فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جواد آمیقی*، حمیدرضا عسکری، واحدی بردی شیخ صفحه 1
    این تحقیق در دو منطقه زیر درختان و بین درختان در مزرعه دارای سیستم آگروفارستری به همراه مزارع اطراف (به عنوان شاهد) که فاقد سیستم آگروفارستری بودند، در جنوب بیارجمند صورت گرفت. برای نمونه برداری به روش سیستماتیک – تصادفی (از پای درختان، بین درختان و منطقه شاهد)، تعداد 20 نمونه خاک از دو عمق (25 – 0 و 50 – 25 سانتی‎متر) از مناطق مورد نظر برداشت گردید و مقادیر کربن ترسیب شده در خاک اندازه گیری شد. هم‎چنین در این مطالعه رابطه بین برخی از فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی خاک با کربن آلی خاک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان ترسیب کربن در واحد سطح در زیر درختان حدود 31 تن بیشتر از بین درختان (42 تن در هکتار) بود. هم‎چنین میزان کل کربن اندازه گیری شده در بین درختان نیز به‎صورت معنی داری بیشتر از مزرعه شاهد (4/7 تن در هکتار) بود. هم‎چنین مقدار کربن ترسیب شده در لایه‎ اول (عمق 25-0 سانتی‎متر) زیر درختان و بین درختان بیشتر از لایه دوم (عمق 50-25 سانتی‎متر) بود. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام کربن آلی با عوامل دیگر بررسی شده خاک نشان داد که تجمع کربن در خاک به علت تغییر pH خاک بوده است. ماسه و نیتروژن نیز در درجه بعدی اهمیت قرار گرفته و به‎ترتیب 4/13 و 6/5 درصد از تغییرات مقدار کربن را توجیه کردند.
    کلیدواژگان: سیستم آگروفارستری، ترسیب کربن، خصوصیات خاک
  • سارا پروازی شندی، علیرضا پازکی، احمد اصغر زاده، امین آزادی صفحه 9
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری، اسید هیومیک و باکتری های محرک رشد (ازتوباکتر، آزوسپیریلوم و سودوموناس) بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم کویر، آزمایشی در سال زراعی 90 - 1389 به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در فشافویه (حسن آباد) اجرا شد. فاکتور اصلی (آبیاری) در سه سطح (آبیاری بر اساس 80، 120و 160 میلی‎متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) و اسید هیومیک و مخلوط باکتری های محرک (ازتوباکتر، سودوموناس و آزوسپیریلوم) هر یک در دو سطح عدم کاربرد و کاربرد به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل نشان داد که تنش خشکی عملکرد دانه را به طور معنی‎داری کاهش داد که این کاهش با توجه به نتایج آزمایش، احتمالا از طریق کاهش تعداد دانه در سنبله می باشد. هم‎چنین تنش خشکی باعث کاهش معنی‎دار عملکرد بیولوژیک شد. کاربرد باکتری های محرک رشد به طور معنی‎داری عملکرد دانه و درصد شاخص برداشت را تحت تاثیر قرار داد. از سوی دیگر در شرایط تنش شدید (آبیاری بر اساس 160 میلی‎متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) کاربرد اسید هیومیک باعث افزایش معنی‎دار عملکرد بیولوژیک و تعداد سنبله در واحد سطح شد. با توجه به نتایج این آزمایش، باکتری های محرک رشد و اسید هیومیک به‎عنوان دو نوع کود زیستی می‎توانند تا حدی برای کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گندم، تنش خشکی، اسید هیومیک، باکتری‎های محرک رشد، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک
  • معصومه شاه مرادی*، منوچهر فربودی، شهرام شاهرخی صفحه 17
    به منظور بررسی واکنش خصوصیات خاک و صفات گیاه ذرت شیرین به کاربرد سطوح مختلف کودهای آلی و شیمیایی، پژوهشی گلخانه‎ای- آزمایشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. بدین منظور کود مرغی در سه سطح (شاهد، 20 و 30 تن در هکتار) و سه سطح کود نیتروژن (شاهد، 100 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) جهت انجام آزمایش مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که کاربرد کود مرغی سبب افزایش معنی دار pH، هدایت الکتریکی، کربن و ماده آلی خاک شد. هم‎چنین اثر آن بر محتوای کلروفیل، ارتفاع و سطح برگ گیاه ذرت شیرین معنی دار بود. تیمار 20 و 30 تن کود مرغی در هکتار نسبت به سایر تیمارها اثر بیشتری بر صفات مورد بررسی نشان داد. با توجه به این‎که اختلاف دو تیمار مذکور در اکثر موارد معنی دار نبود، می توان چنین اظهار داشت که کاربرد 20 تن کود مرغی در هکتار برای رشد مطلوب گیاه ذرت شیرین در خاک گل‎خانه کافی می باشد. هم‎چنین در صورت استفاده تلفیقی کود نیتروژن و کود مرغی در سامانه زراعی ذرت شیرین، مقدار 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه و 20 تن در هکتار کود مرغی قابل توصیه بود.
