فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1387)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رویا اشراقی سامانی، سعید یزدانی، سید مهریارصدر الاشرافی، غلامرضا پیکانی صفحه 1
    در این مطالعه ساختار تولید صنعت پرورش ماهی قزل آلا در استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور با بهره گیری از تئوری دوگان و با استفاده از آمار ترکیبی سری زمانی- مقطع عرضی، تابع هزینه ترانسلوگ و توابع تقاضای مشتق شده از آن در قالب یک سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط تکراری به طور هم زمان برآورد شد. بر اساس نتایج به دست آمده، تکنولوژی تولید صنعت پرورش قزل آلا در منطقه مورد مطالعه غیر هموتتیک بوده و در اثر تغییر مقیاس تولید، سهم هزینه عوامل تولید تغییر می یابد. تکنولوژی تولید این محصول کار اندوز و سرمایه اندوز بوده و سهم هزینه نهاده های غذا و بچه ماهی در اثر افزایش مقیاس تولید افزایش می یابد. هم چنین بازده نسبت به مقیاس تولید در این صنعت فزاینده می باشد. کشش های جانشینی آلن محاسبه شده حاکی از آن است که به استثنای رابطه مکملی نهاده بچه ماهی با نهاده های نیروی کار و غذا، رابطه میان سایر نهاده ها جانشینی می باشد. مقادیر عددی مربوط به کشش های خود قیمتی نیز نشان دهنده کشش ناپذیری تقاضای نهاده های نیروی کار، سرمایه و غذا در برابر تغییر قیمت آن ها در صنعت پرورش ماهی قزل آلای پرورشی است. هم چنین براساس کشش های قیمتی متقاطع محاسبه شده، کشش متقاطع غذا در برابر تغییر قیمت سایر نهاده ها کمتر از کشش متقاطع سایر نهاده ها نسبت به تغییر قیمت نهاده غذا است.
    کلیدواژگان: ساختار تولید، پرورش قزل آلا، اقتصاد مقیاس، جانشینی نهاده، کشش تقاضا، تابع هزینه ترانسلوگ
  • رضا جعفری، کریم کمالی، محمود شجاعی، هادی استوان صفحه 17
    پارامترهای زیستی کفشدوزکHippodamia variegata (Goeze) به منظور حمایت و استفاده ازآن درکنترل بیولوژیک بررسی شد. برای این منظور10 جفت کفشدوزک نر و ماده به طور مجزا در ظروف پلاستیکی به ابعاد 23×11×6 سانتی متر، در اطاقک رشد با دمای1± 25 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±65 درصد ودوره نوری 16ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی قرار داده شدند و روزانه مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از نتایج باروری روزانه و میزان بقای هرحشره، جدول باروری و بقا تشکیل گردید. بر پایه دو متغیر سن (x) و نسبت بازماندگان در فاصله سنی x تاx+1، پارامترهای جدول زندگی از قبیل تغییرات نرخ بقا ()، مرگ و میر ویژه سنی () و امید زندگی () محاسبه شد. نتایج به دست آمده از جدول بقا نشان داد که تمام کفشدوزک های ماده تا روز سی ام زنده مانده و بقای صددرصد داشتند. با گذشت زمان و افزایش طول عمر کفشدوزک، میزان بقا سیر نزولی پیدا کرد تا این که در روز هفتادم آخرین حشره ماده نیز تلف شد. بیشتر تخم ها در نیمه اول عمر کفشدوزک گذاشته شدند و هرچه بر سن کفشدوزک اضافه شد تعداد تخم های گذاشته شده کاهش یافت. نتایج به دست آمده توانایی کفشدوزک را در کنترل شته ها نشان داد. متوسط تعداد نتاج ماده هر ماده در روز ()01/1±4/7 عدد بود، بیشترین میزان تولید ماده در اوایل تخم ریزی 28 عدد در روز بود که به تدریج با افزایش سن، میزان تخم ریزی و تولید افراد ماده کاهش یافت، به طوری که در اواخر دوره تخم ریزی (روز55) میزان تولید افراد ماده به صفر رسید. میانگین تعداد تخم در طی دوره باروری هر کفشدوزک 53/53±90/943 عدد و متوسط دوره قبل از تخم ریزی 13/0±20/6 روز بود. نرخ تولید مثل خالص () 509، نرخ ذاتی افزایش جمعیت () 287/0، طول مدت هر نسل 7/21 روز و مدت زمان دو برابر شدن جمعیت 4/2 روز تعیین گردید. هم چنین میانگین طول عمر حشرات کامل 37/3±5/55 روز بود.
