فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:9 Issue: 1, 2017

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:9 Issue: 1, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا مهدوی، زهرا ملامحمدعلیان مهریزی *، مهندس صمد طلایی شمس، ابراهیم جهانگیر صفحه 1
    مقدمه
    یکی از مسائل قابل تامل در مدیریت سوانح، مساله حوادث و سوانح جاده ای می باشد که از موارد مهم آن شاخص های انتخاب محل استقرار مراکز امدادی در جاده است. در کشور ما به سبب تعدد و تفکیک مسئولیت ها در سوانح جاده ای، سازمان های زیادی به عنوان پاسخگو به چنین سوانحی دارای وظیفه قانونی هستند که از جمله آن ها می توان به جمعیت هلال احمر، اورژانس، راهداری، پلیس راه اشاره کرد. تحلیل مکانی مراکز امدادی در طول جاده ها، باتوجه به ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی، فاکتور مهمی در کاهش آسیب پذیری مدیریت سوانح جاده ای به شمار می رود. تحقیق حاضر سعی دارد تا به این سوال پاسخ دهد که آیا مکان استقرار مراکز امدادی براساس شاخص های متناسب صورت پذیرفته است یا خیر؟
    روش
    نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش مطالعه پژوهش اسنادی، تحلیلی و پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها منابع کتابخانه ای، آماری، اینترنت و نقشه ها می باشد که به شیوه ترکیبی با استفاده از مدل های کاربردی مورد مطالعه قرار گرفته اند. مدل های استفاده شده در این تحقیق AHP و سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که بخش بسیار مهم و دارای اولویت در محورهای مورد بررسی فاقد پوشش امدادی است. مطابق اولویت بندی به دست آمده، به جز در محور تهران- هراز در دو محور دیگر توسعه پایگاه های امداد و نجات هلال احمر ضروری به نظر می رسد. خلاء پایگاه بین شهری اورژانس در هر سه محور به ویژه محورهای تهران- هراز و تهران- فیروزکوه نیز مشهود است. در ادامه، نتایج تحقیقات نشان داد که بخشی از منتهی الیه محور تهران- فیروزکوه نیازمند احداث راهداری و همچنین محدوده شهر فیروزکوه تا مرز استان مازندران و محور تهران- ورامین نیز نیازمند مطالعه و بررسی در خصوص احداث پاسگاه پلیس راه می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سوانح جاده ای، مراکز امدادی، تحلیل مکانی، محورهای جاده ای استان تهران
  • نغمه جعفریان *، حسین حاتمی نژاد، محمدرضا مبهوت صفحه 15
    مقدمه
    مدیریت بلایای طبیعی نیازمند شناخت ماهیت، ارزیابی های دقیق، برنامه ریزی و سپس ارائه راه کار مناسب می باشد. امروزه اکثر برنامه ریزی های صورت گرفته در زمینه مدیریت زلزله به بازه زمانی حین و بعد از وقوع بحران محدود شده است و کمتر به برنامه ریزی های پیش از وقوع زلزله توجه می شود. از میان برنامه های کاهش مخاطرات می توان تاب آوری را برنامه ای دقیق تر وموفق تر به دلیل توجه آن به ابعاد اجتماعی و اقتصادی از دیگر ابعاد قابل ارزیابی یک شهر دانست. طبق آیین نامه طراحی ساختمان، شهر بجنورد واقع در استان خراسان شمالی جزء شهرهایی با آسیب پذیری زیاد می باشد و همچنین پیشینه شهر نشان می دهد که درطول سالیان شاهد زمین لرزه های گسترده ای بوده است. هدف از انتخاب پژوهش ارزیابی میزان تاب آوری معیارهای اجتماعی و اقتصادی شهر بجنورد و نیز شناسایی ضعف های زیرمعیارهای مورد ارزیابی در پژوهش می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه انجام، توصیفی- تحلیلی است؛ بدین صورت که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای همه تعاریف و معیارهای مورد ارزیابی مناسب شهر بجنورد استخراج گردید، سپس در روش میدانی میزان تاب آوری شهر با استفاده از روش سلسله مراتبی و SPSS سنجیده شد. در پایان برای سنجیدن معناداری میان تاب آوری شهر و پایداری، با استفاده از روش همبستگی پیرسون میزان معناداری در معیارهای اجتماعی و اقتصادی ارزیابی شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد