فهرست مطالب

مطالعات حفاظت گیاهان - سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زینب حیدری نیا*، بهروز جعفرپور، پریسا طاهری، مهناز آشنایی صفحات 1-8
    در بسیاری از مناطق جهان، ویروس موزائیک زرد کدو باعث کاهش شدید محصول در کدوئیان می گردد. در طی بازدیدهای انجام شده طی سال های 1389-1388، از مناطق مختلف در استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، از بین 392 نمونه جمع آوری شده، 72 نمونه در آزمون الایزا با آنتی بادی اختصاصی چند همسانه ای ویروسZYMV دارای واکنش مثبت بودند. در ادامه تحقیق، دو نمونه مثبت بر اساس دامنه میزبانی و منطقه جغرافیایی برای مطالعات بیش تر مورد بررسی قرار گرفتند. این دو جدایه انتخاب شده و ‍ژن پروتئین پوششی (bp970) آن ها (cp) از طریق نسخه برداری معکوس مبتنی بر واکنش زنجیره ای پلیمراز و با کمک آغازگرهای اختصاصی تکثیر ZYMV پس از همسانه سازی، تعیین ترادف گردید. جهت تعیین جایگاه تکاملی دو جدایه ایرانیZYMV مورد بررسی در مقایسه با سایر جدایه های ZYMV گزارش شده در دنیا درخت فیلوژنتیکی توسط نرم افزار MEGA4×1 رسم گردید. نتایج حاصله بیانگر آن است که بر مبنای ترادف نوکلئوتیدی، ناحیه ژن cp جدایه های درگز(Da) و نیشابور(Po3) بیش ترین تشابه را با جدایه SYZY-30 از کشور سوریه نشان دادند.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک زرد کدو، آزمون داس الیزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز، آنالیز فیلوژنتیکی
  • آزاده انتظاری*، بهروز جعفرپور، محسن مهرور صفحات 9-15
    ویروس موزائیک کلم گل عضو تیپ جنس Caulimovirus از خانواده Caulimoviridae می باشد. این ویروس با ژنوم دی ان ای حلقوی دو رشته ای یکی از مهم ترین ویروس های خسارت زای خانواده کروسیفر می باشد. به منظور شناسایی ویروس موزائیک کلم گل (4(CaMV، در تابستان سال های 1390-1389 از مناطق کشت کلم گل در استان های خراسان رضوی و شمالی تعداد 343 نمونه مشکوک به آلودگی جمع آوری شد. آلودگی نمونه ها با کمک روش سرولوژیکی 5DAS-ELISA و با استفاده از آنتی سرم پلی کلونال تعیین شد. جهت تایید آلودگی نمونه ها با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی یک قطعه از ژنوم به اندازه 1400 جفت باز واقع در ناحیه پروتئین پوششی به روش 6PCR تکثیر شد. محصولات PCR تعیین توالی شدند و اطلاعات حاصل از آن با سایر جدایه های موجود در بانک ژن مقایسه گردیدند. رسم درخت فیلوژنی برای ژن پروتئین پوششی CaMV با استفاده از نرم افزار MEGA5 و بکارگیری روش Neighbour joining نشان داد که جدایه های ایرانی زیر گروه مستقلی را تشکیل داده و همراه با جدایه هایی از چین و مجارستان در گروه جدایه های غیر آمریکای شمالی و مجزا از گروه جدایه های آمریکای شمالی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ویروس موزائیک کلم گل، پروتئین پوششی، DAS، ELISA، PCR
  • شهربانو طاهرآبادی، مرتضی گلدانی*، شایسته طاهر آبادی، سید فاضل فاضلی کاخکی صفحات 16-22
    به منظور بررسی دمای کاردینال علف های هرز بنگ دانه (Hyoscyamus niger L.)، تاج الملوک (Aconitum napellus L.) و شاهدانه (Cannabis sativa L.) و امکان پیش بینی زمان ظهور آن ها در مزرعه، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در سال 1390 در آزمایشگاه تحقیقات علف های هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. بذور علف های هرز مذکور تحت تیمارهای دمایی ثابت 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین درصد جوانه زنی در بذور بنگ دانه، تاج الملوک و شاهدانه در دمای 20 درجه سانتی گراد مشاهده شد. واکنش گیاهان مذکور به افزایش دما به بالاتر از مطلوب متفاوت بود. گیاه بنگ دانه در دمای 10 درجه درصد جوانه زنی کم تری نسبت به دو گیاه