    کلیدواژگان: پارامترهای زیستی، کفشدوزک، شته باقلا، جدول زندگی، جدول باروری
  • نوید جلال کمالی، حسین صدقی صفحه 27
    بخش عمده ای از مطالعات هیدرولوژی بر مدل سازی فرآیند پیچیده و غیرخطی بارش – رواناب متمرکز است. مدل های ارایه شده جهت تبیین رفتار این فرآیند شامل دامنه گسترده ای از مدل های جعبه سیاه تا مدل های حجیم مبتنی بر معادلات حاکم بر فیزیک سیستم می باشند. نظر به وجود عدم اطمینان حاکم بر فرآیند مذکور در خصوص ورودی های مدل و پارامترهای واسنجی شده، به نظر می رسد که مدل سازی استوکاستیک فرآیند نسبت به مدل سازی قطعی ارجحیت دارد. در این تحقیق شناسایی و تخمین روابط غیرخطی عملگر در فرآیند مذکور از طریق رهیافت اطلاعات محور سببی(DBM) می باشد. روش مذکور یک روش استوکاستیک مدل سازی مبتنی بر تخمین برگشتی پارامترها توسط صافی کالمن در سیستم معادلات فضای حالت است که علاوه بر ارایه مدلی جهت تشریح رفتار حوضه در پاسخ به پالس های ورودی بارش، قادر به انعکاس تفسیری فیزیکی از نحوه تبدیل بارش به رواناب نیز می باشد. جنبه اخیر شاخص ترین ویژگی این روش مدل سازی است که آن را از سایر روش های مدل سازی جعبه سیاه متمایز می سازد. آزمون رهیافت مذکور بر اطلاعات مشاهداتی حوضه کارون علیا از زیرحوضه های اصلی رودخانه کارون بزرگ، آشکار کننده یک طبیعت موازی محتمل در روندیابی بارش ورودی بود. نهایتا بر اساس روش مونت کارلو، نتایج حاصله تحت تحلیل حساسیت قرار گرفتند و میزان اعتمادپذیری آنها کمی شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی اطلاعات محورسببی، فرآیند بارش، رواناب، تخمین برگشتی، مدل مخزن خطی، فرآیند جریان موازی
  • فرشته رضایی، مهرداد یارنیا، بهرام میرشکاری صفحه 41
    با توجه به فراوانی علف های هرز تاج خروس، سلمه تره و پنجه مرغی در مزارع و هم چنین اهمیت کلزا به عنوان یک گیاه روغنی مهم، این بررسی به منظور ارزیابی اثرات آللوپاتی عصاره ی حاصل از اندام های هوایی و ریشه ی این علف های هرز بر جوانه زنی و رشد کلزا به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1384 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل محلول بدون عصاره (شاهد)، عصاره ی اندام هوایی و عصاره ی ریشه ی سه علف هرز تاج خروس، سلمه تره و پنجه مرغی بود. تجزیه واریانس نتایج حاصل از بررسی آزمایشگاهی در مرحله ی جوانه زنی نشان داد که اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای آزمایش بر صفات طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی و گستره زمانی جوانه زنی معنی دار بود. عصاره ی اندام هوایی سلمه تره و ریشه ی پنجه مرغی کاملا از جوانه زنی بذور کلزا ممانعت کردند. عصاره ی حاصل از بقیه ی بخش های علف های هرز نیز صفات مورد بررسی را از حداقل 16/4 درصد در میزان وزن خشک گیاهچه تا حداکثر 28/98 درصد در طول گیاهچه ی کلزا کاهش دادند. تجزیه واریانس نتایج حاصل از بررسی گلخانه ای صفات نیز