فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1389)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد آزاد شهرکی، هرمزد نقوی، حمید نجفی نژاد صفحه 1
    مدیریت روش های خاک‎ورزی و بقایای گیاهی بر برخی خصوصیات خاک و به تبع آن بر عملکرد محصول تاثیر می‎گذارد. هدف از این تحقیق مقایسه اثر سیستم های خاک‎ورزی مرسوم، کم خاک‎ورزی و بدون خاک‎ورزی و همچنین اثر کاربرد بقایای گندم بر برخی خصوصیات خاک در زراعت ذرت دانه ای در یک سال زراعی در کرمان بود. برای این منظور چهار سطح تیمارهای خاک ورزی و دو سطح تیمارهای کاربرد بقایای گندم در مزرعه تحقیقاتی شهید زنده روح کرمان اعمال گردید. سطوح تیمارهای خاک ورزی عبارت بودند از: 1- خاک ورزی مرسوم) (CT 2- کم خاک ورزی) (RT 3- بدون خاک ورزی و کشت روی شیار(NT1) 4- بدون خاک ورزی و کشت کف شیار) (NT2. تیمارهای مدیریت بقایای گندم در دو سطح: 1- حفظ بقایای گندم سال قبلی در مزرعه و 2- جمع آوری و خروج بقایای گندم سال قبلی از مزرعه اعمال شدند. این آزمایش با سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خرد شده اجرا گردید. کربن آلی (OC)، جرم مخصوص ظاهری (BD) و شاخص مخروط خاک، ارتفاع بوته ها، عملکرد و اجزاء عملکرد در طی آزمایش اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد خاک مزرعه در تیمار CT و RT کمترین OC و در تیمارهای NT1 و NT2 بیشترین OC را داشت. BD خاک تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. شاخص مخروط خاک در تیمار CT حداقل و در تیمارهای NT1 و NT2 حداکثر شد. عملکرد دانه در RT بیشترین (99/13 تن در هکتار) و در تیمارهای NT1 و NT2 به حداقل معادل 59/10 و 99/9 تن در هکتار رسید. اجزای عملکرد (تعداد ردیف در بلال و وزن هزار دانه) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. به نظر می رسد اعمال تیمارهای مورد مطالعه در مدت زمان طولانی احتمالا بتواند خصوصیات بیشتری از خاک را تحت تاثیر قرار بدهد و در عملکرد ذرت نقش بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، خاک ورزی، ذرت، عملکرد
  • محمدنبی ایلکایی، داود حبیبی، فرزاد پاک‎نژاد، ناصر خدابنده، مسعود علی اکبر بوجار، فاطمه صدیقی صفحه 11
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر کلروکولین کلراید (CCC) و زمان محلول‎پاشی آن بر صفات فیزیولوژیک و فعالیت برخی آنزیم‎های آنتی اکسیدانت در گیاه ذرت رقم 704 تحت شرایط تنش خشکی بوده است. این پژوهش در سال 1385 به صورت آزمایش کرت‎های دو بار خرد شده (اسپلیت اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج (ماهدشت) انجام گرفت. تیمارهای آبیاری نرمال و تنش (قطع آبیاری پس از گرده‎افشانی) به کرت‎های اصلی و تیمار محلول‎پاشی با دو غلظت (CCC) صفر و 5/1 لیتر در هکتار به کرت‎های فرعی و زمان محلول‎پاشی در دو مرحله 6 برگی و 15 روز بعد از آن، به کرت‎های فرعی فرعی تعلق گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر تنش خشکی بر پایداری غشای سیتوپلاسمی، فعالیت‎های آنزیم گلوتاتیون پر اکسیداز و آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز در سطح احتمال 1% و هم‎چنین بر عملکرد دانه و فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح احتمال 5% معنی‎دار بود. مصرف CCC با غلظت 5/1 لیتر در هکتار بر عملکرد و محتوای رطوبت نسبی در سطح احتمال 5% و بر فعالیت آنزیم‎های آنتی اکسیدانت در سطح 1% معنی‎دار بود. میزان محتوای رطوبت نسبی برگ برای تیمار CCC (5/65%) نسبت به شاهد (6/60%)، تفاوت معنی‎داری را نشان داد. عملکرد دانه (7/10 تن در هکتار) در تیمار CCC نسبت به شاهد (1/9 تن در هکتار) اختلاف معنی‎داری داشت. هم چنین میزان فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز در تیمار CCC (5/1740 میلی‎گرم در پیکومول) نسبت به تیمار شاهد (1/888 میلی‎گرم در پیکومول) تفاوت معنی‎داری داشت.
