فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:3 Issue: 3, 2012

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:3 Issue: 3, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین فضلی، محمدعلی هدایت، سیدمصطفی مرتضوی*، محمدرضا عالی بگی صفحه 1
    مقدمه

    حوادث طبیعی نظیر سیل و حوادث غیر طبیعی حاصل از تجمعات و آتش سوزی در ایام حج تمتع دور از احتمال نیست و بیمارستان مکانی است که هم پاسخگو به بحران و هم آسیب پذیر از بحران می باشد. لذا آمادگی بیمارستان در برابر بحران می تواند کمک موثری به کاهش تلفات حاصل از بحران نماید. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی آسیب پذیری سیستم مدیریت بیمارستان مکه در مواجهه با بحران است.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در آبان 1390 انجام گردید. در این مطالعه از چک لیست استاندارد PAHO/WHO که برای ارزیابی آسیب پذیری بیمارستان به کار می رود، استفاده شده است. این چک لیست میزان آسیب پذیری سیستم مدیریت سوانح بیمارستان را در ابعاد سازه ای، غیر سازه ای و مدیریتی می سنجد.

    یافته ها

    در مجموع بیمارستان در سطح ایمنی متوسط نسبت به بحران در ابعاد سازه ای(13)، غیر سازه ای(86) و مدیریتی(54) قرار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به متوسط بودن میزان آسیب پذیری سیستم مدیریت سوانح بیمارستان، در مقابله با بحران، لازم است مدیران ارشد و سیاست گذاران مرتبط تمهیداتی جدی درخصوص کاهش آسیب پذیری اتخاذ کنند؛ هرچند موسمی بودن این بیمارستان شرایط خاص خود را برای اتخاذ تصمیمات می طلبد.

    کلیدواژگان: بحران، بیمارستان، شرایط اضطرار، بحران های ناشی از تجمعات
  • نعمت الله سیف، فاطمه ناظم، علی حیدری، ماشاء الله رضایی*، صادق ده دست صفحه 6
    مقدمه

    بهداشت هتل ها در همه جای دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یکی از ابزارهای رتبه بندی و ستاره گذاری هتل ها ضوابط بهداشتی و معیارهایی است که به طور مستقیم با رضایت مندی و همچنین سلامتی مهمان یا مسافر در ارتباط می باشد.

    روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و جامعه مورد مطالعه تعداد 117 واحد هتل در نجف اشرف است که محل اسکان زائران محترم ایرانی است و در دی و بهمن 1389 با استفاده از یک پرسشنامه دارای 39 سوال در3 موضوع بهداشتی شامل: 1- بهداشت فردی کارکنان، 2- بهداشت رستوران و محل توزیع غذا، و 3-بهداشت سرویس های بهداشتی، راهرو و اطاق ها، آشپزخانه، انبار و سردخانه که مطابق ضوابط بهداشتی کشورمان طراحی شده انجام شده است. در این بررسی هتل هایی که بالاتر از 90 درصد امتیاز بهداشتی را کسب کرده اند در گروه هتل های عالی و هتل هایی که زیر 50 درصد امتیاز بهداشتی را کسب کرده اند در گروه هتل های بسیار ضعیف و بد قرار گرفته اند و مابقی در گروه خوب و معمولی قرار دارند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده 13 هتل در گروه عالی قرار داشتند که از بین آنها دو هتل زمزم و قصرالدر بالاترین امتیاز بهداشتی را کسب کرده اند و 6 هتل نیز در گروه بسیار ضعیف قرار گرفته اند. مابقی هتل ها به تناسب بین این دو دامنه متغیر هستند. از طرفی محور بهداشت فردی با 1/71 درصد پایین ترین شاخص و پایین ترین امتیاز را دارد. در بین سوالات به ترتیب وضعیت سرویس های بهداشتی و دارا بودن شیلنگ، سیفون و آویز 9/67 درصد، وضعیت لباس کار کارکنان و عوامل 68 درصد، وضعیت بهسازی، نظافت و چیدمان انبار هتل ها با 8/68 درصد و نگهداری مواد غذائی با 4/69 درصد پایین ترین نمره را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که در ضوابط انتخاب هتل ها آیتم های بهداشتی مورد توجه و تاکید قرار گیرد. بنابراین هتل هایی که پایین ترین امتیاز را کسب کرده اند از مجموعه قرارداد خارج شوند و هتل هایی که با ضوابط بهداشتی منطبق باشند در اولویت عقد قرارداد قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بهداشت محیط زائران، بهداشت محیط هتل ها، بهداشت هتل های نجف
  • ولید دنده بر، ناصر چرخساز*، حسین فضلی، سعید حیدری صفحه 9
    مقدمه