شهر بجنورد با وجود 3 منطقه موجود، میانگین تاب آوری اجتماعی در مناطق1، 2 و مهر به ترتیب 03/89 درصد ، 04/87 درصد، 53/86 درصد و در کل شهر 67/87 درصد می باشد؛ همچنین میانگین تاب آوری اقتصادی در مناطق1، 2 و مهر به ترتیب مساوی است با 31/49 درصد ، 69/47 درصد ، 59/39 درصد و در کل شهر 50/45 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد شهر بجنورد با ضریب همبستگی در معیار اجتماعی 020/0- باSig 936/0 فاقد معناداری و در معیار اقتصادی با ضریب همبستگی 632/0 با Sig05/0 دارای معناداری می باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، تاب آوری اقتصادی، زلزله، بجنورد
  • سعید یزدانی، مهندس کیانا جاسم پور * صفحه 27
    مقدمه
    از جمله اقداماتی که سعی دارد تهدیدات خارجی متوجه آسیب پذیری های داخلی نشود پدافند غیرعامل است. در طراحی و معماری نوین علاوه بر نظر داشتن به شرایط محیطی و فیزیکی، توجه به اصول دفاعی و پدافند اعم از عامل و غیرعامل نیز مهم است. اهمیت این موضوع در مناطق مرزی با توجه به شرایط خاص جغرافیایی و سیاسی این مناطق دو چندان می شود. سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چه معیارهایی را باید در مکان یابی کاربری ها مدنظر قرار داد تا امنیت لازم تامین گردد؟ هدف از این پژوهش اولویت بندی بین مناطق مناسب برای مکان یابی نقاط سکونتی جدید یا سایر زیرساخت های شهری براساس شناسایی معیارهای موثر بر این اولویت بندی است.
    روش
    بر این اساس در چارچوب روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، در مرحله جمع آوری اطلاعات و داده های اولیه، از مطالعات کتابخانه ای، برداشت های میدانی، مصاحبه با صاحب نظران و توزیع پرسشنامه بین خبرگان مربوطه استفاده شد و پس از تحلیل اطلاعات وضع موجود شهر اسلام آباد غرب با کمک روش SWOT، معیارهای اصلی موثر در فرایند مکان یابی این شهر تعیین گردید. در مرحله بعدی اقدام به وزن دهی این معیارها با استفاده از روش[1]AHP شد و با استفاده از تکنیک مقایسه زوجی محدوده های امن شهر اسلام آباد اولویت بندی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که سه معیار به عنوان عوامل اصلی موثر در فرایند مکان یابی شهر اسلام آباد غرب وجود دارد. این معیارها عبارتند از 1) چگونگی دسترسی به زیرمعیارهایی مانند شریان های اصلی، تاسیسات زیربنایی و روبنایی؛ 2) نبود دید هوایی مستقیم؛ 3) موقعیت محدوده با زیرمعیارهای پستی و بلندی زمین، دوری از مکان های مخاطره آمیز و سیل گیر، دوری از کاربری های ناسازگار.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد معیارهای دسترسی و موقعیت محدوده بین سایرمعیارهای مکان یابی مناطق امن این شهر مرزی بیشترین میزان تاثیرگذاری را دارند و در واقع از اهمیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: شهرسازی، پدافند غیرعامل، روش تحلیل سلسله مراتبی، مناطق مرزی، تهدید
  • احسان حبیبی *، علی محمد اصلانی صفحه 46
    مقدمه
    بیمارستان ها علاوه بر اینکه دارایی های بسیار با ارزشی هستند، نمایانگر رفاه و سلامت جوامع نیز می باشند. تخریب یک بیمارستان یا آسیب به آن در اثر حریق، ممکن است باعث آسیب دیدن بیماران و کارکنان و سلب اعتماد مقامات محلی شود و به موجب آن خدمات سلامت به صورت صحیح ارائه نگردد. این تحقیق با هدف بررسی ارزیابی ریسک حریق به صورت کمی و تاثیر تیم مدیریت بحران آموزش دیده بر سطح ریسک حریق انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، ابتدا با استفاده از روش ارزیابی ریسک حریق برای مهندسان (FRAME)، ریسک حریق برای 15 بخش بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) فریدونشهر محاسبه شد. تیم مدیریت بحران بیمارستان تشکیل و آموزش دیدند، بعد از آن میزان تاثیر تیم مدیریت بحران در سطح ریسک محاسبه شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-20 در سطح معنی داری 05/0P< با آزمون ویلکاکسون تحلیل شد.
