فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید رحیمی* صفحات 127-133
    اهداف
    توجه به ویژگی های کارآفرینی از ضروریات زمان حاضر بوده و بستر مناسب برای پیاده سازی آن، بحث تبدیل دانشگاه ها به سازمان های یادگیرنده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین ویژگی های کارآفرینانه و مولفه های سازمان یادگیرنده در دانشگاه کاشان بود.
    روش ها
    در این تحقیق توصیفی- همبستگی، از بین اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 91-1390 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم و با استفاده از فرمول کوکران 98 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که در نهایت 95 نفر از آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، دو پرسش نامه محقق ساخته سازمان یادگیرنده با 37 گویه و پرسش نامه کارآفرینی با 47 گویه بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. تحلیل داده ها با آزمون های استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی، T تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین ویژگی های کارآفرینی اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان بالاتر از حد متوسط بود. بین همه ویژگی های کارآفرینانه و سازمان یادگیرنده همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. بین میانگین ویژگی های کارآفرینی بر اساس وضعیت استخدامی، رشته تحصیلی و جنسیت تفاوت مثبت و معنی داری مشاهده شد، اما این تفاوت بر اساس مرتبه علمی معنی دار نبود. تمام مولفه های کارآفرینی یعنی توفیق طلبی (27%)، مرکز کنترل درونی (18%)، استقلال طلبی (35%)، تحمل ابهام (44%)، خلاقیت (21%) و ریسک پذیری (30%) از نظر اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان قابلیت پیش بینی سازمان یادگیرنده را داشتند.
    نتیجه گیری
    بین ویژگی های کارآفرینی و سازمان یادگیرنده در دانشگاه از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه کاشان رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اعضای هیات علمی، خلاقیت، ریسک پذیری
  • احمد امانی*، حجت اسفندیاری، مهدی نامداری پژمان، عدنان غفاری صفحات 135-139
    اهداف
    سواد آکادمیک اصلی ترین پشتوانه آموزش عالی است که لزوما باید با سواد هیجانی بالا که یکی از عوامل مهم در تعیین موفقیت فرد در زندگی است، همراه باشد. سواد آکادمیک در راستای سواد هیجانی می تواند اثری انکارناپذیر بر جامعه علمی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه سواد آکادمیک و سواد هیجانی اعضای هیات علمی دانشگاه بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 100 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان در سال 1391 که نمرات پژوهشی آنها به ثبت رسیده بود به روش نمونه گیری تصادفی ساده و طبق فرمول کوکران انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، فرم بررسی سوابق پژوهشی و پرسش نامه سواد هیجانی بار- آن با پایایی 81/0 در مقیاس آلفای کرونباخ بود. روایی پرسش نامه نیز از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، بالا گزارش شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیری ساده) با به کارگیری نرم افزار SPSS 20 انجام گرفت.
    یافته ها
    بین سواد هیجانی و حوزه های آن با سواد آکادمیک رابطه معنی داری وجود نداشت. همچنین مدل سواد آکادمیک در پیش بینی سواد هیجانی اعضای هیات علمی دانشگاه موفق نبود (87/0= p).
    نتیجه گیری
    در اعضای هیات علمی دانشگاه، بین سواد آکادمیک با سواد هیجانی و حوزه های آن رابطه ای وجود ندارد و سواد آکادمیک بالا لزوما به معنی داشتن سواد هیجانی بالا به عنوان عامل تعیین کننده توانایی یک شخص برای اثربخش بودن نیست.
