فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:6 Issue: 1, 2014

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:6 Issue: 1, 2014

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • منصور رضایی عزیزی*، جعفر عبدالهی شریف صفحه 1
    مقدمه
    تبدیل رواناب ها به سیلاب می تواند خسارات جبران نا پذیری به شبکه شریان های شهری وارد نماید. افزایش حدود 20 برابری گستره شهر ارومیه در پنجاه سال اخیر به علت توسعه ساخت وساز های شهری و به ویژه گسترش آن در مناطق کوهپایه ای و در نتیجه از بین رفتن پوشش گیاهی و جایگزینی آن با معابر آسفالت شهری، این پهنه را مستعد جریان یافتن رواناب و سیلاب در مواقع بارندگی به خصوص در هنگام بارش های رگباری نموده است. با توجه به ویژگی های مورفولوژیکی ارومیه زون بندی این شهر و مناطق اطراف آن با وسعت حدود 200 کیلومترمربع از نظر ایجاد رواناب و مناطق آسیب پذیر مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی 4000 رکورد اطلاعاتی با توجه به داده های ایستگاه های سازمان آب منطقه ای و هواشناسی سال های آبی مختلف در شهر ارومیه نشان می دهد که سالیانه حدود 27 میلیون مترمکعب آب در قالب برف و باران بر گستره آن نازل می شود. بررسی های مقدماتی نشان داده است که سالیانه حدود 5 میلیون مترمکعب از این بارش ها به صورت رواناب و در زمان بارش های رگباری به صورت سیلاب در معابر عمومی جریان می یابد.
    روش
    در این پژوهش زون های مستعد برای تشکیل رواناب در گستره ارومیه، حاشیه شهر و مناطق مسکونی شناسایی شده است. با بهره گیری از داده های آماری سازمان هواشناسی استان آذربایجان غربی شدیدترین بارش محتمل در گستره شهر با دوره بازگشت پنج ساله تعیین و با تلفیق داده های موجود و استفاده از روش تحلیل تاپسیس مستعدترین زون برای تشکیل سیلاب تعیین شده است.
    یافته ها
    براساس این پژوهش 17 زون مجزا که از ویژگی های متفاوت مورفولوژیکی برخوردارند در اطراف شهر قابل شناسایی است. بررسی ها نشان می دهد که زون شماره 12 با مساحت حدود 757000 مترمربع با دارا بودن بیشترین فاصله از حالت ایده آل مستعدترین زون از نظر تولید و جریان یافتن رواناب و سیلاب شهری بوده و در یک بارش شدید بهاری در آن در هر دقیقه192 مترمکعب آب باران فرو می ریزد که با توجه به ضریب جریان سطحی و ضریب حوضه قسمت اعظم آن به رواناب تبدیل می گردد. ایمن ترین زون شهری نیز زون شماره 17 با دارا بودن کمترین فاصله از حالت ایده آل به مساحت1763000مترمربع بوده که در شدیدترین بارش های جوی 275 مترمکعب از نزولات جوی وارد آن می شود.
    نتیجه گیری
    وزن دهی به شاخص های موثر در ایجاد رواناب نشان می دهند که شاخص زاویه اتصال مسیر آبراهه های طبیعی حامل رواناب ها با شریان های شهری و مساحت تحت شریان بیشترین و شاخص طول معبر جمع کننده رواناب و اختلاف ارتفاع کمترین وزن (تاثیر) را در معیار آسیب پذیری دارا هستند. بر این اساس زون های4، 12، 15 و 16 با حدود 2/4 کیلومترمربع در معرض آسیب پذیری خیلی زیاد می باشند. اما زون های 17، 1، 2 و 3 به ترتیب در معرض کمترین میزان آسیب پذیری قرار دارند. از طرفی احداث کانال های جمع آوری رواناب در گستره شهر و به خصوص در زون های 4 تا 6 و 11تا 16 ضروری بوده و این امر می تواند باعث کاهش خسارات مالی و جانی احتمالی در این مناطق شده و از ایجاد مناظر زشت و ناراحت کننده در هنگام بارش های رگباری بهاری بکاهد.
