فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد اسلامی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1388)

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1388)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی صادقی شاهدانی، احمد عاملی صفحه 5
    وضع نامطلوب مصرف انرژی و تخصیص نا کارآمد یارانه انرژی حاکی از ضرورت تجدید نظر در نحوه میزان یارانه انرژی دارد. برای رسیدن به تخصیص بهینه یارانه انرژی به زیر بخش های اقتصاد ایران، رویکرد، شاخص سازی نظریه انتخابی عدالت در اسلام است که بر دو اصل حداکثر کارایی و متوازن ساختن سطوح زندگی در گروه های هزینه ای مختلف استوار می باشد و بر اساس آن معیارهای شش گانه شامل: رشد اقتصادی، شدت انرژی، شدت کاربری، تورم، هزینه اجتماعی آلاینده ها و بهبود توزیع یارانه انرژی در دهکهای هزینه ای تعریف می شود که بر پایه پرسشنامه در روش فرایند سلسله مراتبی گروهی، نحوه ترجیح معیارهای معرفی شده در اخذ یارانه انرژی به ترتیب عبارتند از: تورم > رشد اقتصادی > شدت کاربری > بهبود توزیع یارانه انرژی در دهکهای هزینه ای > شدت انرژی > هزینه اجتماعی آلاینده ها، می باشد. درنهایت با انجام محاسبات لازم در روش فرایند سلسله مراتبی، اولویت زیربخش ها در تخصیص یارانه انرژی بر اساس شاخص سازی نظریه انتخابی عدالت به ترتیب بصورت: خدمات > صنعت > کشاورزی > خانگی > حمل و نقل، مشخص گردید.
    کلیدواژگان: یارانه انرژی، روش فرآیند سلسله مراتبی، شاخص سازی نظریه عدالت در اسلام، بهبود توزیع یارانه انرژی
  • حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، خلیل الله احمدوند * صفحه 37

    با ورود نظام سرمایه داری و صنعت بانکداری مبتنی بر بهره، به حوزه اقتصادی کشورهای اسلامی، دانشمندان مسلمان برای ایجاد سازگاری بین این نظام و حکم حرمت ربا، نظریه های مختلفی برای محدود کردن قلمرو حرمت ربا ارائه داده اند، و برای اثبات نظریه خود ادله ای آورده اند، یکی از مهمترین استدلال هایی که طراحان این نظریه ها به آن تمسک کرده اند ادعای اختصاص حرمت ربا، به ربای رائج در عصر جاهلی و زمان نزول وحی است.
    نظریه پردازان ربا و بهره معتقدند، همه آیات ربا ناظر به ربای رایج در عصر تشریع (ربای جاهلی) است، بنابراین هر نوع اظهار نظر پیرامون آیات ربا متوقف بر شناخت دقیق و صحیح از ربای جاهلی است.
    فرضیه تحقیق این است که: «ربای جاهلی از جهت حقوقی گاهی در افزایش مبلغ بدهی در قبال تمدید سررسید بدهی و گاهی گرفتن زیاده برای اعطای قرض بود؛ از جهت کاربرد نیز گاهی برای قرض های مصرفی وگاهی برای قرض های سرمایه گذاری بود و از جهت نرخ، از نرخ بهره کم شروع می شد و در مواردی به صددرصد (دو برابر کردن اصل سرمایه و بدهی) می رسید». رباخواری در عصر جاهلی و همزمان با نزول وحی، به شیوه های مختلف بین اعراب متداول بوده که شناسائی این شیوه ها در تفسیر آیات و روایات مربوط به ربا و در نتیجه برای استنباط احکام شرعی ازآنها بسیار ضرورت دارد

