فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1389)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1389)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن میرزامحمدی، رحیمه رسولی صفحه 7
    یکی از بزرگ ترین موانع موجود در تربیت دینی، ناآشنایی متولیان تربیتی، با مبانی اصیل دینی، و ارائه آن به صورت «کما هو حقه» است.
    مهم ترین مسئله، امر «ولایت» است؛ حقیقت و اساس دین و طریق جریان آن ولایت می باشد، اما هنوز این مسئله به منزله اصلی ترین مبنا در دین، در میان نخبگان علمی و تربیتی، به ظهور نیافته است. بنابراین، پرداختن به هرگونه تربیت دینی و الهی، جز با شناخت حقیقت ولایت، امکان پذیر نیست!
    بر این اساس، در این مقاله ابتدا مفاهیم تربیت از دیدگاه های مختلف مطرح، و مباحث ولایت، تربیت ولایی و مبانی اصولی این نوع تربیت، ارائه و آن گاه آثار این تربیت در زندگی انسان تبیین می شود. روش مورد استفاده در انجام این پژوهش، تحلیل اسنادی است که بر اساس آن همه منابع نوشتاری و غیرنوشتاری مربوط به موضوع شناسایی، و با انجام نمونه گیری هدف مند، داده های لازم از طریق فرم های فیش برداری گردآوری می شوند. داده های گردآوری شده با استفاده از شیوه های کیفی طبقه بندی و تحلیل شده است. و نتیجه گیری لازم به عمل خواهد آمد.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت دینی، ولایت، تربیت ولایی، مبانی دینی
  • شهنام ابوالقاسمی صفحه 47
    با پیشرفت فناوری و صنعتی شدن جامعه انسانی و تغییرات تمدن، بر میزان اضطراب و دیگر اختلالات روانی و جسمی افزوده شده است. همگام با پیشرفت های جهان معاصر در تشخیص و درمان اختلالات جسمی و روانی، ابزارها و فنون مختلفی گسترش یافته اند که در کاهش مشکلات مختلف موثر بوده اند. درکنار همه این ابزارها و فنون تشخیصی و درمانی، از دیرباز، شعایر مذهبی و دینی، ازجمله دعا، نیایش و نماز، جایگاه خود را در آرامش و اطمینان قلبی و بهداشت روانی، حفظ نموده است.
    از دیدگاه اسلام، معیار سلامت روانی تحت عنوان رشد بکار رفته است. اصطلاح رشد به معنای قائم به خود بودن، هدایت، نجات، صلاح و کمال، آمده است.
    راه های تامین بهداشت روانی از دیدگاه اسلام، عبادت، توکل به خداوند، زیارت، روزه گرفتن و... هستند که می توانند با ایجاد امید و تشویق افراد به نگرش مثبت به موقعیت های فشارزای روانی، باعث آرامش درونی افراد شوند. تاثیر این گونه شعایر دینی بر جسم و روان، از دیدگاه فیزیولوژی ثابت شده است و هم پیامدهای روان شناختی و اجتماعی آنها در جوامع مختلف کاملا روشن است.
    کلیدواژگان: شعایر دینی، آرامش و اطمینان قلبی، بهداشت روانی
  • محمد قطبی صفحه 71
    انجام فعالیت های تربیتی الزاما باید از یک پیوستگی و جهت گیری معینی برخوردار باشد تا بتواند رسالت عظیم تربیت و ربوبی سازی را به درستی انجام دهد. ازاین رو، یکی از اساسی ترین مساله ها شناخت راهبردها و جهت گیری های دین اسلام در تربیت انسان است. بر این اساس، با بررسی قرآن کریم چهار راهبرد تعظیم، تکریم، تبیین، و تبشیر و تحذیر را به دست آوردیم که تعیین کننده جهت گیری فعالیت ها و اقدامات تربیتی هستند. ما در این مقاله این اهداف راهبردی را با عناوین خاص مورد توجه و بررسی قرار داده ایم که عبارت اند از: 1. اختبار 2. اعتبار 3. التزام 4. اعتدال.
    سپس به شرح و تبیین هرکدام پرداخته و به این نتیجه رسیده ایم که سیر تربیت انسان از دیدگاه قرآن، با رعایت ترتیب این چهار گام صورت خواهد پذیرفت.