    کلیدواژگان: رواناب، مناطق آسیب پذیر، روش تحلیل تاپسیس، شهر ارومیه
  • سجاد گنجه ای*، خدیجه نوروزی خطیری، بهرام ملک محمدی، بابک امیدوار صفحه 15
    مقدمه
    وقوع زلزله، محیط های شهری مخصوصا تهران را به شدت تهدید می کند. بروز زلزله باعث ایجاد خرابی های گسترده می شود و می تواند مصدومان و تلفات بسیاری به دنبال داشته باشد. اولین نیاز سانحه دیدگان زلزله نجات آنها و دریافت خدمات امدادی در کمترین زمان ممکن است. برای تسریع در امداد رسانی باید بهینه ترین مسیر به لحاظ ایمنی مورد توجه قرار گیرد. از این رو در فاز پیش از بروز زلزله در بررسی ایمنی شبکه راه ها و تعین بهینه ترین مسیر، لازم است مجموعه ای از پارامترها با در نظر گرفتن اهمیت هریک از آنها لحاظ شوند. با توجه به این موضوع در این پژوهش، رویکرد تحلیل چند عاملی به منظور تعیین و ارزیابی پارامترهای ایمنی موثر در انتخاب مسیرهای بهینه امداد و نجات درون شهری پس از زلزله مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان نمونه در محله 13 آبان شهر تهران پیاده شده است.
    روش
    در این تحقیق که نمونه ای از روش موردی و زمینه ای می باشد، به تعیین پارامترهای موثر در ایمنی شبکه راه ها و تحلیل ارتباط بین آنها و میزان تاثیر هر یک از پارامترها در انتخاب بهینه ترین مسیر ایمن برای محله 13 آبان منطقه 20 شهرداری تهران پرداخته شده است. برای رسیدن به این منظور از مدل تحلیل فرایند سلسله مراتبی به عنوان مدل اصلی استفاده شده است. همچنین از قابلیت ها و تکنیک های تحلیل نرم افزار GIS مانند همپوشانی لایه های اطلاعاتی استفاده شده است.
    یافته ها
    پارامترهای کاربری های خطرناک (از قبیل جایگاه های سوخت، مراکز نگهداری مواد شیمیایی و...)، سازه های حمل و نقل (ازقبیل پل و تونل)، آسیب پذیری و خسارات سنگین وارده به ساختمان و تراکم جمعیت در تعیین مسیر بهینه ایمن امداد و نجات پارامترهای اصلی تاثیرگذارند که هر کدام دارای درجه اهمیتی متفاوت هستند؛ به طوری که آسیب پذیری ساختمان های مجاور شبکه با 38 درصد بیشترین و تراکم جمعیت با 15 درصد کمترین ضریب اهمیت را دارند. درضمن تاثیرگذاری عواملی نظیر شیب معابر، فاصله از گسل و قنوات را هم نمی توان انکار کرد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که تا کنون به تعیین و بهینه سازی مسیرهای امداد رسانی توجه شایسته ای نشده است. با تعیین و بهینه سازی مسیرهای امداد و نجات می توان در کمترین زمان ممکن بیشترین خدمات امدادی را ارائه کرد. پارامترهای اصلی تاثیرگذار در تعیین شبکه معابر ایمن شامل تراکم جمعیت، آسیب پذیری و خسارات سنگین وارده به ساختمان ها، مستحدثات حمل و نقل و کاربری های خطرناک می باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، مسیرهای امداد و نجات، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مدیریت بحران، بهینه سازی، محله 13 آبان تهران
  • فرید غریبی*، احمد کوشا، رزیتا فیروزنیا، محسن فرج الله بیک نوری، سمیه روحانی مجد صفحه 31
    مقدمه
    ایران جزء کشورهای بلاخیز دنیا محسوب می شود و از میان بلایای طبیعی، زلزله دارای بیشترین تکرار و مخرب ترین تاثیرات می باشد که این امر وجود یک طرح جامع مدیریت بحران برای هدایت اقدامات قبل، حین و پس از وقوع زلزله را ضروری می سازد. بر این اساس، مطالعه حاضر درصدد بررسی نقش تکنیک ارزیابی سریع در مدیریت زلزله مرداد ماه 91 آذربایجان است.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که داده های موردنیاز آن توسط 24 نفر از کارشناسان مرکز بهداشت استان آذربایجان گردآوری شده است. بلافاصله پس از وقوع حادثه، ستاد مدیریت بحران و کاهش خطر بلایای مرکز بهداشت استان بر اساس شرح وظایف و آمادگی های قبلی تشکیل جلسه داد و تیم های ارزیابی سریع سازماندهی و به مناطق آسیب دیده اعزام شدند. در ادامه، نتایج ارزیابی های سریع در حوزه ها وضعیت منطقه از نظر شرایط دموگرافیک و تلفات انسانی، بیماری های شایع، منابع موجود و شرایط بهداشت محیط، عوامل محدودکننده و همچنین فهرست نیازهای ضروری به صورت فراوانی (درصد) تعیین و در جداول ارائه گردید، سپس با استفاده از نظرات کارشناسان انواع و اولویت نیازها به صورت کیفی مشخص شد.
