فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:9 Issue: 3, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی حسین زاده، رعنا نوروزی طیولا* صفحات 1-16
    مقدمه
    عوامل طبیعی همواره در طول تاریخ و در نقاط مختلف جهان خطرهایی به محیط های طبیعی تحمیل کرده اند. بروز بحران های طبیعی ازجمله زلزله، سیل، طوفان، ریزش و لغزش زمین، موجب بروز خسارت های جانی و مالی زیادی شده است. منطقه دو کلان شهر تهران از جمله مناطقی است که به دلیل تغییر کاربری، افزایش جمعیت، شهرسازی، عبور گسل های فرعی و اصلی و قرارگیری در مسیر رودخانه های شمال تهران پتانسیل بالایی در بروز مخاطرات طبیعی به ویژه زلزله، سیل، رانش و لغزش زمین دارد که به لحاظ مخاطرات شهری برای برنامه ریزان نوعی چالش می باشد.
    روش
    در این مطالعه سعی شد با به کار گیری داده های حاصل از مدل سازی، معیارها و لایه های موثر محیطی با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و فازی به دست آید، نتایج نیز با استفاده از نرم افزار Expert Choice تحلیل شود و به کمک تحلیل فضایی بالای سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) میزان آسیب پذیری محیطی ناحیه پهنه بندی گردد.
    یافته ها
    بنابر نتایج، میزان آسیب پذیری منطقه دو کلان شهر تهران با مدل ترکیبی AHP-FUZZY بر مبنای وزن های محاسبه شده تعیین شد و نواحی 2 و 6 و 8 آسیب پذیرترین بخش های شهر و نواحی 3 و 7 و 9 کمترین آسیب پذیری را در برابر وقوع مخاطرات محیطی داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از خروجی مدل نشان داد که از وسعت 28/2558 هکتار منطقه دو،33/49 درصد وضعیتی با ریسک کم و 93/39 درصد ریسک متوسط و 74/10 درصد با ریسک زیاد قرار دارد. در واقع در منطقه دو کلان شهر تهران، عواملی چون ساخت وساز شهری غیراصولی بدون توجه به شبکه زهکشی باعث افزایش سطوح غیرقابل نفوذ یا با نفوذپذیری کم در بارش ها و ازدیاد روان آب می شود. عوامل دیگری همچون عبور گسل های شمال تهران، نیاوران، داوودیه و…، و همینطور تراکم بالای جمعیت، شیب زیاد منطقه و فرسایش، احتمال وقوع زمین لغزش را به دلیل وجود بافت ناپایدار در بیشترین مساحت این منطقه بالا می برد. البته بخش های میانی منطقه، به دلیل وجود فضاهای باز شهری و نبود کاربری خاص، از مطلوبیت بیشتری برخوردارست.
    کلیدواژگان: مخاطرات‎محیطی، آسیب پذیری، FUZZY-AHP، منطقه دو تهران
  • محسن نیستانی، محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 17-26
    مقدمه
    برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی از طریق اهداف منابع انسانی و توسعه استراتژی های منابع انسانی از طریق بسیج، توسعه و نگهداری منابع انسانی در تحقق اهداف سازمانی نقش به سزایی دارد.
    روش
    تحقیق حاضر، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری نیز تمامی کارکنان جمعیت هلال احمر خراسان شمالی به تعداد 122 نفر بود که به دلیل کم بودن تعداد جامعه، از روش تمام شماری استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها برای متغیر برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی، پرسشنامه رضایی (1389) ، برای سنجش ارتقای روحیه نوآوری سازمانی، پرسشنامه چوپانی (1390) بود و برای سنجش فرهنگ مشارکتی سازمان نیز از پرسشنامه شیخلویی (1389) استفاده شد. روایی ابزار از نوع صوری و محتوایی بود که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای هر سه پرسشنامه به ترتیب به میزان 84/0، 84/0 و86/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج همبستگی بین مولفه های برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و مولفه هایی همچون اصلاح ساختارهای نظام های استخدامی ، اصلاح نظام آموزشی نیروی انسانی و نیز ارتقای روحیه نوآوری سازمانی مولفه هایی مانند نوآوری تولید، نوآوری فرایندی، نوآوری اداری با فرهنگ مشارکتی سازمان در جمعیت هلال احمر خراسان شمالی به ترتیب 84/0، 83/0،86/0، 83 /0، 85/0، 85/0 و 86 /0 به دست آمد. (بهتر نیست مثل زیر باشد)
    یافته ها نشان داد که بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و نوآوری سازمانی با فرهنگ مشارکتی سازمان رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و ارتقای روحیه نوآوری سازمانی با فرهنگ مشارکتی سازمان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. نوآوری اداری، بیشترین ارتباط و اصلاح ساختارهای نظام های استخدامی، کمترین ارتباط را بر اثربخشی فرهنگ مشارکتی کارکنان داشت.
