فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1390)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم امری، حمدالله کاظمی اربط، مظفر روستایی صفحه 1
    به‎منظور بررسی روابط برخی از صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک با عملکرد و اجزای عملکرد نه ژنوتیپ اصلاحی گندم پاییزه و دو رقم شاهد زرین و الوند، آزمایشی در سال زراعی 88-1387 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز اجرا شد. در طول فصل زراعی ارتفاع بوته، طول پدانکل، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، شاخص برداشت، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن کاه و کلش اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ‎ها برای صفات مورد اندازه گیری بود که نشان‎دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ ها از نظر تمامی صفات مورد مطالعه می باشد. لاین شماره 2 (Shi# 4414/Crow«s»//Kvz) با متوسط عملکرد 5722 کیلوگرم در هکتار بیشترین میزان تولید را دارا بود. عملکرد دانه با طول ساقه (**60/0=r) و وزن کاه و کلش (**85/0=r) همبستگی مثبت و معنی داری داشت. براساس نتایج تجزیه علیت، تعداد دانه در سنبله، وزن کاه وکلش، وزن هزار دانه و شاخص برداشت به عنوان موثرترین صفات بر روی عملکرد دانه بوده و 95 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. بنابراین، صفات مذکور می‎توانند در برنامه های بهنژادی و گزینش ژنوتیپ های برتر گندم های زمستانه مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گندم، عملکرد، اجزای عملکرد، تجزیه علیت، همبستگی
  • رضا دریکوند، الهام سلاحورزی، طهماسب حسین پور، احمد اسماعیلی صفحه 9
    تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ های گندم دیم برای اهداف بهنژادی بسیار مهم است، زیرا ژرم پلاسم یکنواخت ممکن است در معرض تنش‎های زیستی و غیر زیستی قرار گیرد. در این تحقیق تنوع ژنتیکی 25 ژنوتیپ گندم دیم با استفاده از صفات مورفولوژیکی و 20 آغازگر RAPD بررسی شدند. ژنوتیپ ها از نظر اغلب صفات مورفولوژیکی اختلاف معنی دار داشتندکه بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین آن‎ها است. بر اساس داده های مولکولی، در مجموع 197 نوار متمایز در 25 ژنوتیپ بدست آمد. میانگین تعداد نشانگر به‎ازای هر آغازگر 8/9 بود. از تعداد کل نوارها، 160 نوار چند شکل بودند. با توجه به ماتریس تشابه ژنوتیپ ها و داده های مولکولی و مورفولوژیکی بر اساس فاصله اقلیدسی آن‎ها، دامنه تشابه ژنوتیپ ها به ترتیب بین 56/0 تا 83/0 و 92/1 تا 69/108 متغیر بود. بیشترین میزان شباهت بر اساس نشانگر RAPD و صفات مورفولوژیکی به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های مارون با گهر(83%) و کوهدشت با Pigo (92/1) بود. نشانگر RAPD و صفات مورفولوژیکی توانستند ژنوتیپ های تیپ بهاره، زمستانه و هم‎چنین ژنوتیپ های با عملکرد بالا (Nestor، TV2، Katila-11 و GHK) را به‎خوبی از هم تفکیک نمایند، ولی در تفکیک ژنوتیپ های گندم نان و دوروم نشانگرها متفاوت بودند. بین ماتریس تشابه داده های مولکولی و صفات موفورلوژیک همبستگی منفی ولی غیرمعنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: گندم دیم، صفات مورفولوژیک، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه‎ای، RAPD
  • تورج رحیمی، فرزاد پاک نژاد، بهلول عباس زاده، محمدرضا اردکانی، مجید زارع ولوجردی، معصومه لایق حقیقی صفحه 19
