فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1391)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رستم آقازاده، اقدس همت زاده صفحه 1
    به منظور بررسی اثرات تاریخ، عمق و فاصله کاشت بر رشد و محصول دهی زعفران در شرایط آب و هوایی شهرستان ماکو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماکو در دو سال زراعی 1388و 1389 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت در دو سطح 25 شهریور و 7 مهر ماه، عمق کاشت در دو سطح 20 و 25 سانتی متر و فاصله کاشت در دو سطح 20 و 25 سانتی‎متر بودند. نتایج نشان داد که تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک کلاله، طول کلاله و سطح برگ گیاه تحت تاثیر سطوح مختلف تاریخ، عمق و فاصله کاشت قرار گرفت، به طوری که شاخص های رشد و عملکرد گیاه مانند وزن تر و خشک گل و وزن تر و خشک کلاله در تاریخ کاشت اول (25 شهریور ماه) افزایش یافت. هم‎چنین عمق کاشت و فاصله کاشت بر صفات مورد نظر تاثیر داشته و بیشترین میزان عملکرد در فاصله کاشت کمتر و عمق کاشت کمتر به دست آمد.
    کلیدواژگان: رشد، عملکرد، زعفران، تاریخ کاشت، فاصله کاشت، عمق کاشت
  • الناز ابراهیمیان، احمد بای بوردی صفحه 11
    به منظور بررسی اثر مصرف ترکیب کودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن و پروتئین دو رقم کلزا، آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در سال 1389 به اجرا در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اول در هفت سطح شامل تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه بر اساس حدود کفایت گزارش شده در منابع شامل 120 کیلوگرم در هکتار، از منبع آلی، شیمیایی و تلفیقی (بدون کودآلی و کود نیتروژن (شاهد)، 100% کودآلی، 80% کودآلی و20% کود نیتروژن، 60% کودآلی و40% کود نیتروژن، 40% کودآلی و 60% کود نیتروژن، 20% کودآلی و 80% کود نیتروژن و 100% کود نیتروژن) و عامل دوم شامل دو رقم اکاپی و مودنا کلزا بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و پروتئین، فتوسنتز و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز از تیمار 100% کود نیتروژن (شیمیایی) به دست آمد. در بین تیمارهای ترکیبی، تیمار تامین 20 درصد نیتروژن مورد نیاز از کود دامی و تامین 80% (kg/ha96) نیاز باقی مانده از کود شیمیایی تنها در عملکرد دانه و تعداد دانه در خورجین با تیمار شیمیایی اختلاف داشت، به طوری که صرف نظر از کاهش در عملکرد و با توجه به افزایش مصرف کودهای شیمیایی می توان این تیمار را به عنوان تیمار برتر توصیه نمود. هم‎چنین رقم اکاپی از نظر صفات مورد بررسی بهتر از رقم مودنا بود.
    کلیدواژگان: کلزا، کود دامی، کود شیمیایی، عملکرد دانه، اجزای عملکرد، کیفیت دانه
  • مریم حاجی بابایی، فرهاد عزیزی صفحه 23
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد علوفه ارقام هیبرید جدید ذرت و ارزیابی شاخص های تحمل خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1388 اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری نرمال، تنش ملایم و تنش شدید (بترتیب آبیاری پس از 70، 100 و130 میلی‎متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و فاکتور فرعی شامل 14 هیبرید ذرت بود. بر اساس عملکرد علوفه ژنوتیپ های مورد بررسی در شرایط نرمال و دارای تنش خشکی، شاخصبهره‎وری متوسط (MP)،شاخص میانگین هندسی بهره وری (GMP)، شاخص تحمل به تنشSTI))، شاخص تحمل (TOL)، شاخص عملکرد (YI)، شاخص حساسیت به تنش SSI)) و درصد تغییر صفات محاسبه شد. تجزیه واریانس شاخص های تحمل به تنش خشکی و عملکرد علوفه نشان داد که فقط شاخص بهره وری متوسط در شرایط بدون تنش و تنش ملایم و شاخص های میانگین هندسی بهره وری و شاخص عملکرد در شرایط بدون تنش و تنش شدید معنی دار بودند. همبستگی شاخص های تحمل به خشکی و عملکرد هیبریدهای مورد بررسی نشان داد که در شرایط نرمال،تنش ملایم و تنش شدید، شاخص هایGMP و MP به عنوان بهترین شاخص ها برای تعیین ارقام متحمل به تنش کم آبی برای ارزیابی هیبریدهای مختلف ذرت مشخص شدند. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش، هیبریدهای K47/3-1-2-7-1-1-1×MO17 و KLM76004/3-2-1-1-1-1-1-1×K3544/1 با توجه به شاخص های مختلف به عنوان متحمل ترین هیبریدها به تنش خشکی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد علوفه خشک، ذرت