    کلیدواژگان: قرض، قرض مصرفی و سرمایه گذاری، ربای جاهلی، نرخ
  • کیومرث سهیلی، مجتبی الماسی، الهام لرستانی صفحه 71
    مطالعه کارایی عقود مختلف در بانکداری بدون ربا بر اساس روش های مدرن بسیار حائز اهمیت است. لذا در این مقاله سعی می شود با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، به بررسی و مقایسه کارایی عقود قرض الحسنه و مشارکتی در شعب بانک ملت استان کرمانشاه به عنوان مطالعه موردی، پرداخته شود. در این راستا با استفاده از نرم افزار و با بهره گیری از اطلاعات مربوط به پنج متغیر به عنوان نهاده و سه متغیر به عنوان ستانده، میزان کارایی عقود قرض الحسنه و مشارکتی برای 52 شعبه از شعب بانک مذکور برآورد گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که 46% شعب مورد بررسی در حالت برآورد کارایی تسهیلات قرض الحسنه روی مرز کارایی قرار دارند و کارا می باشند و 35% شعب در حالت برآورد کارایی تسهیلات مشارکتی روی مرز کارایی قرار دارند و کارا می باشند. علاوه برآن مدل برآورد شده گویای آن است که میانگین کارایی فنی شعبه ها در شرایط بازدهی متغیر نسبت به مقیاس برای تسهیلات قرض الحسنه معادل 81/0 و برای تسهیلات مشارکتی معادل 74/0 می باشد. همچنین نتایج بیانگر صرفه های ناشی از مقیاس می باشد
    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی تخصیصی، کارایی اقتصادی، تحلیل پوششی داده ها، بانک ملت، صرفه های ناشی از مقیاس، بازدهی نسبت به مقیاس، تسهیلات قرض الحسنه، تسهیلات مشارکتی
  • احمد شعبانی، محمد سلیمانی صفحه 95
    سنجش سرمایه اجتماعی یکی از مشکلات موجود در عرصه پژوهش در مورد این مفهوم می باشد. محققان و پژوهشگران هر یک با توجه به رویکرد خود شاخص یا شاخص هایی را برای سنجش این مفهوم در نظر گرفته اند. در این مقاله به دنبال سنجش سطح سرمایه اجتماعی در استان های مختلف کشور هستیم. برای این کار از ترکیب روش پیمایش از طریق پرسشنامه و تحلیل سلسله مراتبی استفاده می کنیم. بدین جهت شاخص های اعتماد، مشارکت اجتماعی، همکاری های مدنی و صداقت به عنوان شاخص های تئوریک اصلی برای سنجش سرمایه اجتماعی انتخاب شدند.
    پرسشنامه در تابستان 1387 در میان ساکنان مراکز استان های کشور توزیع شد و با تحلیل پرسش نامه ها سطح کمی هر یک از شاخص ها در هر استان مشخص شد. ازسوی دیگر با توزیع ماتریسAHP میان محققان سرمایه اجتماعی میزان اهمیت شاخص ها تعیین و وزن هر شاخص در مقدار کمی سرمایه اجتماعی مشخص شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که استان سمنان در رتبه اول سرمایه اجتماعی و بعد از آن، استان های یزد، زنجان و قزوین در رتبه های دوم تا چهارم قرار دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رتبه بندی، اعتماد، تحلیل سلسله مراتبی، ایران
  • حیدر تورانی صفحه 121
    این مقاله با هدف شناسایی و تاثیر عقلانیت قرآنی و باورهای دینی در ارتقای سلامت تصمیمات مدیران به روش کتابخانه ای و مراجعه به اسناد تدوین می شود. تعقل و خردورزی قرآنی در سه سطح معرفتی، اخلاقی و ابزاری ظاهر می شود، در حالی که عقلانیت سکولار تنها بر عقلانیت ابزاری تکیه دارد. یعنی عقلانیت قرآنی علاوه بر مهندسی، اندازه گیری، تنظیم و پیش بینی در امور معیشتی، به تنظیم رابطه انسان با جهان و خدای متعال و همچنین تنظیم رابطه انسان با خود و دیگران و معماری اخلاقیات می پردازد. بنابر این پیروی از عقلانیت قرآنی در عمل موجب اشاعه فضیلت ها در این گونه فعالیت های سازمانی می شود. فضیلت «ارزش ها»و رذیلت «زشتی ها» است. مفهوم فضیلت یا ارزش یعنی آن چیزی است که موافق عقل و شرع و مستوجب پاداش است و رذیلت یا زشتی آن چیزی است که مخالف عقل و شرع باشد و عذاب الهی را در پی داشته باشد. بهره نبردن از عقلانیت قرآنی و پایین بودن باورهای دینی در جامعه بویژه نزد تصمیم گیران موجب می شود تا در اخذ تصمیمات بسیاری از ظرافت ها، دقت ها و ارزش های انسانی و اجتماعی نادیده گرفته شود. برای رسیدن به این اهداف و پاسخگویی به مساله اصلی فوق، قرآن کریم و آموزه های دینی مبنای مطالعه قرار گرفته و تلاش شده است تا نقاط کلیدی و خطوط عزیمت برخی از این آموزه ها تعیین و سپس آثار و عواقب باور یا عدم باور به آنها در کیفیت تصمیمات مدیران- با افزایش دانش و اصلاح نگرش- همراه با ارائه یک الگوی مفهومی مناسب در اشاعه فضلیت ها در حوزه مدیریت با رویکرد اسلامی تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: عقلانیت قرآنی، باورهای دینی، سلامت تصمیمات، تصمیمات مدیران
  • نیکو دولتی، ابوالفضل جعفری * صفحه 149