    کلیدواژگان: کلروکولین کلراید، زمان محلول‎پاشی، تنش خشکی، آنزیم‎های آنتی اکسیدانت
  • علیرضا باقری، حجت‎اله مظاهری لقب صفحه 19
    در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری ایران رشد و عملکرد غلات به‎دلیل وجود تنش‎های خشکی و شوری کاهش پیدا می‎کند. در عین حال یکی از مناسب‎ترین گیاهان زراعی برای چنین شرایطی گیاه جو است. در حال حاضر، برای غلبه بر مشکلات تنش ژنوتیپ‎های مناسب و متحمل جو معمولی وجو بدون پوشینه تحت بررسی هستند. در این آزمایش به منظور بررسی میزان تحمل جو بدون پوشینه به خشکی، چهار ژنوتیپ (UH3،U46M، EHM81-12 و CM67) در ایستگاه تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید به مدت دو سال مورد بررسی قرار گرفتند. چهار تیمار (آبیاری پس از پتانسیل آب خاک 5/0- (شاهد)، 5/1-، 3- و 5- bar) به کار برده شدند. تیمارها در آزمایش کرت‎های خرد شده بر اساس طرح پایه بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار بررسی شدند. ژنوتیپ های جو بدون پوشینه به کرت‎های اصلی و تیمارهای آبیاری به کرت‎های فرعی تعلق گرفت. صفات مورد اندازه‎گیری شامل میزان فتوسنتز، تنفس و میزان کلروفیل، مقدارهورمون آبسیزیک اسید، پرولین و میزان آنزیم‎های پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در برگ پرچم بودند. داده ها با نرم افزار MSTATC تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تنش باعث کاهش فتوسنتز و میزان کلروفیل ولیکن باعث افزایش میزان آنزیم‎های سوپر اکسید دیسموتاز و پراکسیداز (به‎دلیل افزایش تولید مشتقات اکسیژن در تنش خشکی)، محتوی پرولین،ABA و میزان تنفس شد. ژنوتیپUH3 کمترین مقدار فتوسنتز، کلروفیل، ABA وپرولین ولی ژنوتیپCM67 بیشترین مقدار این صفات را داشتند. در مورد تنفس نتیجه عکس بود. به‎طورکلی، با توجه به صفات مورد بررسی، ژنوتیپ CM67 به‎عنوان ژنوتیپ متحمل و UH3 به‎عنوان ژنوتیپ حساس شناخته شدند.
    کلیدواژگان: آبسیزیک اسید، تنش خشکی، تنفس تاریکی، جو بدون پوشینه، فتوسنتز
  • محمد مهدی رحیمی قربان نورمحمدی صفحه 31
    به منظور تعیین تاریخ کاشت مناسب ارقام مختلف کتان دانه‎ای آزمایشی به صورت کرت‎های یک بار خرد شده با طرح پایه بلوک ‎های کامل تصادفی با 12 تیمار و چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج اجرا شد. تیمارها شامل چهار تاریخ کاشت (اول اسفند، پانزدهم اسفند، سی ام اسفند و پانزدهم فروردین) و سه رقم اصلاح شده (سوماکو، ایندیا، فوستر) بودند. صفات اندازه‎گیری شده شامل: ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، بودند. نتایج آزمایش نشان داد که بین تاریخ های مختلف کاشت از نظر ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، در سطح احتمال 1% و برای شاخص برداشت در سطح احتمال 5% تفاوت معنی‎دار وجود داشت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه از نظر ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در سطح احتمال 1% تفاوت معنی‎دار وجود داشت. اثر متقابل تاریخ کاشت در رقم بر عملکرد دانه در سطح احتمال 1% معنی‎دار بود. تیمار تاریخ کاشت اول و رقم سوماکو با میانگین 6/1437 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تیمار تاریخ کاشت چهارم و رقم فوستر با میانگین 9/479 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را تولید کردند.