نشان داد که اثر نوع علف هرز در ارتباط با صفات وزن خشک بخش هوایی و ریشه، سطح برگ و بیوماس معنی دار بود. بخش های مختلف علف های هرز در کلیه ی صفات اثر معنی داری در سطح احتمال 1 درصد از خود نشان دادند. پنجه مرغی بیشترین تاثیر را در کاهش وزن خشک اندام هوایی و ریشه، طول ریشه و بیوماس کلزا نشان داد. عصاره ی حاصل از علف های هرز مورد بررسی، میزان صفات اندازه گیری شده را به طور معنی دار از حداقل 82/5 در طول ریشه تا حداکثر 87/82 درصد در بیوماس کلزا کاهش داد. بر اساس نتایج این تحقیق می توان گفت که علف های هرز مورد بررسی از طریق تولید مواد شیمیایی برخوردار از خاصیت آللوپاتیک می توانند جوانه زنی و رشد کلزا را مختل نموده و منجر به کاهش سطح سبز مزرعه و رشد نامطلوب محصول شوند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، رشد، تاج خروس، سلمه تره، پنجه مرغی، کلزا
  • جواد رزمی، نادر حسن زاده، ابوالقاسم قاسمی، اصغر حیدری صفحه 57
    در این تحقیق به منظور بررسی ویژگی های فنوتیپی جدایه های مولد بیماری پژمردگی باکتریایی، مزارع سیب زمینی استان های فارس و همدان مورد بازدید قرار گرفت و گیاهان دارای علایم پژمردگی جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال داده شدند. خالص سازی باکتری با تهیه سوسپانسیون عصاره غده های آلوده و کشت روی محیط کشت TTC انجام پذیرفت. نتایج آزمون های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، تغذیه ای و بیوشیمیایی حکایت از وجود باکتریRalstonia solanacearum به عنوان عامل جداسازی شده بود. جدایه ها بر اساس روش طبقه بندی هیوارد و بادن هاگن در بیوار 2 و نژاد 3 قرار گرفتند. همگی جدایه ها 24 تا 48 ساعت بعد از تلقیح باعث ایجاد واکنش فوق حساسیت در برگ های توتون شدند. در آزمون اثبات بیماری زایی، جدایه ها توانستند بر روی گیاهچه های گوجه فرنگی و سیب زمینی تلقیح شده با سوسپانسیون باکتری علایم پژمردگی را نمایان سازند. تمامی جدایه های مورد مطالعه از قندهای لاکتوز، مالتوز و سلوبیوز استفاده کرده ولی قادر به مصرف مانیتول، سوربیتول و دولسیتول نبودند. استفاده از گلوکز، سوکروز و ترهالوز برای جدایه ها مثبت و در مورد رامنوز، رافینوز، آرابینوز، فوکوز و تارتارات منفی بود. در میان نمک اسیدهای آلی هم چون مالونات، گلوکانات و سدیم سیترات، تنها مورد اخیر توسط جدایه ها مصرف گردید. تولید گاز H2S از سیستئین، آزمون های اوره آز، اکسیداز و کاتالاز برای جدایه ها مثبت بود، در حالی که جدایه ها به آزمون های تولید ایندول، متیل رد، آرژنین دی هیدرولیز، هیدرولیز ژلاتین و نشاسته پاسخ منفی دادند. در آنالیز نقوش الکتروفورتیکی پروتئین های محلول سلولی، تفاوت چندانی بین جدایه های داخلی کشور با یکدیگر و نیز با جدایه های استاندارد CIP10 از پرو و ACH0158 از استرالیا مشاهده نگردید و تنها نقوش الکتروفورتیکی جدایه RsR79 تفاوت اندکی با سایر جدایه های مورد ارزیابی نشان داد.