دیگر داشت. بیش ترین طول ریشه چه و ساقه چه به ترتیب در دمای 20 و 15 درجه سانتی گراد در گیاه شاهدانه، 30 و 20 درجه سانتی گراد در گیاه بنگ دانه و 20 و 25 درجه سانتی گراد در گیاه تاج الملوک مشاهده شد. دماهای کاردینال (دمای پایه، بهینه و بیشینه) برای گیاه بنگ دانه به ترتیب 66/ 0، 31 و 41 درجه سانتی گراد، برای گیاه تاج الملوک 84/ 2، 48/ 11 و 05/ 41 درجه سانتی گراد و برای گیاه شاهدانه به ترتیب 6/ 2، 8/ 26 و 8/ 42 درجه سانتی گراد تعیین شد. نتایج این آزمایش نشان داد که وجود دامنه دمای متفاوت در جوانه زنی بذرهای علف هرز در استقرار و رقابت پذیری آن ها موثر است.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، دمای کاردینال، طول ساقه چه، طول ریشه چه
  • مسعود صاحبی، سعید طریقی*، پریسا طاهری، مرتضی گلدانی صفحات 23-31
    به منظور بررسی تنوع بیماری زایی و ژنوتیپی باکتری(Xanthomonas orzae pv. oryzae (Xoo ایجاد کننده سوختگی باکتریایی برنج، در تابستان 1391 از مزارع برنج شهرستان های رشت، صومعه سرا، رضوان شهر، دابودشت آمل و موسسه تحقیقات برنج گیلان، از گیاهان دارای علائم زردی و سوختگی در برگ نمونه-برداری به عمل آمد. جدایه های باکتری به روش های فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. در نهایت 17 جدایه به منظور بررسی تنوع بیماریزایی و ژنوتیپی انتخاب شدند. جدایه ها بر اساس توان بیمای زایی بر روی رقم حساس و بین المللی Tetep در سه گروه بیماری زا قرار گرفتند. تنوع ژنوتیپی 17 جدایه با استفاده از روش rep-PCR مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز 33 باند ایجاد شده بر اساس نشانگرهای REP، نشان دهنده وجود سه گروه ژنوتیپی با حداقل شباهت 62 درصد در میان جدایه ها بود. نتایج حاصل نشان دهنده ارتباط محدود بین گروه های بیماری زا و گروه های ژنوتیپی باکتریX.oryzae pv. oryzae می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، (Xanthomonas oryzae pv، oryzae (Xoo، بیماریزایی، ژنوتیپ
  • زینب اورسجی*، محمدحسن راشد محصل، احمد نظامی، مجید عباسپور، مهدی نصیری محلاتی صفحات 32-42
    اندازه گیری فلورسانس کلروفیل، روشی غیر تخریبی، سریع و بسیار حساس است که اطلاعات مهمی، در رابطه با دستگاه فتوسنتز گیاه به دست می دهد. دو آزمایش گلخانه ای هر کدام با پنج تکرار، جهت بررسی پارامترهای فلورسانس کلروفیل و منحنی کاتسکی در یولاف وحشی و خردل وحشی به ترتیب تحت تاثیر علف کش کلودینافوپ و Dicamba+2، 4-D انجام شد. نتایج، کاهش معنی داری در روند پارامترهای Fv/Fm، Fvj و Area پنج روز پس از پاشش علف کش کلودینافوپ نسبت به شاهد بدون مبارزه نشان داد در حالی که این روند یک روز پس از پاشش معنی دار نبود. شکل منحنی کاتسکی پنج روز پس از پاشش تحت تاثیر کلودینافوپ قرار گرفت و حداکثر فلورسانس کلروفیل (Fm) کاهش معنی داری پیدا کرد. پارامترهای فلورسانس کلروفیل، یک هفته زودتر از عوارض ظاهری کلودینافوپ، که به صورت زردی و خشکی برگ ها بروز پیدا کردند، تحت تاثیر قرار گرفت. از این خصوصیت فلورسانس کلروفیل می توان برای بررسی سریع و آسان تر کارایی علف کش ها نسبت به روش کلاسیک (اندازه گیری وزن خشک یا وزن تر) استفاده کرد. در علف هرز خردل وحشی، منحنی کاتسکی یک روز پس از پاشش علف کش Dicamba+2، 4-D در دزهای بالاتر (2/ 371 و 1/ 165 گرم ماده موثره در هکتار) دچار تغییر شد. در روز دوم پس از پاشش، کاهش فلورسانس کلروفیل، پس از زمان 1000 میلی ثانیه در دز توصیه شده (2/ 371 گرم ماده موثره در هکتار) اتفاق نیفتاد، اما در بقیه دزها این کاهش در هر دو روز اول و دوم پس از پاشش بوجود آمد. در نهایت اگرچه این دو علف کش بازدارنده مستقیم فتوسیستم دو نیستند اما باعث تغییر شکل منحنی کاتسکی، قبل از بروز عوارض ظاهری علف کش شدند.