    کلیدواژگان: هیات علمی، هوش هیجانی، سواد اطلاعاتی، آموزش
  • رحیم مرادی*، خدیجه علی آبادی، آذر خزایی، بهنام رسولی صفحات 141-147
    اهداف
    سواد اطلاعاتی از اساسی ترین نیازهای زندگی در جامعه اطلاعاتی است. از سوی دیگر، یکی از عواملی که افراد را در دسترسی به اطلاعات کمک می کند، مهارت تفکر انتقادی است که گسترش آن یکی از مهم ترین اهداف آموزش پزشکی در عصر فناوری به شمار می آید. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تفکر انتقادی با سواد اطلاعاتی در بین دانشجویان رشته های پزشکی بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 150 نفر از دانشجویان که در سال تحصیلی 92-1391 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه تفکر انتقادی کالیفرنیا «فرم ب» و پرسش نامه محقق ساخته سواد اطلاعاتی مورد استفاده قرار گرفت. پایایی پرسش نامه تفکر انتقادی با روش کودر- ریچاردسون 69/0 و پایایی پرسش نامه سواد اطلاعاتی با روش آلفای کرونباخ 79/0 تعیین شد. برای بررسی روایی هر دو پرسش نامه نیز از روایی صوری با نظر متخصصان استفاده شد. داده های به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی رابطه معنی دار وجود داشت. همچنین رابطه زیرمولفه های ارزش یابی، استنباط، تحلیل، استدلال قیاسی و استدلال استقرایی با سواد اطلاعاتی مستقیم و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بین مهارت تفکر انتقادی و زیرمولفه های آن با سواد اطلاعاتی رابطه مستقیم وجود دارد. بنابراین ارتقای مهارت سواد اطلاعاتی در دانشجویان رشته های علوم پزشکی به فرآیند تفکر انتقادی وابسته است.
    کلیدواژگان: تفکر، سواد اطلاعاتی، دانشجویان علوم پزشکی، ادراک
  • علی دهقانی*، رسول بهارلو، آرمیتا بن راضی غابش، فروغ فرخ آبادی، زهرا زارعی، لیلا مهبودی صفحات 147-154
    اهداف
    رشد و توسعه هر جامعه متاثر از نیروی آموزش دیده آن جامعه بوده و شناسایی فاکتورهای موثر در رضایتمندی تحصیلی و فراهم کردن آنها، گامی به سوی توسعه پایدار است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه دانشجویان انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 315 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت سرشماری در سال 1391 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته 44سئوالی بود که رضایتمندی تحصیلی را در شش بعد فردی، آموزشی، اخلاقی، مدیریتی، رفاهی و شغلی بررسی می نمود. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    مهم ترین متغیرهای مرتبط با رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه دانشجویان به ترتیب شامل استفاده از کادر آموزشی مجرب برای ارایه دروس، القای اعتمادبه نفس توسط اساتید و مسئولان و ارتباط مناسب همراه با احترام متقابل بین دانشجویان با اساتید بود. کمترین عوامل موثر در رضایتمندی تحصیلی نیز به ترتیب شامل برگزاری کلاس ها در نوبت صبح، شیوه تدریس سخنرانی و ایجاد انگیزه و علاقه کافی توسط اساتید در دانشجویان بود. ابعاد اخلاقی و روان شناختی، مهم ترین عامل مرتبط با رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه دانشجویان شناخته شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از کادر آموزشی مجرب برای ارایه دروس، القای اعتمادبه نفس توسط اساتید و مسئولان و ارتباط مناسب همراه با احترام متقابل بین دانشجویان با اساتید، مهم ترین عوامل تاثیرگذار در رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه دانشجویان هستند. همچنین بعد اخلاقی و روان شناختی، مهم ترین بعد موثر در رضایتمندی تحصیلی است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، برنامه آموزشی، سخنرانی، اخلاق
  • عبدالحسین شکورنیا*، مریم طاهرزاده صفحات 155-160
    اهداف
    ارزش یابی استاد نقش مهمی در برنامه ریزی و بهبود کیفیت آموزش در دانشگاه ها دارد. یکی از چالش هایی که دانشگاه ها با آن مواجه اند، استفاده از روش ها و منابع مناسب برای ارزیابی عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان همبستگی بین نمرات ارزش یابی استاد توسط دانشجویان، مدیران گروه های آموزشی و روسای دانشکده ها انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نمرات ارزش یابی 205 نفر از اعضای هیات علمی علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 91-1390 مورد بررسی قرار گرفت. نمرات ارزش یابی مربوط به تمامی اعضای هیات علمی غیربالینی دانشگاه بود که توسط سه گروه دانشجویان، مدیران گروه ها و روسای دانشکده ها به اساتید داده شده بود. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه که روایی و پایایی آنها قبلا مورد تایید قرار گرفته بود، استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات ارزش یابی اساتید توسط دانشجویان، مدیران گروه های آموزشی و روسای دانشکده ها به ترتیب 40/0±07/4، 49/0±44/4 و 52/0±39/4 بود. بین نمرات ارزش یابی اساتید توسط مدیران گروه ها و روسای دانشکده ها رابطه معنی دار آماری وجود داشت (0575/0= r؛ 0001/0= p)، اما در سایر موارد همبستگی معنی دار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    میزان توافق مدیران گروه ها و روسای دانشکده ها در مورد ارزش یابی استاد با همدیگر بیشتر از میزان توافق آنها با دانشجویان است.