  • صدیقه سادات خالقی، ناصر عالم زاده انصاری صفحه 33
    میوه گوجه فرنگی با دارا بودن آنتی اکسیدان هایی مانند کاروتنوئید، لیکوپن، ویتامین C، ویتامینE و ترکیبات فنولی نقش مهمی را در سلامتی انسان ایفا می کند. از آنجایی که بین برداشت میوه و مصرف آن ممکن است بیش از چند هفته طول بکشد، در طول این دوره تغییرات بیوشیمیایی می تواند اتفاق بیفتد که ارزش غذایی میوه را تحت تاثیر قرار دهد. این تغییرات در رقم های مختلف گوجه فرنگی می تواند متفاوت باشد. پژوهش های انجام شده در جهت بررسیروند تغییرات خصوصیات کیفی دو رقم میوه گوجه فرنگی از زمان برداشت تا مصرف طراحی گردید. میوه گوجه فرنگی رقم Chef و Sunseed در مرحله سبز بالغ برداشت شد و به مدت 35 روز در دمای C°16 و رطوبت نسبی 80% نگهداری شد. در طول این دوره، هر هفت روز یک بار فاکتورهای کیفی شامل سفتی بافت، غلظت مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتر (TA)، شاخص طعم (TSS/TA)، درصد کاهش وزن، میزان اسید آسکوربیک (ویتامینC)، میزان کلروفیل و کاروتنوئید و درصد پوسیدگی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در طول دوره انبارداری، سفتی بافت، TA، میزان کلروفیل در هر دو رقم گوجه فرنگی مورد بررسی کاهش یافت و مقادیر TSS، TSS/TA، درصد کاهش وزن، درصد پوسیدگی، ویتامینC و میزان کاروتنوئید افزایش یافت. ویتامینC در رقم چف بیشتر از سان سید بود و درصد کاهش وزن و میزان کاروتنوئید در رقم سان سید بیشتر از رقم چف بود. نتایج این تحقیق می تواند برای مطالعات رژیمی انسان که بر ارزش غذایی تاکید دارد، قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: رقم گوجه فرنگی، چف، سان سید، انبارداری، تغییرات بیوشیمیایی
  • علی سالک زمانی صفحه 41
    برای بررسی اثر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد گلرنگ و اجزای آن، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی خسروشهر به مدت دو سال 1382 و 1383 اجرا گردید. تیمارها عبارت بودند از: 1- شخم با گاوآهن قلمی به عمق 20 – 15 سانتی متر، 2 – شخم با گاوآهن برگردان دار به عمق 20 – 15 سانتی متر، 3- شخم با گاوآهن برگردان دار به عمق 30 – 25 سانتی متر و 4- بدون عملیات خاک ورزی. نتایج نشان داد که اثر سال بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ معنی دار نبود و میانگین عملکرد محصول در سال اول 3698 کیلوگرم و در سال دوم 3216 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. اثر متقابل سال و خاک ورزی در سطح آماری 5% برای عملکرد محصول معنی دار بود و تیمار بدون عملیات خاک ورزی در سال اول با میانگین عملکرد 4501 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تیمار شخم با گاوآهن برگردان دار به عمق 30 – 25 سانتی متر با میانگین عملکرد 3204 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد را داشتند. اثر تیمارهای خاک ورزی بر عملکرد محصول معنی دار نبود. بیشترین میانگین عملکرد مربوط به تیمار بدون عملیات خاک ورزی با میانگین عملکرد 3599 کیلوگرم در هکتار بود و کمترین عملکرد (3307 کیلوگرم در هکتار) در شخم با تیمار گاوآهن قلمی بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، روش خاک ورزی در کاشت گلرنگ بعد از برداشت گندم روی عملکرد دانه گلرنگ اثر معنی داری نداشته و با توجه به مزایای کاشت بدون عملیات خاک ورزی، می توان گلرنگ را بدون عملیات خاک ورزی کشت نمود.