    یافته ها
    مناطق زلزله زده اصلی شامل سه بخش اهر، هریس و ورزقان است که ارزیابی سریع در مورد تمامی آنها با دقت بالا صورت گرفته است. با نگاهی به وضعیت جمعیتی، اپیدمیولوژیک و نیز بهداشتی نواحی مورد بررسی درمی یابیم که هریس به سبب وخامت اوضاع بهداشتی، بالاتربودن جمعیت و شدت تلفات مالی و جانی، نیازمندترین حوزه به شمار می رفت و ضرورت امدادرسانی به آن بیش از سایر بخش ها احساس می شد، اهر نیز به عنوان بخشی با کمترین نیاز بهداشتی و حمایتی شناسایی شد. در ادامه، میزان و نوع امدادرسانی به هر یک از مناطق مذکور با توجه به نتایج ارزیابی سریع، برنامه ریزی و تامین شد.
    نتیجه گیری
    تکنیک ارزیابی سریع در صورت طراحی و اجرای مناسب نقش ارزنده ای در مدیریت صحیح اقدامات پس از وقوع زلزله و سایر حوادث و بلایا دارد که می تواند تصویری گویا از تبعات حادثه و نیازمندی های جامعه آسیب دیده ارائه کند. این تکنیک در زلزله آذربایجان به شیوه ای قابل قبول انجام شد که می تواند الگوی مناسبی برای سایر موارد مشابه باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، آذربایجان، ارزیابی سریع
  • مریم همتی*، بیژن عبدالهی صفحه 43
    مقدمه
    جامعه پذیری سازمانی از عوامل بسترساز انطباق کارکنان جدیدالورود با سازمان است. عدم احساس تعلق کارکنان به سازمان و دقت ناکافی در انجام وظایف از معضلات بزرگ دستگاه های اجرایی است. مقاله حاضر با هدف کلی بررسی رابطه جامعه پذیری و تعهد سازمانی در کارکنان سازمان های داوطلبان و جوانان جمعیت هلال احمر به منظور ارتقای هریک از آنها صورت بندی شده است.
    روش ها
    در این مطالعه، جامعه آماری کارکنان سازمان های داوطلبان و جوانان (225 نفر)، نمونه ای با حجم 134 نفر بر اساس جدول مورگان به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی «آلن و می یر» و جامعه پذیری سازمانی جونز بود. ضریب پایایی پرسشنامه جامعه پذیری با 45 گویه، از طریق محاسبه آلفای کرونباخ، عدد 69/0 به دست آمد که با حذف برخی گویه ها، پرسشنامه 34 گویه ای با آلفای کرونباخ 82/0 حاصل شد. آلفای کرونباخ برای پرسشنامه تعهد سازمانی 78/0 محاسبه گردید. به منظور بررسی روایی ابزار پرسشنامه ها، از نظر سه متخصص منابع انسانی بهره گیری شد. با استفاده از میانگین فرضی در آزمون t تک نمونه ای، محدوده نظرات کارکنان مشخص گردید و با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی رابطه بین متغیرها بررسی شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر این بود که بین جامعه پذیری و تعهد سازمانی به صورت کل در نمونه مورد مطالعه رابطه ای وجود ندارد. بین مولفه تعهد مستمر و جامعه پذیری با ضریب همبستگی 209/0 رابطه در سطح معناداری 05/0 وجود دارد (016/0=sig)؛ جهت این رابطه مثبت و شدت آن ضعیف است. مقدار ضریب تعیین برابر با 156/0 بیانگر این است که متغیر مستقل جامعه پذیری توانسته 6/15 درصد از تغییرات متغیر وابسته تعهد مستمر را تبیین کند.
