فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/15
  • تعداد عناوین: 19
|
  • حسین زاده، جعفر پور، فلاحتی رستگار صفحه 1
    در بررسی که به منظور یافتن ویروس S سیب زمینی در مزارع سیب زمینی شمال خراسان صورت گرفت، تعدادی غده بطور انتخابی از چندین مزرعه سیب زمینی در اطراف بجنورد از بوته هایی که علائم موزائیک2، روگوز3، فرورفتگی رگبرگ ها، ریزبرگی و تموج حاشیه برگ ها را داشتند جمع آوری شد. هم چنین تعدادی غده نیز بطور تصادفی از مزارع سیب زمینی اطراف شهرهای مشهد، چناران، قوچان، فاروج و شیروان گردآوری گردید. غده های جمع آوری شده تا سپری شدن دوره خواب در 4 درجه سانتیگراد نگهداری و سپس در شرایط گلخانه کشت داده شدند. براساس واکنش گیاهان محک افتراقی، تعداد کمی از بوته های سیب زمینی به PVS آلودگی نشان داده و عصاره یکی از بوته های آلوده در مطالعات دامنه میزبانی گیاهان Nicotiana debneyi Domin و Lycopersicum esculentum L.cv. early urbana 111 را بطور سیستمیک آلوده نمود. این جدایه بر روی گیاهان Chenopodium amaranticolor Costa & Reyn و C. quinoa Wild علائم موضعی کلروتیک ایجاد نمود ولی در Datura stramonium L.، Nicotiana tabacum L. cv. xanthi، Petunia hybrida Vilm، Gompherena globosa L. Phaseolus vulgrais L. var. red kidney، Capsicum frutescens L. هیچ گونه علائمی ایجاد نکرد. ایزوله مورد نظر بعد از خالص سازی بیولوژیک روی C.quinoa در N. debneyi تکثیر داده شد و خالص سازی آن طبق روش پیشنهادی Hammond & Laqwson(1988) با مقداری تغییرات انجام گرفت. آنگاه در برابر آموده نسبتا خالص ویروس، آنتی سرم تهیه گردید. از آزمون های نشت دو طرفه در آگار5 و الیزا6 جهت تشخیص سرولوژیکی ویروس استفاده شد. بررسی میکروسکوپ الکترونی پیکره های رشته ای سالم ویروس به ابعاد 9×621 نانومتر را در آموده نسبتا خالص نشان داد(×57000). جهت تعیین میزان آلودگی مزارع سیب زمینی اطراف بجنورد مجموعا 200 بوته بطور تصادفی نمونه برداری شده و از آزمون DAS-ELISA، جهت تشخیص ویروس استفاده شد. براساس نتایج این آزمون درصد آلودگی به PVS در منطقه بجنورد 5/15% تعیین گردید.
    کلیدواژگان: ویروس S سیب زمینی، خالص سازی، آنتی سرم، الایزا، میکروسکوپ الکترونی
  • صادقی، پور میرزا صفحه 13
    با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و مقاوم شدن آفات نسبت به حشره کش های متداول شیمیایی، جایگزین کردن حشره کش های مناسب دیگر ضروری به نظر می رسد. بدین منظور کارایی حشره کش اسپینوزاد در کنترل سه گونه آفت مهم انباری، شپشه آردTribolium castaneum (Herbst)، شپشه برنج Sitophilus oryzae (L.) و شپشه دندانه دار Oryzaephilus surinamensis (L.) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی حشرات کامل یکروزه شپشه آرد، شپشه برنج و شپشه دندانه دار به طور جداگانه تحت تاثیر غلظت های مختلف اسپینوزاد قرار گرفت، تلفات بعد از 1، 10 و 20 روز شمارش گردید. آزمایش ها با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار انجام گرفت و نمونه ها در انکوباتور با دمای 2±27 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی5 ±65 درصد و دوره نوری 14 ساعت تاریکی و 10 ساعت روشنایی نگهداری گردید. بیشترین تلفات در شپشه آرد مربوط به غلظت 95 و 10 ppmروز پس از شروع آزمایش بود. در مورد شپشه برنج بیشترین تلفات در غلظت 80 و 10 ppm روز پس از تیمار شدن مشاهده گردید و شپشه دندانه دار بیشترین میزان تلفات را در غلظت ppm150 و پس از 20 روز نشان داد، غلظت های 95، 80 و ppm 150 به ترتیب از ظهور نسل بعدی شپشه آرد، شپشه برنج و شپشه دندانه دار جلوگیری کردند.
    کلیدواژگان: اسپینوزاد، زیست سنجی، شپشه آرد، شپشه برنج، شپشه دندانه دار
  • جعفرپور، سبک خیز، طبسی نژاد صفحه 21
    ویروس خاکزاد چغندرقند2 (BSBV) یکی از اعضای جنس Pomovirus بوده و دارای پیکره های میله ای شکل و سه قطعه آر.ان.ای تک رشته ای مثبت می باشد. این ویروس توسط قارچ Polymyxa betae منتقل شده و دامنه میزبانی آن محدود به خانواده سلمه می باشد. به منظور شناسایی این ویروس از اوایل مردادماه تا اواخر مهرماه 1384 در مناطق مختلف استان خراسان شمالی، بوته هایی را که علایم زردی بوته، باریک شدن برگها، طویل شدن و راست ایستادن دمبرگها و ریشک دار شدن غده ها را نشان می دادند، از مزارع حومه شهرستانهای شیروان، بجنورد و اسفراین جمع آوری و پس از ثبت مشخصات نمونه ها، به آزمایشگاه منتقل گردید و با استفاده از آزمون TAS-ELISA اقدام به شناسایی ویروس شد. پس از مشاهدات نهایی و ثبت نتایج در طول موج nm 405 با کمک دستگاه الیزاخوان مشخص گردید که مزارع حومه شهرستانهای شیروان و بجنورد واقع در استان خراسان شمالی به نسبتهای مختلف آلوده به این ویروس می باشند. همچنین جهت بررسی آلودگی همزمان دو ویروس BSBV و BNYVV تمام نمونه های فوق جهت شناسایی BNYVV با آزمون DAS-ELISA مورد ارزیابی قرار گرفتند و مشخص شد که در برخی نمونه ها آلودگی همزمان BSBV با BNYVV وجود دارد. این اولین گزارش از وجود ویروس خاکزاد چغندرقند در شهرستانهای شیروان و بجنورد می باشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، ویروس خاکزاد چغندرقند (BSBV)، Pomovirus، استان خراسان شمالی، TAS، ELISA و DAS، ELISA
  • صادقی، پورمیرزا صفحه 27
    در یک بررسی آزمایشگاهی اثر سه حشره کش پیریمیکارب، پی متروزین و اسپینوزاد روی زنبور Aphelinus mali، پارازیتوئید شته خونی سیب ارزیابی شد. برای بررسی اثر تماسی، حشرات کامل زنبور به مدت 16 ساعت در داخل پتری دیش هایی که حاوی برگ های سیب سمپاشی شده بودند قرار گرفتند، برای بررسی اثر گوارشی در دوره زمانی مشابه از پتری دیش هایی که حاوی یک لایه دستمال کاغذی آغشته به محلول سمی و 10% شکر بود استفاده گردید و برای بررسی اثر دور کنندگی سموم در آزمایش انتخاب بین برگ آلوده و برگ غیر آلوده به سم از لوله Y شکل باسوین استفاده گردید. نتایج نشان داد اسپینوزاد از طریق تماسی و گوارشی به زنبور پارازیتوئید به ترتیب 43/89 و 01/89 درصد تلفات وارد کرد و در مورد سم پی متروزین این معیار به ترتیب برابر با 85/78 و 72/62 درصد بود. همچنین اسپینوزاد و پیریمیکارب روی حشرات کامل زنبور پارازیتوئید دارای خاصیت دورکنندگی بودند اما پی متروزین فاقد این خاصیت بود.
