فهرست مطالب

Scientific Journal of Rescue Relief - Volume:2 Issue: 2, 2011

Scientific Journal of Rescue Relief
Volume:2 Issue: 2, 2011

  • 110 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • محمدتقی یاسمی، سیدعباس باقری یزدی، لیلا خواصی، اقدس کافی صفحه 1
    مقدمه
    پیامدها و اثرات روانی اجتماعی سوانح طبیعی، موضوعی است که از اهمیت خاصی برخوردار بوده، لیکن در کشور ما کمتر به آن توجه شده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی مداخلات حمایت روانی اجتماعی در بازماندگان زلزله قزوین در سال 1381 می باشد.
    روش ها
    به منظور تعیین میزان اثربخشی خدمات حمایت روانی اجتماعی به آسیب دیدگان، وضعیت سایکوپاتولوژی اختلالات روانی و اختلال استرس پس از رویداد آسیب زا، 389 کودک و بزرگسال شرکت کننده در جلسات حمایت روانی اجتماعی قبل از شروع مداخلات و یک سال بعد از ارایه خدمات توسط 10 نفر روانشناس بالینی شاغل در استان قزوین مورد ارزیابی قرار گرفتند و گروه کنترل نیز از مناطق آسیب ندیده شهرستان قزوین انتخاب گردید. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی، پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر و پرسشنامه بررسی علائم اختلال استرس پس از رویداد آسیب زای واتسون و یول بود.
    یافته ها
    میزان سایکوپاتولوژی اختلالات روانی در افراد دارای 15 سال سن و بیشتر در گروه تجربی از 45 درصد قبل از مداخله به 5/33 درصد بعد از دریافت خدمات و در کودکان زیر 15 سال از 1/34 درصد قبل از مداخله به 1/23 درصد بعد از دریافت خدمات رسید. خدمات حمایت روانی همچنین توانست به طور معنی داری از شدت علائم اختلال استرس پس از رویداد آسیب زا را در دو گروه کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    خدمات حمایت روانی اجتماعی به آسیب دیدگان سوانح طبیعی می تواند تا حد زیادی از علائم اختلال استرس پس از رویداد آسیب زا و همچنین سایکوپاتولوژی اختلالات روانی در بازماندگان بکاهد و از بروز و شیوع مشکلات اجتماعی در آنها جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: حمایت روانی، سوانح طبیعی، سایکوپاتولوژی اختلاف روانی، اختلال استرس
  • امیر اشکان نصیری پور، پوران رئیسی، سمیه نوری صفحه 11
    مقدمه
    با توجه به سانحه خیز بودن و تعدد سوانح در ایران، همچنین نیاز به ارائه پاسخ مناسب و اثربخش در ساعات اولیه پس از حادثه جهت کاهش تلفات انسانی و مادی، لزوم تشکیل تیم های واکنش سریع و ارائه فرایند عملیاتی استاندارد برای این تیم ها، اجتناب ناپذیر و از ضروریات کشور می باشد. هدف از ارائه فرایند عملیاتی استاندارد برای تیم های واکنش سریع بهداشتی و درمانی در ایران هدف اصلی مطالعه حاضر است.
    روش ها
    پژوهش به صورت کاربردی و با روش توصیفی- تطبیقی انجام پذیرفت و در آن کشورهای منتخب از نظرفرایند فعال سازی، آموزش، ساختار، تجهیزات و وظایف آنها در هنگام بحران با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    کشورهای مورد مطالعه در فاز پاسخ به سوانح، تیم های واکنش سریع خود را بر اساس یک فرایند استاندارد از پیش تعیین شده فعال می کنند، این تیم ها زیرنظر یک مرجع فرماندهی واحد قرار دارند، اعضا از قبل مشخص شده و ساختار قابل تغییر بر حسب نوع حادثه دارند، آموزش های استاندارد را به صورت مداوم پشت سر گذاشته اند و با تجهیزات کامل و متناسب با نوع سانحه بر اساس شرح وظایف روشن و مشخص به ارائه پاسخ مناسب می پردازند.
