فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:8 Issue: 3, 2017

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:8 Issue: 3, 2017

  • 122 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/10/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اصغر هدایی، مریم ملاشاهی صفحه 1
    مقدمه
    کاهش خسارت های جبران ناپذیر بحران های طبیعی در ایران به فهم صحیح علل و راه حل های کاهش آنها نیاز دارد. در این ارتباط، شناسایی شدت آسیب پذیری از جنبه های مختلف از جمله محیطی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و روانی و میزان آمادگی جامعه در برابر آنها، عوامل تعیین کننده اصلی بحران عنوان می شود. در این خصوص، مقاله حاضر به ارزیابی آسیب پذیری محیطی شهرستان طالقان پرداخته است.
    روش
    روش تحقیق در این مطالعه ترکیبی است. به طوری که ابتدا از روش دلفی و سپس از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده گردید. در مرحله اول، جامعه آماری شامل تمامی کارشناسان و خبرگان در زمینه موضوع مورد مطالعه بود که30 نفر با روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع هدفمند انتخاب شدند. منطقه مورد مطالعه شهرستان طالقان در استان البرز بوده است. در روش AHP ابتدا روایی و پایایی ابزار اندازه گیری از طریق تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. از آنجایی که مقدار شاخص KMO برابر 0.879 بوده است. تعداد نمونه برای تحلیل کافی بود که این کفایت نمونه گیری را می رساند. همچنین سطح معنی داری آزمون بارتلت کوچکتر از 5 درصد و ضریب آلفای کرونباخ 0.856 می باشد. نتایج نیز با استفاده از نرم افزار Expert Choice تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بخش های مرکزی، جنوبی و غربی در محدوده آسیب پذیری بالا قرار می گیرند و بخش های شمالی و تا حدودی شرقی در محدوده آسیب پذیری پایین قرار می گیرند. همچنین امتداد رودخانه طالقان و سرشاخه های آن نیز در محدوده آسیب پذیری بالا جای گرفته اند.
    نتیجه گیری
    تعیین و تحلیل آسیب پذیری محیطی به تنهایی نمی تواند متضمن حفاظت و بهبود کیفیت محیط زیست شود، بلکه باید به طور ملموس نتیجه این مطالعات در اختیار برنامه ریزان توسعه قرارگیرد تا اجرای پروژه های عمرانی را در آن منطقه قرار گیرد که میزان آسیب پذیری پایین دارد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان طالقان
  • عماد صالحی طادی، شهزاد برومند جزی، ناصر خانی صفحه 16
    همه روزه مردم سراسر جهان، با وقایعی روبه رو می شوند که منجر به مرگ، آسیب، تخریب اموال و اختلال در فعالیت های روزانه ایشان می گردد . این تجارب ناخوشایند به عنوان بحران های طبیعی یا انسان ساخت تلقی می شوند . ایران به علت شرایط جغرافیایی، از کشورهای بلاخیز دنیا محسوب می شود. عاملی که مدیریت بحران را در حوادث طبیعی تسهیل می کند وجود یک زنجیره یکپارچه از تمامی اجزا و خدمات امدادی و بشردوستانه است که به انسان های درگیر در حوادث عرضه می گردد و به عنوان زنجیره تامین بشردوستانه شناخته می شود .
    •: این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است و با هدف شناسایی عوامل موثر بر موفقیت زنجیره تامین بشردوستانه در سه دسته اصلی سازمان، محیط و فناوری و سپس اولویت بندی هر کدام با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و بهره گیری از اطلاعات و تجربیات 18 نفر از مدیران باتجربه جمعیت هلال احمر در سوانح به وسیله طراحی و توزیع پرسشنامه مقایسات زوجی در بین آنها انجام شده است . پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات کسب شده در نرم افزار اکسپرت چویس در 11 مورد اولویت بندی شده است .
    • ها: در این پژوهش که بر اساس تئوری TOE انجام شده است، سه شاخص اصلی سازمان، محیط و فناوری به عنوان شاخص های اصلی و 14 زیرشاخص با عناوین مدیریت ارشد، منابع انسانی، پشتیبانی، استراتژی و برنامه ریزی، فرهنگ سازمانی، مدیریت کیفیت شرایط حقوقی سیاسی، شرایط فرهنگی اجتماعی، شرایط جغرافیایی، فناوری محیط، آموزش فناوری و سیستم های اطلاعاتی شناسایی شدند .
