فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:9 Issue: 2, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر سلطانی نژاد *، ادیبه برشان، اقای اسدی، منصوره میرحسینی صفحه 1
    زلزله از غم انگیزترین و مخوف ترین بلایای طبیعی به شمار می آید که هرساله جان عده زیادی از افراد را در سراسر جهان می گیرد و خسارات زیادی به بار می آورد. این خسارات تنها محدود به خسارات مادی نمی شود بلکه صدمات و آسیب های اجتماعی زیادی نیز به جامعه وارد ساخته است؛ بنابراین اگرچه زلزله یک حادثه طبیعی است، اما به سبب آثار اجتماعی گوناگونی که دارد به یک موضوع جامعه شناختی تبدیل شده و گروه های آسیب پذیری را به وجود می آورد. یکی از این گروه ها امدادگران می باشند. هدف این پژوهش بررسی آسیب پذیری اجتماعی امدادگران در زلزله بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کیفی- کمی بود که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل امدادگران استان های آذربایجان شرقی و کرمان بود. در بخش کیفی، به منظور شناخت آسیب های اجتماعی امدادگرانی که زلزله را تجربه نموده اند، از طرح تحقیق پدیدارشناسی با بهره گیری از گروه های کانونی استفاده شد. بدین منظور تعداد سیزده نفر به روش نمونه گیری هدفمند برای گروه کانونی امدادگران انتخاب و آسیب های اجتماعی زلزله، شناسایی شدند. در مرحله کمی، نود نفر از امدادگرانی را که زلزله های بم، ورزقان و اهر را تجربه کرده اند انتخاب و سپس نود نفر را که زلزله را تجربه نکرده اند به طور همتا با گروه اول انتخاب شده اند و به سوالات پرسشنامه انزوای اجتماعی، پرسشنامه بی هنجاری اجتماعی و پرسشنامه فرسودگی شغلی پاسخ دادند. دادهای گردآوری شده با نسخه 21 نرم افزار SPSS و آزمون T مورد تجزیه وتحلیل قرا گرفتند.
    یافته ها
    در بخش کیفی، آسیب های اجتماعی زلزله شامل بی هنجاری اجتماعی، انزوای اجتماعی و فرسودگی شغلی از طریق مصاحبه ها شناسایی شدند. در بخش کمی نتایج نشان داد میانگین بی هنجاری اجتماعی امدادگران حاضر در زلزله (78/23± 46/74) و سایر امدادگران (27/22± 2/50)، میانگین انزوای اجتماعی امدادگران حاضر در زلزله (63/2± 9) و سایر امدادگران (34/2± 7) و میانگین فرسودگی شغلی امدادگران حاضر در زلزله (91/18± 93/80) و سایر امدادگران (77/17± 03/40) بود؛ بنابراین میزان بی هنجاری اجتماعی و انزوای اجتماعی امدادگران حاضر در زلزله بیشتر از سایر امدادگران بود (01/0>P). همچنین یافته ها نشان داد که فرسودگی شغلی امدادگران حاضر در زلزله بیشتر از سایر امدادگران بود (01/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، امدادگران ازجمله گروه های اجتماعی آسیب پذیر در زلزله می باشند که علاوه بر آسیب های روانی اضطراب، احساس گناه، افسردگی و درماندگی، دچار آسیب های اجتماعی نیز خواهد شد که این آسیب ها کمتر موردتوجه قرارگرفته است؛ بنابراین برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم جهت کاهش و کنترل این گونه آسیب ها، یکی از مهم ترین ضرورت های پیش روی خواهد بود.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اجتماعی، امدادگران، زلزله، انزوای اجتماعی، بی هنجاری اجتماعی
  • زهرا بستان *، حامد بخشی صفحه 14
    مقدمه
    اهمیت جذب و ماندگاری نیروی انسانی داوطلب و مشارکت های مردمی به اندازه ای است که همه تلاش ها و فعالیت های جمعیت هلال احمر، متکی به آن تعریف شده است. نوشتار حاضر درصدد آن است تا به بررسی عوامل موثر بر جذب و ماندگاری داوطلبان در جمعیت هلال احمر استان خراسان رضوی بپردازد.
    روش تحقیق: این تحقیق به روش پیمایش و به صورت مقطعی انجام شده است که طی آن با 350 نفر از داوطلبان عضو جمعیت هلال احمر خراسان رضوی پرسشنامه تکمیل شده است. نمونه مورد بررسی به روش نمونه گیری طبقه ای از بین شعب مناطق برخوردار، نیمه برخوردار و نابرخوردار استان خراسان رضوی انتخاب شده اند.