    کلیدواژگان: پژمردگی باکتریایی، سیب زمینی، جدایه، فارس، همدان
  • عبدالاحد شاددل تیلی، ناصر ماهری سیس، ابوالفضل آقاجانزاده گلشنی، ابوالفضل اسعدی دیزجی صفحه 67
    کنه واروآ یکی از خطرناک ترین انگل های زنبور عسل بوده و خسارات زیادی را متوجه صنعت زنبورداری می نماید و تاکنون از داروهای شیمیایی و گیاهی متعددی برای کنترل آن استفاده شده است. در این پژوهش اثر استفاده از گیاهان دارویی شامل عصاره توتون، عصاره اسپند، عصاره آویشن کوهی، دود توتون، دود اسپند و دود آویشن کوهی روی این کنه مجموعا در 21 کندوی لانگستروت در قالب طرح پایه کاملا تصادفی (CRD) مورد بررسی قرار گرفت. درصد آلودگی کنه ها در ابتدا و انتهای دوره آزمایشی و هم چنین تعداد تلفات کنه ها و زنبورهای کارگر به صورت روزانه تعیین گردید. در ابتدای آزمایش درصدآلودگی به کنه در کندوهای آزمایشی اختلاف معنی داری با هم نداشت، ولی در انتهای دوره بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری مشاهده شد. هم چنین از نظر تعداد تلفات کنه ها بین تیمارهای مختلف در روزهای آزمایش و کل دوره، اختلاف معنی داری مشاهده گردید و عصاره توتون بیشترین تاثیر را در کنترل کنه از خود نشان داد. علاوه بر این از نظر تعداد تلفات زنبورهای کارگر بین روزهای مختلف و هم چنین کل دوره آزمایش اختلاف معنی داری وجود داشت و تاثیر عصاره اسپند از این نظر نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: زنبور عسل، کنه واروآ، توتون، اسپند، آویشن کوهی
  • امید صادقی پور، علی فرامرزی صفحه 73
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری یک درمیان جوی ها بر عملکرد دانه و کارایی مصرف آب در ژنوتیپ های لوبیا قرمز، آزمایشی طی دو سال زراعی 1384 و 1385 در مزرعه تحقیقاتی بخش تحقیقات سیب زمینی، پیاز و حبوبات آبی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. سه روش آبیاری شامل: آبیاری تمام جوی ها، آبیاری یک درمیان ثابت جوی ها و آبیاری یک درمیان تناوبی جوی ها به عنوان عامل اصلی و دو رقم لوبیای قرمز اختر و درخشان به همراه لاین امیدبخش D81083 به عنوان عامل فرعی در طرح یک بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب دوساله نشان داد که اثر سال بر صفات اندازه گیری شده معنی دار نبود. طی دو سال اجرای این تحقیق مشخص شد که بین دو روش آبیاری یک درمیان ثابت و تناوبی جوی ها از نظر صفات اندازه گیری شده تفاوت معنی داری وجود نداشت. در آبیاری یک درمیان جوی ها در مقایسه با آبیاری تمام جوی ها، عملکرد دانه در لاین D81083 معادل 1/10%، در رقم درخشان 9/30% و در رقم اختر 5/32% کاهش یافت. در این روش آبیاری، کارایی مصرف آب در ارقام اختر، درخشان و لاین D81083 به ترتیب 2/9%، 9/11% و 9/52% نسبت به آبیاری تمام جوی ها افزایش یافت. نتایج این بررسی نشان داد که در صورت کمبود آب می توان از آبیاری یک درمیان جوی ها به منظور افزایش کارایی مصرف آب در لوبیا استفاده کرد. البته این روش آبیاری در خاک های با بافت سبک توصیه نمی شود. از بین سه ژنوتیپ مورد مطالعه، لاینD81083 نسبت به ارقام اختر و درخشان در این شرایط، کارایی مصرف آب بالاتری داشت.
