فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1389)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی‎رضا احمدزاده، اسلام مجیدی، بهرام علیزاده، امیر حسن امیدی صفحه 1
    به منظور بررسی عملکرد دانه، اجزای عملکرد و برخی از صفات مورفولوژیک گلرنگ بهاره،30 ژنوتیپ مختلف در بهار سال‎های 1384 و 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر واقع در 60 کیلومتری تبریز مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش در هر دو سال در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مورد اندازه‎گیری شامل ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق اصلی، وزن طبق اصلی، وزن کل طبق ها، تعداد طبق یک بوته، بیوماس بوته، زمان گل‎دهی، زمان رسیدگی، وزن هکتولیتر، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، بیوماس و شاخص برداشت بود. عملکرد دانه با صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هکتولیتر و بیوماس رابطه مثبت و معنی‎داری داشت. استفاده از دو روش رگرسیون گام به گام و رگرسیون صعودی نشان داد که در هر دو روش بیشترین تغییرات عملکرد دانه توسط صفات ارتفاع بوته، بیوماس بوته، وزن هکتولیتر و وزن100 دانه ایجاد شده است. تجزیه ضرایب همبستگی عملکرد دانه با صفاتی که بیشترین تغییرات عملکرد دانه را ایجاد کردند نشان داد که کلیه صفات اثر مستقیم مثبتی روی عملکرد دانه دارند. بزرگ‎ترین اثر مربوط به وزن هکتولیتر و ارتفاع بوته و در مرتبه بعدی مربوط به وزن 100 دانه و کمترین اثر مستقیم به بیوماس بوته بود. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، بیوماس بوته، وزن هکتولیتر و وزن 100 دانه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه دارند، بنابر این بهتر است ژنوتیپ هایی انتخاب شوند که از نظر چهار صفت مذکور دارای مقادیر بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه علیت، عملکرد دانه، گلرنگ
  • مسعود اسدی داشبلاغ، داود ارادتمند اصلی، مجتبی یوسفی‎راد صفحه 9
    تحقیقات صورت گرفته درباره نحوه توزیع عناصر غذایی و رابطه آن با روند تجمع ماده خشک در بخش‎های مختلف سنبله گندم بسیار کم است، در حالی‎که برای افزایش عملکرد دانه بدون ایجاد اثر منفی در کیفیت غذایی، داشتن این اطلاعات بسیار مهم است. در این تحقیق سعی بر آن بود که چگونگی توزیع عناصر پر نیاز نظیر پتاسیم (K) و کلسیم (Ca) و کم نیاز مثل منگنز (Mn) و روی (Zn) در بخش‎های مختلف سنبله (شامل بخش‎های پایینی، میانی و بالایی) و هم‎چنین در دانه های مختلف هر سنبلچه (شامل دانه های بزرگ و کوچک) در طی روزهای پر شدن دانه بعد از گل‎دهی، در دو رقم مهدوی و فلات مورد بررسی قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد که سنگین‎ترین دانه ها در قسمت میانی سنبله و سبک‎ترین دانه ها در بخش بالایی محور سنبله یافت می‎شوند. بین مقادیر عناصر ماکرو و میکرو در بخش‎های مختلف سنبله با وزن دانه همبستگی مثبت وجود داشت. مقدار غلظت این عناصر در بخش‎های میانی سنبله بیشتر از بخش‎های دیگر بود. نتایج هم‎چنین نشان داد که میزان منگنز و روی در طی دوره پر شدن دانه کاهش یافت. کاهش معنی‎دار غلظت عناصر ماکرو و میکرو مغذی در دانه های دور از محور سنبله نسبت به دانه های نزدیک به محور سنبله مشاهده شد. میزان کاهش غلظت عناصر نسبت به موقعیت قرارگیری دانه ها در روی سنبلچه در مقایسه با محور سنبله بیشتر بود. در این آزمایش بین دو رقم مورد مطالعه تفاوت معنی‎داری در نحوه توزیع عناصر غذایی در طول محور سنبله و سنبلچه دیده نشد.
    کلیدواژگان: گندم، ماکرومغذی، میکرومغذی، ماده خشک، سنبله، سنبلچه
  • فرزاد پاک‎نژاد، سعید وزان، جلیل اجلی، مجتبی میراخوری، محمد نصری صفحه 17
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد دو هیبریدذرت SC704 وSC647 تحت شرایط تنش خشکی و دو روش آبیاری، آزمایشی به‎صورت فاکتوریل اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج طی سال‎های 1384و 1385 انجام شد. در این آزمایش اعمال تیمار تنش خشکی در سه سطح به صورت آبیاری پس از 40درصد،60 درصد، و 75 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس خاک و نیز روش آبیاری به دو روش آبیاری تمام ردیف های کاشت و آبیاری یک در میان ردیف های کاشت به عنوان فاکتور اصلی و دو هیبرید به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش خشکی بر عملکرد دانه و کلیه اجزای عملکرد اثر معنی‎داری داشت و تنش شدید موجب 37 درصد کاهش عملکرد گردید. روش آبیاری بر عملکرد دانه تاثیر معنی‎داری نداشت، ولی اثرات متقابل معنی‎دار بود. به طوری که در آبیاری کامل به شیوه آبیاری تمام ردیف‎های کاشت، هیبریدSC647 رقم مناسب تری بود. ولی در روش آبیاری یک در میان، هیبرید SC704 عملکرد بیشتری را تولید کرد. هم چنین در شرایط کم آبیاری، هیبرید SC704 در روش آبیاری تمام ردیف‎های کاشت عملکرد بیشتری نسبت به هیبرید SC647 تولید نمود.