    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی خاک، ذرت شیرین، کود مرغی، نیتروژن
  • جواد طباطباییان* صفحه 25
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی سولفات روی برعملکرد کمی و کیفی گندم در شرایط کمبود آب، آزمایشی در سال های زراعی 1388 و 1389 به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل شرایط رطوبتی مختلف از قبیل آبیاری معمول، تنش رطوبتی انتهای فصل رشد با قطع آبیاری از زمان گرده افشانی تا انتهای رشد و تنش رطوبتی انتهای فصل رشد با قطع آبیاری از زمان شیری تا انتهای رشد و فاکتورهای فرعی شامل سه ژنوتیپ گندم شامل مهدوی، شیراز و پیشتاز و سه غلظت مختلف 0، 5/2 و 5 میلی گرم بر کیلو گرم سولفات روی بودند. نتایج این آزمایش نشان دادکه با افزایش شدت تنش رطوبتی، عملکرد دانه، مقدار ماده خشک و شاخص برداشت کاهش یافته و مقدار پروتئین دانه افزایش یافت. با افزایش تنش رطوبتی، عملکرد دانه در همه رقم ها کاهش نشان داد، اما ملاحظه شد که با قطع آب در مرحله گرده‎افشانی، رقم پیشتاز حداکثر عملکرد دانه را نشان داد (6107 کیلوگرم در هکتار). در شرایط آبیاری کامل، همه رقم ها به‎ویژه رقم مهدوی عملکرد بالایی داشت. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که کاربرد سولفات روی اثر مثبت معنی‎داری روی اکثر صفات داشت، به طوری که مصرف سولفات روی به میزان 5/2 میلی گرم بر کیلوگرم در شرایط آبیاری کامل باعث افزایش 27 درصدی عملکرد دانه شد. هم‎چنین با مصرف سولفات روی، غلظت روی در دانه به طور معنی‎داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: عملکرد، پروتئین، گندم، سولفات روی و تنش رطوبتی
  • لیلا غیرتی آرانی، طیبه شریفی، محمدرضا شیخی* صفحه 35
    این تحقیق به منظور بررسی اثر روش‎های خاک مصرف عناصر و روش‎های محلول‎پاشی آهن و روی به صورت تنها و توام بر رشد و عملکرد دانه لوبیا سبز و میزان روی و آهن در محصول انجام گرفت. آزمایش به‎صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‎های کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی عبارت بودند از نوع کود در سه سطح (آهن، روی، مصرف توام هر دو کود). زمان و نوع کاربرد کودها (شاهد، کاربرد خاک مصرف، محلول‎پاشی در مرحله رویشی، محلول‎پاشی در مرحله آغاز گل‎دهی، محلول‎پاشی در دو مرحله رویشی و آغاز گل‎دهی، محلول‎پاشی بعد از برداشت هر چین، محلول‎پاشی در سه مرحله رویشی، آغاز گل‎دهی و بعد از برداشت هر چین). بر اساس نتایج به دست آمده، تیمارهای کاربرد خاک مصرف عناصر، محلول‎پاشی عناصر در دو مرحله رویشی و آغاز گل‎دهی و محلول‎پاشی عناصر در سه مرحله رویشی، آغاز گل‎دهی و بعد از برداشت هر چین، باعث افزایش صفات مورد بررسی از جمله ارتفاع ساقه، تعداد برگ، وزن خشک برگ‎های بوته، وزن خشک ساقه، وزن خشک اندام هوایی، میانگین طول نیام و عملکرد نیام شدند. در این بررسی کاربرد توام آهن و روی، تعداد برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد نیام را به میزان بیشتری نسبت به کاربرد هر یک از کودها به تنهایی افزایش داد. بیشترین عملکرد نیام در واحد سطح به میزان 29/2 کیلوگرم در صورت کاربرد توام کودها و کمترین میزان آن به میزان 82/1 کیلوگرم در صورت کاربرد کود آهن به تنهایی حاصل گردید. هم‎چنین تیمارهای کاربرد خاک مصرف کودها، محلول‎پاشی در دو مرحله رویشی و آغاز گل‎دهی و محلول‎پاشی در سه مرحله رویشی، آغاز گل‎دهی و بعد از برداشت هر چین بیشترین افزایش را در عملکرد نیام در واحد سطح باعث شدند. در این سه تیمار، عملکرد نیام به ترتیب به میزان 65، 59 و 65 درصد بیشتر از شاهد بود. در تیمار کاربرد آهن و روی به صورت توام و روی به تنهایی غلظت روی بیشتری نسبت به کاربرد آهن به تنهایی به دست آمد. هم‎چنین کمترین میزان روی در صورت محلول‎پاشی در مرحله رویشی به دست آمد. در تیمارهای آهن و روی به صورت توام و آهن به تنهایی نیز میزان آهن بیشتری نسبت به تیمار روی به تنهایی به دست آمد. کمترین اثر در افزایش غلظت آهن نیز مربوط به تیمار محلول‎پاشی در آغاز گل‎دهی بود.