    کلیدواژگان: آبیاری یک درمیان جوی ها، لوبیا، کارایی مصرف آب، عملکرد دانه
  • سعید واعظی راد، فرید شکاری، امیرحسین شیرانی راد، اسماعیل زنگانی صفحه 85
    به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب بر عملکرد و اجزای آن در ارقام لوبیای قرمز، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد که تیمارهای شاهد (بدون تنش)، تنش در مرحله رویشی، تنش در مرحله گل دهی و تنش در مرحله غلاف بندی به عنوان فاکتور اصلی و ارقام صیاد، اختر، درخشان، ناز و 81083-D به عنوان فاکتور فرعی انتخاب شدند. معیار دور آبیاری برای تیمار شاهد و سطوح تنش، کاهش مقدار آب از تشتک تبخیر به ‎ترتیب به میزان 50 و 100 میلی متر تبخیر بود. صفات اندازه گیری شده شامل تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت بوته بودند. نتایج نشان داد که بین سطوح تنش، رقم و اثر متقابل آن اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک وجود دارد. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک به ترتیب در رقم صیاد در تیمار شاهد و رقم ناز در تیمار تنش در مرحله رویشی و کمترین آن در رقم اختر در تیمار تنش در مرحله گل دهی حاصل گردید. رقم صیاد در تیمار شاهد از بیشترین شاخص برداشت برخوردار بود. در بررسی اجزای عملکرد دانه مشخص شد که تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف در تیمار تنش در مرحله گل دهی و وزن صد دانه در تیمار تنش در مرحله غلاف بندی کاهش معنی داری داشته است. در بین ارقام، رقم صیاد از بیشترین تعداد غلاف در بوته و دانه در غلاف و رقم اختر از بیشترین وزن صد دانه برخوردار بودند. عملکرد دانه با شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک دارای همبستگی مثبت و معنی داری بود. هم چنین در بین اجزای عملکرد دانه، تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته با عملکرد دانه همبستگی مثبت معنی داری داشته در صورتی که وزن صد دانه با تعداد دانه در غلاف همبستگی منفی و معنی دار، و با تعداد غلاف در بوته همبستگی منفی نشان داد. هم چنین حساس ترین مرحله ی زندگی ارقام مورد بررسی لوبیا قرمز به تنش خشکی مرحله گل دهی بوده است.
    کلیدواژگان: لوبیای قرمز، تنش خشکی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت
  • فرهاد همایون فر، علیرضا بهرامی نژاد صفحه 95
    به منظور بررسی تاثیر مقدار و تقسیط ازت و کود کامل میکرو بر عملکرد کمی ذرت سینگل کراس 704 در شرایط آب و هوایی کرمان، آزمایشی در سال 1384 در مزرعه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان صورت گرفت. این مطالعه به صورت طرح کرت های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد و در آن منبع کود ازت (اوره) در سه سطح (300، 450 و 600 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت اصلی، تقسیط هر کدام از این سطوح به دو صورت «و» به عنوان کرت فرعی و کود کامل میکرو در دو سطح (صفر و 3 در هزار) به عنوان کرت فرعی- فرعی در نظر گرفته شد.کاشت در تاریخ 10 اردیبهشت ماه به صورت جوی پشته با دستگاه و بر روی ردیف هایی به فواصل 75 سانتی متر و فاصله بوته ها 15 سانتی متر انجام شد.کود اوره در سه مرحله یکی هم زمان با کاشت، مرحله 4 برگی و 8 برگی به صورت سرک و کود کامل میکرو در زمان 4 برگی در دو هفته متوالی محلول پاشی شد. برای تعیین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی در زمان رسیدگی فیزیولوژیکی بوته ها از 5 متر مربع سه ردیف میانی و برای اندازه گیری اجزای عملکرد، 15 بوته به طور تصادفی از هر کرت انتخاب و صفات کمی طول بلال، تعداد ردیف در هربلال، تعداد دانه در ردیف، وزن کل بوته و وزن هزار دانه مشخص گردید. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که کود اوره به میزان 600 کیلوگرم در هکتار با تقسیط به صورت، عملکرد بالاتری نسبت به سایر تیمارها به همراه دارد. هم چنین کاربرد کود کامل میکرو به صورت 3 در هزار فقط در دو صفت وزن بوته و وزن هزار دانه دارای اثر افزایشی بوده و با شاهد اختلاف معنی دار نشان داد، در صورتی که از نظرسایر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، ذرت، تقسیط ازت، کود کامل میکرو، سینگل کراس 704
|
  • R. Eshraghi Samani, S. Yazdani, S. M. Sadrolashrafi, G. R. Peykani Page 1