    کلیدواژگان: راهبرد، تربیت، اختیار، اعتبار، التزام، اعتدال
  • ابوالفضل ساجدی صفحه 95
    به رغم وجود اشتراک بین تعلیم و تربیت دینی و غیردینی، تفاوت هایی نیز میان آنها وجود دارد که مقاله حاضر در صدد تبیین آنهاست. تحقیق در عرصه تفاوت ها و نیل به نتایج گسترده تر، از ضرورت های پژوهشی در این عرصه است. نوشتار پیش روی که به شیوه کتابخانه ای و تحلیلی و با نگاهی به کتاب و سنت نگارش یافته، با برشمردن شانزده مورد از ویژگی های مشخصات تربیت دینی، و به بیان لوازم آن پرداخته است. موفقیت در تربیت دینی بدون توجه به مشخصه های آن حاصل نمی شود و بخش عمده ای از علل ناکامی در تعلیم و تربیت دینی در غفلت از تفاوت ها نهفته است.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش و پرورش، آموزش و پرورش دینی، آموزش و پرورش غیر دینی، روح، حق مداری
  • علی مصباح، عباس گرایی صفحه 125
    در بخش اول این مقاله، برای رسیدن به برخی مبانی تربیت دینی، به تبیین مبادی افعال ارادی انسان از دید فیلسوفان می پردازیم. با تبیین مبادی افعال ارادی انسان، نشان خواهیم داد که انسان برای انجام عملی ارادی، ابتدا به معرفت و شناخت نیازمند است. پس از آن باید اذعان به مفید بودن فعل کند و به دنبال آن میل و گرایش در او ایجاد شود و این میل به قدری شدت یابد که منجر به اراده و پس از آن، انجام فعل، شود. فروعاتی که از این تبیین تفریع می شود، می تواند به منزله مبانی در تربیت دینی استفاده شود. در بخش دوم، پس از تعیین اهداف تربیت دینی از یک طرف، و به کارگیری فروعات به دست آمده از طرف دیگر، به بررسی برخی از راه کارهایی می پردازیم که ما را در نیل به اهداف تربیت دینی یاری می رساند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، فاعل ارادی، مبادی افعال، علت فاعلی، علت غایی، شوق
  • هادی حسین خانی صفحه 147
    تا کنون در خصوص شیوه های حفظ قرآن، آثار متعددی نگاشته شده؛ ولی به اصول روان شناختی حفظ قرآن توجه کمتری شده است. این نوشتار در پی استفاده از یافته های روان شناسی برای تسهیل کار حافظان قرآن و ماندگاری بیشتر آیات حفظ شده در ذهن آنان است. در این تحقیق، موضوعات روان شناختی دانش، انگیزش، اراده، تکرار و مرور، بسط و گسترش، سازماندهی و رعایت بهداشت و تغذیه مناسب مورد توجه قرار گرفته است.
    در موضوع، دانش آگاهی از علوم پیش نیاز وروش اصولی حفظ قرآن و نیز شناخت خود و سبک یادگیری مطمح نظر قرار گرفته است. اموری که انگیزش فرد را برای حفظ قرآن افزایش می دهد، ذیل عنوان انگیزش بررسی شده است. عبور از موانعی که مانع تداوم فعالیت حافظ می شود، تحت عنوان اراده مطرح شده است. تکرار و مرور و تاکتیک های آن به صورت عامل موثر در حفظ، موضوع پنجم راتشکیل می دهد. سازماندهی آیاتی که می خواهیم آنها را حفظ کنیم و روش های آن ششمین موضوع و نکات مربوط به رعایت بهداشت تغذیه مطلوب محور آخر این نوشتار است.
    کلیدواژگان: قرآن، روان شناسی، انگیزش، فراشناخت، حفظ قرآن
  • علی اشرف حیدری، عباسعلی شاملی صفحه 189
    از مهم ترین ویژگی های دانش آموزان متوسطه، الگوپذیری از معلمان درس معارف اسلامی است. در این پژوهش، محقق با نظرخواهی از دانش آموزان، به بررسی نقش رفتارهای اخلاقی دبیران معارف اسلامی در الگوپذیری اخلاقی دانش آموزان، شیوه درست و موثر برخورد و تعامل دبیران معارف اسلامی با دانش آموزان بپردازد. محقق در این پژوهش، افزون بر مطالعات کتابخانه ای، با اجرای پرسش نامه محقق ساخته، به انجام مطالعات میدانی اقدام کرده است. جامعه آماری، 15924 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه آموزش و پرورش ناحیه یک شهرستان خرم آباد بوده است. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران به تعداد 312 نفر تعیین شد، ولی برای ارتقای دقت پژوهش این آمار به 400 نفر افزایش یافت. بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، جامعه آماری تعیین، و پژوهش در میان آنان به اجرا در آمد. حاصل این پژوهش این است که، خوش خلقی دبیران معارف اسلامی، از میان تمام عوامل ذکرشده موثر در الگوپذیری دانش آموزان، بالاترین میزان تاثیرگذاری را دارد.
    کلیدواژگان: الگوپذیری رفتارهای اخلاقی، دانش آموزان مقطع متوسطه، دبیران معارف اسلامی
|
  • Muhammad Hassan Mirza Muhammadi, Rahima Rasuli Page 7
    One of the greatest obstacles for religious education is the unfamiliarity of those responsible for education with authentic religious bases and the way of presenting them "properly".The most important issue here is Wilaya (i.e. the divine authority conferred to the Prophet and Imams); it is the reality and foundation of religion and the channel for its flow. However, it has not been emerged as the principal basis of religion among the scientific and education elites. Therefore, dealing with any religious and divine education is not possible except by recognizing the reality of Wilaya.On this basis, here we firstly deal with the meanings of education from various viewpoints; then the discussions related to Wilaya, Wilaie education and the fundamental bases of this type of education are presented and their effects are explained. The method used in this study was the documentary analysis, based on which all written and non-written sources related to the subject were identified, and the necessary data were gathered through a purposeful sampling, using cards. The data gathered were classified and analyzed through qualitative methods, and the necessary results were obtained.