    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، روش‎های آبیاری، بیوماس، عملکرد دانه
  • حمیدرضا دورودیان، حسین بشارتی کلایه، علیرضا فلاح نصرت آباد، حسین حیدری شریف آباد، فرخ درویش، عاصفه اله‎وردی صفحه 27
    اسیدیته بالای خاک ها در اکثر مناطق زیر کشت ذرت در ایران موجب کاهش دسترسی گیاه به عناصر غذایی خصوصا فسفر می‎گردد. کاربرد گوگرد و اکسایش آن با کاهش موضعی اسیدیته خاک، می‎تواند باعث افزایش قابلیت جذب فسفر در خاک های آهکی شود. منابع ارزان قیمت فسفر، مانند خاک فسفات و کمپوست امروزه درکشاورزی بسیار مورد توجه قرار گرفته و می‎توانند به منظور افزایش فسفر قابل جذب خاک و برطرف کردن نیاز گیاه مؤثر واقع شوند. در تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر تغییر اسیدیته بخشی از خاک و افزایش فسفر روی عملکرد ذرت رقم سینگل کراس 301، آزمایشی با تیمارهای مختلف شامل خاک فسفات (آپاتیت)، ریز جانداران حل کننده فسفات، گوگرد تلقیح شده با باکتری های اکساینده گوگرد و کمپوست انجام گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و چهار عامل: باکتری حل کننده فسفات در دو سطح (شاهد و باکتری Bacillus megaterium)، آپاتیت در دو سطح (صفر و یک تن در هکتار)، مواد آلی در دو سطح (صفر و ده تن در هکتار) و گوگرد تلقیح شده با باکتری های تیو باسیلوسThiobacillus sp. در دو سطح (صفر و چهار تن در هکتار) در مزرعه تحقیقاتی موسسه خاک و آب (مشکین دشت کرج) انجام گردید. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (9600 کیلوگرم در هکتار) در تیمار حاوی کمپوست و باکتری باسیلوس به دست آمد. عملکرد دانه در تیمار هایی که آپاتیت در آن ها به تنهایی مصرف شده بود (6937 کیلوگرم در هکتار) به طور معنی داری کمتر از شاهد (7700 کیلوگرم در هکتار) بود. استفاده از آپاتیت، نه تنها فسفر محلول خاک را افزایش نداد، بلکه با اسیدیته بالا (8/8) بر خصوصیات خاک و رشد گیاه در خاک‎های قلیایی اثر منفی داشت. بر اساس نتایج این تحقیق کاربرد باکتری باسیلوس مگاتریوم و کمپوست با افزایش دسترسی ذرت به عناصر غذایی مانند فسفر باعث افزایش عملکرد شده و قابل توصیه می‎باشد.
    کلیدواژگان: آپاتیت، باسیلوس، باکتری های حل‎کننده فسفات، تیوباسیلوس، ذرت، کمپوست، گوگرد
  • فرزین سعید زاده، رضا تقی زاده، داور ملازم صفحه 37
    به منظورتعیین مناسب ترین تراکم کشت بر روی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل تراکم کشت در پنج سطح (1، 3، 5، 7 و 9 نشاء در هر کپه) و پنج رقم برنج (هاشمی، درفک، لاین 338، ندا و سپیدرود)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 1387در آستارا انجام گرفت. صفات ارتفاع بوته، طول پانیکول، وزن هزاردانه، تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در هر پانیکول، تعداد دانه پوک در هر پانیکول، تعداد دانه پر در هر پانیکول، عملکرد شلتوک هر کپه، بیوماس هر کپه، شاخص برداشت، بیوماس کل کرت، عملکرد شلتوک در واحد کرت و هکتار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه از لحاظ صفات ارتفاع بوته، طول پانیکول، تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در پانیکول، تعداد دانه پر و پوک در پانیکول، بیوماس کپه، بیوماس کرت، عملکرد شلتوک کرت و هکتار و بین تراکم های مورد مطالعه از لحاظ صفات طول پانیکول، تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در پانیکول، تعداد دانه پر در پانیکول، شاخص برداشت، بیوماس کل کرت، عملکرد شلتوک کرت و هکتار اختلاف معنی داری وجود دارد. اثر متقابل واریته در تراکم برای صفات طول پانیکول، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، بیوماس کل کرت، عملکرد شلتوک کرت و هکتار معنی دار بود. بیشترین عملکرد مربوط به تراکم سه نشاء در هر کپه (4809 کیلوگرم در هکتار) بود. از نظر عملکرد، به غیر از لاین 338 که کمترین عملکرد (2859 کیلوگرم در هکتار) را داشت، بین سایر ارقام (با عملکردی بین 3962 الی 4714 کیلوگرم در هکتار) اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. رقم سپیدرود با تراکم نه نشاء و یک نشاء در هر کپه به ترتیب (600/ 6266 و 200/1372 کیلوگرم) بیشترین و کمترین عملکرد را داشت. در بین ارقام مورد مطالعه، تراکم کشت یک نشاء در هر کپه برای رقم ندا و نه نشاء در هر کپه برای رقم سپیدرود قابل توصیه بود.
    کلیدواژگان: ارقام برنج، تعداد نشاء در هر کپه، عملکرد، اجزای عملکرد
  • فرید شکاری، رامین بالجانی، جلال صبا، کامران افصحی، فریبرز شکاری صفحه 47
    مرحله جوانه‎زنی و استقرار گیاهچه ها از مراحل عمده در چرخه زندگی گیاهان است که تحت تاثیر عوامل محیطی مختلف قرار می گیرد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر روی برخی از خصوصیات گیاه گاوزبان در مراحل اولیه رشد انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ با چهار سطح سالیسیلیک اسید (2000،500،1000،1500 میکرومول)، بذر تیمار شده با آب مقطر و تیمار شاهد یا بذور خشک بود. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام گردید. پرایمینگ با اسید سالیسیلیک باعث بهبود سرعت و درصد سبز کردن و رشد گیاهچه گاوزبان شد. نتایج نشان داد که تاثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر درصد سبز کردن، میانگین تعداد روزهای سبز کردن، وزن خشک کل گیاهچه، وزن تر، سطح برگ و سطح ویژه برگ معنی‎دار بود. بالاترین درصد و شاخص سبز کردن و کمترین میانگین تعداد روزهای جوانه‎زنی و سطح ویژه برگ مربوط به غلظت 500 میکرومول، و بالاترین وزن خشک گیاهچه، وزن تر و سطح برگ گیاهچه مربوط به بذور پرایم شده با غلظت 2000 میکرومول سالیسیلیک اسید بود. هم چنین کمترین مقادیر درصد سبز کردن و صفات رشد گیاهچه در تیمار بذور شاهد و پس از آن در بذور تیمار شده با آب مقطر مشاهده گردید. با افزایش سرعت و شاخص سبز گیاهچه ها میزان تولید ماده خشک افزایش یافت.
