فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد اسلامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1389)

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1389)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین عیوض لو صفحه 5
    در این مقاله، مفاهیم و تعاریف عدالت، عدالت اجتماعی و عدالت اقتصادی با استفاده از نظرات متفکران و نظریه پردازان غربی و اسلامی و با تکیه بر «مبنای عقلا»، مورد استقصاء قرار گرفته و بر اساس آن معیارهای عدالت اقتصادی در چارچوب شریعت اسلام مورد استخراج واقع شده است. این معیارها عبارتند از: برخورداری یکسان از منابع و امکانات عمومی و طبیعی؛ سهم بری از تولید براساس ارزش افزوده حاصله توسط هر یک از عوامل تولید، لزوم بهره برداری بهینه و کارا از کلیه ثروت ها و اموال؛ و توازن درآمدها. در قسمت نتیجه گیری نیز زمینه هایی برای سنجش و ارزیابی اسلامی بودن نظام اقتصادی واقعی دریک جامعه اسلامی بر مبنای شاخص های برآورد کننده معیارهای یاد شده معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اقتصادی، کارایی اقتصادی، اقتصاد اسلامی، نظام اقتصاد اسلامی
  • عادل پیغامی صفحه 27
    عدالت و رشد، پیشرفت و توسعه از جمله مفاهیمی هستند که مطلوب بالذات بشریت در همه اعصار و ازمنه و منتهی آمال هر انسانی در هر زمان و مکانی بوده است. کمتر جریان فکری و جنبش اجتماعی را می توان سراغ گرفت که آن ها را در شعارهای خود مطرح نکرده باشد. اما و در عین حال، دو مفهوم عدالت و توسعه، در چنبره تقابل مالوف مادی- معنوی و دلالت های ثبوتی و اثباتی آن، افتاده و خود به تمایز و دوگانی مهم در معارف انسانی تبدیل شده اند. نگرشی قائل بر تعارض و تضاد بین ایندو است، و نگرشی دیگر به تلائم و سازگاری نظر می دهد و این دو را لازم و ملزوم هم می داند. بدین ترتیب، به هر میزان که نگرش اول مانعی جدی در شکل گیری ادبیات ناظر بر تعاملات نظری و مفهومی بین دو مبحث توسعه و عدالت شده و صرفا به بسط نظری مطالعاتی که نافی یکی از این دو به هزینه دیگری بوده باشد، منجر شده است، نگرش دوم این دو را در کنار هم و تعامل دو سویه با هم می انگارد و از اینرو راه را برای پژوهش های بیشتر باز و قابل تداوم می نمایاند. در این نوشته در پی انجام یک امکان سنجی و ارائه تصاویری از گستره های پژوهشی ممکن و تقویت نگرش دوم در پژوهش های ناظر بر مباحث توسعه و عدالت هستیم. بدینوسیله در پی آن برآمده ایم تا نقشه راه مطالعات مربوط به توسعه مبتنی بر عدالت را ترسیم کرده باشیم.
    کلیدواژگان: عدالت، توسعه، پیشرفت، توسعه مبتنی بر عدالت
  • غلام رضا مصباحی مقدم، محمد جواد رضایی، مهدی موحدی بکنظر صفحه 67
    آثار خارجی منفی به عنوان یکی از عوامل مهم و موثر در تغییر رفاه افراد جامعه و نتایجی که با خود به بار می آورند موضوعی مهم در علم اقتصاد و بالتبع اقتصاد اسلامی است. از مهمترین پیامدهای قابل مطالعه اینگونه آثار، تخریب محیط زیست و نابودی منابع طبیعی می باشد. بشر امروز که پی به اهمیت بیش از پیش محیط زیست خود برده است، در تلاش برای حل مشکلات ناشی از سوءاستفاده های انجام شده از طبیعت بوده و سعی در ارائه راه کارهای مناسب دارد. در این مقاله با تمرکز بر تکالیف انسان و دولت اسلامی در برابر محیط زیست، با استفاده از آیات و روایات و منابع فقهی و تفسیری، چارچوبی از نحوه بهره برداری بشر از منابع طبیعی ارائه گردیده است. پس از تشریح دیدگاه علم اقتصاد در برابر حل مساله آثار خارجی و شکست هایی که برخی از این روش ها با آن مواجهند و نیز با توجه به چارچوب پیش گفته، وظایف و سیاستگذاری هایی کاربردی راجع به وظیفه مسلمانان و دولت اسلامی برای مواجهه با چنین مشکلاتی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: آثار خارجی منفی، اسلام ومحیط زیست، اقتصاد بخش عمومی، قاعده لاضرر، قانونگذاری