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج، عامل سازمان با شاخص های شرایط مدیریت منابع انسانی، پشتیبانی، استراتژی و برنامه ریزی، فرهنگ سازمانی و مدیریت کیفیت در اولویت اول، عامل محیط با شاخص های شرایط حقوقی سیاسی، اقتصادی، فرهنگی اجتماعی، جغرافیایی و فناوری محیط در اولویت دوم و عامل فناوری با شاخص های آموزش فناوری و سیستم های اطلاعاتی در اولویت سوم قرار گرفته اند
    کلیدواژگان: بحران، زنجبره تامبن بشر دوساتانه، سازمان، محب، فناوری، تحلبل سلسله مراتبی
  • مرجان جوانبخش، پروین شفیعی مقدم، سید امیرحسین سرکشیکیان، کتایون جهانگیری صفحه 27
    مقدمه
    آموزش به عنوان مهم ترین عامل، کم هزینه ترین و کوتاه ترین زمان و مسیر برای پرورش نیروی انسانی در مدیریت موثر و بهینه سوانح است. هدف از پژوهش حاضر تطبیق برنامه درسی رشته مدیریت سوانح طبیعی و انسان ساخت در ایران و مدیریت اضطراری و بلایا در ایالات متحده است.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی براساس شیوه بردی[1] انجام گرفته، داده ها از پایگاه های اطلاع رسانی رسمی ملی و بین المللی و مستندات آموزش عالی کشور گردآوری شده است. برنامه ریزی درسی رشته های فوق در مقطع کار شناسی در موسسه آموزش عالی هلال ایران و دو دانشگاه Upper Iowa وAmerican Public در ایالات متحده مقایسه، تحلیل و بر مبنای آن پیشنهاداتی ارائه شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، موضوعات برنامه ریزی درسی در حیطه های علوم پایه، مدیریت عمومی، علوم اجتماعی و ارتباطات، علوم طبیعی و سوانح، علوم مدیریت بحران در ایران در مقاطع کاردانی و کارشناسی و گرایش های طبیعی وانسان ساخت برای تمامی مراکز ارائه دهنده و فراگیران ثابت و بدون تغییر و مبتنی بر نیاز بومی است. در دو دانشگاه مورد مطالعه ایالات متحده در هر دو گرایش هنر و علوم، موضوعات برنامه ریزی درسی در حیطه های فوق، متفاوت، اختیاری واز قابلیت انعطاف بالایی برخوردارست.
    بحث و نتیجه گیری
    موضوعات برنامه ریزی و محتوای دروس در هر دو مقطع و دو گرایش مذکور، مطابق با الگوی جهانی مدیریت بحران و با تاکید بر نیاز های بومی سوانح طبیعی و انسان ساخت ایران است. برای پوشش کامل نیاز های کشور استفاده از دروس اختیاری متنوع، منعطف، متناسب با نیاز فراگیران شاغل در نهادهای گوناگون و طراحی رشته های جدید با توجه به تنوع سوانح کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مطالعات تطبیقی، برنامه درسی جهانی، مدیریت سوانح، آموزش عالی
  • پیام حیدری، سکینه ورمزیار، چیا حکیمی صفحه 48
    مقدمه
    با توجه به این که گروه های امدادی، در تمام فازهای مدیریت سوانح نقش مهمی ایفا می کنند، افزایش آگاهی این گروه ها سبب مشارکت بیش تر در کاهش سوانح می شود. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی میزان آگاهی گروه های امدادی نسبت به علایم هشدار دهنده نصب شده روی ماشین های سنگین جاده ای می باشد.