    یافته های تحقیق: داوطلبان با هدف یادگیری و دانش اندوزی درباره ایمنی جذب هلال احمر می شوند. برخورداری از مهارت های متناسب با فعالیت های هلال احمر، تبلیغات دهان به دهان از طریق دوستان و سایر اعضای خانواده و تبلیغات رسانه ای و محیطی به ترتیب اهمیت از دیگر عوامل موثر بر جذب داوطلبان قلمداد می شوند. همچنین رضایت از ماهیت و محتوای فعالیت مهم ترین عامل ماندگاری اعضا بوده است. بدین معنا که هر چه فعالیتی که عضو انجام می دهد، شادتر، شفاف تر (از نظر شرح وظایف) و متناسب با علایق وی باشد، احتمال ماندگاری عضو را قوت می بخشد.
    نتیجه گیری
    تقویت انگیزه نیروی انسانی داوطلب یکی از روندهای کلیدی توسعه و مشارکت اجتماعی در جامعه می باشد، بنابراین لازم است تدابیری اندیشید تا این مهم به نحو مطلوبی تحقق یابد. بخش عمده ای از راهکارها در جذب و ماندگاری داوطلبان به ارتقا و بهبود آگاهی و شناخت اعضا از اهداف و فعالیت های جمعیت پیش و پس از عضویت باز می گردد. در نتیجه شناخت صحیح است که انتظارات اعضا از جمعیت واقعی خواهد شد. از طرفی دیگر جمعیت هلال احمر با برنامه ریزی صحیح فعالیت ها، قادر خواهد بود از تمایلات مشارکت جویانه داوطلب به طور هدفمند و مداوم در جهت اهداف خود بهره مند شود.
    کلیدواژگان: جذب، ماندگاری، داوطلبان، جمعیت هلال احمر خراسان رضوی
  • مهران اصلانیان *، عماد صالحی طادی صفحه 27
    اجرا و پیاده سازی فرایند برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی آینده پژوهانه مستلزم وجود پیش نیازها و ضرورت های مختلفی است. ازین رو پژوهش حاضر درصدد شناسایی پیش نیازها و ضرورت های فردی/رفتاری، سازمانی/ساختاری و زیرساختی/محیطی لازم برای پیاده سازی این فرایند در سازمان هلال احمر استان اصفهان می باشد. برای دستیابی به این هدف، با استفاده از پرسشنامه و بهره گیری از روش های حداقل مربعات جزئی، تکنیک تحلیل عاملی تاییدی، میانگین واریانس استخراج شده، شاخص اشتراک، روایی همگرا، روایی واگرا فورنل و لاکر، آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف و تی تک نمونه ای، در صدد پاسخگویی به سوالات پژوهش برآمدیم. نهایتا وضعیت هر سه دسته پیش نیازها و ضرورت ها کمی بالاتر از حد متوسط ارزیابی گردید. ازین رو سازمان ترغیب گردید تا با برگزاری کارگاه های کوچک نسبت به افزایش دانش، آگاهی و تخصص در رابطه با جهت گیری های استراتژیک سازمان و واحد منابع انسانی، موضوع آینده پژوهی و نحوه نهادینه سازی آن در سازمان و واحد منابع انسانی و همچنین افزایش انگیزه و تعهد نسبت به پیاده سازی فرایند برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی با رویکرد آینده پژوهانه مبادرت ورزد. همچنین منعطف تر کردن سازمان و برنامه های منابع انسانی و تغییر در سبک های مدیریتی و نظارتی و مشارکت بیشتر کارکنان در طراحی و پیاده سازی برنامه های منابع انسانی به منظور افزایش انگیزه و جلب نظرات آنها و همچنین همکاری و هماهنگی واحد منابع انسانی با دیگر واحدهای سازمان و نهایتا تاسیس واحدی با نام واحد پویش محیط در دستور کار سازمان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی آینده پژوهانه، پیش نیازها و ضرورت های فردی، رفتاری، سازمانی، ساختاری، زیرساختی، محیطی
  • محمدرضا هداوندی *، حسن رضا زین آبادی، ایوب ابراهیمی، کتایون فراهانی، یحیی صفی خانی صفحه 46
    مقدمه
    درهرسازمانی انجام هرگونه تغییر و تحول بنیادین تنها ازطریق شناخت دقیق نقاط قوت و ضعف فرهنگ سازمانی میسراست. پیش بینی ناپذیر بودن تغییرات مستمر در سطوح گوناگون نیز چابکی سازمانی را ضروری می سازد. به منظور کاهش خطرات حوادث طبیعی ودامنه بحران ناشی از آن ،که مشکلات ناگهانی و غیر قابل پیش بینی پدید می آورد؛ لازم است سازمان های درگیر بحران ،چابک شوند.