    Keywords: education, religious education, Wilaya, Wilaie education, religious bases
  • Shahnam Abul, Qasemi Page 47
    With the advancement of technology and industrialization of human society as well as the changes of civilization, the cases of stress and other mental and physical disorders have increased in number. Along with the advancements of the modern world in diagnosis and treatment of mental and physical disorders, various devices and techniques have developed, which have been effective in reducing different problems. Along with all these devices and techniques of diagnosis and treatment, religious rites such as prayers and ritual services have retained their status in creating internal peace and mental health.From Islamic viewpoint, the criterion for mental health has been used under the title of growth. The term 'growth' has been used to mean being substantive, guidance, salvage, righteousness and perfection.The methods for providing mental health from Islamic viewpoint are worship, trust in God, pilgrimage, fasting and so on, which can contribute to mental health by creating hope and encouraging people to have positive attitudes towards mentally pressurizing situations. The effect of these types of religious rites on the body and mind has been proved from physiological viewpoint, and their psychological and social consequences in different societies are quite clear.
    Keywords: religious rites, internal peace, confidence, mental health
  • Muhammad Qutbi Page 71
    Educative activities must necessarily enjoy a consistency and a certain orientation so that they can properly perform the grand mission of education. Therefore, one of the most basic issues is the recognition of strategies and orientations of Islam in educating human beings. Accordingly, we obtained the four following strategies by investigating the holy Quran: glorification; reverence; explanation; annunciation and warning. These are determining the orientation of the educative activities. Here, we have considered these strategic goals under specific titles; these titles are: free will; validity; commitment; moderation. We then have dealt with explaining each of them, concluding that the path of human education from Quranic viewpoint is covered by observing the right ordering of these four steps.
    Keywords: strategy, education, free will, validity, commitment, moderation
  • Abul, Fazl Sajedi Page 95
    In spite of a commonality between religious and non-religious education, there are also differences between them, which the present article is seeking to explain. A research in the area of the differences and obtaining wider results are among the research necessities in this arena. The present paper, written through analytical method using lipary resources with a look at book and the practice of writing, deals with the necessities of religious education by enumerating sixteen features of this type of religious education. Success in religious education cannot be acquired without paying attention to its features, and a large part of reasons for failure in religious education lies in the negligence of the difference
  • Ali Mesbah, Abbas Geraie Page 125
    To identify some of the bases for religious education, we explain, in the first part of the present article, the origins of man's willful actions in philosopher's view. Through explaining the origins of man's willful actions, we will show that for performing any willful action, man needs, first of all, knowledge and recognition. Then, he must acknowledge the utility of the action, followed by a sense of willingness; this sense must become so strong that leads to will and finally performing the action. Those derivatives derived from this explanation may be utilized as the bases in religious education.In the second part, after defining the goals of religious education on the one hand, and applying the derivatives obtained on the other, we will investigate some of the methods which assist us in achieving the goals of religious education.
    Keywords: religious education, willful actor, the origins of actions, agent cause, ultimate cause, zeal
  • Hadi Hussein Khani Page 147
    Numerous works have been written on the methods for memorizing the holy Quran. However, the psychological principles have been neglected in this regard. The present paper is seeking to use the psychological findings for facilitating the Quran memorizer's task and more durability in the mind of the verses memorized. In this study, the following psychological subjects have been considered: knowledge, motivation, resolution, repetition and review, expansion and development, organizing, and health and nutrition.In this regard, knowledge of the sciences prerequisite to Quran memorization and the basic methods as well as a self-recognition and identifying the learning style have been considered here. Those things increasing the individual's motivation for memorizing Quran have been investigated under the title of 'motivation'. Weathering those obstacles which hinder the task of memorization has been discussed under the title of 'resolution'. Repetition and review and the related techniques as the effective factors in memorization form the fifth subject. Organizing the verses we want to memorize and the related methods is the sixth subject, and the last one is the issues related to health and ideal nutrition.
    Keywords: Quran, psychology, motivation, meta, cognition, Quran memorization
  • Ali Ashraf Heidary, Abbas Ali Shameli Page 189
    One of the most important characteristics of the high school students is their receiving models from their teachers of Islamic knowledge. In the present study, the researcher has investigated– by asking student's opinions – the role of moral conduct of the teachers of Islamic knowledge in receiving moral models on the part of the students, as well as the proper method for these teacher's effective treatment and interaction with their students. The researcher, apart from using lipary resources, has used a researcher-designed questionnaire to conduct a field study. The statistical society was composed of 15924 high school students in district one of the Education Department of Khorramabad. The statistical sample was set to be composed of 312 subjects based on Cochran formula. However, we increased the number up to 400 subjects to heighten the accuracy of the study. The statistical society was specified based on random cluster sampling and the research was conducted. The results show that good-temperedness of the teachers of Islamic knowledge has the highest level of effectiveness among all the factors effective in student's receiving moral models.
    Keywords: receiving models for moral conduct, high school students, teachers of Islamic knowledge
  • Seyyed Rahim Rastitabar Page 230