    کلیدواژگان: توافق، آموزش، دانشکده، دانشجویان
  • وحید نجاتی*، شهریار شهیدی، بهاره برزگر صفحات 161-166
    اهداف
    وجوه متفاوت اطلاعات بینایی به وسلیه فرکانس های متفاوتی به سیستم بینایی ارسال می گردد. بدین نحو که جزئیات تصویر به وسیله فرکانس بالا و کلیات آن به وسیله فرکانس پایین انتقال می یابد. هدف از این مطالعه بررسی تفاوت توجه به تصاویر فیلترشده و بدون فیلتر اطلاعات در دانش آموزان ابتدایی و راهنمایی بود.
    روش ها
    این پژوهش مقطعی مقایسه ای در دانش آموزان مقاطع ابتدایی و راهنمایی 2 منطقه شهر تهران در سال 1391 انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند و مجموعا 132 دانش آموز از 3 مدرسه ابتدایی و راهنمایی در این مطالعه شرکت نمودند. برای جمع آوری داده ها از آزمون اصلاح شده دات پروب تصویری استفاده شد. داده ها به نرم افزار SPSS 18 وارد شدند و با توجه به اینکه یک گروه و 3 نوع فیلتر فرکانسی مختلف وجود داشت، برای بررسی تفاوت توجه به این 3 نوع فیلتر از آزمون آماری اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین درستی پاسخ آزمودنی ها در حالت نمایش همخوان در فرکانس پایین (10/2±96/18) و در حالت ناهمخوان بدون فیلتر (81/1±04/17) بیشتر بود. میانگین زمان واکنش آزمودنی ها در حالت نمایش همخوان در فرکانس بالا (36/0±65/0) و در حالت ناهمخوان بدون فیلتر (33/0±59/0) بیشتر بود. بین آزمودنی ها در درستی پاسخ و زمان واکنش به انواع محرک های ارایه شده با توجه به همخوان یا ناهمخوان بودن نمایش تفاوت معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تصاویر با فیلتر فرکانسی پایین به صورت دقیق تر و سریع تر از تصاویر با فیلتر فرکانسی بالا و بدون فیلتر در کودکان و نوجوانان عادی پردازش می شوند و مانند بزرگسالان گرایش به استفاده از فیلتر فرکانسی پایین بیشتر از بالاست.
    کلیدواژگان: توجه، مدرسه، دانش آموزان، نمایش اطلاعات
  • محمدحسین رونقی*، کامران فیضی صفحات 167-173
    اهداف
    شناخت عوامل موثر در تدوین سیاست ها در فرآیندهای سیاست گذاری و اجرای سیاست ها موثر است، لذا این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر تدوین سیاست های آموزشی و فناوری دانشگاهی انجام شد.