    به‎منظور بررسی روابط بین صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بعضی از عناصر شیمیایی گیاه کافوری، نمونه های این گیاه از رویشگاه طبیعی اراک در مرحله گل‎دهی کامل جمع آوری شد. صفات مورفولوژیکی مانند ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، قطر بزرگ و کوچک تاج پوشش، عملکرد سرشاخه کل و سرشاخه گل‎دار 20 تا 40 گیاه از هر پلات اندازه گیری شد. هم‎چنین کلروفیل، قندهای محلول، پرولین، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، کلر و آهن گیاهان هر پلات اندازه گیری شد. نتایج حاصل از همبستگی صفات نشان داد که عملکرد سرشاخه کل با عملکرد سرشاخه گل‎دار (**97/0r=)، تعداد پنجه (**94/0r=)، قطر تاج پوشش2 (**83/0r=)، کلروفیل کل 1 (*79/0r=)، کلروفیل کل 2 (*77/0r=)، کلروفیل a (*78/0r=) و کلروفیل b (*77/0r=) همبستگی مثبت معنی دار دارد، اما با طول ریشه (*74/0-r=)، عملکرد ریشه (**83/0-r=)، قندهای محلول (*76/0-r=)، پرولین (**94/0-r=) و کلر (*77/0-r=) همبستگی منفی معنی دار دارد. عملکرد سرشاخه گل‎دار با تعداد پنجه (**97/0r=)، قطر تاج پوشش1 (*77/0r=)، قطر تاج پوشش2 (**97/0r=) و کلروفیل کل1 (*74/0r=) همبستگی مثبت معنی دار و با عملکرد ریشه (*77/0-r=)، قندهای محلول (*97/0-r=)، کلسیم (*72/0-r=) و مقدار کلر موجود در گیاه (**81/0-r=) همبستگی منفی معنی دار داشت. قندهای محلول با پرولین (**83/0r=)، مقدار منیزیم (**88/0r=)، کلسیم (**90/0r=) و کلر (**91/0r=) همبستگی مثبت معنی دار داشتند. پرولین با منیزیم (*79/0r=)، کلسیم (*79/0r=) و کلر (**87/0r=) همبستگی مثبت معنی دار داشت. در رگرسیون گام به گام اثر صفات بر عملکرد سرشاخه گل‎دار به عنوان متغیر وابسته، پنج صفت عملکرد سرشاخه کل، آهن، قطر تاج پوشش 2، کلر و قطر تاج پوشش 1 به ترتیب وارد معادله شدند. نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که سرشاخه کل بالاترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد سرشاخه گل‎دار دارد. به طور کلی نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش اندام های هوایی گردیده و جذب آهن را کاهش می دهد، اما گیاه برای مقابله با شوری از جذب املاح و گسترش سیستم ریشه ای استفاده می نماید.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کافوری، عناصر، همبستگی، تجزیه گام به گام، تجزیه علیت
  • حسین صبوری، مهناز کاتوزی، رسول خاتمی نژاد صفحه 29
    به منظور مکان یابی QTLهای مرتبط با صفات زراعی در برنج، یک جمعیت F2:3حاصل از تلاقی دو رقم ایندیکا شاه پسند و IR28 برای مکان یابی صفات زراعی در برنج استفاده شد. نقشه پیوستگی حاصل از 33 نشانگر ریز ماهواره حدود 336 سانتی مورگان از نقشه برنج را روی کروموزوم های یک و شش پوشش داد. جمعیت نقشه یابی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس پرورش داده شد. پنج QTL، برای بیوماس (دو QTL) و شاخص برداشت (سه QTL) تشخیص داده شد. آلل های افزایش دهنده صفات برای کلیه QTL های ردیابی شده جز qHI-1aشناسایی شد. QTL های مرتبط با شاخص برداشت با اثر افزایشی از والد IR28 روی کروموزوم های 1 (qHI-1b) و 6 (qHI-6) تشخیص داده شد. تعداد دانه پر، ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد خوشه، وزن دانه و وزن خوشه مکان یابی شد. سه QTL برای تعداد دانه پر روی کروموزوم‎ 1 (دو QTL) و کروموزوم 6 (یک QTL) ردیابی شد. هم‎چنین سه QTL روی کروموزوم های 1 و 6 برای تعداد خوشه، یک QTL برای ارتفاع گیاه، وزن خوشه و طول خوشه روی کروموزوم 6 و برای وزن دانه روی کروموزوم 1 ردیابی شدند. آلل های IR28 در qFG-1a، qFG-1bو qFG-6تعداد دانه پر را افزایش داد. از بین QTL های ردیابی شده، سه QTL به ترتیب برای تعداد دانه پر(qFG-1a)، طول خوشه (qLP-6) و وزن دانه (qWG-1) بزرگ اثر تشخیص داده شدند و به‎ترتیب 33/14، 45/12 و 99/11 درصد از تغییرات فنوتیپی را توجیه نمودند. نتایج نشان داد که QTL های جدید ردیابی شده نقش مهمی در رشد جمعیت برنج داشتند و ابزار مهمی برای اصلاح صفات زراعی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، صفات زراعی، برنج، QTL، نقشه‎یابی
  • قدرت الله شرفی، مسعود رفیعی، علی خورگامی صفحه 37