    کلیدواژگان: لوبیا سبز، آهن، روی، محلول‎پاشی
  • سجاد قاصدی، هاشم هادی* صفحه 49
    به منظور بررسی اثر اسیدسالیسیلیک بر برخی از شاخص های رشد ماش (Vigna radiata L.) رقم NM92، تحت شرایط کم آبی، آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش کم‎آبی به عنوان فاکتور اول در سه سطح شاهد (آبیاری پس از رسیدن رطوبت خاک محدوده ریشه های کرت ها به Fc75%)، تنش1 (Fc60%) و تنش2 (Fc50%) و محلول پاشی اسیدسالیسیلیک، به عنوان فاکتور دوم در چهار سطح (0، 1/0، 5/0 و 1 میلی‎مول بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد که تیمار mM5/0 اسیدسالیسیلیک در تمام شاخص های رشد بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. این غلظت از اسیدسالیسیلیک میزان ماده خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص بیشتری را در اکثر مراحل رشد نسبت به بقیه غلظت ها دارا بود. بنابراین می توان استنباط نمود که کاربرد برگی این غلظت از اسیدسالیسیلیک می تواند اثرات تنش کم آبی بر شاخص های رشد را در گیاه ماش تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: خشکی، اسیدسالیسیلیک، رشد، ماش
  • مژگان قنبری*، محسن فرزانه، علیرضا افتخاریان جهرمی، شورانگیز جوانمردی صفحه 63
    خشکی یکی از تنش های محیطی مهم است که بر رشد و نمو گیاهان آثار مخرب و زیان آوری وارد می سازد. یکی از روش های مقابله با اثرات مضر این تنش، استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی مانند اسیدسالیسیلیک می باشد. بدین منظور، این پژوهش به‎منظور بررسی اثر اسیدسالیسیلیک روی صفات عملکرد و میزان آسمولایت های تربچه رقم تجاری Radish cherry belle انجام شد. آزمایش به‎صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی شیراز در سال 1390 انجام شد. پس از گسترده شدن دومین برگ حقیقی تربچه، تنش رطوبتی به صورت کشت گلدانی با خاک رسی شنی اعمال گردید. تنش رطوبتی در سه سطح: آبیاری به فاصله یک روز (شاهد)، سه روز (تنش ملایم) و پنج روز (تنش شدید) و اسیدسالیسیلیک در سه سطح: صفر، یک و دو میلی‎مولار اعمال شد. جهت بررسی صفات عملکرد شامل: طول، قطر، وزن و سفتی بافت هیپوکوتیل (بخش زیر زمینی و خوراکی تربچه) مورد ارزیابی قرار گرفت. هم‎چنین برای بررسی اثر اسیدسالیسیلیک بر میزان آسمولایت ها (پرولین و کربوهیدرات های محلول) در شرایط تنش رطوبتی به‎ترتیب برگ پنجم و ششم بوته ها مورد بررسی قرار گرفت. اثر متقابل تنش رطوبتی و اسیدسالیسیلیک بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که محلول‎پاشی با غلظت دو میلی‎مولار اسیدسالیسیلیک می‎تواند اثر منفی ناشی از تنش رطوبتی را در گیاه تربچه کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، تربچه، آسمولایت، اسیدسالیسیلیک
  • مهدی مهرپویان*، منوچهر فربودی، جلیل اجلی، فریدون داوودی، اصغر جعفری صفحه 73
    طی تحقیقی در سال‍های 1390 و 1391، اثر دو روش آبیاری به همراه دو روش کشت بر عملکرد و راندمان مصرف آب در سه رقم لوبیا چیتی در استان زنجان مورد بررسی قرار گرفت. روش های آبیاری شامل آبیاری سحطی و آبیاری قطره‍ای با استفاده از لوله های T-Tape، روش های کشت شامل کشت کرتی و کشت جوی پشته ای و ارقام نیز شامل سه رقم لوبیا چیتی تلاش، خمین و COS16 بودند. طرح به صورت کرت های دو بارخرد شده در پایه طرح بلوک‍های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. بر اساس نتایج بدست آمده، استفاده از آبیاری قطره ای میانگین عملکرد دانه را 28 درصد نسبت به روش آبیاری سطحی افزایش داد. ارقام خمین و COS16 به ترتیب 36% و 32% نسبت به رقم تلاش افزایش عملکرد نشان دادند. در مجموع رقم COS16 به دلیل بالا بودن تعداد دانه در بوته و رقم خمین به لحاظ بیشتر بودن وزن صد دانه از عملکرد