فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید بخشی پور، علی گزانچیان، علی محدثی، مجید نحوی، رقیه رازقی جدید صفحه 1
    این تحقیق با هدف تعیین عوامل موثر بر عملکرد دانه و بررسی روند بهبود صفات روی هفت لاین امید بخش برنج در موسسه تحقیقات برنج کشور معاونت مازندران (آمل) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی صفاتی مانند ارتفاع بوته، طول خوشه، وزن خوشه، تعداد دانه پر و مساحت برگ پرچم با عملکرد دانه مثبت و معنی‎دار بود. تجزیه رگرسیون نیز نشان داد که موثرترین صفات بر عملکرد دانه شامل وزن خوشه، تعداد کل پنجه و تعداد دانه پر می باشد. نتایج حاصل از تجزیه علیت بیانگر آن بود که صفات وزن خوشه و تعداد دانه پر به دلیل دارا بودن اثرات مستقیم زیاد بر عملکرد دانه می توانند به عنوان یک شاخص در جهت افزایش عملکرد دانه مطرح باشند. تجزیه خوشه ایبه روش واریانس مینیمم وارد و با معیار فاصله اقلیدسی برای صفات مورد مطالعه، ژنوتیپ ها را به سه گروه مختلف تقسیم کرد. گروه دوم شامل لاین شماره 2 به دلیل داشتن مقادیر بالای عملکرد، ارتفاع بوته، تعداد دانه پر، طول خوشه، مساحت برگ پرچم و وزن خوشه به عنوان بهترین گروه انتخاب شد. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که مهم‎ترین عوامل موثر بر افزایش عملکرد برترین لاین های امید بخش برنج، بهبود وزن خوشه و دانه پر بوده است.
    کلیدواژگان: برنج، تنوع ژنتیکی، تجزیه علیت، تجزیه خوشه ای، عملکرد دانه
  • محمدرضا بوربوری، داود ارادتمند اصلی، محمد مهدی طهرانی صفحه 11
    اثر روش های مختلف کود دهی آهن و مس بر عملکرد کمی و کیفی گندم (Triticum aestivum L.) رقم پیشتاز، طی سال 1387 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح مصرف خاکی آهن و مس (شاهد، 5/2 و 5 میلی‎گرم در کیلوگرم خاک سولفات مس و شاهد، 5 و 10 میلی‎گرم در کیلوگرم خاک سولفات آهن) و دو سطح مصرف محلول‎پاشی این دو عنصر (با غلظت شاهد و 2 در هزار کلات مس و آهن EDTA) بودند. هیچ کدام از تیمارها روی درصد پروتئین و تعداد پنجه گندم اثر معنی‎داری نداشتند. مصرف خاکی کود آهن موجب افزایش معنی دار اجزای عملکرد، محتوای جذب آهن در دانه و اندام هوایی و تعداد پنجه بارور به ترتیب به میزان 37، 31، 11 و 29 درصد گردید. در صورتی که کاربرد خاکی کود مس موجب افزایش معنی دار اجزای عملکرد، محتوای جذب مس در دانه و غلظت مس در دانه و اندام هوایی به ترتیب به میزان 12، 42، 40 و 42 درصد شد. هم‎چنین نتایج نشان داد که کاربرد عنصر آهن بصورت محلول‎پاشی در مقایسه با شاهد موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، محتوای جذب آهن در دانه و غلظت آهن در دانه و اندام هوایی به میزان 20، 4، 6، 14 و 2 درصد گردید، در صورتی که کاربرد عنصر مس به‎صورت محلول‎پاشی موجب افزایش معنی‎دار غلظت مس در دانه و اندام هوایی و محتوای مس در دانه به ترتیب به میزان 31، 33 و 31 درصد شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان دهنده این است که بین عناصر آهن و مس برهم کنش منفی وجود دارد و با افزایش آهن، درصد مس در گیاه کاهش می‎یابد.
