فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:1 Issue: 3, 2010

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:1 Issue: 3, 2010

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • فرید براتی سده صفحه 2
    مقدمه
    امدادگران ممکن است در موقعیت های فاجعه زده، دچار علائمی از قبیل تحریک پذیری، خستگی و تحلیل جدی توانایی های شغلی و نیز کاهش توانمندی های سازگاری، مقابله و احتمالا دچار فرسودگی و تحلیل رفتگی شغلی شوند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت فرسودگی گروهی از امدادگران ارائه دهنده خدمات مختلف امداد و نجات در زلزله بم انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، با استفاده از پرسشنامه فرسودگی در امدادگران (اهرنرایک، 2001) به بررسی میزان و نوع علائم در گروهی از امدادگران فعال در مقایسه با گروهی از امدادگران که به دلایل مختلف امکان شرکت در عملیات امدادرسانی در بم را نداشته اند، پرداخته شد.
    یافته ها
    بین نمره فرسودگی افرادی که در بم ارائه خدمت کرده اند با مدت حضور آن ها در بم همبستگی معنی داری در سطح 05/0 وجود داشت. میانگین نمرات علائم گروه شرکت کننده در عملیات در بم برابر با 23/16 و نمرات گروه گواه برابر 2/10 بود. آزمون T برای مقایسه دو میانگین برابر با 78/3 بود که در سطح 001/0 نشان دهنده سطح بالاتر علائم در امدادگران ارائه دهنده خدمات در بم می باشد.
    نتیجه گیری
    ارائه خدمات در سوانح سطح بالایی از فشار روانی و تنش را در امدادگران ایجاد می کند. بنابراین به منظور حمایت از امدادگران و کاستن از این فشارها و تنیدگی ها و پیشگیری از تبدیل آن ها به مشکلات شدیدتر روان شناختی، لازم است تا خدمات حمایتی روانی خاصی به امدادگران ارائه شده و مداخله هایی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی امدادی، زلزله بم، حمایت های روانی
  • سعید گیوه چی، مهدی قرخلو صفحه 8
    مقدمه
    پیشگیری، تخفیف اثر و آمادگی مهمترین ابعاد تشکیل دهنده فاز پیش از سانحه چرخه مدیریت سانحه می باشند، هدف از ارائه این مقاله شناسایی الگوهایی به منظور کاهش میزان حضور انسانی در منطقه 6 شهر تهران، به منظور پیشگیری یا تخفیف اثر پیامدهای احتمالی مخاطرات محیطی می باشد.
    روش ها
    در این پژوهش از تکنیکهای تصمیم گیری چند شاخصه استفاده شد و بدین منظور با استفاده از فرآیند مقایسه زوجی به بررسی گزینه های پیش رو جهت تغییر الگوی حضور انسانی در منطقه 6 پرداخته شد.
    یافته ها
    گزینه A4 (پخش فعالیتها در زمان) با امتیاز نهایی 0.27 بهترین گزینه می باشد و پس از آن گزینه A5 (تغییر در خطوط حمل و نقل شهری در محدوده مورد مطالعه)، با امتیاز نهایی 0.23 قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه پیشنهاد می گردد ساز و کارهای منطبق با الگو های فوق به ترتیب جهت کاهش نیروی انسانی در ساعات ویژه به منظور پیشگیری و کاهش اثر سوانح ناشی از مخاطرات محیطی مورد نظر برنامه ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت سوانح، شهر، جمعیت، الگو، تهران، مقایسه زوجی
  • محمدرضا هداوندی، فاطمه هداوندی صفحه 18
    مقدمه
    گام اول برنامه ریزی آموزشی، شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی است، که نقطه آغاز هرنوع آموزشی است. به میزانی که معاونین امور جوانان برای برنامه ریزی و مشارکت جوانان در فعالیت های امدادی و عام المنفعه فاقد معلومات، مهارت و توانایی ها باشند، نیاز به آموزش بیشتر احساس می گردد. هدف این تحقیق تعیین نیازهای آموزشی معاونین امور جوانان جمعیت هلال احمر است.
    روش ها
    روش تحقیق توصیفی و کاربردی بوده و جامعه آماری تمامی معاونین امور جوانان استان های کشور در سال 1385 هستند. به دلیل محدود بودن نمونه ها از روش شمارش کامل افراد (سرشماری) استفاده شده است. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بوده و شاخص های آمار توصیفی مورد استفاده فراوانی و درصد می باشد.