    کلیدواژگان: زمان کاشت، رقم، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، عملکرد، کتان
  • مسعود زاده‎باقری، آنیتا نماینده، محمدرضا صولتی، شورانگیز جوانمردی صفحه 41
    میخک (L. Dianthus caryophyllus) یکی از رایج ترین گل های بریدنی در بسیاری از کشورها بوده و دارای اهمیت زیاد اقتصادی در صنعت گل‎کاری است. به کمک برخی مواد می توان ماندگاری گل های بریدنی را افزایش داد. این پژوهش با هدف مطالعه اثر برخی محلول‎های شیمیایی در زمان پس از برداشت گل های بریدنی میخک رقم Yellow Candy به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (فاکتور A تیمارهای شیمیایی شامل شاهد، ساکاروز 5%، 8- هیدروکسی کوئنین با غلظت 350 و 500 میلی گرم بر لیتر، سالسیلیک اسید با غلظت 300 و 500 میلی گرم بر لیتر، استات کلسیم با غلظت 2 و 3 میلی مولار بر لیتر و فاکتور B مدت زمان اعمال تیمار شامل هفت ساعت، 14 ساعت، 21 ساعت و پیوسته) در سه تکرار انجام گردید و صفات عمر گلجایی، وزن‎تر، جذب آب و کیفیت ظاهری بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که محلول های شیمیایی تاثیر معنی‎داری بر صفات مورد بررسی داشتند (1% ≥ P). اثر زمان محلول‎دهی نیز بر صفات مورد بررسی (به جز صفت جذب آب) معنی دار بود (1% ≥ P). هم‎چنین اثر متقابل نوع محلول و زمان محلول دهی برای تمامی صفات معنی-دار بود (1%≥P). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تیمار دو میلی‎مولار بر لیتر استات کلسیم بر صفت عمر گلجایی، تیمار8- هیدروکسی کوئنین سیترات با غلظت 500 میلی گرم بر لیتر بر صفت وزن‎تر و کیفیت ظاهری و تیمار 8- هیدروکسی کوئنین سیترات با غلظت 350 میلی‎گرم بر لیتر بر صفت جذب آب بیشترین تاثیر را داشته اند. اسید سالیسیلیک نیز اثر سودمندی در افزایش کیفیت گل شاخه بریدنی میخک نشان داد. در این آزمایش تیمار نبضی (pulsing) 7 ساعت محلول دهی، بیشترین تاثیر را روی اغلب صفات بررسی شده داشت. به طور کلی، نقش استات کلسیم در بهبود کیفیت گل های بریده میخک، به دلیل به تاخیر انداختن و غیر فعال‎کردن برخی فرآیندهای تخریبی و فیزیولوژیکی توسط کلسیم است. هم‎چنین ماده 8-HQC، به دلیل خاصیت ضد میکروبی که دارد از تجمع میکروارگانیسم ها در آوندها جلوگیری می کند و مانع بسته شدن آوندها می شود.
    کلیدواژگان: استات کلسیم، گل شاخه بریدنی میخک، 8، هیدروکسی کوئینولین سیترات، تیمار نبضی
  • حامد فیروزپوری، حمیدرضا مبصر، سلمان دستان، رضا یدی، عباس قنبری مالیدره صفحه 51
    به منظور بررسی تاثیر ارتفاع برداشت بر صفات راتونینگ ارقام مختلف برنج، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. ارقام سنگ طارم، لاین Irton، طارم هاشمی و طارم دیلمانی به عنوان عامل اصلی و ارتفاع برداشت کف بر، ایستاده (برداشت با ارتفاع 40 سانتی متر از سطح زمین) و خواباندن (برداشت با ارتفاع 40 سانتی متر از سطح زمین) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که رقم سنگ طارم دارای بیشترین ارتفاع، طول خوشه، تعداد کل پنجه در کپه و عملکرد دانه بود. دلیل بالاتر بودن عملکرد دانه در رقم سنگ طارم، بیشتر بودن طول خوشه و تعداد کل پنجه در کپه می باشد. بیشترین تعداد خوشه چه در هر خوشه در رقم طارم هاشمی مشاهده شد. ارتفاع گیاه و تعداد کل پنجه در کپه در روش ایستاده بیشترین بود. روش خواباندن بیشترین طول خوشه، درصد خوشه چه های پر شده و وزن هزار دانه را داشت. بیشترین طول برگ پرچم، تعداد خوشه در متر مربع، تعداد خوشه چه در هر خوشه و عملکرد دانه مربوط به روش کف بر بود. تعداد خوشه چه در هر خوشه با عملکرد دانه همبستگی مثبت و بین عملکرد دانه و تعداد کل پنجه در سطح احتمال یک درصد همبستگی منفی وجود داشت. نتایج تحقیق نشان داد که رقم سنگ طارم با روش برداشت خواباندن کلش بیشترین عملکرد دانه رتون را تولید نمود.