    بررسی دیدگاه مدیران کاروان در خصوص سلامت در حج می تواند کمک موثری به برنامه ریزی بهتر برای ارتقای سلامت زائران باشد. تاکنون مطالعات محدودی در کشورمان به بررسی مسائل سلامت در حج پرداخته اند. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه مدیران کاروان های حج تمتع در خصوص مهم ترین چالش های سلامت در حج است.

    روش ها

    این مطالعه تلفیقی (کیفی وکمی) در فروردین 1390 روی 600 نفر از مدیران و 400 نفر از روحانیون کاروان های حج تمتع در همایش سالیانه مدیران حج تمتع 1390 در شهر قم انجام شد. ابزار این مطالعه شامل یک پرسشنامه محقق ساخته بود که در دو بخش کمی شامل 10 سوال نظرسنجی در مقیاس لیکرت و 5 سوال باز طراحی گردید. پاسخ ها برحسب چک لیست استخراج گردید.

    یافته ها

    بیماری های واگیردار، مسمومیت غذایی، توجه نکردن زائران به توصیه های بهداشتی، آشنا نبودن به برنامه رژیم غذایی مناسب، بی توجهی زائران به توصیه های پزشکان و مدیران کاروان، دفع ناصحیح زباله در کاروان ها، نامناسب بودن وضعیت دستشویی ها و نقص در آموزش ها مهم ترین چالش های سلامت در طول ایام حج و زیارت از دیدگاه آنان بود.

    نتیجه گیری

    بررسی دغدغه ها و دیدگاه های ارائه شده به وسیله مدیران کاروان در خصوص مشکلات سلامت در حج کمک موثری به برنامه ریزان سیستم خدمات سلامتی در طول ایام حج و زیارت می نماید.

    کلیدواژگان: چالش ها و مشکلات آموزش حج، مدیران کاروان، بیماری های واگیردار
  • سیدعلی ریاض، مصطفی قانعی، ولید دنده بر، مظفر متین پور صفحه 15
    مقدمه
    با گذشت دو دهه از جنگ تحمیلی هنوز عوارض حاصل از استفاده صدام از گازهای شیمیایی بر علیه ایران، به خصوص در ریه، چشم و پوست افراد مواجه شده با این گازها پا برجاست. با توجه به ازدحام جمعیت در موسم حج و آب و هوای گرم و خشک عربستان هدف از این مطالعه بررسی مشکلات مرتبط با سلامت جانبازان شیمیایی در موسم حج می باشد.
    روش ها
    این پژوهش به روش کیفی از نوع تحلیل درونمایه ای به صورت تلفیقی از طریق مشاهده میدانی، بررسی گزارش ها و مصاحبه عمیق با مسئولان و پزشکان کاروان های جانبازان و کاروان های عادی استخراج گردید. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات با توجه به مشکلات جانبازان شیمیایی تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد به علت آسیب ریوی، اکثر این افراد به دنبال سرماخوردگی دچار عفونت های تنفسی شدید و در نهایت پنومونی می گردند. همچنین تشدید آسیب های پوستی، اختلالات ایمنی به علت ضعف در سیستم ایمنی و خستگی زودرس و کاهش اکسیژن گیری خون در ریه ها بالاخص در مکان های شلوغ و پر تراکم و امکان انتقال آلودگی تنفسی در اتاق های 4 و5 نفره از مهم ترین چالش های سلامت این گروه از عزیزان می باشد.
    نتیجه گیری
    به دلیل اینکه بعضی از جانبازان خارج از کاروان ویژه جانبازان و در قالب کاروان های عادی به حج مشرف می شوند، لزوم توجه بیشتر مدیر و عوامل کاروان در مراعات حال این عزیزان و توجه بیشتر پزشک کاروان در ارتقای سلامت، معاینات قبل از سفر و تدارک ملزومات لازم برای حفظ سلامت آنان در موسم حج ضروری به نظر می رسد. همچنین تدوین پروتکل های درمانی و مراقبتی خاص این گروه در موسم حج پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: جانبازان شیمیایی، مشکلات تنفسی و پوستی و چشمی، گاز خردل
  • علی حیدری، مهرداد معمارزاده، نواب شمس پور *، محمد اینانلو صفحه 20
    مقدمه