    یافته ها
    بیشترین دوره های آموزشی مورد نیاز معاونین امور جوانان هلال احمر روانشناسی نوجوانی و جوانی (49/14درصد)، مدیریت سرپرستی (59/11) و کمترین آن توانمند سازی نیروی انسانی (1درصد)، مدیریت استراتژیک (1 درصد)، مدیریت زمان (1 درصد)، کارگاه آموزشی ارتباط باNGO (1درصد)، بود.
    نتیجه گیری
    دوره های آموزشی مورد نیاز به ترتیب عبارتند از: روانشناسی نوجوانی و جوانی، مدیریت سرپرستی، برنامه ریزی عملیاتی، مدیریت امور فرهنگی، رفتار سازمانی، مدیریت سوانح و حوادث، مدیریت مشارکتی، بودجه بندی امور مالی، مدیریت و برنامه ریزی نیروی انسانی، گزارش نویسی، مدیریت گروه ها، مسائل نوجوانان و جوانان، جامعه شناسی جوانان، مدیریت بحران
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، معاونین امور جوانان، مدیران اجرایی، جمعیت هلال احمر
  • لیلا ذکریایی، حسین سپاسی مقدم، مهدی نجفی، سوسن فرحی زاد صفحه 30
    مقدمه
    یکی از راهکارهای کاهش تلفات و خسارات ناشی از زلزله ارتقای سطح آگاهی و آمادگی مردم جامعه از طریق اجرای مانور است. با توجه به این که تقریبا نیمی از جمعیت کشور را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند، اجرای مانور در مدارس از اهمیت خاصی برخوردار است. جمعیت هلال احمر به عنوان یکی از دست اندر کاران اجرای این مانور به منظور آگاهی از نظرات و پیشنهادات شرکت کنندگان در مانور و با هدف برنامه ریزی و اجرای بهتر آن در سال های آینده به ارزشیابی دهمین مانور زلزله و ایمنی در مدارس پرداخته است.
    روش ها
    تعداد 1500 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی (در دسترس)در این مطالعه پیمایشی وارد شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد 60 درصد دانش آموزان از عملکرد امدادگران جمعیت هلال احمر و آتش نشانی در برگزاری مانور رضایت دارند. حدود 50 درصد دانش آموزان در حد بسیار زیاد و زیاد از برنامه های تدارک دیده شده در مانور راضی هستند؛ اما بیش از نیمی از شرکت کنندگان اظهار کردند که از آموزش های امدادی مانورهای قبلی هیچ استفاده ای نکرده اند.
    نتیجه گیری
    در مجموع دانش آموزان از عملکرد مجریان و برنامه های مانور رضایت قابل قبولی داشتند؛ اما به منظور اجرای بهتر مانور بایستی بر کاربردی بودن برنامه ها و رعایت برخی نکات آموزشی ایمنی حین اجرای مانور تاکید بیشتری شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی مانور، مانور زلزله، مانور زلزله در مدارس، آموزش از طریق مانور
  • محمود مظفر، مجتبی مجد فریمانی، حسین دهستانی صفحه 39
    مقدمه
    یکی از فعالیت هایی که در چند سال اخیر توسط سازمان جوانان جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران اجرا شده است، طرح راهنمایی مسافرین نوروزی است. هدف این طرح کمک به انجام سفری ایمن (با ارائه توصیه ها و تاکیدات ایمنی و امدادی)، کمک به تامین آسایش و آرامش مسافرین (با اطلاع رسانی از مسیر و مقاصد سفر)، ترویج فرهنگ نوعدوستی و مهرورزی در بین جوانان (با توسعه مشارکت جوانان در خدمات عام المنفعه) و غنی سازی اوقات فراغت در ایام تعطیلات نوروزی است. به منظور بررسی طرح مسافران نوروزی در زمینه دیدگاه خدمت گیرندگان و رضایت آن، شناخت مردم از طرح مذکور و نهایتا بررسی برخی از نقاط قوت و ضعف مطالعه حاضر انجام گرفته است.
    روش
    روش تحقیق به صورت پیمایشی بوده که با استفاده از پرسشنامه ساخت یافته، در 30 استان و با حجم نمونه 3500 پرسشنامه پس از طی مراحل مربوط به اعتبار و پایایی پرسشنامه تکمیل شد.
    یافته ها
    به طور متوسط 76 درصد پاسخ گویان نگرش موافقی نسبت به ضرورت آموزش، آگاهی و همکاری با سازمان جوانان جمعیت هلال احمر برای داشتن سفری ایمن دارند. میزان رضایت مندی از خدمات ارائه شده توسط سازمان حاکی از آن است که به طور متوسط 2/82 درصد پاسخگویان در استان ها از خدمات ارائه شده سازمان رضایت دارند.