بهتری برخوردار بودند. رقم COS16 به دلیل داشتن فرم رویشی ایستاده، نسبت به آبیاری قطره‎ای و روش کشت فارویی، عکس العمل بهتری نشان داد. بیش ترین عملکرد دانه به میزان 8/3329، 1/3020 و 4/3010 کیلوگرم به ترتیب از تیمارهای خمین با آبیاری قطره ای و کشت کرتی، رقم خمین با آبیاری قطره ای و کشت فارویی و رقم COS16 با آبیاری قطره ای و کشت فارویی به دست آمد. در روش آبیاری قطره ای، مقدار آب کمتری به میزان 32% و عملکرد دانه بیشتری حدود 28% حاصل شد. تمامی ارقام در شرایط آبیاری قطره ای افزایش عملکرد معنی داری را نشان دادند، اما عکس العمل ارقام نسبت به روش کاشت یکسان نبود.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، کشت فارو، عملکرد دانه، راندمان مصرف آب
|
  • Seyyed Javad Amighi*, Hamidreza Asgari, Vahed Bardi Sheikh Page 1
    This study is carried out in two sites under agroforestry system (under tree canopy and between tree rows) and in a farmland without tree plantation for determination soil carbon storage in South Biarjomand region، Semnan province، Iran. Soil samples were taken through systematic-random method from two depths (0-25 and 25-50 cm) in three different places including under tree canopy، between trees and control area. Relationship between some physical and chemical properties of soil and its organic carbon content was also studied. Results showed that carbon storage (sequestration) under tree canopywas 31 ton. ha-1 higher than that in between tree rows (42 ton. ha-1). Also، total carbon storage in between tree rows was significantly higher than that in the control (7. 4 ton. ha-1). Besides، carbon sequestration was higher in the first soil surface layer (0-25 cm) in under tree canopy and between tree rows. Stepwise regression analysis also showed that pH was the most effective factor in carbon sequestration and soil nitrogen and sand were placed in the second class with 13. 4 and 5. 6 % lmpact، respectively.
    Keywords: agroforestry system, carbon sequestration, soil properties
  • Sara Parvazi Shandi, Alireza Pazoki*, Ahmad Asgharzadeh, Amin Azadi Page 9
    The effect of irrigation intervals، humic acid and plant growth promoting Rhizobacteria (Azotobacter، Azospirillum pseudomonas) was studied on yield and yield components of wheat (Kavir cultivar) in Fashafuyeh region، Iran in 2010-2011. Experiment was carried out as split factorial based on a randomized complete block design with four replications. Main Factor was irrigation at three levels (irrigation after 80، 120 and 160 mm evaporation from class A evaporation pan) and humid acid and plant growth promoting Rhizobacteria at two levels of application and non-application were considered as sub-factors. The result indicated that water stress significantly decreased seed yield duo to a decreased seed numbers per spike. Water stress also decreased biological yield، significantly. Application of plant growth promoting Rhizobacteria significantly effected seed yield and harvest index percentage. Besides، application of humid acid increased spike number per unit area and biological yield in high stress condition (irrigation after 160 mm evaporation from class A evaporation pan). According to the results، application of plant growth promoting Rhizobacteria and humid acid as two important biological fertilizers can reduce inverse effect of water deficit stress on yield and yield components of wheat.