    کلیدواژگان: گاو زبان، پرایمینگ، سالیسیلیک اسید، خصوصیات رشدی گیاهچه، شاخص سبز کردن، سطح ویژه برگ
  • ابراهیم عباسی سیه جانی، فرهاد فرح وش، محمدباقر خورشیدی بنام، آیتک صادقی صفحه 55
    به منظورتعیین تاثیر تنش خشکی بر سه رقم آفتابگردان، آزمایشی به صورت کرت‎های خرد شده برپایه طرح بلوک‎های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سه تکرار انجام شد. برای تعیین میزان تحمل یا حساسیت ارقام به تنش خشکی، مقادیر پنج شاخص شامل میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل به تنش (STI) محاسبه شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی‎دار وجود داشت. در شرایط بدون تنش رقم آرماویرسکی با 5486 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید نمود. در شرایط تنش رقم ایروفلور با 2672 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را نسبت به دو رقم دیگر تولید کرد. بالاترین میزان شاخص STI متعلق به رقم آرماویرسکی با 57/0 بود. رقم آرماویرسکی براساس شاخصGMP نیز تحمل بالاتری داشت (5486 کیلوگرم در هکتار). رقم ایروفلور براساس شاخص‎های SSI وTOL متحمل‎ترین رقم نسبت به تنش بود، در حالی که رقم آرماویرسکی براساس شاخص MP از تحمل بیشتری برخوردار بود. با مقایسه ضرایب همبستگی YPو YS با شاخص‎های محاسبه شده مشخص شد که عملکرد در شرایط تنش (YS) رابطه معنی‎داری با هیچ یک از شاخص‎ها نداشت، ولی YP با STI، TOL، MP و GMPهمبستگی نشان داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که در صورت بارندگی مناسب، رقم آرماویرسکی و در شرایط رطوبتی نامطمئن، رقم ایروفلور قابل توصیه می‎باشد. هم چنین STI، MP و GMP شاخص های مناسبی برای برآورد پایداری عملکرد و دستیابی به ارقام پر محصول بودند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، رقم، تنش خشکی، شاخص های تحمل، عملکرد
  • سردار گرمچی، محمدباقر خورشیدی بنام، داود حسن‎پناه صفحه 65
    به منظور بررسی اثرات کاربرد تیواوره بر شکستن خواب و عملکرد مینی تیوبر های سیب زمینی رقم آگریا در شرایط گلخانه، آزمایشی در سال 1387 اجرا گردید. تیواوره در سه غلظت متفاوت (صفر، 5/0 و 1 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد استفاده قرار گرفت. پس از شکستن خواب مینی تیوبرها، صفات تعداد نیش، طول بلندترین نیش و تعداد روز تا نیش زنی یادداشت گردید و سپس مینی تیوبر ها در گلدان کاشته شدند. در طول دوره رشد صفات دیگری از قبیل تعداد روز تا سبز شدن، تعداد ساقه اصلی و ارتفاع بوته اندازه گیری شد. پس از برداشت غده ها، صفات تعداد غده در بوته، وزن کل غده و میانگین وزن غده تولید شده در هر بوته اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که تاثیر مصرف تیواوره بر تمام صفات معنی دار بود. مصرف محلول تیواوره با غلظت یک درصد به طور متوسط باعث کاهش زمان نیش زنی از 60 روز به 26 روز، افزایش تعداد نیش از 8/1 تا 1/3 نیش، افزایش طول بلندترین نیش از 8/1 به 1/4 سانتی متر، کاهش تعداد روز تا سبز شدن از 60 به 29 روز، افزایش تعداد ساقه در بوته از 2/1 تا 3/2 ساقه در بوته، افزایش ارتفاع بوته تا 6/30 سانتی متر، افزایش تعداد غده از 5 به 9 غده در بوته، کاهش وزن تک غده به 1/22 گرم و هم‎چنین افزایش وزن کل غده در بوته از 183 به 202 گرم گردید. بر اساس نتایج این بررسی چنان‎چه هدف آماده کردن مینی تیوبر ها برای کاشت باشد، مصرف یک درصد تیواوره برای شکستن خواب، تسریع سبز شدن بوته، افزایش تعداد غده در بوته و حصول حداکثر عملکرد در مینی تیوبر های سیب زمینی رقم آگریا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تیواوره، دوره خواب، سیب‎زمینی، مینی‎تیوبر، وزن غده
  • بهرام میرشکاری صفحه 73
    به منظور اندازه گیری عکس العمل آفتابگردان از نظر عملکرد و شاخص برداشت در شرایط تک کشتی و رقابت با علف هرز تاج‎خروس، آزمایشی در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه رقم آفتابگردان (آذرگل، هایسان وآلستار)، تراکم تاج خروس (5، 15 و 25 بوته در هر متر ردیف) و زمان های سبز شدن تاج‎خروس (هم‎زمان، 15 و 30 روز بعد از سبز شدن آفتابگردان) در طی سال‎های 86-1385 اجرا شد و تیمار کشت خالص ارقام آفتابگردان نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که از نظر عملکرد بیولوژیک، سطح سوم زمان سبز شدن تاج-خروس با 680 کیلوگرم در هکتار کمترین اختلاف را با شاهد بدون علف هرز