    کلیدواژگان: Fv، Fm، Fvj، Area، برگ های سازش یافته به تاریکی
  • جواد ناظمی رفیع*، حسینعلی لطفعلی زاده صفحات 43-54
    خانواده Torymidae یکی از خانواده های مهم زنبورهای پارازیتویید می باشد. طی بررسی به عمل آمده در سال های 1389 و 1391 در استان کردستان تعداد 14 گونه زنبور از خانواده Torymidae (Hym.: Chalcidoidea) جمع آوری و شناسایی گردید. از میان این 14 گونه، جنس Torymoides و شش گونه شامل Pseudotorymus leguminus، Microdontomerus albipes (Giraud)، Podagrion minus Strand، P. sapphyrinus (Fonscolombe)، P. salviae Ruschka و Torymoides dispar (Masi) برای نخستین بار از ایران جمع آوری و گزارش شدند.
    کلیدواژگان: پارازیتویید، Torymidae، کردستان، کنترل زیستی
  • محدثه گرامی*، محسن مهرور، محمد زکی عقل صفحات 55-59
    به منظور شناسایی و بررسی مولکولی ویروس زردی چغندرقند (Beet yellow virus، BYV) در سال 1392 از مزارع چغندرقند استان خراسان رضوی، تعداد 48 نمونه برگی درای علائم از مزراع عمده این محصول در این استان، جمع آوری شد. این علائم شامل زردی، رگبرگ روشنی، کوتولگی، ضخیم و شکننده شدن برگ بود. نمونه های جمع آوری شده توسط آزمون مولکولی RT-PCR مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمون با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده، قطعه ای به طول bp615 مربوط به پروتئین پوششی ویروس تکثیر گردید. وجود این ناحیه تکثیر شده در نمونه های آلوده، نشان از آلودگی به ویروس مذکور را در مناطق بررسی شده دارد. قطعه تکثیر شده مربوط به جدایه ای از سبزوار (S-J) از ژل استخراج و تعیین توالی گردید. نتیجه تعیین توالی و مقایسه توالی به دست آمده با جدایه های موجود در بانک ژن به وسیله نرم افزار DNAMAN7 مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان داد که جدایه تعیین توالی شده دارای 94-85 درصد شباهت با جدایه های موجود در بانک ژن است. بیش ترین درصد تشابه جدایه مورد بررسی در سطح نوکلئوتیدی (79/ 94درصد) و آمینو اسیدی (59/ 90 درصد)، با جدایه ای از اوکراین (شماره دسترسی X73476) بود. بررسی های فیلوژنتیکی به کمک نرم افزار MEGA5.2 انجام شد.