    روش ها
    پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر در سال 1391 در دانشگاه تهران به عنوان بزرگترین دانشگاه ایران و دانشگاه مرجع و مادر انجام شد. 112 نفر از افرادی که طی 10 سال منتهی به زمان پژوهش دارای پست ریاست دانشکده ها یا معاونت آموزشی دانشکده ها و پردیس ها بودند به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. طراحی پرسش نامه محقق ساخته پژوهش طی سه مرحله انجام شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها با روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار LISERL 8.8 و آزمون T تک نمونه ای مورد بررسی قرار گرفتند. از شاخص های RMR، CFI، NFI، NNFI، IFI، RMSEA، GFI، RFI و مجذور کای برای سنجش برازش الگوی مورد مطالعه استفاده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تحلیل عاملی همه مولفه ها مورد تایید قرار گرفتند. 6 حوزه معرفی شده در مدل این مطالعه و همگی مولفه های آنها برازش مناسب و قابل قبول داشتند. براساس برازش مناسب الگوی مفهومی پژوهش، همخوانی الگوی پژوهش با داده های گردآوری شده مورد تایید واقع شد.
    نتیجه گیری
    مولفه های موثر بر سیاست های آموزشی و فناوری دانشگاهی در 6 حوزه اقتصادی، سیاسی، ساختاری، آموزشی، فناوری و قانونی قابل طبقه بندی هستند.
    کلیدواژگان: سیاست، فناوری، دانشگاه ها، اقتصاد
  • امید سلیمانی فر، فرزانه شعبانی*، زهرا رضایی، آمنه شجاعی صفحات 173-180
    اهداف
    نشخوار فکری، تفکر مداوم و بی اختیار در مورد یک رویداد منفی است. یافته های پژوهشی بیانگر این باورند که ممکن است بین جهت گیری های هدف پیشرفت و نشخوار فکری تحصیلی رابطه ای وجود داشته باشد. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین جهت گیری های هدف تحصیلی و نشخوار فکری تحصیلی در دانشجویان بود.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 260 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 92-1391 به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه هدف گرایی تحصیلی و پرسش نامه نشخوار فکری تحصیلی استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش های ورود مکرر و گام به گام، تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    بین جهت گیری هدف تسلط با نشخوار فکری تحصیلی رابطه منفی و معنی دار و بین جهت گیری هدف عملکرد- اجتنابی و نشخوار فکری تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. وزن ترکیبی جهت گیری های هدف تحصیلی 34% واریانس نشخوار فکری تحصیلی را تبیین می کرد. همچنین بین دانشجویان دختر و پسر از لحاظ جهت گیری های هدف تسلط، عملکرد- گرایش و نشخوار فکری تحصیلی، تفاوت معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بین جهت گیری های هدف تحصیلی و نشخوار فکری تحصیلی دانشجویان، رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اهداف، جهت گیری ها، دانشجویان پزشکی، تفکر
  • مژگان محمدی مهر*، حسن ملکی، فرشاد نجومی صفحات 181-189
    اهداف
    پرورش دانش آموختگان واجد شایستگی های یادگیری مادام العمر، یکی از اهداف مهم فدراسیون جهانی آموزش پزشکی است. متخصصان حوزه برنامه درسی معتقدند که در میان تمام عناصر برنامه درسی، روش تدریس از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی ابعاد تدریس موثر در تقویت شایستگی های مورد نیاز برای تداوم یادگیری و پرورش یادگیرندگان مادام العمر بود.
    روش ها
    این پژوهش به صورت کیفی با جمع آوری داده ها و توصیف تحلیلی، ادراکی و طبقه بندی آنها طراحی و بین اساتید و صاحب نظران مراکز توسعه مطالعات آموزش پزشکی و اساتید حوزه برنامه ریزی درسی و آموزش بزرگسالان شهر تهران اجرا شد. برای وسعت بخشیدن به منابع گردآوری داده ها از روش های تحلیل محتوای کیفی، مرور نظام مند و مطالعه کتابخانه ای استفاده شد. نمونه گیری مطالعه به صورت هدفمند تا زمان اشباع داده ها ادامه پیدا کرد و با 21 مصاحبه اشباع داده ها حاصل شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد.