داشت. بیوماس هوایی آفتابگردان از 1850 گرم در متر مربع در شاهد به کمتر از 1350 گرم در متر مربع در تیمار رقابت تمام فصل 25 بوته تاج خروس کاهش یافت. در رقم آذرگل افزایش تراکم تاج‎خروس از 5 به 15 و از 15 به 25 بوته در هر متر ردیف در مرحله 15 روز پس از سبز شدن عملکرد دانه را به ترتیب حدود 7 و 14 درصد در مقایسه با شاهد کاهش داد. در رقم هایسان هیچ‎یک از تیمارها نتوانستند در رقابت با تاج‎خروس عملکردی مشابه با شاهد تولید کنند و عملکرد دانه از 3858 کیلوگرم در هکتار در شاهد تا 49%، 37% و 16% به ترتیب در زمان های اول، دوم و سوم زمان سبز شدن تاج خروس افت کرد. در رقم آلستار حداقل کاهش عملکرد در ضعیف ترین حالت رقابت ممکن 35% اندازه گیری شد که دلیل بر شدت رقابت تاج‎خروس با این رقم بود. در مقایسه با شاهد، شاخص برداشت در آذرگل، هایسان و آلستار به‎ترتیب 5/6%، 13% و 39% کاهش داشت.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، بیوماس، تاج‎خروس، رقابت، شاخص برداشت، عملکرد
  • فروغ مرتضایی‎نژاد، نعمت‎ الله اعتمادی صفحه 89
    گل مریم از مهم ترین گل های شاخه بریده در کشور بوده و عوامل متعددی بر کیفیت گل و زمان گل‎دهی آن تاثیر دارد. از جمله مهم ترین این عوامل، تنظیم‎کننده های رشد به ویژه هورمون اسید جیبرلیک می‎باشد. در این تحقیق به منظور تعیین اثر تنظیم‎کننده اسید جیبرلیک بر زمان گل‎دهی و کیفیت گل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. برای این منظور پیازهای گل مریم رقم دابل با میانگین پیرامون 7-6 سانتی‎متر تهیه گردید و تیمار هورمونی با غلظت های 100، 200، 250، 300 قسمت در میلیون اسید جیبرلیک همراه با شاهد به روش خیساندن پیازها قبل از کاشت و هم‎چنین خیساندن پیازها و محلول پاشی جوانه زایشی اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که در کلیه صفات، بین استفاده از هورمون به صورت غوطه‎وری قبل از کاشت با غوطه‎وری همراه با هورمون پاشی تفاوت معنی داری وجود نداشت، در صورتی که بین غلظت های مختلف هورمون از نظر اغلب صفات اثر معنی‎داری مشاهده شد. مقایسه میانگین تاریخ های برداشت نشان داد که در هر دو روش بیشترین تعداد گل برداشت شده پس از سه و چهار هفته از شروع گل‎دهی به دست می‎آید. در مجموع استفاده از غلظت 300 قسمت در میلیون هورمون اسید جیبرلیک فقط به صورت غوطه ور نمودن پیاز قبل از کاشت، اثر قابل توجهی بر تعداد شاخه گل ایجاد شده نشان داد. هم‎چنین مقایسه شاهد و تیمار هورمونی نشان داد که استفاده از این هورمون باعث جلو افتادن زمان گل‎دهی می گردد. لذا با توجه به این بررسی، برای تولید گل، پیازچه و هم‎چنین تسریع گل‎دهی، استفاده از غلظت 300 قسمت در میلیون هورمون اسید جیبرلیک با روش غوطه ور نمودن پیاز قبل از کاشت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: گل مریم، هورمون، اسید جیبرلیک، زمان گل‎دهی، کیفیت گل
  • محمدرضا موحدی، بهروز صالحی صفحه 97
    به منظور بررسی و مطالعه اثرات فواصل خطوط کاشت و تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت سینگل کراس 711، طی فصل زراعی سال 1384 آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک‎های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل فاصله خطوط کاشت در سه سطح (45، 60 و 75 سانتی‎متر) و تراکم کاشت در سه سطح 50، 65 و 80 هزار بوته در هکتار بودند. بعد از رسیدگی فیزیولوژیکی نسبت به اندازه‎گیری عملکرد با 14 درصد رطوبت و اجزای عملکرد شامل وزن هزار دانه، وزن ساقه، وزن بلال، وزن کل بوته، شاخص برداشت، تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف در بلال اقدام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله ردیف، وزن هزار دانه، وزن ساقه، وزن کل بوته و تعداد دانه در ردیف در سطح 5 درصد افزایش معنی‎داری نشان دادند، ولی صفات دیگر مورد مطالعه تحت تاثیر فاصله ردیف کاشت قرار نگرفتند. هم‎چنین با افزایش تراکم کاشت، وزن کل بوته، شاخص برداشت و عملکرد در سطح 5 درصد به‎طور معنی‎داری افزایش یافت، در حالی‎که وزن هزار دانه، وزن ساقه، وزن بلال و تعداد دانه در ردیف کاهش پیدا کرد. بیشترین تولید 13080 کیلوگرم در هکتار بوده و در تیمار فاصله ردیف کاشت 60 سانتی‎متر و تراکم کاشت 65 هزار بوته در هکتار مشاهده شد، در حالی‎که تیمار فاصله ردیف کاشت 75 سانتی‎متر و تراکم کاشت 50 هزار بوته در هکتار کمترین تولید (8154 کیلوگرم در هکتار) را نشان داد.