    کلیدواژگان: ارتقای روحیه نوآوری سازمان، برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی، فرهنگ مشارکتی سازمان
  • علیرضا صادقی* ، نیلوفر پناهی، محمد حیدری صفحات 27-38
    مقدمه
    بافت های تاریخی به علت فرسودگی شدید کالبدی، ناپایداری سازه ای و دسترسی نامناسب به هنگام وقوع حوادث، به یکی از آسیب پذیرترین بافت های شهری به هنگام وقوع بحران تبدیل شده اند و از این رو مکان یابی پایگاه های مدیریت بحران در آنها ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش مکان یابی پایگاه های مدیریت بحران در بافت تاریخی شهر شیراز در دستور کار قرار گرفته است.
    روش
    پژوهش کاربردی حاضر توصیفی - تحلیلی است که به منظور مکان یابی پایگاه ها از ترکیب مدل FAHP و GIS و مقایسه زوجی معیارها، تعیین وزن معیارها و تهیه نقشه های لایه های اطلاعاتی استفاده شده است. برای محاسبه نرخ سازگاری در قضاوت ها نیز از روش گوگوس و بوچر استفاده شده است.
    یافته ها
    معیارهای چهارگانه مطلوبیت کالبدی (دانه بندی، پایداری، کاربری) ، دسترسی پذیری (نزدیکی، کریدوری، جاذبه، بینابینی و دسترسی) ، همجواری با کاربری های سازگار (فضای سبز، مراکز درمانی، مراکز انتظامی، آتش نشانی) و عدم همجواری با کاربری های ناسازگار (تاسیسات خطرزا، ساختمان های بلند مرتبه) به عنوان عوامل موثر در مکان یابی پایگاه های مدیریت بحران شناخته شدند. معیارهای مطلوبیت کالبدی وعدم همجواری با کاربری های ناسازگار با وزن 356/0 و پس از آنها معیارهای دسترسی پذیری با وزن 195/0 و همجواری با کاربری های سازگار با وزن 114/0 بیشترین اهمیت را در مکان یابی پایگاه های مدیریت بحران به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به فقدان دسترسی مطلوب، مناسب است معیار دسترسی پذیری برای مکان یابی پایگاه های مدیریت بحران در بافت تاریخی در نظر گرفته شود. با هم پوشانی نقشه های لایه های اطلاعاتی، دو گزینه کتابخانه حرم حضرت شاهچراغ و باغ موزه پارس به عنوان مکان استقرار پایگاه های مدیریت بحران در بافت تاریخی شهر شیراز معرفی شدند
    کلیدواژگان: بافت تاریخی شهری، مکان یابی، پایگاه های مدیریت بحران، تحلیل سلسله مراتبی فازی، بافت تاریخی شهر شیراز
  • عبدالرضا کاظمی نیا* ، حمید عزت آبادی، محمد نجف طرقی صفحات 39-58
    مقدمه
    توزیع غیرمتعادل مراکز درمانی-امدادی هر منطقه شهری در زمان بحران ها مشکلات زیادی را به همراه داشته و سبب هدر رفت منابع مادی و انسانی شده و همچنین مشکلات شهرنشینی شهروندان را به دنبال دارد. مهم ترین هدف این پژوهش ارزیابی توزیع فضایی مراکز امدادی-درمانی و مکان یابی ایجاد مراکز جدید به همراه طراحی شبکه هندسی معابر شهری برای تعیین نزدیک ترین مرکز و بهترین مسیر رسیدن به محل حادثه در شهر کرمان می باشد.