    کلیدواژگان: ویروس زردی، چغندرقند، خراسان رضوی، ایران
  • کبری فتوحی*، مرتضی موحدی فاضل، اورنگ کاوسی صفحات 60-71
    سوسک برگخوار سیب زمینی، Leptinotarsa decemlineata Say، یکی از مهم ترین آفات سیب زمینی است. تغذیه حشرات کامل و لاروها از برگ های این گیاه خسارت جدی و شدیدی را به آن وارد می سازد. با توجه به این که این آفت زمستان را به صورت حشره کامل در اعماق خاک سپری می کند، هرگونه اختلال در جذب و ذخیره سازی منابع انرژی باعث تضعیف احتمالی حشرات کامل زمستان گذران و کاهش مقاومت آن ها در برابر استرس های محیطی طی فصل زمستان خواهد شد. در این تحقیق، اثر غلظت های زیرکشنده آفت کش کلرتالونیل (72 درصد) بر میزان ذخایر چربی، کربوهیدرات و پروتئین در شرایط مزرعه ای بررسی شد. آزمایشات به صورت آزمون فاکتوریل چهار متغیره، شامل غلظت سم (0، 2000، 3000 و 4000 میکرولیتر بر لیتر)، جنسیت (نر و ماده)، زمان نمونه برداری (3، 6 و 12 روز پس از سمپاشی) و تکرار سمپاشی (یک هفته پس از سمپاشی اول)، در چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. میزان قند، گلیکوژن، چربی و پروتئین موجود بر حسب میلی گرم بر گرم وزن تر بدن حشره تعیین گردید. نتایج نشان داد که ترکیب کلرتالونیل تاثیر معنی داری بر میزان چربی، گلیکوژن، قند، پروتئین و محتوای انرژی دارد (p<0.01) و از بین غلظت های مذکور غلظت 3000 میکرولیتر بر لیتر در دوازدهمین روز بعد از دومین سمپاشی بیشترین تاثیر کاهشی را بر منابع انرژی داشته است به طوری که در این غلظت میزان چربی 61/07، گلیکوژن 21/58، قند 57/22 و محتوای انرژی 54/46 درصد پس از کسر مقادیر متناظر در شاهد، کاهش یافته است. هم چنین در این غلظت میزان پروتئین 39/94 درصد افزایش داشته است. ترکیب کلرتالونیل در مجموع باعث کاهش برآیند منابع انرژی در سویک کلرادو شده است.
    کلیدواژگان: قارچکش، آفت کش، چربی، کربوهیدرات، پروتئین، محتوای انرژی
  • سیامک فولادی*، مرتضی گلدانی، رضا قربانی، محمد کافی صفحات 72-78
    به منظور بررسی درجه حرارت های کاردینال و برخی فاکتور های جوانه زنی بذر های موجود در خورجینک علف هرز شلمی به صورت خورجینک بند دار در بند بالایی (بذر نوع یک) و بند پایینی (بذر نوع دو) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه علوم علف های هرز دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمار ها شامل درجه حرارت های3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد بود. نتایج نشان داد که درجه حرارت های کاردینال جوانه زنی (حداقل، مطلوب و حداکثر) برای بذر نوع یک به ترتیب 7/ 0، 8/ 35 و 4/ 45 و برای بذر نوع دو به ترتیب3/ 1، 7/ 31 و 5/ 48 درجه سانتی گراد بود. بیش ترین درصد جوانه زنی در بذر نوع یک در بازه درجه حرارت های 35-10 درجه سانتی گراد و در بذر نوع دو در بازه درجه حرارت های 35-5 درجه سانتی گراد اتفاق افتاد. میزان جوانه زنی در 5 درجه سانتی گراد در بذر نوع دو (81 درصد) به طور معنی داری بیش از بذر نوع یک (41 درصد) محاسبه شد. طول ساقه چه در بذر نوع یک و دو در دمای 10 درجه سانتی گراد با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند (P≤0.05). به طوری که بیش ترین رشد ساقه چه در دامنه دمای 35-10 درجه و کم ترین رشد آن در دمای 5 درجه سانتی گراد صورت گرفت. هم چنین طول ریشه چه در بذر نوع یک و دو در دمای 10 درجه سانتی گراد با با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند. به طوری که بیش ترین رشد ریشه چه در درجه حرارت 15 درجه در بذر نوع یک و کم ترین رشد آن در درجه حرارت 5 درجه سانتی گراد به دست آمد.
