فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:6 Issue: 3, 2015

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:6 Issue: 3, 2015

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • مسعود تقوایی، علی اکبر رنجبر* صفحه 1
    مقدمه
    شناسایی میزان آسیب پذیری مجموعه های مسکونی نواحی شهری و پهنه بندی و اولویت بندی آسیب پذیری این نواحی، پیشگیری و آماده سازی سیاست هایی برای مقاوم سازی مجموعه های مسکونی است. هدف این مقاله، شناخت و اولویت بندی میزان آسیب پذیری واحد های مسکونی مناطق شهری شیراز براساس شاخص های کالبدی است، به همین منظور، یک مدل چند هدفه با کاربرد نویددهنده برای برنامه ریزی آسیب پذیری واحد های مسکونی در شهر شیراز ارائه شده است.
    روش
    این تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق، آسیب پذیری واحد های مسکونی بر مبنای 7 معیار، با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای وزن دهی به معیارها و نیز به کارگیری GIS برای تلفیق نقشه های مربوط به معیارها انجام گردید.
    یافته ها
    براساس یافته ها، طراحی و برنامه ریزی شهری شیراز در راستای شاخص های کالبدی نمی باشد، به طوری که بالاترین آسیب پذیری بر اساس شبکه دسترسی راه ها و فضای باز به منطقه 8 و کمترین آسیب پذیری به مناطق 1 و 6 شهری مربوط می باشد. در نتیجه برای کم کردن میزان آسیب پذیری مناطق شهری شیراز، بر اساس معیار هم جواری با مراکز حساس، مناطق 4 و 1 در اولویت برنامه ریزی می باشند. برنامه ریزی برای معیار تراکم جمعیت، در مناطق 2، 5، 4 و 8 در اولویت است. معیار ایجاد فضای باز و زیربنای واحد های مسکونی در مناطق 8، 3 و 7، معیار تراکم ساختمانی در مناطق 1 و 6 و 5، معیار عمر بنای واحد های مسکونی و شبکه دسترسی در مناطق 8، 5 و 1 در اولویت برنامه ریزی می باشند. هر چه از حاشیه های شهر به مرکز شهر نزدیک تر شویم میزان آسیب پذیری واحد های مسکونی بیشتر می شود که این به دلیل وجود مراکز حساس نظامی، تراکم بالای جمعیت و زیربنای کم واحد های مسکونی در مرکز شهر می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، آسیب پذیری، واحد های مسکونی، AHP، شهر شیراز
  • نادراویسی*، حامد فرساد، ناهید ساریخانی، مهدی نجفی، زهرا زارع طوسی، اشرف سادات موسوی صفحه 20
    مقدمه
    حوادث طبیعی در جوامع رخ می دهند و هر از گاهی فجایع دلخراشی می آفرینند. در بین حوادث طبیعی، غافلگیری زلزله از همه بیشتر است و بدون پیشگیری و آمادگی، جامعه به فاجعه ای انسانی مبدل می شود که هم بر آدمیان و هم بر زیستگاه و جامعه آنان اثرات تخریبی مستقیم، غیرمستقیم و ثانویه بر جای می گذارد. این مطالعه در صدد پاسخگویی به این مسئله است که مدیریت مناسب عملیات امدادی چگونه باید صورت گیرد؟ ازاین رو، با پرسشگری از مدیران و معاونانجمعیت هلال احمراستان و شعب آن که در کمک رسانی به زلزله زدگان آذربایجان شرقی مشارکت داشتند، در صدد بررسی و شناسایی نقاط قوت و ضعف مدیریت عملیات امدادی از دیدگاه آنان برآمده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه کیفی است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران، معاونان استان و روسای شعب منطقه زلزله زده آذربایجان شرقی (ورزقان، اهر و هریس) در 1391 بود. از آنجا که دستیابی به تمام مدیران و معاونان (جمعیت هلال احمر) استان آذربایجان شرقی حاضر در عملیات امدادی در مناطق زلزله زده وجود نداشت، لذا از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و با هر یک از نمونه های انتخاب شده، مصاحبه عمیق صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. واحد محتوا در این مطالعه از نوع واحد ثبت است، پژوهشگر در فرایند تحلیل محتوای متن های مصاحبه از واحد ثبت «مضمون» استفاده کرده است. ضریب پایایی معادل 71/ 0 =C،R به دست آمده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، در