    روش
    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل تمامی پرسنل گروه های امدادی (آتش نشانی، اورژانس، هلال احمر) مستقر در جاده های قزوین در سال 1394 بوده است که براساس گزارش های رسمی 115 نفر بوده اند. در این مطالعه از روش تمام شماری (سرشماری) بهره گرفته شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش میزان آگاهی پرسنل امداد نسبت به علائم هشداردهنده استفاده شد. روایی (براساس فرمول اس اچ لاوشه[1] معادل 82/0) و پایایی (ضریب آلفای کرونباخ 71/0) ابزار اندازه گیری محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون های آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک و نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متوسط درصد پاسخ های درست معادل 75/54 درصد بوده است. آتش نشان ها نسبت به سایر گروه ها از آگاهی بیشتری برخوردار بودند. به علاوه افراد با مدرک تحصیلی فوق دیپلم، با سابقه کاری کمتر از 12 سال و سنین 33 تا 35 ساله نسبت به علایم هشداردهنده نصب شده روی ماشین های سنگین جاده ای آگاهی بالاتری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار بین تحصیلات و میزان آگاهی پرسنل گروه های امدادی نسبت به علایم هشداردهنده، تشویق کارکنان برای شرکت در مقاطع بالاتر دانشگاهی، برگزاری دوره های آموزشی بیشتر در زمینه علایم هشداردهنده و مقابله با شرایط اضطراری در حوادث جاده ای در افزایش میزان آگاهی پرسنل گروه های موثر می باشد
    کلیدواژگان: آگاهی، گروه های امدادی، علایم هشداردهنده، ماشین های سنگین
  • مسعود فردوسی، محمد مسعود، سیروس ندری فتح آباد صفحه 56
    مقدمه
    بیمارستان به عنوان بازوی مهم ارائه خدمات بهداشتی- درمانی، اولین سطح ارجاع خدمات درمانی در بحران محسوب می شود که مکان یابی نامناسب آن، ضررهای اقتصادی و جانی غیرقابل جبرانی را به دنبال دارد. باتوجه به اهمیت این کاربری ها در زمان بحران، ضرورت توجه به اصول و ضوابط مناسب مبتنی بر رویکرد پدافند غیرعامل در مکان یابی و طراحی آنها اهمیتی دو برابر می یابد. هدف این تحقیق مشخص نمودن موارد مهم در مکان یابی بیمارستان ها با رویکرد پدافند غیرعامل است.
    روش
    این مقاله یک مطالعه مروری است که از روش کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی از بانک ها و پایگاه های اطلاعاتی، سایت مجلات تخصصی مرتبط با پدافند غیرعامل و مکان یابی بیمارستان و... استفاده شده است.
    یافته ها
    براساس یافته ها، محل های استقرار بیمارستان باید امن بوده و در کنار کاربری های سازگار قرار گیرد و از کاربری های ناسازگار فاصله داشته باشد. از موارد قابل توجه در مکان یابی بیمارستان با رویکرد پدافند غیرعامل می توان به امن بودن مکان بیمارستان (دوری از مراکز خطرآفرین)، دسترسی به مسیرهای تندرو و مترو، نزدیکی به مناطق پرجمعیت، پراکندگی در سطح شهر، نزدیکی به فضاهای سبز و مکان های باز و مراکز آتش نشانی و دور بودن از گسل ها و رودخانه ها اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که یکی از مهم ترین عوامل موفقیت یک مرکز درمانی، موقعیت آن است. لذا برای تعیین موقعیت بیمارستان به منظور پاسخگویی در مواقع بحرانی، مکان آن باید طوری انتخاب شود که در زمان رخداد حوادث طبیعی و انسان ساخت دچار کمترین آسیب شده، دسترسی مردم آسیب دیده به آن آسان و قابلیت گسترش داشته باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بیمارستان، پدافند غیرعامل، بلایا، ایران
  • سوده کافی، مائده سادات اعتصامی، محمدحسین عبدالهی، مهناز شاهقلیان صفحه 70
    مقدمه