    یافته ها
    به طور میانگین، ریسک حریق ساختمان ها و محتویات آنها 51 /±0 57/0، ریسک حریق برای ساکنان 37 /±2 60/4 و ریسک حریق فعالیت ها 56 /±1 81/1 بود. با توجه به حد غیرقابل قبول در روش FRAME، ریسک حریق فعالیت ها و ساکنان در محدوده غیر قابل قبول نامطلوب بود. وجود تیم مدیریت بحران آموزش دیده، ریسک حریق را به طور متوسط 04/31 درصد کم کرده بود و این تاثیر در کاهش ریسک حریق معنی دار بود. (05/0P<)
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت نامطلوب ایمنی حریق در بیمارستان مورد مطالعه، در صورت ایجاد و سازمان دهی تیم مدیریت بحران در بیمارستان می توان تا حد نسبتا زیادی ریسک حریق را کاهش داد.
    کلیدواژگان: حریق، ریسک، ارزیابی ریسک، بیمارستان
  • الناز علی اصل خیابانی *، ابوالقاسم صادقی نیارکی، مصطفی قدوسی صفحه 56
    مقدمه
    زلزله به عنوان یکی از مهم ترین ناملایمات طبیعی زمین، همواره در زمان کوتاهی، خسارات غیرقابل جبرانی را به پیکره سکونت گاه های بشری وارد می کند. تحقیقات نشان می دهد 24 ساعت اولیه پس از وقوع زلزله، ازاین جهت که در این ساعات بیشترین احتمال زنده ماندن قربانیان حادثه وجود دارد، فرصتی طلایی برای کمک به حادثه دیدگان است. بنابراین تخصیص بهینه گروه های امداد و نجات به مناطقی که از میزان آسیب پذیری بیشتری برخوردارند، در کاهش تعداد تلفات موثر است. برای نیل به این هدف لازم است که نقشه آسیب پذیری مربوط به منطقه موردمطالعه مشخص شود تا نیروهای امداد در صورت بروز زلزله با آگاهی قبلی از آسیب پذیری مناطق، در سریع ترین زمان ممکن به منطقه موردنظر اعزام شوند.
    روش
    این مقاله رهیافت تصمیم گیری چندمعیاره مبتنی بر سیستم اطلاعات مکانی را با هدف شناسایی مهم ترین عوامل تشدیدکننده آسیب رسان حاصل از زلزله در منطقه 1 تهران و تهیه نقشه آسیب پذیری به کار می گیرد. چارچوب تصمیم گیری چندمعیاره، عوامل محیطی و انسان ساخت را دربر می گیرد. پس از انتخاب شاخص های تاثیرگذار در مکان یابی مناطق آسیب پذیر، نقشه های پایه ورودی که بر اساس آسیب پذیر یا عدم آسیب قسمت های مختلف منطقه به صورت باینری به دست آمده اند، تهیه گردید. درنهایت برای تلفیق لایه ها از دو روش بولین و هم پوشانی شاخص استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که حدود 12 درصد از مساحت کل منطقه مطالعاتی در گروه آسیب پذیری زیاد، 45 درصد در گروه متوسط و بقیه منطقه که حدود 43 درصد از مساحت را شامل می شود، در دسته آسیب پذیری کم طبقه بندی می شوند. همچنین با توجه به اینکه این تحقیق در دو روش بولین و هم پوشانی شاخص صورت گرفت، نتایج حاصل از هر دو روش نمایانگر این بود که منطقه دربند و خیابان های اطراف آن به عنوان آسیب پذیرترین قسمت های منطقه 1 شهر تهران پس از وقوع زلزله می باشند، و این بدین جهت است که در این منطقه تمامی شاخص های درنظرگرفته شده برای تعیین آسیب پذیری، نامطلوب هستند. با توجه به نقشه آسیب پذیری به دست آمده بر اساس عرض معابر، نیاز به تعریض خیابان ها در بخش های مرکزی منطقه و به دلیل کمبود راه های مواصلاتی در شمال منطقه موردمطالعه، ایجاد راه های استاندارد و با عرض مناسب در بخش های شمالی منطقه یک شهر تهران احساس می گردد. همچنین با توجه به نقشه زمین شناسی تهیه شده و آسیب پذیر بودن بخش اعظمی از این منطقه، در هنگام ساخت وساز باید تمامی استانداردهای ساختمان سازی رعایت گردد تا از بروز حادثه جلوگیری شود.