    نتیجه گیری
    کمک های امدادی برای مسافرین از اهمیت بالایی برخوردار است و سازمان جوانان جمعیت هلال احمر باید پرداختن به این مسائل را در اولویت قرار دهد.
    کلیدواژگان: مسافرین، طرح ملی راهنمایی مسافرین نوروزی، سازمان جوانان هلال احمر
  • فرانک سلیمانی صفحه 51
    مقدمه
    استفاده از ظرفیت های فکری و فرهنگی کشور می تواند کمک موثری در بهبود فعالیت های انسان دوستانه، جمعیت هلال احمر باشد؛ لذا هدف از این مطالعه؛ بررسی نگاه، مولانا، سعدی و حافظ به دلایل مختلف از جمله نگاه بشری و درک و جهان بینی گسترده ی فراتر از نژاد، ملیت، مذهب و توجه خاصی به مقوله صلح و آشتی در اشعارشان می باشد.
    روش ها
    در این تحقیق از روش توصیفی کتابخانه ای استفاده و اطلاعات مورد نیاز بر حسب موضوعات بشر دوستانه دسته بندی شد.
    یافته ها
    توجه مولانا به مقوله صلح را که عمدتا به وسعت اندیشه و سلوک عرفانی او بر می گردد و عوامل توجه سعدی به مقوله صلح را که ریشه در اجتماعی بودن و نحوه ی زندگی و تربیت و نگاه بشری سعدی دارد و عوامل توجه حافظ به مقوله ی صلح را که ریشه های اجتماعی اثر که در قالب رند تبلور یافته، به شیوه ای بدیع و نو آورده است.
    نتیجه گیری
    هر سه شاعر – مولانا و سعدی و حافظ – اندیشه ای بشری و جهانی، و به دور از تعصب و قشری نگری دارند و توصیه به صفات نیکی چون مدارا، بخشش، گذشت، احسان، بلندنظری، آزاد اندیشی، عیب پوشی، تساهل و تسامح که زمینه ساز برقراری صلح و آشتی است، در آثار هر سه شاعر جایگاهی خاص دارد.
    کلیدواژگان: صلح، آشتی، صلح کل، مولوی، سعدی، حافظ
  • فروه فضلی خانی، نگار حسنی صفحه 69
    مقدمه
    تجهیزات مورد استفاده در خیابان های شهری یا اصطلاحا مبلمان شهری، از اجزای ضروری و جدایی ناپذیر شهرها به شمار می روند. در این مطالعه تلاش بر این است تا ضمن شناسایی نقاط ضعف و قوت مبلمان شهری از نظر طراحی، ساخت، مکان یابی، نصب و از دیدگاه سوانح، تاثیر مبلمان شهری در افزایش بحران، پس از وقوع زلزله مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    روش ها
    در این پروژه آسیب پذیری هریک از عناصر ذکر شده، با توجه به استانداردهای رایج با وضع موجود مورد نقد و ارزیابی قرار گیرد. بدین منظور پس از بررسی اجمالی استانداردهای هر یک از عناصر مبلمان شهری، به تطبیق آنها با وضع موجود در سطح منطقه 6 تهران (میدان هفت تیر تا انتهای بلوار کشاورز) به عنوان یک مطالعه موردی، پرداخته شده است.
    یافته ها
    با در نظر گرفتن استانداردهای تحقق ساخته در این مطالعه عدم رعایت برخی نکات ضروری ایمنی در مبلمان شهری منطقه مورد بررسی (شامل: محل نصب، نحوه اتصالات، مقاومت سازه، قابلیت دسترسی، شکی مضاعف در هنگام حوادث) در موارد متعددی مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    علی رغم تدوین برخی استانداردهای ساخت و نصب تجهیزات شهری در سازمان زیبا سازی شهرتهران، ضوابط و استاندارد جامع و مناسبی در زمینه رعایت ایمنی مبلمان شهری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مبلمان شهری، مبلمان خیابانی، مبلمان فضای باز، تجهیزات شهری، ایمنی تجهیزات شهری، آسیب پذیری تجهیزات شهری
  • مقالات آموزشی
  • مهراب شریفی سده صفحه 83
    ارزیابی سانحه یکی از اولین اقداماتی است که پس از وقوع سانحه و در مرحله پاسخگویی ناگزیر از انجام آنیم، زیرا همه اطلاعاتی که برای کنترل، تدبیر و برنامه ریزی سانحه بدان نیاز داریم، در فرآیند ارزیابی فرآهم می آید. بنابراین بدون ارزیابی سانحه اتخاذ تصمیمات بر مبنای داده های ناقص و اطلاعات محدود، پاسخگویی به سانحه را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. فدراسیون جهانی صلیب سرخ و هلال احمر بر این واقعیت اذعان دارد که عملیات پاسخگویی به بحران، بدون ارزیابی(یا انجام ناقص آن) همیشه همیشه یک عملکرد ونتیجه ضعیف را بدنبال خواهد داشت. در این مقاله، سعی بر آن است تا مبانی ومفاهیم ارزیابی سانحه مورد بررسی قرار گیرد.