    کلیدواژگان: کلات، محلول‎پاشی، مصرف خاکی، مس، آهن، اثرآنتاگونیستی
  • سیامک پیش بین صفحه 21
    این مطالعه با هدف بررسی اثر مکانیزاسیون برمیزان تولید بهره برداران کلزا صورت گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از میان بهره برداران منتخب کلزا در مناطق اقلید و جهرم (استان فارس) به دست آمد. در تحلیل اثر مکانیزاسیون از سه روش پیشنهادی مطالعات صورت گرفته استفاده شد. در روش اول بهره برداران با استفاده از رهیافت تحلیل خوشه ایبه دو گروه دارای سطح مکانیزاسیون متفاوت تقسیم شدند. در روش دوم شاخصی بصورت ارزش نهاده های ساخته شده در بخش صنعت شامل کودشیمیایی، انواع آفت کش ها، تجهیزات آبیاری و ماشین آلات و ادوات و در روش سوم نسبت هزینه ماشین آلات به مجموع هزینه ماشین آلات و نیروی کار به عنوان شاخص مکانیزاسیون تعریف و از آنها در تحلیل اثر مکانیزاسیون در تابع تولید (کاب- داگلاس) بهره برداران استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان دادکه در میان گروه دارای سطح مکانیزاسیون پایین، رابطه میان عملکرد به جز در مورد نیروی کار و بذر با سایر متغیرها مثبت و معنی دار می باشد. نتایج تابع تولید نشان داد که به دنبال 10 درصد افزایش در میزان استفاده از نهاده های آب، آفت کش و کود شیمیایی (نیروی کار) میزان محصول تولید شده به ترتیب حدود 3/4، 2/2 و 2/6 (7/8) درصد افزایش یا کاهش خواهد یافت. متغیر موهومی منطقه نیز حاکی از آن بود که شرایط تولید در منطقه اقلید مطلوب تر از منطقه جهرم است. در گروه بهره برداران دارای سطح مکانیزاسیون بالا، بر اساس ضرایب همبستگی مشخص گردید که رابطه میان عملکرد با نهاده ها به جز در مورد بذر (8/42+) یا برخلاف انتظار است و یا این که فاقد اهمیت آماری است. هم‎چنین نتایج تابع تولید بهره برداران دارای سطح مکانیزاسیون بالا نشان داد که نهاده های آب مصرفی، نیروی کار و ماشین آلات بر تولید اثر منفی دارند. هم‎چنین نهاده بذر اثر مثبت و معنی داری بر تولید کلزا نشان داد. نتایج ارزیابی اثر مکانیزاسیون بر اساس شاخص ارزش مجموع نهاده های ساخته شده در بخش صنعت نیز نشان داد که به دنبال 10 درصد افزایش در شاخص مکانیزاسیون، حدود 3/1 درصد به عملکرد محصول اضافه می‎شود. هم‎چنین یافته های الگوی دیگر که با استفاده از شاخص مکانیزاسیون به‎صورت نسبت هزینه ماشین آلات به مجموع هزینه ماشین آلات و نیروی کار برآورد گردید نشان داد که با افزایش شاخص یاد شده به میزان 10 درصد، میزان تولید در واحد سطح کلزا حدود 9/6 درصد افزایش می‎یابد.