    نتیجه گیری
    در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت، باید قبل از وقوع زلزله برنامه های مدیریتی برای کاهش آسیب پذیری در مناطق با آسیب پذیری بالا انجام شود؛ ازجمله این اقدامات می توان به جانمایی درست و بهینه مراکز امدادرسانی و درمانی نسبت به مراکز بحران و آسیب پذیر و همچنین رعایت استانداردهای ساختمان سازی به ویژه در مناطق مجاور گذرگاه ها اشاره کرد. در مرحله بعد، پس از وقوع زلزله با اطلاع قبلی از منطقه آسیب دیده و با کمک نقشه آسیب پذیری، باید نیروهای امدادی به مناطق آسیب پذیرتر اعزام گردند.
    کلیدواژگان: نقشه آسیب پذیری، زلزله، مکان یابی، روش هم، پوشانی شاخص، روش بولین
  • روح انگیز نوروزی نیا، سمانه میرزایی، سیما فیض الله زاده، گلرخ عتیقه چیان * صفحه 75
    مقدمه
    حوادث آتش سوزی از دیرباز یکی از تهدیدات مهم برای انسان محسوب می شده و منجر به جان باختن و آسیب جسمی و روانی تعداد زیادی از افراد، از دست رفتن اموال و دارایی ها، و نیز آثار سوء اقتصادی بر دولت ها شده است. در سال های اخیر حوادث آتش سوزی به دفعات در کشور اتفاق افتاده است که یکی از تاثیرگذارترین این حوادث، حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو می باشد. این مطالعه به منظور بررسی و تحلیل آمادگی و پاسخ خدمات پیش بیمارستانی به این حادثه انجام گرفته است.
    روش
    این تحقیق یک مطالعه موردی است که در سال 1395 انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از مستندات و گزارشات موجود در پایگاه های خبری و انجمن های علمی، گزارش ملی حادثه و نیز مشاهدات عینی کارکنان پیش بیمارستانی حاضر در صحنه استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس آمار اورژانس تهران، تعداد کلی مصدومان 235 نفر بودند که شامل 180 مورد درمان سرپایی و 55 مورد انتقال به بیمارستان بود. از 55 مورد نیز یک نفر فوت شد و سایر مصدومان پس از درمان ترخیص گردیدند. مهم ترین عامل مصدومیت مشکلات تنفسی گزارش شد و غالب مصدومان نیز از کارکنان بخش عملیات آتش نشانی، جست وجو و نجات و آواربرداری بودند. کارکنان پیش بیمارستانی در منطقه امن مستقر نبودند و از وسایل و تجهیزات حفاظت شخصی به درستی استفاده نشد. به علاوه، توزیع مصدومان در مراکز درمانی نیز مناسب نبود.