  • کیومرث سهیلی، محمد نقی نظرپور، سید میثم حسینیان صفحه 99
    در ورای تمام فعالیت های بشر هدف خاصی نهفته است. هر سیستم اقتصادی، برای توضیح رفتار عاملان خود هدف مشخصی را در نظر می گیرد. این موضوع در خصوص مصرف کنندگان نیز صدق می کند. در سیستم سرمایه داری ارضای خواسته های نفسانی به عنوان هدف مصرف کنندگان لحاظ می گردد. در اسلام، برای یک فرد مصرف کننده علاوه بر رفع نیازهای معقول و مورد نظر در تعالیم این دین مقدس، هدفی بزرگتر و غیر قابل مقایسه با این هدف مادی، معین می شود. بنابراین در اقتصاد اسلامی بر خلاف اقتصاد سرمایه داری نمی توان هدف غایی را بیشینه کردن لذت های مادی و کمینه کردن رنج های این دنیا دانست و از آثار فعالیت های این دنیا در جهان آخرت چشم پوشید. از دیدگاه اسلام، انسانی سعادت مند است که مجموع لذات دنیوی و اخروی اش را حداکثر کند. فرد مسلمان در رفتار مصرفی خویش لذت حاصل از مصرف را در دو جهان می-سنجد.. با این تفاسیر، در اقتصاد اسلامی، اصول موضوعه رفتار مصرف کننده متمایز از اصول موضوعه در تئوری های متعارف است. در این مقاله با استفاده از منابع مقایسه ای و نصوص اسلامی، اصول موضوعه رفتار مصرف کننده در اقتصاد اسلامی مطرح و با اصول موضوعه متعارف مقایسه می شود. نتایج این تحقیق گویای آن است که اصل موضوعه حاکم بر رفتار مصرف کننده در اقتصاد اسلامی از اصل موضوعه رفتار مصرف کننده در اقتصاد متفاوت است.
    کلیدواژگان: اصول موضوعه، رفتار مصرف کننده، اقتصاد اسلامی، اقتصاد متعارف
  • سجاد سیفلو صفحه 125
    مدیریت انگیزه سپرده گذاران از اساسی ترین مسائلی است که ارتباط مستقیمی با سود و عملکرد بانک ها دارد. در بانکداری متعارف سپرده گذاران در ازای سپرد ه گذاری خود در بانک فارغ از نوع و محل سرمایه گذاری و یا مصرف سپرده هایشان سود ثابتی دریافت می کنند. از آنجا که این سود ثابت و از پیش تعیین شده از مصادیق ربا است، و با توجه به حرمت قطعی ربا، این مکانیسم در بانکداری بدون ربا قابل اجرا نیست. از اینرو بانکداری بدون ربا برای جلب انگیزه و مشارکت سپرده گذاران، بخشی از سود حاصل از عملیات سرمایه گذاری را با آن ها تسهیم می کند. همواره این نگرانی ابراز شده است که با توجه به اینکه مشتریان بانک ها عموما افراد ریسک گریز هستند و هدفشان از سپرده گذاری در بانک به دست آوردن یک عائدی ثابت و بدون ریسک و مخاطره است و با توجه به ماهیت فعالیت های بانکداری اسلامی که باعث می شود سود بانک ها و به تبع آن سود سپرده گذاران، متغیر و مرتبط با تحولات آتی بنگاه های طرف قرارداد و کل اقتصاد باشد، تحریم نرخ از پیش تعیین شده باعث کاهش مشارکت سپرده گذاران در بانک های اسلامی شود. راهکاری که بانک های اسلامی در ایران برای حل این مسئله و خلاصی از بحران انگیزه در سپرده گذاران به کارگرفته اند، «سود علی الحساب» است که به نظر برخی محققین بانکداری اسلامی شبهه ربوی بودن عملیات بانکی را به دنبال دارد. دراین مقاله ضمن بررسی سود علی الحساب، با استفاده از حساب سرمایه گذاری ویژه، راهکاری ارائه شده است که در آن ضمن فراهم بودن ارائه سود قطعی و از پیش تعیین شده، مشکلات سود علی الحساب مرتفع گردیده است.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، سود علی الحساب، حساب سرمایه گذاری ویژه، حساب سرمایه گذاری ویژه با بازده ثابت، فروش اقساطی
  • حسن آقانظری صفحه 147
    شکل گیری علم اقتصاد اسلامی همانند هر شاخه علمی دیگر بدون زمینه مناسب ممکن نمی باشد؛ با توجه به اینکه بخش اعتباری هر جامعه ای بر بخش واقعی آن تاثیر می گذارد امور اعتباری- قراردادی خاص آموزه های اسلامی نیز بر بخش واقعی اقتصاد تاثیر می گذارد. از اینرو این مقاله تبیین چنین تاثیرگذاری را تحلیل منطقی نموده و آنگاه آنرا بمثابه زمینه تدوین نظریه های علمی اقتصاد اسلامی و در نهایت پیدایش علم اقتصاد اسلامی تلقی نموده است.