    بابونه آلمانی گیاهی یکساله ولی از نظر ارزش دارویی مهم است. گل های آن حاوی مواد موثره ارزشمندی است. اسانس و مواد موثره آن دارای کاربردهای متعدد در طب گیاهی است. به منظور بررسی تاثیر فاصله کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر صفات مورفولوژیک و درصد اسانس بابونه آلمانی، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول کود نیتروژن از منبع اوره در سه سطح 0، 100 و200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و فاکتور دوم فاصله ردیف کاشت: 15، 25 و 35 سانتی متر بود. نتایج نشان داد که حداکثر عملکرد تک بوته از بیشترین فاصله ردیف کاشت (35 سانتی متر) و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدست آمد. همچنین حداکثر تولید گل خشک و درصد اسانس گیاه بابونه به ترتیب به میزان 1/474 کیلوگرم در هکتار و 2 /0 درصد برای تیمار فاصله کاشت 25 سانتی متری با کاربرد 100 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار حاصل گردید. بنابراین، مصرف نیتروژن 100 کیلوگرم در هکتار در راستای کشاورزی پایدار به منظور جلوگیری از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی همراه با مدیریت زراعی صحیح از جمله تراکم کاشت، جهت حصول حداکثر اسانس و گل خشک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، بابونه آلمانی، تراکم کاشت، کود نیتروژن، اسانس
  • مژگان قنبری، علیرضا افتخاریان جهرمی، شورانگیز جوانمردی، محسن فرزانه صفحه 45
    عدم جوانه زنی و استقرار مطلوب گیاه یکی از مشکلات کشاورزان در مناطق شور می باشد. پیش تیمار بذر به عنوان یک راهکار جهت افزایش استقرار گیاه به ویژه در شرایط نامطلوب مطرح است. به منظور بررسی اثر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به تنش شوری در تربچه، آزمایشی طراحی و انجام شد. بذرهای تربچه، پس از خیساندن در محلول های 0، 1، 2 و 3 میلی مولار سالیسیلیک اسید به مدت 24 ساعت، جهت جوانه زنی در شرایط تنش شوری، به ظروف پتری حاوی 10 میلی لیتر محلول کلرید سدیم با غلظت های 0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر منتقل شدند. پس از جوانه زنی درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، نسبت طول و وزن ریشه چه به ساقه چه و محتوای پرولین در ریشه چه و ساقه چه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد غلظت 12 دسی زمینس بر متر نمک، سبب کاهش درصد جوانه زنی بذرهای تربچه نسبت به شاهد شد. همچنین سالیسیلیک اسید هم در شاهد و هم در تیمارهای تحت تنش شوری تاثیر مثبتی بر جوانه زنی داشته و سبب افزایش جوانه زنی گردید. استفاده از سالیسیلیک اسید موجب افزایش نسبت طول و وزن ریشه چه به ساقه چه شد. کاربرد سالیسیلیک اسید 1 میلی مولار بیشترین تاثیر را بر درصد و سرعت جوانه زنی داشت. به علاوه، غلظت پرولین در شرایط تنش شوری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: پرولین، تربچه، تنش شوری، جوانه زنی، سالیسیلیک اسید
  • سمیرا عادلی، علی خورگامی، مسعود رفیعی صفحه 51
    برای بررسی اثر محلول‎پاشی سولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم سویا، آزمایشی در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واقع در منطقه کمالوند خرم آباد، به‎صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سه رقم سویای L17، m9، m7 و محلول‎پاشی سولفات روی در سه سطح (صفر،002/0 و 004/0 کیلوگرم در لیتر)در مرحله گل‎دهی و تشکیل غلاف بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن، درصد روغن دانه، قطر ساقه، تعداد گره در ساقه اصلی، متوسط طول میانگره و شاخص برداشت بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر رقم بر عملکرد دانه و عملکرد روغن در سطح احتمال 1% و بر عملکرد بیولوژیکدر سطح احتمال 5% معنی‎دار بود. مقایسه میانگین‎ها نشان داد که بالاترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مربوط به رقم L17 به ترتیب با میانگین 9/2130 و 3/2452 کیلوگرم در هکتار بود. اثر اصلی سطوح مختلف محلول‎پاشی سولفات روی و رقم و اثر متقابل آن‎ها در سطح احتمال 1% بر درصد روغن دانه معنی‎دار بود و آن را کاهش داد. اثر اصلی سطوح مختلف محلول‎پاشی سولفات روی و رقم و هم‎چنین اثر متقابل آن‎ها بر هیچ یک از صفات قطر ساقه، تعداد گره در ساقه اصلی، متوسط طول میانگره و شاخص برداشت معنی‎دار نشد. با توجه به نتایج این تحقیق، محلول‎پاشی روی تاثیر معنی‎داری بر عملکرد دانه ارقام سویا نداشته است.