    کلیدواژگان: Aphelinus mali، زیست سنجی، حشره کش، شته خونی
  • مواج پور، میرحسینی، غنی پور، صیداوی صفحه 35
    لاروهای کرم ابریشم در شرایط اقلیمی متفاوت، واکنش های متفاوتی از خود بروز می دهند که باعث اقتصادی بودن پرورش برخی نژادهای آنها در شرایط اقلیمی خاص نسبت به سایر نژادها می گردد. تاثیر چهار محیط پرورش 1)استاندارد، 2)دما و رطوبت بالا، 3)دمای بالا و رطوبت پایین، و 4) نوسان درجه حرارت بر عملکرد شش آمیخته کرم ابریشم شامل 152151، 32-110151، 154151، 104103، 3231 و 110107 مورد بررسی قرار گرفت. در هر شش آمیخته، میانگین درصد مرگ و میر لاروی، شفیرگی و کل در تیمار شاهد بهتر از سایر شرایط اقلیمی بود. در آمیخته های 152×151، 154×151 و 110×107، تیمارهای شاهد، نوسان درجه حرارت و دمای بالا و رطوبت پایین از نظر درصد پیله درجه یک تفاوت معنی داری را آشکار نکردند. در آمیخته 32-110×151 تیمار شاهد و در آمیخته های 104×103 و 32×31 تیمارهای شاهد و دمای بالا و رطوبت پایین منجر به تولید بیشتر پیله های خوب شدند. در تمامی آمیخته ها بالاترین میزان مرگ و میر در مرحله لاروی با افزایش دما و رطوبت ایجاد گردید و در مرحله شفیرگی بالاترین میزان تلفات در دمای بالا همراه با رطوبت بالا و پایین مشاهده شد. در آمیخته های مورد آزمون، بالاترین عملکرد تولیدی (وزن کل پیله و نیز وزن پیله خوب به ازای ده هزار لارو) در تیمارهای شاهد و نوسان درجه حرارت حاصل شد. در واریته های 32-110151، 3231 و 110107 نوسان درجه حرارت تاثیری در کاهش وزن پیله نداشت و در آمیخته 104103 موجب افزایش معنی دار وزن پیله شد. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد دما و رطوبت بالا، دمای بالا و رطوبت پایین، و نوسان درجه حرارت همگی سبب کاهش سطح تولید می شوند. همچنین آمیخته 104103 برای پرورش در نقاطی از کشور که دارای نوسان درجه حرارت هستند و آمیخته های 104×103 و 32×31 برای پرورش در مناطق دارای دما و رطوبت بالا، و دمای بالا و رطوبت پایین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کرم ابریشم، آمیخته، عملکرد، شرایط محیطی
  • ربانی نسب، اخوت، ترابی، عباسی، مظفری صفحه 47
    به منظور مطالعه فنوتیپ های بیماریزا و تنوع مولکولی عامل بیماری زنگ زرد گندم (Puccinia striiformis f.sp.Westend. tritici Eriks.) در ایران 85 جدایه از مناطق مختلف کشور جمع آوری و تکثیر شد. تعیین نژاد جدایه ها به روش جانسون و همکاران انجام گرفت. به علاوه جدایه ها به کمک آزمون AFLP و با استفاده از چهار ترکیب آغازگر بررسی شدند. مجموعا 35 نژاد فیزیولوژیک شناسائی شد. نژاد 178E0A با هفت عضو فراوانترین نژاد و نژاد 64E241A+ با 5 عضو در رتبه بعدی قرار گرفت. برای اغلب ژنهای مقاومت موجود در ارقام استاندارد بیماریزایی دیده شد. روی ارقام تجاری حاوی ژنهای مقاومت Yr5، Yr3 و Yr1 (به استثنای چهار جدایه) بیماریزایی مشاهده نشد. بیماریزایی برای ژنهای Yr2، Yr24،Yr7 و YrA تقریبا در همه جای کشور مشاهده شد که در صورت تایید نهایی این ژنها باید از برنامه به نژادی کنار گذاشته شوند. در آزمون AFLP به طور متوسط، به ازای هر ترکیب آغازگر 78 باند شناسائی شد که به طور میانگین31 درصد آنها پلی مورفیک بودند. بر اساس نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار NTSYS در سطح ضریب شباهت 77 درصد کل جدایه ها در 9 گروه اصلیA، B، C، D، E، F، G، H و I و 10گروه تک جدایه ای جای گرفتند. بین مناطق جغرافیائی و گروه های انگشت نگاری AFLP ارتباط قابل توجهی وجود داشت. هر چند بین نژادها و این گروه ها ارتباط مشخصی مشاهده نشد. نتایج نشان داد شباهت ژنتیکی اکثر جمعیت ها با جمعیت غرب و شمال غرب (شامل استانهای ایلام، همدان، کرمانشاه و اردبیل) بیشتر از 65 درصد است. بر این اساس که احتمالا جریانات مدیترانه ای و سودانی در نقل و انتقال اسپورها در ایران نقش داشته است و شرایط مناسب و وقوع جریان ژنی باعث نزدیکی ژنتیکی جمعیت ها به یکدیگر شده است.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، بیماریزایی، تنوع ژنتیکی، AFLP، نژاد
  • ولی الله پور، راشد محصل، باغستانی، لکزیان، حسن زاده خیاط صفحه 61
    به منظور بررسی اثر بقایای علفکش های مصرفی رایج در اراضی شالیزاری بر رشد محصولات دوم (کاهو، شاهی، شبدر، کلزا وتربچه) آزمایشهای مزرعه ای و گلخانه ای به ترتیب در مازندران و دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. پنج آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به ازای هر کدام از محصولات دوم و با تیمارهای بقایای علفکشها (1-بوتاکلر، 2-تیوبنکارب،3-اگزادیارژیل، 4- سان رایس پلاس، 5-ستاف و 6-شاهد) مورد اجرا قرار گرفت. صفات طول ساقه و ریشه و وزن ساقه، ریشه و کل (ساقه + ریشه) در دو مرحله برداشت یعنی 20 و 40 روز پس از کاشت اندازه گیری شده و تجزیه واریانس در مورد آنها به اجرا در آمد. در برداشت اول مقایسه میانگین نشان داد محصولات دوم کلزا، کاهو، و تربچه به لحاظ کلیه صفات اندازه گیری شده در سطح اطمینان 95 درصد تفاوت معنی داری نداشته و بقایای علفکش ها آنها را متاثر نکرده است. شبدر نیز از نظر طول و وزن ساقه حساسیتی به بقایای هیچکدام از علفکشها نداشت، با این حال طول ریشه شبدر متاثر از بقایای علفکش بوتاکلر شده و نسبت به شاهد کاهش 28 درصدی داشت. بقایای بوتاکلرهمچنین منجر به کاهش وزن ریشه و وزن کل در شبدر شده است. علفکش بوتاکلر وزن ساقه و وزن کل شاهی را متاثر کرد. در برداشت دوم محصولات دوم کلزا، شبدر و تربچه از نظر صفات مورد بررسی بطور معنی داری تحت تاثیر بقایای علفکشها قرار نگرفتند. بقایای علفکش سانرایس به طور معنی داری منجر به کاهش طول ساقه محصول کاهو شد. محصول دوم کاهو نیز به ترتیب از لحاظ طول ساقه و ریشه و شاهی از لحاظ وزن ساقه و وزن کل متاثر از بقایای علفکش اگزادیارژیل بود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، برنج، تناوب زراعی، عملکرد
  • رنجبر، شهریاری، رافضی صفحه 71
    سفیدک داخلی کدوئیان یکی از بیماری های مهم خیار در مناطق مرطوب و گلخانه ها محسوب می شود. خسارت بیش از 50% به محصول، عدم تاثیر قطعی ترکیبات شیمیایی علیه آن و گسترش کشت زیر پلاستیک اهمیت آن را بیشتر روشن می کند. از این رو دستیابی به ارقام مقاوم و یا متحمل باعث کاهش خسارت می شود. به منظور بررسی و ارزیابی مقاومت ژرم پلاسم خیار نسبت به این بیماری، 20 ژنوتیپ از بانک ژن بخش تحقیقات ژنتیک و ذخایر توارثی، 49 رقم کاملا اصلاح شده هیبرید های تجاری و 3 رقم محلی شامل، محلی باسمج تبریز، محلی بابل و محلی قزاقی مورد ازریابی قرار گرفتند. ارقام فوق درشرایط گلخانه با اسپور قارچ عامل بیماری به میزان 103×5 اسپور در میلی لیتر مایه زنی شدند. در شرایط مزرعه ای 21 رقم به همراه ژنوتیپ محلی ساری در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی قراخیل در مازندران مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نتیجه ارقامVoyaj F1 بعنوان رقم اصلاح شده هیبرید ازکشور روسیهTN94135،KC361105، KC361065، از ژنوتیب های بومی کشور و رقم تجاری GH5 در شرایط گلخانه ای مقاومت نشان دادند. ارقام تجاریFDC101 وSuper stone در شرایط مزرعه ای واکنش مقاومت را نشان دادند و همچنین 4 رقم در گلخانه و 8 رقم نیز در آزمایش مزرعه ای متحمل به بیماری تشخیص داده شدند. و بقیه ارقام در گروه حساس به بیماری قرار گرفتند. در این بررسی واکنش های متفاوت جدایه های قارچ روی برخی ارقام دیده شد. این امر می تواند نشانه ای بر وجود نژادهای مختلف Pseudoperonospora cubensis در ایران باشد.