    روش ها
    این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن ، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری 250 نفر و نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 148 نفر و روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده و ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی مدل کامرون و کوئین(2006) و چابکی سازمانی شریفی و ژانگ( 1999) می باشد. روایی محتوایی آن با استفاده از نظرخبرگان و کارشناسان تایید شد . ضریب پایایی به روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ ) برای پرسشنامه ها به ترتیب 88/0 و89/0 و برای کل ابزار 92/0 به دست آمد . درتحلیل داده ها از فراوانی ، درصد، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیره و چندگانه استاندارد استفاده شده است.
    یافته ها
    فرهنگ رقابتی (نتیجه گرا) با میانگین (85/2 ) بالاترین رتبه فرهنگ سازمانی را بدست آورد. مقدار آماره آزمون F برای بررسی رابطه میان فرهنگ سازمانی و چابکی سازمانی برابر با 105.611 در سطح (P-VALUE= .000) معنی دار است. نتایج رگرسیون چندگانه استاندارد نشان داد خرده فرهنگ بازاری (رقابتی ) با ضریب ( 457/0.= β ) و ( 473/0.= β )و ( 251/0.= β ) پیش بینی کننده شاخص های پاسخگویی ، سرعت و انعطاف پذیری چابکی سازمانی می باشد. و خرده فرهنگ سلسله مراتبی ( 397/0.= β ) و خرده فرهنگ بازاری (رقابتی ) ( 291/0.= β ) با هم شاخص شایستگی چابکی سازمانی را پیش بینی می کنند. همچنین خرده فرهنگ بازاری (رقابتی ) ( 251/0.= β ) و خرده فرهنگ سلسله مراتبی (230/0.= β ) با هم پیش بینی کننده شاخص انعطاف پذیری چابکی سازمانی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که فرهنگ رقابتی (نتیجه گرا) فرهنگ حاکم بر ستاد مرکزی جمعیت هلال احمر می باشد. همچنین فرهنگ سازمانی( 672/0.= β ) می تواند به طور مثبت و معنی دار چابکی سازمانی را پیش بینی کند. 45 درصد از واریانس چابکی سازمانی بوسیله فرهنگ سازمانی تبیین می شود. مقدار2‏ R نشان می دهد که 44/0 از واریانس شاخص پاسخگویی ، 41/0 از واریانس شاخص شایستگی ،18/0 از واریانس شاخص انعطاف پذیری و 24/0 از واریانس شاخص انعطاف پذیری چابکی سازمانی بوسیله خرده فرهنگ های سازمانی تبیین می شود. از میان گونه های فرهنگ سازمانی ، فرهنگ رقابتی بهترین پیش بینی کننده شاخص های پاسخگویی ، سرعت و انعطاف پذیری چابکی سازمانی و فرهنگ سلسله مراتبی بهترین پیش بینی کننده شاخص شایستگی چابکی سازمانی در ستاد مرکزی جمعیت هلال احمر می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، فرهنگ سازمانی، چابکی سازمان، جمعیت هلال احمر، حوادث طبیعی
  • علیرضا ابراهیمی *، علی نصر اصفهانی، علی اکبر نیلی پور طباطبایی صفحه 63
    مقدمه
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی نهادینه سازی یادگیری سازمانی وتحلیل ارتباط آن با خودکارآمدی در سازمان هلال احمر کل کشورانجام شده است .
    روش تحقیق: این تحقیق ازنوع تحقیق تحلیلی اکتشافی می باشد با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به میزان 215 نفر تعین گردید به منظور طراحی مدل نهادینه سازی یادگیری سازمانی، پس از مطالعه متون عام جامعه شناسی و پایگاه های علمی، 450مفهوم در خصوص نهادینه نمودن فرهنگ به طور عام ، استخراج گردید واز طریق روش دلفی در اختیارصاحب نظراندانشگاهی وصاحب نظران سازمان هلال احمر قرار داده شد تا از نظر خبرگان تایید شود سپس بر اساس تایید مولفه ها توسط خبرگان، حدود هفتاد وسه مفهوم در زمینه نهادینه کردن فرهنگ یادگیری سازمانی مورد اتفاق نظر خبرگان قرار گرفت و پرسشنامه تهیه شد، در اولین مرحله با توجه به انجام تحلیل عامل اکتشافی باستفاده از نرم افزارspss روی هفتاد وسه مفهوم، پنج مولفه اصلی شامل مولفه های مدیریتی، اهداف، فرهنگی، استراتژیک و یادگیری شناسایی و با توجه به ادیبات تحقیق نامگذاری شدند. در دومین مرحله، تکنیک و نرم افزار دیماتل برای تعیین میزان اهمیت و تاثیرگذاری و تاثیر پذیری بین معیارها استفاده شدو درمرحله سوم با استفاده از نرم افزار لیزرل الگوی نهادینه سازی یادگیری سازمانی طراحی گردید.