    کلیدواژگان: محلول‎پاشی، سویا، سولفات روی، عملکرد
  • حمیدرضا نظری، عزت الله نباتی صفحه 59
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد دانه و خصوصیات فیزیولوژیکی رشد و نمو جو، آزمایشی درسال زراعی1387- 1386 با استفاده از رقم نصرت در منطقه سردسیر الیگودرز اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی انجام شد. فاکتوراصلی عبارت از تاریخ کاشت در سه سطح (20 اسفند ماه، 5 فروردین ماه و20 فروردین ماه به ترتیب با متوسط درجه حرارت روزانه 11،13 و 9 سلسیوس) و فاکتور فرعی عبارت از تراکم بوته درچهارسطح (300، 350، 400 و450 بوته در متر مربع) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه، عملکرد کاه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه وتعداد دانه در سنبله مثبت و معنی‎دار بوده است. بیشترین عملکرد دانه (23/6 تن درهکتار) برای تاریخ کاشت 20 اسفند ماه بدست آمد. هم‎چنین اثر تراکم کاشت برعملکرد بیولوژیک، عملکردکاه، تعداد پنجه در بوته، وزن هزاردانه و شاخص برداشت مثبت و معنی‎دار بود. با توجه به وجود اثر متقابل تاریخ کاشت درتراکم، بیشترین عملکرد دانه (37/7 تن در هکتار) برای تاریخ کاشت20 اسفند و تراکم350 دانه در متر مربع بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که تاریخ کاشت و تراکم گیاه برای حصول عملکرد و اجزای عملکرد مطلوب جو در مناطق سردسیر از جمله الیگودرز (لرستان) دارای اهمیت خاصی است.
    کلیدواژگان: جو، تاریخ کاشت، تراکم بذر، عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت
|
  • Maryam Amri, Hamdollah Kazemi Arbat, Mozaffar Rustaii Page 1
    In order to evaluation of the relationships between some physiological and morphological traits with yield and its components in winter wheat, an experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications at the Research Center of the Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2008. Traits like plant height, peduncle length, number of the grains per spikes, grain weight, harvest index, grain yield, biological yield, straw weight were measured. Analysis of variance revealed that all characters were significantly different for all genotypes. This indicated significant genetic variations among the genotypes based on the measured traits. According to the results, there was a positive significant correlation between plant height with straw grain yield. Line No.2 (Shi#4414/Crow”s”//Kvz) produced the highest grain yield. Results of path analysis also revealed that straw weight had the highest positive effect (0.95) on the grain yield. Thus, it could be concluded that traits evaluated in this study could be used in breeding programs to select the promising and high yielding wheat genotypes.
    Keywords: Wheat, yield, yield components, Path analysis, correlation
  • Reza Drikvand, Elham Salahvarzi, Tahmaseb Hossinpor, Ahmad Esmaeli Page 9
    Diversity is very important for the breeding objectives, since a narrow genetic base of germplasm is very vulnerable to biotic and abiotic stresses. In this study, genetic diversity of 25 rainfed wheat genotypes were assessed using morphological traits as well as 20 primers of RAPD markers. There were significant differences among genotypes for the most traits, indicating high genetic variations among wheat genotypes. Based on the molecular data, 197 bands were detected within 25 genotypes and 160 bands were polymorphs. Average mean number of bands per primer was 9.8. According to cluster analysis of similarity matrix of molecular and morphological data based on euclidean distances, similarities ranged between 0.56-0.83 and 1.92-108.96, respectively. Based on molecular data and morphological traits, the highest similarities were belonge to Gahar and Maron (0.83), and Kuhdasht and Pigo (1.92) varieties, respectively. The results showed that RAPD markers and morphological traits could distinct spring and winter wheat genotypes having high grain yield (Nestor, TV2, Katila-11 and GHK). Distinction of durum and bread wheat genotypes did not follow the same pattern. There was no significant correlation between two similarity matrices of molecular and morphological data.
