فهرست مطالب

قرآن شناخت - سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1396)

نشریه قرآن شناخت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1396)

  • 118 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیررضا اشرفی *، محمد مهدی پورعلی فرد صفحه 5
    توحید به معنای اعتقاد به یگانگی خداوند، هنگامی در جامعه برپا می شود که آثارش در رفتار افراد جامعه پدیدار گردد. این مقاله درصدد تبیین مهم ترین عوامل برپایی توحید در جامعه با تاکید بر آیه 29 سوره فتح است. حاصل بررسی اینکه عواملی چون همگامی با رسول خدا، صلابت در برابر کفار، مهربانی با مومنان، اقبال به نماز و معنویات و تلاش پیگیر برای تحکیم پایه های عزت و قدرت مسلمانان از مهم ترین عوامل اقامه توحید است. روند اقامه توحید در جامعه با پذیرش ولایت الهی آغاز می شود؛ اجتناب از بندگی طاغوت، پرهیز از تکیه بر ستمگران، استقامت در برابر فتنه های دشمنان و نیز تکیه بر استعدادهای درونی و استمداد از عنایات ولی خدا و طلب نصرت الهی موجب تداوم اقامه توحید در جامعه می گردد.
    کلیدواژگان: توحید، اقامه توحید، توحید در جامعه، عوامل اقامه توحید
  • محمد نقیب زاده * صفحه 23
    وجود احتمالات تفسیری متعدد ذیل برخی از آیات، شبهه فقدان تعین معنایی متن قرآن را پدید آورده است؛ بدین بیان که از ابتدا معنایی در نفس صاحب سخن وجود نداشته ، ولی با گذشت زمان، معناهای متفاوتی از آن به دست آمده است. البته قرآن، به لحاظ انشاکننده حکیم آن (خداوند)، تعین معنایی دارد و اختلافات مفسران، به سبب کاستی دانش آنان است، ولی از واقعیت کثرت دیدگاه های تفسیری نمی توان چشم پوشید. در این پژوهش، به علل پیدایش این حجم از دیدگاه ها نمی پردازیم، بلکه با هدف بیان نتایج وجود این دیدگاه های متکثر و به روش توصیفی تحلیلی، در سه محور کلی آثار اعتقادی، تربیتی و تفسیری، به فواید وجود این احتمالات تفسیری در برخی از آیات قرآن پرداخته ایم. بر پایه سه محور یادشده، احتمالات تفسیری، هم در جنبه های اعتقادی مسلمانان اثرگذار است و هم نتایج تربیتی و اخلاقی دارد و نیز از جنبه منطق تفسیری، پیامدهایی قابل طرح در مباحث روش شناسی تفسیر دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، احتمالات تفسیری، آثار وجود احتمالات تفسیری، نتایج احتمالات تفسیری
  • سید محمد حاجتی شورکی *، حسین نقوی صفحه 37
    واژه های روح، نفس، قلب، فواد و صدر در قرآن به ساحت دوم انسان اشاره دارند. نوشتار حاضر به روش توصیفی تحلیلی، به بررسی چندگانه یا یکی بودن مشارالیه آنها می پردازد و با بررسی نظرات مفسران به ویژه علامه طباطبایی، آیت الله مصباح یزدی و آیت الله جوادی آملی، معیاری نو برای تمییز مشارالیه آنها ارائه می دهد. حاصل اینکه امر مجرد، پیش از تعلق به بدن، روح و پس از آن نفس نامیده می شود. میان این دو و سه واژه قلب، فواد و صدر نیز تمایزی احساس می شود. این سه در کاربرد مطلق، همان معنای نفس یا روح را می رسانند؛ ولی قرین با اوصاف، به مرتبه ای از مراتب روح یا نفس انسانی اشاره دارند؛ یا اینکه روح و نفس همانند اسامی هستند که به تمام حقیقت انسان اشاره دارند، ولی قلب و فواد و صدر همانند اوصافی هستند که هرچند با نفس و روح متحدند، به تمام حقیقت انسان اشاره نمی کنند.