    یافته ها
    در پاسخگویی به فرضیه اول پژوهش مبتنی بر این که بین مولفه های الگوی نهادینه کردن یادگیری سازمانی (عوامل فرهنگی، مدیریتی، اهداف، استراتژیک و یادگیری) با ابعاد خودکارآمدی(تجربه های موفق، ترغیب های کلامی یا اجتماعی، حالات عاطفی و فیزیولوژیک) رابطه وجود دارد، تایید گردید ونیزنتایج فرضیه دوم مبتنی براینکه بین مولفه های نهادینه سازی یادگیری سازمانی باابعاد خودکار آمدی رابطه چندگانه وجود دارد، بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام ارتباط بین مولفه های نهادینه سازی یادگیری سازمانی باابعاد خودکار آمدی (تجربه های موفق، ترغیب های کلامی یا اجتماعی، حالات عاطفی و فیزیولوژیک)معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، یادگیری سازمانی، نهادینه سازی یادگیری سازمانی، تجربه های موفق، ترغیب های کلامی
  • معصومه معصومی، محمدرضا امیریان، مجید ضرغام حاجبی * صفحه 83
    مقدمه
    حل مساله از ویژگی هایی است که هر فرد در زندگی فردی و شغلی با آن رو به رو می شود. از جمله حوزه هایی که افراد شاغل در آن با مسائل پیچیده‏ای دست به گریبان بوده و اشتغال در آنها نیازمند راهبردهای حل مساله مناسب است حوزه مدیریت بحران و امدادونجات و به تبع آن رشته های تحصیلی مرتبط از قبیل امدادونجات و امدادسوانح است. هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه هوش هیجانی و تاب‏آوری با راهبردهای حل مساله دانشجویان کارشناسی رشته های امدادونجات و امدادسوانح هلال احمر استان تهران به عنوان شاغلان فعلی یا آینده حوزه های بحران و امدادونجات بوده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی، از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی رشته های امدادونجات و امدادسوانح هلال احمر استان تهران و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 88 نفر بوده است که به سه پرسشنامه تاب‏آوری کونور و دیویدسون، هوش هیجانی برادبری و گریوز و راهبردهای حل مساله کسیدی و لانگ را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون دو متغیره استفاده شد.
    یافته ها: براساس یافته ها، سطح هوش هیجانی، تاب‏آوری و راهبردهای حل مساله دانشجویان مورد پژوهش در سطح مطلوب و بالاتر از میانگین قرار دارد. همچنین رابطه بین این متغیرها از نظر آماری معنادار (05/0 ˂p) بود و هوش هیجانی و تاب‏آوری توان تبیین تغییرات راهبردهای حل مساله را داشتند.
    بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج پژوهش، حفظ وضع موجود و البته تلاش همه جانبه مراکز آموزشی سازمان هلال احمر و سایر ارگان های مرتبط با مدیریت بحران در خصوص ارتقای ویژگی های مربوط به عوامل انسانی برای مدیریت هر چه بهتر بحران ها و حوادث پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تاب آوری، راهبردهای حل مستله، امداد و نجات و امداد سوانح
  • اسماعیل جهانبخش، مهدی موسوی کیا، منصور حقیقتیان صفحه 92
    مقدمه

    یکی از مختصات پیچیده و مهم نیروی انسانی سازمان ها، ویژگی های اخلاقی این نیروها در حیطه کار است. تعهدکاری یکی از مقوله های مهم حیطه اخلاق کار است که از عوامل مختلفی در سطوح و نظامات سه گانه کلان جامعه ای، سازمانی و شخصیتی تاثیر می پذیرد. تعهد کار در این پژوهش در چارچوب اجیل پارسونز، مجموعه ای از پایبندی های اخلاقی و عاطفی فرد نسبت به سازمان، همکاران، جامعه و حرفه خود تعریف شده است. ازاین رو پژوهش حاضر به بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر چگونگی انجام وظایف و تعهدات شغلی کارکنان سازمان آتش نشانی در شرق تهران پرداخته است.

    روش

    این پژوهش در قالب ده فرضیه مطرح شد و روش تحقیق در این مطالعه با توجه به هدف کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش در این مطالعه تمامی کارکنان ایستگاه های سازمان آتش نشانی در شرق تهران می باشند که با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی لایه ای یا طبقه ای حجم جامعه نمونه پژوهش، 300 نفر انتخاب شدند. با بررسی یک نمونه 30 تایی روایی و پایایی ابزار بررسی شد و با استفاده از نرم افزار SPSS از آزمون های آماری نظیر ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون چندگانه نشان می دهد که ضرایب همبستگی بین شش متغیر هویت گروهی (رابطه ای) ، هویت اجتماعی، هویت حرفه ای، هویت سازمانی، مشارکت سازمانی، رضایت شغلی رابطه معنی دار و موثر با متغیر تعهدکاری داشته اند و میزان ضریب همبستگی چندگانه بین ابعاد مورد بررسی معادل 820/0 r=و ضریب تعیین 673/0R2= است، یعنی67 درصد از تغییرات متغیر وابسته تعهد کار توسط متغیرهای مستقل مذکور پوشش داده می شود.