اجرای عملیات امدادی جمعیت در زلزله آذربایجان شرقی فقط مقوله زمان حضور امدادگران نسبت به سایر مقوله ها مناسب بود و مابقی مقوله هادر وضعیت نامناسب/کمی نامناسب/و تا اندازه ای مناسب قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که یک ستاد مدیریت بحران متشکل از سازمان ها و ارگان های مختلف نیاز است تا بتوان برنامه ریزی مناسب در خصوص نحوه امداد رسانی، توزیع مناسب و به موقع امکانات و تجهیزات به عمل آید. این برنامه ریزی باید هم در سطح کلان، بین تمام ارگان ها و سازمان ها نظیر ارگان های نظامی، وزارت خانه ها (راه و ترابری، نیرو، مخابرات، بهداشت و درمان و...)، شهرداری و شوراها و فرمانداری، بخشداری، دهیاری و جمعیت هلال احمر صورت گیرد و هم این برنامه ریزی در سطح خرد (هماهنگی بین سازمان های مختلف جمعیت) در داخل جمعیت صورت گیرد و در قالب یک دستورالعمل و پروتکل شرح وظایف هر یک به طور شفاف مشخص گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اطلاع رسانی، خدمات رسانی، مشارکت مردم
  • حامد چهارسوقی امین*، شهناز شیری، همایون نوری، حسن تردست صفحه 31
    مقدمه
    از آنجا که استان ایلام از جمله استان های حادثه خیز کشور است. لذا، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر اثربخشی تیم های امداد و نجات برای پاسخگویی به حوادث و سوانح در سطح استان ایلام انجام پذیرفته است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی، از لحاظ درجه کنترل متغیرها میدانی و نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است، همچنین روش تحقیق توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی نیروهای امدادگر و نجاتگر داوطلب فعال با درجات امدادی مختلف می باشند (728 =N). حجم نمونه آماری این تحقیق از طریق جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان، 258 نفر برآورد شد. همچنین برای انتخاب نمونه از شیوه نمونه گیری «تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب» استفاده گردید. ابراز اصلی تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن از نظر صاحبنظران و پایایی آن با برآورد ضریب آلفای کرونباخ 87/ 0 تایید شد.
    یافته ها
    با توجه به یافته ها، بین مدت همکاری اعضای تیم های امداد و نجات جمعیت هلال احمر با میزان اثربخشی آنها (676/ 0= rs و000/ 0=p) و نیز مدت ساعت آموزش این تیم ها با اثربخشی (472/ 0 =rs و 023/0=p) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین، جنسیت، وضعیت تاهل، محل سکونت، شرکت در عملیات امداد و نجات، مدرک تحصیلی و نوع فعالیت گروهی بر اثربخشی تیم های امداد و نجات تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در برنامه ریزی تیم های امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان ایلام به منظور اثربخشی بیشتر باید به متغیرهایی مانند مدت زمان همکاری تیم ها با جمعیت، ساعات آموزش تیم ها، بهره مندی بیشتر از مردان شهری و نیز به شرکت مستمر اعضای این تیم ها در عملیات امداد و نجات توجه ای ویژه داشت.
    کلیدواژگان: اثربخشی، تیم های امداد و نجات، جمعیت هلال احمر، استان ایلام
  • سیدعلی اکبر احمدی، داوود شجاعی زاده، محمد امین فرخی*، طیبه رخشانی صفحه 44
    مقدمه
    مدیران اثربخش، کسانی هستند که به خوبی از قابلیت های هیجانی خود بهره می گیرند و رابطه اثربخش و سازنده برقرار می کنند. در واقع، مدیران موفق بر ارتقای هوش هیجانی و پرورش قابلیت های عاطفی تاکید دارند. هوش هیجانی، توانایی درک و شناخت صحیح هیجان های خود و دیگران آن گونه که هست، توانایی به کارگیری هیجان ها به منظور کمک به حل مشکلات و داشتن زندگی اثربخش، توانایی حفظ انگیزه، استقامت در برابر ناملایمات، تنظیم حالات روحی و همدلی با دیگران را گویند. از این رو، این مطالعه به بررسی تاثیر هوش هیجانی بر مهارت های مدیران موثر پرداخته است.