    غربالگری ناصحیح زائران توسط پزشکان کاروان در معاینات قبل از اعزام به حج مشکلات عدیده و جبران ناپذیری را در طول موسم به فرد، کاروان و سیستم خدمات درمانی تحمیل می کند. هدف از این مطالعه بررسی خطاهای پزشکان کاروان در معاینات قبل از اعزام در حج تمتع 87 است.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، اشتباهات پزشکی در معاینات قبل از اعزام 100000 زائر حج تمتع 87 گردآوری، استخراج و دسته بندی گردید.

    یافته ها

    اعزام 26 مورد بیمار با سرطان پیشرفته که یک مورد منجر به مرگ و بقیه موارد منجر به اعزام به ایران یا بستری در بیمارستان های عربستان شد. در 10 مورد با وجود جانباز شیمیایی در کاروان عادی، پیش بینی هیچ گونه تدابیر لازم و در 5 مورد با وجود جانباز قطع نخاع، هیچ گونه تمهید مراقبتی انجام نشده بود. 4 مورد اختلالات روانی تشخیص داده نشده بود و بیمار به ایران بازگشت داده شد. در 15 مورد پزشک شرح حال دقیقی از بیماران قلبی کاروان خود نداشت. اعزام 3 زائر با اعتیاد و 1 مورد با حاملگی 4 ماهه نیز از دیگر خطاهای پزشکی در حج تمتع 87 بود.

    نتیجه گیری

    تشخیص صحیح پزشکان و دقت عمل آنان در تکمیل شرح حال بیماران کاروان و پیش بینی تجهیزات و مراقبت های لازم در طول سفر می تواند از هزینه های جبران ناپذیر فردی، اجتماعی و اقتصادی در سیستم خدمات درمانی بکاهد.

