فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1390)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1390)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رابطه تعلیم و تربیت با تاکید بر دیدگاه اسلام
    علی همت بناری صفحه 1
    «تعلیم» و «تربیت» دو مفهوم کلیدی در حیات علمی و معنوی بشر است که پیوسته در کنار هم به کار رفته، و همراه هم هستند، اما آیا این دو مفهوم، دو مفهوم بیگانه از هم هستند که به صورت اتفاقی کنار هم قرار گرفته اند، یا باهم رابطه دارند؟هدف این مقاله، پاسخ به این دست سوالات است که با روش تحلیلی استنادی تدوین شده است. در این زمینه، شش نوع رابطه میان این دو مفهوم وجود دارد که از میان آنها، رابطه آمیختگی و درهم تنیدگی صائب تر است. در آیات قرآن، دو مفهوم تعلیم و تزکیه، هر چند در کنار هم ذکر شده اند، اما از نحوه همراهی آن دو، می توان رابطه در هم تنیده و غیرقابل تفکیک در محتوا برداشت کرد. در روایات نیز هر چند دو مفهوم تعلیم و تربیت یا تعلیم و تزکیه، در کنارهم به کار نرفته اند، اما دو مفهوم علم و عالم به عنوان ثمرات مستقیم تعلیم به طور گسترده در کنار جلوه های تربیت و تزکیه به کار رفته اند. از بررسی آنها، تفکیک ناپذیری و درهم تنیدگی تعلیم و تربیت قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، آموزش و پرورش
  • سیدمحمدصادق موسوی نسب صفحه 5
    تربیت فرایندی است که باید تجزیه و تحلیل شده، سپس مراحل آن تبیین شود. محققان باید با مطالعه در ابعاد وجودی انسان و شناسایی راه های نفوذ مربی در متربی، مسیر تربیت را تبیین کنند. حاصل این مطالعه در قالب یک «الگو» قابل عرضه است. مربیان با به کارگیری این الگو در صحنه عمل، به کار و تلاش خود سرعت و دقت بیشتری بخشیده، به ارزیابی فعالیت های تربیتی خود می پردازند.
    این تحقیق با مراجعه به آیات تربیتی قرآن و گزارشاتی که این کتاب الاهی از اقدامات تربیتی پیامبران(ع) ارائه کرده، تدوین یافته است. روش این پژوهش، تفسیر موضوعی است؛ ابتدا آیات مربوط جمع آوری، و سپس دسته بندی و تحلیل شده، با استفاده از این گزاره ها، الگوی مدلی پنج مرحله ای پیشنهاد می شود تا مسیر کاری مربی دینی را سامان دهد. این عناوین عبارت اند از: 1. کسب صلاحیت، 2. ایجاد ارتباط، 3. دعوت به نگرش توحیدی، 4. دعوت به زندگی دینی و 5. ارزشیابی و تداوم تربیت
    کلیدواژگان: مربی، وظایف مربی، تربیت دینی، نگرش توحیدی، سیره انبیا(ع)
  • علیرضا اعرافی، سیدنقی موسوی صفحه 57
    این پژوهش، با هدف بررسی وضع موجود علوم تربیتی، و ارائه نمایی از وضع مطلوب و جهت گیری ایده آل و آرمانی مطالعات تربیتی صورت گرفته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. برای تبیین وضعیت موجود، در باب ماهیت و نیز وحدت یا تکثر علوم تربیتی و استقلال علمی آن، دو نظریه ترکیب اتحادی و انضمامی مطرح شده است. با ارائه شواهدی، دیدگاه هویت واحد علوم تربیتی و ترکیب اتحادی، ترجیح داده شد. اما از آنجایی که دیدگاه اتحادی نیز با کاستی هایی روبروست، با تعمیق نظرگاه ترکیب اتحادی، پیشنهاد تاسیس دانش تربیت مطرح گردید. برای تئوری سازی این ایده، زوایا و مقتضیات این اندیشه، تبیین شد. «دانش تربیت» این پیشنهاد دارای نگاه جامع به همه ابعاد تربیت است و در پژوهش های تربیتی از روش های چندگانه بهره می برند در عین استدلال از دانش های میان رشته ای موسوم به «علوم تربیتی»، تعامل خود را با یافته های مطالعاتی آنان حفظ می کند و خود نیز مولد گرایش های تخصصی خواهد بود.
