فهرست مطالب

مطالعات حفاظت گیاهان - سال بیست و هشتم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و هشتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مسعود کارگر، محمدحسن راشدمحصل، احمد نظامی، ابراهیم ایزدی دربندی صفحات 155-163

    بهینه سازی مقدار مصرف علف کش به وسیله مواد افزودنی یکی از راه های پذیرفته شده در جهت افزایش کارایی و کاهش اثرات جانبی علف کش ها می باشد. بر این اساس، آزمایشی گلخانه ای برای مقایسه اثرات مویان سیتوگیت، روغن های گیاهی کرچک و منداب و مایع ظرفشویی برای یافتن ماده افزودنی مناسب برای افزایش کارایی علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در کنترل علف قناری انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی در 1389 انجام شد که عوامل مورد بررسی در آن شامل مقدار مصرف علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در 6 سطح (صفر، 8، 16، 32، 48 و 64 گرم در هکتار ماده موثره) و غلظت مواد افزودنی در 3 سطح (صفر، 1/0 به 2/0 درصد حجمی (%v/v)) بودند. علاوه بر این در آزمایشی جداگانه تاثیر غلظت های هر یک از مواد افزودنی مذکور در 8 سطح (صفر، 01/0، 05/0، 1/0، 15/0، 2/0، 25/0 و 3/0) درصد حجمی (%v/v) بر کشش سطحی آب در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل در 4 تکرار انجام شد. بر اساس نتایج آزمایش کمترین و بیشترین مقدار کشش سطحی آب به ترتیب از محلول های سیتوگیت و روغن منداب به دست آمد. تمامی مواد افزودنی کارایی علف کش کلودینافوپ پروپارژیل را در کاهش وزن خشک و درصد بقا علف قناری افزایش دادند بطوریکه مقدار ED50 در اثر مواد افزودنی کاهش، و پتانسیل نسبی (R) افزایش یافت. مقدار ED50 در اثر مویان سیتوگیت بیشتر از سایر مواد افزودنی کاهش یافت که نشان دهنده افزایش کارایی بیشتر نسبت به سایر مواد افزودنی توسط این مویان می باشد و بعد از سیتوگیت، ED50 حاصل از کاربرد روغن کرچک کمترین مقدار بود. در مرتبه بعد روغن منداب و در آخر نیز مایع شوینده قرار داشت. با افزایش غلظت مواد افزودنی از 1/0 به 2/0 درصد حجمی (%v/v) نیز فعالیت شاخساره ای علف کش (پتانسیل نسبی) افزایش یافت.

    کلیدواژگان: روغن های گیاهی، کشش سطحی، مایع ظرفشویی، مویان
  • مریم قره خانی، محمد سالاری، سعید نصرالله نژاد، ناصر پنجه که، سید کاظم صباغ صفحات 164-170

    توسعه استراتژی های کارا جهت مدیریت بیماری پوسیدگی قهوه ای دست یافتن به یک دانش صحیح از عکس العمل ارقام های مختلف به عامل بیماری را می طلبد. جهت بررسی درصد آلودگی طبیعی شکوفه در باغ و میزان تغییرات فنل کل در آزمایشگاه در ارقام مختلف هسته داران در واکنش به قارچ بیمارگر Monilia laxa به ترتیب آزمایشاتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 17 تیمار و سه تکرار و فاکتوریل ترتیب یافته در طرح کاملا تصادفی با نه تیمار و سه تکرار در چهار زمان (24، 48، 96 و 144 ساعت) بعد از مایه کوبی انجام شد. برای اندازه گیری فنل کل در برگ از روش سیورس و دالی با استفاده از معرف فولین و برای تهیه منحنی استاندارد از اسید گالیک استفاده گردید. مقایسه میانگین ها به روش دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که بین ارقام مختلف هسته دار از نظر واکنش به قارچ عامل بیماری پوسیدگی قهوه ای اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود دارد. در این میان آلو گوجه با میانگین 98 درصد آلودگی در گروه a حساس ترین و آلو سانتارزا با میانگین 333/10 درصد آلودگی در گروه g مقاوم ترین رقم بوده است. نتایج حاصله از استخراج فنل کل نشان داد که مقدار فنل کل بین ارقام مختلف اختلاف معناداری را در سطح 1% از خود نشان داده است. رقم شلیل سیبی با میانگین 844/12 میکروگرم بیشترین میزان از فنل را تولید و هلوی شصت روزه و زعفرانی با میانگین 038/10 و 7/9 میکروگرم بر گرم برگ کمترین میزان از ترکیبات فنلی را داشته اند که به ترتیب در گروه های آماری a وf، ef قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: حساسیت، فنل کل، هسته داران، Monilia laxa
  • ملیحه شریعتمداری، سیدمحسن نبوی، محمد بازوبندی، حسین حمامی، اکبر علی وردی صفحات 171-183

    به منظور مقایسه نمود روغن های گیاهی در بهینه سازی کارایی علف کش کلودینافوپ پروپارژیل، آزمایش گلخانه ای دز-پاسخی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل غلظت های صفر، 8، 16، 32، 48 و 64 گرم در هکتار ماده موثره علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در یازده سطح بدون روغن گیاهی و با روغن های گیاهی آفتابگردان، سویا، کلزا، منداب، پنبه، کنجد، بادام تلخ، بادام شیرین، کرچک و زیتون بر روی علف قناری در 4 تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد تمامی روغن های گیاهی بطور معنی داری موجب کاهش کشش محلول علف کش و در نتیجه بهبود کارایی علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در کنترل علف قناری شدند. میزان تاثیر روغن های گیاهی را برای وزن خشک به صورت زیر آفتابگردان > منداب > سویا > پنبه > زیتون > کلزا > بادام تلخ > کنجد > کرچک > بادام شیرین و برای وزن تازه به صورت زیر منداب > آفتابگردان > سویا > پنبه > بادام تلخ > زیتون > کلزا> کنجد > کرچک > بادام شیرین بود. نتایج کلی نشان داد که با افزایش محتوی اسیدهای چرب اشباع روغن های گیاهی قدرت کاهندگی کشش سطحی کاهش می یابد ولی کارایی کنترلی علف کش افزایش می یابد. بر همین اساس می توان فاکتور تخریب کوتیکول و یا حل کردن کوتیکول به وسیله روغن های گیاهی را در مقایسه با فاکتور کشش سطحی در بهبود کارآیی علف کش موثر دانست.