    روش
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، با استفاده از روش سرشماری، همه مدیران جمعیت هلال احمر استان های فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد را بررسی کرد (153=n). ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مشخصات فردی- اجتماعی، پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی در 5 بعد (زیرمقیاس قابلیت فردی شامل سه بعد خودآگاهی، خودتنظیمی و انگیزش، و زیرمقیاس قابلیت اجتماعی شامل دو بعد همدلی و مهارت های اجتماعی) و پرسشنامه استاندارد مهارت های مدیران موثر، روایی و پایایی پرسشنامه ها بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 21-SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    در هوش هیجانی بین سطوح جنسیت و در مهارت های مدیران موثر بین سطوح سنوات خدمت اختلاف معناداری وجود داشت(0/05>p). تمامی ابعاد هوش هیجانی دارای همبستگی مثبت و معناداری با مهارت های مدیران موثر بودند، هوش هیجانی نیز با ضریب همبستگی(r=0/55، p<0/001) ارتباط مثبت نسبتا قوی و معناداری با مهارت های مدیران موثر داشت. بر اساس تحلیل رگرسیون خطی چندگانه با روش گام به گام (Stepwise) ابعاد خودآگاهی (0/001>p، 0/43=Beta)، همدلی (Beta=0/2، p>0/05) و مهارت های اجتماعی (Beta=0/3، p>0/001) هوش هیجانی به ترتیب به طور معناداری دارای بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی برای مهارت های مدیران موثر بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    هوش هیجانی با هر دو بعد قابلیت اجتماعی یعنی همدلی و مهارت های اجتماعی و فقط با بعد خودآگاهی از قابلیت فردی نقش مهمی در پیشگویی مهارت های مدیران موثر ایفا می کند. بنابراین به نظر می رسد برای افزایش مهارت های مدیران بهتر است روی قابلیت اجتماعی و بعد خودکنترلی برنامه ریزی بیشتری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت های مدیران موثر، جمعیت هلال احمر
  • داود اکبرزاده*، حسن اکبرزاده، امیر پناه علی صفحه 57
    مقدمه
    فرسودگی شغلی یک احساس ذهنی- درونی است که باعث ایجاد احساسات و نگرش های منفی فرد در ارتباط با شغلش و بروز اختلال در عملکرد حرفه ای او می شود. در مقابل، تعهد سازمانی، تاب آوری و سلامت روانی به عنوان یک پیش بینی کننده برای جلوگیری و کاهش فرسودگی شغلی محسوب می شود. پژوهش حاضر برای تعیین رابطه تعهد سازمانی، تاب آوری و سلامت روانی با فرسودگی شغلی در کارکنان سازمان آتش نشانی شهر تبریز در 1393 انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه کارکنان آتش نشانی شهر تبریز در 1393 بودند که از این جامعه هدف، با استفاده از فرمول آماری کوکران، 142 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش، تعهد سازمانی آلن و می یر، سلامت عمومی گلدبرگ، و تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. داده ها به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام و با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS-20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی با تعهد سازمانی و تاب آوری رابطه منفی و معنی دار و با وضعیت سلامت روانی رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای تاب آوری، سلامت روانی و تعهد سازمانی به ترتیب قادرند تغییرات فرسودگی شغلی را در کارکنان آتش نشانی پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تاب آوری، سلامت روانی و تعهد سازمانی در فرسودگی شغلی نقش به سزایی دارند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تاب آوری، سلامت روانی، فرسودگی شغلی، کارکنان آتش نشانی