    Production structure of trout aquaculture industry in the Chahar Mahal Bakhtiary Province of Iran were studied to identify the probability of reduction in production cost. The approach given in Duality theory was found useful and the system of Translog cost function and cost share equations using pooled time series-cross section data were jointly estimated. The result of estimates showed that the production structure of the industry was non-homothetic implying that any change in the output level or scale could affect the cost shares. It was found out that the industry was labor and capital saving, and food and fish (larva) intensive. The estimated Allen partial elasticity of substitution showed the substitutability of inputs, except complementary relation of larva with food and labor. The results of study on own-price elasticities of demands in absolute values indicated that demands for labor, capital and food inputs were inelastic to changes of their price in trout aquaculture industry. In addition, the demand for food was less responsive to change in price of labor, capital and food inputs than responsivity of demand for these inputs to change in food price.
  • R. Jafari, K. Kamali, M. Shojai, H. Ostovan Page 17
    In this study, life table parameters of the lady beetle Hippodamia variegata Goeze on Aphis fabae Scopoli were studied under laboratory condition. Ten pairs of male and female adults of the lady beetle were released into a cage (6×× cm) separately. Experiments were carried out in a growth chamber at 5±oc, 65±5 RH and 6:8(L:D) photoperiod. Parameters including age (x) and surviving from birth to exact ages (x) were used for calculation of life table parameters such as number of survival (lx), age specific mortality (qx) and life expectancy of the lady beetle (ex). The most basic life table (Fecundity subtable) parameters such as number of female produced (mx), Intrinsic rate of increase (rm), Net reproductive rate (Ro), mean generation time (T) and Doubling time (DT) were also calculated. Results revealed high potential of lady beetle to control Aphis fabae Lady beetles survived - 70 days. Age specific mortality (qx) began at 0th day and the highest rate of this parameter was observed at 69th days. Life expectancy was 5.0 at the initiation of development. Mean fecundity was 94.9 ± 5.5 eggs and sex ratio was 0.7. Intrinsic rate of natural increase, net rproductive rate, mean generation time and doubling time were estimated 0.87 female/female/day, 509 female/generation,. 7 and. 4 days, respectively.
  • N. Jalalkamali, H. Sedghi Page 27
    A major part of hydrological researches focused on complex and non-linear rainfall-runoff process. Mathematical models were presented to describe this process including a wide range from simple black-box representation to complex physically-based models. Considering inherent uncertainty associated with the process as a result of uncertain input variables and uncertain calibrated parameters, stochastic modeling seemed preferable to deterministic approaches. In this study, data-based mechanistic modeling (DBM) was selected to identify non-linearities of the process. The method is categorized as a stochastic approach relying upon recursive parameter estimation using Kalman filtering algorithm in state space system of equations. In addition, it is capable to reflect a physical interpretation of rainfall-runoff conversion to describe the behavior of the system. The later capability differs it from other black-box modeling approaches. In this research, a parallel structure of flow routes was identified in upper-Karoun subbasin of the great Karoun catchment. Sensitivity analysis was also carried out based on Monte Carlo simulation (MCS) method and the reliability of the presented model were quantified.