    کلیدواژگان: روغن های گیاهی، علف کش، علف قناری، کشش سطحی
  • کبری اروجی، محمدحسن راشدمحصل، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحات 184-193

    به منظور بررسی تاثیر کودهای معدنی مختلف بر کنترل گل جالیز در گوجه فرنگی آزمایشی شامل دو بخش مطالعات گلخانه ای و مزرعه ای، بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و مزرعه نمونه آستان قدس رضوی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: کاربرد کود سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم و اوره هر کدام به میزان 75، 150، 300 و 350 (کیلوگرم در هکتار) برای آزمایش گلخانه ای و به میزان 150، 300 و 350 (کیلوگرم در هکتار) برای آزمایش مزرعه ای. نتایج آزمایشات گلخانه ای و مزرعه ای نشان داد که کاربرد 300 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 350 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیوم با تولید بیشترین ماده خشک در گوجه فرنگی نسبت به شاهد در رتبه اول قرار گرفتند. اما از نظر کنترل گل جالیز، مصرف کود نیترات آمونیوم وکود اوره در تمام مقادیر مورد بررسی (150، 300 و 350 کیلوگرم در هکتار) منجر به کاهش وزن خشک گل جالیز در حدود 80 درصد گردیدند. از نظر تولید میوه، کود نیترات آمونیوم (300 کیلوگرم در هکتار) با تولید بیشترین عملکرد (20/53 تن در هکتار) در رتبه اول قرار گرفت. کاربرد سولفات آمونیوم چه در شرایط گلخانه و چه شرایط مزرعه باعث بروز خساراتی بر رشد و بیوماس گوجه فرنگی گردید. به طور کلی از بین تیمارهای کودی آزمایش شده در این پژوهش، بهترین تیمار از نظر کنترل موثر گل جالیز و تولید عملکرد بیشینه، کود نیترات آمونیوم می باشد، مصرف مناسب این کود می تواند به عنوان یک روش موثر مدیریتی در برنامه تلفیقی کنترل این علف هرز مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیترات آمونیوم، اوره، سولفات آمونیوم، علف های هرز انگل
  • سمیه تکاسی، محمد بنایان اول، حمید رحیمیان مشهدی، علی قنبری، ابراهیم کازرونی منفرد، پرنیلسن کودسک صفحات 194-202

    جهت بررسی کنترل گل جالیز مصری (Orobanche aegyptiaca) در گوجه فرنگی با دو علفکش گلایفوسیت و سولفوسولفورون و یافتن دوز مناسب و تعداد دفعات کاربرد دو علفکش، چند آزمایش در سال 1390 در دانشگاه آرهوس کشور دانمارک انجام گرفت. ابتدا تاثیر دوزهای 029/0، 147/0، 735/0، 676/3 و 378/18 میلی گرم در لیتر علفکش سولفوسولفورون و 023/0، 117/0، 587/0، 935/2 و 676/14 میکرولیتر در لیتر علفکش گلایفوسیت بر روی بذور گل جالیز بدون حضور گیاه میزبان، با کاربرد ماده محرک جوانه زنی GR24 در شرایط پتری دیش بررسی شد. سپس تاثیر کاربرد شاخساره ای دو علفکش بر رشد گوجه فرنگی و کنترل گل جالیز در ارقام هیبرید پتوپراید 2 و ویوا گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش گلخانه ای عبارت بودند از 4 دوز علفکش سولفوسولفورون (25، 50، 75 و 100 گرم ماده موثره در هکتار) و 4 دوز علفکش گلایفوسیت (20، 40، 60 و 80 گرم ماده موثره در هکتار) با کاربردهای منفرد، 2 بار کاربرد و 3 بار کاربرد. اولین کاربرد 15 روز بعد از انتقال نشاء و فاصله بین دو کاربرد نیز 14روز بود. نتایج آزمایش پتری دیش نشان داد که علفکش های سولفوسولفورون و گلایفوسیت به طور معنی داری طول ریشه چه بذور گل جالیز را نسبت به شاهد کاهش دادند. نتایج کار گلدانی نشان داد که پاسخ دو رقم گوجه فرنگی به تیمارهای مختلف دو علفکش متفاوت بود. رقم ویوا نسبت به هیبرید پتوپراید 2 در کاربرد هر دو علفکش برتری داشت. تیمارهایgr ai/ha 50 یک، دو و سه بار کاربرد و gr ai/ha 25 دو و سه بار کاربرد علفکش سولفوسولفورون در رقم ویوا در مجموع صفات مورد مطالعه، به ترتیب مناسب ترین تیمارها بودند. تیمارهای یک، دو و سه بار کاربرد دوزهای 20 و 40 gr ai/ha علفکش گلایفوسیت در این رقم نیز تیمارهای مناسبی بودند. علفکش سولفوسولفورون نسبت به گلایفوست، علفکشی ایمن و مناسب برای کنترل گل جالیز در گوجه فرنگی بود

    کلیدواژگان: کنترل شیمیایی، علف هرز انگل، ماده محرک جوانه زنی GR24
  • فاطمه سهرابی، علی اکبر فدایی تهرانی، یونس رضایی دانش* صفحات 203-210

    جهت ارزیابی تاثیر قارچ های میکوریز آربوسکولار در کنترل جمعیت های مختلف نماتد ریشه گرهی در گو جه فرنگی از دو گونه قارچ Glomus mosseae و intraradices Glomus و نماتد Meloidogyne javanica استفاده شد. بدین منظور اقدام به تکثیر قارچ های میکوریز روی شبدر سفید و هم چنین تکثیر و شناسایی نماتد شد. سپس آزمایشی با هشت تیمار و چهار تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد و شاخص های رشدی گیاه و پارامترهای رشد و نموی نماتد (تعداد گال و توده تخم روی هر گیاه، تعداد تخم در هر توده تخم، تعداد لارو سن دوم در خاک) مورد ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش از جمعیت های 5000، 10000 و 15000 نماتد استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری نشان داد که قارچ های میکوریز باعث کاهش بیماری زایی و خسارت نماتد می گردند. هم چنین حضور قارچ های میکوریز باعث افزایش رشد بخش های مختلف گیاه می شوند و بین دو قارچ مذکور از این نظر تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج بررسی نشان داد که قارچ های میکوریز دارای توانایی بالایی در کنترل موفق نماتد ریشه گرهی حتی در جمعیت های بالای نماتد می باشند.