    کلیدواژگان: علوم تربیتی، دانش تربیت، هویت مستقل علوم تربیتی
  • عباسعلی شاملی، حسن ملکی، حمیدرضا کاظمی * صفحه 77

    تربیت اخلاقی یکی از مهم ترین مسائل آموزشی و تربیتی می باشد. دستیابی به این هدف بزرگ در نهاد آموزش و پرورش، نیازمند نقشه ای است که در ادبیات علوم تربیتی، به آن برنامه درسی می گویند. این طرح و نقشه، زمانی می تواند آن نهاد را به اهداف مطلوب خود برساند که بر مبانی، اصول و شیوه های دینی و ارزشی فرهنگ حاکم بر آن کشور استوار باشد. نیل به الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی مبتنی بر تعالیم دینی، که هدف اصلی تحقیق است، می تواند نیل به طراحی برنامه درسی جامع در زمینه تربیت دینی را فراهم سازد. این مقاله، با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای، به بررسی و تبیین ویژگی های برنامه درسی تربیت اخلاقی، بر اساس نظرات علامه مصباح یزدی پرداخته است.

    کلیدواژگان: تربیت، اخلاق، اصول، شیوه ها، تربیت اخلاقی و برنامه درسی
  • سید رضا موسوی، غلامرضا متقی فر صفحه 99
    هدف بعثت انبیای عظام و نزول قرآن کریم، تربیت انسان و ساخت شخصیت سالم و انسانی، با تنظیم رابطه سازنده با خدا، خود، مردم و جهان هستی بوده است. آموزه های وحیانی قرآن کریم و روایات معصومان(ع)، جهت وصول به این هدف مقدس برای بشر نازل شده است. بر اساس آموزه های دینی، ادعای سلامت شخصیت، بدون ارتباط به منبع وحی درست نیست. میزان سلامت آدمی به میزان دوری یا نزدیکی او به منبع قدرت مطلق سنجیده می شود. این مقاله به تبیین شخصیت سالم در اندیشه اسلامی و آثار آن می پردازد. در عین حال، تلاش می کند که رابطه شخصیت سالم با نماز و بندگی در برابر خدای متعال شناسایی شود. بررسی مفهوم شخصیت در روان شناسی و اشاره به نقش شخصیت سالم در رعایت ارزش های اسلامی، از نکات برجسته این مقاله است.
    کلیدواژگان: انسان، نماز، شخصیت سالم، گرایش به عبودیت، دوران جوانی
  • سیف الله فضل الهی، منصوره ملکی توانا صفحه 125
    هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار سوء تربیتی بازی های رایانه ای بر کودکان است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری شامل کل مربیان مدارس راهنمایی آموزش و پرورش ناحیه دو استان قم بودند که همه آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه محقق ساخته، شامل 17 گویه در سطح پنج درجه ای لیکرت و با پایایی 81% استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی در حد کای اسکور (خی دو) و تحلیل واریانس یک راهه (f) برای آزمون فرضیه ها استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که همه فرضیه های تحقیق در سطح اطمینان 99/0 و 01/0 =a تایید شدند. استفاده نامناسب از بازی های رایانه ای تاثیرات سوء تربیتی در جهات اخلاقی، اجتماعی، روانی و جسمانی دارند. همچنین میزان تاثیرات سوء تربیتی در جهات جسمانی، روانی، اخلاقی و اجتماعی متفاوت است.