    کلیدواژگان: کلزا، مکانیزاسیون کشاورزی، تابع تولید، استان فارس
  • محمد خیاط صفحه 33
    بررسی روند رشد گیاه کلزا این امکان را فراهم می آورد که بتوان گیاه را براساس نیاز آن به سازگاری بهینه با محیط مدیریت کرد. مطالعه بر مبنای آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار اجرا گردید. چهار تاریخ کاشت (15 و 30 آبان ماه، 15 و 30 آذر ماه) در کرت های اصلی و چهار ژنوتیپ (هایولا 401، پی. پی 401، آر.جی.اس 300 و آپشن 500) در کرت های فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. برخورد مراحل حساس نموی با گرمای آخر فصل ناشی از تاخیر در کاشت منجر به برتری تاریخ کاشت 15 آبان در عملکرد و شاخص های فیزیولوژیکی مورد مطالعه نسبت به سایر تاریخ کاشت ها گردید. هیبرید هایولا 401 در مرحله گلدهی به دلیل برتری در حداکثر شاخص سطح برگ (51/3)، ماده خشک کل (1249 گرم بر متر مربع)، سرعت رشد محصول (21 گرم بر متر مربع در روز)، میزان جذب خالص (7 گرم بر متر مربع در روز) و سرعت رشد نسبی (064/0 گرم بر گرم در روز) دارای بالاترین عملکرد دانه (3603 کیلوگرم بر هکتار) نسبت به سایر ارقام بود. در مجموع طبق نتایج این تحقیق هیبرید هایولا 401 با توجه به پتانسیل عملکرد بالاتر و برتری در شاخص های رشد نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه در کشت طی تاریخ کاشت نیمه آبان ماه و در خوزستان عملکرد بالاتری تولید نمود.
    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت، رقم، روند رشد
  • داریوش ذکوی، مرتضی سام دلیری، حمیدرضا مبصر، سلمان دستان صفحه 43
    به منظور بررسی اثر کاهش مصرف آب در مراحل مختلف رشد و کاربرد کود پتاسیم بر عملکرد دانه، اجزای وابسته به آن و حرکت خمش برنج رقم طارم محلی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان نور طی سال 1388 اجرا شد. کاهش مصرف آب (قطع آبیاری) به مدت 15 روز در چهار مرحله ی ابتدا، اواسط و انتهای پنجه زنی (آغازه گل آذین) و مرحله خوشه دهی کامل به عنوان عامل اصلی و مقادیر شاهد (صفر)، 30، 60 و 90 کیلوگرم پتاسیم خالص در هکتار از منبع کلرور پتاسیم به عنوان عامل فرعی بود که در دو مرحله و به میزان 50 درصد قبل از نشاکاری و 50 درصد در زمان تشکیل اولین جوانه خوشه در غلاف مصرف شد. نتایج نشان داد که قطع آبیاری در مرحله ی خوشه دهی کامل موجب کاهش معنی دار تعداد پنجه در کپه، تعداد پنجه بارور، تعداد خوشه در متر مربع، وزن هزار دانه و در نتیجه افت شدید عملکرد دانه (50/489 گرم در متر مربع) گردید. حداکثر تعداد خوشه در متر مربع، عملکرد دانه (20/540 گرم در متر مربع) و عملکرد بیولوژیک (1329 گرم در متر مربع) با قطع آبیاری در مرحله اواسط پنجه زنی حاصل شد. با افزایش کاربرد پتاسیم در مقایسه با تیمار شاهد طول خوشه، تعداد خوشه در متر مربع، وزن هزار دانه و در نتیجه عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت به ترتیب به نسبت 48/10، 81/12، 28/5، 39/16، 06/6 و 10 درصد روند افزایشی داشتند، ولی ارتفاع گیاه و حرکت خمش میانگره 4 به میزان 33/1 و 49/8 درصد کاهش نشان دادند. اثر متقابل قطع آبیاری و پتاسیم به جز ارتفاع گیاه، روی هیچ یک از صفات مورد اندازه گیری معنی دار نبود. بیشترین ارتفاع گیاه تحت اثر متقابل قطع آبیاری در مرحله اواسط پنجه زنی و تیمار شاهد مشاهده شد. بنابراین، برنج در مرحله خوشه دهی کامل به قطع آبیاری بسیار حساس است، زیرا قطع آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه و اجزای عملکرد آن شد.