    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، حج تمتع، سرطان، اعتیاد
  • سیدعلی ریاض، علی ترکان، سیدمصطفی مرتضوی، حمیدرضا دهقان صفحه 24
    مقدمه
    عموما نخستین اطلاعاتی که در شرح حال بیمار به دست می آید شامل علائم و مشکلاتی است که از جانب وی و با بیان خودش عنوان می شود و در واقع مجموع شرایطی است که بیمار را وادار به جستجوی درمان کرده است. این اطلاعات به منظور تدوین تشخیص افتراقی های مناسب و ایجاد یک الگوی تشخیصی به پزشک کمک موثری می کند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی شکایات اصلی زائران در حج تمتع در مراجعه به پزشکان کاروان به منظور برنامه ریزی و تدوین پروتکل های درمانی در حج می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، تمامی پرونده های پزشکی زائران در حج 89 بررسی شد و اطلاعات مربوط به تشخیص بیماری به وسیله پزشک کاروان استخراج گردید.
    یافته ها
    در مجموع 133375 شکایت بررسی شد. بیشترین میزان فراوانی مربوط به بیماری های تنفسی با 02/53 درصد و در مرحله بعد مشکلات عضلانی و اسکلتی با 08/6 درصد بود. درد های عضلانی و اسکلتی، بیماری های مغز و اعصاب و گوارشی در ترتیب های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    بیماری های تنفسی، دردهای عضلانی و اسکلتی، سردرد و بیماری های گوارشی از مهم ترین علل مراجعه بیماران به پزشکان کاروان در طول دوران حج تمتع است. این بیماری ها عمدتا از طریق آموزش صحیح و رعایت نکات سلامت در طول دوران حج و زیارت قابل پیشگیری است.
    کلیدواژگان: سرماخوردگی، بیماری های تنفسی، آموزش، شیوع، حج 89
  • امین رضا طباطبایی، غلامحسین مبارکی، حسین فضلی، مهدی رستمی فر صفحه 29
    مقدمه
    عده ای از زائران به علت بیماری، کهولت سن و یا عود بیماری، دارای توانایی و استطاعت جسمی -روانی لازم برای به جا آوردن اعمال سنگین حج نیستند و بعضی از آنان قبل از موعد به ایران باز گردانده می شوند که عوارض فردی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری به همراه دارد. لذا بررسی علل بازگشت این بیماران به ایران می تواند کمک بسیار موثری به تصمیم گیران حوزه سلامت حج زیارت در کاهش بار اقتصادی و اجتماعی حاصل از این موضوع بنماید. هدف از این مطالعه بررسی علل بازگشت زائران بیمار به ایران در موسم حج 89 است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی در سال 89 که در بخش روان پزشکی بیمارستان های هلال احمر ایران در مکه و مدینه در ایام حج تمتع در کشور عربستان سعودی انجام شد، همه بیمارانی که براساس یک مصاحبه دقیق روان پزشکی و معیارهای DSMIV-TR در وضعیت حاد تشخیص داده می شدند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، نوع اختلال، زمان ارجاع و بیمارستان محل بستری همه بیماران ثبت و پس از ورود به نرم افزار spssنسخه 17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع 106 مورد بیمار اعزام شده به ایران در حج تمتع 89، بیماری های روانی با فراوانی 4/26 درصد، بیشترین علل اعزام ایران در طول ایام حج تمتع سال 1389 بود. بیشترین فراوانی اختلال مربوط به دمانس با 2/41 و دلیریوم حاد با 4/38 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بیماری های روانی بیشترین علل بازگشت زائران قبل از موسم حج در حج 89 بود که دقت عمل بیشتر پزشکان در غربالگری و تشخیص شدت این بیماری ها در هنگام معاینه در ایران و تایید استطاعت و تحت نظر داشتن این بیماران در استفاده به موقع از داروها می تواند کمک موثری در کاهش هزینه ها و بار بیماری این بیماران در ایام حج باشد.
    کلیدواژگان: بیماران روان پزشکی، غربالگری صحیح، حج تمتع
  • امین رضا طباطبایی، علی ترکان، ناصر شوشتری زاده، مجید کیوان خصال صفحه 32
    مقدمه
    بیماری های قلبی و عروقی، گرفتاری های تنفسی، بیماری های گوارشی، تروماها و مشکلات زنان از عمده ترین و مهم ترین مسایل درمانی در طی دوران حج و زیارت محسوب می شوند. در این خصوص، تشخیص به موقع و سریع بیماران و درمان صحیح آنان از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان اعزامی به عمره در زمینه بیماری های شایع در سفرهای زیارتی است.
    روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی در شهرهای مکه و مدینه در تابستان 1390 است. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای انجام گردید که به منظور سنجش میزان آگاهی و عملکرد پزشکان عمومی در بین 40 نفر از پزشکان در بخش اطلاعات دموگرافیک، سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی 08/0±59/5 در حد متوسط، نمره نگرش15/2±81/33 و نمره عملکرد 7/0±57/5 در حد خوب برآورد شد. کم ترین میزان آگاهی مربوط به بیماری های قلبی و عروقی و کم ترین نمره عملکرد مربوط به استفاده از داروهای مناسب در درمان بیماری های تنفسی بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاکی از یک خلاء آموزشی در رابطه با بیماری های شایع قلبی - عروقی و تنفسی است که این موضوع نیاز به برنامه ریزی مجدد برای آموزش پزشکان و برپایی سمینارهای بازآموزی برای پزشکان عمومی در زمینه بیماری های ذکر شده قبل از اعزام را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قلبی و عروقی، گرفتاری های تنفسی، بیماری های شایع در حج و زیارت، آگاهی پزشکان
  • نواب شمس پور، عباس حیدرزاده، احمد موسایی سنجری، ناصر چرخساز * صفحه 36
    مقدمه

    چاپ مقالات در مجلات علمی - پژوهشی که حاصل کارهای تحقیقاتی و داوری آنها قبل از چاپ می باشد، یکی از مهم ترین تولیدات علمی است. انتشار شاخص های علم سنجی که توصیف کننده پژوهش در اجتماعات مختلف علمی است می تواند عنصر مفید و کارآمدی برای مدیریت تحقیق و سیاست گذاری و چگونگی تخصیص بودجه و امکانات در علوم باشد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت انتشار علم در حوزه سلامت در حج و زیارت است.

    روش ها

    این پژوهش در حوزه مطالعات علم سنجی به روش پیمایشی انجام شد. جامعه مورد پژوهش را تمامی مقالات مربوط به حوزه سلامت در حج و زیارت در پایگاهpubmed تشکیل می دهد. تمامی مقالات بر اساس تعداد تولیدات علمی نویسندگان، سازمان ها، کشورها، نشریات و بر اساس سهم کشورها در تولید علم استخراج گردید.