    کلیدواژگان: برنج، راتون، ارتفاع برداشت، ارقام، عملکرد دانه
  • حسن قهاری، مهرداد طبری، ابوالفضل رشیدی، حمیدرضا محبی صفحه 61
    مورچه ها به عنوان یکی از شکارگرهای مهم آفات در اکوسیستم های مختلف حایز اهمیت هستند. با توجه به اهمیت مورچه ها در تغذیه از مراحل مختلف زیستی آفات، فون و تغییرات جمعیت این حشرات مفید در مزارع برنج مازندران مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، پانزده گونه مورچه از مزارع برنج مازندران جمع آوری گردید. نتایج مطالعات مربوط به تغییرات جمعیت مورچه ها در فصل غیر زراعی و روی کلش های سه رقم مختلف برنج شامل فجر، خزر و نعمت نشان داد که تراکم این حشرات روی رقم فجر بیشتر از دو رقم دیگر بود و بین ارقام خزر و نعمت اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. مقایسه نتایج مربوط به نمونه برداری های هفتگی از پایان شهریور تا پایان آبان ماه 1384، روند افزایشی محسوسی را در تراکم جمعیت مورچه ها تا اواسط آبان نشان داد به طوری که بالاترین تراکم در تاریخ 9/8/1384 به دست آمد و بعد از آن به صورت تدریجی کاهش یافت. مقایسه میانگین اثر متقابل «تاریخ نمونه برداری × واریته برنج» روی تغییرات جمعیت مورچه ها نشان داد که بین اثرهای متقابل در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار وجود داشته است.
    کلیدواژگان: فون، مورچه، تغییرات جمعیت، مزارع برنج، مازندران
  • فرید لطفی ماوی، علیرضا شایسته نیا، جهانفر دانشیان، امین مرادی اقدم صفحه 71
    به منظور بررسی تاثیر سه علف‎کش پس رویشی و استفاده از کولتیواتور بین ردیف های کاشت ذرت علوفه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1388 در منطقه میانه طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کولتیواسیون در دو سطح اعمال و عدم اعمال کولتیواسیون و علف‎کش در سه سطح فورام سولفورون، نیکوسولفورون و توفوردی+ ام سی پی آبه همراه وجین دستی و نیز عدم کنترل علف های هرز به عنوان شاهد بود. سه مرحله نمونه برداری از علف های هرز پس از اعمال تیمارهای آزمایشی در طول فصل رشد از علف های هرز صورت گرفت و در هر مرحله از نمونه برداری تعداد و وزن خشک علف‎های هرز محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان داد که تاثیر سطوح مختلف علف‎کش در تمام مراحل نمونه برداری بر کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز بسیار معنی دار بود. در بین علف‎کش های مورد آزمایش علف‎کش فورام سولفورون بیشترین میزان کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز را داشت و در گروه آماری جداگانه ای قرار گرفت. کمترین درصد کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز نیز مربوط به علف‎کش توفوردی+ ام سی پی آبود. استفاده از کولتیواتور بین ردیف های کاشت نیز باعث کاهش معنی دار تراکم و وزن خشک علف های هرز گردید و در گروه آماری جداگانه ای نسبت به تیمار عدم کولتیواسیون قرار گرفت. بنابراین، مدیریت شیمیایی به همراه کولتیواسیون می تواند تاثیر معنی داری در کاهش علف های هرز و افزایش محصول زراعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: علف هرز، مدیریت شیمیایی، فورام سولفورون، نیکوسولفورون، توفوردی+ ام سی پی آ