    کلیدواژگان: قارچ میکوریز آربوسکولار، نماتد ریشه گرهی، گوجه فرنگی
  • ابراهیم ممنوعی محمدعلی باغستانی صفحات 211-219
    به منظور امکان بررسی اختلاط دو علف کش کروز (نیکوسولفورون 4 درصد SC) و برومایسیدام آ(بروموکسینیل+ ام سی پی آ40 درصد EC) در کنترل علف های هرز ذرت آزمایشی طی سال زراعی 1388 در مناطق جیرفت و کهنوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. فاکتور اول علف کش برومایسیدام آدر چهار دز صفر، 5/0، 1 و 5/1 لیتر در هکتار و فاکتور دوم علف کش کروز در چهار دز صفر، 1، 5/1 و 2 لیتر در هکتار بود. نتایج نشان داد که اختلاط این دو علف کش اثر معنی داری بر کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز تاج خروس بدل3، خرفه، سوروف و پنجه مرغی دارد. اختلاط این علف کش ها کارایی کنترل علف های هرز مذکور را بهبود بخشید و عملکرد دانه ذرت را افزایش داد. بهترین ترکیب دز اختلاط این دو علف کش بر اساس نتایج درصد کنترل علف های هرز و درصد افزایش عملکرد دانه ذرت، کاربرد 1 لیتر در هکتار برومایسیدام آبه همراه 5/1 لیتر در هکتار کروز بود. این تیمار عملکرد دانه را 23 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: تاج خروس بدل، خرفه، پنجه مرغی، کنترل شیمیایی، عملکرد ذرت
  • عالیه فیضی لایین، عصمت مهدیخانی مقدم، مجید عزیزی، حمید روحانی صفحات 220-225

    نماتدهای ریشه گرهی (Meloidogyne spp.) گروه مهمی از بیمارگرهای گیاهی هستند که دامنه میزبانی وسیعی داشته و هرساله خسارت زیادی به محصولات کشاورزی وارد می کنند. روش های متعددی برای مبارزه با نماتدهای ریشه گرهی (Meloidogyne spp.) اعمال می گردد، ولی استفاده از گیاهان دارویی یکی از روش های بی خطر برای مهار نماتد ریشه گرهی می باشد. در این تحقیق اثر بازدارندگی اسانس های موسیر (Allium hirtifolium)، کرفس کوهی (Kelussia odoratissima) و مریم گلی (Salvia officinalis)در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. شناسایی ترکیبات اسانس های مریم گلی و کرفس کوهی با استفاده از روش GC-MS صورت گرفت. نتایج نشان داد اصلی ترین ترکیبات در اسانس کرفس کوهی شامل Z-لیگوستیلید (11/54 درصد) و 3بوتیلیدین-فتالید (37/14 درصد) و در مریم گلی شامل α-توجون (8/32 درصد) و 1،8 سینئول (8/12 درصد) می باشد. میزان آلیسین موجود در سیر به روش HPLC 5/1 میکروگرم در میلی گرم وزن سوخ بود. درصد مرگ و میر لارو بعد از 24 ساعت قرارگیری لارو در معرض اسانس و نیز درصد عدم تفریخ تخم بعد از 7 روز قرارگیری تخم نماتد در معرض اسانس محاسبه شد. از هر اسانس 6 غلظت در شش تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. اسانس تمام گیاهان مورد آزمایش، به طور مشخصی جمعیت این نماتدها را کاهش دادند. اسانس موسیر در غلظتppm 2000 تقریبا تاثیر بیش از 90 درصد در مرگ و میر لاروها و بیش از 30 درصد در عدم تفریخ تخم (نسبت به شاهد) داشت. اسانس کرفس کوهی و مریم گلی نیز در غلظت ppm4000 قادر به کنترل حدود 50 درصد لارو و 30 درصد تخم نماتد ریشه گرهی بودند. نتایج این بررسی نشان دهنده پتانسیل بالای این اسانس ها به خصوص اسانس موسیر در کنترل نماتد ریشه گرهی گوجه فرنگی می باشد.

    کلیدواژگان: اثر ضد نماتدی، اسانس، موسیر، مریم گلی، کرفس کوهی، نماتد ریشه گرهی
  • امین کریم زاده، سعیده ملکی فراهانی، فریبا میقانی، محمدحسین فتوکیان صفحات 226-233

    با توجه به پیامدهای منفی کنترل شیمیایی علف های هرز در بوم نظام های زراعی، شناسایی ارقام زراعی متحمل به علف های هرز، اهمیت زیادی در مدیریت غیرشیمیایی دارد. از این رو در پژوهش حاضر تحمل چند رقم یونجه نسبت به علف هرز انگل سس ارزیابی شد. برای این منظور، آزمایشی در سال 1389در مزرعه و آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد انجام شد. آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت خرد شده در زمان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش 12 رقم یونجه بود که در میان آنها، ارقام محلی همدانی وفائو به ترتیب حساس ترین ومتحمل ترین رقم به سس بودند. بنابراین در ادامه، در بررسی های آزمایشگاهی اثر عصاره آبی بذر این دو رقم یونجه بر جوانه زنی بذر سس بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. فاکتورها شامل دو رقم یونجه (متحمل و حساس) وغلظت عصاره آبی بذر آنها در 5 سطح صفر (آب مقطر)، 25، 50، 75 و 100 درصد بودند. نتایج نشان داد که اثر غلظت های این عصاره ها بر جوانه زنی بذر سس معنی دار نبود، اما اثر رقم و اثر متقابل رقم و غلظت عصاره بر این صفت معنی دار بود. با افزایش غلظت عصاره آبی بذر یونجه فائو، جوانه زنی بذر سس کاهش یافت، در حالی که در یونجه محلی همدانی روند معکوسی دیده شد. بنابراین، احتمالا ترکیباتی در بذر یونجه محلی همدانی وجود دارد که محرک، اما ترکیبات موجود در بذر یونجه فائو (متحمل به سس) بازدارنده جوانه زنی بذر سس هستند. دستیابی به نتیجه قطعی نیاز به انجام آزمایش های تکمیلی دارد.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، بذر، پلی اتیلن گلیکول، عصاره، یونجه
  • روزبه فرهودی، عادل مدحج *، سید رضاعلوی نیا صفحات 234-241

    این پژوهش به منظور بررسی اثر مواد آللوشیمیایی جو بر جوانه زنی و فعالیت آنزیمی گیاهچه سلمه تره در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. مواد آللوشیمیایی استخراج شده از عصاره جو شامل ترکیبات فنلی و آلکالوییدهای آتروپین، استریکنین و کوئینین بودند. نتایج آزمایش نشان داد که آلکالوئیدهای آتروپین و استریکنین جو بیشترین اثر منفی را بر درصد و سرعت جوانه زنی، وزن تر، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و آلفاآمیلاز گیاهچه سلمه تره داشتند. این ترکیبات باعث افزایش تخریب غشای سلولی و غلظت مالون دی آلدهید در بافت گیاهچه گیاه هدف نیز شدند. بیشترین غلظت مالون دی آلدهید گیاهچه سلمه تره در تیمار استریکنین، 076/0 نانومول بر گرم وزن تر گیاهچه بود. بیشترین فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز (به ترتیب 3/6 و 1/17 میلی گرم جذب در 60 ثانیه) و آنزیم آلفاآمیلاز (9 نانو مول بر بذر بر دقیقه) پس از شاهد در تیمار کونیئین مشاهده شد که نشان دهنده اثر کمتر این آلکالوئید بر گیاه هدف در مقایسه با سایر ترکیبات بود. اثر ترکیبات فنلی و آلکالوئیدی بر فعالیت آنزیم کاتالاز بیشتر از پراکسیداز و آلفاآمیلاز بود. به طور کلی، مواد آللوشیمیایی موجود در اندام های هوایی جو اثر بازدارندگی معنی داری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های سلمه تره داشتند و در بین تیمارهای مورد آزمایش، آلکالوئید آتروپین و استریکنین و فنل بیشترین اثر تخریبی را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، آلکالویید، آللوشیمیایی، دگرآسیبی، فنل، مالون دی آلدهید
  • حمیدرضا کاوسی، جواد مظفری، سید حسن مرعشی، عبدالرضا باقری صفحات 242-249

