فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، تابستان 1391)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، تابستان 1391)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی حسینخانی نایینی، مسعود جان بزرگی، مسعود آذربایجانی صفحه 5
    این پژوهش در پی طراحی، ساخت و اعتباریابی پرسش نامه «انتخاب همسر از دیدگاه» اسلام به منظور سنجش میزان معیارهای همسرگزینی در میان داوطلبان ازدواج است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از منابع معتبر اسلام، معیارهای انتخاب همسر به صورت توصیفی جمع آوری و سپس آزمون انتخاب همسر براساس آن ساخته شده است. ابتدا با بررسی آیات قرآن کریم و منابع حدیثی در زمینه خانواده، معیارهای همسرگزینی استخراج و پس از داوری تخصصی، اجرای آزمایشی آزمون و تحلیل نتایج اولیه، و حذف سوالات دارای بار عاملی کمتر 30 درصد، پرسش نامه ای با 61 سوال برای پسران و 83 سوال برای دختران آماده شد. پرسش نامه اصلاح شده در نمونه 337 نفری از پسران و424 نفری از دختران طلبه و دانشجوی حوزه های علمیه و دانشگاه های اصفهان و قم، که بر اساس نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شده بودند، اجرا گردید. نتایج تحلیل عاملی تجویزی حاکی از آن است که هر دو پرسش نامه دارای هشت عامل است. عوامل پرسش نامه دختران شامل پای بندی مذهبی، تقوا گرایی، تجمل گرایی، آرامشگری، ناتوانی در مهار خود، خودمحوری، خانواده گرایی و ابراز محبت؛ و عوامل پرسش نامه پسران شامل پایبندی مذهبی، توجه به ظواهر، خودگرایی، انعطاف ناپذیری، ادب، توجه به ظواهر مذهبی، آرامش بخشی و استقلال طلبی است. ارزیابی پرسش نامه انتخاب همسر نشان داد که این پرسش نامه دارای عوامل زیربنایی همبسته برای سنجش شاخص ها و ویژگی های انتخاب همسر بوده و از روایی و اعتبار مطلوب برخوردار است. بنابراین، می توان آن را در مشاوره ازدواج مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: آزمون پیش از ازدواج، ازدواج، معیارهای انتخاب همسر، همسر، خانواده، مقیاس همسرگزینی
  • محمد آصف حکمت صفحه 31
    فمینیسم، به مثابه نظام فکری برآمده از انگاره اومانیسم، بازتاب مکتب های فکری مدرن غربی، در بحث زنان است. با توجه به ویژگی های مشترک همه گرایش ها، می توان تعریف و نظریه تربیتی مشترک و نسبتا فراگیر برای آنها در نظر گرفت. فمینیست ها عرصه تعلیم و تربیت را بهترین بستر برای توانمندسازی زنان و ترویج دیدگاه های نقادانه مبتنی بر جنسیت، رسیدن به برابری کامل زن و مرد، گسترش رشته مطالعات زنان و غیره از اهداف خود در این عرصه می دانند. برای رسیدن به این اهداف، اصول و روش های همچون نقد، تشابه محوری، مخالفت با خانه داری و مادری، الگوسازی فمینیستی و غیره را در پیش گرفته اند.
    در ارزیابی و نقد فمینیسم باید توجه داشت که اولا، نباید نهضت دفاع ازحقوق و کرامت زنان را با فمینیسم یکسان پنداشت؛ ثانیا، آثار مثبتی که این نهضت داشته، نه آثار اندیشه های فمینیستی، بلکه آثار طرح بحث حقوق زنان در غرب است؛ ثالثا، در یک نگاه جامع ضمن توجه به آثار مثبت طرح بحث حقوق زنان، باید به پیامدهای ویرانگر اندیشه های فمینیستی نیز توجه نمود.
    کلیدواژگان: فمینیسم، اومانیسم، زنان، نظریه تربیتی، نقد
  • اسدالله طوسی صفحه 67
    نهضت حمایت از برابری زن و مرد یا فمینیسم، گرچه بازتاب احیای بی مهری ها و محرومیت به زنان در گذشته بود، اما هم اکنون گرفتار انحراف شده و خود موجب محرومیت زن در قالبی مدرن شده است. از جمله شعارهای این نهضت، «تساوی زنان با مردان در تعلیم و تربیت» و ایجاد نظام «تعلیم و تربیت مختلط» می باشد. ایجاد نظام آموزشی مختلط، به جهت ضدیت و ناسازگاری با قانون فطرت و طبیعت اولیه انسانی و ارزش های دینی، علی رغم استقبال اولیه در برخی کشورها، شاهد بی مهری و مقابله بسیاری از کشورهای جهان با آن بود. هم اکنون جهان متمدن امروزی، با وجود مشاهده تبعات و پیامدهای منفی آن در ابعاد گوناگون، به ویژه در بعد آموزشی، تربیتی و اخلاقی، همچنان به آن پایبند است. دین اسلام، در راستای احترام و اکرام به قشر عظیم زن و در جهت احیای حقوق از دست رفته آنان، هر گونه برخورد افراطی و تفریطی، از جمله محرومیت زنان از حضور در اجتماع را محکوم و هر نوع اختلاط و بی بندوباری های حاصل از آن را نیز مردود می داند.