    کلیدواژگان: سفیدک داخلی، Pseudoperonospora cubensis، خیار، ژرم پلاسم، گلخانه
  • حسینی، صادقی نامقی صفحه 85
    در سالهای 1385 و 1386 بررسی هایی به منظور جمع آوری و شناخت تنوع گونه ای خانواده سیرفیده در بوم نظام های کشاورزی شهرستان نیشابور انجام گرفت. در این مطالعه از سه روش جمع آوری: تله زرد آبی، تله مالایز و تور حشره گیری استفاده شد. نتایج تفاوت قابل ملاحظه ای را در شکار سیرفید ها توسط روش های مختلف حمع آوری نشان داد. نمونه هایی از 14 گونه بوسیله تله مالایز، 5 گونه با تله زرد آبی و 8 گونه فقط با تور حشره گیری شکار شد. در مجموع، 22 گونه متعلق به 14 جنس از خانواده سیرفیده شناسایی و تائید شده است. تمامی گونه ها برای اولین بار از شهرستان نیشابورگزارش می شوند. از این تعداد، گونه های Eumerus tricolor، E.jacobsonni و Helophilus trivitattus برای فون خراسان رضوی جدید هستند. با گزارش گونه E.jacobsonni از نیشابور دامنه انتشار این گونه که تاکنون محدود به جنوب شرق ایران بود گسترش می یابد. محاسبه تنوع زیستی بر اساس شاخص تنوع شانون- وینر، مقدار این شاخص را برای تله مالایز بیشتر از تله زرد آبی نشان داد.
    کلیدواژگان: فون، حشرات، مگسهای گل، اکوسیستم های کشاورزی، نیشابور
  • جباری، نیکنام صفحه 95
    به منظور شناسایی تنوع زیستی نماتدهای انگل گیاهی مناطق سبزی کاری اطراف تبریز در طی سال های 84 – 1383، تعداد 88 نمونه خاک ریزوسفر و تعدادی نمونه ریشه 25 گونه سبزی معمول کشت در منطقه برداشته شد. نماتدهای خاک پس از استخراج و تثبیت به گلیسیرین خالص رسانده شده و اسلایدهای تهیه شده از نمونه ها به وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم، از نظر صفات ریخت شناسی و ریخت سنجی مورد بررسی قرار گرفتند. شناسایی جنس ها و گونه ها با استناد به منابع معتبر صورت پذیرفته و شباهت ها و تفاوت های موجود بین افراد با شرح اصلی گونه و گونه های نزدیک مورد بحث قرار گرفت. در نهایت 25 گونه متعلق به 16 جنس شاملAmplimerlinius globigerus، Aphelenchus avenae، Aphelenchoides bicaudatus، A. haguei، A. richardsoni، Boleodorus thylactus، Criconema mutabile، Criconemoides informis، C. mongolensis، Ditylenchus medicaginis، Filenchus vulgaris، Geocenamus brevidens، G. rugosus، Helicotylenchus digonicus، H. exallus،H. pseudorobustus، H. vulgaris، Heterodera cruciferae، Mesocriconema antipolitanum، M. curvatum، Paratylenchus mexicanus، Pratylenchus alleni، P. neglectus، Psilenchus hilarulus و Zygotylenchus guevarai شناسایی شدند. با توجه به گزارش های قبلی از این نماتدها در ایران، تنها به توصیف سه گونهAphelenchoides haguei، Aphelenchoides richardsoni و Pratylenchus alleni که گزارش های تازه ای برای فون نماتدهای ایران هستند، اکتفا می شود. همچنین یک گونه تازه گزارش شده از ایران Helicotylenchus exallus توصیف می گردد.
    کلیدواژگان: سبزیجات، تنوع زیستی و نماتد
  • آرمین، زند، باغستانی صفحه 109
    به منظور بررسی اثر دزهای کاهش یافته علف کش کلودینافوپ پروپاژیل بر درصد کنترل یولاف وحشی، عملکرد دانه و درآمد اقتصادی گندم آزمایشی مزرعه ای در سال 1385-1384 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی در کرج در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار به مرحله اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از: رقم گندم در دو سطح(نیک نژاد (رقابت کننده قوی) و روشن (رقابت کننده ضعیف)، تراکم یولاف وحشی در چهار سطح صفر،50،25 و 75 بوته در متر مربع و دز علفکش کلودینافوپ پروپاژیل در چهار سطح 75/0 (دز توصیه شده)، 5/0، 25/0 و صفر لیتر در هکتار(0، 33، 66 و 100 درصد کاهش دز). نتایج نشان داد که بیشترین درصد کنترل یولاف وحشی در دز توصیه شده علف کش بود و کاهش دز مصرفی به 33 و 66درصد به ترتیب درصد کنترل را8/0 و 38/39 درصد کاهش داد. عملکرد دانه با افزایش دز مصرفی افزایش پیدا کرد و تفاوت معنی داری ببن دز کامل و کاهش 33 درصد مشاهده نشد اما کاهش 66 درصد مصرف علف کش نتوانست عملکرد قابل قبولی را تولید کند. درآمد اقتصادی نیز در هر دو رقم با افزایش دز مصرفی افزایش پیدا کرد و حداکثر درآمد اقتصادی در دز توصیه شده مشاهده شد که اختلاف معنی داری با کاهش 33 درصد دز علف کش نداشت. نتایج نشان داد که در صورت کشت گندم در تراکم به دست آمده در شرایط تداخل یولاف وحشی می توان مصرف علف کش را 33 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: گندم، یولاف وحشی، دز کاهش یافته، کارایی کنترل
  • اروجی، خزاعی، راشد محصل، قربانی، عزیزی صفحه 119
    در سالهای اخیر بکارگیری آللوپاتی در مدیریت علف های هرز توجه بسیاری از متخصصان را به خود جلب کرده است. به منظور بررسی اثرات آللوپاتی غلظت های مختلف (صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد) عصاره آبی آفتابگردان بر جوانه زنی و رشد علف های هرز تاج خروس و سلمه تره، تحقیقی در دو بخش آزمایشگاهی و گلخانه ای به ترتیب به صورت آزمایش های فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گرفت. نتایج بررسی آزمایشگاهی نشان داد از بین عصاره های آبی ریشه، ساقه، برگ های پیر و برگ های جوان آفتابگردان بیشترین تاثیر مربوط به عصاره برگ های پیر بود که در حدود 43 درصد با عث کاهش درصد جوانه زنی نهایی بذرهای تاج خروس و سلمه تره شد. سر عت جوانه زنی بذرها نیز تحت تاثیر عصاره ها کاهش یا فت. افزایش غلظت عصاره ها باعث افزایش شدت بازدارندگی آن ها شد. اما در اغلب موارد تفاوت معنی داری بین غلظت های 5/7 درصد و 10 درصد مشاهده نشد. طول ریشه چه و ساقه چه علف های هرز مورد بررسی نیز تحت تاثیر عصاره ها کاهش پیدا کرد. در مورد تمام صفات تاج خروس حساسیت بیشتری نسبت به سلمه تره از خود نشان داد. نتایج بررسی گلخانه ای نیز نشان داد که بقایای تازه ساقه آفتابگردان وقتی با خاک مخلوط شوند قادرند سطح برگ، وزن خشک و ارتفاع علف های هرز سلمه تره و تاج خروس را کاهش دهند. این تحقیق پیشنهاد می کند که میتوان از مالچ آفتابگردان به عنوان یکی از راه های کنترل غیر شیمیایی علف های هرز استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، آفتابگردان، عصاره آبی، تاج خروس، سلمه تره