    بیماری برق ز دگی که به وسیله قارچ Ascochyta rabiei ایجاد می شود، یکی از مهمترین عوامل محدود کننده کشت و تولید نخود در بیشتر مناطق دنیا و از جمله ایران بشمار می رود. شناسائی منابع ژنتیکی مقاومت در ژرم پلاسم نخود، در برابر نژادها و پاتوتیپ های عامل بیماری برق زدگی در طراحی برنامه های اصلاحی بسیار ضروری است. برای این منظور عکس العمل شش ژنوتیپ منتخب از کلکسیون نخود کشور در برابر نژادهای 3 و 6 قارچ عامل بیماری برق زدگی بررسی شد. ارزیابی فنوتیپی مقاومت این ژنوتیپ ها نشان داد که میزان مقاومت ژنوتیپ ها در برابر نژاد 3 بطور معنی داری بیشتر از مقاومت آن ها در برابر نژاد 6 بود به طوری که ژنوتیپ های Kc-218848 و Kc-218740 در مقایسه با ژنوتیپ های دیگر جزء گروه مقاوم تشخیص داده شدند در حالی که همه ژنوتیپ های مورد بررسی در مقابل نژاد 6 قارچ همانند شاهد حساس، حساسیت نشان دادند. مقایسه روند توسعه بیماری در ژنوتیپ ها نیز نشانگر وجود تفاوت معنی داری بین آنها در واکنش به هردو نژاد قارچ بود. تجزیه خوشه ایروند توسعه بیماری در طی چهار هفته متوالی پس از آلودگی با نژاد 3، ارقام مورد بررسی را به دو گروه متمایز تقسیم نمود. ژنوتیپ های بانک ژن گیاهی ملی ایران شامل Kc-218848 و Kc-218740 در یک گروه مقاوم و ژنوتیپ های مشهد شامل MCC-496، MCC-54، MCC-311 و MCC-133 در یک گروه جداگانه نسبتا حساس قرار گرفتند. بر اساس این نتایج امکان اصلاح ارقام نخود مقاوم برای استفاده در مناطق آلوده به نژاد 3 قارچ وجود دارد.

    کلیدواژگان: نخود، ژرم پلاسم، بیماری برق زدگی، مقاومت به بیماری
  • لیلا ابراهیمی مقدم*، سید مهدی بنی هاشمیان، سید علی الهی نیا، سیده نجمه بنی هاشمیان صفحات 250-253

    در این تحقیق، آلودگی ارقام پرتقال تامسون ناول، پرتقال خونی مورو، نارنگی پیج و پوملو وبر نسبت به ویروئیدهای مرکبات مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابتدا گیاهان بالنگ اتراگ (C. medica) با اینوکولوم از منشا درختان مادری ارقام مذکور از طریق پیوند پوستک آلوده شده و در شرایط کنترل شده دمایی گلخانه نگهداری گردید. پس از آلوده سازی، استخراج RNA به روش SDS-Potassium acetate از بافت اتراگ انجام و RT-PCR با استفاده از صفر آغازگر های اختصاصی ویروئید های Hop Stunt Viroid (HSVd)،Citrus Bent Leaf Viroid (CBLVd)، Citrus Bark Cracking Viroid (CBCVd) و Citrus Dwarfing Viroid (CDVd) انجام شد. ردیابی RNA ویروئید های مرکبات، با استفاده از سیستم الکتروفورز پی در پی در ژل پلی اکریل آمید (Sequential- PAGE) و هیبریداسیون با استفاده از کاوشگر اختصاصی ویروئید Citrus Exocortis Viroid (CEVd) با استفاده از DIG نشاندار شده انجام شد. نتایج، آلودگی دو رقم پرتقال نسبت به ویروئیدهای مورد بررسی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: RT، PCR، مرکبات، HSVd، CBLVd، CDVd، CBCVd
  • عالیه رضایی، محمود رضا کریمی شهری، مجید هاشمی، نگار قزل سفلو، ویدا دهواری صفحات 254-262

    بیماری اسکای مو (زوال مو) بیماری مهمی است که هر ساله خسارت زیادی را به تاکستان های اکثر مناطق جهان وارد می سازد. این بیماری در کشور های دارای آب و هوای مدیترانه ای بیشتر شایع است. اسکا یک بیماری مرکب است که دارای علایم مشخصی در باغات انگور بوده و تاکنون عوامل بیماریزای قارچی متعددی در استان خراسان شمالی برای این بیماری گزارش شده است که مهمترین آنها Phaeoacremonium iranianum(Phi)، Fomitiporia mediterranea(Fmed) وPhaeomoniella chlamydospora(Pch) می باشد. این تحقیق در شرایط آزمایشگاهی با سیزده قارچکش شامل بنومیل،کربوکسین-تیرام، تبوکونازول، پنکونازول، فوزتیل آلومینیم، مانکوزب، متالاکسیل_مانکوزب، کربوکسین، تیوفانات متیل+تیرام، پروپیکونازول، اگریفوس، ارتیوا و ارسنیت سدیم در 8 غلظت 100، 10، 3، 2، 1، 2/0، 1/0 و صفر بر روی رشد میسلیوم و نیز جوانه زنی اسپور قارچهای Pch و Phi در دو آزمایش جداگانه مطالعه شد. این بررسی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. ترکیب ارسنیت سدیم بیشترین تاثیر بر بازدارندگی از رشد میسلیوم سه قارچ مولد بیماری اسکا داشت و پس از آن قارچکشهای کربوکسین تیرام وبنومیل به ترتیب برای قارچهای Fmedو دو قارچ Pchو Phi تاثیر خوبی در ممانعت از رشد میسلیوم داشته و قارچکشهای اگریفوس و ارتیوا دارای کمترین اثر بودند. همچنین غلظتهای قارچکشی10،100 و 3 پی پی ام دارای بیشترین کارائی بودند.نتایج حاصل از اثرات قارچکشی بر ممانعت از جوانه زنی اسپورهای دو قارچ Pchو Phi نشان داد که قارچکشهای ارسنیت سدیم با 51/87 درصد و تیوفانات متیل تیرام با 93/85 درصد ممانعت، بیشترین تاثیر و قارچکش اگریفوس (55/20درصد) کمترین اثر بر جوانه زنی اسپور را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: انگور، بیماری اسکا، قارچکش
  • زهره مرادی، بهروز جعفرپور، محمدعلی سبک خیز صفحات 263-266