    کلیدواژگان: آثار سوء تربیتی، بازی های رایانه ای، کودکان، مربیان پرورشی
  • میناسادات خوانساری، علی سلیمانی صفحه 145
    تحقیق حاضر به بررسی مقایسه هوش هیجانی گروهی که با جنس مخالف رابطه دوستی دارند و گروه فاقد این ارتباط، در افراد مجرد (دختر و پسر) 17 39 ساله شهر تهران می پردازد. برای این پژوهش، که در آن از آزمون هوش هیجانی بار ان استفاده شده است، تعداد 120 نفر از افراد مجرد (60 نفر دختر و 60 نفر پسر) شهر تهران، به روش تصادفی انتخاب شده اند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های کمی با استفاده از روش آماری T برای گروه های مستقل مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج مهم این پژوهش: حاکی از آن است که بین میانگین نمرات دو گروه (دارای رابطه و بدون رابطه دوستی) در متغیر های حل مسئله، خود شکوفایی، واقع گرایی، خوش بینی، عزت نفس، کنترل تکانش، انعطاف پذیری، خود ابرازی و هوش هیجانی کلی تفاوت معنی دار وجود دارد، و در این موارد، تفاوت به نفع گروهی است که با جنس مخالف رابطه ندارند. در سایر متغیرها تفاوتی بین دو گروه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی و دوستی با جنس مخالف
  • صفحه 161
|
  • The Relationship between Training and Education with Emphasis on Islam's Viewpoint
    Ali Hemmat Banari Page 1
    "Training" and "education" are two key concepts in man's scientific and spiritual life which have always been mentioned together. The question that arises is, Are these two concepts alien to each other and are located next to one another haphazardly or they are interrelated? The present paper seeks to answer these kinds of questions through an analytical- documentary method. There are six kinds of relationship between these two concepts, among the soundest of which is the intermixing and interweaving relationship. Although education and purification come in the Quranic verses next to each other, we can infer from the way they are located together that there is an interwoven and inseparable relationship in their contents. Furthermore, although in the traditions the two concepts of training and education or education and purification do not come next to each other, the two concepts "science and scientist" have been used as one of the direct outcomes of extensive training alongside the manifestations of education and purification. When we study the traditions closely, we realize the inseparability and interrelation of education and training.
    Keywords: training, education, educational system
  • Seyyed Mohammad Sadiq Moosawi Nasab Page 5
    Education is a process which should be analyzed and whose stages should be defined. Researchers should elucidate the path of education by studying man's existential dimensions and recognizing the ways through which the educator can influence the trainee. The result of such a study can be offered as a "model". When educators put this model into practice, their work will be fast and accurate, and it will be possible for them evaluate their educational activities. The present investigation is founded on the Quranic verses and the accounts of prophet's educational lifestyle as narrated in this divine book. The research method is thematic commentary. First, the relevant Quranic verses have been compiled, classified and analyzed. According to these propositions, a five –stage model has been proposed in order to devise the path to be followed by the instructor of religion. These five stages are as follows: 1. acquiring qualification; 2. establishing relationship; 3. invitation to a monotheistic attitude; 4. invitation to religious life; and 5. evaluation and continuation of education.
    Keywords: educator, educator's duties, religious education, monotheistic attitude, prophet's lifestyle
  • Ali Reza Arafi, Seyyed Naqi Moosawi Page 57
    The present paper aims at investigating the status quo of educational sciences and suggesting an acceptable condition and an ideal orientation of educational studies. The research method is descriptiveanalytical. Two theories, i.e. "unified structure" and "relative structure" on the nature, unity o plurality and scientific independence of educational sciences have been proposed to expound the status quo. The viewpoint on unified nature of educational sciences and unified structure has been established through evidence and proved to be acceptable. However, since the viewpoint on unified structure has some deficiencies, it has been proposed to establish knowledge of education by deepening the viewpoint on unified structure. The various aspects and prerequisites for this thought have been elucidated in order to theorize this idea. "Knowledge of education" constitutes this proposal with its comprehensive view that includes all the dimensions of education, and it uses manifold methods in educational researches. While this knowledge depends in its argument on interdisciplinary knowledge entitled "educational sciences", this kind of knowledge keeps its own interaction with their research findings and creates specialized trends.