    کلیدواژگان: برنج، پتاسیم، حرکت خمش، عملکرد دانه، قطع آبیاری
  • فرشاد صادقی قطب آبادی، رامین بابادایی سامانی، مسعود زاده باقری صفحه 53
    امروزه استفاده از فراورده های زیستی مانند زیست محرک ها مورد توجه محققین بخش کشاورزی قرار گرفته است. زیست محرک ها فراورده هایی بیولوژیک و سازگار با محیط زیست هستند که علاوه بر عناصر غذایی مورد نیاز گیاه دارای مقادیری اسید های آمینه آزاد نیز هستند. از خواص کاربردی این گروه از ترکیبات می توان به ترمیم دادن بافت های آسیب دیده، تاثیر بر باز و بسته شدن موثر روزنه های گیاه، تامین مواد آلی مورد نیاز در مرحله گل‎دهی، افزایش باروری و کیفیت محصول، تسریع تشکیل و توسعه برگ ها اشاره نمود. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف و روش های مختلف کاربرد چهار فراورده زیستی دارای اسیدهای آمینه آزاد (با نام های تجاری فسنوترن، کادوستیم، آمینول فورته و هیومی فورته) بر برخی ویژگی های بادام رقم مامایی انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. متغییرهایی که در این آزمایش بررسی شدند عبارتند از: میزان پرولین، میزان قند محلول، میزان عملکرد، درصد وزن مغز به کل دانه (مغز + پوسته چوبی)، درصد تشکیل میوه اولیه و نهایی و میزان ریزش میوه. نتایج نشان داد که استفاده از زیست محرک ها باعث افزایش سطح برگ، افزایش غلظت پرولین داخلی برگ ها، افزایش تشکیل میوه نهایی، کاهش ریزش میوه و افزایش عملکرد بادام رقم مامایی می شود. استفاده از این ترکیبات هیچ گونه تاثیر معنی‎دار بر درصد میوه بستن اولیه، درصد مغز و میزان قند محلول برگ ها نداشت. هم‎چنین روش مصرف زیست محرک ها اثر معنی‎داری بر میزان کلروفیل برگ ها نشان داد.
    کلیدواژگان: زیست محرک ها، پرولین، قند های محلول، عملکرد، ریزش میوه و بادام رقم مامایی
  • سید سجاد موسوی، سید محمد جوادمیرهادی، علی اکبر ایمانی، علی محمدپور خانقاه صفحه 63
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ های مختلف کاشت بر مراحل رشد و عملکرد های دانه و روغن ارقام سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال 1388 به مرحله اجرا درآمد. در این آزمایش عامل اول تاریخ کاشت، شامل چهار سطح (6، 15، 25 خرداد ماه و 5 تیر ماه) و عامل دوم شامل رقم ویلیامز و لاین L17 سویا بود. نتایج نشان داد که بین تاریخ های مختلف کاشت از نظر صفاتی چون تعداد روز از کاشت تا ظهور اولین گل، از کاشت تا ظهور اولین غلاف، از کاشت تا شروع دانه بندی، طول دوره رویش، ارتفاع بوته، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن اختلاف معنی‎داری وجود داشت. اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم برای صفات مورد ارزیابی معنی‎دار نبود. تاریخ های کاشت 6 و 15 خرداد از نظر صفات ارتفاع بوته، روز از کاشت تا ظهور اولین گل، روز از کاشت تا ظهور اولین غلاف و درصد روغن دانه بیشترین مقادیر را داشته در یک گروه قرار گرفتند. از نظر طول دوره رویش، تعداد روز از کاشت تا شروع دانه بندی، عملکرد دانه و عملکرد روغن، تاریخ کاشت 6 خرداد بالاترین مقدار را نشان داد. نتایج نشان دادکه در منطقه اردبیل با تاخیر در کاشت سویا به دلیل برخورد با شرایط نا مناسب، گیاه به پتانسیل بالقوه تولید خود نمی‎رسد و عملکرد محصول کاهش می‎یابد. از این رو تاریخ کاشت 6 خرداد ماه برای کاشت سویا در اقلیم سردسیر اردبیل مناسب تر از سایر تاریخ‎های کاشت بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سویا، مراحل رشد، عملکرد دانه
  • محمد نصیری، مهدی میانجی، سیدعلیمحمد برقعی صفحه 71
    به منظور ارزیابی تاثیر روش های خاک ورزی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد علوفه و برخی ویژگی های زراعی ذرت علوفه ای (Zea mays L. cv. KSC704)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه روش خاک ورزی (گاوآهن برگردان دارهمراه با دیسک، پنجه غازی همراه با دیسک، دو بار دیسک) و سه سطح کودی 100، 200 و 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در سه تکرار اجرا شد. صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد برگ، طول و قطر بلال، وزن تر و خشک و عملکرد علوفه اندازه‎گیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف کودی اثر معنی داری روی ارتفاع بوته، وزن تر و عملکرد علوفه داشتند، به طوری که بیشترین عملکرد علوفه (310/51575 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کودی 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بدست آمد. تیمار های مختلف خاک ورزی نیز اثر معنی داری روی وزن تر، وزن خشک و عملکرد علوفه نشان دادند، به طوری‎که بیشترین عملکرد علوفه (899/49911 کیلوگرم در هکتار) از تیمار خاک ورزی پنجه غازی همراه با دیسک بدست آمد. در بررسی اثرات متقابل خاک ورزی و سطوح کودی، تیمار خاک ورزی دوبار دیسک و سطح کودی 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بیشترین عملکرد علوفه (320/53582 کیلوگرم در هکتار) را نشان داد.