  • فرزانه حاجی حیدری* صفحه 71
    مقدمه
    مدیریت استعداد با هدف بهره وری نیروی انسانی امروزه در بسیاری از سازمان های موفق به کار گرفته می شود. توجه به این ایده، به منظور بهره گیری از خدمات اعضا و داوطلبان هلال احمر که همکاری های بشردوستانه ارائه می دهند، باعث افزایش انگیزه افراد برای حضور در فعالیت های داوطلبانه می شود. هدف اصلی این پژوهش شناسایی مهم ترین موانع مدیریت استعدادهای داوطلبان از دیدگاه کارکنان سازمان داوطلبان است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها کمی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه از نوع پیمایشی مقطعی است که روی نمونه ای تصادفی به حجم 104 مورد از 240 نفر جامعه آماری شامل همه کارکنان صفی و ستادی سازمان داوطلبان استان تهران و مراکز استان ها انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه 50 سوالی محقق ساخته بود که پس از تایید روایی صوری پرسشنامه توسط 6 نفر از متخصصان مدیریت منابع انسانی و مدیران ستادی سازمان داوطلبان و تعیین مقدار پایایی بر اساس یک نمونه 35 نفری با استفاده از آلفای کرونباخ (89/ 0) اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده پس از ورود در نرم افزار 15-SPSS، با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و t دو گروه مستقل تجزیه و تحلیل شد. سطح معنا داری آزمون ها 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن است که امتیاز همه شاخص های مدیریت استعداد از میانگین پایه کمتر و با اختلاف معنا دار بوده است. از دیدگاه کارکنان شرکت کننده در پژوهش، توجه به ارکان سه گانه استعداد یعنی مهارت و تخصص ها، قابلیت و توانایی های ذاتی و ایجاد فرصت برای بروز استعدادها در داوطلبان سازمان داوطلبان هلال احمر در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و پایین تر از حد متوسط است. همچنین این سازمان در توجه به پنج عامل راهبردی زمینه ساز در مدیریت استعداد یعنی اهداف و راهبردها، قوانین و مقررات، رویکرد مدیران، فرهنگ سازمانی و مدیریت منابع انسانی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و پایین تر از حد متوسط می باشد. دیدگاه پاسخ دهندگان زن و مرد در شناسایی موانع مدیریت استعدادها با هم تفاوت معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، مواردی مانند نداشتن بانک اطلاعاتی از مهارت ها و تخصص های داوطلبان، عدم ایجاد فرصت متناسب برای بروز استعدادهای ناشناخته، نبود توجه کافی به مفاهیم مدیریت استعداد در برنامه ها، نبود قوانین لازم برای جذب و نگهداشت داوطلبان، ضعف فرهنگ سازمانی برای نگاه سرمایه ای به داوطلبان، توجه کمتر به جذب نیروی انسانی مورد نیاز از بین داوطلبان فعال از جمله مواردی است که می تواند مانعی برای اجرای موفق برنامه های مدیریت استعدادها در سازمان داوطلبان باشد.
    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، داوطلبان جمعیت هلال احمر
  • زیبا تقی زاده، انوشیروان کاظم نژاد، مهسا خشکناز*، شهاب عبدالهی صفحه 81
    مقدمه
    ماماها برای ارائه موثر خدمات بهداشت باروری در بلایا، علاوه بر دانش و مهارت باید از خودکارآمدی کافی برخوردار باشند، زیرا آن یکی از عوامل موثر بر عملکرد صحیح در شرایط اضطراری و پر استرس است. وقوع ناگهانی بلایا، ضرورت بررسی خودکارآمدی ماماها را به عنوان عامل پیشگویی کننده عملکرد آنها در ارائه خدمات بهداشت باروری را بیش از پیش مشخص می کند.