    کلیدواژگان: ذرت، تراکم کشت، عملکرد، اجزای عملکرد، شاخص برداشت
  • مهرداد یارنیا صفحه 105
    این بررسی به منظور ارزیابی اثرات مقادیر مختلف بقایای اندام های مختلف علف هرز پنجه مرغی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در سال 1387 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل بقایای اندام های مختلف پنجه مرغی در چهار سطح شامل بقایای حاصل از برگ، ساقه، ریشه و کل اندام های پنجه مرغی و مقدار بقایای اضافه شده به خاک در پنج سطح شامل صفر(شاهد)، 40، 60، 80 و 100 گرم در مترمربع بود. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثر بقایای حاصل از اندام های مختلف پنجه مرغی منجر به کاهش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه، تعداد برگ، طول سنبله، وزن صد دانه و بیوماس شد. با افزایش میزان بقایای پنجه مرغی در خاک محل رشد گندم، میزان کلیه صفات مورد بررسی کاهش بیشتری نشان دادند به طوری که با اضافه کردن 100 گرم بقایای پنجه مرغی به خاک، ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد پنجه بارور، طول سنبله، طول دم گل آذین، تعداد دانه، وزن صد دانه و بیوماس به ترتیب 76/56، 67/70، 40/20، 86/61، 77/41، 60/75، 24/33 و 95/63 درصد نسبت به رشد گیاه در شرایط شاهد کاهش یافتند. کاهش در عملکرد گندم از حداقل01/7 درصد تا حداکثر 53/80% بسته به میزان بقایای پنجه مرغی موجود در خاک بود. بقایای ریشه علف هرز پنجه مرغی بیشترین اثر کاهشی بر اکثر صفات مورد بررسی داشت. با توجه به اهمیت میزان تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک، کاهش عملکرد حتی در سطوح پایین توسط بقایای علف های هرز از جمله پنجه مرغی موجود در مزارع، موضوعی است که لازم است مورد توجه خاص قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، بقایای علف هرز، پنجه مرغی، گندم
|
  • A. R. Ahmadzadeh, E. Mmajiedi, B. Alizadeh Alizadeh, A. Omidi Page 1
    In order to s In order to Sstudy the relationship between seed yield, yield components and some morphological traits, the correlation between grain yield and its components with some morphological traits, an an experiment with 0 different genotypes of spring safflower was conducted at the research Research station Station of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University (– Shabestar Branch) in during 005 and 006. The experimental design was used a rRandomized complete Complete bBlock Design with three replications, and traits such as plant height, number of seeds per head, weight of main head in each plant, weight of all heads, number of heads per plant, total biomass, flowering time, time of maturity, hectoliter weight, weight of 00 seeds, seed yield and harvest index were measured. A p Positive and significant colleration was found between relationships were found among grain yield and with plant height, hectoliter weight, biological yieldtotal biomass and number of seeds per head. Stepwise regression and path coefficient analysis of grain yield as a dependent variables and other traits as independent variables revealedindicated that plant height, plant weight, weight of 00 -seeds weight and hectoliter weight had a positive direct effects on the seed yieldwere the traits with positive and a high effect on the grain yield. The greatest highest effects were determined by was related to the hectoliter weight, plant height and weight of 00 seeds and the least lowest effect by plant biomass.was from the plant weight on grain yield. Therefore, it is suggested to consider the three mentioned above main characters in the breeding programes which are strongly related to the seed yield. The result of principal component analysis should that 7.0% of primary variance explored by three basic principal components.
  • M. Asadi Dashbulagh, D. Eradatmand Asli, M. Yousefirad Yousefirad, A. Faramarzi Page 9
    Little is known about the uptaken nutrients distribution and their relationships with process the tendency of dry matter accumulation within the spike of wheat, whereas such findings are important for increasing grain yield without quality loss. this information is very important for increasing grain yield without any negative effect in quality of grain. In this research, we aimed to at identfying are try to understand the distribution of macro elementsnutrients like calsium (Ca) and potassium ((K, Ca) and micro elementsnutrients like Manganese (Mn) and zinc (, Zn) in different parts of spike (distal, middle and proximal) and, as well as different types of grains per spikelet (large and small seeds) during the duration of grain filling period in two different varieties of wheat named: including, Mahdavi and Falat. The rResults have showenshowed that the highest highest grain weight was obtained for the grains weight in the central part of spike in comparisonas compared to with the proximal and distal parts of spike. Mn and Zn concentrations were decreased during the grain filling in all the three parts of the spike. There was a positive correlation between grains weight and concentration of and macro – micro elemntsnutrients at various parts of spikeconcentration in spike. This correlation was stronger relation was higher in the central part of spikeas compared other, as compare to the other parts of spike (apical top and basebasal). There was a considerable decrease of Mn and Zn in the seeds produced at the top of spike. However, a low concentration of elements in relation to the position of seeds on the spiklet was more remarkable than of that in the spike. There was no significant differences between two varieteis examined in this study in respect of nutrient distribution along the In this study different types of grains have not shown any difference in distribution of macro- and micro nutrient in rachis andas well as in rachilla.
  • F. Paknejad, S. Vazan, J. Ajaeli, M. Mirakhori, M. Nasri Page 17
    An experiment was carried out under drought stress condition and two irrigation methods were used to evaluation of yield and its components of SC70 and SC67 corn varieties. A complete random complete block design with tree replicates as split plot was used at the Aagricultural Rresearch farm. Stationof Karajof, Islamic Azad University, Karaj Branch (5°´ N latitude, 50° 56´E longitude, 60m altitude) in 006 and 007. Main plots consisted were allocated to drought treatments thatwhich were applied in at 0%, 60% and 75% levels of soil soil watemoisturer loss depletion, sub-polts toand two levels of irrigation methods in levels (iIrrigation of all furrows and irrigation furrows alternately) and sub-sub plots to t. Two cornhybrid varieties varieties also used as a sub plot treatments. The rResults showed that drought stress had significant effects on yield and its yield components and sever water stress treatment (75% moisture depletion) caused to 7% yield reduction in yield. Two iIrrigation methods didn’t have any significant effects on grain yield, but however a significant interaction effects of genotype and watre stress was observed, whereas the hybrid had significant difference. SC67 produced more yield in full irrigated was more successful in irrigation of all furrows completely andbut hybrid SC70 produced more yield in the alternative irrigatedion furrows alternately. Indeed, SC70 produced yielded more than SC67 in under water deficit condition when all furrows were irrigated. There was a significant positive correlation between grain yield and with biomass, grain weight (r = 0.67), grain number in cob plant row, grain number in cob plant row (r = 0.7), plant height and a negative correlation with also inoculated part of cob negatively (r = -0.76).