    کلیدواژگان: شخم، ذرت سیلویی، دیسک، گاو آهن برگردان‎دار، پنجه غازی، عملکرد بیولوژیک
|
  • Saeid Bakhshipour, Ali Gazanchian, Ali Mohaddesi, Majid Nahvi, Roghayeh Razeghi, Jadid Page 1
    A field experiment was conducted to determine effective traits on grain yield in seven promising rice lines at Iran Rice Research Institute, Deputy of Mazandaran (Amol). The experimental design was a randomized complete block with four replications. Grain yield showed positively significant genotypic and phenotypic correlations with plant height, panicle length, panicle weight, number of filled grains and flag leaf area. Regression analysis showed that the most effective characters related to grain yield were panicle weight, total number of tillers and number of filled grains. Path analysis showed that panicle weight and number of filled grains had direct effects on grain yield. Cluster analysis using Ward's minimum variance method with Euclidean distance for agronomic traits classified genotypes into three groups. The second group included line 2 and was considered as the best agronomic group containing the highest yield, plant height, filled grain, panicle length, flag leaf area and panicle weight among other groups. In general, the results showed that the improvement of yield in rice was achieved by increasing of panicle weight and number of filled grains in the breeding programs.
    Keywords: rice, genetic variation, path analysis, cluster analysis, grain yield
  • Mohammad Reza Boorboori, Davood Eradatmand Asli, Mohammad Mehdi Tehrani Page 11
    The effect of different anounts and procedures of Cu and Fe fertilizers applications on yield and quality of wheat (Triticum aestivum L.) var. Pishtaz was evaluated in the greenhouse of Agricultural College of Saveh Branch, Islamic Azad University in 2008. A factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was applied. Treatments included three levels of Fe (control, 2.5 and 5 mg.kg -1 of CuSO4.5H2O) and Cu (control, 5 and 10 mg.kg -1 of FeSO4.H2O) fertilizers were applied on the soil and two levels foliar applications (control and 2000 mg.L-1 of Cu-EDTA plus Fe-EDTA). The results did not show significant effect of treatments on protein content and number of tillers. Soil application of Fe fertilizer significantly increased yield components, Fe content in seeds, number of shoots and the number of fertile tillers about 37, 31, 11 and 29%, respectively. Whereas the soil application of Cu significantly increased yield components, uptake and content of Cu in the grain and straw and number of fertile tillers about 12, 42, 40 and 42% respectively. The results showed that spray application of Fe in comparison to the control, significantly increased grain yield, grain number per spike, Fe uptake and Fe concentrations in the grain and straw about 20, 4, 6, 14 and 2% respectively. The foliar application of Cu significantly increased the concentration of Cu in the grain and straw as well as Cu content in the grain about 31, 33 and 33%, respectively. The results of this experiment indicated that there was an antagonistic interactions between Fe and Cu contents in the grain, where by increasing Fe content in the plant, the content of Cu will be reduced and vice versa.