    آلودگی های ویروسی یکی از عوامل محدود کننده تولید کدوییان در ایران است. ویروس موزائیک پیسک سبز خیار (CGMMV) یکی از ویروس های مهم آلوده کننده کدوییان است که سبب خسارت جدی و مهمی در مراحل اولیه رشد به این گیاهان می شود. به منظور ردیابی این ویروس طی سال های 1389- 1388 تعداد 220 نمونه مشکوک به آلودگی از برگ های بوته های ارقام مختلف خیار، کدو، هندوانه، خربزه، طالبی، گرمک از مزارع مختلف کدوییان و گلخانه های خیار استان های خراسان رضوی و شمالی جمع آوری و تحت شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل گردید. آلودگی 47 نمونه به CGMMV با انجام آزمون DAS-ELISA به اثبات رسید. عصاره برخی از این نمونه ها به چند گونه گیاه محک مایه-زنی شد و بر اساس ظهور علایم و بررسی مجدد با آزمون الایزا وجود آلودگی تایید گردید. RNA کل از نمونه های الایزا مثبت با استفاده از محلول RNXTM(-Plus)استخراج شد و واکنش RT- PCR با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی منطبق بر ژن کد کننده پروتئین پوششی ویروس انجام شد. پس از الکتروفورز محصول PCR بر روی ژل آگارز 7/1% باندی معادلbp 420 مشاهده گردید. نتایج این تحقیق اولین گزارش از وجود آلودگی به ویروس موزائیک پیسک سبز خیار در مناطق مختلف استان های خراسان رضوی و شمالی می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس موزائیک پیسک سبز خیار، DAS، ELISA، RT، PCR، استان های خراسان رضوی و شمالی
  • محمود جغتایی، حسین صادقی نامقی، مجتبی حسینی صفحات 267-269

    در مطالعه فونستیک پشه های گالزا(Cecidomyiidae) در شهرستان های اسفراین، جغتای و جوین در سال 1391 نمونه هایی از سه گونه به نام های Clinodiplosis cilicrus Kiefer 1889، Asphondylia anatolica Skuhrava1998 وLasioptera carophila Low 1874 به ترتیب از گال های موجود روی گیاه خارلته Cirsium arvense (L.))، گون (Astragalus sp.) و هویج وحشی (Dacus carota L.) جمع آوری و تعیین هویت گردیدند. وجود هر سه گونه در ایران برای اولین بار گزارش می گردد.

    کلیدواژگان: دوبالان، پشه های گال زا، گال های گیاهی، فون
  • زریر سعیدی علیرضا نعمتی صفحات 270-273
    رشد و نمو بندپایان به وسیله دما تحت تاثیر قرار می گیرد. شناخت رابطه بین دما و نرخ رشد و نمو از جنبه های اکولوژیکی و بیولوژیکی اهمیت دارد. در این تحقیق رابطه نرخ رشد و نمو کنه تارتن ترکستانی (T. turkestani) در 6 دمای ثابت (15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتی گراد)، رطوبت نسبی 10 55 درصد و دوره نور – تاریکی 16 به 8 ساعت مورد بررسی قرار گرفت و داده های نرخ رشد ونمو با مدل مناسب برازش داده شد. بر اساس معیار هایی مانند ضریب تعیین تصحیح شده (R2)، مجموع مربعات مانده (SSR) و پارامترهای زیستی برآورد شده توسط مدل، از بین یک مدل خطی و 11 مدل غیر خطی، شامل مدل های لوگان 6، لوگان 10، شارپ و دی میشل، تایلور، لامب-1و2، هیلبرت و لوگان، بریر 1و2، لاکتین 1و2، مناسب ترین مدل (996 / 0 =R2 و 00022/0SSR=) برای توصیف پارامترهای بیولوژیکی مراحل تخم تا بلوغ کنه تارتن دولکه ای مدل بریر 2 انتخاب شد.
    کلیدواژگان: آستانه دما، پارامترهای زیستی، دمای بهینه، کنه تارتن دولکه ای، مدل
  • غلامحسین حسن شاهی، فاطمه جهان، حبیب عباسی پور، جورج جاپوشویلی صفحات 274-276

    به منظور شناسایی پارازیتوئیدهای شته صنوبر از مناطق مختلف شهر تهران در سال 1391 نمونه برداری صورت گرفت. گال ها در ظروف پلاستیکی نگاه داری شده و تا زمان خروج پارازیتوئید ها به طور روزانه بررسی صورت گرفت. بین نمونه های جمع آوری شده، گونه Protaphelinus nikolskajae (Yasnosh، 1963) (Chalcidoidea: Aphelinidae) شناسایی شد که برای فون ایران گزارش جدید می باشد. این گونه از پارازیتوئید های شته صنوبر Pemphigus immunis محسوب می شود.

    کلیدواژگان: شته صنوبر، پارازیتوئید، Protaphelinus nikolskajae، ایران
|
  • M. Kargar, M.H. Rashed Mohassel, A. Nezami, E. Izedi Darbandi Pages 155-163

    Optimizing the herbicide dose by the addition of adjuvants is an acceptable way to increase performance and to reduce the risk of side effects from herbicides. Therefore، to detect a suitable adjuvant for clodinafop-propargyl against little seed canary grass (Phalaris minor Retz.). Greenhouse experiment were conducted as factorial in completely randomized design with four replications for compare effect of citogate surfactant، castor oil، rapeseed oil and detergent liquid. The treatments consisted herbicide factor in 6 levels (0، 8، 16، 32، 48 and 64 g a i h-1) and adjuvant factor at 3 levels (0، 0. 1 and 0. 2) percent by volume (%v/v)، respectively. More over، in experiment separately as factorial in completely randomized design with 4replications،theeffect of adjuvant concentration sat 8 levels (0، 0. 01، 0. 05، 0. 1، 0. 15، 0. 2، 0. 25 and 0. 3) percent by volume (% v/v) on surface tension of aqueous solutions of the adjuvants was determined. Based on results of experiment، the minimum and maximum surface tension was obtained from citogate and rapeseed oil solutions respectively. All additives increased clodinafop-propargyl herbicide performance in dry weight and survival percentage. The amount ofED50decreased and relative potency (R) increased. Most of the other adjuvants، citogate surfactant in creasedclodinafop-propargyl herbicide performance and then was castor oil. After that it rapeseed oil and liquid detergent was too late. With increasing adjuvant concentration of 0. 1 to 0. 2 (% v/v) foliar activity of the tested herbicide (potential relative) increased.