    یافته ها

    391 مقاله در این حوزه منتشر شده است که 28 مقاله مروری و فقط 3 کارآزمایی بالینی وجود داشت و بقیه مقالات اصیل پژوهشی بود. سهم ایران فقط 8 مقاله اصیل بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان دهنده فعالیت کم پژوهشگران داخلی و حتی خارجی در حوزه سلامت در حج و زیارت است. با توجه به اینکه مشکلات و چالش های سلامت در حج و زیارت مختص جهان اسلام و بیشتر در منطقه خاورمیانه است، فرصت مناسبی برای تولید علم و پیشرو شدن کشورمان در تولید علم و فناوری در این حوزه خاص است.

    کلیدواژگان: سلامت در حج و زیارت، علم سنجی، جهان اسلام، ایران، تولید علم
  • مقاله آموزشی
  • مریم احمدی صفحه 40
    انجام مناسک حج و اعمال زیارتی اماکن مقدسه مستلزم سلامت روحی و جسمی فرد می باشد. زائران بایستی سلامت و توان جسمانی مناسب داشته باشند تا بتوانند اعمال را با شرایط احسن انجام دهند و در طی مدت اقامت در این اماکن مقدسه با رعایت مسائل خاصی سلامت جسمی خود را حفظ کنند تا خدشه ای به انجام اعمال وارد نشود و زائران با کوله باری از آرامش روحی و روانی و سازندگی در جهت زندگی بهتر و سالم تر به سرزمین خویش برگردند. در این خصوص بر آن شدیم تا در زمینه مشکلات سلامت بانوان در حج و زیارت نکاتی چند به صورت اجمال عنوان نماییم.
|
  • Fazli H., Hedayat M., Alibeigi M Page 1
    Introduction

    There is the possibility of the occurrence of natural disasters such as floods and unusual events because of gatherings of people and fire during the Hajj. For this reason, hospital is a place which is vulnerable to disaster and should response to it. Therefore, hospital preparedness in disaster can help effectively to reduce the losses. The purpose of this study is to assess the vulnerability of hospital management system in disaster response in Mecca.

    Methods

    In this cross-sectional study, the standard checklist of PAHO / WHO was used in order to assess the vulnerability of hospital. This checklist evaluated the vulnerability of disaster management system in hospital in managerial, non-structural and structural dimensions in 2011.

    Findings

    Totally, the hospital conditions were in an average safety level in disaster in the structural dimensions (13), non-structural (86), and managerial aspects (54).

    Conclusion

    The results showed that some measures should be taken in order to reduce the vulnerability regarding the average vulnerability of disaster management system in hospital. However, decision making in this hospital was based on its conditions.

    Keywords: disaster, emergency, disasters result from gathering
  • Seif N., Nazem F., Heydari A., Dehdast S Page 6
    Introduction

    Health of hotels is important in all over the world; as the health standards is one way of marking hotels out and directly is linked with the guests or passengers’ satisfaction and health.

    Methods

    In this descriptive analysis study, 117 hotels in Najaf, the accommodation of Iranian pilgrims, were studied in January and February in 2010. A questionnaire was designed with 39 questions in 3 categories based on the national health standards including: 1) individual and personnel hygiene, 2) health of restaurants and food distribution places, and 3) health of toilets, corridors and rooms, kitchen, warehouse and fridge. In this study, the hotels that have achieved above %90 of health score were ranked as the great group and those with below %50 in health score were so weak or bad and the rest of hotels were in a normal level.

    Findings

    According to the results, 13 hotels were at the great group, which among them Zamzam and Qasrodar hotels rated as the top ones, 6 hotels were very weak and the rest were at the normal level. Based on the results, about 71/1% of hotels had the lowest indicator and score in the personal hygiene; about 67/9% were rated as the lowest score among questions such as the status of health services and the hose, siphon and pendants; and about 68% were related to the hotels workers condition and work clothing; about 68/8% were related to the hotels’ sanitation conditions, cleaning and storage arrangement; and 69/4% for food storage.

    Conclusion

    It is suggested to consider and pay attention to the health points for selecting hotels. Therefore, the hotels with health and standards should be chosen for staying.