    نتیجه گیری
    تشکیل تیم های واکنش سریع بهداشتی و درمانی در قطب ها و سطوح مختلف تقسیمات کشوری، ایجاد سامانه فرماندهی واحد در وزارت بهداشت جهت هدایت این تیم ها، استفاده از امکانات محلی همراه با تجهیزات مورد نیاز، شرح وظایف روشن همراه با ارائه آموزش های مناسب به افراد منتخب در این تیم ها به منظور پاسخ به موقع به حوادث و کاهش مرگ و میر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تیم واکنش سریع، سوانح، خدمات بهداشتی و درمانی
  • بهروز عظیمی، مینا متقی صفحه 27
    مقدمه
    احیاء قلبی ریوی(CPR)، در جلوگیری از 25% مرگ ها به خصوص مرگ های خارج از بیمارستان نقش مهمی دارد. این پژوهش با هدف تعیین موفقیت تیم CPR در ارتباط با بیماران این مرکز انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است، که در مرکز آموزشی درمانی بعثت همدان در 6 ماهه اول سال 1387 بر روی372 بیمار که در دپارتمان های بیمارستان به دلیل ایست قلبی تنفسی، CPR شده اند انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، فرم های تنظیم شده برای ثبت گزارش پزشکان و تیم پرستاری از نظر اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران بوده است.
    یافته ها
    در این بررسی از کل CPR های انجام شده میزان موفقیت اولیه 34% موفق و 66% ناموفق بودند و موفقیت نهایی فقط 11% بوده است.
    نتیجه گیری
    مرجع بودن این مرکز در سطح استان از نظر بیماران ترومایی و غیر تروما در بالابودن تعداد CPR تاثیر به سزایی داشته و آموزش مداوم تیم CPR در جهت موفقیت بهتر تیم از الویت برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، ایست قلبی تنفسی، تریاژ
  • محمدرضا هداوندی، فاطمه هداوندی صفحه 35
    مقدمه
    آموزش یکی از موثرترین ابزارها برای مقابله با حوادث و بلایای طبیعی و ضامن ارایه مناسب خدمات، امدادی و بشردوستانه می باشد. آموزش در صورتی که منظم و هدفمند و در راستای نیازهای واقعی مدیران بحران تدوین و اجراء شود، باعث بهبود عملکرد و کارایی آنان خواهد شد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه آموزش ضمن خدمت مدیریت بحران با کارایی مدیران بحران شهرستان دماوند استان تهران است.
    روش ها
    روش گرد آوری داده ها توصیفی از نوع تحقیق همبستگی است. جامعه آماری تمامی مدیران، معاونین و رابطین حوادث شهرستان دماوند (164 نفر) در سال 1389 بودند. تعداد نمونه 67 نفر و روش نمونه گیری روش تصادفی ساده و ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته 81/0 = α بود.
    یافته ها
    رابطه معنی داری بین آموزش مدیریت بحران و کارایی مدیران بحران وجود داشت. (r= 0.997) 4/19% مدیران در حد خیلی زیاد و 3/43% در حد زیاد و 3/31% در حد متوسط و 6% در حد کم و در مجموع 7/62% در حد خیلی زیاد و زیاد اظهار داشته اند که دوره آموزش کارگاهی مدیریت بحران به اهداف آموزشی تعیین شده دست یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی های انجام شده در این تحقیق نشان می دهد که محتوای دوره آموزشی مدیریت بحران با نیازهای شغلی مدیران بحران تناسب دارد و گذراندن دوره مدیریت بحران باعث ارتقاء کارآیی مدیران ستاد حوادث بحران می شود.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، مدیر بحران، کارایی، آموزش مدیریت بحران
  • هادی خنجری، مولود آقاجانی دلاور *، غلام غلامی، لیلی احمدی صفحه 47
    مقدمه