    روش
    در این مطالعه مقطعی، 361 مامای شاغل در بیمارستان های شهر تهران، بعد از تکمیل فرم رضایت از سه منطقه شمال، جنوب و مرکز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، آگاهانه وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه معتبر و پایای محقق ساخته جمع آوری و با استفاده از نرم افزار 16-SPSS و آزمون های آماری توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری P<0/05 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز خودکارآمدی ماماها از مجموع 55 نمره، در حد متوسط (8±3/ 38) به دست آمد و فقط 19 درصد ماماها سطح خوبی از خودکارآمدی را ابراز کردند. در تحلیل گویه ها، بیشترین میزان خودکارآمدی ماماها در بخش«همکاری با دیگر اعضای تیم بلایا» و کمترین نمره مربوط به «تطابق با فشارهای روانی» بود. بین خودکارآمدی ماماها و سن (04/ 0=P)، سابقه کار مامایی (036/ 0=P) و مواجهه قبلی با بلایا (01/ 0=P) و سپری کردن دوره آموزشی قبلی(04/ 0=P) ارتباط معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به متوسط بودن خودکارآمدی ماماهای شهر تهران و ارتباط آن با سپری کردن دوره آموزشی، آماده سازی ماماها برای مواجهه با بلایا از طریق آموزش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خدمات بهداشت باروری، بلایا، ماما
  • علی اردلان، ساناز سهرابی زاده*، مرجان دلخوش، قاسم موسوی صفحه 91
    مقدمه
    توجه کافی به معلولان در همه مراحل مدیریت بلایا اهمیت بسیار دارد،زیرا علاوه بر کاهش آسیب به آنها موجب می شود تا از بروز بسیاری از پیامدهای سوء و غیرقابل جبران بلایا به این گروه جلوگیری شود. تجربیات گذشته حاکی از این است که در برنامه های مدیریت بحران کشور به نیازهای خاص معلولان توجه کافی نشده است. پژوهش حاضر با هدف جمع آوری و مرور مطالعات مربوط به معلولیت در بلایا که توسط پژوهشگران ایرانی در بانک های اطلاعاتی داخلی انجام شده است، ضمن تشریح ویژگی های مستندات موجود، جایگاه معلولان در مطالعات و پژوهش های بلایا را در کشور تبیین می کند.
    روش
    در مهر1392، شش بانک اطلاعاتی شامل پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه جستجوی پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی کشور، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی، بانک اطلاعات نشریات کشور، بانک اطلاعات توانبخشی ایران و Med Lib با استفاده از کلیدواژه های معلولیت، معلولان، معلول، بلایا، مخاطرات، حوادث، بحران، زلزله، ناتوانی، ناتوان، افراد ناتوان، جانباز، بدون محدودیت زمانی جستجو شدند. 13624 سند در جستجوی اولیه استخراج شد که در نهایت، پس از غربال گری و بر اساس معیارهای ورود و خروج، 10 مطالعه شامل مقالات و پایان نامه انتخاب و بررسی شد.
    یافته ها
    مقالات وارد شده به بررسی نهایی، به سه گروه تقسیم شدند: 1) بررسی معلولیت قبل از رخداد بلایا (2 مقاله)، 2)مطالعه ناتوانی پس از رخداد بلایا (4 مقاله) و 3) مطالعات مدیریت بلایا شامل مراحل قبل و پس از رخداد بلایا (یک مقاله). پایان نامه ها که مربوط به دو دانشگاه علوم پزشکی کشور (کرمان و علوم بهزیستی و توانبخشی) بودند در دو گروه اول (یک پایان نامه) و دوم (دو پایان نامه) قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    جمع آوری و بررسی شواهد علمی و دانشگاهی موجود در مورد معلولان و بلایا، ناکافی بودن منابع و مستندات علمی را آشکار ساخت و ضرورت بررسی نیازها و چالش های مرتبط با تمامی انواع معلولیت را با تمرکز بر کاهش آسیب و آمادگی معلولان در مقابله با انواع بلایای طبیعی و انسان ساخت یادآوری نموده و اهمیت آن را برای متصدیان امر خاطرنشان کرد.
    کلیدواژگان: معلولیت، بلایا، ایران
  • مقاله آموزشی
|
  • Masoud Taghvaei, Aliakbar Ranjbar* Page 1
    Background
    Identifying the vulnerabilities of urban residential areas، zoning and vulnerability prioritization of these areas are the prevention and preparedness policies for retrofitting buildings. This paper aims to determine and prioritize the vulnerability of residential units in urban areas of Shiraz city based on skeleton index. Therefore، a multi-objective model with promising applications is presented for residential units’ vulnerabilities in the city.