    Keywords: educational sciences, knowledge of education, independent identity of educational sciences
  • Abbas Ali Shameli, Hassan Maleki, Hamid Reza Kazemi Page 77

    Moral education is one of the most important educational issues. To achieve this high aim in the educational system it is necessary to have a plan which is called "curriculum" in the literature of educational sciences. This plan will not enable the educational system to achieve its ideal aims unless it is based on the value and religious foundations, principles, and methods proposed by the culture of the country. Having a good model of moral education curriculum based on religious doctrines, which is the objective of this research, prepares the ground for designing a comprehensive curriculum in the field of religious education. Using a descriptive – analytical approach and library resources, this paper studies and brings out the main features of a moral education curriculum in the light of 'Allamah Misbah views.

    Keywords: education, ethics, principles, methods, moral education, curriculum
  • Seyyed Reza Moosawi, Qolam Reza Mottaqifar Page 99
    The aim of great prophet's mission and revelation of the Holy Quran is to educate man and create a human and normal personality by regulating constructive relations with God, self, people, and the universe. The reason why divine doctrines of the Holy Quran and the infallible Imam's traditions have been revealed to man is to achieve this holy aim. According to religious doctrines, it is incorrect to assume normal personality without referring to a source of revelation. The degree of one's normality is measured by the extent of one's nearness to the source of absolute power. The present paper is concerned with the normal personality according to the Islamic view and points out its effects. Meanwhile, it tries to recognize the relationship of normal personality with prayers and being a servant of the Most High God. Exploring the concept of normal personality in psychology and pointing to the role of normal personality in observing Islamic values are among the focal points of this paper.
    Keywords: man, prayers, normal personality, tendency towards servitude, adolescence
  • Seyfollah Fazlollahi, Mansooreh Malaki Tavana Page 125
    The present paper seeks to at investigat the educational ill-effects of computer games on children. The research method is descriptive – survey and the statistical population includes all the instructors of secondary schools related to Qom's educational system, Zone two, and all of them were selected as statistical sample. A researcher-made questionnaire including 17 items with a five –degree level at Likert scale and with reliability of %81 was used in this research. The descriptive and inferential statistics at the level of Chi –square (X2) and one way analysis of variance (f) have been used to test the hypotheses. The findings show that all hypotheses have been proved at the confidence level of 0.99 and a=0.01. Improper use of computer games has bad educational effects on moral, social, mental and physical aspects. Furthermore, the degree of educational ill-effects on physical, mental, moral, and social aspects is different.
    Keywords: bad educational effects, computer games, children, educational instructors
  • Mina Sadat Khwansari, Ali Soleymani Page 145
    The present paper compares between the emotional intelligence of two unmarried groups, one having relations with the opposite sex and another having no such relations. These two groups have been selected form among unmarried individuals (male and female) aging 17-39 in Tehran. 120 unmarried individuals (60 females and 60 males)in Tehran have been selected randomly for this research in which the Bar-on Emotional Intelligence test has been used. After gathering the questionnaires, the quantitative data have been tested for independent groups, using T-statistical method. The important findings show that the mean scores of these two groups (one having relations with opposite sex and the other not having such relations) have an overall significant difference in such variables as problem-solving, selfactualization, realism, optimism, self-esteem, controlling the impulsion, flexibility, self –expression, and general emotional intelligence, and that this difference is in favor of the group that has no relations with opposite sex. There is no difference between these two groups in terms of other variables.
    Keywords: emotional intelligence, friendship with opposite sex