    کلیدواژگان: ابعاد انسان، روح، نفس، قلب، فواد، صدر و وحدت قوای نفس
  • فتحیه فتاحی زاده، رقیه رضایی، فریده امینی صفحه 55
    واژگان در قرآن کریم تنها و جدای از یکدیگر به کار نرفته اند و معنای محسوس و ملموس خود را دقیقا از مجموع دستگاه ارتباطی که با هم دارند به دست می آورند. مطالعه حاضر در پی آن است که با بهره گیری از رویکرد معناشناسی زبانی به مفهوم «تکفیر» بپردازد. در گام اول ضمن بررسی معنای لغوی، اصطلاحی و مشتقات این مفهوم، به مفاهیم هم نشین و جانشین آن نیز پرداخته می شود تا در سایه آن به مولفه های معنایی «تکفیر» دست یافته شود و در گام دوم حوزه های معنایی «تکفیر» بررسی خواهد شد.
    برآیند بررسی مفاهیم هم نشین و جانشین «تکفیر» حاکی از آن است که میان مفهوم «غفران» و «تکفیر» رابطه معنایی برقرار است. براین اساس «غفران» می تواند جانشین «تکفیر» در نظر گرفته شود. از میان مولفه های مشترک «تکفیر» و «غفران» می توان به ایمان، عمل صالح، توبه، تقوا، جهاد و هجرت اشاره کرد. همچنین علاوه بر مفهوم غفران، مفاهیم اصلاح، اذهاب، عفو و محو نیز با مفهوم «تکفیر» در یک حوزه معنایی قرار دارند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، معناشناسی تکفیر، غفران، روابط هم نشینی و جانشینی
  • فاطمه حبیبی *، فتحیه فتاحی زاده، فریده حق بین صفحه 73
    یکی از دیدگاه های رایج در زبان شناسی شناختی، نظریه «استعاره مفهومی» است که می توان از این نظریه در مطالعات دینی استفاده کرد. در پژوهش حاضر، ابتدا مقدماتی درباره استعاره و نظریه استعاره مفهومی بیان می شود؛ سپس با بررسی مفهوم «لسان» در قرآن کریم بر اساس نظریه استعاره مفهومی، تاثیر این دیدگاه بر نحوه فهم گزاره های دینی بررسی می گردد. به همین منظور تمام آیاتی که مشتمل بر واژه «لسان» بودند، استخراج و حوزه های مبدا استعاره مفهومی «لسان» واکاوی می شوند. واژه «لسان» و جمع آن (السنه) 25 بار در کل قرآن به کار رفته است که نتیجه بررسی عبارات استعاری «لسان» نشان می دهد که قرآن برای مفهوم سازی «لسان» از دو شیوه استعاره مفهومی و مجاز مفهومی استفاده کرده است. بر اساس یافته های پژوهش، شش مورد استعاره مفهومی در آیات مورد نظر یافت شد که در آن آیات، از زبان و اعمال منتسب به آن مانند ضربه زدن، دریافت (تلقی)، بستن و باز کردن، شهادت دادن و پیچاندن برای مفهوم سازی مفاهیمی مثل دشمنی کردن، طعنه زدن، تمسخر و شیوایی در سخن و مانند آن (که عمدتا از درجه انتزاع بالایی برخوردارند و از تجارب پایه بشر به شمار نمی آیند) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، توسیع معنایی، نظریه استعاره مفهومی، زبان، انسان، لسان، استعاره شناختی
  • مجید مجرد *، سید رضامودب صفحه 91
    پیامبر اکرم در دین اسلام از جایگاهی والا برخوردار است و حفظ حرمت آن حضرت بر همگان لازم و ضروری است. اسلام برای تامین مصالح متعددی همچون جلوگیری از هر گونه هرج و مرج در جامعه اسلامی، معرفی مقام و منزلت پیامبر اکرم و حفظ و صیانت جایگاه حقیقی و حقوقی آن حضرت، مجازات و عواقبی را برای حرمت شکنان و سب کنندگان به آن حضرت در نظر گرفته است. هدف از این نوشتار، آن است که با استفاده از منابع مکتوب و شیوه کتاب خانه ای، به بیان مجازات سب النبی از نگاه فریقین و مسئله آزادی بیان در این راستا بپردازد. مجازات سب کننده پیامبر اسلام از منظر قرآن کریم و فقه اسلامی مواردی مانند حبط عمل بی ادبان محضر پیامبر، ورود سب کننده به ورطه کفر و ارتداد، ورود سب کننده به ورطه محاربه با خداوند و رسول اکرم و فساد در زمین و ابتلای سب کننده به لعنت و عذاب الهی می باشند. همچنین از جمله مباحث مطروحه در فقه اسلامی در راستای مجازات سب النبی مواردی مانند اجماع فقهای فریقین بر قتل ساب النبی، بررسی نقش مولفه هایی همچون احکام ثانوی و حکومتی و عقیده و اکراه و اجبار و عدم قصد است که تمامی اینها، بیانگر حرمت سب النبی و تمهیدات اسلام در جلوگیری از این امر است.