    Method
    In this descriptive-analytical and applied research، the vulnerability of residential units was performed on the basis of 7 criteria by using both the analytic hierarchy process for weighting the criteria and GIS for integrating the related mapping.
    Findings
    The results indicated that design and urban planning in city of Shiraz are not based on physical parameters. So that the highest vulnerability due to access roads network and open space and the lowest vulnerability are related to district 8 and districts 1 and 6 respectively; As a result، for reducing the vulnerability of urban areas in Shiraz، the districts of 4 and 1 are to planning for priority based on the criterion of proximity to strategic areas. However، priority planning for different districts is as follows: the districts of 2، 5، 4 and 8 based on population density; the districts of 8، 3 and 7 based on open space and area of the residential units; the districts 1، 5 and 6 due to building density; and districts of 1، 5 and 8 based on standard life building in residential units and access network. The closer we get to the center of the city، the vulnerability of residential units increased. This is due to some items such as sensitive military sites، high population density and residential areas with small size in the city center.
    Keywords: urban planning, vulnerability, residential units, AHP, Shiraz
  • Nader Oveisi*, Hamed Farsad, Nahid Sarikhani, Mehdi Najafi, Ashraf Sadat Mousavi, Zahra Zaretousi Page 20
    Background
    Natural disasters occur in communities and sometimes led to tragic disasters. In the meantime، earthquakes are the most surprising one، which becomes a human tragedy in the absence of community prevention and preparedness، and have a destructive effect on human beings، habitat and the community directly and indirectly. This study aims to answer this question how to take proper managing of relief operations; and to explore and identify the strengths and weaknesses points of relief operations management by asking directors’ and officers’ point of views of Red Crescent society and its branches involved in relief working to the affected people in Eastern Azerbaijan.
    Method
    In this qualitative study، managers، deputies and heads of branches were selected and studied in the affected areas of Eastern Azerbaijan (Varzeqan، Ahar and Harris) in 2012. Using purposive sampling، data was collected and analyzed by content analysis and in-depth interviews technique. The reliability coefficient was C. (R=0/71)
    Findings
    The results show that attendance time of relief workers category was appropriate than others categories in carrying out relief operations of Red Crescent society in East Azerbaijan and other categories were very inappropriate/low inappropriate/somewhat inappropriate.
    Conclusion
    According to the results، a crisis management committee including different organizations and agencies are required to plan properly for the way to deal with disasters and relief working، and timely and equitable of facilities distribution. In one hand، this planning should be at the macro level between all agencies and organizations including military and armed forces، ministries (roads and transportation، power، telecommunications، health care، etc.)، municipality، councils and governors، county، and Red Crescent society. On other hand، this planning should be at the micro-level (coordination between various parts of Red Crescent society) inside Red Crescent society and in form of a protocol job description defined clearly.
    Keywords: crisis management, information, providing services, public participation
  • Hamed Chaharsoughi Amin*, Shahnaz Shiri, Homayon Noori, Hasan Tardast Page 31
    Background
    Ilam province is one of the disaster prone areas in the country. So، this study aims to investigate factors influencing the effectiveness of rescue & relief teams in order to respond to disasters took place in the province.
    Method
    In this cross-correlation and applied survey، all active and volunteer rescuers and relief workers (about 728) with different relief degree were studied through Morgan and Krejcie table. About 258 persons were selected by using stratified random sampling and self-administrated questionnaire. The reliability and validity were confirmed through Cronbach''s alpha (0/87).
    Findings
    According to the findings، there was a positive and significance relationship between rescue and relief team members’ collaboration times and their effects and duration of training with their effectiveness (p=0/000 and rs=0/676). Also، the items such as gender، marital status، place of residence، participation in rescue & relief operation، educational degree and type of group activity influence on rescue & relief teams’ effectiveness.