  • مقاله موردی
  • سعید رهبر سوره، یحیی زینالپور فتاحی صفحه 94
    زلزله شدید 3/6 ریشتری در ساعت 30/3 صبح روز 6 آوریل 2009 شهر L’Aquila و مناطق اطراف آن را در کشور ایتالیا لرزاند. در این زلزله نزدیک به 300 نفر جان خود را از دست دادند و نزدیک به 1000 نفر زخمی و بیش از 28000 نفر بی خانمان شدند. به گفته مسؤلین زلزله 6 آوریل شدید ترین زلزله در طی دهه اخیر در ایتالیا بوده است که در فاصله ای به مسافت 95 کیلومتر در شرق رم پایتخت این کشور به وقوع پیوست. این مقاله سعی بر آن دارد تا نحوه ارائه خدمات امداد و نجات توسط دولت و صلیب سرخ ایتالیا و نیز کمک های ارائه شده توسط فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر را در این زلزله تشریح نماید.
    کلیدواژگان: زلزله، ایتالیا، امداد و نجات
|
  • Barati Sadeh F Page 2
    Background
    Relief workers may encounter some mental symptoms in crisis situations such as fatigue, diminishing compatibility and job ability seriously and also job burnout. The present paper aims to study job burnout in a group of relief workers who gave relief services in Bam.
    Methods
    In this cross sectional research, by using questionnaires it is studied the type of symptoms in a group of active relief workers comparing with inactive ones in relief operations in Bam earthquake in 2004.
    Findings
    According to the research, there was a meaningful relation between active relief workers and their attendance duration (%05). The average score was about 16/23 and 10/2 for active relief worker and control group respectively. Also, T test was 3/78 which shows the gravity of the situation in active relief workers in %001 level in Bam.
    Results
    Working and giving services in crisis cause a lot of stress and mental tension in relief workers. Thus, in order to support and to reduce and prevent the psychiatric symptoms it is necessary to do some mental supportive services for relief workers.
  • Givehchi S., Gharakhlou M Page 8
    Background
    Prevention, mitigation and preparedness are the most important dimensions of pre-disaster management cycle. More than 75% of natural disasters have occurred in Iran; therefore, it is necessary to study about pre-disaster operation and mechanism in disaster management cycle. This paper aims to identify some patterns to decrease human presence in district 6 of Tehran and also to mitigate and prevent the probable environmental hazards effects.
    Methods
    It was studied the district 6 of Tehran by using the dual comparison of human presence based on multiple attribute decision-making techniques.
    Findings
    The findings show that A4 with 0.27 is the best alternative and the second alternative is A5 with 0.23 score.
    Conclusion
    According to the results, it is important for planners to pay attention to the mentioned mechanisms of decreasing human presence in disasters especially in environmental hazards mitigation and prevention.
  • Hadavandi M., Hadavandi F Page 18
    Background
    Identification and prioritizing of educational needs, which is important for all educational programs, is the first step in educational planning. It is necessary to increase education and training as far as the youth affairs deputies have lack of abilities, knowledge and skillful at planning and youth contribution in the field of relief activities. This paper aims to study and determine the educational needs of youth affairs deputies in Red Crescent society.
    Methods
    In this descriptive and functional research, all youth affairs deputies were surveyed in 2007. It is used of total counting because of the samples limitation. Also it is used of questionnaire; the descriptive statistic's indicators were percentage and frequency.
    Findings
    The more needed courses for youth affairs deputies are such as psychology of youth and adolescent (10%), the least are as: manpower ability improvement (1%), strategic management (1%), time management (1 %), educational workshop relating to NGO (1%) and camps management (1%).
    Conclusion
    The needed courses are as follows: Psychology of youth and adolescent, guardianship management, operational planning, cultural affairs management, organizational behavior, disaster management, contribution management, financial affairs budgeting, manpower planning and management, reporting, group's management, issues of youth and adolescence, youth sociology and crisis management.