    نتیجه گیری

    یکی از مولفه های بسیار مهم در شکل گیری تعهدکاری، نقش بالای عدالت سازمانی است. با توجه به نتایج پژوهش، سطح عدالت از نظر کارکنان در حد مطلوبی نبوده و نیاز به بازنگری دارد. بررسی وضعیت تعهدکاری در بین کارکنان سازمان نشان می دهد که تعهدکاری در سطح خوبی قرار دارد. بنابراین، ضمن وجود تاثیر متغیرهای مستقل بر وابسته و رابطه مستقیم و مثبت بین متغیرها، هر اندازه به مولفه های مشارکت سازمانی، هویت سازمانی، هویت رابطه ای، هویت گروهی، هویت جامعه ای، هویت فردی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی توجه بیشتری شود، کارکنان سازمان آتش نشانی از تعهدکاری بیشتری برخوردار می شوند.

    کلیدواژگان: تعهدکاری، تعهدسازمانی، تعهد رابطه ای، تعهد عمومی، تعهد حرفه ای، کارکنان، سازمان آتش نشانی شهر تهران
  • محمد مهدی رشیدی، ایرج سلطانی، بهنام سعیدی * صفحه 113
    تحقیق حاضر با هدف تبیین روابط میان ابعاد اخلاق کاری، پیشینه فردی باورهای اخلاق کاری و رفتار کاری انجام گردید.
    این پژوهش در سازمان های خدمات رسان (سازمان آب، برق، گاز و مخابرات) انجام می پذیرد از آنجایی که نوع خدمت این سازمان ها برای افراد جامعه بسیار حائز اهمیت بوده و در زندگی روزمره آنها نقش مهمی ایفا می کند و هر گونه ضعف از جمله ضعف اخلاقی موجب بروز مشکلات و در نتیجه نارضایتی قشر وسیعی از افراد جامعه می شود، بحث اخلاق کاری از اهمیت ویژه ای در این سازمانها برخوردار می گردد و عدم توجه به اخلاق کاری به صورت پنهان و یا آشکار افزایش هزینه عملکردی را به دنبال خواهد داشت. این هزینه را می توان در حوزه های مختلف سازمان شناسایی کرد از جمله کاهش بهره وری، کندی پویایی سازمان، عدم شفافیت و بهم ریختگی ارتباطات سازمانی. با توجه به سابقه فعالیت پژوهشگر در دستگاه های اجرایی استان کرمان و آگاه شدن از مشکلات و نارضایتی آنها طی این سال ها، محقق بر آن شد که پژوهشی در زمینه اخلاق کاری انجام دهد
    روش
    از نظر روش و ماهیت توصیفی-پیمایشی و از حیث هدف پژوهشی کاربردی است. جامعه آماری شامل 521 نفر از کارکنان و مدیران سازمان های خدمات رسان است. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 221 نفر انتخاب گردید. جهت سنجیدن روایی و پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده. داده های جمع آوری شده به کمک نرم‏افزارهای SPSS و LISREL مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در نهایت یافته ها نشان داد، میان ابعاد اخلاق کاری، پیشینه فردی باورهای اخلاق کاری و رفتار کاری کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    ایجاد فضای کاری اخلاقی به تناسب برای هر سازمان و هر فردی مهم قلمداد می شود؛ چرا که فضای کاری اخلاقی بر نگرش و احساس کارکنان در چگونگی درک برخورد با مشتریان و دیگر همکاران خود تاثیرگذار است. بنابراین، سازمانها با هدف تدوین هنجارهای اخلاقی قابل قبول انتظار دارند که کارکنان، متناسب با اخلاقیات عمل نمایند تا این جو اخلاقی ایجاد شده، باعث پیدایش فضای کاری اخلاقی گردد. به همین منظور، براساس پژوهش های گذشته که به بررسی درک عواقب بدبینی اعضای هیات علمی به فضای کار خود پرداختند، بیان شد که فضای کاری اخلاقی در شکل گیری رفتار و نگرش افراد سازمان تاثیر بهسزایی دارد. زمانی که کارکنان، سازمان خود را به طور کامل درک کنند با ایجاد دلبستگی عاطفی نسبت به سازمان خود متعهدتر عمل نموده و به تبع آن موفقیت سازمان به طور چشمگیر افزایش می یابد. بنابراین ایجاد فضای کاری اخلاقی مناسب باعث افزایش تعهد در سازمان می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاری، رفتار کاری، عملکرد درون نقشی، عملکرد برون نقشی، باورهای اخلاق کاری
|
  • Amir Soltaninejad Dr *, Adibeh Barshan Dr, Amirsadra Asadi, Mansoureh Mirhosseini Page 1
    Background
    The earthquake is one of the saddest and most terrible natural disasters that every year kills many people around the world. And it causes a lot of damage. These damages are not limited to material damage, but also many injuries and social damage bring to the community. Although the earthquake is a natural disaster, but due to this various social effects become a social subject and created vulnerable groups. One of these groups is Rescuers. The present study aimed to investigate the social vulnerability of rescuers in the earthquake.