    همواره کیفیت تصمیم گیری مدیران بازه گسترده ای از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد که این مسئله به ویژه در بحبوحه بحران ها اهمیت بیشتری می یابد. در این خصوص، این پژوهش به بررسی رابطه سرسختی و تاب آوری با خودکارآمدی مدیران جمعیت هلال احمر در بحران ها پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تمامی مدیران جمعیت هلال احمر کشور (2000= N) در نظر گرفته شد. نمونه مورد مطالعه شامل150 مدیر فعلی، اسبق و بازنشسته ده سال اخیر جمعیت هلال احمر با حداقل مدیریت و فرماندهی دو حادثه در کارنامه کاری بود. اطلاعات به روش نمونه گیری دردسترس در سه مقطع مدیران ارشد، میانی و پایه در جمعیت هلال احمر مرکزی و جمعیت هلال احمر استان های تهران، گیلان، گلستان، قم، البرز، اصفهان، آذربایجان غربی، کرمان، سیستان و بلوچستان، یزد و ایلام با استفاده از چهار پرسشنامه دموگرافیک، سرسختی روانشناختی بارتون[1] ، خودکارآمدی شرر و همکاران[2] و تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS)[3] جمع آوری شد. روایی و پایایی ابزارهای اندازه گیری سنجش و تایید شد و داده های حاصل از پرسشنامه ها نیز از طریق محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره از طریق نرم افزار آماری 22-SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، بین تاب آوری با خودکارآمدی رابطه معنی داری در سطح 0.01 وجود دارد. همچنین همه زیرمولفه های تاب آوری به جز مولفه «تاثیرات معنوی» با مولفه خودکارآمدی همبستگی معنی داری در سطح 0.01 دارند. در ضمن، نه فقط نمره کل سرسختی با خودکارآمدی در سطح معنی داری 01/0 همبستگی دارد، بلکه این همبستگی بین تمامی زیرمولفه های سرسختی با خودکارآمدی نیز تایید شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش که موید ارتباط معنادار مولفه های کارآمدی، سرسختی و تاب آوری بود، می توان نتیجه گرفت که کارآمدی یک مدیر را می شود با تقریب قابل اطمینانی از روی میزان تاب آوری و سرسختی آن مدیر پیش بینی کرد. همچنین رابطه سرسختی با تاب آوری از این حیث اهمیت دارد که باور فرد به توانمند بودن، شناخت، نگرش، رفتار و عملکرد فرد را برای استفاده از تمام ظرفیت ها به منظور تاب آوری در شرایط دشوار شکل می دهد. [13]
    کلیدواژگان: سرسختی، تاب آوری، خودکارآمدی، مدیران بحران
  • الهه هوشمند، حسین ابراهیمی پور، حبیب الله اسماعیلی، علی وفایی نجار صفحه 81
    مقدمهدر تمام دنیا، عابران پیاده یکی از قربانیان حوادث رانندگی هستند. این افراد در عین این که سهم اندکی در تخلفات منجر به تصادف دارند، اما از قربانیان اصلی این حوادث محسوب می گردند. پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی تصادفات عابران پیاده در شهر مقدس مشهد انجام شده است.
    روش
    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی است. جامعه آماری شامل همه گزارش های صحنه تصادف مربوط به عابران پیاده ثبت شده پلیس در سال های90 تا 94 در شهر مشهد می باشد که براساس این گزارش رسمی طی این سال ها 5636 تصادف اتفاق افتاده است. با بررسی گزارش های صحنه تصادف که توسط پلیس تدوین شده بود و با استفاده از یک فرم استاندارد، داده ها گردآوری شده است. روایی محتوا با استفاده از فرمول اس اچ لاوشه معادل 0.83 و پایایی با محاسبه روش آلفای کرونباخ (0.81) به دست آمد. برای تحلیل داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی، آزمون کای دو و بسته نرم افزاری SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    طبق نتایج، در بین سال های90 تا 94، 5636 تصادف در شهر مشهد اتفاق افتاده است که 5568 مورد جرحی، 46 مورد فوتی و 22 مورد هم جرحی- فوتی بوده است که بیشترین آمار جرحی و فوتی مربوط به شرق مشهد می باشد. دو مورد از علل اصلی تصادفات مربوط به عدم رعایت حق تقدم (38.9 درصد) و عدم توجه به جلو (19.7 درصد) می باشد. بیشترین میزان تصادف در رده سنی 20 تا 30 سال اتفاق افتاده است (13درصد) و مردان بیشتر از زنان (62 درصد) دچار آسیب شده اند. همچنین پوشیدن لباس تیره توسط عابران احتمال بروز تصادفات را 3 برابر می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش عمومی مردم در زمینه نحوه پوشیدن لباس در شب، عبور از محل های مشخص شده و همچنین بهبود وضعیت معابر می تواند به میزان زیادی در کاهش میزان آسیب های ناشی از تصادفات عابران پیاده موثر باشد.