    نتیجه گیری
    در این حادثه فراخوان نیروها و تجهیزات بر اساس مشاهدات عینی بدون ارزیابی دقیق صورت گرفت. وجود رویکرد سنتی و غیرعلمی در برآورد میزان نیرو و تجهیزات مورد نیاز به دنبال بروز حادثه و نبود دستورالعمل مدون در این خصوص یکی از بزرگ ترین چالش های پاسخگویی خدمات پیش بیمارستانی می باشد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، حادثه، مدیریت بحران، پلاسکو
  • محسن شفیعی نیک آبادی *، امیر حکاکی، محجوبه اکبریان مرزونی صفحه 83
    مقدمه
    با توجه به افزایش اهمیت خدمات در سال های اخیر، از آنجایی که نظام مدیریت سلامت نوعی فعالیت خدماتی محسوب می شود و آگاهی از مفهوم زنجیره تامین خدماتی در بیمارستان ها کم است، هدف این پژوهش ارائه مدلی پویا از زنجیره تامین خدمات سلامت بخش اورژانس بیمارستان بر اساس رویکرد پویایی های سیستم و تجزیه و تحلیل رفتار آن با توجه به اثر شلاق چرمی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر شامل سه بخش مطالعه مروری، کیفی و کمی می باشد. در بخش مطالعه مروری با استفاده از مطالعات کتابخانه ای عوامل موثر بر زنجیره تامین خدمات بخش اورژانس شناسایی و سپس در بخش کیفی به منظور استخراج، تعدیل و تصدیق عوامل شناسایی شده از نظر 8 نفر از خبرگان به صورت مصاحبه هدایت شونده استفاده شده است. در بخش کمی، جامعه آماری اطلاعات بیماران پذیرفته شده بیمارستان روحانی بابل در بازه زمانی 500 ساعت به صورت سرشماری کامل معادل 1780 نفر می باشد که شامل اطلاعات بیمار، ارزیابی پرستاران، تشخیص بیماری توسط پزشک، داروهای تجویز شده می باشد.
    یافته ها
    مدل پویای زنجیره تامین خدمات بخش اورژانس براساس رویکرد پویایی های سیستم طراحی و با آزمون های تایید ساختار، شرایط حدی و مقایسه با مدل های خانواده اعتبارسنجی شده است. با اجرای مدل مشخص گردید هیچ کدام از چهار عامل اثر شلاق چرمی علامت دهی تقاضا، دسته کردن سفارشات، نوسانات قیمت و کمبود عرضه، نمی تواند عاملی برای خدمات اورژانس باشد.
    نتیجه گیری
    تقاضا و دسته کردن سفارشات نمی تواند به عنوان عامل تقویت کننده اثر شلاق چرمی در عملیات خدمات عمل کند. عامل نوسانات قیمت نیز نمی تواند به عنوان عامل موثر باشد زیرا انسان، نیاز جدی به سلامت را حس می کند. همچنین، به دلیل طبیعت غیرقابل پیش بینی نیاز به خدمات اورژانس عامل کمبود عرضه نیز نمی تواند برای این بخش مناسب باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین خدمات بخش اورژانس، مدل پویا، سیستم های پویا، ونسیم
  • علی زنگی آبادی، میثم رضایی *، فاطمه شاعر صفحه 96
    مقدمه
    یکی از مشکلات شهرهای امروزی، عدم مکان گزینی مناسب فعالیت های شهری می باشد که حیات شهرها را با مشکل مواجه ساخته است. ایستگاه های آتش نشانی که به عنوان یکی از فعالیت های خدمات شهری به حساب می آیند از این قاعده مستثنی نیستند. با توجه به افزایش سریع جمعیت و رشد غیرمنطقی شهرها، سیستم ایمنی شهر نیز باید بهبود پیدا کند تا بتواند پوشش کافی را بر کل شهر داشته باشد. مکان یابی درست ایستگاه های آتش نشانی در نحوه دسترسی سریع و به موقع خودروهای آتش نشانی به محل حادثه بسیار مهم است. رسیدن به موقع آتش نشانان به محل حادثه باعث می شود که خسارت کمتری به بار آید، لیکن تحقق این امر نیازمند توزیع بهینه ایستگاه های آتش نشانی است.
    روش
    روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه، مطالعه طرح‏های صورت گرفته در رابطه با شهر اصفهان و نقشه 2000/1 این شهر به دست آمده است.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که ایستگاه های آتش نشانی موجود فقط 03/52 درصد از فضاهای فعال شهری را در زمان استاندارد تحت پوشش مفید خود قرار می دهند و برای ارتقای سطح دسترسی عادلانه شهروندان و بهبود الگوی توزیع فضایی ایستگاه ها بر اساس استانداردها و ضوابط، مکان یابی ایستگاه های جدید ضرورت دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، با جمع آوری داده های موثر در قالب لایه های اطلاعاتی نظیر شبکه ارتباطی، تراکم جمعیت مناطق و فضاهای مستعد بروز حوادث و سوانح، کاربری اراضی و غیره با استفاده از GIS و مدل تحلیل سلسله مراتبی معکوس، مکان های مناسب برای باز توزیع ایستگاه های موجود و احداث ایستگاه های آتش نشانی جدید مکان یابی و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تحلیل سلسله مراتبی معکوس (IHWP)، شهر اصفهان، توزیع فضایی
|
  • Leila Mahdavi, Zahra Mollamohammad Alian Mehrizi Dr. *, Samad Talaei Shams, Ebrahim Jahangir Page 1
    Background
    One of the most important issues in disaster management is road accidents, of which its essential indicators are site selection of relief bases on the roads. In Iran, due to the multiple and separation of tasks and duties, many organizations are legally responsible for road accidents including Red Crescent society, EMS, Road Maintenance & Transportation Organization (Rahdari), and Iranian Traffic Police. Given the social, economic and geographical characteristics, the spatial analysis of relief bases along the roads is considered as an important factor in reducing the vulnerability of road accidents. The purpose of this study is to answer the question of whether the location of the road relief bases is based on appropriate criteria.