    Methods
    The present study involved a cross-sectional qualitative-quantitative method. population was comprised of all the Rescuers in Kerman and East Azarbaijan provinces.In the qualitative part, in order to identify social problem of Rescuers who experienced earthquake ,categories has been collected by focus group for this purpose seventeen people were selected by purposive sampling method for focus group of rescuers and identified of social damage of the earthquake .In the quantitative phase, ninety Rescuers who have experienced the earthquake of Bam, Varzaghan and Ahar selected randomly, also ninety rescuers who have not experienced an earthquake selected and matched with the first group. Both groups answer to questionnaire of social isolation, social anomalies and burnout questionnaire. The collected data was analyzed by SPSS software (version 21) and T test.
    Findings:In the qualitative part, social damage of earthquakes, including social isolation, Social anomalies and burnout were identified through interviews. In the quantitative results the average of Social anomalies was(78/23± 46/74) social isolation was(63/2± 9)and burnout was (91/18± 93/80)among Rescuers in the earthquake but the average of Social anomalies was(27/22± 2/50)social isolation was(34/2± 7)and burnout was (77/17± 03/40) among other Rescuers. Than the rate of social isolation, Social anomalies and burnout of the Rescuers who have experienced the earthquake are more than other Rescuers (P
    Keywords: social vulnerability, rescuers, earthquake, social isolation, Social anomalies
  • Zahra Bostan *, Hamen Bakhshi Page 14
    Background
    The importance of attracting and sustaining volunteers and people’s participation is so much that all the efforts and activities of the Red Crescent population are defined. The present study investigates the effective factors of attracting and maintaining volunteers in the Red Crescent society of Khorasan Razavi province.
    Methods
    This study is conducted as a cross-sectional survey, in which 350 of questionnaire were completed among volunteers from the Red Crescent Society of Khorasan Razavi. Studied sample was selected among the branches of high potential, low potential and semi potential areas of Khorasan Razavi province using stratified sampling method.
    Findings: Volunteers attract to Red Crescent to aiming to learn about the safety. Having the appropriate skills for the activities of the Red Crescent, mouth-to-mouth advertising through friends and other family members, and media and environmental advertising are considered as effective factors in attracting volunteers. In addition, satisfaction of the nature and content of the activity has been the most important factor to maintain volunteers. It means that if the activity which a member performs is happier, more transparent (in terms of description of tasks) and appropriate to his interests, likelihood of maintaining is increased.
    Conclusion
    Enhancing the motivation of volunteers is a key trend in social development and participation in society, then it is necessary to think of achieving to goal in a desirable manner. Lots of solutions in attracting and maintaining volunteers is refers to promote and improve the awareness and recognition of members of the goals and activities about Red Crescent before and after of membership. On the other hand, whit proper planning of activities Red Crescent would be able to use interest of volunteer’s in cautiously and targeted manner to achieve its goals.
    Keywords: Attract, Maintenance, Volunteers, Red Crescent society, Khorasan Razavi
  • Mehran Aslaniyan *, Emad Salehi-Tadi Page 27
    Implementing of strategic human resource planning considering futures studies concepts requires some prerequisites and requirements. Hence, the study aims to identify Individual / behavioral, Organizational / structural and Infrastructural / environmental prerequisites and requirements to implement this process in Isfahan Red Crescent organization. To achieve this goal, we used questionnaires by using of partial least squares methods, confirmatory factor analysis, the average variance extracted, share index, convergent validity, divergent validity of Fornell and Lacker, one-sample t-test and Smirnov Kolomogrov test. Finally, the prerequisites and requirements levels in all three categories was evaluated slightly higher than average. Therefore, organization should prepare small workshops to increase the knowledge about the futures studies concepts, the strategic orientations of organization, and its Institutionalization in organization and human resources department. Also increasing the flexiblity of organization and human resources programs and establishment of environmental scanning unit should be considered as the agenda of the organization.
    Keywords: strategic human resource planning considering futures Studies, Individual, behavioral, Organizational, structure, Infrastructural, environmental prerequisites, requirements
  • Mohammad Reza Hadavandi *, Hassan Reza Zainabadi Page 46
    Background
    The establishment of any fundamental transformation can only be achieved through the precise knowledge of the strengths and weaknesses of organizational culture. The unpredictability of continuous change at various levels also requires organizational agility. In order to reduce the risks of natural disasters and the resulting crisis, which creates sudden and unpredictable problems, the organizations involved in the crisis need to be agile.