  • H. R. Doroudian, H. Besharati, A. R. Falah, H. Heidari Sharif Abadh. A.., F. Darvish, A. Alahverdi Page 27
    Alkalinity in of soils in many that cultivated areas of corn in Iran corn in Iran prevents the accessability of nutrients, particularly phosphore (P), lead to reduce nutrient access, especialy P by the plant. Application of solphur (S) and its subsequent oOxidation which is usually accompayning with a reduction of soil PH of solphur will enhance the absorbability of in soil increase P and most micronutrient solubilitysolubles in the soil., because of reducing pH. Today, lLow price of phosphorus sources such az as aApatite and composts can be taken into consideration is considered as phosphorus fertilizers for plant nutrients in agriculture. This These sources sources could increase promote absorbable phosphors in the alkaline soils and later on takenP uptake byand yield of the plantcrops, and promote availability of P in alkaline soils. However, we studied effects of changing PH and increasing phosphorus solubles in the soil on yield production of a corn single cross 0. The experiment was a factorial based on a randomized complete block design with three replications and carried out at the rResearch sStation of Soil and Water Research Institute, Karaj, Iran, in 005. The experiment consisted of four factors, each at two levels such as: Thus this experiment was conducted to evaluate the effects of urban compost (0 and 0 t/ha), PSB (Phosphate-solubilizing microorganisms (PSB)) as check and bacteria, apatite (0 and t/ha) and phosphor (P) inoculated with oxidative Thiobacillus bacteria (0 and t/ha). whit S on pH, solouble P of soil and yield of Corn. Four factors: -apatite -urban compost -Bacillus megaterium -Sulphur inoculated whit Thibacillus sp. were factorially applied in two levels in Complete Randomized Block Design with three replication in research farm of soil and water research institute, Karaj, Iran, in 005. The results showed that the highest most grain yield (9600 kg/ha) was obtaind forby the application of compost and Bacillus megaterium treatment. For the factors in which only apatites was used, yielded the lowest value (697 kg/ha) as compared to the check (7700 kg/ha). Indeed, interaction effects of compost and Bacillus megaterium on yield of maize iswas significant (P <0/.05) for yield). Application of apatite in alkality soils not only did not increase phosphorus solubles, but had a negative effect on the soil characteristics and plant growth. These treatments increase yield of corn. Plots with apatite produced significant lower yield (697 kg/ha) than control plots (7700 kg/ha). It is suggested that application of compost and Bacillus megaterium promote the accessability of plant to nutrients like phosphor and consequently will increase yield production of corn in the field. Because of high pH (8/8), apatite has reverse effect on solouble P and corn yield in calcorous soils
  • F. Saiedzadeh, R. Taghizadeh, D. Molazem Page 37
    This study was conducted In order to determine the most suitable plant density on the yield and yield components of rice varieties. A, a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was performed in Astara region. in 008. Twith two factors were considered in this experiment, consisting of of plant density in at five levels (,, 5, 7 and 9 seedling in each hill) and five varieties of rice (Hashemi, Dorfac, Line 8, Neda and Sepidrood). under randomized complete block design with three replication was performed in 008 in Astara region. Physiological and morphological characteristics like Characters of plant height of plant, length of panicle length, 000 seedss weight, number of tillers in bushplant, number of kernel in per panicle, number of hollow empty and filled seeds kernel inper panicle, number of filled kernel in panicle, paddy yield in of paddy in hill, biomass in a of hill, harvest index, biomass in eaach of total plot, paddy yield per of paddy of plot and paddy yield per of paddy in hectare were measured and recordedtested.. The results showed a significant differencees between varieties for plant height of plant, length of panicle, number of tillers perin bushplant, number of kernel seeds perin panicle, number of filled empty seedsnad hollow kernel in per panicle, biomass at of hill and plot levels, paddy yield of paddy in at plot and hectare levels. Indeed,and wase a significant differencees were found between plant densities for length of panicle, number of tillers in per plantbush, number of kernel seed perin panicle, number of filled kernel seeds perin panicle, harvest index, biomass in per plot, yields (in plot and hectare). IInteractional effects of varieties genotype and plant densities were also found, indicating showed a significant differences for the panicle length of panicle, 000 seeds weight, harvest index, biomass of total plot, paddy yield (of paddy of plot and hectare). The highestHigher grain yield of grain (809 kg/ha) was obtained for in the three seedling density of three seedling in aeach hill. In respect of yield production, tThere was not a significant differencees between all varieties that ranged from fromfor the yield of paddy (96 to- 7 kg/ha,) in hectare among the varieties except the line 8 that where produced had the lowest paddy yield (859 kg/ha). Sepidrood variety with nine and one seedlings in each hill presented the had highestr and the lower lowest yield, (66.6 and 7. kg/ha), respectively, among the varieties tested. It is concluded that plant densities of one seedling per hill for Neda and nine seedlings per hill for Sepidroud varieties are recommended.
  • F. Shekari, R. Baljani, J. Saba, K. Afsahi, F. Shekari Page 47
    Germination and seedlings establishment are critical stages in the plant life under different environmental conditions. For investigation of seed priming effects on borage plants (Borago officinalis) characteristics, an experiment was carried out in a completely randomized block design in four replications. Treatments consisted of seed priming by salicylic acid concentrations (500, 000, 500, 000 µM), seeds priming by distilled water (hydropriming) and non priming seeds were considered as control. Results showed that priming with salicylic acid had significant effects on emerged seedlings percentage, mean time to emergence, emergence index, fresh and dry weight, leaf area and specific leaf area (SLA). The highest emergence and emergence index of seedlings with the lowest mean time to emergence was observed in 500 µM concentration of salicylic acid and the highest seedling dry weight and leaf area were found in 000 µm salicylic acid. The lowest values among treatments were belong to control followed by hydropriming of seeds treatment. Results indicated that dry weight of seedlings were increased by increasing emergence index and dereasing the mean time to emergence.
