فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1395)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • حسن نورافکن، زهرا کلانتری صفحات 1-8
    استفاده از موادی از قبیل اتانول و متانول با افزایش تثبیت دی اکسید کربن می تواند به عنوان راه کاری مناسب برای بهبود عملکرد گیاهان مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش، اثر محلول پاشی متانول و اتانول بر رشد رویشی و کمیت اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی در شرایط مزرعه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار شامل محلول پاشی غلظت های 10، 20، 30 و 40% حجمی متانول و اتانول، آب مقطر و بدون محلول پاشی ارزیابی شد. در بیشتر صفات، محلول پاشی با اتانول و متانول در مقایسه با شاهد اثرات مثبتی نشان داد. نقش مثبت متانول در عرض برگ، طول بلندترین شاخه جانبی و تعداد برگ بارزتر بود و اتانول بر صفات تعداد شاخه، بازده اسانس، وزن تر و خشک شاخساره اثر مثبتی داشت. در کل، اتانول 20 و 30% و متانول 10 و 30% جزو بهترین تیمارها در صفات مورد ارزیابی بودند. بیشترین بازده اسانس در تیمار متانول 10% و غلظت های 20 و 30% اتانول دیده شد و برای بهبود صفات مربوط به برگ و شاخساره متانول 30% مناسب تر بود. بنابراین با توجه به قیمت پایین و قابلیت دسترسی به متانول در مقایسه با اتانول، برای افزایش بازده اسانس و صرفه جویی در مصرف الکل، استفاده از متانول 10% و برای افزایش عملکرد تجاری نعناع فلفلی استفاده از متانول 30% قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: دی اکسیدکربن، تغذیه برگی، تنفس نوری، کشاورزی پایدار، هیدروالکل
  • سید یعقوب سید معصومی، عمران عالیشاه صفحات 9-15
    شناسایی و استفاده از ارقام مناسب در فرآیند تولید و بهبود عملکرد و کیفیت محصول از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش، نه رقم وارداتی پنبه شامل دورگ ها و ارقام امیدبخش به همراه رقم تجاری ورامین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، به مدت یک سال در منطقه مغان مورد ارزیابی قرار گرفتند. در هر کرت ارقام پنبه در شش خط 8 متری با فواصل 80 سانتیمتر بین خطوط و 20 سانتیمتر روی ردیف کشت شدند. صفات مختلف کمی شامل ارتفاع بوته، تعداد قوزه و وزن 20 قوزه یک هفته قبل از برداشت محصول و صفات زودرسی و عملکرد پس از برداشت اندازه گیری و مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نظر عملکرد کل، ارقام G-43347 و G-43259 به ترتیب با 4785 و 4625 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد و ارقام G-43347 و Opal به ترتیب با متوسط زودرسی 84 و 83% نسبت به سایر تیمارها زودرس تر بودند. ارقام G-43347 و Opal گزینه های مناسبی برای جایگزینی با ارقام فعلی پنبه کاری منطقه مغان می تواند مدنظر باشند. رقم شاهد ورامین که از ارقام تجاری و رایج منطقه محسوب می شود با زودرسی 71% و عملکرد کل 3992 کیلوگرم در هکتار در کلاس پایین تری قرار گرفت. این نتیجه جایگزینی این رقم با ارقام G-43347 و Opal را ضروری و اجتناب ناپذیر می کند.
