فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:1 Issue: 1, 2009

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:1 Issue: 1, 2009

  • 84 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • پریسا شجاعی، محمدرضا ملکی صفحه 2
    مقدمه
    برقراری ارتباط و اطلاع رسانی به ارگان ها و مردم یکی از اصول اولیه در برنامه ریزی بحران م یباشد. نقص در سیستمهای ارتباطی به خصوص در مراکز درمانی که در اثر بحران به وجود می آید، کمبود امکانات در رابطه با تجهیزات و تکنولوژی های ارتباطی، ذخیره ناکافی سیستم های ارتباطی که باعث ناهماهنگی عملکرد بین ارگان ها می گردد، روی یافته های بحران تاثیر بسزایی دارد و عوارض آن را چندین برابر می نماید. هدف از این مطالعه بررسی میزان آمادگی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران از نظر برقراری ارتباطات به هنگام بروز سوانح میباشد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع میدانی است و جامعه آماری، شامل بیمارستا نهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد. در این پژوهش، ابزار گردآوری داد ه ها، چک لیست بود که شامل 6 سؤال م یباشد که از طریق مشاهده و مصاحبه با افراد مختلف بر حسب مورد (مدیر بیمارستان، مدیر پرستاری، دبیر کمیته حوادث غیرمترقبه و...) تکمیل گردید و به منظور بررسی داده ها از آماره های توصیفی نظیر فراوانی، نسبت و متوسط درصد استفاده گردید.
    36 به / 63 و بیمارستان فیروزگر با متوسط درصد 6 /
    یافته ها
    در بیمارستان های مورد بررسی، بیمارستان هاشمی نژاد با متوسط درصد 2 ترتیب بیشترین و کمترین متوسط درصد امتیاز را در برنامه ریزی از بعد ارتباطات کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    در بیمارستا نها باید تمام روش های ممکن برقراری ارتباطات در برنامه سوانح گنجانده شود تا انعطاف پذیری لازم در زمینه پشتیبانی وسایل و سرویس های حیاتی در زمان بحران تامین شود. یافته ها بیانگر آن است که بیمارستان های مورد پژوهش از همه این روش ها برخوردارنیستند و در پاسخگویی لازم در مقابله با سوانح، اثربخش نخواهند بود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بیمارستانی، ارتباطات در بحران، ارتباطات بیمارستانی
  • مسعود ثقفی نیا، ناهید نفیسی صفحه 10
    مقدمه
    در راستا تقویت آگاهی جوامع روستایی به منظور کاهش خسارتهای ناشی از حوادث انفجار مین و مهمات منفجر نشده، انجمن حمایت از مصدومان مین اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی نحوه برخورد با مصدومان مین (بین سال های 1999 تا 2001) نمود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر برگزاری کلاسهای آموزشی نحوه برخورد با مصدومان مین در کاهش خسارتهای ناشی از حوادث انفجار مین و مهمات منفجر نشده است.
    روش ها
    این مطالعه در شهرمهران و 5 روستای اطراف به دلیل آلودگی شدید با مین انجام شد. اطلاعات مجروحان در انتها در بیمارستان امام خمینی شهر ایلام جمع آوری شد.
    یافته ها
    بین سال های 2002 تا 2004 تعداد 641 مجروح در مهران ثبت شد که از این تعداد 27 % مجروح مین و 15 درصد مصدوم گلوله 17 درصد از / 2 درصد به شهرهای دیگر ارجاع شدند. 5 / بودند. 97 % از مجروحان مین وگلوله به طور کامل در ایلام درمان شدند و فقط 5 مجروحان ذکر شده به تزریق خون نیاز پیدا کردند. آمار مجروحان مین که پس از رسیدن به دست سیستم مراقبتی مطالعه حاضر کشته شدند، 6/5 درصد بود.
    36 درصد بوده در سال 2001 به 5 درصد /
    نتیجهگیری
    میزان مرگ و میر در بین مصدومان ناشی از مین از سال 1989 الی 1999 که بالغ بر 4 و بعد از تجاوز آمریکا به عراق و هجوم زائران از مرز مهران برای زیارت عتبات عالیات در سال 2001 تا 2005 به 27 درصد رسید. آمار مطالعه حاضر حاکی از نقش بسزای آموزش افراد روستایی، امدادگران و پرسنل بهداشتی در کاهش مرگ و میر است.
    کلیدواژگان: مین، مهمات، آموزش احیاء اولیه و پیشرفته، کاهش خسارت
  • زینب کاوه فیروز، حمید محلاتی، نصیبه نوراللهی صفحه 18
    مقدمه
    یکی از راه های کاهش آسیب ها و خطرهای ناشی از زلزله، ایجاد آمادگی در مردم است. برنامه ریزی در این امر مستلزم بررسی میزان آگاهی، عملکرد و آمادگی مردم تهران در زمینه زلزله م یباشد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی نگرش مردم شهر تهران نسبت به زلزله می باشد.
    روش ها
    روش مطالعه در این پژوهش تحقیق میدانی است و جامعه آماری در این بررسی، کلیه سرپرستان خانوار 15 سال به بالای ساکن شهر تهران هستند. تعداد 1600 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. آمارهای مورد و پیرسون م یباشد. t استفاده میانگین ها، درصدها، و آزمون های معنی داری کای اسکوئر، آزمون
    یافته ها
    بیش از 90 درصد پاسخ گویان اظهار داشته اند که احتمال وقوع زلزله را شنیدهاند، ولی فقط 45 درصد این احتمال را در حد زیاد و 9 درصد) میزان اطلاعات خود را در مورد راه های پیشگیری و بکار بستن نکات ایمنی / خیلی زیاد دانسته اند. درصد بسیار کمی از پاسخگویان(2 3 درصد درباره نحوه پیشگیری و مقابله با زلزله اطلاعات خود را در حد زیاد دانستهاند. / در حد زیاد دانسته و فقط 5
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه مردم شهر تهران وقوع زلزله را تا حدی جدی تلقی کردهاند، اما میزان آگاهی آنان در زمینه راه های مقابله و پیشگیری بسیار اندک میباشد.
    کلیدواژگان: نگرش سنجی، زلزله، مردم شهر تهران
  • رویا رمضانی نژاد، پویا علاالدین صفحه 28