    یافته ها
    11 شیوه به عنوان شیوه های موثر در تقویت و پرورش شایستگی های مورد نیاز برای دانشجویان پزشکی عمومی به منظور یادگیری مادام العمر به دست آمد. در تکمیل داده های حاصل از مصاحبه با مرور نظامند منابع، 16 شیوه تدریس به عنوان راهبردهای موثر در تقویت انگیزه و پرورش هر یک از توانایی یادگیری مادام العمر در دانشجویان پزشکی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    روش های یاددهی- یادگیری مناسب برای پرورش و تقویت شایستگی های یادگیری مادام العمر در برنامه درسی دوره پزشکی عمومی، باید مبتنی بر رویکرد یادگیرنده محور، مبتنی بر نظریه های سازنده گرایی و یادگیری بزرگسالان باشند.
    کلیدواژگان: یادگیری، یاددهی، برنامه درسی، آموزش پزشکی
  • حسن صائمی*، کوروش فتحی واجارگاه، محمد عطاران، احمدعلی فروغی ابری صفحات 191-198
    اهداف
    گرایش و توجه دانشگاه ها به استفاده از قابلیت های شبکه های اجتماعی و انتخاب آنها به عنوان مکانیزم ارتباطی برای پیشبرد توان آموزشی و پژوهشی، استفاده از آنها را برای توسعه آموزش و دانش، به ضرورتی انکارناپذیر تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف طراحی الگوی به کارگیری شبکه اجتماعی در آموزش و بهسازی اساتید انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش پژوهش «نظریه زمینه ای» انجام شد. برای تحلیل داده های پژوهش از سه روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. داده های مورد نیاز با «بررسی اسناد» و «مصاحبه» جمع آوری شد. 3 جلد کتاب و 11 عنوان مقاله به صورت هدفمند انتخاب شد و مورد مطالعه قرار گرفت و با 18 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته ای انجام شد. هر مصاحبه به طور متوسط 60 دقیقه به طول انجامید. مطالعه اسناد و انجام مصاحبه ها براساس اشباع اطلاعاتی پژوهشگر انجام شد.
    یافته ها
    در بخش اسناد 24 مفهوم و در بخش مصاحبه ها 71 مفهوم یادداشت برداری شد و سپس براساس تشابهات با کدبندی اولیه و متمرکز، کدهایی به موارد مشابه اختصاص پیدا کرد و تبدیل به 10 مقوله ای شدند که هدف اصلی پژوهش بودند.
    نتیجه گیری
    الگوی برنامه ریزی درسی مبتنی بر شبکه اجتماعی در آموزش دارای راهبردهای آموزش تفکر منطقی، آموزش شیوه های تعامل پیچیده و آموزش مهارت های فنی به اساتید برای یادگیری موثر است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مصاحبه، کدگذاری بالینی، تدریس
|
  • H.Rahimi * Pages 127-133
    Aims
    Paying attention to entrepreneurial characteristics is one of the present time necessities and appropriate theme to implement it is turning the universities into learning organizations debate. The aim of this study was to investigate the correlation between entrepreneurial characteristics and the parameters of the learning organization at Kashan University.
    Methods
    In this descriptive correlational study 98 samples were selected among Kashan University faculty members using stratified random sampling proportional to the size using Cochran formula in 2011-12 that 95 persons were studied finally. Data were collected by two researcher-made questionnaires including learning organization questionnaire with 37 items and the entrepreneurship questionnaire with 47 items based on five-point Likert scale. Data were analyzed using Pearson''s correlation، linear regression، one-sample T and one-way ANOVA tests.
    Findings
    The characteristics of entrepreneurial of Kashan University faculty members mean were above the average. There was positive and significant correlation between all entrepreneurial characteristics and learning organization. A significant and positive correlation was observed between characteristics of entrepreneurship mean based on employment status، field of study and gender differences were، but it was not significant based on academic rank. From Kashan faculty members point of view all parameters of entrepreneurship i. e. the need for achievement (27%)، internal locus of control (18%)، independence (35%)، tolerance of ambiguity (44%)، creativity (21%) and risk taking (30%) were capable of predicting the learning organization.