    کلیدواژگان: خاک ورزی، دانه های روغنی، گلرنگ، عملکرد، اجزای عملکرد، عمق شخم
  • غلامرضا طاهریون، محمد ولی تقدسی، مجتبی نامی فر، سعید سودی صفحه 49
    کشت مخلوط یونجه و اسپرس در مناطق سردسیر کشور از جمله استان زنجان برخورداراست. به منظور مطالعه تاثیر کشت مخلوط این دوگیاه برمیزان علوفه و کنترل جمعیت آفت سرخرطومی برگ یونجه، این تحقیق به صورت آزمایش خرد شده بر پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی در 4 تکرار به مدت سه سال از سال 1382تا 1384 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خیرآباد مرکز تحقیقات کشاورزی زنجان اجرا شد. دو سطح مبارزه (سم‎پاشی و عدم سم‎پاشی) به عنوان فاکتور اصلی و پنج نسبت وزنی اختلاط بذر (یونجه خالص، اسپرس خالص، 25%یونجه + 75% اسپرس، 50%یونجه + 50% اسپرس، 75% یونجه + 25% اسپرس) به عنوان سطوح فاکتور فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب و تجزیه واریانس ساده و هم‎چنین مقایسه میانگین داده ها برای عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک و تعداد لاروهای آفت صورت گرفت. نتایج نشان داد که کشت مخلوط 50% یونجه + 50% اسپرس به علت عملکرد علوفه تر و خشک بالا (63/39 تن در هکتار علوفه تر معادل46/12 تن در هکتار علوفه خشک) در سطح سم‎پاشی شده و کاهش جزئی و غیر معنی دار عملکرد و افزایش ناچیز تعداد لارو سرخرطومی برگ یونجه در سطوح سم‎پاشی نشده به عنوان بهترین نسبت اختلاط بذر یونجه و اسپرس شناخته شد.
    کلیدواژگان: یونجه، اسپرس، کشت مخلوط، سرخرطومی، سم‎پاشی
  • مهدی عشری، قربان نورمحمدی، حسین یزدپور، سلمان دستان، اسماعیل یساری صفحه 59
    این آزمایش به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد دو رقم سویا به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 87-1386 در شرایط آب و هوایی ساری اجرا شد. فاکتورها شامل فاصله بین ردیف در دو سطح 40 و 50 سانتی متر، فاصله بوته در سه سطح 5، 10 و 15 سانتی متر و رقم های سحر و ساحل بودند. نتایج نشان داد که اثر فاصله بین ردیف، بوته، رقم، اثرات متقابل فاصله بین ردیف و رقم، فاصله بین ردیف و فاصله بوته و هم‎چنین اثر متقابل سه گانه فاصله بین ردیف و فاصله بوته و رقم روی عملکرد دانه، عملکرد روغن دانه و عملکرد پروتئین دانه در سطح احتمال 1% معنی دار شد. رابطه بین عمکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مثبت، ولی رابطه هر دو با درصد روغن منفی بود. افزایش فاصله روی ردیف منجر به افزایش تعداد غلاف در بوته و نیز شاخص برداشت گردید، اما درصد پروتئین را کاهش داد، در حالی که افزایش فاصله ردیف موجب کاهش وزن صد دانه و افزایش شاخص برداشت گردید. حداکثر عملکرد دانه معادل 5681 کیلوگرم در هکتار در فاصله بوته 5 سانتی متر در فاصله ردیف 40 سانتی متر مشاهده شد. رقم ساحل در فاصله بوته 5 سانتی متر در فاصله ردیف 40 سانتی متر دارای بیشترین عملکرد دانه (6569 کیلوگرم در هکتار) بود و این رقم در فاصله بوته 15 سانتی متر در فاصله ردیف 50 سانتی متر کمترین عملکرد دانه (3480 کیلوگرم در هکتار) را داشت، با این حال بیشترین درصد روغن (57/54 درصد) با فاصله بوته 15 سانتی متر در فاصله ردیف 50 سانتی متر در رقم سحر به دست آمد. به طور کلی فواصل بین و روی ردیف و هم‎چنین نوع رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا در شرایط آب و هوایی منطقه ساری موثر بوده، به طوری که هر رقم در یک تراکم معین توانست تولید بالایی را حاصل نماید.