    کلیدواژگان: ارقام تجاری، زودرسی، سازگاری ارقام، هیبرید
  • بهروز بابایی نژاد، علیرضا دادخواه، جعفر آلبوغبیش، مجید رستمی صفحات 17-24
    به منظور تعیین اثرات دگرآسیبی غلظت‏ های صفر، 5، 10، 15، 20 و 25% عصاره آبی بقایای چغندرقند و کلزا بر جوانه زنی و رشد اولیه پیچک صحرایی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان انجام شد. درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه‏ چه و وزن خشک ساقه چه و ریشه‏ چه پیچک صحرایی تحت تاثیر غلظت های مختلف عصاره آبی چغندرقند و کلزا قرار گرفت. بیشترین اثر بازدارندگی بر درصد جوانه‏ زنی مربوط به عصاره آبی چغندرقند از غلظت 10% به بالا مشاهده شد که از جوانه زنی بذور پیچک صحرایی ممانعت نمود. تاثیر بازدارنده عصاره آبی کلزا بر سرعت جوانه زنی نسبت به درصد جوانه زنی بیشتر بود به طوری که در بالاترین غلظت، سرعت جوانه زنی 8/34% نسبت به شاهد کاهش نشان داد. حساسیت طول ریشه چه در غلظت 5% عصاره آبی بیشتر از ساقه‏ چه بود، طول ریشه چه تحت عصاره آبی چغندرقند و کلزا به ترتیب 75 و 5/47% و طول ساقه‏ چه نیز به ترتیب 5/40 و 5/19% به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش داشت. اثر بازدارندگی عصاره‏ آبی در غلظت 5% بر وزن خشک ساقه چه بیشتر از وزن خشک ریشه چه مشاهده شد و وزن خشک ساقه چه تحت عصاره آبی چغندرقند و کلزا به ترتیب 6/49 و 1/52% و وزن خشک ریشه چه به ترتیب 4/9 تا 2/28% نسبت به شاهد کاهش معنی‏ دار نشان دادند. بنابراین، بقایای چغندرقند و کلزا توانایی مطلوبی در مهار علف هرز پیچک صحرایی دارد که در کاهش مصرف علف کش‏ ها و مدیریت علف‏های هرز در کشاورزی پایدار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، کنترل طبیعی، مهار زیستی، مهار علف هرز
  • محمدعارف تبد، بشیر ایوب نژادگان جرمی، زانیار کهنه پوشی، معصومه اسدی گاکیه صفحات 25-35
    این مطالعه به منظور تعیین اثر تاریخ کاشت بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک ژنوتیپ های گلرنگ در کشت بهاره انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. سه تاریخ کاشت 1، 15 و 30 فروردین به عنوان عامل اصلی و چهار ژنوتیپ گلدشت، سینا، محلی اصفهان و اراک 2811 به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. صفاتی از قبیل وزن خشک گیاه در مراحل رویشی، غنچه دهی و گلدهی، سرعت رشد نسبی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت اندازه گیری شدند. اثر تاریخ کاشت بر صفات مورد بررسی به استثنای تعداد دانه در غوزه، وزن صددانه و شاخص برداشت معنی دار بود. تاریخ کاشت 1 و 30 فروردین به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد را نشان دادند. اثر متقابل تاریخ کاشت در ژنوتیپ برای صفات وزن خشک در مرحله رویشی، وزن خشک در مرحله غنچه دهی، وزن خشک در مرحله گلدهی و سرعت رشد نسبی محصول معنی دار بود. رقم سینا بیشترین و اراک 2811 کمترین عملکرد را داشتند. بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار بین دو صفت عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه مشاهده شد. همچنین عملکرد دانه با سرعت رشد نسبی، همبستگی منفی و معنی داری داشت که بیانگر نقش این صفت فیزیولوژیک در عملکرد دانه گلرنگ بود. بنابراین کشت ژنوتیپ سینا در تاریخ 1 فروردین برای شرایط آب و هوایی کرمانشاه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اراک 2811، دیرکاشت، زودکاشت، سینا، گلدشت
  • احمد بانشی، صدیقه محمدی صفحات 37-45
    بیماری پاخوره یکی از مهم ترین بیماری های گندم می باشد که توسط قارچ خاکزی Gaeumannomyces graminis ایجاد می شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر گونه های قارچ میکوریز و متیل جاسمونات در القای مقاومت گندم آلوده به قارچ مذکور انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمایش فاکتوریل با 32 تیمار در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام گرفت. فاکتور اول وجود و عدم وجود بیمارگر، فاکتور دوم گونه های قارچ میکوریز شامل Glomus hoi، G. mosseae و G. intraradices و فاکتور سوم غلظت های متیل جاسمونات در مقادیر 0، 1/0، 5/0 و 5/1 میلی مولار بود. عوامل القا کننده مقاومت فوق الذکر در مرحله گیاهچه به خاک اطراف ریشه اضافه و در بازه های زمانی 24 و 120 ساعت میزان فنل اندازه گیری و روند تغییرات آن مورد بررسی قرار گرفت. میزان فعالیت فنل کل در اکثر تیمارهای سالم نسبت به تیمارهای بیمار القا شده بیشتر بود. میزان فنل کل در گیاهان بیمار با هر عامل القای مقاومت در بازه زمانی 120 ساعت بیشتر از میزان آن در بازه زمانی 24 ساعت بود ولی به طور کلی گیاهان سالم بیشترین میزان فنل کل در دو بازه زمانی 24 و 120 ساعت را داشتند. کاربرد G. intraradices همراه با غلظت 5/1 میلی مولار متیل جاسمونات بیشترین تاثیر را در القای مقاومت داشت و پیشنهاد می شود از این ترکیب در مرحله گیاهچه به عنوان کود بیولوژیک جهت القای مقاومت برای مقابله با بیماری پاخوره گندم استفاده شود.