    کلیدواژگان: بخش اعتباری، قراردادی، بخش واقعی، هماهنگی، خاستگاه، تاثیرگذاری، تاثیرپذیری
  • روح الله ابوجعفری صفحه 163
    یکی از اصول مبنایی اقتصاد اسلامی حرمت ربا در تعاملات اقتصادی است. بررسی راهکارهای بانکداری اسلامی و حذف ربا از نظام بانکی در جوامع اسلامی همیشه سوال اساسی اقتصاددانان اسلامی بوده است. بررسی تحقیقات در این زمینه نشان داده است که راهکارها بیشتر بر ماهیت فعالیت های بانکی و اسلامی کردن قراردادها بر اساس عقود اسلامی بوده است. اما یکی از مسائل مهم در این زمینه پیشنهاد ساختارهای جدیدی است که اهداف قانونگذاران در این زمینه را فراهم کند. در این مقاله ابتدا به بررسی ویژگی های بانکداری بدون ربا در ایران در سال های اجرای قانون پرداخته شده است. در قسمت بعد الگوهای پیشنهادی در زمینه سازماندهی فعالیت های بانکی مورد بررسی قرار گرفته است و در نهایت پیشنهاد استفاده از ساز و کار سرمایه گذاری ریسک پذیر برای سازماندهی مجدد بخشی از فعالیت های تخصیصی در نظام بانکداری بدون ربا مطرح شده است.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، سرمایه گذاری ریسک پذیر، نظام مالی، بانک توسعه ای
|
  • Hossain Eivazlou Page 5
    In this paper the concept and the definition of the social and economic justice are evaluated considering the views of western and Islamic thinkers and theorist and the focus is on the rationality. According to this evaluation, the criteria of economic justice in accordance with the Islamic framework are extracted; Which are: the equal availability of natural resources for everybody, the determination of the agent shares according to their added value, the importance of being efficient is utilizing the wealth, and proportionality of incomes. In the final part, some bases for evaluation of the economic system with the Islamic framework of justice are provided which can be used to rank the real economies.
    Keywords: Justice, economic justice, Economic Efficiency, Islamic Economics, the Islamic economic system
  • Adel Paighmi Page 27
    Justice, growth, progress and development are from the topics that have been important for the human being in all ages; in fact, they have been the utopia for everybody in every time. One can very rarely find any school of thought that does not consider these topics as their main mottos. However, the two concepts of justice and development has been the area for high discussion between researchers and has bring about a high level of dichotomy and duality in the human studies. From one hand, there is a view that believes that these two concepts are contradictory to each other and on the other hand, there is a view that believes these two concepts are complementary to each other. So the first point of view is an obstacle toward the formation of the literature in the theorization of the development and justice area and the second point of view tries to join these two concepts and hence finds way for more theoretical research in this field. This paper tries to do a possibility study in this regards and so defends the second point of view. For doing so, first of all, the theories of development and income distribution, which is related to the topic of justice, are evaluated shortly and then, by decomposing the subjects of justice and development into nine components and forming a matrix, we draw the realm of research topics in the area of development and justice. Then, by extending some cells of this matrix into distinguished tables, we show that there are quite a few research topics for researchers. In other words, the research map in the field of development and justice is drown.
    Keywords: Justice, development, progress, justice, based development
  • Gholamreza Mesbahi Mogadam, Mohammad Javad Rezaei, Mahdi Movahedi Beknazar Page 67
    The negative externalities as one the important and effective factors that affect the welfare of the society and because of their consequences, have always been from the important topics in economics and hence Islamic economics. One of the most important results of these negative externalities is the damage they will have for the environment and natural resources. The human being has understood the high importance of its environment and so has tried to solve the problems that arises from the misuse of the environment and provide acceptable solutions. This paper tries to emphasize the obligation of Muslims and Islamic government toward the environment and for this sake, makes use of Quranic verses, the traditionn, Fighi sources to provide a framework for the correct way of using the natural sources in this world. In additions, it tries to shed some lights on the views of traditional economics in confronting the problem of negative externalities and after that, provides some practical implications for Muslims and Islamic government to solve the difficulty of externalities.