    با عنایت به اینکه نقش ویژه امدادگران آموزش دیده و توانمند در کاهش خسارات ناشی از سوانح و حوادث از اهمیت ویژه ای برخوردار است، لذا با توجه به اهمیت و ضرورت پرداختن به امر آموزش در راستای ارتقای سطح کیفی و کمی برنامه ها این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش امدادگران در پایگاه های امداد و نجات (ثابت و سیار) نوروزی سال 1388 نسبت به مباحث امدادی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 90 نفر از امدادگران مذکر مستقر در پایگاه های امداد و نجات نوروزی جمعیت هلال احمر استان مازندران در سال 1388 است. اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش امدادگران توسط پرسشنامه دو بخشی به دست آمد.

    یافته ها

    میانگین سن امدادگران 1/5 ±9/23 سال بوده و میانگین نمره آگاهی کل(از 20 امتیاز) *9/4±6/17 و همچنین میانگین نمره آگاهی عمومی(20 امتیاز) و تخصصی(10امتیاز) به ترتیب6/3 4/12 و 8/1 ± 3/5 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    اکثریت امدادگران (7/66%) دارای آگاهی کلی در حد خوب و متوسط بودند و همچنین نزدیک به نیمی از آنها نگرش خوب نسبت به برگزاری کل دوره های آموزشی داشتند.