    کلیدواژگان: علف هرز شلمی، درجه حرارت مطلوب، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه
  • زهره خسرویان چترودی، حسین صادقی نامقی*، مجتبی حسینی صفحات 79-87
    گرده افشانی و تغذیه از برخی آفات از شناخته ترین نقش های اکولوژیکی مگس های گل محسوب می شوند. بدیهی است که نوع گونه و فراوانی آن ها تاثیر بسزایی بر نقش های اکولوژیکی ارایه شده توسط این حشرات دارد. به منظور ارزیابی تغییرات زمانی و مکانی مقادیر شاخص های تنوع زیستی مگس های گل در بوم نظام های کشاورزی استان کرمان، تنوع گونه ای این خانواده با استفاده از تور حشره گیری و تله های رنگی آبی در سه ایستگاه نمونه برداری و با محاسبه شاخص های شانون-وینر و یکنواختی در سال های 1391 و 1392 انجام گرفت. شاخص های تنوع زیستی شانون-وینر و یکنواختی با بکارگیری 3 نوع تله رنگی آبی در 3 ایستگاه مختلف برآورد شدند. حشرات به تله افتاده هر 2 هفته یک بار از اواخر فروردین تا آخرمرداد در دو سال متوالی جمع آوری و تعداد هر گونه برای هر تاریخ نمونه برداری ثبت می شد. در این مطالعه، در مجموع 29 گونه مگس گل متعلق به 2زیر خانواده جمع آوری و شناسایی گردیدکه همگی برای اولین بار ازاستان کرمان گزارش می شوند. در میان آن ها، گونه Paragus romanicus Stanescu برای فون ایران جدید می باشد. تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت میانگین های شاخص شانون–وینر مگس های گل فقط در زمان معنی دار بود. اختلاف میانگین های شاخص یکنواختی در زمان در سال زراعی 1391 معنی دار نبود ولی میانگین های شاخص یکنواختی در سال 1392 در زمان و مکان دارای تفاوت معنی داری بودند. نتایج، تفاوت قابل ملاحظه ای را در کارآیی روش های جمع آوری مگس های گل نشان داد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، مگس های گل، شاخص شانون، وینر، تنوع زیستی
  • حمیدرضا محمددوست چمن آباد*، خاطره همتی، مرتضی برمکی صفحات 88-94
    اصلاح و کشت ارقام با توانایی رقابت بالا نقش مهمی در مدیریت غیرشیمیایی علف های هرز دارد. این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر نیتروژن بر شاخص های تحمل و رقابت پنج رقم گندم با علف های هرز در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1390-1389 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش سه سطح نیتروژن (0، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و پنج رقم گندم (کاسکوژن، سای سون، گاسپارد، آذر2 و MV17) بودند که در شرایط تداخل و عدم تداخل علف های هرز رشد می کردند. نتایج آزمایش نشان داد که ارقام و نیتروژن تاثیر معنی داری بر شاخص تحمل اختلاف عملکرد (TOL) داشت. کم ترین شاخص TOL در رقم MV17 مشاهده شد. کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار شاخص TOL را نزدیک به 2 برابر افزایش داد. نتایج نشان داد که سه شاخص تحمل تداخل علف هرز (WITI)، میانگین عملکرد (MP) و هارمونیک (HARM) روند یکسانی داشتند و در سه رقم گاسپارد، سایسون و کاسکوژن با افزایش مقدار نیتروژن مقدار آن ها افزایش یافت. برعکس، در رقم MV17 با افزایش مقدار نیتروژن این شاخص ها کاهش یافت. نتایج نشان داد که شاخص رقابت (CI) تفاوت زیادی با شاخص های تحمل داشت. در رقم آذر2 با افزایش نیتروژن به خاک شاخص رقابت از 5/ 2 به 5/ 0 کاهش یافت. یافته های این آزمایش نشان می دهد که توانایی تحمل و رقابت ارقام گندم به حضور علف های هرز متفاوت است و می توان از این تفاوت ها در مدیریت تلفیقی علف های هرز در کشاورزی پایدار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، شاخص های رقابت و تحمل، کشاورزی پایدار، مدیریت تلفیقی علف های هرز