  • E. Abbasi Seyahjani, F. Farhvash, M. Khorshidi Benam, A. Sadeghisadeghi Page 55
    Effects of In drought stress were examined in three sunflower cultivars for the order to evaluate water stress on yield of three yield production. A split plot sunflower cultivars an experiment based on a randomized complete block desighn with three replications was conducted in a RCBd based split plot with three replicates in the aAgriculturl rRResearch Station of Islamic Azad University, IAU Tabriz Branch. branch. Five drought tolerance evaluation indices including MP (Mean Productivity), GMP (Geometric Mean Productivity), TOL (Stress Tolerance), STI (Stress Tolerance Index) and SSI (Stress Susceptibility) were estimated for each varietycalculated. The rResults showed that significant threre were ddifferences between three among cultivarُ s for the yield. The variety named Armavirsky with produced the highest yield (586 kg/ha) per hectar in non-stess produced highest yield in contorol condition as compared to other varieties but v (without stress). ariety Euroflour cultivar produced (67 kg/ha) the highest yield in stress with 67 kg per hectar produced higher grain yield under stress condition (67 kg/ha) in comparsion with the two others. cultivars. The hHighest amount of STI was estimeted for belonged to Armavirsky with a value of 0. 57. Based onConsidering the GMP index, variety Armavirsky was also a high tolerant toleerantce cultivar (586 kg/heha). However, based according toon SSI and TOL indicesexes, Euroflour was more tolerantstand at the top as a toleranttolerance cultivar, whereas variety and Armavirsky still showed higher value of tolerance by MP. Correlation analysis between Ys and Yp with other stress indices showed revealed that there was no relation between Ys and other tolerance indices but Yp has higher correlatedion with STI, TOL, GMP and MP. It is concluded that variety Euroflour can be recommended in stress and variety Armavirsky in non-stress conditions. Indeed, indicesIndeces such as and MP. GMP, STI and MP was are reliable suitable for selecting stable genotypes with high potential productivity. yield stability evaluation and selecting high yield cultivars.
  • S. Germchi, M. Khorshidi Benam, D. Hassanpanah Page 65
    This experiment was conducted for to studying the effects of Thiourea thiourea application effect on dormancy break ofpotato minitubers dormancy breaking in Agria cultivar of poatato in the glasshouse in 006. Thiourea was used at in three levels as 0, 0.5, and % solutions using arranged in a cCompletely rRandomized dDesign within three replicates. After breaking the dormancy of minitubers breaking, attributes characters like as days to sprouting, length of the longest sprout, and sprout numbers were measured. Then, minitubers planted in pots and characters such as days to emergence, main stem numbers, and plant height were measured. Tuber numbers per plant, yield and mean tuber weight per plant was also calculated after at harvestharvesting. The rResults of variance analysis displayed showed that thiourea affected all attributes, significantly all attributes significantly. Application of ying % thiourea decreased shortened duration of days to sprouting date from 60 to 6 days, increased sprout numbers from. 8 to. sprouts, increasing accelerated sprout length from. 8 to. cm, decreased shortened days to emergence from 60 to 9 days, increasing increased stem numbers from. to. , increased lengthened plant height at least 0.6 cm, increased increased tuber numbers per plant from 5 to 9, decreased mean tuber weight per plant at least about. gm gr and increased enhanced total tuber weight per plant from 8 to 0 gmgr. Therefore, application of ying % thiourea is advisable for breaking recommendable for minitubers dormancy of potatobreaking for a short time and consequently because of its effect on rapid dormancy breaking, resulted in rapid emergence, and increasmoreing minituber numbers per plant and higher increasing tuber yield in Agria minituber Agria variety as compared with the non-treated productionminitubers.
  • B. Mirshekari Page 73
    In order to Sstudy the effects of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) interference on yield and harvest index of sunflower (Helianthus annus), a factorial experiment based on a randomized complet block design in factorial arrangement werewas carried out conducted in the at Islamic Azad University of Tabriz Branch, induring 007 and- 008. Factors Treatments were three weed densities (5, 5 and 5 plants m- in of row) at three relative subsequent times of weed emergences (at the same timeemerged with sunflower;, 5 and 0 days after sunflower emergencegermination) and three sunflower cultivars (Azarghol, Hysun and Allstar). Indeed, a control plot was also considered for each variety in the experiment by roghing weeds. The rResults showed that biological yield at the in third level of weed emergence time appeared with a very had the lowest difference with the weed-free control (680 kg ha-). Sunflower biomass decreased of from 850 g g/m- ofin the control to lower than 50 g/ m- during the in full season interference of 5 weeds m- of in row. Grain Yyield production in Azarghol at weed emergence time of the 5 days ofter sunflower emergence decreased by 7% and % of that of the control compared with control with where increasing of weed density increased from a range of 5 to 5 and from 5 to 5 plants/ m- in of row, respectively., for the 5 days after sunflower emergence. at 5 days after sunflower emergence, respectively. In Regarding to the Hysun variety, all weed treatments produced yielded lower grain yield than the control, and the yield yield of three weed emergences time treatments (at the same time, 5 and 0 days after crop emergence) was reduced by 9%, 7% and 6% from of the control (858) kg/ ha- in control up to 9%, 7% and 6% in difference weed emergence times,, respectively. In Allstar variety, the yield loss in was more considerable than the other two varieties and it was reduced by 5% of the weakest lowest competition treatment with redroot pigweed that means this variety is highly susceptible to compete with weed plants like was calculated 5%, which was a reason for high competition power of redroot pigweed with this cultivar. In. The harvest index was also disclosed high variation between three cultivars since it’s value was decreased by 6.5%, % and 9% of the control yield in varieties Azarghol, Hysun and Allstar, respectively.comparison with control, harvest index in Azarghol, Hysun and Allstar cultivars reduced 6.5%, % and 9%, respectively.