    مقدمه
    شناسایی عوامل مؤثر بر میزان مشارکت داوطلبان جمعیت هلال احمر، می تواند موجبات مشارکت بیشتر اقشار جامعه را فراهم سازد.
    هدف مطالعه حاضر، شناخت عوامل مؤثر بر میزان مشارکت داوطلبان جمعیت هلا لاحمر می باشد.
    روش ها
    در این پژوهش از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جامعه این مطالعه از داوطلبان فعال، عادی و مسئولان امور داوطلبان جمعیت هلال احمر می باشند. برای جمعآوری اطلاعات از تکنیک بحث های گروهی متمرکز و پرس شها به صورت نیمه باز استفاده شد.
    یافته ها
    داوطلبان فعال نگاه غایت گرایانه به مشارکت دارند. آن ها برگزاری جلسات گروهی را عامل مهمی برای غلبه بر احساس بی قدرتی می دانند. داوطلبان غیرفعال که رویکرد ابزاری به مشارکت دارند و برای افزایش اعتماد، شفاف سازی را مطرح می نمایند. داوطلبان فعال با رویکرد غایت گرایانه، مشارکت گسترده خود را به عنوان وظیفه تلقی می نمودند و انگیزه مشارکت خود را در جهت ارضای نیا زهای درونی خویش می دانستند، در حالی که داوطلبان غیرفعال، عدم مشارکت خود را ناشی از ضعف مدیریت در سازمان می دانستند. مسؤولان امور داوطلبان معتقد بودند که برای گسترش مشارکت به صورت مستمر و سازمان یافته باید احساس نیاز به مشارکت در جامعه نهادینه شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به دیدگاه های مختلف در خصوص مشارکت داوطلبانه می بایست کارکردی دوگانه برای مشارکت قائل شد. یعنی روشی برای آموزش و آگاهی داوطلبان برای حضور در جلسات گروهی و شرکت در اتخاذ تصمیمات و در عین حال سهیم شدن در مسؤولیت. مشارکت در جمعیت هلا لاحمر هم به عنوان غایت و هم به عنوان هدف مورد نظر است.
    کلیدواژگان: مشارکت داوطلبان، عوامل موثر بر مشارکت، جمعیت هلا لاحمر
  • مهدی نجفی، حسین سپاسی مقدم، آناهیتا پورمحمد صفحه 35
    مقدمه
    بهره مندی بیشتر از خدمات داوطلبانه نیازمند سازماندهی و سیاس تگزاری های راهبردی است. در راستای نیل به این هدف، توجه به علایق و سلیقه های داوطلبان با توجه به محوریت آنها در ارائه خدمات امری ضروری م یباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان علاقه مندی مردم ایران به شرکت در برخی فعالی تهای داوطلبانه جمعیت هلا لاحمر جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی افراد ساکن در شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز در سال 1385 انجام شد. نمونه گیری براساس روش خوشه ایانجام و هر شهر با توجه به مناطق شهرداری تقسیم و در هر منطقه پرسشنامه ها به صورت تصادفی بین مردم توزیع شد.
    22 درصد، فعالیت در تیم های عملیاتی امداد /
    یافته ها
    علاقه مندی به میزان خیلی زیاد در بین پاسخ دهندگان به شرکت در دور ه های آموزشی 91 26 درصد، فعالیت در زمینه / 44 درصد، فعالیت در زمینه ترویج صلح و دوستی 88 / 19 درصد، فعالیت در زمینه های بهداشتی 91 / و نجات 11 29 درصد و فعالیت در زمینه اطلاع رسانی به عمو م مردم 16 / 34 درصد، فعالیت در زمینه برنام ه های دلجویی 86 / برنامه های زیست محیطی 62 درصد بود.
    نتیجه گیری
    شرکت در فعالیت های بهداشتی و شرکت درفعالی تهای اطلاع رسانی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان علاق ه مندی را در بین مردم 5 شهر بزرگ به خود اختصاص داد. میزان علاقه مندی به شرکت در برنام ه های زیست محیطی رتبه بالایی داشت؛ هرچند میز ان علاقه مندی به فعالیت در تی مهای عملیاتی از رتبه بالایی برخوردار نبود.
    کلیدواژگان: میزان علاقه مندی، فعالیت های داوطلبانه، جمعیت هلا لاحمر
  • مجتبی موسوی، زینب کاوه فیروز صفحه 41
    مقدمه
    با توجه به آسی بپذیری کشور ایران در هنگام وقوع حوادث، لزوم برنام هریزی و انجام مطالعاتی در جهت کاهش اثرات و پیامدهای گوناگون ناشی از حادثه ضروری به نظر می رسد. در این بین، استفاده از تجربیات افراد امدادگر و آسی بدیده در حوادث نیز بسیار موثر می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی دیدگاه های افراد حادثه دیده و امدادگر بعد از وقوع زلزله در دو روستای چنگوره و آبدره از روستاهای اطراف قزوین می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی دیدگاه های 12 نفر از حادثه دیدگان و 15 امدادگر بوم ی و غیربومی، پیرامون ابعاد زلزله سال 1381 در دو روستای چنگوره و آبدره در اطراف شهرستان آوج در استان قزوین بررسی شد. به منظورثبت دیدگاه افراد حادث هدیده و امدادگران از چک لیست استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان می دهد که بیشتر حادثه دیدگان از نحوه عملکرد امدادگران راضی بودند، اما از کمبود امکانات و در مضیقه بودن و مشکلات بهداشتی گله داشتند؛ در حالی که بیشتر امدادگران از عواملی چون دوری راه و صعب العبور بودن آن، مشکلات حمل و نقل، نبود مدیریت منسجم، خستگی، نبود ارتباطات مناسب و کمبود امکانات امدادرسانی شکایت داشتند. عملکرد نیروهای امدادی از دید حادثه دیدگان مطلوب بود، اما وجود نقیصه هایی در این عملکرد همچون نبود یک ستاد هماهنگ کننده و مشکلات بهداشتی موجبات حادثه دیدگان را فراهم آورده بود.
    نتیجه گیری
    مشکلات بهداشتی، کمبود امکانات پس از حادثه از عوامل مهم در ایجاد نارضایتی حادثه دیدگان و نبود امکانات منسجم و ارتباطات مناسب از عوامل مهم ایجاد نارضایتی امدادگران بود.
    کلیدواژگان: دیدگاه های حادثه دیدگان، دیدگاه های امدادگران، زلزله روستاهای اطراف قزوین
  • زهرا آب جام، شهین ابراهیم بابایی، فهمیه فلاح، نادر اویسی * صفحه 46
    مقدمه