    Keywords: the negative externalities, Islam, environment, the public sector economics, the rule of AL ZARAR, regulation
  • Kyumarth Soheilee, Mohammad Naqi Nazarpur, Seyed Meisam Hosseinian Page 99
    In this paper the concept and the definition of the social and economic justice are evaluated considering the views of western and Islamic thinkers and theorist and the focus is on the rationality. There lies a rationale beyond the all behaviors of human beings. In addition, in all economic systems, there are some special goals for the explanation of the behaviors of the economic agents. It is exactly true in the case of the consumers. In the traditional capitalist system, the satisfaction of the all wills of consumers (correct or incorrect) is considered as the only goal of consumers. In Islam however, some divine and non-worldly goals are defined in addition to satisfaction of rational needs and wants. So unlike conventional economics, in Islamic economics it is not correct to define the goals of consumers solely to maximize their material welfare and to minimize their pain in this world and hence entirely forget the results of the behaviors in the hereafter. As a matter of fact, in Islamic view, the bliss happens for the people when they maximize the sum of their pleasures in this worlds and in the hereafter and the Muslim consumer considers the sum of the welfare he gets from consumption in both worlds. In other words, He does compare the temporary pleasures of this world with the permanent pleasures of the hereafter and finds the best combination that brings about the highest level of satisfaction. On the contrary, the consumer in the capitalist economics, always tries to maximize his worldly needs and wills and hence undermines his humanity. Considering all this, it seems that the axioms of the behavior of consumers in Islamic economics is different from the axioms of conventional theories. Taking a comparative approach, in this paper, the assumptions of the behavior of consumers in Islamic and conventional economics are analyzed. The results show that the axioms of consumers behaviors in Islamic economics is different from the same in conventional economics.
    Keywords: axioms, the consumers behavior, Islamic Economics, conventional economics
  • Sajad Seiflu Page 125
    The management of the incentive structure of depositors is one the fundamental things that directly affects the banks activities and their profit. In the traditional banking system, depositors do receive a fixed interest rate; regardless of the profit that the bank earns from their funds. Considering the fact that this fixed interest rate is Riba and hence not permissible, this approach is not applicable for Islamic banks. So Islamic banks do share the depositors in the profits that they earn to motivate depositors incentives. However, there has always been a concern that because bank depositors are mostly risk-avoider and their aim is to get fixed return on their deposits and because of the fact that according to the nature of Islamic banking, the profit of the Islamic banks and hence the depositors is not a fixed and predetermined one and depends on the real sector of the economy, the incentive of the Islamic banks depositors will be damaged. The solution used in Iranian Islamic banks to solve this problem is to pay "ALALHESAB" fixed rate of profit to the depositor. But, this solution has been questioned by many researchers and accused of being Riba. This paper tries to provide a new way for solving this problem. The idea is to provide Special investment account in Islamic banking system. This account can pay fixed returns to depositors and simultaneously does not face the problems of ALALHESAB fixed rate of profit.
    Keywords: interest, free banking, specific investment accounts, fixed income specific investment accounts
  • Hasan Aghanazari Page 147
    Just like other fields, the formation of Islamic economics as a scientific course is not possible unless the bases are almost ready. Considering the fact the in all societies the contractual parts do affect the real economic phenomena, the Islamic contractual teachings will have their own effects on the real sector. This paper logically explains these effects and emphasizes on them as preconditions for the formation of Islamic economics theories and finally the birth of the Islamic economics as a whole science.
    Keywords: contractual parts, real parts, coordination, base, affect, effectiveness
  • Roohallah Aboojafari Page 163
    One the fundamentals of Islamic economics is the elimination of Riba in economics activities. Hence, the evaluation of the Islamic banking and elimination of Riba approaches has always been one of the important questions in the mind of Islamic economists. A precise look at the available literature in this field, shows that the proposed approaches has mostly focused on the nature of the banking activities and tried to put banking contract in the permissible ways. However, one of the very important things in this regards is to propose new structures to satisfy the goals of legislators of interest-free banking law. This paper first of all tries to evaluate the characteristics of Islamic banking system in Iran in the years that the interest-free banking law has been enforced. After that, the previously suggested models of organizing the Islamic banking activities are evaluated and finally, the process of using the venture capital approaches and models to reorganize some of the allocation activities of Islamic banking system is proposed.
    Keywords: interest, free banking, venture capital, financial system, development bank