    Keywords: Liquid detergent, Surface tension, Surfactant, Vegetable oil
  • M. Gharekhani, M. Salari, S. Nasrollanejad, N. Panjehkeh, S.K. Sabbagh Pages 164-170

    Development of effective strategies for management of brown rot disease to obtain an accurate knowledge of the response of different cultivars to the pathogense takes. For study the percentage of the natural blooming in the garden and the change of total phenol amount in laboratories in different cultivars of Stone fruit in response to the Monilia laxa (Honey) fungal pathogen، study was carried out in from a completely randomized design whit 17 treatments and 3 replications and a factorial arranged construction completely randomized design with 9 treatments and 3 replications in four times (24، 48، 96 and 144 hours)، respectively after inoculation was performed. For measurement of the total phenolics in the leaves used of Seevers and Daly''s method by folin reagent and for prepare standard curve used of gallic acid. Means comparisons were performed by using the Duncan''s method. The results showed that there were a significant difference at 1% level between the different varietiew of stones of the response to the causal agent of brown rot. Mean while، Plum green gage whit a mean of 98% of the pollution in the group a was sensitive and Plum Santaroza mean %10/333 infection in group c was the most resistance of them. The results showed that the total phenol content of total phenolics among cultivars has shown a significant difference at 1% level. Cultivars of apple Nectarine with an average 12/848 µg produces the largest amount of phenol and saffron Peach and sixty days peach with an average of 10/038 and 9/7 microgerams/g-1 leaves have the least of phenolic compounds respectively placed in groups A، E and F.

    Keywords: Stone fruits, Sensitivity, Total phenol, Monilia laxa
  • S.M. Nabavi, M. Bazobandi, H. Hammami, A. Aliverdi, M. Shareatmadari Pages 171-183

    In order to comparing influence of ten vegetable oils for optimizing clodinafop-propargyl efficacy، a greenhouse experiment of dose-response including 0، 8، 16، 32، 48، and 64 g a. i. ha-1 of clodinafop-propargyl at eleven level of without vegetable oil and with vegetable oils of sunflower، soybean، canola، turnip، cotton، sesame، bitter almond، sweet almond، castor and olive in control of littleseed canarygrass (Phalaris minor Retz.) with four replications was done. Results showed that all of the vegetable oils significantly reduced the surface tension and subsequently improved the efficiency of herbicide to control littleseed canarygrass. The performance of the vegetable oils were sunflower > rapeseed > soybean > cotton > olive > canola > bitter almond > sesame > castor > sweet Almond according to dry weight and rapeseed > sunflower > soybean > cotton > bitter almond > olive > canola > sesame > castor > sweet almond according to fresh weight. The overall results showed that with increasing content of saturated fatty acids of vegetable oils، decreasing power for surface tension decreased but herbicide performance increased. Accordingly، therefore، an increase in the penetration of a. i. by vegetable oils via softening or disrupting of the cuticular waxes is a more effective factor than a decrease in the surface tension of spray droplets.

    Keywords: Surface tension, Herbicide, Littleseed canarygrass, Vegetable oils
  • K. Orooji, M.H. Rashed Mohassel, P. Rezvani Moghadam, M. Nassiri Mahalati Pages 184-193

    To study the effect of type and different nitrogen fertilizers on controlling Egyptian Broomrape، field and greenhouse studies based on randomized complete block with three replications، were conducted at Ferdowsi university of Mashhad. Greenhouse study treatments were consisted of ammonium nitrate، ammonium sulfate and urea each of which applied at four rates (75، 150، 300 and 350 kg/ha). Field experiment treatments were included of ammonium nitrate، ammonium sulfate and urea، applied at three rates (150، 300 and 350 kg/ha). The result of greenhouse studies indicated ammonium nitrate and urea (at all of rates) reduces Orobanch infestation about 80 percent. Ammonium nitrate and urea at (300 kg/ha) were increase tomato dry weight compare to the control. The field study findings too indicated that ammonium nitrate (300 kg/ha) was the most effective treatments in increasing tomato yield and produced highest yield (53 t/ha). Ammonium sulfate strongly decreased tomato biomass plants in greenhouse study but in field conditions produced yield same control. In conclusion we may suggest that applying ammonium nitrate fertilizer could effectively control broomrape in tomato and improve tomato growth and biomass.

    Keywords: Ammonium nitrate, Ammonium sulfate, Parasitic weeds, Urea
  • S. Tokasi, M. Bannayan Awal, H. Rahimiyan Mashhadi, A. Ganbari, E. Kazerooni Monfared Pages 194-202

    For investigating of O. aegyptiaca control in tomato with sulfosulfuron and glyphosate and evaluating the efficacy، dose and time of application، some studies were conducted in 2011 at Aarhus university of Denmark. At first، the efficacy of sulfosulfuron (0. 029، 0. 147، 0. 735، 3. 676 and 18. 378 mg per lit) and glyphosate (0. 023، 0. 117، 0. 587، 2. 935 and 14. 676 µl per lit) on Egyptian broomrape seeds were tested in vitro without a host plant by using of GR24. Then، the efficacy of these herbicides for broomrape control in two varieties of tomato (Viva and Hyb. Petopride II) in greenhouse conditions was investigated. Treatments in greenhouse experiments were four doses of sulfosulfuron (25، 50، 75 and 100 gr ai/ha) and glyphosate (20، 40، 60 and 80 gr ai/ha) at one، two and three application. First application was conducted 15 days after tomato seedlings transplanting and the time between two applications was 14 days. Results of Petri-dish experiment showed that both herbicides significantly reduced radical length of broomrape seeds compared to the untreated control. In pot experiments، two tomato varieties responses to herbicides were different. Viva cultivar was better than Hyb. Petopride II Cultivar in both herbicide applications. Sulfosulfuron at doses of 50 gr ai/ha (one، two and three times of application) and 25 gr ai/ha (two and three times of application) viva cultivar were the best treatments for broomrape control and producing tomato biomass. Also، glyphosate at doses of 20 and 40 gr ai/ha (one، two and three times of application) in this variety was safe for tomato and controlled broomrape. Sulfosulfuron was a safer herbicide than glyphosate for broomrape control in tomato

    Keywords: Chemical control, Parasitic weed, Germination stimulant of GR24
  • F. Sohrabi, A.A. Fadaii Tehrani, Y. Rezaee Danesh* Pages 203-210

    Two fungal species Glomus mosseae and Glomus intraradices as well as Meloidogyne javanica nematode were used in order to evaluate the effects of arbuscular mycorrhizal fungi on control of different populations of root-knot nematode in tomato. A greenhouse test was established as factorial experiment based on completely randomized design with 8 treatments and 4 replicates followed by mycorrhizal fungi propagation as well as nematode identification. Different plant growth indices as well as nematode developmental parameters (gall numbers and egg mass on each plant، egg numbers in each egg mass and J2 numbers in soil) were estimated. Different nematode populations (5000، 10000 and 15000) were used in this experiment. Statistical analysis results showed that the mycorrhizal fungal species used in this study improved the growth of different plant parts and decreased nematode damages. Two fungal species did not have meaningful differences. Also، results showed that the mycorrhizal fungi have a high potential in effective control of root-knot nematode even in high populations.