    نتیجه گیری
    در نمونه مورد مطالعه، بین جامعه پذیری و تعهد سازمانی رابطه ای وجود ندارد. بین جامعه پذیری و تعهد مستمر رابطه ای ضعیف وجود دارد. بین جامعه پذیری و تعهد عاطفی و نیز بین جامعه پذیری و تعهد هنجاری در نمونه مورد مطالعه رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، تعهد سازمانی، جمعیت هلال احمر
  • احسان کاظم نژاد، مجید پورشیخیان، کتایون جهانگیری*، سودابه وطن خواه صفحه 55
    مقدمه
    اورژانس پیش بیمارستانی بخش مهمی از نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی را تشکیل می دهد. لازمه ارائه خدمات مناسب، وجود آمبولانس های مجهزی است که نقش مهمی در حفظ جان بیمارانی که نیاز به اقدامات فوری دارند، ایفا کند. با توجه به شیوع بالای حوادث رانندگی و سایر موارد اورژانس، مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود تجهیزات طبی آمبولانس های اورژانس پیش بیمارستانی رشت و مقایسه آن با استانداردهای کشوری انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از انواع مطالعات کاربردی است که به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده است. نمونه های پژوهش کلیه 13 آمبولانس فعال پایگاه های خدمات پزشکی اورژانس رشت و زمان مطالعه 4 ماهه نخست سال 1392 می باشد. ابزار جمع آوری داده ها شامل چک لیست کارت معاینه طبی استاندارد آمبولانس تیپ B وزارت بهداشت و چک لیست 4374 خودروهای امدادی و تجهیزات سازمان ملی استاندارد ایران بود. چک لیست ها توسط پژوهشگران و با مراجعه به پایگاه های خدمات پزشکی اورژانس رشت و مشاهده وضعیت تجهیزات طبی آمبولانس ها تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون t-test استفاده شد و p<0.05 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    به طور کلی، متوسط تجهیزات خودروهای خدمات پزشکی اورژانس پیش بیمارستانی رشت نسبت به استاندارد های وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد ایران، بترتیب 66.5 و 64.8 درصد بود که اختلاف معنی داری با استانداردهای مذکور نشان داد(p<0.05). همچنین متوسط تجهیزات موجود بر اساس استانداردهای مذکور و به تفکیک گروه های تجهیزات طبی، تجهیزات تشخیصی به ترتیب 80 و 82/4 درصد، تجهیزات اداره تهویه/ تنفس حدود 97 درصد، تجهیزات تزریق و داروها 73 و 4/58 درصد، تجهیزات مدیریت درمانی-حیاتی 65/3 و 55/7 درصد، مراقبت پرستاری و بانداژ 58/3 و 53/8درصد بود که در همه موارد با استاندارد تعریف شده ایران اختلاف معنی داری داشت (p<0.05). حدود 84 درصد آمبولانس ها همه تجهیزات اداره تهویه و تنفس را بر اساس استاندارد های دوگانه داشتند.
    نتیجه گیری
    بهترین وضعیت تجهیزات طبی آمبولانس های خدمات پزشکی اورژانس، مربوط به تجهیزات اداره راه هوایی/تهویه بود. در سایر گروه های تجهیزاتی، کمبود های قابل توجهی مشاهده شد. کمبود تجهیزات آمبولانس باعث کاهش کارایی خدمات پزشکی اورژانس پیش بیمارستانی خواهد شد، لذا رفع کمبودها و رسیدن به استاندارد کشوری بسیار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، پایگاه خدمات پزشکی، تجهیزات طبی آمبولانس
  • فاطمه آرمان*، محمود شارع پور صفحه 66
    مقدمه
    نوع دوستی یک ارزش والای اجتماعی و تکلیف اخلاقی اجتماعی است که تضعیف آن، به اختلال نظم اجتماعی منجر می گردد، بنابراین بررسی وضعیت چگونگی رخداد این کنش ها در جامعه ضروری به نظر می رسد. با شناخت کنش های دگردوستانه و عوامل موثر بر بروز و ظهور آن در جامعه می توان سایر مولفه های فرهنگی و اجتماعی را شناسایی و همچنین تا حدی به وضعیت اخلاقی و فرهنگی-اجتماعی جامعه پی برد. پژوهش حاضر بر آن است که چگونه با شناخت تاثیر مولفه های مختلف سرمایه اجتماعی بر نوع دوستی در روابط اجتماعی، می توان زمینه های گسترش نوع دوستی را هر چه بیشتر فراهم آورد.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع جستجوی اسنادی در پیمایش انجام شده است. روش تحلیل نیز از نوع تحلیل ثانویه است. این پژوهش به تحلیل ثانویه داده های جمع آوری شده در شهر تهران خواهد پرداخت که این داده ها در مرداد و شهریور 1387 توسط دانشگاه علوم پزشکی ایران، سازمان بهداشت جهانی، شهرداری تهران و جهاد دانشگاهی در سطح تمامی محلات شهر تهران در قالب پروژه «ابزار ارزیابی و پاسخگویی عدالت در حوزه سلامت شهری» جمع آوری شده است. تعداد نمونه این پژوهش بالغ بر 20670 نفر از شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر تهران می باشد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، افراد با سرمایه اجتماعی بیشتر، در قیاس با دیگران نوع دوست ترند. نتایج رگرسیونی تحقیق بر حسب مولفه های سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، مشارکت رسمی، مشارکت غیر رسمی، روابط اجتماعی، ارزش هاو احساس تعلق) نشان می دهد که از بین مولفه های سرمایه اجتماعی تنها اعتماد اجتماعی، احساس تعلق و مشارکت غیر رسمی دارای تاثیر معنا دار و مثبت بر نوع دوستی است. همچنین در معادله دوم، تبیین نوع دوستی بر حسب مجموع متغیرهای مستقل نشان می دهد که متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق، مشارکت غیررسمی و تحصیلات، تاثیر معنا دار و مثبتی بر نوع دوستی دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، سرمایه اجتماعی و مولفه های آن تاثیر به سزایی در کنش های نوع دوستانه دارند، لذا باید با تقویت سرمایه اجتماعی برای توسعه همه جانبه و متوازن نظام اجتماعی و شخصیتی گام برداشت تا با ارتقای سطح توسعه جامعه و نظام شخصیتی افراد میزان کنش های اخلاقی و به طور خاص تر کنش های نوع دوستانه افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نوع دوستی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق، مشارکت اجتماعی