    Conclusion
    According to the results، the following variables should be consider in the planning of rescue and relief teams such as rescue and relief teams members’ collaboration times with Red Crescent society; duration of training; members’ continuous participation in rescue and relief operation
    Keywords: effectiveness, rescue, relief teams, Red Crescent society, Ilam province
  • Sayed Aliakbar Ahmadi, Mohammad Amin Farrokhi*, Tayebeh Rakhshani Page 44
    Background
    Effective managers are those who take advantages of their emotional capacities and make effective and constructive relationship. In fact، successful managers focus on enhancing emotional intelligence and emotional nurturing capabilities. Actually، emotional intelligence is the ability to understand and correctly identify your own and others’ emotions as they are; the ability to use emotions in order to help solve problems and have an effective life; the ability to maintain motivation; perseverance in the face of adversity، regulating the mood and empathy for others. Thus، this study aimed to survey the impact of emotional intelligence on the skills of effective managers.
    Method
    In this descriptive-analytical study، census method was used with all managers in Red Crescent society in provinces of Fars، Bushehr and Kohgiluyeh & Boyer-Ahmad (n=153). Data were collected through demographic characteristics، standardized questionnaire in 5 dimensions of emotional intelligence (subscale individual capabilities consists of self-awareness، self-regulation and motivation (3 dimensions)، and subscale social capabilities consists of empathy and social skills (2 dimensions)) and standard questionnaire effective management skills. Reliability and validity was confirmed and data were analyzed by using software SPSS-21 and descriptive and inferential statistical methods.
    Findings
    According to the findings، there were significant differences between the genders in emotional intelligence and also work experience in effective managers’ skills (p>0/05). All dimensions of emotional intelligence had a significant positive correlation with effective management skills; in addition، emotional intelligence (r=0/55، p<0/001) had relatively strong and significant positive correlation with the skills of effective managers. Emotional intelligence had the most significant predictive power for effective management skills (p>0/05) based on hierarchical multiple linear regression analysis with stepwise method، the dimension of self-awareness (Beta= 0/43، p>0/001)، empathy (Beta=0/2، p>0/05) and social skills (Beta=0/3، p>0/001) respectively.
    Conclusion
    Emotional intelligence with both dimensions of the social capability، i. e.، empathy and social skills، and also dimension of self-awareness from the individual capability play important role in predicting the effective management skills. Therefore، more planning must be done for social capability and awareness in order to increase management skills.
    Keywords: emotional intelligence, effective management skills, Red Crescent society
  • Davoud Akbarzadeh*, Hasan Akbarzadeh, Amir Panahali Page 57
    Background
    Mental Burnout is an inner feeling which causes negative feelings and attitudes of individual in relation to his job and dysfunction. In contrast، organizational commitment، resilience and mental health are as the predictor to prevent and reduce burnout. This study aims to investigate the relationship between organizational commitment، resilience and mental health with burnout syndrome of fire department employees in Tabriz in 2014.
    Method
    In this applied، descriptive and correlation study، all employees of fire department were studied from 2013 to 2014 in Tabriz city. About 142 persons were selected by using random sampling. Data were collected through Maslach Burnout Inventory، Allen & Meyer Organizational Commitment Questionnaire، General Health Questionnaire Goldberg، and Conner-Davidson Resilience Scale. Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient، multiple regressions، SPSS-20.
    Findings
    The results indicated that burnout syndrome has a significant and negative relationship with organizational commitment and resilience; and a positive and meaningful relationship with mental health status.
    Conclusion
    According to the findings، mental health، organizational commitment and resilience have significant role in burnout.
    Keywords: organizational commitment, resilience, mental health, burnout, fire department employees
  • Farzaneh Haji Heidari* Page 71
    Background
    With the aim of workforce productivity، talent management is designed and used in many successful organizations. This idea will increase the motivation of people to participate in voluntary activities and to take advantage of Red Crescent society volunteers who provide humanitarian cooperation. This research aims to identify the barriers to volunteers’ talent management from the view of employees in Volunteers Organization.