    Conclusion
    There is a direct correlation between characteristics of entrepreneurship and learning organization from Kashan University faculty member’s viewpoint.
    Keywords: Entrepreneurship, Faculty, Creativity, Risk taking
  • A.Amani *, H. Esfandyari, M. Namdari Pejman, A. Ghaffari Pages 135-139
    Aims
    Academic literacy is the most important support of higher education which must be associated with emotional literacy that is one of the important factors in determining success of person in life necessarily. Emotional literacy along with emotional literacy can have an undeniable impact on the scientific community. This study aimed to investigate the correlation between academic literacy and emotional literacy of the university faculty members.
    Methods
    In this descriptive-correlational study، 100 University faculty members of Kurdistan University who their research scores were recorded were selected by simple random sampling method and according to Cochran formula were studied in 2012. Data were collected using research experiences form and Bar-On emotional literacy questionnaire with the reliability equal to 0. 81 in Cronbach''s alpha scale. The validity of the questionnaire was reported high through exploratory factor analysis. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics (Pearson correlation and simple two-variable regression tests) using SPSS 20 software.
    Findings
    There was no significant correlation between emotional literacy and its domain with academic literacy. Also the academic literacy model was not successful to predict emotional literacy of University faculty members (p=0. 87).
    Conclusion
    There is no correlation between academic literacy and emotional literacy in the University faculty members and the high academic literacy as a determinant factor of the ability of a person to effectiveness life does not necessarily mean the high emotional literacy.
    Keywords: Faculty, Emotional Intelligence, Information Literacy, Education
  • R.Moradi *, Kh. Ali Aabadi, A. Khazayi, B. Rasouli Pages 141-147
    Aims
    Information literacy is one of the most basic needs of life in the information society. On the other hand، one of the factors that helps people to access the information is critical thinking skill that its development is considered as the one of the most important goals of medical education in the technology era. Current study aimed to investigate the relationship between critical thinking and information literacy among medical students.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، 150 students who were studying in 2012-13 in Shiraz University of Medical Sciences were selected by random cluster sampling. For data collection، the California critical thinking questionnaire «B Form» and the information literacy researcher-made questionnaire were used. Reliability of critical thinking questionnaire was assessed 0. 69 using Kuder-Richardson and reliability of information literacy questionnaire was assessed 0. 79 using Cronbach''s alpha. To assess the validity of both questionnaires face validity was used using expert consensus. Obtained data were analyzed using SPSS 19 software by Pearson correlation test.
    Findings
    There was a significant correlation between critical thinking and information literacy Scores. Also there was a direct and significant correlation between the sub-components of the evaluation، inference، analysis، deductive and inductive reasoning with information literacy.
    Conclusion
    There is a direct relation between critical thinking skill and its sub-components with information literacy. Therefore، promotion of information literacy skill in medical sciences students depends on the process of critical thinking.
    Keywords: Thinking, Information Literacy, Students, Medical, Perception
  • A.Dehghani *, R.Baharlou, A. Ben Razi Ghabesh, F. Farokh Abadi, Z. Zarei, L. Mahboudi Pages 147-154
    Aims
    The growth and development of each society is affected by its trained people and identify the effective factors on academic satisfaction and providing them is a step towards sustainable development. This study aimed to determine effective factors on academic satisfaction from student’s viewpoint.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was done with participation of 315 Jahrom University of Medical Sciences students using census sampling in 2012. Data gathered using a researcher-made questionnaire containing 44 questions that it was evaluating academic satisfaction in six individual، educational، ethical، management، welfare and professional dimensions. SPSS 16 and descriptive statistics were used for data analysis.
    Findings
    The most important variables related to academic satisfaction from students viewpoint were using qualified teaching staff for course presentation، confidence instill by teachers and administrators and good relationship with mutual respect between students and teachers، respectively. The least effective factors in academic satisfaction were holding classes in the morning، lecture teaching method and providing sufficient motivation and interest in students by teachers، respectively. Ethical and psychological dimensions were identified the most important factors associated with academic satisfaction from students'' viewpoint.