    کلیدواژگان: تصادف، عابر، مشهد، جراحت، فوت
  • فاطمه زهرا جعفری، سجاد رشید، کاظم خرم دل، فیض الله جعفری صفحه 92
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی فرسودگی شغلی براساس ابعاد خودکارآمدی در کارکنان جمعیت هلال احمر استان فارس است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی پیمایشی و طرح مطالعات همبستگی است. جامعه آماری را نیز تمامی کارکنان جمعیت هلال احمر استان فارس سال 1395 تشکیل می دهند. نمونه آماری شامل 128 نفراز کارکنان هلال احمر بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای از طریق جدول مورگان انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و پرسشنامه خودکارآمدی شغلی ریگز و نایت صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار 21-SPSS در دو سطح آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد فراوانی) و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از این بود که خودکارآمدی قدرت پیش بینی برای فرسودگی شغلی دارد (001/0>p) و از بین ابعاد آن، خودکارآمدی فردی قوی ترین پیش بین فرسودگی شغلی است. (48/0=B)
    نتیجه گیری
    نتایج بر اساس بنیان های نظری تبیین شد و یافته ها بحث شد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خودکارآمدی شغلی، هلال احمر فارس
  • مقاله آموزشی
  • اولویت بندی مداخله در بافت های فرسوده شهری برای مدیریت بحران قبل از وقوع (نمونه موردی: محله سرخاب تبریز)
    غلامرضا مختاری، محمدعلی سالکی ملکی، معصومه قاسمی صفحه 102
|
  • Ali Asghar Hodaee, Maryam Mollashahi Page 1
    Background
    Reducing the irreparable damages of natural crises in Iran requires proper understanding of the causes and crisis reduction solutions. In this regard, identifying the severity of vulnerability in different aspects are the major determinants of the crisis including environmental, social, economic, cultural and psychological and preparedness level of the society against them. Therefore, the present paper aims to assess the environmental vulnerability of Taleqan County.
    Method
    In this study combined methods was used. First, Delphi method and then analysis hierarchical process (AHP) method were used. In the first stage, all experts and certified people (30) in the subject matter were selected and studied by using purposeful sampling method in Taleqan County city in Alborz province. In the AHP method, validity and reliability were investigated using exploratory factor analysis. Since the KMO index was 0.879, the sample number was sufficient for analyzing this sampling adequacy. Also, the significance level of Bartlett test was less than 5% and the Cronbach’s Alpha coefficient was 0.856. The results were also analyzed by using Expert Choice software.
    Findings: The results show that the central, southern and western parts are located in high vulnerability zone and the northern and somewhat eastern parts are in the low vulnerability zone. Also, Taleqan County River and its slopes is a high-vulnerable zone.
    Conclusion
    Identification and analysis of environmental vulnerability alone cannot entail the preservation and improvement of the quality of the environment, but should be specifically targeted to the development planners in order to carry out development projects in the area with a low level of vulnerability.
    Keywords: vulnerability, hierarchical analysis, Taleqan County
  • Emad Salehi, Shahzad Boroumand Jazi, Naser Khani Page 16
    Background
    People around the world usually face disasters which lead to death, injury, property damage and disruption of daily activities. These unpleasant experiences related to natural or manmade disasters. Iran is a disaster prone country due to its geographical conditions. However, the factor which facilitates crisis management in natural disasters deals with an integrated chain including of all humanitarian services and components which prepared to help involved people. It is known as humanitarian supply chain.
    Method
    In this applied research which is done to identify the effective factors on success of humanitarian supply chain based on three main groups including organization, environment and technology. The priority of each group is done by using hierarchical analysis and utilizing the information and experiences of 18 experienced managers working in Red Crescent society. By using paired comparison questionnaire, 18 experienced managers working in Red Crescent society were selected and studied. Then the collected data was analyzed via export choice 11.
    ◾: In this research which is based on TOE theory, three main indicators such as organization, environment and technology considered as the main indicators and also 14 sub-indicators were identified such as senior management, human resources, support, strategy and programming, organizational culture, quality management of the situation political rights, social-cultural conditions, geographical conditions, environmental technology, technology education, information systems.
    Conclusion
    According to the results, organizational factor with indicators including human resource management, logistic, strategy and planning, organizational culture, and quality management refer to first priority. Environmental factor including political rights, economy, social culture, geography and technology is the second priority. Technological factor including training technology and communication systems refer to third priority.