    Keywords: Arbuscular Mycorrhizal Fungi, Root, Knot Nematode, Tomato
  • E. Mamnoie, M.A. Baghestsni Pages 211-219
    To investigate the possibility of tank-mix application of two herbicides; Cruz (nicosulfuron 4% SC) and Bromicide MA (bromoxinil+ mcpa 40 % EC) for control of weeds in corn an experiment was carried out in Jiroft and Kahnoj Agricultural Research center during 2009. The experiment was conducted in a factorial experiment based on randomized complete block design with four replications. The first factor was Bromicide MA (bromoxynil + mcpa) at 0، 0. 5، 1. 0 and 1. 5 liters per hectare and the second factor was Cruz (nicosulfuron) with 0، 1. 0، 1. 5 and 2. 0 liters per hectare. Results indicated that the tank mixture of these two mentioned herbicides had a significant effect on the density and dry weight of Digera muricata، Portulaca oleracea، Echinochola colonum، and Cynodon dactylon. Not only did they control the mentioned weeds more effectively but also increased corn yield. The most efficient treatment was mixture of Bromicide MA (bromoxynil+mcpa) one liter per hectare plus Cruz (nicosulfuron) at 1. 5 liters per hectare which increased corn grain yield by 23%.
    Keywords: Digera muricata, Portulaca oleracea, Cynodon dactylon, Chemical control, Yield corn
  • A. Feyzi, E. Mahdikhani Moghadam, M. Azizi, H. Rouhani Pages 220-225

    Root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) are important group of plant pathogens that have extensive hosting range and are caused for significant damage to agricultural products annually. Various management strategies of control on nematodes has been used، but the application of plant products is one of the promising methods for nematode control. In this study، inhibitory effect of essential oils of Allium hirtifolium، Salvia officinalis and Kelussia odoratissima was evaluated in vitro. Gas chromatography coupled with mass spectrometry was applied to identify the main components of the essential oils of Kelussia odoratissima and Salvia officinalis. The principal constituents of Kelussia odoratissima oil consisted of Z-ligustilid (54. 11%)، (Z) -3-butylidene-phthalide (14. 37%) while those of Salvia officinalis oil was -Thujone (32. 8%) and 1، 8-Cineole (12. 8%). Evaluation of allicin within shallot with HPLC method was 1. 5 µg/mg. Second juvenile mortality percent after 24h of exposure extract and egg hatching inhibition percent after 7 days was assessed. Six concentrations of each oil were utilized each in six replications. All plant essences have significantly reduced population of this nematode. Shallot oil in 2000ppm، showed more than 90% mortality of juvenile and more than 30% (toward control) in inhibition egg hatching. Essential oils of Kelussia and Salvia in 4000 ppm showed more than 50% mortality of juvenile and 30% inhibition egg hatching. The results demonstrated that the essential oils of these plants particularly، oil of shallot can be considered as potential protectants against root-knot nematodes in tomato.

    Keywords: Nematicidal effect, Essential oil, Allium hirtifolium, Salvia officinalis, Kelussia odoratissima. root, knot nematode
  • A. Karimzadeh, S. Maleki Farahani, F. Meighani, M.H. Fotokian Pages 226-233

    Weed chemical control has negative results on agroecosystems. Therefore، identification of cultivars tolerant to weeds has importance in nonchemical management. So، in this study، the tolerance of some alfalfa cultivars was studied to dodder. Anexperiment was conducted at research farm and laboratory of Shahed University in 2011. The farm experiment was done as split plot in time in randomized complete block design with three replicates. The treatments were included 12 alfalfa cultivars. The results showed that Local Hamedani and Fao were most sensitive and tolerant cultivars، respectively. Therefore، in laboratorial experiments، the effect of seed aqueous extract of Local Hamedani and Fao cultivars was evaluated on dodder seed germination. The experiment was conducted as factorial in randomized complete block design. The factors were seed extract of tolerant and susceptible cultivars of alfalfa at 5 levels، including zero (distilled water)، 25، 50، 75 and 100 percent concentration. The results indicated that the effect of different concentrations of the extract was not significant on dodder seed germination، but the effect of cultivar and interaction of cultivar and concentration were significant on dodder seed germination. Dodder seed germination decreased as Fao seed extract concentration increased while a reverse trend was seen in Local Hamedani cultivar. In general، it seemed that Local Hamedani cultivar has some substances in seed that could stimulate dodder germination however there was not seen such a result in Fao، the tolerant variety. Complementary experiments are decisive to attain accurate results.

    Keywords: Alfalfa, Allelopathy, Extract, Polyethylene glycol, Seed
  • R. Farhoudi, A. Modhej, S.R. Alavinia Pages 234-241

    In This study، phytotoxicity of allelochemical barley (Hordeum vulgare) extracts on Chenopodiom album germination and enzymes activities were bioassay. Allelopathic extracts were a phenolic and three alkaloids compounds (strychnine، atropine and quinine). Experiment was carried out under completely randomized design with three replications. Results indicated that the alkaloids atropine and strychnine had the highest negative impact on germination percentage، germination rate، seeding fresh weight، activities of catalase، proxidase and alpha amylase enzymes. Also، these treatments caused to increase cell membrane’s damage and Malondialdehyde (MDA) concentration in the tissue of target weed. The highest concentration of MDA of Chenopodiom album was belonged to strychnine treatment with 0. 076 nmol. g-1 fresh weight of seedling. The highest activity of catalase، proxidas (6. 3 and 17. 1 mg observed in 60 seconds، respectively) and alpha amylase (9 nmol of seeds per minute) was observed in quinine next to control treatment، suggesting low impact of this alkaloid in purposed plant، compared to other allelochemicals. Generally، barley allelochemical extracts including phenolic، strychnine and atropine compounds had higher negative effects on seed germination and enzymes activities of Chenopodiom album seedling.

    Keywords: Allelopathy, Alkaloids, Phenol, Alpha amylase, Malondialdehyde, Allelochemicals
  • H.R. Kavousi, J. Mozafari, S.H. Marashi, A. Bagheri Pages 242-249

    The fungal disease، Ascochyta blight، caused by Ascochyta rabiei is a major yield limiting factor of chickpea (Cicer arietinum L.) in many countries، including Iran. Identification of resistance sources against races or pathotypes of the fungus causing this disease is required for breeding resistant chickpea cultivars. Reaction of six selected genotypes of Iranian chickpea collection was evaluated against race 3 and 6 of the pathogen. The phenotypic evaluation of genotypes for their reactions against race 3 and 6 of the pathogen showed a varying degree of resistance against race 3. Genotypes Kc-218848 and Kc-218740 were identified as relatively resistant، while none of the genotypes were resistant against race 6 of the pathogen. The comparison of trends of disease development against the two races also showed that genotypes were significantly different for their reaction to this disease. The trend of disease development against race 3 was much slower compared to race 6. The cluster analysis of trend of disease development among genotypes during four sequential weeks after inoculation with race 3، divided the genotypes into two distinct groups. Resistant genotypes Kc-218848 and Kc-218740 were classified in one group and genotypes considered relatively susceptible including MCC-496، MCC-54، MCC-311 and MCC-133 were grouped separately in another cluster. These results suggested that development of Ascochyta blight chickpea cultivars for regions dominated by race 3 of Ascochyta rabiei is feasible.