  • محبوبه سردار*، محمدعلی بهدانی، سید وحید اسلامی، سهراب محمودی صفحات 95-101
    به منظور ارزیابی تاثیر استفاده توام از روش کنترل علف های هرز و روش های متفاوت خاک ورزی بر تراکم و وزن خشک علف های هرز مزرعه پنبه، آزمایشی در سال 1391 در شهرستان بشرویه در قالب طرح اسپیلت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل روش خاک ورزی پنبه به عنوان فاکتور اصلی در 3 سطح شامل: کشت رایج (گاوآهن برگردان دار)، کم خاکورزی (چیزل + دیسک) و بدون خاک ورزی و روش های کنترل علف های هرز در 5 سطح (علف کش تری فلوکسی سولفورون سدیم به میزان 10، 15 و 20 گرم در هکتار، به همراه تیمارهای وجین و عدم کنترل علف های هرز) به عنوان فاکتور فرعی در 4 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که اختلاف معنی داری میان روش های مختلف کنترل علف های هرز از نظر تراکم و وزن خشک علف های هرز باریک برگ و پهن برگ وجود دارد. بیش ترین درصد کاهش تراکم علف های هرز باریک برگ و پهن برگ مربوط به وجین به ترتیب به میزان 02/ 99 و 75/ 72 درصد بود. بیش ترین درصد کاهش تراکم علف های هرز باریک برگ و پهن برگ پس از وجین در تیمار 20 گرم انووک در هکتار به ترتیب با 98/ 54 و 51 /53 درصد مشاهده شد. بیش ترین کاهش وزن خشک علف های هرز باریک برگ و پهن برگ به ترتیب به میزان70 و 95/ 48 درصد مربوط به تیمار وجین دستی بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با اتخاذ غلظت مناسب علف کش انوک به همراه سیتوگیت و آماده سازی بستر کاشت می توان علف های هرز مزرعه را تا حدود زیادی کاهش داد.
    کلیدواژگان: بدون شخم، شخم حداقل، کشت رایج، علف کش انوک
  • روزبه زنگویی نژاد*، حسین غدیری صفحات 102-112
    به منظور مقایسه اثرات شش نوع مالچ غیر زنده شامل مالچ پلاستیک شفاف، پلاستیک مشکی، کاه وکلش گندم، خاک اره،کوکوپیت و پیت ماس با علف کش متریبوزین بر مهار علف های هرز، عملکردکل و عملکرد قابل فروش محصول رقم سی اچ گوجه فرنگی آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با نه تیمار در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1391انجام گرفت. نتایج نشان داد که فقط تیمارهای مالچ کاه و کلش گندم و کوکوپیت از لحاظ تاثیر بر عملکرد گوجه فرنگی با تیمار علف کش متریبوزین دارای اختلاف آماری معنی داری نبودند، در کل تیمار مالچ های پلاستیک مشکی و خاک اره به ترتیب با عملکردهای 93/20 و40/3کیلوگرم در مترمربع بیش ترین و کم ترین عملکرد کل محصول را نشان دادند. از میان تیمارهای مالچ اعمال شده تنها تیمار مالچ پلاستیک شفاف از لحاظ تراکم علف های هرز در واحد سطح اختلاف آماری معنی داری با علف کش متریبوزین نداشت. پلاستیک شفاف و مالچ کاه وکلش گندم هر کدام با 66/7 و 33/62علف هرز در واحد سطح به ترتیب بهترین و بدترین کارآیی را در مهار علف های هرز بروز دادند. نتایج حاصل شده نشان دادند که از نظر توان مهارعلف های هرز و تاثیر مثبت بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجه-فرنگی مالچ های پلاستیک مشکی و شفاف در بسیاری از موارد کارآیی بهتری را نسبت به علف کش متریبوزین و سایر مالچ ها بروز دادند.