  • Zakariaee L., Sepasi Moghaddam H., Najafi M., Farahi Zad S., Kaveh Firouz Z Page 30
    Background
    Maneuver is the most useful strategy to decrease the toll and mortality in a disaster and also to raise the people's awareness in the society. Performing maneuver in schools is so important hence we have a young population in the country. Red Crescent society, maneuver founder, aims to evaluate participant's views and suggestions with the purpose of better planning and performing in future
    Methods
    In this research, there were selected about 1500 ones by using of both non-probability sampling and questionnaire of data collection.
    Findings
    According to the findings, about 60% of students were satisfied with the function of relief workers of Red Crescent and Fire Department; about 50% were fully satisfied with the provided programs; about 50% of participants declared that they never used of the relief trainings in previous maneuvers.
    Conclusion
    The students were satisfied with the maneuver players function and programs. However, in order to better implementation there should be more emphasis on functional programs and safety training points.
  • Mozafar M., Majd Farimani M., Dehestani H Page 39
    Background
    Guiding the travelers in Norouz is one of the important activities which are done by Youth Organization of Red Crescent society. This plan follows some goals as, to help travelers to have a safe trip (by making relief and safety recommendations); to provide tranquility for them (by giving precise information about roads); to develop the culture of humanism and kindness among young people (by increasing youth contribution in charities); and also to improve various leisure facilities in Norouz. The present paper aims to study the mentioned plan, its weak and strength points and how people know about it.
    Methods
    By using of questionnaires in this survey research, there were selected and completed about 3500 samples in 30 provinces.
    Findings
    According to the findings, about 76% of responders had a positive view about the necessity of education. Also, they declared that for having a safe trip it is useful to cooperate with the Youth Organization of Red Crescent society. Over 80 % of responders were satisfied with the plan and the given services in all provinces.
    Conclusion
    Relief services are important for Norouz travelers; therefore, it should be the main important priority for Youth Organization of Red Crescent society.
  • Soleimani F Page 51
    Background
    By using intellectual and cultural capacities of a society it can improve the humanitarian activities in Red Crescent society. Thus, this paper aims to study the viewpoint of Hafez, Saadi & Molana- Iranian great poets- in different aspects such as humanitarian view and a comprehensive and immortal ideology to the subjects of peace and reconciliation beyond any race, religion and nationality.
    Methods
    In this descriptive research, it is used of library information based on humanitarian subjects.
    Findings
    Molana pays attention to peace regarding to his thoughts and mysticism. Saddi has a social viewpoint about peace based his life style, training and also concerning Hafez 's view about peace, he cares about peace socially in a new method.
    Conclusion
    Without any bias and stratification, Iranian great poets like Hafez, Saadi & Molana have a humanitarian and global idea about peace and recommend all for admirable characteristics such as forgiveness, kindness, concealment of other's fault and etc in their poems.
  • Fazli Khani F., Hasani N Page 69
    Background
    The used equipment in streets or urban furniture is the most important components of the cities. This paper aims to identify the weak and strength points of urban furniture not only in designing, building and positioning but also its influence on disasters increase after an earthquake.
    Methods
    This research has studied the vulnerability of the mentioned components based on current standards. In order to study all current standards of urban furniture and comparing them with the current status, the district 6 of Tehran city (Hafte Tir SQ - Blv. Keshavarz), as a case study, was selected.
    Findings
    Regarding to the studied standards in this research, some necessary safety points are ignored in urban furniture such as place and way of installation, structural resistance and availability.
    Conclusion
    There is not any suitable regulation and standard in the field of urban furniture in Tehran in spite of compiling the structure standards and urban furniture design.
  • Sharifi Sadeh M Page 83
    In the response phase the most important step is to assess disaster after occurrence. By disaster assessment, we can obtain all the needed information for controlling, decision-making and also disaster planning. Lack of disaster assessment causes you to make unsuitable decisions based on limited or inadequate data which leads to imperfect disaster response. According to IFRC, disaster response operation will have an unsuitable function without disaster assessment. This paper presents the principles and concepts of disaster assessment.
  • Rahbar Soureh S., Zeinalpour Fatahi Y Page 94
    A major earthquake struck LAquila and the cities around in Italy on Monday, April 6th 2009. At least 300 people were dead, 1,000 injured and 28000 has been made homeless. Officials said that this earthquake was the worst earthquake in Rome in the last decade. This paper aims to describe the way of giving services by government and Italy Red Cross Society and also donations of the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) in this earthquake.