    کلیدواژگان: حقوق زن، نظام آموزشی، تعلیم و تربیت، مختلط، تعلیم و تربیت غیر مختلط، فمینیسم
  • مهدی رضایی، حسن ملکی صفحه 101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی تاثیر آموزش ارزش های دینی مبتنی بر دیدگاه «تربیت منش و شخصیت» توماس لیکنا1 بر درونی سازی ارزش عفاف از طریق برنامه درسی در دانش آموزان مقطع دبیرستان ناحیه 4 استان قم صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان مقطع دبیرستان غیر انتفاعی جاویدان شهر قم تشکیل می دهند. نمونه آماری این تحقیق بر اساس استاندارهای نمونه گیری، تعداد 14 نفر است. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از طریق ترسیم جدول های توزیع فراوانی، نمودار درصدی (آمار توصیفی) و آزمون «تی» (آمار استنباطی) انجام شده است. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss با روش آماری تحلیل واریانس یک راهه و همبستگی «پیرسون» تجزیه و تحلیل شده است. همان گونه که نتایج نشان داده، میان برنامه درسی آموزش ارزش های دینی مبتنی بر دیدگاه «تربیت منش» و شخصیت و درونی سازی ارزش عفاف در دانش آموزان تفاوت معناداری وجود دارد که همین موجب تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به این ارزش در ابعاد گوناگون اهمیت عفاف، عفت گفتاری، پوششی، دیداری، شنیداری و جنسی شده است.
    کلیدواژگان: درونی سازی، عفاف، تربیت منش، شخصیت، ارزش
  • عادل زاهد بابلان، سوران رجبی صفحه 125
    با توجه به اهمیت معنویت به عنوان بعد چهارم انسان، هدف این مقاله تدوین ابزاری به منظور ارزیابی عوامل موثر در جذب دانش آموزان به نماز جماعت می باشد. در قالب پژوهش «زمینه یابی از نوع مقطعی»، تعداد 752 نفر از بین دانش آموزان پایه های تحصیلی اول، دوم و سوم دوره متوسطه در استان اردبیل در سال تحصیلی 89-90 به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه تدوین شده جذب به نماز جماعت، توسط آنان تکمیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی، بیانگر آن بود که پرسش نامه مذکور، دارای پنج عامل زیربنایی با عناوین «فضای فیزیکی و ارتباطی آموزشی»، «ایمان و رفتار مذهبی فردی خانوادگی»، «نحوه برپایی نماز جماعت»، «محیط اجتماعی» و عامل «تشویقی» بود. بررسی مجدد روایی این پرسش نامه نشان داد که هر پنج عامل استخراج شده دارای ضرایب همبستگی بالا و معنادار با یکدیگر و با نمره کل پرسش نامه است (001/0>P). بررسی پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ نشان داد که عامل اول 90/0، عامل دوم 89/0، عامل سوم 89/0، عامل چهارم دارای ضریب آلفای 82/0 و عامل پنجم 82/0 است. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسش نامه نیز، 94/0 به دست آمد. ارزیابی پرسش نامه جذب به نماز جماعت نشان داد که پرسش نامه مذکور دارای عوامل زیربنایی مطلوب و همبسته برای سنجش عوامل موثر در جذب دانش آموزان به نماز جماعت است. بنابراین، از این پرسش نامه می توان در جهت تحقیق و بررسی عوامل موثر در جذب دانش آموزان به نماز جماعت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نماز جماعی، مدرسه، دانش آموز، دوره متوسطه
  • سید رضا موسوی صفحه 141
    هدف این پژوهش بررسی معیارهای پذیرفته شده جوانان شهر کرمان برای همسرگزینی و تطبیق آن با معیارهای توصیه شده بر اساس آموزه های دینی است. بدین منظور، با مراجعه به آیات و روایات، معیارهای توصیه شده در شرع مقدس برای یک ازدواج سالم و موفق استخراج گردید. از سوی دیگر، با شناسایی معیارهایی مورد قبول جوانان (دختر و پسر) در همسرگزینی، مجموعه این دو دسته معیار در قالب یک پرسش نامه گردآمده و در معرض نظرسنجی جوانان 18 تا 35 سال مجرد شهر کرمان قرار داده شد، تا اولویت های همسرگزینی آنان شناسایی شود. نتایج به دست آمده نشان داد که پاسخ گویان از 6 معیار اصلی در دیدگاه نظری اسلام، تنها دو معیار آن یعنی «پاک دامنی» و «عقل و هوش» را در اولویت قرار می دهند. در حالی که جوانان غیر از این دو معیار، معیارهایی همچون «میزان تحصیلات، وضعیت اقتصادی و شغل» را در رتبه بندی خود در اولویت قرار داده اند. به عبارت دیگر، پاسخ گویان بیشتر معیارهایی را که از نظر آموزه های دینی در سطح دوم قرار دارند، به عنوان معیارهای سطح اول خود پذیرفته و معیارهای سطح اول را در آموزه های دینی در ردیف های بعدی قرار داده اند. همچنین در اولویت بندی معیارهای ازدواج، بین دختران و پسران، تفاوت معناداری مشاهده نمی شود، هرچند این هماهنگی در معیارهای دو جنس، با ملاک های دینی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: معیار همسرگزینی، اندیشه اسلامی، جوانان
  • سیف الله فضل الهی صفحه 165