    Keywords: rainfed wheat, Morphological traits, genetic diversity, cluster analysis, RAPD
  • Touraj Rahimi, Farzad Paknejad, Bohloul Abbaszadeh, Mohammad Reza Ardakani, Majid Zaree Valojerdi, Masoumeh Layegh Haghighi Page 19
    In order to study the relationship between morphological, physiological and chemical characteristics of medicinal plant named camphor (Camphorosma monspeliaca L.), samples were collected from a natural habitat in Arak at the full flowering stage. Morphological traits such as plant height, number of tillers, canopy diameter, total shoot yield and full flowering shoot yield were measured for 20-40 plants in each plot. The physiological traits measured were chlorophyll content, soluble sugars, proline, sodium, potassium, magnesium, calcium, chlorine and iron. The results of correlation analysis indicated that total shoot yield had a positive significant correlation with full flowering shoot yield (r=0.97**), number of tillers (r=0.94**), canopy diameter 2 (r=0.83**), total chlorophyll 1 (r=0.79*), total chlorophyll 2 (r=0.77*), chlorophyll a (r=0.78*) and chlorophyll b (r=0.77*). The total shoot yield had a negative significant correlation with root length (r=-0.74*), root yield (r=-0.83**) soluble sugars (r=-0.76*), proline (r=-0.94**) and chlorine (r=-0.77). Flowering shoot yield had a significant positive correlation with the number of tillers (r=0.97**), canopy diameter 1 (r=0.77*), canopy diameter 2 (r=0.97**), total chlorophyll 1 (r=0.74*), and a negative significant correlation with root yield (r=-0.77*), soluble sugars (r=-0.97*), calcium (r=-0.72*) and chlorine (r=-0.81**). Soluble sugars showed a positive significant correlation with proline (r=0.83**), magnesium (r=0.88**), calcium (r=0.90*) and chlorine (r=0.91**). Proline had a positive significant correlation with magnesium (r=0.79*), calcium (r=0.79*) and chlorine (r=0.97**). The results of stepwise analysis of full flowering shoots as the dependent variable, showed that five traits, i.e. total shoot yield, iron, canopy diameter 2, chlorine and canopy diameter 1 were considered in the model as independent variables. However, the result of path analysis showed that total shoot yield had the highest direct positive effect on full flowering shoot yield. Results revealed that salinity reduced aerial organs and iron absorbsion, but camphor plants increased mineral absorbsion and expanded their root systems for salinity tolerance.
    Keywords: Camphorosma monspeliaca L, elements, correlation, stepwise analysis, Path analysis
  • Hossein Sabouri, Mahnaz Katouzi, Rasool Khatami Nejad Page 29
    In order to mapping of QTLs related to agronomical traits, an F2:3 population derived from the cross between Shahpasand (indica) and IR28 (indica) was used to mapping agronomic traits in rice. The linkage map constructed by 33 simple sequence repeat (SSR) molecular markers covered a total of about 336 cM rice chromosomes 1 and 6. Mapping population was grown in Gonbad Kavous University. Five QTLs, for biomass (Two QTLs) and harvest index (Three QTLs) were identified. The allele from IR28 parent increased biomass production. The additive effects of all alleles, except the alleles of qHI-1a increased measured traits in the plant. The QTLs related to harvest index were located on chromosomes 1 and 6 where the allele from IR28 at qHI-1b and qHI-6 increased harvest index. Number of filled grains, plant height, and panicle length, number of panicle, grain weight, and panicle weight were mapped. Three QTLs for number of filled grain were detected on chromosome 1(two QTLs) and choromosome 6 (1 QTL). Indeed, three QTLs on chromosomes 1 and 6 for the number of panicles, one QTL for the plant height (chromosome 6), one QTL for the panicle length and grain weight (chromosome 1) were identified. IR28 alleles in qFG-1a, qFG-1b and qFG-6 increased number of filled grains. Among these QTLs, the three major QTLs with very large effects, i.e. qFG-1a for number of filled grain, qLP-6 for panicle length and qWG-1 for grain weight explained 14.33, 12.45 and 11.99% of the total phenotypic variances, respectively. The results reinforced the idea that, new QTLs of this study could play an important role in the developing of rice populations.