    Method
    In this applied research, the methods of documentary, analytical and survey are used. In addition, data is gathered from internet, map, statistical and library resources based on combined methods using applied models such as AHP and GIS.
    Findings and
    Conclusion
    The results of this research indicate that the most important and priority areas in the case studies have not covered with any relief services. According to the prioritization process of this study, apart from Tehran-Haraz axis, it is necessary to develop rescue and relief bases in two axes of Firuzkuh and Varamin. Also, all three axes especially Haraz and Firuzkuh have not been covered with Emergency Road Services. Moreover, the end part of Firuzkuh axis in Tehran province requires Rahdari and the area of ​​ Firuzkuh to the border of Mazandaran province and the axis of Varamin need to study the construction of a police station.
    Keywords: Road accidents management, Rescue, Relief Stations, AHP, GIS, spatial analysis, road axes of Tehran province
  • Naghmeh Jafarian *, Hossein Hataminejad, Mohammad Reza Mabhut Page 15
    Background
    Management of natural disasters requires understanding the nature, precise assessments, planning, also providing the right solutions. Today, most earthquake management programs refer to the period during and after the crisis and less attention is paid to pre-earthquake planning. However, resilience can be considered as more accurate among risk reduction programs and measurable dimensions due to its attention to the socioeconomic dimensions of a city. According to the building code, Bojnord city that is located in north Khorasan province is one of the most vulnerable cities and there have been many extensive earthquakes over the years based on the city history. The aim of this research is to measure the level of resilience of socioeconomic dimensions and to identify the weaknesses of the evaluated sub-criteria.
    Method
    In this descriptive-analytical and applied research, all appropriate evaluation criteria and definitions of Bojnord city was extracted by using library studies. Then by field method, the level of resilience is measured based on analytical hierarchy process and SPSS. Finally, the significance level is evaluated in socioeconomic criteria in order to measure meaningfulness between city resilience and sustainability using Pearson correlation method.
    Findings: According to these results, in Bojnord city with three available regions the social resilience mean were 89.03%, 87.04 % and 86.53 % respectively in districts1, 2 and Mehr area and 87.67% for the city. In addition, the economical resilience mean of area 1, 2 and Mehr equal were 49.31%, 47.69% and 39.59 % and 45.50 % in the whole city.
    Conclusion
    The results show that Bojnord city with the correlation coefficient value equal to -0/020 and 0.936 sig has no significance in social criteria also it is significant in economic criteria (0.632 with 0.005 sig).
    Keywords: social resilience, economic resilience, earthquake, Bojnord
  • Saeed Yazdani Dr, Kiana Jasempour * Page 27
    Background
    The passive defense is one of the measures that prevent external threats to make internal vulnerabilities. In new design and architecture, it is important to pay attention to the principles of both passive and active defense in addition to the environmental and physical conditions. The importance of this issue in border regions doubled due to the specific geographical and political conditions of these areas. Now the question is “what criteria should be considered to provide security for site selecting of users?” In this regard, the purpose of this research is to prioritize the areas suitable for site selecting new residential locations or other urban infrastructures based on the identification of the effective criteria on this prioritization.
    Method
    In this descriptive-analytic research, data collected from library studies as well as field studies and surveys, interviews with experts and distribution of the questionnaire among experts. Then, after analyzing the current data of Eslamabad-e-Gharb by using SWOT method, effective criteria were identified in site selecting process. In the next step, criteria weighted by using AHP method and safe areas of Eslamabad-e Gharb prioritized based on the paired comparison technique.