  • F. Mortezaie Nejad, N. Etemadi Page 89
    Tuberose (polianthes tuberosa L.) belongs to agavaceae family and is one of the most important cut flowers. Various factors are affecting it’s flower quality and flowering date. Among the most important factors, are the effects of growth regulators, in particular gibberlic acid (GA) is of vital importance. The current research was performed in using a completely randomized block design with three replicationes to evaluate the effects of GA on flower quality and flowering date of tuberose. Double variety tuberose bulbs, ranging from 6 to 7 cm in diameter, were allocated toconsidered for this experiment. T the gibberlic acid (GAfollowing) treatmentssolutions tested were: 00, 00, 50 and 00 ppm. of GA. The bulbs were either soaked before cultivation or soaked and bud sprouts were sprayed in with GA solutions at two stages of plant development. Although GA application had significant effects on most of the assesed characters, but two the methods of GA application did not show significant diffirances, whereas significat variations were observed between various GA concentrations. Comparing the date of flower harvest indicatinged that tThe highest numbers of flowers were picked up picked withinin three and to four weeks after observing flowering initiationdate forin both GA application procedures methods. In general, aApplication of 00 ppm GA by soaking the bulbs before cultivation significantly increased had significant effects on the numbers of flowers and flowering shoots as well as preceded the flowering time, significantlydate. In conclusion, it is suggested that application of 00 ppm GA solution, plantation after soaking bulbs, will provoke considering theflowering time and increase numbers of flowerig shoots that has advantages for the commercial multiplication of tuberose flower. and bulbs produced and flowering date, the application of 00 ppm GA, by soaking method is suggested.
  • M. R. Movahedi, B. Salehi Page 97
    In order to study the Eeffects of planting row plant density (row intervals and widths and planting distances) density on the yield and yield components of ina single cross corn named 7 were studied in Mianeh region, Azarbayejan-e-Sharqi East Azarbayejan Province, Iran. The experiment was a factorial based on a randomized block design with four replications and was carried out in aAgricultural rResearch sStation of Islamic Azad University, at Maiyaneh Branch, in, performed experiments during culture season at 005. Factors of the experiment consisted of three row intrevals of 5, 60 and 75 cm and three poulations of, in the personal farm in Miyaneh, in form of factorial design based on entire random districts on four replication. That the factor of planting rows widths was included 5, 60 and 75 cm and the factor of planting density was 50000, 65000 and 80000 plants per hectare. At the occasion of After physiological maturity, when the moisture content of seeds reached to %, the yield was harvested. Yield and yield components such as weight of control without regarding to effect of edge as compared with measurement of yield, it was analyzed and was studied by common methods that the yield had % moisture and yield components was consist of 000 seedskernel weight, stem weight, corn ear weight, biological weight (TDW), harvest index, number of seeds and ears perin each row row and number ofwere meatured. row in ear corn. The According to results of variance analysis showed essential differences between row intervals indicating that by from variance analysis with inincreasing planting row widthdistances, weight of 000 kernelseeds, stem weight, biological weight, number of seeds in each row were significantly increased at at 5% of probability level;, indicated significant increase, butbut other parametrs characters were not affected by this study was not influenced by planting row intervalswidth. Increasing plant poulation was accompayning with a significant shift and also with increasing density of planting, the weight of of whole plantbiomas, weight, harvest index and yield (P < components at 5%), but level showed significant increase, and in turn weight of 000 kernelseeds, stem weight, corn ear weight and number of seeds in each row showed revealed significantly decrees.decreasesd. Row intervals of 60 cm in combination with plant poulation of 65000 /ha produced the highest yield And also according to this results, treatment with planting row width of 60 cm and planting density with 65000 bushes per hectare indicate the most product (080 kg/ha), and treatment with planting row width of 75 cm row interval with and planting density of 50000 plant poulation produced the lowest yield bushes per hectare allocated least of product to themselres (85 kg/ha) among the treatments.. Also number of row in ear corn influenced by genetic factors rather than environmental and management factors.
  • M. Yarnia Page 105
    This study was conducted to For evaluateion the effects of residuals, obtained from different parts of bermuda grass (Cynodon dactylonis L.), residuals effects on yield and yield components of wheat. Therefore,, Aa factorial experiment was conducted inwith three replications was carried out at Islamic Azad University…, Tabriz Branch in 008. RDifferent parts’ residuals of various parts of bermuda grass (leaf, shoot, root and whole plant) were collected and added residuals to the experimental soil in at five levels of (0, 0, 60, 80, and 00 g/.m) were studied. The rResults showed that residuals of different parts of bermuda grass different parts residuals decreased plant height, number of fertile tillers number, number of leavesf and seeds number, spike length, weight of 00 seedskernal weight and biomass of wheat. By aIncreasing dding higher residuals into the soil, more losses on all plant characteristics will occur, decreased all attributes more. For example, Increasing negative effects of 00g of bermuda grass residuals mixed with the soil resulted in decreasinged plant height, leaf number, fertile tiller numbers, spike and peduncle length, seed numbers, 00 kernal weight and biomass as by 56.7, 70.6, 0., 6.8,. 7, 75.6,. , and 6.9 %, in comparison e with the control, respectively. Yield loss of Decrease in wheat yield was ranging from 7% to 80.5% and mainly depends depended on the amount of residuals levelsaddeded to the soil. However, tThe maximum negative effects on wheat plants were observed for highest decreasing effects belong to root residuals. With regardsSince wheat is essentially a strategic crop throught the world, even very small reduction of wheat production in the field due to residuals of b ermuda grass or other weeds must be taken into consideration.to importance of wheat production as strategic product, minor decreasing in wheat yield by Bermuda grass or other weeds must be regarded.