  • زند، باغستانی، دستاران، عطری، لبافی حسین آبادی، خیامی، پوربیگ صفحه 129
    به منظور ارزیابی کارایی باریک برگ کش های ثبت شده در ایران برای کنترل بیوتیپ های علف هرز چچم حساس و مقاوم به علف کش، دو آزمایش مجزا به صورت گلخانه ای در سال 1386، در بخش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. در آزمایش های اول و دوم به ترتیب توده حساس (DR7) و توده مقاوم (NR14) چچم توسط 19 تیمار علف کشی متشکل از 10 تیمار از علفکشهای بازدارنده استیل کوآنزیم آکربوکسیلاز (ACCase)، 6 تیمار از علفکشهای بازدارنده استولاکتات سنتتاز (ALS) و 3 تیمار از سایر گروه های علفکشی مورد آزمایش قرار گرفتند. تکرار های آزمایش برای هر دو آزمایش 8 در نظر گرفته شد. تیمارهای علف کشی در مرحله 4 برگی علف هرز چچم اعمال شد. اندازه گیری های انجام شده شامل درصد تعداد گیاه زنده (بعد از سمپاشی نسبت به قبل از سمپاشی) در هر گلدان، وزن تر و وزن خشک تک بوته نسبت به شاهد گیاهان هر گلدان در 30 روز پس از سمپاشی و ارزیابی چشمی بر اساس روش EWRC در 15 و 30 روز پس از سمپاشی بود. در مجموع علفکش های کلودینافوپ پروپارژیل، سیکلوکسیدیم، پینوکسادن (هر دو دز 450 و 600 میلی لیتر در هکتار)، یدوسولفورون+مزوسولفورون (شوالیه)، یدوسولفورون+مزوسولفورون (آتلانتیس) و ایزو پروترون+دیفلوفنیکان در کنترل توده های حساس و همچنین علفکش های ستوکسیدیم، یدوسولفورون+مزوسولفورون (آتلانتیس)، علف کش پینو کسادن با دز 600 میلی لیتر در هکتار و ایزو پروترون+دیفلوفنیکان در کنترل تودهای مقاوم کنترل بسیار خوب تا مطلوب داشتند. علفکش های دیکلوفوپ متیل، ستوکسیدیم و کلروسولفورون پیش رویشی نیز توده های حساس را در حد کمی مطلوب کنترل نمودند. به طور کلی برای کنترل علف هرز چچم مقاوم به علف کش های بازدارنده ACCase در مزارع گندم چهار علف کش یدوسولفورون+مزوسولفورون (آتلانتیس)، ایزو پروترون+دیفلوفنیکان و پینوکسادن (با دز 600 میلی لیتر در هکتار) موجود است و برای افزایش عمر استفاده از این علف کش ها باید ضمن توجه به تناوب زراعی، تناوب در مصرف علف کش را رعایت نمود.
    کلیدواژگان: ACCase، ALS، تناوب علف کش و علف هرز چچم
  • وکیلی زارج، رهنما صفحه 147
    Sclerotinia sclerotiorum یک عامل بیماری زا نکرو تروف با دامنه وسیع میزبانی است و سطح وسیعی از تنوع فنوتیپی درون گونه ای را نشان می دهد. با توجه به اینکه تشخیص هترو‍‍ژنی درون گونه ایی قارچ بر اساس فاکتورهای فنوتیپی محدودمی باشد، بررسی گروه های سازگاری میسلیومی به عنوان معیار مناسبی برای طبقه بندی و تفکیک هتروژنی درون گونه ایی معرفی شده است. در این تحقیق 19 جدایه خالص سازی شده S. sclerotiorum کلزا بر روی محیط کشت تغییر یافته پاترسون MPM به اضافه ماده رنگی قرمز جفت شدند. در حالت سازگار میسلیومی دو جدایه جفت شده و تشکیل یک پرگنه را دادند، اما در ناسازگاری میسلیومی باتشکیل خط واکنش مشخص به کمک ماده رنگی قرمز در ناحیه واکنش همراه با ناحیه میسلیومی فراوان و یا میسلیومی نازک مشاهده شده و دو جدایه جفت شده توانایی تشکیل هتروکاریون پایدار را ندارند. جفت شدن یک جدایه با خودش به صورت سازگار میسلیومی تلقی شده و 5 حالت دیگر ناسازگار میسلیومی هم در بین این جدایه ها دیده شد. مطالعات میکروسکوپی واکنش میسلیومی جدایه ها پیچیده بوده و آناستوموز همیشه در بین جدایه های جفت شده مشاهده نشد. در واکنش ناسازگار زوال هیفی مشاهده شد که این مورد در واکنش سازگار مشاهده نگردید. داده ها نشان داد که سطح بالایی از ناسازگاری میسلیومی در بین جدایه های S. sclerotiorum مشاهده می شود، که قابل مقایسه با ناسازگاری رویشی است که در آسکومیست ها گزارش شده است. این سطح وسیع ناسازگاری نشان می دهدکه هتروژنی ژنتیکی در داخل این گونه وجود داشته و واکنش سازگاری ناسازگاری میسلیومی روش موثری برای طبقه بندی هتروژنی درون گونه ایی می باشد.
    کلیدواژگان: Sclerotinia sclerotiorum، کلزا، سازگاری، ناسازگاری میسلیومی
  • یغمایی، کریم پور صفحه 161
    اهمیت شناخت مان های گیاهی و نحوه بوجود آمدن آنها جهت مصارف دارویی، انگیزه ای برای انجام این تحقیق گردید. به همین منظور طی سالهای 1385 و 1386 ویژگی های رفتاری زنجرک Poophilus nebulosus Leth از خانواده Cercopidae روی گیاه خارشتر Alhagi persarum Boiss & Buhse از خانواده Fabaceaeدر منطقه تربت جام در خراسان رضوی مورد مطالعه قرار گرفت. ماده دفعی این زنجرک پس از تغذیه روی گیاه خارشتر، مان ترنجبین است که ماده ای شیرین با خاصیت دارویی می باشد. این مان در منابع اروپایی به نام مان ایرانی نامیده می شود. طی این مطالعات مشاهده گردید که این زنجرک دارای 5 سن پورگی و 3 نسل در سال است، فعالیت نسل اول از اوایل اردیبهشت آغاز می شود. پوره های این نسل پس از تغذیه، تولید کف فراوان در بخش های پایین بوته نزدیک طوقه کرده و خود درون کف بسر می برند. حشرات کامل اوایل خرداد ظاهرشده و از کف خارج می شوند. ماده دفعی آنها کف مانند نبوده بلکه به صورت شیرابه ای فاقد طعم شیرین و خاصیت تبلور که به صورت پودر سفید رنگ روی بوته خشک می شود.پوره های نسل دوم از اواسط تیر ماه ظاهر، و به لحاظ رفتار با نسل اول متفاوت هستند.آنها دارای زندگی آزاد، پر تحرک و جهنده در سرشاخه های بوته مستقر شده ولی کف تولید نمی کنند. اولین بلورهای مان ترنجبین توسط پوره های این نسل در اوایل مرداد تولید می شود. فعالیت نسل سوم نیز مشابه نسل دوم است. طبق مشاهدات تولید مان ترنجبین تا نیمه پاییز ادامه دارد. اواخر پاییز ماده های نسل سوم، تخمهای خود را زیر پوست طوقه قرار می دهند. طی این بررسی ملاحظه گردید زنجرک ها برای تخمریزی بوته هایی را که به واسطه بهره برداری ازترنجبین کمتر آسیب دیده اند ترجیح می دهند. در این بررسی مشاهده شد که این زنجرک به صورت تخم زمستان گذرانی میکند. شواهد نشان داد این حشره روی سرشاخه های بریده شده خارشتر قادر به تولید کف نبوده و در مدت زمان کوتاهی تولید کف آنها قطع می گردد. همچنین می توان به تولید مجدد و سریع کف توسط پوره ها بعد از بارندگی های طولانی بهاره و شستشوی کف اشاره کرد.