    Keywords: Chickpea, Germplasm, Disease resistant, Ascochyta rabiei
  • L. Ebrahimi Moghaddam*, S.M. Bani Hashemian, S.A. Elahinia, S.N. Bani Hashemian Pages 250-253

    In this study، the possible infection of Thomson navel، Moro blood sweet orange، Page mandarin and Webber pomelo with citrus viroids was investigated. Biological indexing was performed by grafting on Etrog citron (C. medica) and maintained in temperature-controlled greenhouse. After inoculation، RNA was extracted by SDS– potassium acetate method. Detection of citrus viroids was done Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) using specific primers of Hop Stunt Viroid (HSVd)، Citrus Bent Leaf Viroid (CBLVd)، Citrus Dwarfing Viroid (CDVd) and Citrus Bark Cracking Viroid (CBCVd). The results indicate Thomson navel and Moro blood sweet oranges had mix infection to all viroids in this study.

    Keywords: RT, PCR, HSVd, CBLVd, CDVd, CVCVd
  • A. Rezaie, M.R. Karimi, M. Hashemi, N. Ghezelseflo, V. Dehvari Pages 254-262

    Esca of grapevine is a serious and injurious disease in grape-growing all over the world، for which no effective control exists. The presented research، in two separate experiments، thirteen fungicides (benomyl، thiophanate-methyl thiram، mancozeb، fosetyl-Al، metalaxyl mancozeb، caboxin thiram، ortiva، topas، penconazole، tebuconazole، propiconazole، sodium arsenate، agri-fos) were evaluated for their in vitro effects on conidial germination and mycelia growth of Phaeoacremonium iranianum (Phi)، Phaeomoniella chlamydospora (Pch) and Fomoitiporia mediterranea (Fmed)، the most causal agents of esca diseases of grapevine in north Khorassan province. Those experiments were tested in a completely randomized design with factorial arrangement and three replications. For each fungicides eight concentrations (0،0. 1،0. 2،1،2،3،10،100) were assessed. The different fungicides were added to MEA in order to achieve the experimental concentrations. Mycelial plugs of each pathogen were transferred to the center of the fungicide amended plates. After 10 days، the daily growth rate relative to the unamended control was estimated. The results showed that sodium arsenate was found to be the most effective fungicide in inhibiting the colony growth of three associated fungi of esca followed by carboxin thiram and benomyl against Fmed and two other pathogens respectively. Meanwhile Agri-fos and ortiva were less effective. Additionally، Conidial suspensions (5x105 conidia ml-1) of both pathogens Pch and Phi were exposed to 3ppm concentration of the different fungicides. After 24 hours، the percent conidia germination relative to the control treatment was assessed. Sodium arsenate (87. 51%) and thiophanate-methyle thiram (85. 93%) were highly effective on suppression spore germination. Meanwhile Agri-fos (20. 55%) showed less performance in reducing spore germination of two pathogens.

    Keywords: Fungicides, Esca, Grapevine
  • Z. Moradi, B. Jafarpour, M.A. Sabokkhiz Pages 263-266

    Virus infections are a major limiting factor in cucurbit production in Iran. Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV) infects many cucurbit species in the world and causing mottle and systemic mosaic symptoms on cucurbitaceous plant leaves. During 2008-2009، from different Cucurbitaceous species fields and cucumber greenhouses in Razavi and Northern Khorasan provinces، 220 leaf samples with CGMMV-like symptoms were collected and brought to the laboratory under standard condition. The identity of virus was established by the studying host rang symptoms and serological assay. By using DAS-ELISA technique 47 samples showed infection with CGMMV. Sap of infected samples inoculated on a number of indicator plants and presence of CGMMV was confirmed by observation of specific symptoms and DAS-ELISA results. To confirm the results of ELISA test، total RNA was extracted using RNXTM (-Plus) solution and synthesis of cDNA followed by Touch-down PCR using specific primer for amplification of coat protein gene. PCR product was electrophoresed in a 1. 7% agarose gel in TBE buffer and the band of 420 bp related to CGMMV was detected. This is the first report of occurrence of CGMMV in different regions of Razavi and Northern Khorasan provinces.

    Keywords: Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV), DAS, ELISA, RT, PCR, Razavi, Northern Khorasan provinces
  • M. Joghataie, H. Sadeghi Namaghi, M. Hosseini Pages 267-269

    In a faunistic survey of Cecidomyiid gall midges (Diptera: Cecidomyiidae) in Isfraeen، Joghatai، and Jovein regions (North Khorasan province) in 2012، three species، Clinodiplosis cilicrus Kiefer 1889، Asphondylia anatolica Skuhrava1998 and Lasioptera carophila Low 1874 were collected and identified from galls on Cirsium arvense (L.)، Astragalus sp. and Dacus carota L. respectively. These three species are being reported for the first time from Iran.

    Keywords: Diptera, Fauna, Gall midges, Plant galls
  • Z. Saeidi, A. Nemati Pages 270-273
    Arthropod development is affected by temperature. Knowledge of relationship between temperature and mite developmental rates is useful in biological and ecological studies. Effect of six constant temperatures (15، 20، 25، 30، 35، 40) on developmental rate of all stages of two-spotted spider mite، Tetranychus turkestani Ugarov & Nicolski، were investigated under laboratory conditions at 55 10% R. H and a photoperiod of 16:8 L: D and developmental rate of the mite modeled as a function of temperature. The performance of one linear and 11 nonlinear developmental rate models (Logan–6، Logan–10، Sharp and DeMichele، Taylor، Lamb-1، Lamb-2، Hilbert and Logan، Briere–1، Briere–2، Lactine–1 and Lactine–2) were compared and based on the criteria such as adjusted coefficient of determination (R2)، the residual sum of squares (SSR) and estimation of biological parameters the best model was selected. The results indicated that the Briere–2 model (R2= 0. 996، SSR = 0. 00022) was the best model for description of the mite biological parameters.
    Keywords: Biological parameters, Optimum temperature, Two, spotted spider mite, Threshold temperature
  • G. Hasanshahi, F. Jahan, H. Abbasipour, G. Japoshvili Pages 274-276

    In order to identify parasitoids of poplar aphid، sampling was done at urban areas of Tehran in 2011. Aphid galls were put in clear plastic containers and were evaluated until emergence of parasitoids on daily basis. Among the samples، a new species namely Protaphelinus nikolskajae (Yasnosh، 1963) (Chalcidoidea: Aphelinidae) was identified. This species is a parasitoid of the popular aphid، Pemphigus immunis that is a new record for fauna of Iran.

    Keywords: Iran, Pemphigus immune, Parasitoid, Protaphelinus nikolskajae