    کلیدواژگان: فنل کل، قارچ ریشه، کنترل بیولوژیک، مقاومت القایی، مهار زیستی
  • نبی خضری نژاد، یونس رضایی دانش صفحات 47-60
    جنس فوزاریوم از قارچ های خاکزی است که اهمیت اقتصادی زیادی داشته و شامل گونه های بیماری زای گیاهی است که دامنه وسیعی از گیاهان از جمله گندمیان را آلوده می کنند. در این پژوهش، تنوع فوزاریوم های مرتبط با گندم، جو و ذرت، در استان آذربایجان غربی بطور مرفولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت.نمونه های آلوده و مشکوک ریشه، طوقه و ساقه از مزارع محصولات مذکور جمع آوری گردید. برای جداسازی از محیط های کشت سیب زمینی دکستروز آگار، محیط کشت نش و اسنایدر و محیط دیکلران کلرامفنیکل پپتون آگار استفاده شد. پس از خالص سازی برای وادارسازی برخی جدایه ها به اسپورزایی و تولید اسپور های تیپیک، زنجیر کنیدیوم و کلامیدوسپور از محیط های کشت های متنوعی استفاده شد. شناسایی جدایه ها بر اساس ویژگی های ریخت شناسی و ریخت سنجی آنها در محیط های کشت و شرایط خاص و با استفاده از کلید های شناسایی معتبر صورت گرفت. در این بررسی 11 گونه از جنس فوزاریوم شامل Fusarium acuminatum، F. bactridioides،F. chlamydosporum، F. compactum ، F. coeruleum، F. culmorum، F.flocciferum، F. nygamai ، F. oxysporum، F. polyphialidicum و F. solani شناسایی گردید. بیشترین تنوع گونه های شناسایی شده مربوط به جو و سپس به ترتیب گندم و ذرت بود. گونه های F. polyphialidicum، F. bactridioidesو F. coeruleum برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، تنوع زیستی، فلور قارچی، میکوفلور
  • اثر آرایش کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا رقم زرفام
    بصیر صمدی فیروز آباد، ابراهیم فراهانی، غلامرضا نادری صفحات 61-68
    به منظور تعیین مناسب ترین آرایش کاشت کلزا رقم زرفام، آزمایشی در دو سال 1389 و 1390 به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی ورامین اجرا شد. کرت های اصلی شامل روش کاشت یک خط روی پشته 60 سانتی متری، دو خط روی پشته 60 سانتی متری، دو خط روی پشته 50 و یک خط روی پشته 50 سانتی متری و کرت های فرعی شامل میزان بذر 6، 8 و 10 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج تجزیه مرکب دوساله نشان داد که اثر برهمکنش روش کاشت در مقدار بذر بر تعداد روز تا جوانه زنی، روز تا رسیدگی، تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه معنی دار بود. مصرف بذر تا 8 کیلوگرم نتایج خوبی داشت و با افزایش تعداد ردیف و کاهش فاصله کاشت بذرها عملکرد و ویژگی های عملکردی کاهش یافت. از روش کاشت یک خط روی پشته 60 سانتی متری بیشترین تعداد دانه در خورجین و درصد روغن حاصل گردید. همچنین روش کاشت یک خط روی پشته 60 سانتی متری و 8 کیلوگرم بذر در هکتار در اکثر صفات مورد بررسی نتایج مناسبی داشت؛ بنابراین در کاشت کلزا روش کاشت یک خط روی پشته 60 سانتی متری و مصرف 8 کیلوگرم بذر در هکتار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، توزیع مکانی بوته، کشت ردیفی، میزان بذر
  • اثر کودهای شیمیایی و آلی بر رشد قارچ Sclerotinia minor عامل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه آفتابگردان در شرایط آزمایشگاه و گلخانه
    درنا علیلو، سلیمان جمشیدی، محمد ترابی صفحات 69-85
|
  • Pages 1-8
    Using of substances such as ethanol and methanol can be considered as a way to improve plants yield helping carbon dioxide fixation increment. The effect of methanol and ethanol spraying on growth and essential oils of peppermint has been studied in field conditions based on randomized complete block design with 10 treatments including spray concentrations of 10, 20, 30 and 40% methanol and ethanol, distilled water and no spraying. There was an enhancing effect of ethanol and methanol spraying on most of studied traits. Methanol had positive effect on leaf number, longest lateral branch length and leaf width. Also, ethanol increased essential oils content, shoot fresh and dry weight and lateral shoot number. In general, the best treatments effecting on plant traits were ethanol 20 and 30% and methanol 10 and 30%. The highest essential oils content was observed at concentrations of methanol 10 and ethanol 20 and 30%. To foliar improvement, the concentration of 30% of methanol was the most suitable treatment. Therefore, with economic and availability consideration, methanol would be recommendable for more essential oils content achievement. Also, for the best peppermint business performance, 30% methanol could be applicable.