    روش
    در این تحقیق برای ارزیابی کیفی توزیع فضایی مراکز درمانی-امدادی از ماتریس های چهار گانه مطلوبیت، سازگاری، ظرفیت و وابستگی با توجه به ماهیت مکانی معیارهای آنها، استفاده شده است. استخراج معیار های ارزیابی مراکز درمانی-امدادی با روش دلفی انجام پذیرفت. این معیارها عبارتند از: معیارهای ماتریس مطلوبیت (مقاومت زمین) ، معیارهای ماتریس سازگاری (1- همجواری به کاربری های سازگار: پارک ها و فضای سبز، زمین های باز، مراکز مذهبی و فاصله از معابر اصلی، 2- عدم همجواری با کاربری های ناسازگار: صنایع عمده انفجاری مانند پمپ گاز- بنزین و مراکز نظامی) ، معیار ماتریس ظرفیت (تراکم جمعیتی) و معیار ماتریس وابستگی شامل فاصله از مراکز درمانی – امدادی موجود. هر کدام از این معیارها بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی معکوس رتبه بندی شده و سپس در محیط GIS مدلسازی و با به کاربردن توابع تحلیلی نقشه مکان های مناسب ایجاد مراکز درمانی-امدادی شهر کرمان تهیه شد. در نهایت بعد از تعریف پایگاه داده زمین مرجع برای مسیرهای شهری، با طراحی شبکه هندسی معابر و تعریف محدودیت های مورد نظر برای هر مسیر مانند طول مسیر و وجود چراغ راهنما، با به کار بردن تحلیل های شبکه در زمان موردنیاز، به راحتی بهترین مسیر رسیدن نزدیک ترین مرکز درمانی-امدادی به محل حادثه تعیین شده است.
    یافته ها
    تعداد مراکز درمانی-امدادی موجود در شهر کرمان کافی بود، اما از لحاظ استقرار مکانی (شعاع دسترسی) در وضعیت مناسبی قرار ندارند که با استفاده از تلفیق نقشه های حاصل از معیارهای ماتریس مطلوبیت، سازگاری، ظرفیت و وابستگی، بهترین مکان برای احداث مراکز درمانی-امدادی مشخص شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که مکان های بسیار مناسب احداث مراکز درمانی-امدادی به ترتیب در مناطق2و3 شهر کرمان واقع شده اند که در برنامه ریزی ها باید این مناطق در اولویت قرار گیرند. همچنین تعیین اهمیت نسبی (وزن) معیارها به کمک فرایند سلسله مراتبی معکوس یا IHWP نشان داد، معیار ماتریس مطلوبیت بیشترین اهمیت را دارد و از بین معیارهای مطلوبیت معیار خطر حرکت های دامنه ای از کمترین اهمیت در تعیین مکان های جدید مراکز درمانی- امدادی برخوردارست.
    کلیدواژگان: بهترین مسیر، کرمان، تحلیل سلسله مراتبی معکوس، مراکز درمانی-امدادی
  • اعظم دادرسان* ، محمدرضا عسگری صفحات 59-67
    مقدمه
    امروزه استرس مسئله ای هم فردی و هم سازمانی محسوب می شود و با توجه به نقش حساس جمعیت هلال احمر ایران در مدیریت بحران در سطح کشور، چگونگی بازخورد رفتاری این سازمان در مواجه با تنش های ذهنی و استرس قبل از وقوع وقایع غیرمترقبه، امری ضروری محسوب می گردد. با توجه به شرایط کاری کارکنان هلال احمر و فشار بر آنها این ضرورت در جمعیت هلال احمر بیشتر احساس می گردد. برهمین اساس، سئوال اصلی این پژوهش، شناسایی رابطه استرس شغلی با رفتار سازمانی کارکنان در جمعیت هلال احمر (ستاد مرکزی) می باشد.
    روش
    در این تحقیق از رویکرد کمی در تحلیل استفاده شده است که با توجه به اهداف و ماهیت تحقیق از روش توصیفی- همبستگی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. جامعه آماری نیز شامل کارکنان ستاد مرکزی جمعیت هلال احمر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و جدول کرجسی و مورگان (120 نفر) نمونه ها انتخاب شدند. روایی محتوا و پایایی نیز بررسی و تایید شد.