    Keywords: Fe, Cu, intake, soil, spray, interaction, grain yield
  • Siamak Pishbin Page 21
    Effect of mechanization on canola production of growers was studied. Data were collected by distributing questionnaires among selected farmers in Eqlid and Jahrom districts in Fars province. Three methods were applied based on literature. In the first method by the use of cluster analysis, producers were classified into two groups. In the second method, an index was defined as a value of manufactured inputs included chemical fertilizers, pesticides, irrigation equipments, and machineries. In the third method, a mechanization index as ratio of machinery costs to machinery and labor costs was considered. These criteria were used as explanatory variable in Cobb-Douglas production function. Findings of correlation analysis revealed that throughout low-mechanized group the relation of yield with inputs is positive and statistically significant, except in case of seed and labor. The results of production function showed that 10% increase in water, pesticides and chemical fertilizer (labor) applications will rise or decrease the outputs by 4.3, 2.2, 6.2 and 8.7%, respectively. Dummy variable of location indicated proper condition of canola production in Eqlid than in Jahrom. In case of highly mechanized farmers, based on correlation coefficients, the relation among yield with inputs were found unexpected or statistically non- significant, except for seed (+0.42). The results of production function of highly mechanized producers showed that water, labor and machinery related negatively to the production. Seed also was revealed a significant positive effect on canola production. Based on the mechanization criteria concerning total value of manufactured inputs, 10% increase of this criterium will rise yield by 1.3%. The results of another mechanization criterium, the ratio of machinery costs to machinery and labor costs showed that 10% increase in this criterium will rise canola production by 6.9%.
    Keywords: canola, criteria, mechanization, production, Fars province
  • M. Khayat Page 33
    Study the growth process of rapeseed will provide the possibility to manage its cultivation with regard to optimal adaptation to the growing environment. This study was performed using a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications. Four planting dates (Novemeber 6, November 21, December 6 and December 21) were allocated to the main plots and four varieties (Hyola401, PP.401, R.G.S.300 and Option500) to the subplots. The results showed that late planting at the critical growth stage in the end season will encounter to high temperature, and this resulted in better planting date of 6th November for yield and physiological indices as compared to other planting dates. Hybrid Hyola401 presented the heighest yield (3603 kg.ha-1), maximum LAI (3.51), total dry matter (1249 g m-1), growth rate (21 g.m-2. day-1), net assimilation rate (7 g.m-2 day-1) and relative growth rate (0.064 g.g-1.day-1) at the flowering stage in comparison to other cultivars. In general, the results showed that Hyola401 had higher growth indexes than other varieties if it is varieties on mid November in the Khuzestan province of Iran.
    Keywords: rapeseed, planting date, varieties, growth rate
  • Darush Zakavi, Morteza Sam Daliri, Hamid Reza Mobasser, Salman Dastan Page 43
    In order to investigate the effects of water deficit at different growth stages of rice and potassium application on yield, yield components and bending moment of rice a split plot field experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replications at Nour city in 2009. The main plots were irrigation halting at four levels including irrigation halting at the initiation, middle and end of tillering and at full heading stages, and sub plots were potassium application at four levels including 0, 30, 60 and 90 kg K.h-1. The results showed that irrigation halting at full heading stage decreased significantly tiller numbers per hill, fertile tillers per hill, panicle numbers per m2, 1000 grain weight and grain yield (489.50 g.m-2). The highest number of panicles per m2, grain yield (540.20 g.m-2) and biological yield (1329 g.m-2) were obtained when irrigation halting at the middle tillering stage was used. By increasing potassium application, traits like panicle length, panicle number per m2, 1000 grain weight and grain yield, biological yield and harvest index were rised by 10.48, 12.81, 5.28, 16.39, 6.06 and 10%, respectively. Whereas, plant height and fourth inter node bending moment had been decreased 1.33 and 8.49%, respectively. Except the plant height, other traits were not significant for the interaction effects of irrigation halting and potassium rates. The maximum plant height was observed for the interaction effect of middle tillering stage and control (0 kg K.ha-1). Therefore, at the full heading stage, rice is very sensitive to irrigation halting because of decreasing grain yield and yield component.