    کلیدواژگان: امدادگر، آگاهی و نگرش امدادگران، آموزش امدادگران، پایگاه های امداد و نجات، هلال احمر، استان مازندران
  • عباسعلی ناصحی، محمدرضا ایمانی صفحه 55
    مقدمه
    اکثریت قاطع جمعیت کشور ما مسلمان هستند که نسبت به انجام مناسک مذهبی و مسائل شرعی خود در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه طبیعی حساس هستند. در زمان وقوع این حوادث دوگروه هستند که از نظر آشنایی و رعایت مسائل شرعی مورد توجه هستند: یکی مردم حادثه دیده و دیگری گروه های امدادگر و روحانیون. این مطالعه به منظور بررسی اهمیت احکام شرعی مورد نیاز گروه های ذکرشده در حوادث طبیعی انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی که به صورت میدانی و با روش توصیفی انجام شده، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به نیازسنجی از مردم مناطق آسیب دیده از زلزله و سیل و نیز نیازسنجی از امدادگران و روحانیون حاضر در صحنه در ارتباط با مسائل و نیازهای شرعی آنها پرداخته شده است.
    یافته ها
    از نظر اکثر افراد شرکت کننده در این مطالعه، آشنایی با احکام فقهی مختلف مورد نیاز در حوادث طبیعی (احکام مربوط به آب ها، نجاسات و مطهرات،...) «خیلی مهم» ارزیابی شده و آنها نسبت به جمع آوری و تدوین احکام فقهی «اهمیت خیلی زیاد» قائل هستند.
    نتیجه گیری
    اهالی مناطق آسیب دیده از حوادث طبیعی و نیز امدادگران و روحانیون حاضر در این مناطق اهمیت خیلی زیادی برای آشنایی واجرای احکام فقهی مورد نیاز در این حوادث قائل بوده و خواهان جمع آوری و تدوین این احکام هستند.
    کلیدواژگان: احکام شرعی، حوادث طبیعی، مردم آسیب دیده، امدادگران، روحانیون
  • مهراب شریفی سده، حمیدرضا دهقان بنادکی، مجتبی موسوی، نواب شمس پور صفحه 65
    مقدمه
    تامین دقیق منابع مورد نیاز، نیازمند تعیین فراوانی و علل بهره گیری از خدمات درمانی در طی یک دوره استقرار این درمانگاه ها پس از حادثه است. هدف از مطالعه حاضر نیز، بررسی فراوانی و علل مراجعه بیماران به درمانگاه اضطراری جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در هایتی پس از زلزله سال 2010 می باشد.
    روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقعطی – مشاهده ای در سال 2010 در کشور هایتی به روش نمونه گیری آسان و پی در پی و از کلیه مراجعین به درمانگاه انجام شد. مشخصات دموگرافیک شامل جنس، سن و اطلاعات بالینی شامل شکایات بالینی و نوع دارو تجویز شده، ثبت شد.
    یافته ها
    مشکلات ناشی از درد 90/35 درصد، بیشترین فراوانی علت شکایت اصلی بیماران به درمانگاه ایرانی مستقر در هایتی پس از زلزله 2010 بود. مسکن ها بیشترین داروی اول تجویز شده به بیماران بودند. آنتی بیوتیک ها بیشترین فراوانی تجویز دوم و سوم را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، توجه به درد و عفونت و بیماری های شایع منطقه در درمانگاه های اضطراری پس از زلزله از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در برنامه ریزی ایجاد درمانگاه ها باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شکایت اصلی، درمانگاه اضطراری، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، هائیتی، زلزله، عفونت، درد
  • مقاله مروری
  • یاسمین استوار ایزدخواه صفحه 71
    شواهد نشان می دهد که گروه های مختلف جامعه می توانند نقش بسیار مهمی در مدیریت سوانح ایفا نمایند. در نتیجه کشورهایی تحت تاثیر آسیب پذیری کمتری قرار می گیرند که قشرهای مختلف مردم به صورت مستقیم در فعالیت های کاهش خطر شرکت نموده و هریک توانمندی های خود برای درک و پاسخ به سوانح مرگبار را به عرضه گذارند. کسب اینگونه توانمندی ها نیاز به آگاهی بیشتر و آمادگی دارد که در نهایت به تاب آوری مردم در برابر سوانح می انجامد. بنابراین باید نیازها، نگرشها و نقش های مختلف مردم در جامعه شناسایی شده تا راه برای ارتقاء روش ها و برنامه های کاهش خطر سوانح هموارتر گردد. در این راستا، نیاز به همکاری قشرهای گوناگون به خصوص زنان است تا دوشادش و همپای مردان در به کارگیری و اجرای سیاست ها و برنامه های مرتبط با سوانح ایفای نقش نمایند. در این مقاله به مقوله زنان و آسیب پذیری و قابلیت های ویژه آنان در رویارویی با سوانح پرداخته و پیشنهاداتی برای توانمندسازی این قشر از جامعه در رابطه با کاهش خطرپذیری از سوی آنان به صورت مختصر ارائه می شود.
    کلیدواژگان: زنان، سوانح طبیعی، توانمند، آسیب پذیر، زلزله
  • یادداشت فنی
  • مهراب شریفی سده صفحه 81
    شواهد نشان می دهد که گروه های مختلف جامعه می توانند نقش بسیار مهمی در مدیریت سوانح ایفا نمایند. در نتیجه کشورهایی تحت تاثیر آسیب پذیری کمتری قرار می گیرند که قشرهای مختلف مردم به صورت مستقیم در فعالیت های کاهش خطر شرکت نموده و هریک توانمندی های خود برای درک و پاسخ به سوانح مرگبار را به عرضه گذارند. کسب اینگونه توانمندی ها نیاز به آگاهی بیشتر و آمادگی دارد که در نهایت به تاب آوری مردم در برابر سوانح می انجامد. بنابراین باید نیازها، نگرشها و نقش های مختلف مردم در جامعه شناسایی شده تا راه برای ارتقاء روش ها و برنامه های کاهش خطر سوانح هموارتر گردد. در این راستا، نیاز به همکاری قشرهای گوناگون به خصوص زنان است تا دوشادش و همپای مردان در به کارگیری و اجرای سیاست ها و برنامه های مرتبط با سوانح ایفای نقش نمایند. در این مقاله به مقوله زنان و آسیب پذیری و قابلیت های ویژه آنان در رویارویی با سوانح پرداخته و پیشنهاداتی برای توانمندسازی این قشر از جامعه در رابطه با کاهش خطرپذیری از سوی آنان به صورت مختصر ارائه می شود.
    کلیدواژگان: زنان، سوانح طبیعی، توانمند، آسیب پذیر، زلزله
|
  • Yasemi M., Bagheri Yazdi Page 1