    Keywords: wheat, water stress, humic acid, pant growth promoting Rhizobacteria (PGPR), seed yield, biological yield
  • Masoumeh Shahmoradi*, Manouchehr Farboodi, Shahram Shahrokhi Page 17
    In order to study the response of soil properties and sweet corn traits to different levels of organic and chemical fertilizers of nitrogen, a greenhouse-laboratory research was carried out as factorial based on a completely randomized design with three replications in Miyaneh Branch, Islamid Azad University. Experimental factors included poultry manure at three levels (0, 20 and 30 ton.ha-1) and nitrogen fertilizer at three levels (0, 100 and 200 kg.ha-1 from urea source). Results showed that application of poultry manure in soil increased soil pH, EC and organic carbon. Also, it had a significant effect on chlorophyll content, plant height and leaf area of sweet corn plants. Application of 20 and 30 ton.ha-1 poultry manure resulted in higher values of the studied traits. However, there was no significant differences between 20 and 30 ton.ha-1 poultry manure in most cases and so, application of 20 ton.ha-1 poultry manure was enough for achieving optimal sweet corn growth in greenhouse. According to the results, combined application of 20 ton.ha-1 poultry manure and 100 kg.ha-1 nitrogen from urea source could be recommended for optimum nitrogen supplying in sweet corn cropping system.
    Keywords: soil chemical properties, sweet corn, leaf area, poultry manure, nitrogen
  • Javad Tabatabaeyan* Page 25
    The effect of foliar application of zinc on yield and seed quality of wheat under water deficit was studied as split factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications in 2009-2010. Main factor was water deficit condition at three levels of complete irrigation, irrigation halting after pollination, and after grain milk stage. Sub-factors were three wheat genotypes (Mahdavi, Shiraz and Pishtaz) and three different concentrations of zinc (0, 2.5 and 5 mg.kg-1). Results revealed that grain yield, total dry matter and harvest index were reduced and seed protein was increased with stress intensity increasing. All cultivars, particularly Mahdavi showed high performances at complete irrigation condition. However, Pishtaz produced higher grain yield (6107 kg) at irrigation halting after pollination. According to the results, zinc sulfate had positive significant effect on most of the studied traits and application of zinc sulfate 2.5 mg.kg-1 increased grain yield of wheat up to 27% at complete irrigation condition. Besides, zinc sulfate application increased zinc concentration in seeds, significantly.
    Keywords: yield, protein, wheat, zinc sulfate, water deficit
  • Leyla Gheyrati Arani, Tayebeh Sharifi, Mohammadreza Sheykhi* Page 35
    Effect of soil and foliar application of Fe, Zn and both Fe and Zn fertilizers on growth and yield of green bean was evaluated as factorial based on a rondomized complete block design. Factors were fertilizer type (Fe, Zn, and both Fe and Zn fertilizers) and fertilizer type and application time (control, soil application of fertilizers, foliar application at vegetative stage, foliar application at early flowering stage, foliar application at two vegetative and flowering stages, foliar application after harvest, foliar application at three vegetative, early flowering and after harvest stages). Based on the results, soil application of fertilizers, foliar application at two vegetative and flowering stages and foliar application at three vegetative, early flowering and after harvest stages increased plant height, leaf number, leaf dry weight, stem dry weight, shoot dry weight and yield, significantly. Application of both Fe and Zn fertilizers was more effective than solely application of each fertilizer in leaf number, leaf dry weight, stem dry weight, shoot dry weight and yield. Maximum yield 2.29 kg/m2) was obtained by application of both fertilizers and minimum rate (1.82 kg/m2) was observed when Fe fertilizer was applied solely. Pod yield was also 65, 59 and 65% higer than the control in soil application of fertilizers, foliar application at two vegetative and flowering stages and foliar application at three vegetative, early flowering and after harvest stages treatments, respectively. Combined application of Fe and Zn and solely application of Zn resulted in a higher Zn content in plant in comparison to the solely application of Fe. Besides, the lowest Zn content in plant was obtained in foliar fertilizer application at vegetative stage. Also, combined application of Fe and Zn and solely application of Fe resulted in a higher Fe content in plant in comparison to the solely application of Zn. The minimum impact on increasing Fe concent in plant was observed in foliar application of fertilizers at early flowering stage.