    Conclusion
    Using qualified educational staff for courses presentation، confidence instills by teachers and administrators and proper communication with mutual respect between students and teachers are the most important effective factors in academic satisfaction from students'' viewpoint. Also، ethical and psychological dimensions are the most important dimensions in academic satisfaction.
    Keywords: Communication, Curriculum, Lectures, Ethics
  • A. Shakurnia *, M. Taherzadeh Pages 155-160
    Aims
    Teacher evaluation plays an important role in educational planning and educational quality improvement in the universities. Universities are faced with using the appropriate methods and resources for evaluation the faculty members’ performance as a challenge. This study aimed to determine the correlation between the teacher ’s evaluation scores obtained from the students، department heads and faculty deans.
    Methods
    In this descriptive-cross-sectional study، evaluation scores of 205 basic sciences faculty members of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2011-12 were studied. The scores were related to the all non-clinical faculty members that were obtained from the students، department heads and faculty deans. Data were collected using three questionnaires which validity and reliability were approved formerly. Data were analyzed by SPSS 18 software using Pearson correlation coefficient.
    Findings
    The mean score of teacher evaluation by the students، department heads and faculty deans were 4. 07±0. 40، 4. 44±0. 49 and 4. 39±0. 52، respectively. There was a significant correlation between the evaluation scores of department heads and the faculty deans (p=0. 0001; r=0. 0575)، but no significant correlation was observed in the other cases.
    Conclusion
    Level of agreement between department heads and the faculty deans in teacher evaluation is higher than the level of agreement with the students.
    Keywords: Academic, Education, Evaluation Studies, Students
  • V. Nejati *, Sh.Shahidi, B. Barzegar Pages 161-166
    Aims
    Different aspect of visual information project to visual system via different frequencies. The image details project by means of high frequency and the generalities project via low frequency. The purpose of present study was to investigate the difference between attention to the filtered and non-filtered images of information in the elementary and junior high school students.
    Methods
    This cross-sectional comparative study was done on 2 regions of Tehran elementary and guidance school students in 2012. Subjects were selected using non probably sampling method and 132 students from 3 elementary and guidance schools were participated in the study totally. Data were collected using the modified visual dot-probe test. Data were entered to SPSS and due to have one group and three different frequency filters، repeated measurements statistical evaluation was used.
    Findings
    The right answers mean in consistent display mode at low frequency was (18. 96±2. 10) and at the inconsistent mode without the filter was (14. 04±1. 81). Subjects'' mean reaction time was more in the consistent display at high frequency (0. 65±0. 36) and in the inconsistent mode without the filter (0. 59±0. 33). There was a significant difference between subjects'' right answers and reaction time to different presented stimuli in respect to the consistent or inconsistent display.
    Conclusion
    Low frequency filtered images are processed more accurate and rapid compared to the high frequency filter images and without filter is in normal children and adolescence and the tendency to use the low frequency filter is more than are high frequency.
    Keywords: Attention, Schools, Students, Data Display
  • M. Ronaghi *, K. Feyzi Pages 167-173
    Aims
    Recognition of the effective factors on policy formulation is effective on the policy-making and their administration processes، therefore، this study aimed to recognize the effective factors on educational and technological policies in the uniuversities.
    Methods
    The present descriptive survey was done in 2012-13 at the University of Tehran as the biggest University of Iran and as a reference and mother university as well. 112 persons who were the deputy of school or dean of faculties in last 10 years to the time of study were selected using simple random sampling. Designing the researcher-made questionnaire was done in three phases. Data were analyzed by factor analysis method using LISERL 8. 8 Software and one-sample T test. RMR، CFI، NFI، NNFI، IFI، RMSEA، GFI، RFI and Chi-square were used to assess the fitness of the model.