  • مهدی میانجی، حمید عبداللهی، سلیمان جمشیدی صفحه 79
    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی قارچ عامل بیماری آنتراکنوز گردو Ophiognomonia leptostyla در شمال غرب ایران تعداد 25 جدایه از مناطق مختلف جمع-آوری و با استفاده از روش تک اسپورسازی خالص شدند. استخراج DNA از میسلیوم قارچ با استفاده از روش لیو و همکاران انجام شد. تکثیر منطقه ITS-rDNA توسط جفت آغازگر اختصاصی، ITS1 و ITS4 انجام گردید. هم‎چنین منطقه IGS-rDNA با استفاده از جفت آغازگر NS1R و LR13R تکثیر شد. نوارهایی به طول 600 جفت باز و 2320-2300 جفت باز از تکثیر منطقه ITS و IGS به دست آمد. قطعات تکثیر شده توسط پنج آنزیم برش دهنده EcoRI، HindIII، TagI، HinfI و BamHI مورد هضم قرار گرفتند. از مجموع آنزیم های برشی مورد استفاده EcorI، TagI و BamHI فاقد محل برش بر محصولات تکثیری منطقه ITS و HinfI و BamHI نیز فاقد محل برش بر محصولات تکثیری منطقه IGS بودند. گروه بندی جدایه های مورد مطالعه بر اساس الگوهای نواری هر دو منطقه در سطح شباهت 75 درصد، آن‎ها را در چهار گروه طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: آنتراکنوز، لکه سیاه گردو، PCR، RFLP، Marssoniella juglandis
  • روح‎اله نادری، عبدالکریم کاشی، مرتضی سام دلیری صفحه 89
    به منظور بررسی اثر متقابل کشت مخلوط خیار و بامیه، آزمایشی به مدت یکسال زراعی(1387) در شهرستان نوشهر، به‎صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای الگوی کشت در چهار سطح: کشت خالص خیار یا بامیه، کشت بامیه داخل ردیف خیار، کشت بامیه بین ردیف‎های خیار و الگوی کشت بامیه بین و داخل ردیف‎های خیار و تیمارهای تراکم در سه سطح (فاصله کشت بین بوته 20، 30 و 40 سانتی‎متر) بودند. صفات رویشی و عملکرد، غلظت عناصر پتاسیم، فسفر، کلسیم و نیتروژن در تیمارهای آزمایشی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در بوته های خیار،کشت مخلوط باعث افزایش غلظت عناصر کلسیم (19%)، پتاسیم (12%)، عملکرد (12%) و کاهش غلظت نیتروژن (12%)، تعداد شاخه فرعی (23%) و سطح برگ (15%) شد. برای بامیه، کشت مخلوط باعث افزایش غلظت عناصر فسفر (3%)، نیتروژن (16%)، سطح برگ بوته (41%)، وزن‎تر بوته (26%) و کاهش غلظت کلسیم (8%) نسبت به کشت خالص شد. اثر متقابل الگوی کشت و تراکم بر روی عملکرد و اجزای عملکرد خیار معنی دار بود، ولی تنها بر روی اجزای عملکرد بامیه اثر معنی داری داشت. نسبت برابری زمین در همه تیمار های کشت مخلوط، بزرگ‎تر از یک بوده و بالاترین نسبت برابری زمین (15/2) در تیمار کشت مخلوط بامیه بین بوته و ردیف‎های خیار، با تراکم متوسط به‎دست آمد. نتایج این تحقیق نشان ‎داد که بین دو گیاه خیار و بامیه نوعی سازگاری و هماهنگی وجود دارد که می‎تواند حاصل ویژگی های فیزیولوژیکی وگیاه‎شناسی و عوامل مساعد اکولوژیکی باشد که باعث افزایش عملکرد در دو گیاه شده است.