    کلیدواژگان: سب، دشنام، سب النبی، مجازات سب النبی، حرمت سب النبی، آزادی بیان
  • صفحه 107
|
  • Amir Reza Ashrafi *, Mohammad Mehdi Pouralifard Page 5
    Towhid (monotheism), which means believing in the unity of God, is established when its effects appear in the behavior of the people in society. This paper attempts to explain the most important factors of monotheism and the general process of monotheism in society based on verse 29 of Fath chapter and the analysis of the other verses related to thematic interpretation method. The research results show that factors such as following the Messenger of Allah, rigor and solidity against infidels, kindness to believers, paying attention to prayer and spirituality, and continuous effort to consolidate the foundations of Muslims’ dignity and power are among the most important factors of monotheism. On the other hand, the process of establishing monotheism in society begins by accepting divine authority, and continues by avoiding servitude to tyranny and reliance on oppressors, endurance against the enemies’ seditions, relying on inner abilities, seeking help from the Friend of God and asking for divine support.
    Keywords: monotheism, establishing monotheism, monotheism in society, factors contributing to the establishment of monotheism
  • Mohammad Naghibzadeh * Page 23
    The existence of several possibilities of interpreting some of the Quranic verses has raised the doubt about the ability of grasping the meaning of Quranic text, i.e. at first, the meaning of the words of the author was missing but over the time, different ideas were presented about their meaning. Of course, thanks to God, the wise author of the Quran, the meaning of the Quran is fixed, and the disagreement among the interpreters about the meaning is due to their lack of knowledge. However, the fact that there are various views about the meaning of Quranic verses cannot be ignored. This paper does not address the reasons why there are differing views, but it seeks to show the results of these diverse viewpoints. Using a descriptive analytical method and focusing on these main issues relating to beliefs, education and interpretation the paper reviews the benefits of the existence of the possibilities of interpreting some verses. On the basis of these three areas, the various possibilities of interpretation have effect on the ideological aspect of Muslims and educational and ethical effects, as well. Moreover, according to interpretive logic, they exert effect on provoking discussions on the methodology of interpretation.
    Keywords: the Quran, interpretation, interpretation possibilities, the effects of the existence of interpretive possibilities, ideological effects, educational effects, interpretative effects
  • Sayyed Mohammad Hajati Shooraki *, Hossein Naghavi Page 37
    The Quranic words "Ruh, Nafs, Qalb, Fuad, and Sadr" refer to the second dimension of man. Using a descriptive-analytical method, this paper discusses whether these words refer to onething or to various things, and analyzes the views of commentators, especially Allameh Tabatabai, Ayatollah Misbah Yazdi and Ayatollah Javadi Amoli to present a new criterion for distinguishing between the aforementioned words. The research result shows that this abstract matter is called Ruh before joining the body, and it is called Nafs after joining it.