    Method
    This research is an applied type and its method is a descriptive correlation type. The statistical population of this study was 250 people. The sample size was 148 with Krejcie and Morgan tables and simple random sampling method and the main instrument of research was Cameron & Quinn model organizational culture questionnaire (2006) and organizational agility Sharifi and Zhang (1999). Content validity was confirmed by experts and reviewers. The reliability coefficient of the internal consistency (Cronbach's alpha) for the questionnaires was 0.88 and 0.89, respectively, and for the whole tool was 0.92. In data analysis, frequency, percentage, mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient and two-variable and multiple regression are used.
    Findings: culture market (Competitive) with the average (2.85) achieved the highest rank of organizational culture. The significance of the F test statistic for determining the relationship between organizational culture and organizational agility is 105.611 at the level (P-VALUE = .000). The results of multiple regression showed that the market subculture (competitive) with coefficient (β = 0.47), and (β = 0. 473) and (β = 0.51) predicted Responsibility, speed and flexibility indicators The agility of enterprise is. And hierarchical subculture (β = 0.397) and market subculture (competitive) (β = 0.91) predict organizational agility. Also, the market subculture (competitive) (β = 0.251) and hierarchical subculture (β = 0/230) are also predictors of organizational agility flexibility.
    Conclusion
    The results showed that market culture (competitive) is the culture that governs the headquarters of the Red Crescent Society. Also, organizational culture (β = 0. 672/0) can positively and significantly predict organizational agility. 45% of organizational agility variance is explained by organizational culture. The value of R2 indicates that 0.44 of the variance of the response index, 0.41 of the variance of the competency index, 0.18 of the flexibility index variance and 0.24 of the organizational agility flexibility of the variance by organizational subcultures are explained. Among the organizational culture types, market culture is the best predictor of Responsibility indicators, the speed and flexibility of organizational agility and hierarchical culture as the best predictor of the organizational agility competence rating in the Red Crescent's headquarters.
    Keywords: Evaluation, Organizational Culture, Organization Agility, Red Crescent Society, Natural Disasters
  • Alireza Ebrahimi *, Ali Nasr Isfahani, Sidakbar Nilipour Tabatabai Page 63
    Introduction
    This research was aimed at designing a model for institutionalizing organizational learning and analyzing its relationship with self-efficacy in the Red Crescent Organization of the whole country.
    Methodology
    The research method is exploratory. Using the Cochran formula, the sample size was determined to be 215 people. In order to design an organizational learning institutionalization model, after studying the general texts of sociology and scientific bases, 450 concepts have been extracted about the institutionalization of culture. Through the Delphi method, academic researchers and researchers from the Red Crescent Society were put in place to confirm the experts, then, based on the confirmation of the components by the experts, about seventy-three concepts in the field of institutionalization of the organizational learning culture were agreed by the experts and a questionnaire was prepared In the first stage, considering the exploratory analysis of the software using seventy-three concepts, five main components including management, goals, cultural, strategic, and learning components were identified and named according to the research authors. In the second stage, the methodology and software used to determine the significance and impact of the criteria were used to determine the significance and impact between the criteria. In the third stage, using the LaserLes software, the organizational learning institutionalization model was designed.
    Findings: After designing the institutionalization model of organizational learning In response to the first hypothesis of research based on the relationship between the components of the institutionalization model Organizational learning (cultural factors, management, goals, strategic and learning) has a relationship with self-efficacy dimensions (successful experiences, verbal or social persuasions, emotional and physiological states), confirmed.
    Result
    The results of the second hypothesis are based on the relationship between the components of organizational learning institutionalization with the automatic multi-factor input.
    Based on the results of step-by-step regression analysis, the relationship between the organizational learning institutionalization components with auto-earning factors (successful experiences, verbal or social stimuli, emotional and physiological states) is significant have been.
    Keywords: Self, efficacy, Organizational Learning, Organizational Learning Institutionalization, Successful Experiences, Verbal Investigations
  • Masoumeh Masoumi, Mohammadreza Amirian, Majid Zarghm Hajebi * Page 83
    Background
    Solving problem is a feature that everybody needs in her/his personal and occupational life. One of the areas that its employees are in conflict with complicated problems and working to these areas require appropriate strategies for solving problem is Crisis and Relief and Rescue management and consequently relevant academic disciplines such as Relief and Rescue and Disaster Relief. The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and endurance with strategies of undergraduate students’ problem solving in Relief and Rescue in the Red Crescent of Tehran Province who are current or future crisis and rescue workers.