    کلیدواژگان: سویا، فاصله کاشت، رقم، عملکرد دانه
  • میثم گلدوست خورشیدی، علیرضا دانشمند، صغرا مرادپور، اصغر باقری جامخانه صفحه 69
    این تحقیق به منظور مطالعه اثر تیمارهای مختلف کمبود آب و مقادیر کود نیتروژن بر عملکرد دانه برنج (Oryza sativa L.) رقم طارم هاشمی به صورت مزرعه ای در شهرستان نکا در استان مازندران در سال زراعی 1388 اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپیلت پلات نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل غرقاب دائم =I1 (شاهد)، و قطع آبیاری در مراحل پنجه زنی=I2 (15 روز)، گلدهی= I3 (15 روز) و پر شدن دانه = I4(15 روز) به عنوان عامل اصلی و نیتروژن به عنوان عامل فرعی در مقادیر صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن ماده موثر در هکتار از منبع کودی اوره بودند. اثر آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، قطر ساقه و تعداد پنجه در کپه معنی دار شد. افزایش سطوح کود نیتروژن، اثر افزایشی روی همه صفات به غیر از شاخص برداشت داشت. هم‎چنین قطع آبیاری در مرحله پنجه زنی موجب کاهش ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، قطرساقه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه شد. استفاده از غرقاب دائم به همراه 150 کیلوگرم کود نیتروژن بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد دانه داشت. نتایج نشان داد که، آبیاری غرقابی هر چند در مناطقی که از نظر آبیاری کمبود دارند مشکل ساز است، اما بیشترین عملکرد دانه را در پی دارد.
    کلیدواژگان: برنج، آبیاری، کود نیتروژن، عملکرد، شاخص برداشت، اجزای عملکرد
|
  • Rustam Aghazadeh, Aghdas Hemmatzadeh Page 1
    Effects of planting date, depth and distance on growth and yield of saffron were studied in Maku environmental condition. The experiment was factorial based on a complete randomized block design with two planting dates (16th and 29th September), two planting depths (20 and 25 cm) and two plant distances (20, 25 cm) with tree replications during 2008-2010. Results showed that number of leaves, fresh and dry weight of leaves, wet and dry weight of flowers, fresh and dry weight of stigma, and length of stigma and leaf area were affected by treatments. The indices of plant growth and yield components such as number of leaves, stigma length, fresh and dry weight of leaf, flower, stigma and leaf area were increased in the first date of planting (16th September). The plant distance has also affected plant growth and yield production. The highest yield was obtained in less plant distance and low planting depth treatment.
    Keywords: growth, yield, Crucus sativus, planting date, planting distance, planting depth
  • Elanz Ebrahimian, Ahmad Bybordi Page 11
    Effects of chemical and organic fertilizers combinations on yield, yield components, seed oil and protein percentage of two canola cultivars were studied. The experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design with three replications in Agricultural and Natural Resources Research Center of Azerbaijan-e-Sharqi province of Iran in 2010. The first factor comprised seven levels of organic and chemical fertilizers and their combinations including: non cattle manure and non urea (control), 100% cattle manure (organic), 80% cattle manure and 20% urea (combined), 60% cattle manure and 40% urea (combined), 40% cattle manure and 60% urea (combined), 20% cattle manure and 80% urea (combined) and 100% urea (chemical) and the second factor was two canola cultivars (Okapi and Modena). The results showed that the highest yield, yield components, oil and protein percentages were obtained from a combination treatment, application of 20% cattle manure along with 80% urea (96 kg/ha), that was differed significantly from other chemical treatments for seed yield and number of seeds per pod. Therefore, application of this treatment could be recommended because it leading to a higher yield with lower chemical fertilizer application. Besides, variety okapi was superior to Modena based on the measured characteristics.