    Keywords: bending moment, grain yield, irrigation halting, potassium, rice
  • Farshad Sadeghi Ghotbabadi, Ramin Babadaei Samani, Masoud Zadehbagheri Page 53
    Today, use of biological products such as biostimulants were taken into consideration by the agricultural researchers. These products are in consistent with environment and contain nutrients required by the plants and free amino acids. These substances can be effective on recovering of damaged tissues, controlling leaf stomata, preparation of organic materials needed at the flowering by the plant, increase the quality and quantity of yield and accelerate leaf formation and development. This experiment was conducted to determine effects of different concentrations and various application methods of four commercial biostimulants (Fosnutren®, Kadostim®, AminolForte®, HumiForte®) on vegetative and reproductive characteristics of almond cv. Mamaei. The experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design (CRBD) with three replications. Variables such as contents of proline, soluble sugar, yield of fruits, percentage of shelling, percentage of the initial and final fruit sets and fruit drops were measured. Results showed that the use of biostimulant compounds increased leaf area, internal proline content, final fruit formation, decreased fruit drop and incraesed yield of the almond. Application of biostimulants did not significantly affect the initial fruit sets, percentage of shelled kernel and soluble sugar. Aapplication of biostimulants also significantly affected leaf chlorophyll content.
    Keywords: biostimulants, proline, soluble sugars, yield, fruit drop, almond
  • Seyed Sajjad Moosavi, Seyed Mohammad Javad Mirhadi, Ali Akbar Imani, Ali Mohammadpour Khaneghah Page 63
    In order to study the effects of different planting dates on growth stages and oil and seed yields of soybean varieties, an experiment was conducted as a factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University, Ardabil Branch in 2009. The first factor was planting date at four levels (27 May, 5, 15 and 26 June) and the second factor was Williams variety and L17 line of soybean. The results showed that there were significant differences between planting dates for traits like plant height, days from sowing to first flowering, days from sowing to first pod initiation, oil percentage, seed yield, oil yield, growth period and days from sowing to seed formation. Interaction effects of planting date and varieties were not significant for all evaluated characteristics. Planting dates of 27 May and 5 June were not statistically different and were the same for plant height, days from sowing to first flowering, days from sowing to first poding and oil percantage. Planting date of 27 May had the highest values for seed yield, oil yield, growth period and days from sowing to seed formation. Results of this research showed that becaues of short growth period in Ardabil region, soybean could not reach to its potential yield and it seems that the planting date of 27 May is more suitable than other planting dates in Ardabil cold climate.
    Keywords: planting date, soybean, growth stages, grain yield
  • Mohammad Nasiri, Mehdi Mianaji, Seyyed Alimohammad Borgheei Page 71
    Effects of different tillage systems and nitrogen fertilizer levels on forage production and some agronomic traits of silage maize (Zea mays L.) cv. KSC704 were studied. A split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted. Three procedures of tillage (moldboard plow with disc, sweep with disc and double discs) and three nitrogen levels (100, 200 and 300 kg.ha-1) were applied. Plant height, leaf number, fresh weight, ear length and diameter, dry weight and forage production were measured. The effect of nitrogen levels on height, fresh weight, dry weight and silage production were significant. The maximum forage yield (51575.3 kg.ha-1) was obtained by 300 kg.ha-1 nitrogen application. The effect of tillage procedures on fresh weight, dry weight and forage production of silage were also significant. The maximum forage yield (49911.9 kg.ha-1) was obtained for the sweep along with disc treatment. The effect of nitrogen levels and tillage systems on fresh weight and forage yield of silage maize were also significant. The maximum forage production (53582.3 kg.ha-1) was obtained by double discs with an application of 300 kg.ha-1 nitrogen.
    Keywords: tillage procedures, silage corn, nitrogen fertilizer, biomass