    یکی از مهم ترین مباحث مطرح در علوم مالی، تامین مالی است. بدین منظور ابزارهای مختلف تامین مالی طراحی و مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به فقدان تنوع ابزارهای مالی در کشورمان، طراحی ابزارهای متنوع مالی و فراهم نمودن امکان تامین مالی از طریق آن ها یکی از نیازهای اساسی شرکت های ایرانی است. در نظام مالی اسلامی کشورمان، اوراق صکوک اجاره که یکی از پرکاربردترین ابزارهای تامین مالی در حوزه مالی اسلامی است گزینه ای مناسب برای تامین مالی شرکت های ایرانی است. اما برای این منظور باید تدابیر لازم اندیشیده شود و طراحی این ابزار مالی با در نظر گرفتن کلیه عوامل و شرایط خاص کشورمان انجام گیرد. مسائل مالیاتی از عمده ترین چالش های موجود در این راه می باشد. به نظر می رسد برای حل مشکلات مالیاتی پیش روی انتشار اوراق صکوک اجاره، در کوتاه مدت باید سود یا اجاره پرداختی این اوراق همانند سود اوراق مشارکت و سود سپرده های بانکی معاف از مالیات شود ولی در بلندمدت با تصویب قوانین مناسب، سود یا اجاره پرداختی اوراق صکوک اجاره، سود اوراق مشارکت، و سود سپرده های بانکی مشمول مالیات شود اما هزینه آن ها هزینه قابل قبول مالیاتی باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، اوراق صکوک اجاره، چالش های مالیاتی
  • ابوالقاسم توحیدی نیا صفحه 167
    امروزه بحث عدم تخصیص بهینه منابع طبیعی و زیست محیطی و کاهش سطح رفاه جامعه که ناشی از ایجاد پیامدهای جانبی منفی زیست محیطی است به عنوان یک بحث جهان شمول مورد بررسی و کنکاش بسیاری از اندیشمندان قرار گرفته است.
    در سالهای اخیر مشاهده شده است که برخی از صاحبنظران بکارگیری اخلاقیات زیستی را برای کاهش این پیامدها پیشنهاد می کنند. بنابراین ما در این مقاله سعی می کنیم سازوکار اقتصادی عملکرد این ارزش ها را تبین کنیم و بدین منظور به بحث پیرامون سرمایه اجتماعی پرداخته و بیان می کنیم که ایجاد سرمایه اجتماعی زیست محیطی توسط اخلاقیات زیستی سبب می شود پیامدهای جانبی منفی کاهش یابد. سپس چگونگی اثربخشی سرمایه اجتماعی زیست محیطی بر اجتماع را برای کاهش پیامدهای جانبی منفی شرح می دهیم.
    کلیدواژگان: اخلاقیات زیستی، پیامد جانبی زیست محیطی، مدیریت پیامدهای جانبی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی زیست محیطی
|
  • Dr. Golamreza Mesbahimgadam, Khalil Ahmadvand Page 37

    By the emergence of capitalistic economics and interest-based banking systems in the Islamic world, Muslim scholars get obliged to theorize the concept of Riba in a way to limit the borders of that for the sake of solving the problem of interest.In this way, they made use of different justifications. One of them is the point that the prohibition of Riba in Islamic economic thought is just about that kind of Riba which was dominant before the emergence of Islam; and every scholar has considered his ideas about that kind of Riba. Most of Muslim economists believe that all of the verses in Quran which are about Riba, are confined to the Riba prevalent in that time not all kinds of Riba. This is because of the fact that these verses have presupposed the meaning of Riba and continued to explain its results in this world and hereafter. So, any suggestion about this topic will depend on the kind of Riba prevalent before Islam. This paper which is a theoretical one refers to the history, Tafsir, Hadith and Figh to analyze the nature of Riba before the emergence of Islam. Our hypothesis is: Riba before the emergence of Islam was sometime to add to the principal, sometimes to postpone the deadline of the debt, and sometimes to receive more in a borrowing. Considering its application, it was sometimes for consumption and sometimes for investment purposes. And finally considering its rates, it was sometimes with low interest and sometimes with high ones.After the emergence of Islam, Riba was prevalent in different forms. Understanding these forms will help us to understand the verses better and be able to find the Ahkam in a more accurate way.