    یافته ها
    طبق بررسی ها، استرس شغلی با کاهش ابعاد رفتار سازمانی نظیر حس نوع دوستی، حس وظیفه شناسی، ادب و نزاکت میان کارکنان جمعیت هلال احمر ارتباط معنی دار دارد، ولی باعث کاهش حس فضیلت مدنی در میان کارکنان جمعیت هلال احمر نمی شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استرس شغلی با رفتار سازمانی ارتباط دارد، البته این رفتار می تواند اثربخشی اهداف سازمان را از طریق کمک به محیط اجتماعی و روان شناختی ارتقا دهد که پیامدهای مهمی از جمله رضایت شغلی، محافظت از سازمان و بهره وری سازمانی را به دنبال آورد
    کلیدواژگان: استرس، رفتار سازمانی، جمعیت هلال احمر
  • فاطمه فلاحتی* ، بهلول علیجانی، محمد سلیقه صفحات 68-79
    مقدمه
    ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر تغییر پوشش و ذوب برف در مدیریت منابع آب رودخانه هایی که با ذوب برف تغذیه می شوند، بسیار با اهمیت است. چنین تغییراتی تاثیر مستقیم بر رژیم هیدرولوژیکی و مدیریت منابع آب دارد. پیش بینی سطح پوشش برف ناشی از تغییرات دما در آینده و در نتیجه الگوی جریان روان آب ناشی از ذوب برف، در عرصه های گوناگونی از جمله مدیریت خطر سیل، خشکسالی و… کاربرد دارد. از طرفی مزیت های استفاده از فناوری های نوین و سنجش از دور در مطالعات اقلیمی و ارزیابی های اثر تغییر اقلیم بر سطح پوشش برف تا حد زیادی مغفول مانده است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات سطح پوشش برف در سال های آتی با تلفیق علم سنجش از دور، فناوری های نوین و مدل های اقلیمی به منظور مدیریت ریسک سیل می باشد.
    روش
    در این مطالعه، تصاویر 8 روزه ماهواره MODIS مربوط به سال های 2006 تا 2012 با توجه به دقت مناسب و کاهش خطای پوشش ابر در آنها، استخراج شد، پس از دریافت و ذخیره تصاویر ماهواره ای پوشش برف، برای مشاهده و کاربرد تصاویر از نرم افزار ERDAS استفاده شد. سپس محدوده مورد مطالعه برش داده شد و درنهایت با استفاده از تعداد پیکسل برفی و سایز پیکسل ها، سطح پوشش برف محاسبه و در نرم افزار ArcGIS خروجی مورد نظر استخراج و مساحت سطح برفی با فواصل زمانی 8 روز در طی سال های 2010 تا 2015 کنترل شد. در مرحله بعد با استفاده از آخرین مدل های اقلیمی CMIP5 تحت چهار سناریوی RCP2. 6، RCP4. 5، RCP6. 0 و RCP8. 5 تغییرات دما و بارش در فواصل زمانی 2020 تا2060 استخراج و با استفاده از ارتباط بین پوشش برف، دما و بارش، سطح پوشش برف برای سال های 2020 تا 2060 با فاصله زمانی ده ساله تخمین زده شد.
    یافته ها
    تراکم پوشش برف در منطقه مورد مطالعه، مطابق داده های مشاهداتی و تصاویر ماهواره ای، از ماه نوامبر شروع و در ژانویه به بیشترین مساحت خود می رسید. همچنین از ماه فوریه به بعد گستره پوشش برف کاهش یافته و در نهایت در ماه ژوئن پوشش برف منطقه، کمترین مساحت را داشت. بررسی تغییرات دما و بارش آینده با استفاده از سناریوهای اقلیمی نشان داد که میانگین دمای حوضه بالادست سد امیرکبیر به نسبت دوره پایه (1985 تا 2015) افزایش و بارش سالانه نست به دوره پایه مذکور، روند کاهشی خواهد داشت. درنتیجه با استفاده از ارتباط بین پوشش برف، دما و بارش، سطح پوشش برف آینده با روند کاهشی مواجه شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه و اندازه گیری سطح برف به عنوان یکی از منابع مهم تامین آب، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به شرایط سخت فیزیکی محیط های کوهستانی، امکان اندازه گیری دائم میدانی، برای تخمین منابع برفابی و تشکیل پایگاه داده ها وجود ندارد. به همین دلیل استفاده از تصاویر ماهواره ای در شناسایی مناطق برف گیر و ارزیابی تغییرات آن بسیار مهم است. همچنین با توجه به روند افزایش دما و کاهش بارش، سطح برف در منطقه نیز کاهش یافته و درنتیجه میزان آب ذخیره شده در برف که در فصول گرم منبع تامین آب منطقه است با نقصان مواجه می گردد. بنابراین برآورد سطح پوشش برف در آینده می تواند گام اساسی در زمینه مدیریت منابع آب و مدیریت ریسک مخاطرات مرتبط با آب از جمله سیل و خشکسالی به شمار آید.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سطح برف، MODIS، سنجش از دور و GIS، سناریوهای اقلیمی
  • مصطفی بهزادفر، بابک امیدوار، رضا قاسمی* ، محمد باقر قالیباف صفحات 80-86
    مقدمه
    مطالعه تاب آوری شهرها در مقابل زلزله از الزامات برنامه ریزی کاهش خسارات جانی و مالی زلزله در شهرهاست. تاب آوری تعاریف گوناگونی دارد و مدل جامع به منظور محاسبه کمی آن وجود ندارد. ازاین رو یکی از اهداف این مقاله ارائه شاخصی کمی برای تاب آوری است.