    کلیدواژگان: مالچ، علف کش، گوجه فرنگی، مهار علف های هرز
  • محمود مهرافروز مایوان*، معصومه شایان مهر صفحات 113-122
    مطالعه حاضر به مدت یک سال در جنگل سمسکنده به نمایندگی از جنگل های هیرکانی به منظور بررسی تغییرات تراکم و تنوع زیستی هزارپایان انجام گرفت (1392-1391). برای این منظور نمونه بردای از خاک جنگل هر دو ماه یک بار در فصول مختلف سال انجام گردید و نمونه ها از سه بخش خاک شامل بستر خاک (خاک-برگ)، لایه 3-0 سانتی متر و لایه 6-3 سانتی متر برداشته شدند. در این بررسی در مجموع، 3 راسته، 5 خانواده، 6 جنس و 7 گونه از جنگل سمسکنده جمع آوری و شناسایی گردیدند. در این بررسی، دو گونه Leptoiulus sp. nov. و Amblyiulus sp. nov. برای اولین بار برای فون دنیا یافت می شود. گونه Leptoiulus sp. nov. بیش ترین فراوانی و گونه (Cylindroiulus treptoflagellum (Read، 1992 کم ترین فراوانی را دارا بودند. بالاترین تراکم جمعیت در لایه ی خاکبرگ در ماه مرداد و هم چنین در لایه 3-0 سانتی متری و در مرداد ماه وجود داشت. کم ترین تراکم جمعیت در لایه 6-3 سانتی متری و در خرداد ماه مشاهده گردید. بیش ترین مقدار تنوع جمعیت هزارپایان در لایه خاک برگ در فصل پاییز و کم ترین مقدار تنوع نیز در لایه 6-3 سانتی متر در فصل زمستان مشاهده گردید. به طور کلی تراکم و تنوع جمعیت هزارپایان در لایه خاک برگ بیش تر از لایه های عمیق تر خاک بود. با توجه به نتایج این تحقیق و نظر به این که هزارپایان اهمیت زیادی در زنجیره های غذایی خاک و حفظ تعادل طبیعی در جنگل ها را دارند توصیه می شود برنامه های حفاظت از تنوع زیستی اکوسیستم های جنگلی به خصوص جنگل های با ارزش هیرکانی مورد توجه و نظر بیش تری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جنگل سمسکنده، فون، مازندران، هزارپایان
  • مجتبی کواری، عصمت مهدیخانی مقدم*، حمید روحانی صفحات 123-133
    کیتین از جمله مهم ترین ترکیبات دیواره سلولی قارچ های حقیقی به شمار می رود. این ترکیب به وفور در ساختمان دیواره تخم نماتدها از جمله نماتد مولد گره ریشه گوجه فرنگی Meloidogyne javanica یافت می شود. کیتین پس از تجزیه توسط آنزیم های کیتیناز، تبدیل به زیر واحد های سازنده اش یعنی N- استیل گلوکز آمین می گردد. گونه های قارچ تریکودرما(Trichoderma spp.) به دلیل تولید مقادیر قابل توجهی آنزیم های هیدرولیتیک متعدد از جمله کیتیناز، پروتئاز و بتا 1و 3 گلوکاناز، به یکی از عوامل مورد استفاده جهت کنترل بیمارگرهای گیاهی تبدیل شده است. در این پژوهش میزان فعالیت کیتینازی 15 جدایه قارچ تریکودرما در ارتباط با توانایی بیوکنترل نماتد ریشه گرهی گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. از بین این جدایه ها، جدایه های T.BI، T6 و T65 به ترتیب با فعالیت آنزیمی 2/ 19، 3/ 18 و 17 واحد بر میلی لیتر (U/ml) به عنوان فعال ترین و جدایه های T16، T12N و T12 به ترتیب با فعالیت آنزیمی 5/5، 4/ 5 و 7/ 3 واحد بر میلی لیتر به عنوان ضعیف ترین جدایه ها تعیین شدند. در آزمایشات گلخانه ای نیز نتایجی هم سو با نتایج آزمایشگاهی به دست آمد و جدایه های T.BI، T65 و T6 به عنوان موثر ترین جدایه ها در کنترل بیولوژیک این نماتد عمل کردند.