    Findings
    All components were confirmed regarding factor analysis results. The 6 introduced domains in this study and all of their components had appropriate and acceptable fitness. Based on the appropriate fitness of conceptual model of the study، consistency of the study method was approved with obtained data.
    Conclusion
    Factors affecting the educational and technological policies can be classified in six economic، political، institutional، educational، technological and legal domains.
    Keywords: Policy, Technology, Universities, Economics
  • O.Soliemanifar, F. Shabani *, Z. Rezayi, A. Shojaei Pages 173-180
    Aims
    Rumination is a continuous and incontinent thinking، about a negative event. Studies have been demonstrated that there is a correlation between academic goal orientations and academic rumination possibly. The purpose of present study was to determine the correlation between academic goal orientations and academic rumination in students.
    Methods
    In this descriptive-correlational study، 260 girl and boy students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Science through multi-stage random sampling were selected and studied in 2012-2013. To data collection academic goal orientation questionnaire (AGOR) and academic rumination inventory (ARI) were used. Data analysis was done by using Pearson correlation coefficient، multiple regression by frequent entry and stepwise methods، multivariate and one-way ANOVA.
    Findings
    There was a negative and significant correlation between mastery goal and academic rumination and a positive and significant correlation between performance-avoidance goal orientation and academic rumination. The combined weight of academic goal orientations was explained 34% of the academic rumination variance. Also، there was a significant difference between boys and girls in terms of mastery goal، performance-orientation، and academic rumination.
    Conclusion
    There is a significant correlation between academic goal orientations and academic rumination of the students.
    Keywords: Goal, Orientations, Students, Medical, Thinking
  • M.Mohammadi Mehr *, H. Maleki, F. Nojoumi Pages 181-189
    Aims
    Training the graduates، who are eligible for lifelong learning competencies، is one of the most important goals of World Medical Education Federation. The experts believe that among all elements of the curriculum، teaching methods have a unique position. The aim of this study was to investigate the teaching dimensions effective on the required competencies enhancement for continuity learning and develop the lifelong learners.
    Methods
    The qualitative study was designed by data collection and its analytical and conceptual description and classification، and was done among the university teachers and experts of Medical Education Development Centers and the curriculum and adult education experts of Tehran City. To develop the data sources، qualitative content analysis، systematic review and library study were used. Purposeful sampling was continued until data saturation، and data saturation was achieved after 21 interviews. Data was analyzed using qualitative content analysis.
    Findings
    11 methods were obtained as effective methods on strengthen and education of the required competencies for medical students for lifelong learning. To complete obtained data from a systematic review of the literature، 16 effective teaching methods were identified as the effective strategies on motivation and education of each lifelong learning abilities of medical students.
    Conclusion
    Appropriate teaching-learning methods to educate and strengthen lifelong learning in medical curriculum should be based on competencies on learning-centered approach، based on constructivism and adult learning theories.
    Keywords: Learning, Teaching, Curriculum, Education, Medical
  • H.Saemi *, K. Fathi Vajargah, M. Attaran, A.A. Foroughi Abari Pages 191-198
    Aims
    Tendency and attention of universities to use social networks features and select them as a communicational mechanism for the educational and investigational advancement make them an undeniable necessity to develop training and knowledge. This study aimed to design a model for utilization of social networks in training and improvement of university teachers.
    Methods
    The present study was carried out using the “Ground theory” with qualitative approach. Data analysis was done using open، axial، and selective coding. Data collected by searching the documents and interview. 3 books and 11 articles were selected by purposive sampling and 18 subjects were interviewed semi-structurally. Each interview lasted 60 minutes. Studying the documents and interviews was done according to the researcher data saturation.
    Findings
    24 concepts in documents and 71 concepts in interviews were noted and then، based on similarities to the initial and concentrated coding; some codes were assigned to the similar cases and converted to 10 considered issues.
    Conclusion
    The social network-based curriculum model includes teaching strategies of logical thinking، teaching complicated interaction methods and teaching technical skills to the university teachers to achieve effective learning.
    Keywords: Curriculum, Interview, Clinical Coding, Teaching