    Keywords: crisis, humanitarian supply chain, organization, environment, technology, hierarchical analysis
  • Marjan Javanbakhsh, Parvin Shafiei Moghadam, Seyyed Amirhossein Sarsikian Page 27
    Background
    The most important factor in effective management of natural and man-made disasters is human resources. The least expensive and the shortest time and route to upbringing human resources as valuable assets to provide efficient and effective service in disasters is education. The objective in this survey is curriculum development comparison at U.S.A. Universities “disaster and emergency management” major and Iran institutes “man-made and natural disaster management” major.
    Method
    The research is comparative with interpretative approach. Data is collected by international and national formal informative bases. At first, two curriculum developments in B.Sc. level were compared each other, and then some offers were suggested based on analyzing of their similarities and differences, after categorization of their kinks.
    Findings: In Iran, despite of interest, talent and occupational requires of students in all center, curriculum development and content in field of science, general management, social science and communication, natural science and disaster, disaster management in both Associate and B.Sc. levels are changeless and invariable. Optional and selective lessons were not designed.
    Conclusion
    The curriculum development and content in both levels and in both man-made and natural disaster is considered according to disaster management global pattern to emphasis on national and local needs. Using of optional, variable and high flexible lessons in the curriculum development and content appropriate to interest, talent and occupational requires of students is suggested to effective disaster management in Iran. In according to variety of disasters in Iran, new courses designing with professional curriculum development to each group of disaster and emergencies situation is necessary.
    Keywords: comparative study, global curriculum, disaster management, higher education
  • Payam Heydari, Sakineh Varmazyar, Chia Hakimi Page 48
    Background
    Due to the fact that relief teams play an important role in all management phases of accidents, increasing awareness of these groups contributes to the increased participation in the reduction of casualties. Therefore, the aim of this study was to investigate the awareness of relief groups about the warning signs installed on heavy road vehicles.
    Method
    In this descriptive-applied research, all personnel of relief groups (Firefighting, Emergency and Red Crescent) who have been located in Qazvin roads were selected in 2016. According to the official reports, 115 people were studied by using census method. For data gathering, a questionnaire is used to measure the level of awareness of relief personnel in relation to warning signs. Validity and reliability were calculated based on Lawshe’s formula (0.82) and alpha cronbach’s (0.71) respectively. Data was analyzed using descriptive statistics and logistic regression tests and SPSS-18.
    Findings: The results are as follows: the average percentage of responses was exactly 55.1% and firefighters’ awareness was more than other groups. In addition, people with an associate degree, less than 12 years of work experience and ages 33 to 35 years had higher awareness of warning signs installed on heavy road vehicles.
    Conclusion
    According to the significant relationship between education and awareness level of relief staff about warning signs, there are several factors that increase the level of personnel knowledge such as encouraging employees to participate in higher academic levels, holding training courses more about warning signs and dealing with emergencies in road accidents in order to improve personnel’s level of knowledge
    Keywords: awareness, relief groups, warning signs, heavy vehicles
  • Masoud Ferdosi, Mohammad Masoud, Sirous Nadri Page 56
    Background
    Hospitals as the strong part in providing health services to people considered the first referral place for health care in crises; so locating hospitals in a wrong place leads to both irrecoverable financial losses and human casualties. However, due to the significance of these applications in crisis, the importance of paying attention to the proper principles and criteria become more and more based on passive defense approach in locating and designing them. This study aims to determine the importance items in the locations of hospitals with the passive defense approach.
    Method
    In this review study, the library method and internet searching from databases and specialized journals related to passive defense and locating of hospitals and etc. have been used.
    Findings: According to the results, hospitals location should be secure and far from incompatible uses. The most significant cases in locating hospitals with a passive defense approach are as follows: safety of hospital location (avoiding of hazardous centers); access to high-speed routes and subway, proximity to densely populated areas, city scattering, proximity to green and open spaces and firefighting centers and away from faults and rivers.
    Conclusion
    The results show that an appropriate location is one of the most important factors in success of a healthcare center. Thus, in order to respond affected people in times of crisis, the hospital location should be chosen so as to minimize damages during natural and man-made disasters and to expand it and also affected people should have easy access.