    کلیدواژگان: زنجرک Poophilus nebulosus، خارشترAlhagi persarum، مان ترنجبین، ویژگیهای رفتاری
  • دانشجو، عباسپورفرد، آق خانی، آرین صفحه 171
    در حال حاضر در ایران برای سنجش قطرات سم از روش های دستی که بسیار وقت گیر و کم دقت هستند، استفاده می شود. در این مقاله، نرم افزاری ارائه و ارزیابی شده است که به کمک روش های پردازش تصویر، سنجش های لازم شامل محاسبه سطح هر لکه، قطر واقعی هر قطره، قطر های میانه عددی و حجمی، درصد پوشش قطرات و یکنواختی پاشش را انجام می دهد. در ارزیابی هایی که از نرم افزار به عمل آمد، مشخص شد که بیشینه خطا مربوط به قطرات کوچک با حدود 10 درصد خطا و کمینه آن مربوط به قطرات بزرگ با کمتر از 1 درصد است. مهمترین علت بروز خطا مربوط به مشخصه ذاتی نمایش تصاویر دیجیتالی از طریق پیکسل ها و پله ای بودن لبه لکه ها بدلیل شکل مربعی پیکسل ها است. علی رغم این مقدار خطا، این نرم افزار در مقایسه با دیگر روش های دستی و رایانه ای مقایسه شده، از سرعت و دقت به مراتب بالاتری برخوردار بود. در حال حاضر مهمترین محدودیت این نرم افزار در عدم تشخیص لکه های بهم چسبیده بصورت هوشمنداست که سبب می شود چنین لکه هایی را بعنوان یک لکه منظور کند.
    کلیدواژگان: اندازه گیری لکه، پردازش تصویر، کاغذ حساس به آب، اندازه قطرات
  • شریفی، احمدزاده، شریفی تهرانی، فلاح زاده صفحه 183
    سودوموناس هاس فلورسنت با به کارگیری مکانیسم های متعددی ازجمله رقابت بر سر کسب آهن به وسیله سیدروفور باعث کنترل بیمارگرهای خاکزاد می شوند. برای بررسی نقش سودوموناس های فلورسنت در رقابت برای جذب آهن در کنترل بیماری مرگ گیاهچه لوبیا، پنج استرین سودوموناس شامل سه استرین داخلیPseudomonas fluorescens (UTPF5، UTPF61، UTPF76)، استرین Pseudomonas aeruginosa 7NSK2 و موتانت پایووردین آن MPFM1 P. aeruginosa به کار برده شدند. میزان تولید سیدروفور این استرین ها به صورت کمی تعیین شد. استرین 7NSK2 با تولید 29/625 میکرومول پایووردین بیشترین مقدار تولید سیدروفور را به خود اختصاص داد. نقش غلظت های مختلف آهن در تولید سیانید هیدروژن و سیدروفور به عنوان متابولیت های تحت تنظیم آهن بررسی شد. افزایش غلظت آهن به صورت معنی داری تولید سیانید هیدروژن را افزایش و تولید سیدروفور را کاهش داد. در آزمون گلخانه ای اثر کلاته کننده های آهن و سولفات روی، روی کاهش بیماری توسط استرین های آنتاگونیست مورد مطالعه قرار گرفت. کلاته کننده های آهن با فراهم آوردن آهن و درنتیجه کاهش تولید سیدروفور میزان بیوکنترل را کاهش دادند. بیشترین تاثیر کلاته کننده ها روی فعالیت استرین UTPF5 با 76% بازداری از کنترل بود. این استرین در عدم حضور کلات های آهن علاوه بر کنترل بیماری باعث افزایش رشد گیاه در مقایسه با شاهد شد. استرین موتانت MPFM1 در مقایسه با استرین وحشی از قابلیت بیوکنترل پائین تری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سودوموناس های فلورسنت، سیدروفور، پایووردین، لوبیا، Rhizoctonia solani
  • ذبیح اللهی، باغستانی، میرهادی صفحه 197
    به منظور بررسی کنترل شیمیایی علف هرز مرغ (Cynodon dactylon (L.) Pers.) در چمن مخلوط: 20 درصد چچم چندساله، 20 درصد چبر معمولی، 20 درصد فتان بلند و 40 درصد چوینگ فستوکا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 11 تیمار در سال 1385 در تهران زیر نظر موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور بخش تحقیقات علف های هرز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل علف کش های دیکلوفوپ متیل به میزان 900 و 1080 گرم ماده موثره در هکتار، فنوکساپروپ پی اتیل به میزان 60 و 75 گرم ماده موثره در هکتار، کلودینافوپ پروپارژیل به میزان 48 و 64 گرم ماده موثره در هکتار، ترالکوکسیدیم به میزان 250 و 300 گرم ماده موثره در هکتار و سولفوسولفورون به میزان 9/18 و 5/24 گرم ماده موثره در هکتار و شاهد بدون علف کش بود. تیمارهای علف کش 4 بار در طول دوره رشد مرغ تکرار گردید. نتایج نشان داد پس از آخرین سمپاشی، تیمارهای فنوکساپروپ پی اتیل، کلودینافوپ پروپارژیل و ترالکوکسیدیم زیست توده مرغ را به ترتیب 30- 20، 50- 40 و 55- 45 درصد نسبت به شاهد بدون علف کش کاهش دادند. تیمارهای اخیر باعث به ترتیب 25- 20، 40- 35، 10- 5 درصد کاهش تراکم مرغ شدند. تیمارهای دیکلوفوپ متیل نیز باعث 25- 15 درصد کاهش زیست توده مرغ شدند و از تراکم مرغ نکاستند. تیمارهای سولفوسولفورون نیز توانایی مناسبی در کاهش زیست توده و تراکم این علف هرز نداشتند. تیمارهای دیکلوفوپ متیل و کلودینافوپ پروپارژیل نیز بیش از 20 درصد به چمن خسارت وارد کردند. سایر تیمارها بدون تفاوت معنی دار با شاهد خسارتی به چمن وارد نکردند. بدین ترتیب، باوجود کارایی نسبتا پایین فنوکساپروپ پی اتیل، به علت عدم خسارت معنی دار آن به چمن، می توان فنوکساپروپ پی اتیل 60 گرم ماده موثره در هکتار را جهت کنترل مرغ در چمن مورد بررسی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: چبر معمولی، چچم چندساله، چویینگ فستوکا، علف هرز، فتان بلند، کنترل شیمیایی
  • سمیعی، نیکخواه، زمانی زاده، رفیعی کرهرودی صفحه 211
    پوسیدگی معمولی ریشه گندم ناشی از قارچ Bipolaris sorokiniana یکی از مهمترین بیماری های گندم می باشد، که با توجه به خاک زاد بودن عامل بیماری کنترل آن به روش شیمیایی به آسانی امکان پذیر نیست. به همین دلیل به کارگیری سایر روش ها به خصوص استفاده از ارقام مقاوم می تواند در کاهش بیماری مفید باشد. در این بررسی طی تابستان 1384 واکنش ارقام و لاین های گندم در برابر عامل بیماری در شرایط گلخانه با ایجاد آلودگی روی ریشه گیاهان مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا نه جدایه قارچ عامل بیماری از مزارع گندم استان مرکزی جداسازی و بیماریزایی آنها روی گیاهچه های گندم به اثبات رسید و از بین آنها دو جدایه Kh وSh با بیماریزایی بیشتر انتخاب شدند و اثر آنها روی پانزده رقم و لاین گندم مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش با دو زمان برداشت در مرحله چهار هفته ای و هفت هفته ای گیاه گندم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. وزن خشک اندامهای هوایی و ریشه، در هفته چهارم و وزن خشک اندامهای هوایی و ریشه و درصد آلودگی میان گره زیر طوقه در هفته هفتم اندازه گیری شد و با استفاده از نرم افزارهای SAS و MSTATC آنالیز داده ها صورت گرفت. نتیجه این تحقیق نشان داد که جدایه Sh نسبت به جدایه Kh بیماریزایی بیشتری روی ارقام و لاین های گندم داشته است و واکنش ارقام گندم نسبت به جدایه ها نیز متفاوت بود. در نتیجه ارقام سبلان، زرین و نیک نژاد نسبت به پوسیدگی ریشه در مقایسه با سایر ارقام متحمل تر بودند، در حالی که ارقام مارون، بک کراس روشن و کویر نسبت به بیماری حساس بودند، ارقام پیشتاز، الوند، گاسپارد، الموت، داراب2، مرودشت و لاین های C-78-14 و M-79-6 نیز از نظر تحمل به پوسیدگی معمولی ریشه بین دو گروه فوق واقع شدند.