    در یک طرح ضربتی توسط کارگروه تخصصی آموزش همگانی و با همکاری ستاد حوادث و سوانح غیرمترقبه کشور و جمعیت هلال احمر (موسسه آموزش عالی علمی کاربردی هلال ایران، سازمان امداد و نجات، سازمان جوانان، سازمان داوطلبان و جمعیت هلال احمر استان ها و شعب سراسر کشور) و با هدف آشنایی مردم روستا با مه مترین اقدامات قبل، حین و بعد از وقوع حوادث و سوانح طبیعی و درجهت بالابردن سطح آگاهی و آمادگی مردمان روستا در مواجه با سوانح طبیعی و غیرطبیعی در زمستان 1386 در روستاهای کشور انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی و ارزیابی عملکرد این طرح می باشد.

    روش ها

    حدود 10000 روستای کشور از تمامی استان ها در محرم 1386 با هدایت جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و کارگروه کتاب حوادث: پیشگیری، مقابله و» آموزش همگانی تحت پوشش برنامه آموزش همگانی قرارگرفتند. مبنای محتوای آموزشی این دوره بود. «کمک های اولیه از انتشارات جمعیت هلا ل احمر

    یافته ها

    در مجموع در این طرح ملی، 773222 بروشور در 5284 روستا توزیع شد و 5295 مسجد در سراسر کشور در اجرای این طرح همکاری داشتند. 143112 زن و 157484 مرد تحت 50528 ساعت آموزش قرارگرفتند. در این طرح ملی آموزش همگانی مقابله با سوانح 2964 مربی زن و 3671 مربی مرد همکاری داشتند که 2264 نفر از آنان دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر از لیسانس بودند. میانگین نمره، 30 رسید که به طور معنی داری /58±5 / 17 بود که پس از آزمون این مقدار به 4 /23±8/ سطح آگاهی افراد شرکت کننده در قبل از آزمون 8 بالاتر از میانگین نمره قبل از آزمون بود. (p<0.05)