    کلیدواژگان: بامیه، خیار، کشت مخلوط، غلظت عناصر، نسبت برابری زمین
|
  • Azadshahraki F., Naghavi H., Najafinejad H Page 1
    Managements of tillage and plant residual effect on some soil properties and consequently yield was studied. The goal of this research was to compare the effect of conventional tillage, minimum tillage and no tillage systems and the effect of wheat residues on some soil properties and corn grain yield in the subsequent year. For this purpose, four tillage treatments and two wheat residual managements were selected at Kerman Research Farm Station (Shahid Zendeh Rooh). Tillage treatments were: 1. conventional tillage (CT), 2. minimum tillage (RT), 3. no tillage and planting at the top of furrows (NT1) and 4. no tillage and planting on the base of furrows (NT2). Wheat residual managements were: 1. preservation of previous year wheat residues in the farm and 2. gathering pervious year wheat residues. This experiment was performed as a split plot in a randomized complete block design with three reapplications. Soil organic carbon (OC), bulk density (BD) and soil cone index, height of plant, yield and yield components were measured during the experiment. The results showed that OC in CT and RT treatments became minimum and reached to maximum in NT1 and NT2 treatments. The treatments had not any significant effects on BD. Soil cone index in CT treatment was the lowest and increased in RT and became maximum in NT1 and NT2 treatments. Grain yield was high in RT (13.99 ton/ha).The lowest yield was measured in NT1 and NT2 (10.59 and 9.99 ton/ha), respectively. Yield components (rows in ear and 1000 kernel weight) were not affected by the different treatments. It seems that application of the treatments could be efficient on more soil properties in a long term for corn cultivation.
  • Ilkaee M. N, Habibi D., Paknejad F., Khodabandeh N., Aliakbar Bujar M., Sedighi Ph Page 11
    Aim of this research was evaluation of Chloro Cholin Chloride (CCC) and spraying time effects on physiological traits and activation of some atioxidant enzymes in corn (cv. 704) under drought stress. This research carried out using a split- split plot in based of a Randomized Complete Block Design with four replication in the research field of the Azad university in Karaj branch (Mahdasht) in 2007. Normal irrigation and drought stress (irrigation withhold after anthesis) allocated to main plots, treatments of spraying concentrations (0 and 1.5 Lit/ha) to sub plots and spraying time at (6 leaf stages and 15 days later on) to sub-sub plots. Results showed that drought stress effect on cytoplasm membrane stability, activity of Glutation oxidaze and Super oxide dismotase (SOD) enzymes (p≤1%) and also grain yield and Catalaze enzyme activity (p≤5%) was significant. The CCC application with concentration of 1.5 Lit/ha on yield and relative water content (RWC) (p≤5%) and antioxidant enzyme activity (p≤1%) was significant. Amount of RWC for CCC treatments (65.5%) compared to the control (60.6%) showed significant differents.The grain yield for CCC treatments (10.7 ton/ha) was significantly higher than control (9.1 ton/ha). SOD activity for CCC (1740.5 mg. pico mol) was also significantly higher than the control (888.1 mg. pico mol).
  • Bagheri A., Mazaheri Laghab H Page 19
    In the most arid and semi-arid regions, the growth and production of cereals are reduced due to drought and salinity stresses. Indeed, barley is a reliable crop for there conditions. At the moment, barley and hulles barley genotypes are being investigate to overcome the problems. In this study, four hull-less barley genotypes (UH3, U46M, EHM81-12 and CM67) were grown in Research Station of Eghlid Islamic Azad University under drought stress for two years (2006 and 2007). Four water supply treatments (irrigating after the soil moisture potential reached -.0.5 bar (control), 1.5 bar, -3 and -5 bar) were applied. The experimental design was a split plot in which drought treatments was arranged in the main plots and genotypes in subplots, based on a randomized complete block design with four replications. The measured characteristics were photosynthetic rate, respiration rate, chlorophyll content, amount of ABA and proline, superoxide dismutase (SOD) and peroxides (POX) activity in flag leaves. Variance analysis showed that drought. Stress decreased chlorophyll content and the photosynthesis rate, but stress increased Pox, SOD, ABA and proline contents as the respiration rate. In general, the UH3 genotype showed as well the lowest photosynthetic rate and ABA content, highest respiration rate and CM67 was in contrast. Indeed, CM67 was tolerant and UH3 was susceptible to drought stress.