    کلیدواژگان: پوسیدگی معمولی ریشه، گندم، Bipolaris sorokiniana
|
  • Page 1
    During a survey for detection of PVS in potato fields in Northern Khorasan province, some tubers from the plants which have been already marked and showing mosaic, rugosity, undulation on leaf margins, little leaf and slightly vein deepening, were collected in Bodjunrd region, Also, some tubers from potato fields of Mashhad, Chenaran, Ghoochan, Faruj and Shirvan regions were randomly collected. These tubers maintained in 40C until their dormancy broken, and then grown at greenhouse conditions. On the base of reaction of differential hosts a few plants have been infected with PVS. In host range studies infected sap from one of potato plants, infected Nicotiana debneyi Domin. and Lycopersicon esculentum L.cv. early urbana 111 Systematically, It also developed chlorotic local lesions on Chenopodium amaranticolor Costa & Reyn. And C. quinoa Wild as well, but Datura stramonium L., Phaseolus vulgaris L. var. red kidney. and Capsicum frutescens L. did not show any symptoms in this study. The virus indentifed as PVS on the basis of differential host reactions. The isolate was propagated on N. debneyi and purification was carried out according to Hammond & Lawson procedure (1988) with some modification. The antiserum was provided against partially purified virus. Serological tests including double diffusion in agar and ELISA were performed. Electron microscopy showed intact filamentus particle of virus measuring 629 nm (57000x). To determine infection percent of PVS in Bodjnord region, 200 plants were randomly collected and ELISA tests have been used. The results showed the infection rate of 15.5 percent in Bodjnurd region.
  • Page 13
    Due to economical importance of stored product pests and resistance to conventional insecticides, it is necessary to use novel and suitable compounds in control programs. Therefore, we evaluated the toxicity of spinosad to three important storage insect, Red flour beetle, Tribolium castaneum (Herbst), Rice weevil, Sitophilus oryzae (L.), Sawtoothed grain beetle Oryzaephilus surinamensis (L.). One-day old adult insects were exposed to different concentrations of spinosad. The exposure times were 1, 10 and 20 d for oral trials. Experiments were performed in complete randomized block design with 4 replications. After treatment the samples were held under constant conditions in laboratory rearing room (27±2ºc, 65±5 r.h and 14 D: 10 L photoperiod). For T. castaneum the maximum mortality rate was achieved with 95 ppm of spinosad after 10 d. Application of 80 ppm spinosad after 10 days caused maximum mortality rate in S. oryzae. The complete control of O. surinamensis was occurred with 150 ppm during 20d, the required concentrations for complete cessation of adult emergence were 95, 80 and 150 ppm of spinosad for T. castaneum, S. oryzae and O. surinamensis, respectively.
  • Page 21
    Beet soilborne virus (BSBV) is a member species of the genus Pomovirus with rigid rod particles and 3 positive single stranded RNAs. The virus is transmitted by Polymyxa betae and restricted to Chenopodiaceae. A survey was conducted in 2005 for identification of BSBV in Northern Khorasan province. Samples showing yellowing, elongated and upright petioles with narrow leaf lamina and hairy roots were collected from fields of Shirvan, Bojnord and Esfarayen. Detection of BSBV was based on TAS-ELISA test. Our survey showed that different fields in Shirvan and Bojnord were infected with BSBV. Also for detection of mixed infection with BNYVV, samples were tested by DAS-ELISA as well. Our investigation showed that some fields in Shirvan and Bojnord had mixed infection with both viruses. This is the first report of infection with BSBV in Shirvan and Bojnord located in Northern Khorasan province.
  • Page 27
    In a laboratory study the effect of three insecticides (pirimicarb, pymetrozine and spinosad) was evaluated on Aphelinus mali a parasitoid of woolly apple aphid. To investigate the contact effect, adults were caged for 16 hours in petri-dishes containing apple leaves sprayed with each insecticide. To determine the oral toxicity in the same period of time, other petri-dishes containing filter paper soaked in poisoned solution of 10% sugar were used. To determine the repellency effect of the insecticides in question, we used busvine Y shape tube and host choice experiment between treated and untreated leaf disks was carried out. The results revealed that the rate of mortality was 89.43 and 89.01% spinosad in contact and oral testes respectively. In the case of pymetrozine and in similar tests 78.85 and 62.72% mortality was observed. Moreover, spinosad and pirimicarb showed marked repellency effect on the adult stage of A.mali while pymetrozine didn’t show similar effect.
  • Page 35
    Different responses of silkworm larvae under various rearing climate condition would help to obtain better economic performance of some silkworm varities in specific climate conditions. The effect of 4 rearing climate conditions including 1) standard 2) high temperature and humidity, 3) high temperature and low humidity and 4) temperature fluctuation were investigated on the performances of six different silkworm hybrids including 151×152, 151×110-32, 151×154,103×104, 31×32 and 107×110. All hybrids showed better performances for larval, pupa and total vitality under standard conditions compared with the other rearing environments. There was no significant difference for the good cocoon percentage between the hybrids of 151×152, 151×154 and 107×110 under standard temperature fluctuating and warm/dry climate condition. The hybrid of 151×110-32 at standard condition and the hybrids of 103×104 and 31×32 at standard and warm/dry conditions produced higher values of good cocoons. For all hybrids, the larval mortality increased by growth of temperature and humidity. Meanwhile the pupal mortality rose with increasing of temperature either in dry or humid condition. The highest productivity (weight of total and good cocoon per 10000 larvae) within all treated hybrids obtained under standard and temperature fluctuation of temperature left no adverse effect on single cocoon weight for hybrids of 151×110-32, 31×32 and 107×110, while significantly increased the cocoon weight for hybrid of 103×104. The obtained results provide high temperature and humidity, high temperature and low humidity, and temperature fluctuation decreased production level. Furthermore, 103×104 hybrid is suitable for regions with temperature fluctuation. Also 103×104 and 31×32 hybrids are suitable for regions with high temperature and humidity, and high temperature and low humidity.
  • Page 47
    To study Virulence and molecular polymorphism variation of Puccinia striiformis Westend. f.sp.tritici Eriks. (Yellow rust disease agent) in Iran, 86 isolates were collected from all around the country. Race determination was carried out according to Johnson et al. (1972) method. In addition, isolates were analyzed by AFLP method by Four primer combinations. According to the results of race determination, 35 Physiological races were identified. Race 178E0A- with 7 members was the most frequent followed by Race 64E241A+ with 5 members. Virulence was not detected on the commercial cultivars having Yr1(Except for 4 Isolates), Yr3, and Yr5 genes. Virulence for Yr2, Yr24, Yr7 and YrA was detected in all around the country. In average for every Primer combination 78 bands were recorded that 30 percent of them were polymorphic. Analysis of data by NTSYS software grouped all isolates in 9 main groups as A, B, C, D, E, F, G, H and I, and 10 single isolates groups in 77% similarity coefficient. There was significant relationship between geographic origins and AFLP fingerprinting groups. However there were not certain relationship between races and these groups.Genetic similarity between most of populations and West/Northwest population (contain Ilam, Hamadan, Kermanshah and Ardebil provinces) was more than 65%. This similarity may be because of Sudanian and mediteranian flows in transferring of spors from Northwest of Iran to North and Southwest of Iran and concluded to a gene flow.
  • Page 61
    In order to evaluate the effects of rice conventional herbicides on rotational second crops (lettuce, cress, clover, canola and radish), soil microbial biomass and diversity, a field and glasshouse experiments were conducted in Mazandaran province and research glasshouse of Ferdowsi University of Mashhad, respectively. Five experiments were carried out for 5 second crop separately with treatment of different herbicide residue (1-Butachlor 5 l/ha, 2-Thiobencarb 5 l/ha, 3-Oxadirgyl 3l/ha, 4-Sunrice 3 l/ha, 5-setoff 150 g/ha and 6-check without herbicide) by using randomized complete block design. Stem and root length, stem, root and total weight (root + stem) in two harvests (20 and 40 days after planting) were measured and ANOVA was performed. In the first harvest mean comparison showed that canola, lettuce and radish were not affected at 95% confidence level by herbicide residue in any measured variables. Clover stem length and weight were not affected by residue of any herbicides, however clover root length was affected by Butachlor residue and was 28٪ lower than control. Butachlor residues also led to root and total weight reduction in clover. Butaclor residues also affected cress stem and total weight. In the second harvest canola, clover and radish in all variables were not significantly affected by any herbicide residues. Sunrice residues reduced stem length significantly in lettuce. Lettuce stem and root length and cress in stem and total weight were affected by Oxadiargyl residue.