  • ابوالفضل قنبری*، علی زلفی صفحه 79
    مقدمه
    امروزه یکی از دل مشغولی های برنامه ریزان در فضاهای شهری طراحی و مکان یابی مناسب و مطلوب فضاهای خدماتی است و یکی از این خدمات که تامین بخشی از امنیت شهر را بر عهده دارد، ایستگاه های آتش نشانی است. برای بهبود ارائه خدمات ایستگاه های آتش نشانی، شناسایی و اولویت بندی نواحی شهری برای ایجاد ایستگاه های آتش نشانی در تمامی محدوده شهر به منظور خدمات رسانی ضرورت می یابد.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از مدل های ویکور و تاپسیس و معیارهایی از قبیل «دسترسی به شبکه ارتباطی، جمعیت تحت پوشش، واحدهای مسکونی، تجاری، صنعتی، مساحت تحت پوشش، آموزشی، اداری، فرهنگی و حمل و نقل» به اولویت بندی نواحی شهری خرم دره برای ایجاد ایستگاه های آتش نشانی اقدام شده است. روش پژوهش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و نوع تحقیق کاربردی است.
    یافته ها
    در وضعیت کالبدی و جمعیتی شهر خرم دره و همچنین اولویت بندی پیشنهادی مشخص شد که نتایج مدل ویکور نسبت به مدل تاپسیس ارزش بالاتری دارند و با واقعیت های عینی شهر خرم دره بیشتر منطبق است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق در هر دو مدل، ناحیه 3 شهر خرم دره بیشترین ضرورت و ناحیه 2 در مدل ویکور و ناحیه 5 در مدل تاپسیس دارای کمترین ضرورت برای ایجاد ایستگاه آتش نشانی است.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، آتش نشانی، ویکور، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، خرم دره
  • مهدی موسوی کیا* صفحه 93
    مقدمه
    همچنان که انسان نمی تواند جدا از فرهنگ زندگی کند، سازمان نیز بدون داشتن یک فرهنگ جامع و مدون، معنا و مفهومی نمی تواند داشته باشد. در حقیقت فرهنگ، روح سازمان است و بقای سازمان، منوط به داشتن یک فرهنگ سازمانی قوی و جامع است. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مولفه های فرهنگ سازمانی بر رضایت شغلی کارکنان سازمان آتش نشانی منطقه 4 شهر تهران پرداخته است.
    روش
    این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری، تمامی کارکنان شاغل در سازمان آتش نشانی منطقه 4 شهر تهران در سال 1391 می باشند. با استفاده از فرمول کوکران، 200 نفر به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردید. از روش نمونه گیری تصادفی لایه ای/طبقه ای استفاده شد. اعتبار صوری و پایایی ابزار اندازه گیری در سطح قابل قبول تائید شد. با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و تحلیل مسیر، فرضیه ها بررسی شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده، فرهنگ سازمانی حاکم بر سازمان، بالاتر از سطح متوسط (میانگین فرضی) است. در رضایت شغلی در جنبه ارتقا و ترفیع در سطح متوسط (میانگین فرضی) و در میزان حقوق و مزایا پائین تر از سطح متوسط (میانگین فرضی) به دست آمده است. به علاوه، ضریب همبستگی بین مولفه های فرهنگ سازمانی (بعد مدیریت تغییر، همسویی اهداف، توجه به ارباب رجوع، هماهنگی گروه کاری، هماهنگی قدرت) و رضایت شغلی به ترتیب r=0.629، r=0.565، r=0.430، r=0.487، r=0568 می باشد. از این رو، بیشترین تاثیر، مربوط به بعد مدیریت تغییر بر رضایت شغلی و کمترین تاثیر، مربوط به توجه به ارباب رجوع بر رضایت شغلی است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که بین متغیرهای مستقل بر وابسته رابطه مستقیم و مثبت مشاهده شده است و همچنین متغیرهای مستقل بر رضایت شغلی تاثیرگذار بوده است، هراندازه به مولفه های فرهنگ سازمانی توجه بیشتری شود، کارکنان از رضایت شغلی بیشتری برخوردار خواهند شد. از این رو، ضروری است، مدیران سازمان قبل از گماردن افراد در پست های سازمانی از طریق شرکت افراد در کارگاه های آموزشی و دوره های ضمن خدمت از دارا بودن این ویژگی ها در آنها اطمینان حاصل کنند و از این طریق گام هایی برای ایجاد رضایت شغلی در کارکنان بردارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، سازمان آتش، نشانی شهر تهران
|
  • Mansour Rezaei Azizi*, Jafar Abdollahi Sharif Page 1
    Background
    Conversion of runoff into flood can cause irreparable damage to urban water gathering channels. A 20-fold increased of Urmia, new constructions development on the urban areas over the past five decades particularly on hills constructions and vegetation loss enormously and replacing with asphalt made this area prone to flooding and rainfall runoff especially during heavy rains at rainy seasons. According to the morphological specification, Urmia and its surroundings (about 200 Km2) were divided into different zones and investigated the torrents and vulnerable regions. Due to evaluation of more than 4000 data collected from Urmia Regional Water and Metrological Organization, about 27 million m3 rain and snow come to city annually. Primary evaluation shows that about 5 million m3 annually in spring seasons flow through the city.