    Keywords: green bean, iron, zinc, foliar application
  • Sajad Qasedi, Hashem Hadi* Page 49
    To study the effect of salicylic acid on growth indices of mung bean, Vigna radiata L. (Var. NM92) under water deficit stress condition, a split-plot experiment was carried out based on a randomized complete block design with three replications in Research Station of Urmia University in 2012. The main factor was water deficit stress with three levels of irrigation at soil moisture of 75% Fc (control), 60% Fc and 50% Fc field capacity in the root zone), and foliar application of salicylic acid was considered as sub factor with four levels (0, 0.1, 0.5 and 1 mM). Results showed that application of 0.5 Mm salicylic acid caused the highest values for all the growth indices studied. Salicylic acid 0.5 Mm resulted in the highest total dry matter (TDM), leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR) and net absorbsion rate (NAR) in almost all growth stages in comparison to the other treatments and therefore, it can be concluded that foliar application of salicylic acid 0.5 mM can ameliorate the adverse effects of water deficit on growth indices of mung bean.
    Keywords: drought stress, growth indices, mung bean, salicylic acid
  • Mojgan Ghanbari*, Mohsen Farzaneh, Alireza Eftekharian Jahromi, Shoorangiz Javanmardi Page 63
    Possibility of reducing drought stress adverse effects on yield and osmolate content of radish (var. Radish cherry bell) by application a plant growth regulator, salicylic acid, was studied in Shiraz Branch, Islamic Azad University, Fars province, Iran in 2012. Experiment was carried out as factorial based on a completely randomized design (CRD) with three replications under a long-term drought stress condition (45 days). Radish seeds were planted in pots with sandy-clay soil and drought stress was applied after two leaf stage. Factors were drought stress at three levels of one-day (normal), three-days (mild stress) and five-days (severe stress) irrigation intervals and salicylic acid at three levels (0, 1 and 2 mM). Yeild traits including length, diameter and weight of hypocotyl (under ground eatable part) and osmolates (prolin and soluble carbohydrates) were measured. The results showed that interaction effect of drought stress and salicylic acid was significant on all the studied traits. Sever stress condition caused a considerable reduction in hypocotyl length and diameter. Foliar application of salicylic acid 2 mM caused higher osmolate rates and it reduced the adverse effect of drought stress on radish yield.
    Keywords: drought stress, radish, osmolate, salicylic acid
  • Mehdi Mehrpouyan*, Manoucheher Farboodi, Jalil Ajali, Feraydoon Davoodi, Asghar Jafari Page 73
    In order to study the effect of surface and local irrigation (Tape) methods on yield and water use efficiency of three common bean cultivars (Phaseolus vulgaris L.) in different planting patterns, a split split plot experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in Khoramdareh region, Iran in 2011 and 2012. Khomain, Talash and COS16 cultivars were planted in sub sub plots, furrow and without furrow were placed in sub-plots and surface and local irrigation (Tape) methods were considered as levels of the main factor. Results showed that tape irrigation increased seed yield up to 28% in comparison to the surface irrigation in pinto common bean cultivation. Khomain and COS16 produced 36% and 32% more yield than Talash cultivar, respectively. It was duo to higher seed number per plant in COS16 and higher 100 seed weight of Khomain cultivar. COS16 showed a better response to local irrigation and furrow planting pattern, because it has type I (erect type) growth form. The response of cultivars to irrigation methods and planting patterns was different, so that the highest seed yield was obtained from Khomain cultivar with tape irrigation and without furrow (3329.8 kg/ha), Khomain cultivar with tape irrigation and furrow (3020 kg/ha) and COS16 cultivar with tape irrigation and furrow (3010.4 kg/ha). The highest value for water use efficiency 1.12 kg/m3) was obtained by local irrigation (Tape). In tape irrigation method, volume of used water was 32% lesser than the surface irrigation and seed yield was increased more than 28%. All cultivars produced higher yield in tape irrigation method, but they showed different responses to the planting pattern.
    Keywords: Tape irrigation, furrow cultivation, seed yield, pinto bean, water use efficiency