    روش
    ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اخذ نظر خبرگان، ابعاد و شاخص های موثر در تاب آوری شهر ها در مقابل زلزله استخراج شد. سپس با استفاده از نظر خبرگان و روش مقایسه زوجی، وزن هر یک از ابعاد و شاخص ها معین گردید و در پایان شاخص تاب آوری معرفی شد.
    یافته ها
    در این مقاله ضمن معرفی اجمالی تعاریف بلایا و تاب آوری، ابعاد و شاخص های به دست آمده از مطالعات پیشین و نظرات خبرگان معرفی گردید. این ابعاد و شاخص ها معرف عوامل تاثیرگذار بر تاب آوری شهری در برابر زلزله هستند. بر این اساس، بعد کالبد که معرف ساختار شهر است، بیشترین سهم و پس از آن بعد امنیت، مهم ترین عامل در تاب آوری شهر است. در رابطه با شاخص ها نیز شاخص «نسبت ارتفاع ساختمان به عرض معبر» بیشترین تاثیر را از نظر کارشناسان بر تاب آوری شهری در مقابل زلزله داشته است. به نسبت دیگر شاخص ها، تعداد طبقات ساختمانی تاثیر اندکی دارد، زیرا درصورت ساخت با استفاده از سازه مناسب، وجود فضای کافی در معبر و دسترسی مناسب به معابر، تعداد طبقات ساختمانی اهمیت چندانی در بروز آسیب پذیری ندارد. بحث و نتیجه گیری: شاخص معرفی شده برای شهرهای مختلف و همچنین استراتژی های مختلف مقاوم سازی و افزایش تاب آوری قابل محاسبه است و این امکان را فراهم می کنند تا استراتژی بهینه از نظر افزایش تاب آوری انتخاب شود. همچنین برنامه ریزان و تصمیم سازان این امکان را دارند تا اثر بخش های گوناگون را در تاب آوری شهر یا منطقه مورد مطالعه مشاهده کنند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، زلزله، شاخص، ابعاد
  • محمد وکیلی سهرفروزانی، سعید شریفی* صفحات 87-100
    مقدمه
    مدیریت کیفیت جامع رویکردی است که بر مبنای آن، مدیریت سازمان با مشارکت تمامی کارکنان و برای رضایت متقاضیان به بهبود دائمی فرایندها می پردازد، ولی محققان قبل از پیاده سازی این امر مهم، امکان سنجی، ارزیابی و تجزیه و تحلیل پتانسیل استقرار آن را بر اساس تحقیق و مطالعه پیشنهاد می کنند.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است و با هدف بررسی میزان آمادگی جمعیت هلال احمر استان اصفهان برای استقرار مدیریت کیفیت جامع با بهره گیری از اطلاعات مدیران و کارکنان با طراحی و توزیع پرسشنامه انجام شده است. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات کسب شده در نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    برای پرداختن به موضوع، از 6 متغیر سیستمی همچون مشارکت گروهی و تیم محوری، آموزشی، مسئولیت پذیری و خدمت رسانی، مدیریتی و عوامل فیزیکی، ساختاری و قانونی استفاده شد که پس از تجزیه و تحلیل داده ها میزان آمادگی جمعیت هلال احمر استان اصفهان در هر یک از متغیرهای پژوهش پایین تر از سطح متوسط برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    جمعیت هلال احمراستان اصفهان برای استقرار مدیریت کیفیت جامع آمادگی لازم را ندارد. به منظور پیاده سازی مدیریت کیفیت جامع بهتر است اولویت توجه به عوامل ساختاری، فیزیکی، قانونی و فنی و همچنین کیفیت خدمات ارائه شده باشد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت کیفیت جامع، جمعیت هلال احمر، استان اصفهان
|
  • Mohammad Mahdi Hussein Zadeh , Rana Norouzi Tiula * Pages 1-16
    Background
    Natural factors have always imposed damages and risks on natural environments throughout history in different parts of the world. The occurrence of natural disasters such as earthquakes, floods, storms, and landslides has caused many casualties and financial losses. The region two of Tehran metropolis is a challenge for planners due to urban hazards and one of the areas with high potential for natural hazards in terms of the change user, increase in population, urbanization, passage of main and minor faults, and the presence of north rivers of Tehran.