  • Page 71
    Downy Mildew of cucurbits is one of the most important diseases of cucumber in humid areas and greenhouses. Damage of disease is estimated 50% to 100% in suitable climatic conditions. Therefore, achieving resistant or tolerant genotypes can be designed as the most important and safe method to reduce the damage and increase the benefits of cucumber farming. In order to evaluate the resistance of cucumber germplasms available in Iran, an experiment was conducted using 72 genotypes including 20 native genotypes from Iran National Gene Bank, 49 commercial hybrids from different seed companies, and 3 native population from Tabriz (Basmendj), Babol (Local Babol) and Cossackitan (Local Cossack). The mentioned genotypes were inoculated with 5 ml of 5×103 of sporangium. In field conditions, 21 genotypes, with Local Sari, were studied. It was resulted that Voyaj F1 from Russia and KC361065, KC361105 and TN 94135 from Iran National Gene Bank, and GH5 as a commercial cultivar showed resistance under greenhouse conditions. FDC101 was considered resistant. It was concluded in vitro 4 genotypes and in vivo 8 genotypes found tolerant, whereas, were grouped in susceptible category. In this study, different reactions of fungus isolates were detected in some genotypes. This showed the existence of physiological races for Pseudoperonospora cubensis in Iran.
  • Page 85
    During growing seasons of years 2006 & 2007, a faunistic survey on Syrphidae family(Diptera) in agroecosystems of Neyshabor region, Khorasan-e-razavi province was carried out. In this study, 3 collection
    Methods
    Yellow water trap, Malaise trap and Sweeping net were applied. The results showed a large difference between different collection methods. Specimens of 14 species collected by Malaise trap while Yellow water trap collected 5 species and 8 species exclusively collected by sweeping net. In total, 22 species belonging to 14 genera have been identified. All species are reported from the region for the first time. Among these, E.tricolor & H.trivittatus are new for Khorasan-e Razavi province fauna. Recording the species, E.jacobsonii from Neyshbor, the distribution range of this Syrphid which was restricted to south east Iran is extended. Shannon-Weiner index of biodiversity measured for Malaise trap was higher than that calculated for yellow water trap.
  • Page 95
    In order to identify the biodiversity of plant parasitic nematodes in vegetable fields of Tabriz, during 2004-2005, 88 soil and a few root samples were collected from rhizosphere of 25 dominantly cultivated vegetable crops. Nematodes were extracted by combined sieving and centrifugal–flotation method and processed to be transferred to glycerin. After preparing microscopic slides, the morphological and morphometrical features of the nematodes were studied using the light microscope equipped with a drawing tube. The morphological features and measerments of the extracted nematodes were compared with those ones given in literature and similarities and differences with original descriptions and closest species were discussed. As a result, 25 species belonging to 16 genera including Amplimerlinius globigerus, Aphelenchus avenae, Aphelenchoides bicaudatus, A. haguei, A. richardsoni, Boleodorus thylactus, Criconema mutabile, Criconemoides informis, C. mongolensis, Ditylenchus medicaginis, Filenchus vulgaris, Geocenamus brevidens, G. rugosus, Helicotylenchus digonicus, H. exallus, H. pseudorobustus, H. vulgaris, Heterodera cruciferae, Mesocriconema antipolitanum, M. curvatum, Paratylenchus mexicanus, Pratylenchus alleni, P. neglectus, Psilenchus hilarulus and Zygotylenchus guevarai were identified. Most of the nematodes are already recoded from Iran and herein, three species namely, Aphelenchoides haguei, Aphelenchoides richardsoni and Pratylenchus alleni and one newly reported species (Helicotylenchus exallus) are described.
  • Page 109
    A field experiment was conducted at plant pest and disease research Institute in Karaj,Iran in 2005-2006 to determine the effect of low herbicide dose of Clodinafop-propargyl on percentage of wild oat control, yield and economic return of wheat. The experiment included 2 Wheat varieties (Rooshan and Niknejad (less and more competitiveness cultivar, respectively, 4 Wild oat densities (0, 25, 50 and 75 plant m-2) and 4 herbicide doses (0, 25, 50 and 75(recommended rate) lit ha-1 (100%, 66%, 33% and 0% reduce herbicide dose respectively)) in factorial trial based on randomized block design with 4 replications. The highest wild oat control was obtain in recommended rate and reduce dose to 33 and 66% decreased wild oat control to 0.8 and 38.39%, respectively. Yields generally increased as rates increased recommended dose. There is no different between 33% reduce on the recommended dose and recommended dose, but 66% reduce on recommended dose couldn’t produce pleasure yield. In two cultivars economic returns increased exponentially as rates increased recommended dose, the maximum economic return was observed at the recommended herbicide dose but hadn’t different with 33% decrease in dose of herbicide. Results of this study indicate reduction to 33% from the full recommended dosage is possible when wheat was grown in optimal density in weedy condition.
  • Page 119
    Recently weed scientist are more interested in weed management by allelopathy. The main objective of the study was to evaluate allelopathic potential of sunflower on redroot pigweed and common lambsquarter. this study was conducted in two series of laboratory and greenhouse experiments. Under laboratory conditions, leaf, stem and root aqueous extracts of sunflower at 0%, 2.5%, 5%, 7.5 % and 10% (m/v) concentrations were applied to determine their effect on redroot pigweed and common lambsquarter seed germination and initial growth under laboratory conditions. The results indicated that germination and mean daily germination was reduced by this extracts by 43% and 50% respectly. The effects of leaf and stem extracts on germination were more than root extracts of sunflower. The percentage and quality of germination was decreased by increasing the concentration of extracts. The root length and shoot length were reduced by 80% following application of sunflower extracts. In greenhouse experiments, to study the role of decomposition plant debris on release of allelochemicals, stem, root and leaf residues of sunflower were incorporated with pot soil by 5% (w/w) and weed seeds were sown and samples were taken in five stages of growth(2, 4, 6, 8 leaf and mature plant). Dry weight, leaf area and height of weeds were determined. The results of greenhouse experiments indicated that incorporation of sunflower residues in the soil (fresh or decomposed residues) reduced growth of redroot pigweed and common lambsquarter. The difference between fresh and decomposed residues was not significant. This study indicated that, fresh stem residues of sunflower are able to apply, its harmful effects on dry weight, leaf area and height of both weeds species.
  • Page 129
    In order to determine efficacy of some registered graminicides in control of resistant and susceptible ryegrass biotypes, two greenhouse trials were conducted at weed research department of Iranian plant protection research institute during 2007. Experimental design was completely randomized design with eight replications. The susceptible and resistant biotypes were treated by 19 herbicides included 10 acetyl-CoA carboxylase inhibiting herbicides, 6 acetolactate synthase inhibiting herbicides and 3 herbicides with different mode of action. Ryegrass biotypes were treated in 4 leaves stage by recommended dose of herbicide. Number of survived plant per pot, fresh and dry weight (30 days after herbicide application) and EWRC visual rating (15 and 30 days after herbicide application) were measured. Results showed that clodinofop-propargil cycloxidim, pinoxadon (at 450 and 600 ml.ha-1), iodosolforon + mesosolforon (chovalieh), iodosolforon + mesosolforon (Atlantis) and isoprotron + diflofnikan had very good to optimum control of susceptible biotype. Results also indicated that cytoxidim, iodosolforon + mesosolforon (Atlantis), pinoxadon at 600 ml.ha-1 and isoprotron + diflofnikan had very good to optimum control of resistant biotype. Diclofopmethyl, cytoxidim and clorosolforon had less optimum control of susceptible biotype. Finally, iodosolforon + mesosolforon (Atlantis), isoprotron + diflofnikan and pinoxadon at 600 ml/ha were advised to control resistant biotype to acetyl-CoA carboxylase inhibiting herbicides in wheat fields. It is also recommended to consider crop rotation as well as herbicide rotation to use these herbicides continuously.