    نتیجه گیری

    اگرچه طرح حاضر به لحاظ اجرایی با مشکلاتی همراه بود ولی در مجموع توانست دستاوردهای موثری به همراه داشته باشد.
    آنچه مسلم است آموزش همگانی مه مترین و موثرترین راهبرد در مواجهه با آثار حوادث غیرمترقبه است. تمایل و انگیزه کافی برای فراگیری مهارت های امدادی در بین اقشار مختلف جامعه ایران وجود دارد که بایستی به عنوان یک فرصت مدنظر مدیران و برنام هریزان مقابله با بحران در حوادث غیرمترقبه قرارگیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش همگانی، جمعیت هلال احمر
  • مقالات مروری
  • منیژه قهرودی تالی صفحه 53
    با بررسی های به عمل آمده بیش از چهل مجموعه مخاطره طبیعی در سطح جهان تشخیص داده شده که هرگروه خود به چند زیر مجموعه تقسیم می شود. با توجه به ارزیابی های بعمل آمده در سرزمین جمهوری اسلامی ایران حداقل سی و یک مجموعه مخاطره طبیعی سابقه داشته و همواره تکرار می گردد. با توجه به این واقعیت، هیچ نقطه ای از کشور و در هیچ زمانی مصونیت کامل از خطرات طبیعی وجود ندارد،کاهش خطرات و مقابله و پیشگیری از وقوع آن، مدیریت یکپارچه مخاطرات طبیعی را ضروری م ینماید.
    در GIS در مدیریت یکپارچه مخاطرات طبیعی می تواند حضوری پویا داشته باشد. اولین نقش GIS سیستم های اطلاعات جغرافیایی با ایجاد ساختار پایدار برای داده هایی که در ماهیت، مقیاس، فرمت و GIS مدیریت مخاطرات، ساماندهی صحیح اطلاعات می باشد. کاربرد موضوع آنها تفاوت های اساسی وجود دارد، شروع می شود و با حفاظت، به هنگام سازی، انتشار و توسعه پایگاه اطلاعات ادامه می یابد و به GIS شکل م یگیرد و با کمک آن تداوم می یابد و توسعه آن در گرو پیشرفت GIS عبارت دیگر مدیریت یکپارچه مخاطرات طبیعی به کمک فراهم شده Metadata امکان به اشتراک گذاردن داده های جغرافیایی از طریق طراحی و تالیف WebGIS می باشد. با پیشرفت های اخیر است و مدیریت یکپارچه مخاطرات طبیعی توسعه م ییابد.
    بانک داده آن ایجاد گردیده Arc GIS 1 اجرا شده است و در محیط: این پژوهش در روی لایه های مربوط به ایران در مقیاس 250000 طراحی شده و در محیط وب قرارگرفته است و به این نتایج رسیده است که ISO و FDGC است سپس متادیتای آن با الگوی استاندارد استاندارد ویژه ای برای طراحی متادیتای مدیریت امدادرسانی در کشور ضروری است که اولا با بانک داده جغرافیایی ملی کشور هماهنگ باشد، ثانیا برمبنای اصول مخاطره شناسی شکل گرفته باشد. در این مقاله الگویی برای استاندارد سازی داده های جغرافیایی مخاطرات به منظور مدیریت یکپارچه مخاطرات طبیعی ارایه شده است.
|
  • Parisa Shojaee, Mohamadreza.Maleki Page 2
    BackgroundThe first principle in crisis planning is communication and information to people and organizations. Some factors influence on crisis findings ineffectiveness as communication systems deficiency at remedial centers by disasters; shortage of communication systems and equipments which may lead to uncoordinated function in organizations. This research aims to study preparedness in view of communication in the mentioned educational hospitals during disasters.MethodsIn this descriptive study, the educational hospitals of Iran University of Medical Sciences were surveyed. A checklist (about 6 questions) was recorded and completed using of observation and interview different people (as hospital manager, metron and etc). For data analyzing it is used of some factors as frequencies, ratios and percentage.FindingsAccording to the findings, the hospital of HashemiNejad and Firouzgar had the highest and lowest mean score about 63/2 and 36/6 respectively in planning of communication.ConclusionIn order to support vital services and equipments in disasters, all hospitals should equip with the possible communication methods. The results indicate that the mentioned hospitals don’t enjoy all methods and are ineffective in disaster responding.
  • Saghafinia M., Anesthesiologist, Nafissi N Page 10
    BackgroundMine Victims Rescue Centre establishes some training courses in order to meet landmine victims; to reinforce villager's awareness and also to decrease landmines and unexploded ordnance loss in 1999-2001. The present research aims to study the course's effect in mine decreasing.MethodsRegarding to severe mine pollution, this study is done in Mehran city and five villages around it. At the end, casualtie's information is gathered at Imam Khomeini hospital in Ilam. Findings About 641 persons were injured by mine and bullet (27% and 15% respectively) in Mehran city in 2002-2004. Except 2.5%, the rest were remedied in Ilam completely (About 97%). About 17.5% needed to blood injection.ConclusionThe statistics show that the mortality rate decreased to 5% in 2001 which was 36/4% in 90s by training courses. However, it increased to 27% after rushing of United States to Iraq and also onslaught of pilgrims in Mehran border in 2001-2005. Regarding to the results, the mortality will reduce by training of villagers, relief workers and also health personnel.
  • Kaveh Firouz Z., Mahallati H., Noorolahi N Page 18