  • Rahimi Mm, Nourmohamadi G Page 31
    In order to determine the optimum planting date of different medicinal flax cultivates, a split plot experiment with completely randomized block design with 12 treatments and four replications were conducted at the experimental field of Yasooj Islamic Azad University. The treatments were composed of four different combinations of sowing dates ((Feb. 20, Mar. 6, Mar. 21, and Apr. 4) and three flax cultivars (Somaco, India, and Foster). The measured traits were: plant height, 1000-kernel weight, harvest index, grain yield, biological yield, leaf area index, crop growth rate and relative growth rate. The results showed that there was a significant effect for various sowing dates for the plant height, biological yield, relative growth rate, net photosynthesis rate, leaf area index, grain yield, 1000-kernel weight and harvest index. Besides, the analysis of variance showed that there was a significant effect of genotypes for the plant height, biological yield, crop growth rate, relative growth rate, leaf area index and grain yield. According to the results of the experiment, the first sowing date (Feb. 20) and Somaco cultivar are considered as a reliable sowing date and well performance variety.
  • Zadehbagheri M., Namayandeh A., Soulati Mr, Javanmardi Sh Page 41
    Carnations are one of the most common cut flowers in many countries and have economic importance in the floriculture industry. Their vase life duration could be increased by some methods. The aim of this study was to assess the effect of some chemical solutions on cut carnations (Dianthus caryophyllus) after harvest using a factorial statistical design based on a completely random blocks (factor A: chemical treatments with eight levels including, control, sucrose, HQC350 & 500 mg L-1, salicylic acid 300 & 400 mg L-1, Calcium acetate 2 & 3 mmol L-1 and factor B: duration of treatment application with 4 levels including 7, 14, 21 and continuous hours) and with three replications and evaluation of vase life, fresh weight, water absorption and appearance quality of the flowers. The results of variance analysis showed that chemical treatments had a significant effect on the studied characteristics. The period for solution intake was also significant regarding the studied characteristics (except water absorption). The effect of interaction of the type of solution and time of solution intake was significant for all characteristics. The results of mean comparison showed that Calcium acetate 2ml had the highest effect on the shelf life of the flower and the 8-HQC500 had the most effect on the fresh weight of the flowers. Its apparent quality and finally the 8-HQC350 treatment had the most effect on the flower's water absorption. Salicylic acid also had a beneficial effect on increasing the quality of cut carnations. The pulsing treatment had the highest effect on most of the studied characteristics after a 7-hour solution intake. Generally, the role of Calcium acetate on improving the quality of cut carnations is due to its effect on postponing and deactivating some destructive and physiologic processes with the help of Calcium. Moreover, the HQC treatments, due to its anti-microbial effect, revents the accumulation of micro-organisms in xylem vascular tissues and therefore prevents their obstruction.
  • Firozpouri H., Mobasser Hr, Dastan S., Yadi R., Ghanbari Malidarreh A Page 51
    In order to evaluate cutting height of the main plant on the ratooning traits of different varieties in rice, an experiment was carried out in 2006. The experimental design was a split plot based on a randomized complete block with four replications. Main plots were four varieties and lines including Sang Tarom, Tarom Hashemi, Tarom Dylamani cultivars and Irton line and sub-plots were three cutting height of ground cutting, standing (cutting at 40 cm height) and lodging stubble (cutting at 40 cm height). Results showed that the highest plant height, panicle length, number of tiller per hill and grain yield of ratoon were obtained for the Sang Tarom. The reason of highest grain yield in this variety was the increasing panicle length and increased number of tillers per hill. The greatest number of spikelets per panicle was obtained on Tarom Hashemi. The highest plant height and number of tiller per hill was observed at standing method. The lodging stubble method had the highest panicl length, percentage of filled spikelet and 1000 grains weight. The greatest flag leaf length, number of panicle per m2, number of spikelets per panicle and ratoon grain yield were observed in the ground cutting method. The number of spikelets per panicle had positive correlation with grain yield and the grain yield had negative correlation with tiller number at α=%1 level of probability. The results showed that the highest of ratoon grain yield was obtained in Sang Tarom varietiy through lodging stubble method.