    Methods
    In this study, zones prone to runoff in Urmia city, margin and residential areas have been identified. The flood-prone areas were determined by using TOPSIS method and obtaining data from Meteorology Organization of West Azerbaijan during heavy rain for a five-year return period by combining existing data.
    Findings
    According to this project, 17 separate regions are distinguished with respect to different morphological features. The studies showed that region No.12 (about 757000 m2) with the ultimate point to ideal situation was the most flood-prone regions due to the cause and flow runoff and urban flooding; in a heavy spring rain about to 192 m3/min rainfall occurs, given the affecting coefficients much of it became runoff. Region No.17 with about 1763000 m2, the closet point to ideal situation, was the most secure one on which heavy rain more than 275 m3 was coming down.
    Conclusion
    Weighting to the effective parameters involved in runoff showed that the connecting angle between natural draining systems and urban water gathering channels on the one hand, and the indicator of the length of channels and significant difference in height on the other hand had the maximum and minimum weight (effect) on the vulnerable criterion respectively. Accordingly, the regions 4, 12, 15 and 16 with about 3.4 Km2 are the most vulnerable zones but on the other hand, the regions 17, 1, 2 and 3 are located on the low risk vulnerable zones. For this purpose, constructing the water gathering channels in urban areas, especially in the 4-6 and 8-16 regions is necessary to reduce the damages and hazards in these regions and also unpleasant sights in the heavy rains.
    Keywords: run off, vulnerable regions, TOPSIS method, Urmia city
  • Sajad Ganjehi*, Babak Omidvar, Bahram Malekmohammadi, Khadijeh Norouzi Khatiri Page 15
    Background
    Earthquake seriously threatens urban environments of Iran especially Tehran. Earthquake causes widespread damage, destruction and many casualties and injuries. The basic need of people affected by earthquake is to provide rescue and relief services in the least possible time. Thus, to speed up relief, the most optimal route should be considered based on safety. Therefore, it is necessary to consider a series of parameters regarding their importance to evaluate safety of road networks and to determine the most optimal route at the phase before an earthquake. The analytic multi-factor approach has been paying attention to identify and evaluate effective safety parameters for selecting optimal urban rescue and relief routes after earthquake. This study is conducted as a pilot study at quarter of 13 Aban in Tehran city.
    Methods
    In this case study, some effective parameters were determined and examined for roads network safety and their relationship; also the effect of each parameter was analyzed in selection of the optimal route at the district 20 of Tehran, quarter of 13 Aban. In addition, analysis hierarchy process (AHP) as the basic model and GIS software were used.
    Findings
    Some parameters are the most important in determining and optimizing rescue and relief routes and each has different significance level including dangerous usages, population density, vulnerability and heavy damages to buildings, transportation constructions. In addition, the effect of some factors cannot be ignored such as streets slope and distance from the fault and canals.
    Conclusion
    According to this study, determination and optimization of rescue and relief routes can provide maximum relief services in the least possible time. The main parameters influencing the determination of safe road networks are such as population density, vulnerability and heavy damages to buildings, transportation constructions and dangerous usages.
    Keywords: Earthquake, rescue, relief routes, Analytic Hierarchy Process (AHP), crisis management, optimization, 13 Aban quarter of Tehran
  • Farid Gharibi*, Ahmad Kousha, Mohsen Farajollah Beiknouri, Rozita Firouz Nia, Somayeh Rohani Majd Page 31
    Background
    Iran is a disaster prone country in the world and earthquakes are the most destructive among natural disasters. Thus, a comprehensive plan is necessary in order to guide measures before, during and after earthquake due to the importance of disaster management. Accordingly, this study aims to examine the role of rapid assessment methods in managing of Azerbaijan earthquake in 2012.