    Keywords: locating, hospital, passive defense, disasters, Iran
  • Soodeh Kafi, Maedeh Sadat Etesami, Mohammad Hossein Abdollahi, Mahnaz Shahgholian Page 70
    Background
    Quality of decision making by managers always affects a wide range of people and this issue is especially important in the midst of crises. In this regard, this research aims to study the relationship between resilience with self-efficacy of disasters managers of Red Crescent society in crises and disasters
    Method
    In this descriptive-correlational study, all managers (2000) were studied. Current, former and retired of 10-years managers (150) were selected with a minimum of management and commanding of two incidents in their work schedule. Data were collected by convenience sampling in three sections: senior, middle and junior managers in Red Crescent societies of Tehran, Gilan, Golestan, Qom, Alborz, Isfahan, West Azerbaijan, Kerman, Sistan and Baluchistan, Yazd and Ilam provinces. Data were gathered by using four questionnaires of Demographics, Barton's Psychological Hardiness, Sherer General Self-Efficacy Scale (SGSES) and et al, and also Conner & Davidson Resilience (CD-RIS). Validity and reliability were measured and confirmed and data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by using SPSS-22.
    Findings: According to the results, there is a significant relation between self-efficacy and resilience components. (0.01) However, all sub-components of resilience have a significant correlation with self-efficacy except "spiritual influences" at significance level of 0.01. Meanwhile, not only the total hardiness score is correlated with self-efficacy at a significant level of 0.01, but also the correlation between all the sub-components of hardiness with self-efficacy has also been confirmed.
    Conclusion
    According to the findings which confirm the significant relationship between efficiency, hardiness and resiliency components, it can be concluded that the effectiveness of a manager can be predicted with a reliable approximation based on the level of resilience and hardiness of the manager. Also, the relationship of resilience is important to shape the individual's belief, ability, knowledge, attitude, behavior, and performance for using all capacities in order to resist in difficult circumstances
    Keywords: hardiness, resilience, self-efficacy, crisis managers
  • Elaheh Hooshmand, Hossein Ebrahimipour, Habibollah Esmaili, Ali Vafaee Najar Page 81
    Background
    Pedestrians are one of the victims of traffic accidents in the world. While few of these violations have resulted in the accidents but people are the main victims of the road accidents. This study aimed to evaluate the pattern of pedestrian accidents in the holy city of Mashhad in 2015.
    Method
    This research is a descriptive-applied study which is done in Mashhad in 2015. Data (about 5636 accidents) was investigated and gathered by police reports in standard form in 2012 to 2015. Content validity and reliability were calculated by Lawshe formula (0/83) and Cronbach’s alpha (0/81). Data was analyzed by using SPSS software to determine the frequency, percentage, mean, standard deviation and Chi-square tests and analysis of variance.
    Findings: According to the results, 5636 traffic accidents have occurred in the city of Mashhad which 5568 people are injured, 46 died and 22 persons had death- injuries in 2011 to 2015. However, the highest death and injury rate occurred in east of Mashhad. Two of the main causes of the accident are the observance of the right of priority (yield) (38.9%) and not paying attention to the front (19.7%). The highest accident rate occurred in the age groups between 20 and 30 years (13%) and men were more affected than women (62%). Also, wearing dark and black clothing by pedestrians triples the risks of accidents.
    Conclusion
    The results show that public education on how to wear cloths at night, to cross the specified places and to improve the roads can be effective in order to reduce injuries of pedestrians caused by accidents.
    Keywords: accident, pedestrian, Mashhad, injury, dead
  • Fatemeh Zahra Jafari, Sajjad Rashid, Faizollah Jafari Page 92
    Background
    The aim of the current study was the prediction of job burnout based on self-efficacy dimensions in the Fars Province Red Crescent society crew.
    Method
    It was a cross-sectional survey and solidarity studies plan. The research population consisted of all of the Fars Province Red Crescent society’s staff who was working at 2016. The statistical samples included 196 staff members who were selected by random classification method through Morgan’s Table. Data compilation was done using Maslach job burnout inventory and Rigs and Nites job self-efficacy questionnaires. Data were analyzed using SPSS21 software on two statistic Descriptive levels (Average Standard deviation Frequency and Frequency percentage) and inferential statistics.
    Findings: The findings indicated that self-efficacy had strong predicted ability for job burnout (p
    Conclusion
    The results were explained base on theoretical foundations and the findings were discussed.
    Keywords: Burnout, job self-efficacy, job burnout, Red Crescent Fars