    Keywords: QTL mapping, rice, linkage map
  • Godratallah Sharafi, Masoud Rafiee, Ali Khorgamy Page 37
    German chamomile is an annual plant and is one of the important medicinal plants. Its flowers possess valuable active ingredients having several applications in herbal medicine. To evaluate the effect of row distance and nitrogen fertilizer on agro-morphological traits and essential oil content of chamomile, a factorial experiment was carried out based on a randomized complete block design with two factors included net nitrogen at three levels (0, 100 and 200 kg/ha from urea source) and row distances with 35, 25 and 15 cm at the Research Farm of Islamic Azad University, Khorramabad Branch in 2009. The results showed that the highest yield was obtained in 15 cm row distancewith an application of 100 kg/ha nitrogen (N). The highest dry matter (474.1 kg/ha) of flower and essential oil content (0.2%) were produced in 25 cm row distance with 100 kg/ha N. Regarding to the sustainable agriculture system in respect of reliable fertilizer use, nitrogen fertilizer (100kg/ha) along with agronomic practices like proper plant density, will lead to high production of essential oil and dry flower.
    Keywords: Medicinal plant, Matricaria chamomilla, plant density, nitrogen fertilizer, essential oil
  • Mojgan Ghanbari, Alireza Eftekharian Jahromi, Shourangiz Javanmardi, Mohsen Farzaneh Page 45
    Optimal germination and plant establishment is an important consideration for agricultural productivity in arid and semi-arid areas. Priming is an approach for increasing plant establishment especially in undesirable conditions. To evaluate the effects of radish seeds priming with salicylic acid (SA) on seed germination indices and inducing tolerance to salt stress condition, this experiment was carried out. SA was applied as seed priming in 0, 1, 2 and 3 mM concentrations on radish seeds for 24 hours, then transferred to sterile Petri dishes and added 10 ml of NaCl solution with different concentrations including 0, 4, 8 and 12 dS/m. Germination rate and percentage, radicle and plumule length ratio, radicle / plumule weight ratio and proline content in radicle and plumule were recorded. Salinity decreased radish seed germination in high NaCl concentrations (12 dS/m). Application of SA increased germination percentage in stress and non-stress conditions. SA increased the plumule and radicle length ratio. However, 1 mM SA was the most effective treatment on the percentage and rate of seed germination. Proline content in plumule and radicle was increased under salt stress.
    Keywords: radish, Salt stress, Germination, Salicylic Acid
  • Samira Adeli, Ali Khorgami, Masoud Rafiee Page 51
    Effect of spraying zinc sulphate (ZnSo4) on yield and yield components of three soybean varieties wasstudied. A factorial experiment based on a randomized complete block design with four replications was carried out at the Islamic Azad University Research Farm, Khorramabad region, in 2009. Factors were three varieties of soybean named, m7, m9, L17 and zinc sulphate solution spray at three levels of 0, 0.002 and 0.004 kg/l that applied at flowering and pod stages. Characteristics like seed yield, biological yield, oil percentage, oil yield, number of nodes per stem, average length of mid-node and harvest index were measured. The results showed that genotypes had a significant effect (p≤0.01) on seed yield, oil yield and biological yield (p≤0.05). Comparison of means (using Duncan's multiple range test) indicated that the highest seed yield (2130.9 kg /ha) and biological yield (2452.3 kg/ha) were obtained for the variety L17. The effect of different levels of ZnSo4 spraying and their interaction with variety showed significant differences (p≤0.05) on oil percentage and its value was reduced. The main effect of zinc sulphate spraying, variety and their interactions were not significant for the traits like stem diameter, number of nodes per stem, average length of mid-node and harvest index. Indeed, application of zinc sulphate solution on seed yield was not statistically significant.
    Keywords: Foliar application, Soybean, zinc sulphate, yield
  • Hamid Reza Nazari, Ezatollah Nabati Page 59
    To study the effects of planting date and plant density on grain yield and physiological characteristics of barley, an experiment was conducted using Nosrat barley cultivar at cold area of Aligoodarz in 2007-2008. The experiment was a split plot based on a randomized complete block design with three replications. Main plots were planting date at three levels (March 8, April 25, April 10 with average temperature degrees of 13,11 and 9ºc) and sub-plots were planting density at four levels (300, 350, 400, 450 g/m2). The results showed that the effect of planting date significantly affected grain yield, straw yield, biological yield, 1000-grains weight and grain number per spike. The highest grain yield was 6.23 ton/ha at the planting date of March 8. Effects of planting density on yield, straw yield, tillers number per plant, 1000-grain weight and harvest index were also significant. Regarding to the effect of planting date and plant density interactions, the highest grain yield was obtained on the planting date of March 8 along with plant density of 350 g/m2 with 7.37 t/ha. Based on the results, it seems that planting date and plant density are important factors affecting yield and yield components of barley in cold areas like Aligoodarz, Lorestan province of Iran.
    Keywords: barley, Planting date, grain density, yield, yield components, Harvest index