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل بازدارنده موثر بر پژوهش های دانشجویی پرداخته است. روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل 700 نفر از دانشجویان دانشکده تربیت معلم دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم هستند که 200 نفر از آنان، به شیوه تصادفی طبقه ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. داده های موردنیاز از طریق پرسش نامه محقق ساخته، با پایایی 91/0 بر مبنای مقیاس درجه بندی 5 سطحی لیکرت جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آزمون خی دو نشان داد که به ترتیب عوامل فردی (فنی و تخصصی)، انگیزشی، نحوه ارائه خدمات پژوهشی، اداری - ساختاری و فرهنگی در پژوهش های دانشجویی نقش بازدارندگی دارند. پایین بودن علاقه به پژوهش، برگزار نشدن کارگاه های روش تحقیق، تاکید بر آموزش محوری به جای پژوهش محوری، کمبود نشریات و منابع مرجع حوزه تخصصی رشته ها، فقدان قوانین مشخص برای ارزیابی فعالیت های پژوهشی دانشجویان و عدم دسترسی به استادان مجرب برای راهنمایی پژوهش دانشجویی از اولویت دارترین موانع هستند.
    کلیدواژگان: پژوهش دانشجویی، دانشگاه تربیت معلم، عوامل بازدارنده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
  • صفحه 185
|
  • Hadi Husseinkhani Naini, Masood Janbozorgi, Masood Azarbayjani Page 5
    The present paper, which is concerned with designing and examining the validity of a questionnaire on mate-selection according to Islam, seeks to assess mate-selection criteria used by those who want to marry. Mate-selection criteria have been extracted from the Quranic verses and traditions and they were used to prepare two questionnaires: one with 95 items for boys and another with122 items for girls, two samples; one comprising 337 male and the other comprising 424 female students from the seminary and universities in Qom and Isfahan, were completed.The research findings show that the mate-selection criterion proposed by Islam has desirable intrinsic consistency and correlation based on split-half method. The results of the prescriptive factor analysis show that these two questionnaires have eight factors as follows. The factors included in the questionnaire for male students are: religious commitment, piety-orientation, luxury, quiescence, lack of self-control, egoism, familism, and love declaration. The factors stated in the questionnaire for male students are: religious commitment, attention to appearance, egoism, inflexibility, courtesy, attention to religious appearance, relaxation, and independence-seeking. The evaluation shows that this questionnaire contains essential correlated factors for assessing mate-selection indexes and features and it enjoys desirable reliability and validity.
    Keywords: pre, marriage test, mate, selection criteria, family in Islam, mate, selection criterion
  • Mohammad Asif Hikmat Page 31
    Feminism as a social movement, an ideological system and one of the products of humanism. It grew in a secular cultural context and developed as part of the West's modern thought. This movement focused on the field of education and urged for making an overall change in it. It is not easy to expound the theoretical principles and philosophical theory of feminism. Anyway, the different feministic trends share common grounds with current philosophies in negative approach, and they all reject rationalism, objectivism, and fundamentalism in ontology, and epistemology, essentialism and dualism in anthropology. In axiology they emphasize on secularism, individualism, supervision instead of justice, and the superiority of feministic values.In order to evaluate feminism, first we should not consider that the movement for defending women's rights and reviving their human dignity to be the same as feminism. Second, some of the positive consequences of feministic thoughts are not consequent on these thoughts but on the question of women's rights in West. Third, it is necessary to simultaneously consider the positive outcomes and devastating effects of feministic thoughts.