    Keywords: environmental health of pilgrims, environmental health of hotels, health of hotels in Najaf
  • Dandehbor V., Fazli H., Heidari Page 9
    Introduction

    The study of the caravan managers’ viewpoints influence effectively on the health promotion of the pilgrims for better planning in Hajj. So far, few studies are done in order to examine the health issues in Hajj. The purpose of this research is to study the caravan managers’ viewpoints about the major challenges of health in Hajj.

    Methods

    In this integrated study (qualitative & quantitative), 600 managers and 400 clergymen of the Hajj caravans were studied in the Annual Conference during Hajj in Qom in 2011. A researcher-made questionnaire was designed in two quantitative parts including 10 questions in the Likert scale and 5 open questions. Also, the answers were extracted based on the checklist.

    Findings

    The most important health challenges in view of responders were such as communicable diseases, food poisoning, pilgrims’ unfamiliarity with the proper diet plan, disregarding for the doctors and caravan managers advices, improper disposal of waste in the caravan, inappropriate position of toilets and failure in education during the Hajj and pilgrimage.

    Conclusion

    The results have shown that the survey of concerns and viewpoints given by caravan managers can help effectively to the planners of health services system during the Hajj and pilgrimage.

    Keywords: challenges, educational problems of Hajj, caravan managers, communicable diseases
  • Riaz A., Dentist, Dandehbor V., Matinpour M Page 15
    Background
    By passing two decades of the imposed war, the side effects of using chemical weapons by Saddam regime against Iran has still remained especially in the lungs, eyes and skin of the survivors who were faced with these weapons. The purpose of this paper is to study the related problems of war disabled people affected by chemical weapons in the Hajj season regarding hot and dry weather and the huge crowd in Saudi Arabia.
    Methods
    This qualitative research with thematic analysis is done as a combination of field observation, depth interviews with officials and physicians of the caravans and ordinary ones. Data was collected and analyzed in regard to the problems of war disabled people affected by chemical weapons.
    Results
    The results have shown that most of chemical survivors because of lung damage suffer from severe respiratory infections and finally pneumonia after cold. Also, the most important health challenges for this group are such as: the exacerbation of skin trauma, immune disorders because of immune system weakness, early fatigue, decrease of blood oxygen in the lungs especially in crowded places and the possibility transmission of respiratory infections in rooms with 4 and 5 persons.
    Conclusion
    Because of sending some of the war disabled people affected by chemical weapons,out of specific caravan, it is necessary for the caravan managers and personnel to pay more attention to the health and examination of this group before trip and to provide the travel requirements for maintaining their health in the hajj season. Also, it is recommended to compile a care and treatment protocol for this group in Hajj season.
    Keywords: chemical weapons, respiratory infections, hajj
  • Heidari A., Memarzadeh M., Shamspour N., Inanlou M Page 20
    Introduction

    Improper screening of pilgrims in examinations before sending by physicians will impose irreversible and serious problems on the pilgrims, the caravan and also the health & care system during the Hajj season. The purpose of this paper is to study medical errors of the caravan physicians in examinations before sending pilgrims to the Hajj in 2008.

    Methods

    In this retrospective cross-sectional study, medical errors in examination were extracted and categorized before sending 100,000 pilgrims to Hajj in 2008.

    Findings

    According to the results, 26 cases with advanced cancer, one of them died during the journey, and the rest of the patients returned to Iran or admitted to the Saudi Arabia hospitals. Meanwhile, 10 cases of chemicals victims and 5 patients with spinal injury were in the ordinary caravans that were not predicted any care arrangement. 4 patients, who had not been diagnosed with mental disorders, were returned to Iran. For 15 cases the physicians had not had any exact medical history of cardiac disease. Also, 3 cases with addiction and a 4-month pregnant woman were other medical errors in Hajj in 2008.

    Conclusion

    Physicians proper diagnosis along with accuracy in patient's description and prediction of necessary care equipment can minimize the individual, social and economic irreversible costs in health and care system during the hajj.