    BackgroundIncreasing public preparedness is one of the important ways of earthquake risk and damage's reduction. So, for planning this, it needs to study people's awareness, performance and preparedness to earthquake in Tehran. This paper aims to assess Tehran citizen's attitude about earthquake.MethodsIn this observational field research, we selected 1600 family supporters above 15 years old in Tehran. The needed information is gathered and assessed by using survey questionnaires. The used statistics were means; percentages; meaningful tests of Chi-Square; T-test and Pearson.FindingsMore than 90 percent of responders have heard about earthquake possibility in Tehran. Only 45 percent believed its possibility very much; few responders (9.2%) knew about prevention and safety ways and 3.5% ones had enough information about it.ConclusionAlthough citizens of Tehran believe in the earthquake occurrence partly, they had inadequate awareness about the way of prevention and response.
  • Ramezani Nejad R., Alaedini P Page 28
    BackgroundCommunity participation can be increased by identifying the effective factors of volunteer's participation of Red Crescent Society. This paper aims to understand the effective factors influencing volunteer's participation in Red Crescent Society.MethodsIn this qualitative study, active and inactive (general) volunteers and also heads of voluntary affairs of Iran Red Crescent Society were questioned using concentrated group discussion and semi-open qualitative questionnaires. FindingsParticipation is the main goal of active volunteers; they believe in group discussions to overcome powerlessness in Red Crescent Society. On the contrary, the inactive volunteers consider participation as an instrumental approach to suggest transparency for trust increasing.In view of the active ones, participation is a task to response their own inner needs, but the other ones attribute it to the organizational management deficiency. Volunteers organization authorities assume it is necessary to organize the need of participation in society continuously and fundamentally. ConclusionIt should be a bilateral function regarding to various viewpoints of voluntary participation. In one hand, it is the method of volunteers training and awareness to present in group meetings and make a decision and in the other hand it is the way to be responsible for their duties.It should say that participation is both as the ultimate goal and target in Red Crescent Society.
  • Najafi M., Sepasi Moghadam H Page 35
    BackgroundThere should be a strategic policy making and organizing in order to use of voluntary services. So, it is necessary to pay attention to volunteer's interests regarding to their pivot role. This paper aims to study Iranian people's interests in various voluntary activities of Red Crescent Society.MethodsThe present study was done in some big cities as Tehran, Isfahan, Shiraz, Mashhad and Tabriz in 2006. Base on municipality division, the questionnaires were distributed randomly using of cluster sampling.FindingsOver 22/91% of responders were highly satisfied with participating in training courses; 19/11% in rescue and relief operation teams; 44/91% in health fields; 26/88% in friendship and peace fostering; 34/62% in environmental plans; 29/86% in sympathy programs and also 16% in informing public.ConclusionThis study showed that participation in health activities and informing public had the highest and lowest levels respectively in five big cities. People were interested highly in the environmental plans but they weren’t interested in operation team's participation.
  • Mousavi M., Kaveh Firouz Z Page 41
    BackgroundIt is necessary to plan and study various results of disaster mitigation regarding to Iran vulnerability and also to use of the experiences of affected people and first responders in disasters. This research aims to study first responders and affected people's viewpoints after earthquake of Qazvin two villages (Abdareh & Changureh).MethodsIn this qualitative research, 12 affected ones and 15 first responders (native & nonnative) viewpoints of earthquake were surveyed in 2002 by using of a checklist. FindingsAccording to this study, the affected ones satisfied with first responder's performance but complained about health problems and equipments shortage. Some issue dissatisfied the first responders such as tiredness, road arduousness and distance, lack of suitable transportation, relief facilities, and an integrated management. Despite some deficiency such as lack of a coordinated center and health problems the first responders did their best.ConclusionBoth affected people and first responders had some problems as health problems, equipment shortage and also lack of an integrated equipment and communication after disaster.
  • Abjam Z., Ma In Social Sciences, Social Sciencesfaculty, Azad University Of Tehran, Iran Page 46