    Keywords: carbon dioxide, foliar nutrition, hydro- alcohol, menthol, sustainable agriculture
  • Pages 9-15
    Recognition and using of appropriate cultivars in production process and quantitative and qualitative improvement of crops yield have a special impact. In this research, nine imported cotton genotypes including hybrids and promising cultivars along with Varamin as conventional cultivar were evaluated based on randomized complete block design with four replications in Moghan region for one year. In each plot, cotton genotypes were planted in six lines with 8 meter length at intervals of 20 × 80 cm. Quantitative traits such as plant height, boll number and weight, one week before harvest and yield, early maturity were recorded after harvesting. G-43347 and G-43259 cultivars with average yield of 4785 and 4625 kg/ha, respectively had the highest yield and G-43347 and Opal cultivars with 84 and 83% early maturity, respectively were the most early maturing cultivars. Therefore, G-43347 and Opal cultivars would be suitable candidates to be replaced for current conventional cultivars in Moghan region. Varamin cultivar as check 71% early maturity and yield of 3992 kg/ha could not compete with new studied cultivar emphasizing using G-43347 and Opal cultivars in this region.
    Keywords: adoptability, commercial cultivars, cotton hybrids, early maturity
  • Pages 17-24
    To determine the allelopathic effects of sugar beet and rapeseed residue aqueous extract in concentrations 0, 5, 10, 15, 20 and 25% (w/v) on germination and initial growth of field bindweed, an experiment was carried based on completely randomized design with four replications at Complex Higher Education of Shirvan, Iran during 2013. The aqueous extract concentrations of sugar beet and rapeseed caused significant inhibitive effect on germination percentage and rate, plumule and radicle length and dry weight of filed bindweed. The highest inhibitory effect on germination percentage was observed in equal or more than 10% sugar beet aqueous extract that prevent the germination of bindweed seeds. The inhibitive effect of rapeseed aqueous extract on filed bindweed germination rate was higher than germination percentage. So that, in the highest concentration (25%), germination rate decreased to 34.8% compared to control. Sensitive root length of aqueous extract at concentration of 5% more than shoot length. Radicle affected more than plumule from 5% of sugar beet and rapeseed residue extract, effecting on decrement of field bindweed 75 and 47.5% radicle length by sugar beet and rapeseed, respectively, and plumule length by 40.5 and 19.5% decrement by sugar beet and rapeseed, respectively compared to control. Inhibitive effect of sugar beet and rapeseed residue aqueous extract at a concentration of 5% on the plumule dry weight was more than radicle dry weight. Plumule dry weight of bindweed decreased affected by aqueous extract of sugar beet and rapeseed by 49.6 and 52.1% respectively, and root dry weight by 9.4 and 28.2%, respectively compared to control. Thus, residue of sugar beet and rapeseed has high potential in controlling of filed bindweed, recommending for reduction of herbicides and weed management in sustainable agriculture.
    Keywords: allelopathy, biological control, natural control, weed control
  • Pages 25-35
    The current study was conducted to evaluate the effect of sowing date on morpho-physiological traits of safflower genotypes in spring planting. The experiment was carried out in split-plot base on randomized complete block design in three replications. Sowing dates of March 21, April 04 and 19 assigned in main plots and cultivars including Arak 2811, Esfahan landrace, Goldasht and Sina in sub plots. The traits of dry weight at vegetative, budding, and flowering stages, relative growth rate, plant height, branches number per plant, boll number per plant, seed number per boll, 100 seed weight, biological yield, seed yield and harvest index were measured. The effect of planting dates was significant on all studied traits but seed number per boll, 100 seed weight and harvest index. The sowing date of March 21 and April 04 had the highest the lowest yield, respectively. The Interaction of planting date in genotypes was significant for traits of dry weight at vegetative, budding and flowering stages, and relative growth rate. Sina and Arak 2811 cultivars had the highest and the lowest yield, respectively. The highest positive significant correlation was between biological and seed yield. Also, there was a negative significant correlation relative growth rate and seed yield, indicating the role of this physiological trait on safflower seed yield. Therefore, planting of Sina cultivar of safflower on March 21 is recommending in Kermanshah region climate condition.