    Keywords: medical errors, Hajj, piligrims
  • Riaz A., Torkan A., Mortazavi M., Dehghan Hr Page 24
    Introduction
    Generally, the first obtained information in patient's history consists of symptoms and problems expressed by him/her. Actually this information helps the physician to diagnose the disease effectively. This study aims to investigate the frequency of the chief complaints of the pilgrims referred to the caravan physicians in order to plan and compile the treatment protocols in the Hajj.
    Methods
    In this retrospective cross-sectional study, all medical records of pilgrims were investigated in Hajj in 2010. The needed information on diagnosis was determined and extracted by caravan physicians.
    Results
    Totally, 133375 cases were investigated. The results showed that the respiratory diseases were the highest frequency (53/02%) and then the muscular and skeletal problems were in next order (6/08%). Muscular and skeletal pain, neurological diseases and also gastrointestinal diseases were in the next orders.
    Conclusion
    The patients referred to the caravan physicians mostly for these main reasons during the Hajj such as: the respiratory diseases, muscle and skeletal pain, headache and gastrointestinal diseases. These kinds of diseases mainly are preventable through proper training and health consideration during the Hajj period.
    Keywords: chief complaints, respiratory diseases, Hajj
  • Tabatabaee A., Mobaraki Gh, Fazli H., Rostamifar M Page 29
    Introduction
    Some of the pilgrims were returned to Iran due to illness, aging, disease exacerbation, and physical or mental disabilities to perform the necessary actions in Hajj. However, this can be imposed the individual, social and economic side effects on the country. The aim of this study was to investigate the causes of Iranian patients’ pilgrims return to the country in Hajj season in 2010.
    Methods
    This cross sectional study was done in psychiatric department of Iranian Red Crescent society Hospital in Mecca and Medina during the Hajj season in Saudi Arabia in 2010. All patients with acute conditions were studied regarding DSMIV-TR criteria and a detailed psychiatric interview.
    Findings
    Totally, 106 patients with different problems were sent to Iran during the Hajj 2010. The mental disorder was the most common cause (%26/4); then, the highest frequency of disorders was related to dementia and acute delirium, %41/2 and %38/4 respectively.
    Conclusion
    Mental illness was the most common reason among pilgrims who were returned to Iran before Hajj season in 2010. Actually, by accurate diagnostic and screening tests during medical examination in the country, and patients care in timely use of medicines during the pilgrimage, most physicians can help the patients and decrease the cost effectively.
    Keywords: patients, psychiatry, proper screening, Hajj
  • Tabatabaee A., Torkan A., Shoushtarizadeh N., Keivan Khesal M Page 32
    Introduction
    Cardiovascular diseases, respiratory problems, gastrointestinal diseases, traumas and women's health issues are the most important health and care problems during the Hajj season. In this regard, the early and timely diagnosis and proper treatment of the patients are very important. This study aims to assess the knowledge, attitude, and performance of physicians sending to Umrah in the field of common diseases in pilgrimage.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in Mecca and Medina in 2011. By using questionnaire, the needed demographic information was collected. 40 of physicians were studied in order to measure the knowledge, attitude, and performance of GPs.
    Findings
    The results showed that the knowledge score was in an average level (5/59 ± 0/08), attitude and performance scores were both good (33/81 ± 2/15) and (5/57 ± 0/7) respectively. Cardiovascular diseases were at the lowest level of knowledge and the lowest performance score was related to the use of appropriate drugs in the treatment of respiratory diseases.
    Conclusion
    According to this study, there is a lack of education about common diseases related to heart disease, cardiovascular and respiratory problems which present the need of re-programming for physicians’ training and set up the continuous education programs for general practitioners in the field of mentioned diseases before sending.
    Keywords: KAP study, common diseases in the Hajj, pilgrimage
  • Shamspour N., Heidarzadeh A., Mousaee A., Charkhsaz N Page 36
    Introduction

    One of the most important scientific products is to publish the articles in scientific research journals that are the result of research works and to judge them before printing. Scientometric indicators publication that describes the research in different scientific communities is a useful element for research management and allocation of funds and facilities in sciences. The purpose of this research is to study the field of health science publishing in Hajj and pilgrimage.

    Methods

    The survey is conducted in the field of scientometric studies. All articles related to the health in Hajj and pilgrimage are studied in the pubmed database. All articles are extracted based on the number of scientific products, organizations, publications and also countries contributions in science publishing.

    Findings

    391 papers were published in the health field including 28 review articles, 3 clinical trials, and the rest were as the original research papers. Iran had only 8 original articles.

    Conclusion

    According to the results, the local and even foreign researchers had low activity in the field of health in Hajj and pilgrimage. Regarding the health problems and challenges in Hajj which is allocated to the Islam world and the Middle East region, it is an opportunity for Iran to be a pioneer of technology and science production in this field.

    Keywords: health in Hajj, pilgrimage, scientometric, the Islam world, scientific production