    Keywords: feminism, humanism, women, educational theory, criticism, positive, negative outcomes
  • Asadollah Toosi Page 67
    Although feminism was a reflection of the unfavourable and aggressive attitudes towards women in the past, this movement is now going astray and in recent years, it has deprived women of their rights in a modern way. Among the slogans of this movement are" equality of educational opportunities between men and women", and "co-education". At the early days, co-education was accepted by some countries, but due to its inconsistency with man's nature and religious values many countries rejected it. Modern world still applies co-education even after having noticed its negative effects, especially in educational, training, and moral aspects. Holding women in respect, and seeking to preserve their human dignity to regain their lost rights, Islam condemns any extreme views including of women's role limitation and depriving women of taking part in social life, and rejects any kind of mixed-sex education and the perversity which it brings about.
    Keywords: women's rights, educational system, integrated education, segregated education, feminism
  • Mehdi Razaii, Hassan Maleki Page 101
    The present paper explores the effect of teaching religious values based on Likona's theory about character and personality education on internalizing of chastity value in high school students in Qom, zone 4, through the curriculum. The statistical population includes students of a private high school named Javidan. The statistical sample includes 14 students who were selected on the basis of sampling standards. Tables of frequency, descriptive and inferential statistics were used to analyze data. The research findings show that there is a significant difference between the curriculum of teaching religious value based on character and personality education approach and internalization of student's chastity value, which underlines the change in the student's attitude towards this value in as far as importance of chastity of speech, dress, seeing, hearing, and sexual behavior are concerned.
    Keywords: internalization, chastity, character, personality education, curriculum, religious values
  • Adil Zahid Babelan, Sooran Rajabi Page 125
    The present paper is concerned with how to designing a means for evaluating the contributing factors for attracting students to congregational prayer. In a survey research in which 752 male and female high school students in Ardabil Province for the academic year of 1389-1390 (2010-2011) were participated, students were asked to complete a questionnaire for attracting students to congregational prayer. The results of an exploratory factor analysis show that this questionnaire, which is based on 60/62 percent of total variance, has five basic factors: "educational physical and communicative atmosphere", "individual and family religious behavior and faith ", "etiquette of performing congregational prayer" social environment", and "stimulation". A review of its reliability and validity shows that all of the five extracted factors have high and significant correlation with the each other and with the total score of questionnaire (p<0/001). Meanwhile, the coefficient of Cronbach alpha for the whole questionnaire was 0/94. The evaluation of this questionnaire shows that this questionnaire has desired and correlated basic factors for assessing the contributing factors for attracting students to congregational prayers.
    Keywords: congregational prayer, student, intermediate school
  • Seyyed Reza Moosawi Page 141
    The present paper seeks to compare the mate-selection criteria favored by Kerman's youth and the criteria recommended by Islamic thought. To this end, the researcher extracted the criteria of a successful marriage recommended by sacred law from religious sources and recognized the mate-selection criteria adopted by the youth. Then he organized these criteria in a form of a questionnaire which he designed for the unmarried youth ranging from 18 to 35 years old in the province of Kerman to see what their first priorities in mate-selection are. The research findings showed that those who filled in the questionnaire chose from among the six main criteria of Islam's theoretical view only two, as first priorities that is, "chastity and continence" and" wisdom and intelligence". On the contrary, they chose "education level, economic status, and occupation" as first priorities. In other words, they ranked first most of the criteria which, according to religious doctrines, are ranked second and those which, according to religion, are ranked first came next.
    Keywords: mate, selection criteria, Islamic thought, the youth
  • Seyfollah Fazlollahi Page 165
    The present paper reviews the preventive factors that influence university student's research projects. The research is a descriptive-survey and the statistical population includes 700 students from, Teacher Training College affiliated to Azad University in Qom. The sample includes 200 students who were selected according to stratified random. The data were gathered from a researcher-made questionnaire with 0/91 reliability based on Likert's five level scaling. The data were analyzed by X2 test and showed that personal (technical and professional), motivational, research facilities presentation, bureaucratic- structural and cultural factors have a preventive role in student's research works. The main obstacles are respectively: low interest in research, lack of workshops on research method, giving emphasis instructions rather than to research, lack of specialized periodicals and references, lack of specific rules for assessing student's research works, and having no access to experienced professors who supervise student research.
    Keywords: university student's research projects, teacher training college, preventive factors, Azad Islamic University in Qom