  • Ghahari H., Tabari M., Rashidi A., Mohebbi Hr Page 61
    Ants (Hymenoptera: Formicidae) are one of the important predators in different agroecosystems. Considering the importance of ants in predating and feeding at different life stages of pests, fauna and population fluctuation of these beneficial insects were studied in rice fields of Mazandaran province. Of the faunistic survey, totally 15 species of ants were collected and identified from the paddy fields in Mazandaran province. The results of population fluctuations on the stubbles of three varieties including, Fajr, Khazar and Nemat indicated that the ant's population density was higher on Fajr than the two other varieties, and there was not a significant difference between Khazar and Nemat. Samplings from 11 September to 15 November 2005 indicated that the population density increased until last October and then decreased gradually; the highest density was obtained in 30 October. The means comparison revealed the significant reciprocal effect of "sampling date × rice variety" on population density of ants "P<0.01".
  • Lotfi Mavi, Shayestenia A., Daneshian J., Moradi Aghdam A Page 71
    The experiment was carried out as a factorial experiment based on a randomized complete block design with four replications to evaluate of the best combination of herbicides and cultivation in silage corn fields in Miyaneh region in the summer of 2009. Treatments were cultivation (with or without it), herbicides (Foramsulfuron, Nicosulfuron and 2,4-D+MCPA) and hand weeding. Weeds were sampled in three stages during growing season after treatment applications and weed density and weed dry weight were recorded. The results indicated that herbicide treatments were significantly influenced in weeds density and dry weight at 1% probability level. The most effective herbicide for weeds density and weeds dry weight decreasing percentage was Foramsulfuron which was significantly different from other herbicides. The lowest weed density and weed dry weight were observed in 2,4-D+MCPA treatment. Cultivation was significantly effective on weeds density and weed dry weight. Therefore, chemical control along with cultivation could result in weeds depression and crop yield enhancement.
  • Mianaji M., Abdollahi H., Jamshidi S Page 79
    Genetic diversity of Ophiognomonia leptostyla, walnut anthracnose casual agent in northwest of Iran was studied. 30 isolates were collected from different regions and purified as single spore cultures. DNA extraction from fungi mycelium was carried out. The ITS-rDNA region amplified with ITS1 and ITS4 primers. The IGS-rDNA region was amplified by NS1R and LR13R primers. Bands with 600 and 2300-2320 bp length were obtained in ITS and IGS amplification, respectively. Amplified fragments were digested by EcorI, HindIII, TagI, HinfI and BamHI restriction enzymes. EcorI, TagI and BamHI had no restriction site on amplified ITS region and HinfI and BamHI had no restriction site on IGS region. All isolates were grouped in four clusters based on ITS and IGS CAPS with 75% similarities.
  • Naderi R., Kashi A., Samdaliri M Page 89
    In order to study the interaction effect of cucumber and okra in intercropping culture, an experiment was carried out in Nowshar in 2008. This experiment was done as a factorial experiment based on a randomized complete block design with four replications. Treatments were planting patterns (sole cropping of okra or cucumber, okra was intercropped within cucumber rows, okra was intercropped between cucumber rows and okra was intercropped within and between cucumber rows), and planting distances (20, 30 and 40 cm inter-row spaces). In this experiment, yield and yield component, calcium, potassium, nitrogen and phosphor content and vegetative characteristics were measured. Results showed that in the cucumber plant, intercropping increased calcium content by 19%, potassium content by 12%, yield hectare-1 by 12%, and it reduced nitrogen content by 12%, number of branches per plant by 23% and leaf area by 15% compared to sol cropped cucumber. In okra plant, intercropping increased phosphor content by 3%, nitrogen content by16%, leaf area by41%, fresh weight of plant by 26% and it reduced calcium content by 8% compared to sol cropped okra.The interaction effects between planting patterns and planting density were significant for yield and yield components of cucumber but, it was significant only for yield of okra plant. The land equivalent ratios were all above 1.00, and the highest LER of 2.15 were obtained when okra was planted between and within cucumber rows at medium planting densities. The results of this experiment showed a kind of compatibility and conformity between cucumber and okra plants, may be due to their, physiological and botanical characteristics and favorite ecological factors that could cause an increased cucumber and okra plants yield.