    Method
    This study was from correlation in terms of purpose, function and descriptive method. The statistical population consisted of undergraduate students of Relief and Rescue in the Red Crescent of Tehran Province and the volume number of sample was 88 according to the Cochran formula that responded to three questionnaires consist of Connor and Davidson (2003), Bradbury and Garyves (2005) and Cassidy and lung (1996). Regression analysis was used to analyze the data.
    Findings: The findings showed that the level of emotional intelligence, endurance and strategies of undergraduate students’ problem solving who were under research is at the desired level and above average. Also the relationship between these variables was statistically significant (p
    Results
    Based on the research results, it is recommended to maintain and also all-out efforts of the Red Crescent educational centers and other organizations related to Crisis management.
    Keywords: Emotional Intelligence, Endurance, Strategies of Problem Solving, Relief, Rescue, Disaster Relief
  • Ismail Jahanbakhsh Dr Page 92
    Background

    One of the most important characteristics in organizations is the ethical feathers of the human resources in workplace. Work commitment is one of the important areas of work ethics that is influenced by a variety of factors in macro levels of community, organizational and personality. Work commitment in Parsons’ AGIL schema is defined as a set of individual moral and emotional attachments toward organization, colleagues, community, and job. However, this research investigates sociologically the factors affecting the performance of duties and job obligations of firefighting personnel in the east of Tehran.

    Method

    In this descriptive-correlation research, which is applied in terms of purpose is presented in the form of ten hypotheses. All fire department personnel in the east of Tehran were studied by stratified random sampling and finally 300 persons were selected. Data were gathered and analyzed by using questionnaires, SPSS software, and statistical tests such as Pearson correlation coefficient, multivariate regression analysis, and path analysis. Validity and reliability were investigated by examining a sample of the population (30 persons).
    Findings: According to the results, the correlation coefficients between six variables including group identity (relational), social identity, professional identity, organizational identity, organizational participation, and job satisfaction have a meaningful relationship with job commitment variable. Moreover, the multivariate correlation coefficient between the dimensions studied coefficient of determination were r= 0.820 and R2=0/673 respectively that means 67% of the variation of the dependent variable of job commitment is covered by the mentioned independent variables.

    Conclusions

    Organizational justice is one of the most important factors in forming a work commitment. According to the results, the level of justice is not optimal in view of employees and needs to be reviewed. In addition, work commitment is on a good level among employees of firefighting organization based on the research. However, there is a direct and positive relationship between variables. Moreover, as much attention is paid to the components of organizational participation, group identity relational identity, social identity, professional identity, organizational identity, organizational participation, organizational justice, and job satisfaction better results are achieved and the employees of fire department will have a greater work commitment

    Keywords: Commitment, Organizational Commitment, Public commitment, professional commitment, Group commitment, Employee, Tehran firefighting organization.
  • Mohammad Mehdi Rashidi, Iraj Soltani, Behnam Saedi * Page 113
    Background
    The present study aims to explain the relationship between the dimensions of work ethics, the individual background of worker's ethic beliefs and staff behavior. This study was carried out in service providers’ organization (water, electricity, gas and telecommunication organization). Since the service type of these organizations are significant for community members and play very important roles in their daily life, any weakness, including moral weakness, causes lots of problems as well as dissatisfaction among the wide range of people. The discussion of work ethics has particular importance in these organizations and consequently, ignoring the ethics of work, either hidden or obvious work ethics, will increase the costs and expenses. These expenses can be identified in different fields, such as reduce in productivity, slowness of organizational dynamics, lack of transparency and disorganization of corporate communications. Considering the history of the researcher's activities in Kerman province's executive agencies and their problems and dissatisfactions over the years, the researchers decided to do research on work ethics.
    Method
    In terms of method and nature is descriptive and in terms of purpose, it is applied. The population of the study consists of 521 employees and managers of these service provider's organizations. Two hundred and two participants were chosen based on Cochran formula. To determine the reliability and validity of the questionnaire, Cronbach’s alpha coefficient and confirmatory factor analysis have been used. The collected data were measured by SPSS and LISREL.
    Results
    The results revealed that there is a positive and significant relationship between the dimensions of work ethics, the individual background of work ethics beliefs and the behavior of the employees.
    Conclusions
    Creating appropriate ethical work atmosphere is necessary for any organization and every individual: since the ethical workplace is influenced by employee's attitudes and feelings about how they perceive dealing with clients and their other associates. Therefore, organizations aim to develop acceptable ethical norms and expect employees to work in line with ethics until the created ethical atmosphere make an ethical workplace. Thus, based on the previous researches that examined the implications of faculty member's pessimism in their work place and found that the ethical workplace has a profound effect on behavior and attitudes of the organization. When employees fully understand their organizations, by having emotional attachment, they will be more committed toothier organizations and as a result, the organization's success will increase dramatically. Therefore, creating appropriate ethical workplace will increase the commitment in the organization.
    Keywords: ethics, work ethics, Islamic work ethics, work behavior, inner role function