  • F. Rezaie, M. Yarnia, B. Mirshekari Page 41
    This research was conducted to evaluate the allelopathic effects of root and shoot extracts of three abundant weeds of rapeseed fields in Iran including: Chenopodium album, Amaranthus retrofelexus and Cinodon dactylon on germination and growth stages of rapeseed. Experimental design was factorial based on completely randomized design (CRD) at three replicates. Treatments were control and shoot and root extracts of the mentioned weeds. Results revealed that studied weeds disturbed rapeseed germination and growth by producing allelopathic substances.Weed extracts influenced seedling length, seedling dry weight, germination percentage and germination duration. C. album shoot extract and root extract of C. dactylon inhibited rapeseed germination at all. In laboratory tests, extracts of other parts of the weeds inhibited seedling dry weight and length up to 4.6% and 98.8%, respectively. In greenhouse experiments, weed extracts affected root and shoot dry weight, leaf area, and biomass of rapeseed, significantly. They also decreased rapeseed root length at least 5.8% and it’s biomass up to 8.87%.
  • J. Razmi, N. Hasanzadeh, A. Ghasemi, A. Heidari Page 57
    In order to study of Phenotypic characteristics of potato bacterial wilt isolates, several potato fields were surveyed for potato wilt plants in Fars and Hamadan provinces of Iran during 000-00. The infected samples to potato wilt were collected and screened for bacterial infection under laboratory condition. Isolation and purification of suspected bacterial samples were done on TTC (,,5-triphenyl tetrazolium chloride) culture medium. Characteristics of bacterial isolates were determined on the basis of colony morphology, biochemical differentiations, pathogenicity and antibiotic sensitivity tests as well as whole cell protein analysis. In this study, a typical HR symptom was observed in infiltrated tobacco leaves after 4-48 hours. All isolates were assigned in race biovar, based on the pathogenicity tests on tomato and potato seedlings and utilization of defined carbohydrates by isolates. Utilization of glucose, sucrose and trehalose were positive for all isolates, whereas it was negative for ramnose, raffinose, arabinose, fucose and tartrate. HS production from cysteine, urease, oxidase, catalase and utilizing of sodium citrate were positive, while indole, methyl red, arginine dihydrolyase, gelatin and starch hydrolysis and utilizing of malonate and gluconate were negative. In bacterial cell membrane protein analysis using SDS-PAGE method, no significant differences were observed in electrophoretic patterns of local and standard strains (ACH 058 from Australia and CIP 0 from Peru) and only strain RsR79 was a little different from others.
  • A. Shaddel Telli, N. Maheri Sis, A. Aghajanzadeh Golshani, A. Asadi Dizaji, A. Ahmadzadeh Page 67
    Varroa is one of the most dangerous honey bee parasites, which causes serious damages to the bee industry. By now, various herbal and chemical drugs had been used against the parasite. In this research, the effect of 7 treatments including: tobacco, harmel and, thyme extracts, tobacco, harmel and thymus smokes and a control were studied on Varroa in honey bee colonies as a completely randomized design (CRD) at three replications. The rate of hive contamination to Varroa at the beginning and end of the experiment and daily rate of varroa and worker bee mortality were recorded. There was no significant difference between experimental hives in view point of contamination to Varroa, at the beginning of the study. However, significant dissimilarity was found out among treatments at the end of experimental period. Mortality rate of Varroa in different days and the whole period of the study was significantly different in treatments. Results revealed that tobacco and harmel extracts caused the most Varroa and honey bee mortality, respectively.