    Method
    In this study, data studied and analyzed by modeling of environmental criteria and layers using Analytical Hierarchy Process (AHP) and fuzzy classification also the results were analyzed using Expert Choice software. Finally, the environmental vulnerability of the area was zoned by using GIS spatial analysis. Findings: The findings represented that the vulnerability of region two was determined based on the combination of FUZZY-AHP models. The regions of two, six, and eight were the most vulnerable parts while regions three, seven and nine of Tehran were the least vulnerable to environmental hazards.
    Conclusion
    The results showed that of Tehran region two with an area of 2558.28 hectare 49.33% is at low risk, 39.93% in moderate risk, and 10.74% is at high risk. In fact, in this region, factors such as unconventional urban construction regardless of drainage network increase runoff and levels of impenetrable or low permeability in precipitation. In addition, other factors such as passing faults such as north of Tehran, Niavaran, Davoodiyeh and etc., as well as high population density, the high slope of the area and the erosion raise the risk of landslides due to the unsteady texture in the largest area of the region. However, the middle parts of the region are more desirable based on the open urban spaces and the lack of specific use.
    Keywords: environmental hazards, vulnerability, FUZZY-AHP, region two of Tehran
  • Mohsen Neyestani, Mahboubeh Soleimanpour Omran * Pages 17-26
    Background
    Strategic planning of human resource through human resource goals and development of human resources strategies through mobilizing, developing, and maintaining human resources play a significant role in achieving organizational goals.
    Method
    In this applied and descriptive research, all staff of North Khorasan province Red Crescent Society (122 persons) were studied. Data gathered based on library and field method by using different questionnaires such as Rezaie questionnaire (2010) to evaluate strategic human resource planning variable; Choupani questionnaire (2011) to assess promoting the spirit of organizational innovation; and Sheikhlouee questionnaire (2010) to measure the participatory culture of the organization. The validity and reliability was confirmed by experts and through Cronbach’s alpha coefficient for three questionnaires that included 84%, 84%, and 86% respectively. For data analysis, Pearson correlation coefficient was used using SPSS. Findings: The findings showed that the correlation results between components of strategic human resources planning and the components such as recruitment system structural reformation and reformation of human resources education system also promoting the spirit of organizational innovation components such as production innovation, process innovation, administrative innovation with participatory culture of the organization in North Khorasan Red Crescent Society were 84%, 83%, 86%, 83%,85%, 85%, and 86% respectively.
    Conclusion
    The results showed that there is a positive and meaningful relationship between strategic human resource planning and promoting the spirit of organizational innovation with organizational participatory culture. Administrative innovation and recruitment system structural reformation had the most and least relation to the effectiveness of employee participatory culture
    Keywords: promoting the spirit of innovation of organization, strategic human source planning, organization participatory culture
  • Ali Reza Sadeghi * , Nilofar Panahi , Mohammad Heidary Pages 27-38
    Background
    Historical textures have become one of the most vulnerable urban textures during the crisis due to the severe physical decay, structural instability, and lack of proper accessibility; therefore, site selection of the crisis management bases is essential for these textures. In this research, site selection of crisis management bases in the historical texture of Shiraz city is investigated.
    Method
    In this applied and descriptive-analytical research, the combination of GIS and FAHP model, the paired comparison of the criteria, the determination of the weight of the criteria, and the provision of the information layers maps has been used for site selection of the bases. In addition, Gogos and Boucher's method have been used in order to calculate the consistency rate in the judgments. Findings: Four criteria were identified as the effective factors in site selection of crisis management bases including physical desirability (grain, stability, land use), accessibility (closeness, straightness, gravity, betweenness and reach/access), adjacency to compatible land uses (green space, health centers, police stations, fire stations) and finally non-adjacency with incompatible land uses (hazardous installations, high-rise buildings). Physical desirability and adjacency with incompatible land uses criteria with the weight of 0/356; then, accessibility measures with the weight of 0/195 and adjacency to compatible land uses with the weight of 0/114 had respectively the most importance in the site selection of the crises management bases.