    Keywords: canola, cattle manure, chemical fertilizer, seed yield, yield component, seed quality
  • Maryam Hajibabaei, Farhad Azizi Page 23
    In order to study the drought tolerance of new forage maize hybrids, an experiment was conducted under stress and non- stress conditions in experimental field of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj 2009. The experiment was carried out as split-plot based on a randomized complete block design (CRBD) with three replications. The main factor consisted of three levels of irrigation regimes (irrigation after 70, 100 and 130 mm cumulative evaporation from evaporation pan class A) and 14 corn hybrids were planted in sub-plots. Mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), stress tolerance index (STI), tolerance (TOL), yield index (YI), yield stability index (YSI), stress susceptibility index (SSI) were evaluated based on forage yield under normal and stress conditions. Analysis of variance for drought tolerance indices and forage yield showed that only mean productivity in normal and mild stress conditions, and geometric mean productivity together with yield index in non-stress and severe stress conditions were significant. The results of correlation analysis between drought tolerance indices and yield showed that GMP and MP were the best indices for determination of drought tolerant hybrids under normal, mild and sever stresses conditions. Regarding to various drought tolerant indices, hybrids K 47/3-1-2-7-1-1-1 × MO17 and KLM 76004/3-2-1-1-1-1-1-1 × K3544/1 were identified as drought tolerant hybrids.
    Keywords: drought stress, drought tolerance indices, dry fodder yield, maize
  • Sedighe Sadat Khaleghi, Naser Alamzadeh Ansari Page 33
    Tomato fruits have some antioxidants like carotenoids, lycopene, vitamin C, vitamin E and phenolic compounds and play an important role in human health. Since the time between fruit harvest and consumption may last several weeks, biochemical changes during the storage period may affect the nutritional value of fruit and these changes may vary in different cultivars. This experiment was carried out to study qualitative characteristics of two tomato cultivars (Chef and Sunseed) from harvest to consumption. Tomato fruit was harvested at the mature green stage and was stored at 16°C and 80% relative humidity for 35 days. The quality factors including firmness, pH, total soluble solids, titratable acidity, TSS/TA, weight loss, chlorophyll and carotenoid content and decay percentage was measured in every seven days during this period. The results showed that firmness, weight loss and chlorophyll content were decreased and TSS, TSS/TA, Vitamin C, carotenoid content and decay percentage increased during postharvest storage in both cultivars. Vitamin C was higher for Chef and weight loss and carotenoid were higher for Sunseed. The results of this study could be applicable for human subject feeding studies that focus on nutritional values of tomato.
    Keywords: tomato cultivar, Chef, Sunseed, storage life, biochemical variation
  • Ali Salek Zamani Page 41
    In order to study the effect of different tillage methods on safflower yield, an experiment was conducted as randomized complete block design (RCBD) with three replications at Khosroshahr Research Station of Azarbaijann – e – Sharqi province of Iran in 2004 and 2005. Treatments comprised of chisel plow in depth of 15 - 20 cm, moldboard plow in depth of 15 - 20 cm, mould board plow in depth of 25 - 30 cm and a check (no tillage). Grain yield and yield components were measured for evaluating and analysis. The results showed that the effect of year was not significant on yield and its components. The mean yield was 3898 kg/ha in the first year and 3216 kg/ha in the second one. The interaction effects of year and tillage methods were significant at 5% level of probability for yield. The highest yield (4501 kg/ha) was observed in no tillage treatment in the first year and chisel plow treatment caused the lowest yield (2696 kg/ha) in the second year. Effect of different tillage methods on safflower grain yield and yield components was not significant. The highest mean yield obtained for no tillage method (3599 kg/ha) and the lowest was related to chisel plow (3307 kg/ha). Based on the results, as safflower yield was not affected by tillage methods after wheat cultivation, therefore safflower can be cultivated without plowing due to no tillage advantages in cultural management.