    Keywords: Arak 2811, late sowing, early sowing, Sina, Goldasht
  • Pages 37-45
    Take-all disease is one of the most important wheat soil-borne diseases caused by Gaeumannomyces graminis. The aim of this study was determination of Glomus spp. and methyl jasmonate effect on resistance induction in wheat take-all infected seedlings. Experiment was carried out based on completely randomized design in factorial with 32 treatments and three replications in greenhouse condition. The first factor was presence or absence of pathogen, second factor was mycorrhizal fungi species including Glomus intraradices, G. mosseae and G. hoi and third factor was methyl-jasmonate added in four concentrations of 0, 0.1, 0.5 and 1.5mM. Induced resistance factors were added to surrounding soil in seedling stage and total phenol were measured after 24 and 120 hours inoculation. Total phenol activity in healthy plants was more than infected and induced plant in most of the treatments. Total phenol in infected seedling after 120 hours was more than in 24 hours with all induced resistance factor. However, healthy seedlings had more total phenol after 24 and 120 hours. Application of G. intraradices along with 1.5 mM of methyl jasmonate had the greatest impact on induced resistance. Therefore, it is recommended to be used as fertilizer for resistance inducing to take all disease in wheat.
    Keywords: biological control, induced resistance, mycorrhizal fungi
  • Pages 47-60
    Fusarium is the soil born fungus which is very economically important and includes several plant pathogenic species infecting a wide range of different plants including geramineous ones. In this research, diversity of Fusarium species associated with wheat, barley and corn was studied morphologically. The infected or suspected crown, root and stem of plants were collected from different area of West Azarbaijan Province, Iran. For isolation, the growth media of PDA, NS and DCPA were used. After purification, to make sporulation, microconodium chain and chlamydospore production, different media cultures were used. Identification was conducted using morphological and morphometrical characteristics on especial media cultures and conditions using diagnostic keys. Totally, 11 species including Fusarium acuminatum, F. bactridiodes, F. chlamydosporum, F. compactum, F. culmorom, F. coeruleum, F. flocciferum, F. nygamai, F. oxyporum, F. polyphialidicum, and F. solaniwere identified. The most species diversity belonged to barley, wheat and corn, respectively. F. polyphialidicum, F. bactridiodes and F. coeruleum are new reports for mycoflora of Iran.
    Keywords: biodiversity, fungal flora, mycoflora, taxonomy
  • Effect of planting pattern on yield and yield components of rapeseed cv. Zarfam
    Pages 61-68
    To determine the best planting pattern of rapeseed cv. Zarfam, an experiment was carried out during two years of 2010 and 2011 at Agricultural Research Station of Varamin, Iran. The experiment was in split-plot design based on complete randomized block with 12 treatments and four replications. The main plots included four planting methods including one or two rows on furrow with 60 or 50 cm spacing and the sub plots included three seed rates of 6, 8 and 10 kg/ha. Combined analysis showed that interaction between planting methods and seed rates was significant on day to germinate, day of ripening, and number of silique per plant and weight of 1000 seed. Planting method of one row on furrow with 60 cm spacing caused longest period of crop maturity, number of pod per plant, number of seed per silique, 1000 seed weight and oil percentage. Seed rate up to 8 kg had proper results and increasing the number of rows and reducing space between caused decrement in yield and yield components. The method of one row planting on furrow with 60 cm spacing had the most seed number in silique and oil percentage. Also, 60 cm spacing on one row and 8 kg/ha seed rate had suitable effect on most of the studied traits would be recommendable for rapessed cv. Zarfam in this region.
    Keywords: planting density, seeding, plant density, spatial distribution plant, row cultivation
  • The effect of chemical fertilizer and manure on Sclerotinia minor, causal agent of sunflower root and crown rot in laboratory and greenhouse condition
    Pages 69-85