    Conclusions
    The results showed that because of the lack of desirable accessibility, it is appropriate to consider the accessibility criteria for the site selection of the crisis management bases in the historical textures. After overlaying the maps of the information layers, two options such as the library of Holy Shrine of Shahecheragh and Pars Museum were introduced as the location of crisis management bases in the historical texture of Shiraz.
    Keywords: historical urban textures, site selection, crisis management bases, fuzzy analytical hierarchy process, historical texture of Shiraz
  • Abdolreza Kazeminia *, Hamid Ezzatabadi, Mohammad Najaf Torghi Pages 39-58
    Background
    Historical textures have become one of the most vulnerable urban textures during the crisis due to the severe physical decay, structural instability, and lack of proper accessibility; therefore, site selection of the crisis management bases is essential for these textures. In this research, site selection of crisis management bases in the historical texture of Shiraz city is investigated.
    Method
    In this applied and descriptive-analytical research, the combination of GIS and FAHP model, the paired comparison of the criteria, the determination of the weight of the criteria, and the provision of the information layers maps has been used for site selection of the bases. In addition, Gogos and Boucher's method have been used in order to calculate the consistency rate in the judgments. Findings: Four criteria were identified as the effective factors in site selection of crisis management bases including physical desirability (grain, stability, land use), accessibility (closeness, straightness, gravity, betweenness and reach/access), adjacency to compatible land uses (green space, health centers, police stations, fire stations) and finally non-adjacency with incompatible land uses (hazardous installations, high-rise buildings). Physical desirability and adjacency with incompatible land uses criteria with the weight of 0/356; then, accessibility measures with the weight of 0/195 and adjacency to compatible land uses with the weight of 0/114 had respectively the most importance in the site selection of the crises management bases.
    Conclusions
    The results showed that because of the lack of desirable accessibility, it is appropriate to consider the accessibility criteria for the site selection of the crisis management bases in the historical textures. After overlaying the maps of the information layers, two options such as the library of Holy Shrine of Shahecheragh and Pars Museum were introduced as the location of crisis management bases in the historical texture of Shiraz.
    Keywords: historical urban textures, site selection, crisis management bases, fuzzy analytical hierarchy process, historical texture of Shiraz
  • Azam Dadresan *, Mohammad Reza Asgari Pages 59-67
    Background
    Today, stress is considered both as an individual and organizational problem. Regarding the critical role of Iranian Red Crescent Society in managing the country's crisis, its behavioral feedback in dealing with mental tensions and stress before unexpected events is considered essential. Given the working conditions of staff and the pressure on them, this necessity is felt more in Red Crescent Society. However, the main question of this research is to identify the relationship between occupational stress and employees' organizational behavior in Red Crescent Society (Central Headquarter).
    Method
    In this quantitative study, descriptive-correlation method was used depending on the objectives and nature of the research and Pearson correlation coefficient was used to analyze the data. All employees of central headquarter (about 120 ones) were selected and studied by stratified sampling, and Krejcie & Morgan tables. Content validity and reliability were also confirmed. Findings: The findings showed that occupational stress has a significant relationship with decreasing the dimensions of organizational behavior such as altruism, sense of duty, literacy, and decency; but it does not reduce the sense of civic virtue among employees in Red Crescent Society.
    Conclusion
    The results showed that occupational stress is related to the organizational behavior; however, it can enhance the effectiveness of the organization's goals through helping the social and psychological environment with important outcomes such as job satisfaction, organization protection, and organizational productivity.
    Keywords: stress, organizational behavior, Red Crescent Society
  • Fatemeh Falahati *, Bohloul Alijani, Mohammad Saliqeh Pages 68-79
    Background
    Assessing the effects of climate change on changes in snow cover and melting behavior is very important in water management. These changes will have a direct impact on the hydrological regime and water resource management. The prediction of snow cover surface due to temperature changes in the future is applicable in a variety of fields including flood risk management, drought, etc. On the other hand, the advantages of using modern technologies and remote sensing in climatic studies and assessing the effects of climate change on snow cover have largely been neglected. The purpose of this research is to investigate changes in snow cover levels in future by integrating remote sensing science, new technologies, and climatic models for flood risk management.