  • Dr. Kiomars Sohaili, Dr. Mojtaba Almasi, Elham Lorestani Page 71
    Study of different Islamic agreements efficiency in free of interest banking System through modern scientific approaches is of outmost importance. In this paper attempt has been made to study and compare the efficiency of charity loan agreement and cooperative agreements by DEA approach in branches of Mellat bank in Kermanshah province as case study. In this direction, the data related to five variables as input and three variables as output has been processed and by using of Deap2 soft ware the level of efficiency in charity loan agreement and Cooperative Agreements in 52 branches of aforesaid bank has been estimate. The finding of this research states that in the case of estimating of charity loan facilities, 46 percent of branches stay on the efficiency border, so they are efficient and in the case of estimating of cooperative facilities, 35 percent of branches stay on the efficiency border. Moreover, estimated model shows that under the condition of variable return to scale the average technical efficiency for charity loan facilities in branches is equal to 81 percent and for cooperative facilities in branches is equal to 74 percent. Also the results indicate economies of scale because most of the branches own increasing return to scale for both charity loan facilities and cooperative facilities.
  • Dr. Ahmad Shabani, Mohammad Soleimani Page 95
    One of the biggest problems in social capital research is the measurement of this concept. Researchers chose indicator or indicators for measuring social capital according to their approach. In this article, we try to measure social capital level in different provinces of Iran. In this regard we use combination of survey approach and AHP method. Trust, social participation, civil cooperation and honesty are chosen as main indicators of social capital.Questionnaire has been distributed among citizens of Iranian province centers in 2008 summer. The quantitative level of indicators for each province has been determined by analyzing the relevant questionnaire. On the other hand the importance and weights of each of 4 indicators determined by AHP matrix which was distributed among social capital researchers. Finally using results of questionnaire analysis and weights of indicator, the quantitative level of social capital has been achieved. The results show that Semnan has occupied the first place in social capital level followed by Yazd, Zanjan and Ghazvin.
  • Dr. Heidar Tourani Page 121
    the Hadiths and others develop its base in a way that includes any valuable asset. This article aims at identifying the effect of Koranic rationality and religious beliefs in developing appropriate decision-making among managers through a library method and reference to related documents. The Koranic rationality manifests at three levels of insight, morality and instrumentation while secular rationality relies on instrumentation alone. In other words, Koranic rationality besides engineering, measuring, regulating and predicting everyday livelihood, tries to regulate man's relations with God, world, himself and others and to engineer morality. Thus following Koranic rationality enhances morality among organizational activities. In this rationality, virtues are "valued" and indecencies are "devalued". All virtues and values are in agreement with religion and rationality and are bestowed rewards while all devalues and indecencies are against religion and rationality and are followed by punishment. Lack of Koranic rationality and low level of religious beliefs among managers result in ignoring the minute humane and social values in decisions made. One of the main topics addressed in this article is related to the role of Koranic rationality and religious beliefs in the process of appropriate decision making. To achieve the above mentioned goals, the Holy Koran and its teachings are set as the bases of this study and efforts `have been made to identify the key teachings and their consequences on the quality of the manager's decision making through – increasing their knowledge and perspectives – while developing a conceptual framework to develop these values in the area of management under an Islamic approach.
  • Nikoo Dolati, Abolfazl Jafari Page 149

    Financing is one of the most important topics in finance area, with this respect many financial instruments are designed and put into practice. Concerning the lack of financial instruments in Iran, designing new financial instruments seems crucial to Iranian Companies. In Islamic financial systems, Ijara Sukuk certificates which are one of the most frequently used instruments seem to be an appropriate choice. But in utilizing them it is essential to take into consideration all important factors and the particular business environment situation of the country. One of the most important challenges facing in the process of issuing this new financial instrument is taxation. It seems that in order to solving tax problems of issuing Ijara Sukuk certificates, in short run interests paid on these securities should be tax exempt just like interests on Mosharekat securities and bank deposits however, in long run by legislation of appropriate rules and regulations, interests paid on Ijara Sukuk certificates, Mosharekat securities and bank deposits should be treated as taxable income for investors but tax deductible for issuers.

  • Abolghasem Tohidinia Page 167
    Nowadays the discussion of nonoptimal allocation of natural and environmental resources and the decrease in the welfare level of the society that is due to the generation of negative environmental externalities has been considered and discussed by the specialists as a fundamental and worldwide argument.In recent years it has been observed that some experts suggest the application of eco-ethics in order to decrease this negative externalities. Thus in this article we try to explain the economic mechanism of operation of these values and therefore we discuss about the social capital and explain that the creation of the environmental social capital by the eco-ethics causes the decrease of the negative externalities. Then we explain the manner of Effectiveness of the environmental social capital on the society for decreasing the negative externalities.