    IntroductionPsycho-social consequences and effects of natural disasters are important issues, but it has been paid little attention in our country. This research aims to study the effectiveness of psycho-social support intervention in Qazvin earthquake survivors in 2003.MethodsIn this research, about 389 of participated in meetings such as children and adults were assessed in order to determine the effectiveness of psycho-social support services for the injured before intervention and a year after providing services by 10 clinical psychologists. The control group was selected from unaffected areas in Qazvin province. The research was done by using different questionnaires such as 28 questions of public health; Rutter behavioral disorder; and questionnaire of stress disorder symptoms of Watson and Yule after disaster.FindingsAfter receiving services, psycho-pathological disorders among people at age 15 or over were 33/5% (45% before intervention) in the experimental group and it was 23/1% (34/1% before intervention) in children (under the age of 15). Psychological support services could relieve significantly stress disorder symptoms after disasters in two groups.ConclusionPsycho-social support services to the injured can greatly minimize stress disorder symptoms after stressful disasters and psycho-pathological mental disorders among survivors and also prevent the prevalence of social problems in them.
  • Nasiri Pour A., Reisi P., Nouri S Page 11
    BackgroundRegarding the frequency of disasters and effective response to the first hours after occurrence, it is necessity to form rapid response teams in order to reduce casualties and property losses. This paper aims to provide a standard operational process for health & care rapid response teams in Iran.MethodsIn this applicable research, which was done by descriptive-comparative method, various countries were compared based on different factors such as activation process, training, structure, equipment and their functions during crisis.FindingsAll studied countries activated their own rapid response teams based on a predetermined standard process in response phase. These teams are working under a unique command reference. They already are selected and have changeable structure based on disasters. Also they received standard trainings continuously and provided an appropriate response to disasters based on their job description and modern equipment.ConclusionAccording to the research, some measures should be taken in order to decrease mortality and timely response to disasters as follows: to organize health rapid response teams in different levels of country; to establish a incident command system for guiding teams; to use local facilities with necessary equipment, and to define a clear job description with appropriate training for the selected individuals of these teams.
  • Azimi B., Motaghi M Page 27
    IntroductionCardiac pulmonary resuscitation (CPR) has an important role in preventing 25% of death especially out of hospital. This research aims to determine the success of Besat hospital CPR team with patients.MethodsIn this descriptive study, 372 patients with cardiopulmonary arrest get CPR were surveyed in health & educational center of Besat hospital in the first six months of 2000. Data was collected by using regulated forms for recording physicians and nurse's reports due to demographic and clinical patient's information. ResultsIn this study, the results of total performed CPR were as follows: 34% initial successful, 66% unsuccessful and final success was only 11%. ConclusionThe health & educational center of Besat hospital is a unique place regarding traumatic and non-traumatic patients and increased number of CPR in the province, therefore, CPR team training is given high priority.
  • Hadavandi M., Hadavandi F Page 35
    IntroductionTraining, which is an appropriate guarantee of relief and humanitarian services, is one of the most effective ways to respond to natural disasters. It can improve performance and efficiency if there is a regular and precise education towards the real needs of crisis managers. This paper aims to study the effect of on the job training course of crisis management on mangers in Damavand city in disasters.MethodsIn this descriptive study, all mangers and coordinators of Damavand city in disasters (164) were surveyed in 2010. By using questionnaire and random sampling method, about 67 of participants were selected. (α=0/81) FindingsThe results were as: 37/2% very high level, 40/3% high and 22/4% average. The participants believed in enhancing manager's performance effectively by training. ConclusionThe results show that the content of crisis management course harmonized with crisis mangers occupational needs and improve mangers efficiency.
  • Khanjari H., Aghajani Delavar M., Gholami Gh, Ahmadi L Page 47