    Method
    In this study, the 8-day images of the MODIS satellite were extracted from 2010-2015 due to proper accuracy and reduction of cloud cover error; after receiving and storing satellite images of snow cover, software ERDAS was used to view and change the format of these images. Then, the study area was clipped and finally, the snow cover surface was calculated and extracted based on the number and the size of snow pixels using ArcGIS software. Snow surface area was controlled with 8-day intervals during 2010-2015. In the next step, temperature and precipitation variations were extracted using the latest CMIP5 climatic models and four scenarios RCP2.6, RCP4.5, RCP6.0 and RCP8.5 from 2020-2060. The snow cover was estimated for the years 2020-2060 with a 10-year interval using the relationship between snow cover, temperature, and precipitation. Findings: The observational data and satellite imagery showed that the snow cover density began in November in the study area and reached its largest area in January. In addition, since February, the snow cover has declined, and the snow cover had the smallest area in June. Investigation of temperature and precipitation changes using climate scenarios showed that the average temperature of the basin of Amir Kabir Dam in comparison with the base period (2015/1985) would be increased and the annual rainfall of the base period would be decreased. As a result, the surface of snow cover would be come down with a decreasing trend by considering the relationship between snow cover, temperature, and precipitation.
    Conclusion
    The results show that snow level is important to study and measure as one of the main sources of water supply. Due to the hard physical conditions of mountainous terrain, there is no permanent ground measurement for estimating retrofitting resources and the formation of databases. Therefore, the use of satellite imagery is very important in identifying the snowfield areas and assessing its changes. In addition, the snow level in the area is also reduced due to the increasing temperature and decreasing rainfall, and the amount of water stored in the snow, which are the source of water supply in the warm seasons, will be reduced. So estimating the snow cover level in future can be a major step forward in managing water resources and risk management of water-related risks, including floods and droughts.
    Keywords: climate change_snow cover area_MODIS_remote sensing & GIS_climate scenarios
  • Mostafa Bezadfar , Babak Omidvar , Reza Ghasemi* Pages 80-86
    Background
    The study of cities resilience against earthquakes is one of the requirements for planning to reduce damages, fatalities, and financial losses due to earthquakes. Resilience has many definitions and there is no a comprehensive model for calculating; Therefore, this paper aims to provide a quantitative indicator for resilience.
    Method
    First, effective indicators and dimensions in resilience of cities against earthquake were extracted by using library studies and obtaining experts opinions. Then, the weight of each dimension and indicator was determined based on expert judgment and paired comparison method and finally, the resilience index was introduced. Findings: In this paper, while introducing a summary of disaster definitions and resilience, the dimensions and indices obtained from previous studies and expert opinions were introduced. These dimensions and indicators represent the factors influencing urban resilience against earthquakes. Accordingly, the urban fabric dimension, which represents the city structure, plays a major role in the resilience of the city against earthquakes, after which the security dimension is the most important factor in resilience of the city. Regarding the indexes, in the physical dimension, the "building height / passage width ratio" index has the most impact on the resilience of the earthquake against the earthquake in experts’ opinions. The number of building floors has little impact and does not matter much about vulnerability in case of using proper structure, sufficient space, and easy access to the passages.
    Conclusion
    The results show that the introduced index for different cities, as well as various strategies for retrofitting and increasing resilience can be calculated and make it possible to choose an optimal strategy for increasing resilience. It is also possible for planners and decision makers to observe the effects of different sections on the resilience of the city or region under study.
    Keywords: resilience, earthquake, index, dimensions
  • Mohammad Vakili sohrfiroozani , Saeid Sharifi * Pages 87-100
    Background
    Total quality management is an approach that the organizations management addresses the improvement of processes continually with the participation of all employees and satisfaction of the applicants. However, researchers suggest feasibility, assessment, and analysis of the potential for its deployment based on researches before implementing.
    Method
    This applied study aims to investigate the preparedness of the Red Crescent Society in Isfahan province in order to establish a total quality management by using information from managers and staff. Data collected and analyzed by using the designed questionnaire and SPSS-25 software. Findings: Six system variables were used such as group participation and team orientation, training, responsibility and service, managerial support and physical, structural, and legal factors. After analyzing the data, it is shown that the preparedness of Red Crescent Society in Isfahan province was lower than the average level in each variable.
    Conclusion
    The results showed that Red Crescent Society in Isfahan province is still not ready for deploying the total quality management. Therefore, in order to implement the total quality management, priority should be given to the structural, physical, legal, and technical factors as well as the quality of services provided.
    Keywords: total quality management system, Red Crescent Society, Isfahan province