    Methods
    In this descriptive and cross-sectional study, data were collected by health experts of Azerbaijan province (24 ones). After earthquake occurrence, the disaster management working groups held sessions and rapid assessment teams organized and dispatch to the affected area. Rapid assessment was determined in epidemiologic and demographic situation, health conditions, and emergency needs.
    Findings
    Rapid assessment was done for the affected area by earthquake included Ahar, Heris and Varzeqan. Looking at health, epidemiologic and demographic situation, Heris and Ahar were considered as the highest and lowest needy areas respectively due to their deterioration of health status, high population, severe financial losses and casualties and are needed for more rescue and relief activities. In the following, the amounts and types of relief activities were determined and provided for each region based on rapid assessment results.
    Conclusion
    The rapid assessment technique plays a crucial role through appropriate management of activities in the phase of disaster and post-disaster response; also, it provides a clear picture of disaster consequences and the needs of affected people. This technique could be a suitable model since it was implemented in an acceptable manner in Azerbaijan earthquake.
    Keywords: Earthquake, Azerbaijan, Rapid assessment
  • Maryam Hemmati*, Bijan Abdollahi Page 43
    Background
    Organizational socialization considers as an important factor for new employees to adapt themselves to the organization. The major problems of the executive organizations are lack of sense of belonging to the organization and lack of sufficient accuracy on tasks. This paper aims to examine and promote the relationship between socialization and organizational commitment in both employees of Volunteers Organization and Youth Organization of Red Crescent society.
    Methods
    In this study, a total of 134 employees (from 225 people) employed in Volunteers Organization and Youth Organization were selected and studied by random stratified sampling according to Morgan. The data for this study was collected by Jones organizational socialization questionnaire and organizational commitment questionnaire developed by Allen and Meyer. Reliability of organizational socialization questionnaire was 0/69 through Cronbach's alpha and then was obtained 0/82 by deleting some items. Cronbach's alpha was 0/78 for organizational commitment questionnaire. Three experts were used in order to investigate the validity of the questionnaire using sample t-test. The relationship between variables was assessed by Pearson correlation and linear regression.
    Findings
    The results of the study indicated that there was not any relationship between socialization and organizational commitment. There was a significant positive relation between continuous commitment and socialization with a correlation coefficient of 0/209 (Sig=0/016). Coefficient of determination was also equal to 0/156; indicated that the independent variable of socialization explain 15/6% of changes in the dependent variables of the continued commitment.
    Conclusion
    According to the results, there was no relationship between socialization and organizational commitment. There was a weak relationship between socialization and continuous commitment. In addition, there was no relationship between socialization and affective commitment.
    Keywords: Organizational Socialization, Organizational Commitment, Red Crescent Society
  • Ehsan Kazemnejad, Majid Pourshaikhian, Katayoun Jahangiri*, Soudabeh Vatankhah Page 55
    Background
    Prehospital emergency is an important part of the health care system. The prerequisite for providing appropriate services in this sector is existence of the necessary equipment, particularly equipped ambulances that plays an important role in saving the patients’ life who need emergency measures. Given the high incidence of traffic accidents and other emergencies, this study was concluded to investigate current status of medical equipment of prehospital EMS ambulances in Rasht and compare with Iranian standards.
    Methods
    In this descriptive-analytical and functional study, 13 active ambulances of emergency medical services were studied in Rasht in 2013. Data were collected and studied due to the checklist of standard medical examination card of ambulances type B MOH (Ministry of Health) and the checklist of 4374 of relief vehicles and equipment of Iranian National Standards Organization. Researchers completed the checklists with reference to emergency medical centers in Rasht and observation of medical equipment and ambulances. Data were analyzed by using descriptive and inferential statistics appropriate.
    Findings
    Overall, average medical equipment of EMS ambulances in Rasht was 66.5% and 64.8% respectively that had a significant difference with standards (p<0.05) according to standards of MOH & Iran Standard National organization. In addition, the average equipment regarding both standards was as follows: In the medical and diagnosis groups:80% and 82.4%; equipment of respiration/ventilation: 97%; injection/drugs: 73% and 58.4%; equipment of treatment-critical management: 65.3% and 55.7%; nursing care/ bandage 58.3% and 53.8% that have significant differences with Iran defined standards in all cases (p<0.05). According to the results and both standards, about 84% of ambulances had all equipment related to the airway/ventilation management.
    Conclusion
    According to the results, the best condition of medical equipment of EMS ambulances was related to equipment of airway/ventilation management. There was a significant deficiency in other equipment groups. The deficiencies of medical equipment of ambulances will reduce the efficiency of all the pre-hospital emergency medical services; therefore, it seems essential to reduce deficiencies and to achieve the national standards.