    Findings: According to the results, three criteria are the main factors affecting the process of site selecting in Eslamabad-e Gharb city such as: a) how to access the sub-criteria including the original main facilities and infrastructure; b) lack of direct aerial vision; c) the region situation with sub-criteria including uneven or smooth ground, avoiding hazardous and flooded places and away from incompatible user.
    Conclusion
    The results showed that the accessibility criteria and location of the range between the other metrics for selecting secure sites of this border town are more important.
    Keywords: Keywords: urban development, passive defense, analytical hierarchical process method, borderline areas, threat
  • Ehsan Habibi *, Ali Mohammad Aslsni Page 46
    Background
    Hospitals are valuable assets and represent welfare and health of communities as well. Destruction or damage to hospital caused by fire may result in a loss of trust in local authorities and injury to patients and staff that causes health services is not provided correctly. This study aimed to assess both the fire risk assessment quantitatively and the effect of trained crisis management team on fire risk.
    Method
    In this descriptive analytical study, fire risk was calculated for the 15 wards of Hazrat Rasoul-e Akram hospital of Fereydunshahr through fire risk assessment method for engineers (FRAME) firstly. Then, crisis management team was formed and trained; in the following, the effects of fire risk were calculated. Data analyzed by SPSS-20 at a significant level of P Findings: According to the results, the building fire risk and their contents was on average (mean=0/57, SD=0/51), the risk of fire for individuals was (mean=4/60, SD=2/37) and the risk of fire for activities was (mean=1/81, SD=1/56); Given the unacceptable extent in the FRAME method, the risk of fire for activities and individuals were in an undesirable range. In addition, a trained crisis management team reduced the fire risk level by an average of 31.4%. The effect of crisis management team was significant in reducing the risk of fire. (P
    Conclusion
    Due to the unfavorable conditions of fire safety in the mentioned hospital, fire risk can be reduced greatly by organizing the crisis management team at the hospital.
    Keywords: fire, risk, risk assessment, hospitals
  • Elnaz Ali Asl Khiabani *, Abolghasem Sadeghi Niaraki, Mostafa Ghodousi Page 56
    Background
    Earthquake is one of the most important natural disasters that can destroy human settlements in a very short time. According to the researches, the first 24 hours after earthquakes is the golden time to help the affected people because there is the greatest chance of the victims’ survival of the disasters. However, the dispatch of relief and rescue teams to the more vulnerable areas will reduce the number of casualties and injuries. For achieving these goals, it is necessary to identify the vulnerability map of the studied area in order to send the relief workers with prior knowledge to the area in earthquake occurrence as soon as possible.
    Method
    This research is used the multi criteria decision-making (MCDM) approach based on spatial information system with the aim of identifying the most important factors exacerbating the earthquake induced vulnerability in district 1 of Tehran and providing a vulnerability map. The framework of MCDM includes environmental and manmade factors. The input bases map were provided in binary form based on vulnerability or damage to the different areas. At the end, two methods of Boolean and Index Overlay were used in order to combine the layers.
    Findings: The results show that 12% of the total study area is classified in high vulnerability group; 45% in the middle group and the rest of the region (about 43%) in the low vulnerability group. In addition, the results showed that Darband area and its surrounding streets are considered as the most vulnerable parts of the first district of Tehran after earthquake regarding the research methods. This is because all vulnerability indicators in this area were undesirable. Depending on the vulnerability map, it is needed to extend the streets and passages in the central parts of the region due to the lack of transportation in the north of the study area and to establish standard roads in the northern parts of district 1of Tehran. Moreover, in order to prevent disasters all standards must be observed during construction due to the geological map prepared and the vulnerability of the major part of this region.
    Conclusion
    According to the results, management plans must be made before the earthquake in order to reduce vulnerability in high vulnerability areas including providing the optimal relief and care centers than crisis and vulnerable centers also applying building standards especially in the adjacent areas of the passageways. After the earthquake, relief workers should be sent to the vulnerable areas with prior knowledge of the affected area and using vulnerability maps.