    Also, these two words are distinct from the three words: Qalb, Fuad and Sadr. These three words have the same meaning as Nafs or Ruh in their common use, but when used in association with attributes, they refer to the levels of human spirit or soul; or Ruh and Nafs may refer to the whole truth of man, but Qalb, Fuad and Sadr are qualities that do not refer to the whole truth of man despite being united with Nafs and Ruh.
    Keywords: dimensions of man, Ruh, Nafs, Qalb, fuad, Sadr, the unity of the powers of soul
  • Fathiyah Fattahizadeh *, Roqayeh Rezaee, Farideh Amini Page 55
    The Quranic words cannot be dissociated from one another, and their precise meaning is properly understood from the elaborate system of the relations among them. Using a semantic- linguistic approach, the present study seeks to explain the term "Takfir". First, while studying the literal and idiomatic meanings of "Takfir"and its derivations, it deals with the concepts of association and substitution related to this word in order to reach a conclusion about the constituents of the meaning components of "Takfir", and then, it examines the shades of meaning of "Takfir". The outcome of studying the concepts that associate with and substitute for "Takfir" suggests that there is a significant relationship between the two concepts of Ghofran (forgiveness) and "Takfir". Therefore, Ghofran can be considered as a substitute for "Takfir". Faith, righteous deeds, repentance, piety, jihad and emigration can be among the constituents of each of Takfir and Ghofran. Also, in addition to the concept of Ghofran, the concepts of reform, removing, giving pardon and effacing fall in the same semantic domain of “Takfir”.
    Keywords: the holy Quran, semantics analysis of Takfir, Ghofran, association, substitution
  • Fatemeh Habibi *, Fathiyah Fattahizadeh, Farideh Haghbin Page 73
    One of the most common perspectives in cognitive linguistics is the theory of "conceptual metaphor" that can be used in religious studies. The present study begins with an introduction to the metaphor and theory of conceptual metaphor. Then, examining the concept of "lisan" in the holy Quran by resting on the theory of conceptual metaphor, this study examines the effect of this view on understanding religious propositions. According to the research findings, six conceptual metaphors have been detected in the given verses, in which language and the actions related to it, such as knocking, receiving (understanding), closing and opening, testifying, and twisting are used to conceptualize such ideas as showing hostility, sarcasm, ridiculing, fluency in speech and the like (which are of high degree of abstraction and cannot be considered as basic human experiences).
    Keywords: the holy Quran, semantic development, the theory of conceptual metaphor, language, human, Lisan, metaphysical
  • Majid Mojarrad *, Sayyed Reza Moaddab Page 91
    The holy Prophet (PBUH) has a high status in Islam and it is incumbent on every one to honor him. For various purposes such as preventing any kind of chaos in Islamic society, recognizing the Prophet's high station and maintaining his true and legal status, Islam has administered punishments for blasphemers who speak in an offensive way about the Prophet. From the perspective of the Holy Quran and Islamic Fiqh, the punishment for those who speak in an offensive way about the holy Prophet of Islam are: futility of their deeds, their getting into the abyss of disbelief and apostasy, their entrance into the abyss of fighting against God and the Prophet corruption on earth and their being subject to Divine curse and torture. This paper examines the unfounded claim that punishing those who speak in an offensive way about the Prophet is against freedom of speech. Moreover, along with the question of the punishment administered for those who abuse the Prophet, some other issues are discussed in Islamic Fiqh such as the consensus of the Shite and Sunni Faqihs on killing the person who abuses the Prophet and the role of such components as secondary and governmental rules, belief, compulsion and the state of being purposeless, all of which indicate the unlawfulness of abusing the Prophet and are regarded as the measures which Islam takes to prevent it.
    Keywords: sab (speak in an offensive way about someone), cursing, abusing the Prophet, punishment for abusing the Prophet, unlawfulness of abusing the Prophet, freedom of speech