    Keywords: pre, hospital emergency, centers for medical services, ambulance medical equipment
  • Fatemeh Arman*, Mahmoud Sharepour Page 66
    Background
    Altruism is a high social value and moral & social duty, so its weakness will lead to the social discipline disorders. Therefore, it is necessary to examine the study of how and why these actions occur in the society. By recognizing altruistic actions and the effective factors on its appearance, we can identify other cultural and social components and recognize moral and socio-cultural situations in the society. This research aims to identify the impact of different components of social capital on altruism in social relations in order to facilitate more altruistic aspects of development conditions as much as is necessary.
    Methods
    In this document search study, by using secondary analysis, data was collected and analyzed from Iran University of Medical Sciences, World Health Organization, Tehran Municipality and Jihad University in form of "assessment tools and justice response in urban health" in all parishes of Tehran city on August- September 2008. About 20,670 citizens (over 18 years old) were selected and studied in this study.
    Findings
    According to the results, people with high social capital are more altruistic than others. The results of regression due to social capital components such as social trust, formal partnership, informal partnership, social relationship, values and sense of belonging show that among social capital components only social trust, sense of belonging and informal partnership have a meaningful and positive effect on altruism. Regarding all independent variables, the components such as social trust, sense of belonging, informal partnership and education have meaningful and positive effects on altruism.
    Conclusion
    The results show that social capital and its components have a significant effect on altruistic actions. Therefore, with strengthening social capital, some measures should be taken in order to develop a comprehensive and balanced personality and social system and to promote the level of society and personality system, ethical practices and more specifically altruistic actions increase.
    Keywords: Altruism, social capital, social trust, sense of belonging, social relationship
  • Abolfazl Ghanbri*, Ali Zolfi Page 79
    Background
    One of the important concerns in urban spaces is to plan and design the appropriate spaces and locations for services. Fire stations are one of these services that are responsible for security. Identifying and prioritizing urban areas are necessary to build fire stations in the city and to improve service delivery.
    Methods
    In this descriptive-analytical and applied research, urban areas of Khorramdarreh is prioritized to build fire stations by using VIKOR and TOPSIS models, some criteria such as access to communication networks, covered population, residential, commercial, industrial units, area coverage, educational, administrative, cultural, and transportation.
    Findings
    In Khorramdarreh city situation, population, and proposed prioritization determined that the results of VIKOR model had higher value than TOPSIS model and is more consistent with the objective realities of city. In the situation of physical and population of Khorramdarreh, and proposed prioritize determined that the results of the model has higher value than VIKOR and TOPSIS model is more consistent with the objective realities of Khorramdarreh.
    Conclusion
    Considering the results of both models, district 3 in Khorramdarreh had the maximum and district 2 in VIKOR model and district 5 in TOPSIS model had the minimum requirement for fire stations respectively.
    Keywords: priority, fire station, VIKOR, TOPSIS, AHP, Khorramdarreh
  • Mahdi Mousavi Kia* Page 93
    Introduction
    Just as human beings cannot live without culture, organizations are meaningless without a comprehensive and compiled culture. In fact, culture is the spirit of the organization. Organization survives on the condition of having a strong and exhaustive organizational culture. Therefore, this research aims to study the impact of organizational culture components on job satisfaction among firefighting staff for Tehran’s district 4.
    Methods
    In this applied research, as concerning research objective, and correlationdescriptive as concerns method of gathering data. All employees working for Tehran firefighting organization district 4 were studied in 2012. About 200 employees were selected as a sample group using Cochran formula based on stratified random sampling. Face validity and content reliability were confirmed in a reasonable level. Hypotheses were tested using one-sample t-test and route analysis.
    Findings
    According to the results, the dominant culture in an organization is above average. Job satisfaction was gained average score in promotion aspect and low average in salary and benefits. In addition, the correlation coefficient between organizational culture components (change management, goals’ alignment, attention to clients, coordination in working teams, power coordination) and job satisfaction was r=0.629, r=0.565, r=0.430, r=0.487, r=0568 respectively. Thus, the maximum impact is associated with the impact of change management on job satisfaction, and the minimum impact is related to the impact of clients’ attention on job satisfaction.
    Conclusion
    Since a direct and positive relationship was observed between independent and dependent variables; and independent variables were effective on job satisfaction. Employees will give great job satisfaction if more attention be paid to the components of organizational culture. Hence, it is necessary for managers of organizations to assure that individuals have these characteristics before assigning them to organizational positions through participation in educational workshops and on the job training courses. However, they may take appropriate measures in order to improve employees’ job satisfaction.
    Keywords: organizational culture, job satisfaction, Tehran firefighting organization