    BackgroundAn emergency plan was done by public education group work of Red Crescent Society cooperating with Disaster Management Organization with the aim of familiarizing in villager's effective activities and promoting their awareness before, during and after disasters. This study aims to evaluate the plan function of all Red Crescent Society branches in the country.MethodsRed Crescent Society and public education group work considered over 10,000 of villages in plan of Mehre Moharram by using the published book of Red Crescent Society as Disasters: Prevention, Response and First Aid.FindingsAccording to the results, over 773,222 brochures were distributed in 5284 villages in cooperation with 5,295 mosques. Also, 143,112 women and 157,484 men were trained (about 50,528 hours) by trainers (2,964 female and 3671 male); 2,264 had academic grades (bachelor, MA and etc). Base on pretest and posttest, the villager's awareness increased after plan performing. The analyzed data shows that the average score of awareness was 17/23±8/8 and 30/58±5/4 in pretest and posttest which is increased in posttest meaningfully (p<0.05).ConclusionDespite performance difficulties, the present plan could get effective achievements. Undoubtedly, public education is the most effective strategy to face unexpected disasters. It should be used of people learning tendency in relief skills as an opportunity by disasters plan makers and mangers.

  • Ghohroudi Tali Page 53
    BackgroundThere are over 40 natural disasters and subgroups in the world that thirty one have occurred in Iran according to the studies and evaluations. For this, decreasing and preventing risks, it is necessary to have an integrated management of natural disasters since there are no safe places anywhere completely.GIS can be used in natural disasters integrated management dynamically. Organizing correct data is the first role of GIS in Disaster Management. Not only GIS commences with a sustainable structure for data with different nature, scale, format and subject but also follows by database protection, modernization, dissemination and development. In fact, GIS constructs and develops natural disasters integrated management. Recently WebGIS makes it possible to share the geographical information by designing Metadata and develop natural disasters integrated management.The map scale is 1:250000 and data bank is in Arc GIS; Metadata is designed in the standard pattern of ISO and FDGC in web. Regarding to the results, it is necessary to have a special standard for designing the relief management Metadata. In one hand, it should be coordinated with national geographical databank and in the other hand it should be formed base on understanding disaster principles. Here it is presented a disaster geographical information standardization pattern for integrated management of natural disasters.