    Keywords: vulnerability map, earthquake, site selection, Index Overlay method, Boolean method
  • Roohangiz Norouzinia, Samaneh Mirzaee, Golrokh Atighechian * Page 75
    Background
    Fire accidents are considered as one of the most important risks for human beings from a long time ago which leads to loss of life, physical and psychological injuries, loss of properties as well as adverse economic effects on governments. In recent years, there have been many fire incidents in the country and one of the most influential events is the Plasco building fire. This study was conducted to examine and analyze the preparedness and provide prehospital services to the mentioned incident.
    Method
    This case study was conducted in two stages in 2016. At the initial stage, all documentation and reports available on news sites and scientific associations and the national report were extracted and analyzed. In the next stage, through a semi-structured interview the experiences of pre-hospital emergency staff were extracted at the time of the incident.
    Findings: According to Tehran emergency medical services statistics, the total number of casualties was 235 including 180-outpatient treatment and 55 cases transfer to hospital (one died and the other injured were discharged after treatment). The most important cause of injury was respiratory problems, and most of the victims were firefighting operation staff, and debris, search and rescue workers. The prehospital staff were not settled in the safe area and personal protective equipment was not used properly. In addition, the distribution of injuries in health centers has not been appropriate.
    Conclusion
    The results show that calling of forces and equipment was carried out based on objective observations without an accurate assessment in mentioned incident. One of the biggest challenges in providing prehospital services is the available traditional and non-scientific approach to estimate the equipment needed after an incident and lack of a codified instruction in this regard.
    Keywords: fire, accident, disaster management, Plasco
  • Mohsen Shafiei Nikabadi *, Amir Hakaki, Mahjoubeh Akbarian Marzooni Page 83
    Background
    Since the importance of service sectors have increased over the last decade and lack of awareness about service supply chain in hospitals, the aim of this study is providing dynamic model for emergency room service supply chain by using system dynamics approach for analyzing behavior of supply chain based on the effect of supply chain bullwhip.
    Method
    The research method is divided by three stages: review, qualitative and quantitative. First stage, extensive literature review has been done to identify effective factors on emergency room services supply chain. Next, to extract and modify the identified factors used open interview from eight experts. Then, to present the dynamic model information of 1780 people such as general information, nurses evaluation, disease diagnosis by doctor, and drug prescription collected from duration of 500 hours.
    Findings: The dynamic model of emergency room services supply chain drawn based on system dynamics approach and the validity of the model tested by confirmation of structure, limit conditions and comparison with family credit models. After running the model, none of supply chain bullwhip effects (demand, arranging orders, price fluctuations and supply shortages) could not be consider for emergency room services.
    Conclusion
    According to the results, demand and arranging orders could not intensify the effect of supply chain bullwhip during service operation. Since human are sensitive about being healthy, price fluctuation could not effect on supply chain bullwhip. In addition, supply shortages have the same result because the need to emergency room services is unpredictable.
    Keywords: supply chain, emergency room services supply chain, dynamic model, system dynamics, Vensim software
  • Ali Zangiabadi, Meysam Rezaei *, Fatemeh Shaer Page 96
    Background
    One of the modern cities problems is the lack of adequate site selection of urban activities that faced them with challenges. However, fire stations as one of the urban services activities are not excluded from this. Due to rapid population growth and illegal growth of cities, the city's safety system needs to be improved to provide adequate coverage for the entire city. Adequate site selection of fire stations is very important in rapid and timely access of firefighting vehicles to the scene of the incident and lowers the severity of damages. On the other hand, the timely arrival of firefighting trucks at the site of the accident requires the appropriate distribution of fire stations.
    Method
    In this descriptive-analytic research, the required information is obtained through field observation, interview, studying the completed plans in relation to Isfahan city and the city's 1/2000 map.
    Findings: The results indicated that existing fire stations only covered 52.03 percent of active urban spaces at standard time; it is necessary to find new site selection in order to promote fair access for citizens and to improve spatial distribution pattern of fire stations due to the standards.
    Conclusion
    According to the research findings, suitable locations for redistribution of existing stations and construction of new fire stations have been proposed by collecting effective data in form of information layers such as communication network, population density of areas and areas susceptible to accidents, land use, etc. and using GIS and Inversion Hierarchical Weight Process (IHWP).
    Keywords: site selection, Geographic Information System (GIS), Inversion Hierarchical Weight Process (IHWP), Isfahan city, spatial analysis