    Keywords: tillage, safflower, yield, plough depth
  • Gholamreza Taherioun, Mohammad Vali Tghadosi, Mojtaba Namifar, Saied Soodi Page 49
    Alfalfa and sainfon mixed cropping has a prolonged history in Zanjan province of Iran. In order to evaluate the effect of this approach on forage yield and alfalfa weevil (Hypera postica) population, this research was carried out as split plot based on a randomized complete block design with four replications at Kheir-Abad Research Station of Zanjan Agricultural Research Center in 2003-2005. Spraying and non spraying were considered as levels of the main factor and five ratios of mixed crops (25%, 50%, 75%, and individual crop) were allocated to sub-plots. Combined analysis of variance were made for wet and dry yield and number of weevil larvae population. Results showed that mixed cropping at a ratio of 50% of each crop was the best ratio for mixed cropping, because of its high yield (30.62 t/ha) from sprayed plots, and non-significant yield decrease in unsprayed plots (29.42 t/ha).
    Keywords: alfalfa, sainfon, mixed cropping, alfalfa weevil, spraying
  • Mehdi Oshri, Ghorban Noormohamadi, Hosein Yazdpour, Salman Dastan, Esmail Yassari Page 59
    This experiment was carried out in order to investigate the effect of plant density on yield of two soybean cultivars as factorial based on a randomized complete block design with three replications at Khazarabad, Sari region in 2007. Factors were plant distance at three levels (5, 10 and 15 cm), row distance at two levels (40 and 50 cm) and two cultivars (Sahar and Sahel). Results showed that the effect of plant distance, row distance, cultivars, interaction of plant distance and cultivar, interaction of plant distance and row distance and triple interaction of plant distance, row distance and cultivar was significant on seed, oil and protein yields. The maximum yield (5681 kg) was observed for interaction of plant distance of 5 cm and row distance of 40 cm. The most grain yield (6569 kg) was produced at plant distance of 5 cm and row distance of 40 cm for Sahel cultivar and the least grain yield (4796 kg.ha-1) was produced by plant distance of 15 cm and row distance of 50 cm for Sahel cultivar. However, the most oil percentage (54.57%) were obtained at plant distance of 15 cm and row distance of 50 cm in Sahel cultivar and it was 57.54% for Sahar cultivar at plant density of 5×50 cm. Therefore, the highest grain yield was produced for Sahel cultivar at plant density of 5×40 cm and for Sahel cultivar at density of 15×40 cm. In conclusion, row and plant distances and the type of cultivar had significant effect on yield and yield components of soybean at Sari condition, so that each cultivar produced higher yield in a specified density.
    Keywords: cultivar, row spacing, seed yield, soybean
  • Meysam Golduost Khorshidi, Ali Reza Daneshmand, Soghra Moradpoor, Asghar Bagheri Jamkhaneh  Page 69
    Effect of different water deficit treatments and nitrogen levels was studied on yield and yield components of rice (Oryza sativa L.) var. Tarom Hashemi at Neka region, Mazandaran province of Iran in 2009. The experiment was carried out as strip split plot based on a completely randomized block design with four replications. The main factor was water deficit treatments consisted of waterlogging (control); and water deficit at tillering, flowering and seed filling stages for 15 days, and the second factor included four nitrogen fertilizer levels (0, 50, 100 and 150 kg/ha) from urea source. Analysis of variance showed that the effect of water deficit treatments and nitrogen fertilizer levels was significant on yield, biologicalyield, stem diameter and number of tillers. Increased levels of nitrogen fertilizer had an increasing effects on all the studied traits, except harvest index. Water withhold at tillering stage affected plant height, number of tillers, stem diameter, biological yield and yield, negatively. Waterlogging with 150 kg/ha nitrogen fertilizer application increased grain yield and was the most effective treatment. Despite water is the main limitation for rice production in many areas, the highest yield was obtained at waterlogging treatment.
    Keywords: rice, irrigation, nitrogen, yield, yield components