    BackgroundRegarding the significant role of trained and skillful relief workers in reducing losses caused by disasters, it is important to improve training programs qualitatively and quantitatively. So, this paper aims to determine knowledge and attitudes of relief workers in relief & rescue bases (fixed and mobile) at Norouz in 2010.Methods In this descriptive-analytical study, 90 male relief workers of Red Crescent Society were selected at Norouz relief & rescue bases in Mazandaran province in 2010. Using a two-part questionnaire, some data was obtained as demographic information, knowledge and attitudes of relief workers. FindingsAccording to the

    Results

    the workers age average was 23/9±5/1 years; the score average of general knowledge (from 20 points) was 17/6 ± 4/9; the score average of public knowledge was (20 points) and professional (10 points), 12/4 ± 3/6 and 5/3 ± 1/8 respectively.

    Conclusion

    Most relief workers (66/7%) had a moderate or very good knowledge and half of them had a very good attitude towards the whole training courses.

  • Nasehi Aa Page 55
    BackgroundMost of Iranian populations, which are Muslim, attach great importance to their religious rituals in the natural unexpected disasters. Some groups of people paid more attention due to their religious commandments observation in disasters such as affected people, clergy and relief workers. This research aims to study the needed religious commandments for both groups in natural unexpected disasters.MethodsIn this cross-sectional study, it was assessed people's needs for religious issues and also relief workers and the clergy in the affected areas after earthquake and flood by using questionnaires and descriptive method.FindingsAccording to the most participants, knowing about the necessary religious issues was evaluated and considered as a "very important" item in the natural unexpected disasters and they "deeply" care about its compiling. ConclusionCollecting and compiling juridical problems and religious issues required in natural unexpected disasters are essential therefore appropriate measures should be taken.
  • Sharifi Sadeh M., Dehghan Benadaki, Mousavi M., Shamspour N Page 65
    IntroductionAccording to the research, providing the necessary resources exactly in order to establish emergency clinics requires attention to the frequency and the use of medical services during the establishment. This paper aims to study the frequency and causes of patients referring to the emergency clinic of Islamic Republic of Iran Red Crescent Society after earthquake of Haiti in 2010.MethodsAll patients referred to the emergency clinic were surveyed by using convenience and consecutive sampling in this sectional and observational study. Some data was recorded as demographic characteristics including gender & age and clinical data as clinical complaints & type of prescribed medication.ResultsThe results show that, the most frequent cause of Haitian patient's complaints (about 35/90%) in Iranian clinic was because of pain after earthquake. Most prescribed and frequent drugs were tranquilizers and antibiotics respectively.ConclusionRegarding the results, it must be cared for patient's pain and infection treatment and the contagious diseases after earthquake in emergency clinic. Therefore, the mentioned cases should be considered in the future clinics.
  • Izadkhah Y Page 71
    Evidence has shown that various groups of the society can play an important role in disaster management. Therefore, countries undergo less vulnerability that various groups of people participate actively in risk reduction activities directly and also display their capabilities to confront and respond to disasters. Learning these capabilities require more awareness and preparedness that results in people resilience to disasters. Hence, it should be identified the roles, needs, and attitudes of different groups in the society in order to facilitate the way for risk reduction initiatives, programs and methods development. In this regard, presence of miscellaneous groups of people especially women is need to cooperate in parallel with men to apply and implement policies and activities related to disasters. In this paper, women vulnerabilities as well as their capability to respond disasters has been taken into consideration respectively. At the end, some suggestions have been offered briefly for making women more capable in risk reduction.