  • Page 147
    Sclerotinia sclerotiorum is the causal necrotroph pathogen with wide host range and showed various phenotipic intraspecies variability. Considering to difficult identification of intraspecies heterogeneity on the basis of phenotypic factors, compatible mycelium groups introduced as an appropriate tool for classification and intraspecies heterogeneity distinction. In this research, 19 fungal isolates purified from canola and paired on modified patterson,s medium (MPM) with red food colour. Pairings were scored as compatible when isolates merged to form one colony but mycelia incompatibility pairings resulted in an interaction zone in which a distinct reaction line and abundant aerial mycelia or thin mycelial were observed. But, incompatible mycelial with occurrence of interaction zone by red food colour in reaction zone on medium showed there is no potential of heterokaryon to be stable when two isolates were paired. All pairings of self isolates were compatible and five mycelial incompatible groups in isolates observed. Microscopically, mycelial interactions in pairings of isolates were complex. Anastomosis between paired isolates was not always observed. Incompatible pairings were followed by hyphal deterioration, that was not observed in compatible interaction. The result showed that a high level of mycelial incompatibility exists among isolates of S. sclerotiorum, comparable to level of vegetative incompatibility reported in other ascomycetes. The extent of mycelial incompatibility indicates that the genetic heterogeneity exists within the species and the mycelial compatibility- incompatibility reactions may be an effective way of categorizing intraspecific heterogeneity.
  • Page 161
    This study was mainly conducted due to importance of plant manna and their production process regarding pharmaceutical use. Therefore, the behaviourial characteristics of Spittlebug Poophilus nebulosus Leth on Alhagi persarum Boiss & Buhse Camel thron plant in Torbate Jam region, Khorasan Razavi state were assessed during 2006 and 2007. The bug’s discharge after feeding on the camel thorn plant is hedysarum which is a sweet liquid with pharmaceutical effects. In European references, this manna is referred to as the ‘persian manna’. In this study we found out that the bug has 5 instars and 3 generations per year. The first generation activity starts from the (late April) and the instars make a great amount of foam at the bottom section of the plant while they live inside the foam. The adult bug appears in late April and moves out of the foam, creates a non-sweet and non-crystallized discharge which dries out as a white powder on the plant. The second generation which appears in mid June are different from the first generation regarding the behaviourial issue as they have an independent life, are resilient and enormously active, stay at the browse of the plant and do not create any foam. The first hedysarum manna crystals are produced by this generation in late June. The activity of the third generation is similar to the second. Hedysarum manna production continues as mentioned until the end of autumn. By the end of autumn the female bug lays the eggs underneath the skin of the stem. The spittlebugs in Torbate-Jam region prefer the plants which are less damaged according to exploitation of hedysarum. There is evidence that the bug was not capable of foam production on the browse of the camel thorn plants and the process was ceased after a short period of time. We also found out about the rapid reproduction of foam by the instars after long-term spring rain and foam clean up from the plant.
  • Page 171
    Currently in IRAN, some manual methods are used for measuring spray droplet size which is very laborious and time consuming. In this paper, a software is presented based on image processing techniques, which is suitable for small object detection purpose that can be used in blob analysis of sprayer calibration and other similar applications. The algorithms have been implemented and adapted in a program called Scientific Image Blob Analysis (SIBA). The program can read the scanned image of water sensitive cards, obtained from nozzle's spray. Some threshold techniques are also used for noise removal and converting the original image to a binary one (e.g. red for blob and white for background). The blob features calculated in the program are area, actual diameter, Number Median Diameter (NMD), Volume Median Diameter (VMD), blob density (blob/unit area), and percentage of blob's area coverage, blob count and finally the uniformity of spray. The algorithms were evaluated analytically and experimentally, comparing with the results of a leaf area meter and a planimeter. Although the results showed more accurate and faster performance for this software, a direct correlation was also found between their accuracy and the image's resolution. In other words, the higher the resolution of the image, the more accurate of the results particularly for the smaller blobs. This was mainly due to the stepwise inherent of the pixels showing a blob's boundary. However, by choosing an appropriate resolution the error of measurement may reduce to %1. The program can also easily be used for any area detection and calculation of the images such as leaf, fruits etc. It is a good package especially for the researchers in the developing countries with a limit access to similar resources. Moreover there might be some uncertainty about the accuracy of such commercial products.
  • Page 183
    Fluorescens pseudomonads can suppress soil-borne plant pathogens by employing several mechanisms such as competition for iron by means of siderophores. Three indigenous strains Pseudomonas fluorescens (UTPF5, UTPF61 and UTPF76), Pseudomonas aeruginosa 7NSK2 and its pyoverdin mutant, MPFM1, were used for investigation the effect of iron competition on bean damping-off suppression. The rates of siderophore produced by strains were determined quantitatively. Results demonstrated that 7NSK2 with 625.29 µM had the most ability of pyoverdine production. Study of the role of different iron and zinc concentration on siderophore and HCN production exhibited that iron increased HCN and decreased siderophore production significantly. Appling of iron chelates and purified pyoverdine indicated that susceptibility to iron competition is correlated to type of chelates and fungi species. Pythium aphanidermatum and R. solani exhibited the most and the lowest susceptibility, respectively. Effects of iron chelates and zinc sulphate on biocontrol activity of strains were assessed in greenhouse condition. By providing of iron and subsequently decrease of iron competition, chelates reduced biocontrol activity especially in the case of UTPF5. This strain suppressed disease and increased plant growth in absence of iron chelates. Pyoverdine mutant, MPFM1, showed moderate biocontrol activity in compartion with wild type.
  • Page 197
    In order to evaluate chemical control of bermudagrass (Cynodon dactylon (L.) Pers.) on mixture turf: (Lolium perenne 20%,Poa pratensis.20%,Festuca arundinacea 20% and Festuca rubra commutata 40%), an experiment was conducted during 2006 in Tehran, using randomized complete block design with 4 replications and 11 treatments. Treatments were Diclpfop methyl at 900 and 1080 g a.i. ha-1, Fenoxaprop-p-ethyl at 60 and 75 g a.i. ha-1, Clodinafop propargyl at 48 and 64 g a.i. ha-1, Tralkoxydim at 250 and 300 g a.i. ha-1, Sulfusulfuron at 18.9 and 24.5 g a.i. ha-1 and untreated control. All treatments were repeated 4 times during the growth period of bermudagrass. The results showed that bermudagrass's biomass decreased by Fenoxaprop-p-ethyl, Clodinafop propargyl and Tralkoxydim, 20-30, 40-50 and 45-55 percent, respectively. Bermudagrass's density decreased by mentioned treatments, 20-25, 35-40, 5-10 percent, respectively. Bemudagrass's biomass decreased by Diclofop methyl treratments, 15-25 percent, respectively, but Bermudagrass's density did not decrease with mentioned treatments. Bermudagrass's biomass and density did not decrese by Sulfosulfuron treatments. Turgrass damaged by Diclofop methyl and Clodinafop methyl treatments more than 20 percent (biomass and visual rating). The other treatments did not damage turfgrass and did not decrease turfgrass biomass. At the end, despite of having low efficacy, Fenoxaprop-p-ethyl at 60 g a.i. ha-1 (without significant differences between both doses) is recommended for Bermudagrass’s control in mixture turf with mentioned mixtures, because of no damaging turf.
  • Page 211
    Common root rot induced by Bipolaris sorokiniana, is one of the most important diseases of wheat. Chemical control of this disease is difficult because of it is a soil-born pathogen, So that, application of other methods is useful to reduce disease level especially resistance cultivars. In this research, were examined reaction of some wheat cultivars and lines against common root rot in greenhouse condition, at summer of 1384. Nine isolates of the fungus were isolated from infected wheat fields in Markazi province and their pathogenicity was examined on wheat. The Pathogenicity of two isolates (Kh and Sh) were more than others, so they were selected and used to compare reaction of fifteen wheat cultivars and lines. The plants were harvested at two times of 4 & 7 weeks after planting. The study was planned in a factorial arrangement in the basis of completely randomized design with 4 replications per treatment. The parameters of patterns were measured were including: 1) dry weight of aerial part and root, 2) percentage of infection at subcrown internodes. The results were analyzed whit SAS & MSTATC. The results showed: that Sh isolate had more pathogenicity rather than Kh isolate and there is significant difference between disease reactions among cultivars. The cultivars Sabalan, Zarrin and Niknejad were most resistance in comparison to other cultivars to common root rot. The Maroon, Bakkras-roshan and Kavir were more susceptible cultivars. The Pishtaz, Alvand, Gaspard, alamoot, Darab2, Marvdasht cultivars, C-78-14 and M-79-6 lines were graded between these two groups.