the issue of Tasmiyah when slaughtering. Therefore for jurisprudential purposes, we should seek other types of evidence or references including explicit Sunna or the esoteric interpretation of Ihlal in the Quran.
  • Dr.Fathieh Fattahizadeh, Shirin Rajabzadeh Page 29
    Considering the traditions of the chronological order inauthentic, Allama Tabatabai believes that we can restore the chronological order of Quranic passages through reliable ways of deduction (Ijtihad) and the context. The question is whether Allama himself has acted according to his own theory. However, traditions of chronological order are among the reliable sources for determining the chronological order of the Suras and verses. Some commentators have only counted on these traditions towards finding the chronological order. However, some others consider them unreliable and count on the context of Suras and verses for this purpose. Allama has a confirmatory and supplementary approach towards traditions generally, but he holds that the traditions of chronological order are not reliable at all. He presents certain arguments to prove his hypothesis, but they are to be reviewed and analyzed. On the other hand, he has not acted according to his own theory in Al Mizan Commentary. He does not refer to any tradition at all in some cases relying merely on Ijtihad. Sometimes he refers to traditions as further evidence for his Ijtihad and in certain cases, he turns to a critical analysis of traditions. This approach indicates that we can not follow a single method and it is necessary to proceed to a combined method of deduction and tradition.
  • Dr. Abulfazl Khushmanesh Page 55
    The character of Ayatullah Taliqani and his method in the exegesis of the Quran gave rise to a large number of elites welcoming this exegesis in the two or three decades ending in the victory of the Islamic Revolution. This commentary was eloquent along with distinct features almost unique by that time in writing religious and exegetical works in Persian. The most significant factors of the eloquence of this commentary are as follows: author’s concern for the younger generation and the educated people, skillful use of expressive language, focusing on artistic aspects of the Quran., measured distinctive choice of Persian vocabulary, benefiting from authoritative sources, addressing in contemporary expression, seeing the events and occurrences in the light of verses, taking scientific exegesis into account, useful historical information, analytical element and benefitting from literature sources. All these features contributed to providing a scholarly exegesis catching the interest of the intellectuals. These qualities made Partow Commentary a distinctive example of the exegesis of the holy Quran with a social approach in Persian language. Giving a brief account of general features of social exegesis, the present article deals with these distinctions in the commentary of “Partowi as Quran”.
  • Dr. Ali Akbar Shayestehnezhad Page 95
    Commentary of Muqatil ibn Slayman is one of the earliest concise running commentaries of the 2nd century A.H. It is a combination of literal, textual, intellectual and deductive exegesis. The literal aspect of this exegesis predominates other aspects. Scholars are divided concerning the religious school of Muqatil and he is not considered authentic in terms of his being a transmitter of hadith. However, Sunni scholars have attached big importance to his exegesis. Some Shiite scholars have also quoted from him. The outstanding features of this commentary are as follows: conciseness, avoiding quotation of different and contradictory views, avoiding mentioning the reward of recitation of Quranic Suras, and giving Quranic vocabulary careful consideration. Among the weaknesses of this commentary we may refer to the author’s doubting the infallibility of Prophets, confusion in the issue of Imamate, his claim of the physical presence of God on the day of judgment,. .. The method of this descriptive study is gathering information based on content analysis.
  • Dr. Hamid Muhammadqasemi Page 125
    The holy Quran discusses the issue of reformation and corruption as well as different currents leading to the reformation and corruption of individuals and societies. It also illustrates the expressive picture of true reformers and creators of corruption. On the one hand, Quranic teachings deal with the causes and factors of corruption and wickedness, and on the other, with various mechanisms paving the way for making environment free from moral and social corruption. Studying the concept of reformation and corruption as well as the necessity of reformation, the present article discusses briefly the ways and mechanisms of reformation and campaigning against corruption.
  • Dr. Hasan Rezai Haftadur Page 155
    John Burton, a British Qur’an researcher, maintains that the currently available Qur’an has been compiled by the Prophet (p.b.u.h) himself. The issue of abrogation of verses and codices of the Qur’an compiled by Companions are factors that have contributed to the elimination of the role of the Prophet (s) in compilation of the Qur’an. Issues such as Naskh al- tilawa wa al – Hukm, Naskh al- tilawa dun al – Hukm and variations in the Companions’ recitations of the Qur’an are false accounts. He maintains that these are fabrications of jurists, used as evidence to support their juristic decrees using the Qur’an where there was no evidence for them in the present Qur’anic text. Had the holy Prophet (s) compiled the verses of the Qur’an in the form of a book, the aforementioned jurists would not have been able to talk about the existence of various recitations in the codices of the Qur’an compiled by the Companions and elimination of verses from the present Qur’an in the form of the two types of abrogation mentioned above. They had no choice but to eliminate the role of the Prophet (s) in the compilation of the Qur’an, postulating that the Qur’an was compiled after his demise. Although there are positive points in Burton’s theory, it suffers from certain fatal flaws.
  • Jafar Razikhan Page 183
    New exegetical approaches in the Indian subcontinent are the outcome of direct or indirect communication with the colonizing powers of the west in the middle of the 19th century. Sir Seyyed Ahmadkhan is one of the first commentators who tried to present the essential Quranic concepts with the help of the findings of modern science in the Indian subcontinent. His commentary not only did not face the warm welcome of the Sunni scholars, but it gave rise to certain reactions and oppositions. In the midst of this process, Muhyi al-Din Ahmad, known as Mawlana Abulkalam Azad (1888-1958) the famous man of letters, scholar, and political activist, in spite of his vicissitudes in the field of politics managed to present a translation and exegesis of the holy Quran in Urdu entitled” Tarjuman al- Quran”. His exegesis was welcomed in modernist and Sunni circles. However it should be noted that in his new approach, Azad was certainly influenced by the thoughts of Ahmadkhan. Although his commentary deals with contemporary issues in a new approach, it is not devoid of traditional view towards the issues raised in Quranic verses. He has done his best to interpret the Quranic terms and concepts as understood in the time of the holy prophet. Azad emphasizes that the Quran and Islam do not mean to introduce a new religion. Rather, they call the followers of other religions to act according to their genuine and original teachings.