    Method
    In this applied and cross-sectional survey، about 104 people were studied and performed randomly among all employees (240) of Volunteers Organization in Tehran province and all provincial capitals. Data were collected by using self-administrated questionnaire and Cronbach''s alpha (0/89). Then the obtained information was analyzed by using SPSS-15، one sample t-test and two independent samples t. (sig=0/05)
    Findings
    The results indicate that the scores of all talent management indicators were lower than average and the difference was significant. The participants believed that based on triple pillars such as talent (skills & expertise)، capability & ability and opportunity to develop the talents in volunteers of Volunteers Organization are lower than average and are not in good condition. Also، the organization is in a below average in considering five strategic factors underlying in talent management namely objectives & strategies، rules & regulations، management approach، organizational culture and human resource management. It should be noted that there is not a significance differences between the view of male and female respondents to identify barriers to talent management.
    Conclusion
    According to the results، some items may be the barriers to successful implementation of talent management program in Volunteers Organization including lack of a database of volunteers’ skills and qualifications; lack of appropriate opportunities for the development of an unknown talent; lack of enough attention to concepts of talent management in programs; and no rules to attract and retain volunteers.
    Keywords: talent, talent management, volunteers of Red Crescent society
  • Ziba Taghizadeh, Anoushirvan Kazemnejad, Mahsa Khoshknaz*, Shahab Abdolahi Page 81
    Background
    In addition to the knowledge and skills، midwives should have adequate self-efficacy in order to provide effective reproductive health services in disasters; because self-efficacy is one of the factors influencing proper performance in emergency and stressful situations. Sudden onset disasters indicate the need to evaluate the midwives self-efficacy more، as a predictor of the performance in providing reproductive health services.
    Method
    In this cross-sectional survey، 361 midwives who work in three areas of Tehran public hospitals، north، south and center after completing informed consent form، were participated by cluster random sampling. Data was collected by using a self-administered questionnaire and statistically analyzed by SPSS.
    Findings
    The results are as follows: a total of 55، the self-efficiency score of midwives was moderate (38. 3±8) and only 19% of the midwives had a good level of self-efficacy; The highest score of self-efficacy belonged to «collaborate with other team members in disaster» and the lowest score related to «adaptation to psychological stress with distress». There were significant correlation between self-efficacy with clinical experience (P=0. 036)، age (P=0. 04)، previous exposure to disasters (P=0. 01) and completing the previous training course (P=0. 04).
    Conclusion
    With Consideration to average midwives self-efficacy scores and its relationship with training courses، preparing midwives by education seems necessary.
    Keywords: midwife, reproductive health, disaster, self, efficacy
  • Ali Ardalan, Sanaz Sohrabizadeh*, Marjan Delkhosh, Ghasem Mousavi Page 91
    Background
    Attention to people with disability is important at all stages of disaster management، besides reducing damage to these groups they cause to prevent the risk of many adverse and irreversible consequences of disasters. According to the previous experiences، not enough attention is being paid to the needs of the disabled people in national disaster management plans. However، this study aimed to collect and review the disability publications and studies conducted by Iranian researchers in order to describe characteristics of the existing evidences and also to explain the position of disabled people in disaster studies and researches in the country.
    Method
    On September 2013، the relevant documents searched by using six databases such as SID، Irandoc، Iran Medex، Magiran، Database of Iranian Rehabilitation and Med Lib. Several keywords such as disability، disabled people، disasters، hazards، events، crisis، and earthquake were applied without any time limit in the publication years. About 13،624 documents were retrieved in initial search; finally، 10 studies including articles and thesis were selected and studied based on the inclusion and exclusion and eligibility criteria.
    Findings
    The articles described in three parts: 1) The study of the disability before disasters (2 articles); 2) The study of the disability after disasters (4 articles); 3) The disaster management studies related to pre-disaster and post-disaster phases (1 article). The related thesis were conducted in Kerman University of Medical Sciences and Social Welfare and Rehabilitation Sciences University and just explained in the form of first and second parts.
    Conclusion
    The collected and studied existing scientific and academic documents on people with disability and disasters revealed inadequacy of related scientific resources and documentation. This considerable gap should fill with identifying the challenges and needs of all types of disabilities and reduce the risk of natural and man-made disasters for disabled people as well as improving their preparedness.
    Keywords: disability, disasters, Iran