  • O. Sadeghipour, A. Faramarzi Page 73
    A field experiment was conducted in order to investigate the effect of alternate furrow irrigation on yield and water use efficiency (WUE) of common bean genotypes in Karaj, Iran during 005 - 006. The experimental design was split plot based on randomized complete block design (RCBD) with 4 replications. Three furrow irrigation methods including: alternate furrow irrigation (AFI), fixed furrow irrigation (FFI) and conventional furrow irrigation (CFI) methods were considered as main factor and three genotypes of Akhtar, Derakhshan and D808 line were planted in subplots. Results showed no significant difference between the effect of AFI and FFI methods on grain yield of bean genotypes. However AFI decreased grain yield of line D808, Akhtar and Derakhshan cultivars up to 0.,. 5 and 0.9 percent in comparison to CFI method, repectively. Line D808 showed higher water use efficiency than other two studied genotypes. Irrigation water use efficiency of Akhtar and Derakhshan cultivars and line D808 was also increased by AFI in comparison to CFI method up to 9.%,. 9% and 5.9%, respectively.
  • S. Vaezi Rad, F. Shekari, A. Hosein Shirani Rad, I. Zangani Page 85
    Investigation on the effect of water stress on crop yield is very important in Iran duo to arid and semiarid climates and limited water resources. In this research, a field experiment was conducted in research station of Zanjan University as split plot based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. Water stress application at different growth stages including: vegetative (V), flowering (F), poding (P) stages were considered as main factor and kidney bean cultivars of Sayad, Akhtar, Derakhshan, Naz and D- 808 were placed in subplots. Irrigation index was decreasing 50 mm from evaporation pan (class A) and addition 50 mm for each water stress treatments. Measured traits were number of grains per pod, number of pods per plant, length of pod, 00 kernel weight, grain yield, biological yield and harvest index. Analysis of variance showed that there was significant differences between cultivars, stage of water stress application and their interaction in grain and biological yield of common bean. Results revealed that Sayad had better performance than other cultivars and high sensitivity of cultivars was observed to water stress at flowering stage. The greatest biological and grain yield was observed in Sayad cultivar in control (non stress treatment) and Naz in V treatment. The lowest value of the mentioned parameaters were observed in Akhtar cultivar in F treatment. In addition, Sayad had higher harvest index in control. Number of pods per plant and grain per pod were significantly reduced in F treatment and 00 kernel weight in treatment P. Among cultivars, Sayad produced more pods per plant and grain per pod, and Akhtar showed the highest 00 kernel weight. Grain yield showed significant positive correlations with harvest index and biological yield, but it had negative relationship with 00 kernel weight and number of pods.
  • F. Homayoonfar, A.R. Bahraminejad Page 95
    In order to investigate the effect of nitrogen and micronutrient amounts and fertilizing methods on corn (S.C. 704) quantity, an experiment was carried out at research station of Islamic Azad University, Kerman branch in 005. The experimental design was the split split plot based on completely randomized block design (BCRD) with replications. Source of nitrogen fertilizer, Urea, were considered in three levels (00, 450 and 600 Kg/ha) as the major plots with (and) fertilizer divide methods of each as the subplots. The micronutrient factor was also considered in two levels (0 and ppm) as sub-subplots. Cultivation was performed as furrow system with 75cm between rows and 5cm between plants on the rows in 0th April. Nitrogen fertilizer was sprinkled in three time stages: synchronous with cultivation and 4 and 8 leave stages through fertilizing methods. The micronutrients was also sprinkled in 4 leave stage in two consecutive weeks. Plants were selected from 5m of three middle rows for determination of grain and biological performance at physiological ripening time. 5 plants were also selected randomly for measuring yield components. The quantity characteristics of corn, number of row in each corn, number of seed in each row, total weight of plant and weight of 000 seeds were determined. According to the results, using 600 Kg/ha of Urea with fertilizer dividing method resulted in higher yield than other treatments. Also, micronutrient application at ppm level only significantly improved total weight of plants and weight of 000 seeds.