    کلیدواژگان: تریکودرما، کنترل بیولوژیک، فعالیت آنزیمی، نماتد ریشه گرهی گوجه فرنگی
  • قدیر طاهری* صفحات 134-143
    گزارش هایی از بروز تنش اکسیداتیو ناشی از مواد آللوپاتیک ترپنی بر جوانه زنی برخی گیاهان وجود دارد. α-پینن یکی از مونوترپن های مهم با اثرات آللوپاتیک است که در خانواده های مختلف گیاهی، به ویژه در کمای بینالودی از خانواده چتریان گزارش شده است. به منظور بررسی اثرات آللوپاتیک کمای بینالودی و زمان نمونه گیری بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در هنگام جوانه زنی بذور قدومه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. مواد آللوپاتیک در سه سطح شامل عصاره آبی برگ های روزت مرحله رویشی گیاه کمای بینالودی با غلظت 10 درصد،α-پینن با غلظت 5 میلی گرم در لیتر و شاهد و زمان های نمونه گیری در پنج سطح شامل24، 48، 72، 96، 120 ساعت پس از آبنوشی و اعمال تیمارهای آللوپاتیک بود. نتایج بیانگر آن است که عصاره آبی کمای بینالودی و α-پینن باعث کاهش درصد جوانه زنی و قابلیت حیات بذور نسبت به تیمار شاهد شدند و سرعت زوال قابلیت حیات بذور در تیمار با عصاره گیاه بالاتر از α-پینن بود. مقدار خروج و نشر مواد، تولید پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدئید در تیمار با مواد آللوپاتیک افزایش یافت، علاوه بر این فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسمتاز، کاتالاز، آسکوربات-پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز به طور معنی داری تحت تاثیر مواد آللوپاتیک و زمان نمونه گیری قرار گرفت. به طور کلی بیش ترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در بذور تیمار شده عصاره گیاهی و نمونه گیری شده بعد از 120 ساعت اندازه گیری شد و با بیش ترین مقدار تولید پراکسید هیدروژن همراه بود. علی رغم افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در بذور تیمار شده با عصاره گیاهی و α-پینن، تجمع گونه های فعال اکسیژن باعث بروز خسارت سلولی و کاهش قابلیت حیات بذور گردید. افزایش مقدار پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بیانگر بروز نوعی تنش اکسیداسیونی القا شده توسط مواد آللوپاتیک در این تحقیق است.
    کلیدواژگان: آنزیم، پراکسیداسیون لیپید، تنش اکسیداتیو، جوانه زنی، نشر الکترولیت
  • شهرام نظری*، محمدعلی ابوطالبیان، اسکندر زند، رضا دیهیم فرد، جواد فرجی صفحات 144-153
    به منظور مطالعه تاثیر زمان وجین علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کلزا (زرفام و اپرا) آزمایش های مجزا برای هر رقم در سال زراعی1391-1390 در منطقه شهریار (کرج) اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و شش تیمار برای هر رقم بود. تیمارها به صورت وجین علف های هرز در مراحل مختلف فنولوژیکی رشد کلزا شامل چهار برگی، هشت برگی، ساقه دهی، گلدهی، عاری از علف های هرز و آلودگی به علف های هرز در کل دوره رشد بود. در این آزمایش، علف های هرز خردل وحشی (Sinapis arvensis L.)، یولاف وحشی (Avena ludoviciana Dur.)، سلمه تره (Chenopodium album L.) و ازمک (Cardaria draba (L.) Desv.) به دلیل بالا بودن وزن خشک به عنوان علف های هرز اصلی شناسایی شدند. با افزایش طول دوره تداخل، وزن خشک کل علف های هرز در هر دو رقم مورد مطالعه افزایش یافت. تداخل علف های هرز تا مراحل چهار برگی، هشت برگی، ساقه دهی، گلدهی و آلودگی کل دوره رشد به ترتیب 20، 33، 38، 50 و 55 درصد در رقم زرفام و 14، 25، 29، 48 و 56 درصد در رقم اپرا، نسبت به تیمار عاری از علف هرز، سبب کاهش عملکرد دانه گردید. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که حداکثر تعداد شاخه های فرعی در ارقام زرفام و اپرا به ترتیب با 8 و 33/5 شاخه فرعی در تیمار عاری از علف های هرز مشاهده شد. هم چنین در تیمارهای تداخل، بیش ترین تعداد غلاف در رقم زرفام در مرحله چهار برگی با 133 غلاف در بوته و در رقم اپرا در مراحل چهار و هشت برگی و ساقه دهی به ترتیب با 67/ 110، 67/ 109 و 33/ 108 غلاف در بوته مشاهده شد که از نظر آماری اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. بیش ترین تعداد دانه در غلاف نیز در رقم زرفام در تیمار عاری از علف هرز (67/ 26) و در رقم اپرا عاری از علف هرز (33/ 21) و تداخل تا مرحله چهار برگی (67/ 19) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: رقابت، عملکرد، کلزا، وجین علف های هرز
  • سید رضا میررحیمی بیداخویدی*، ثمین حسینی، سید احمد حسینی، سید علیرضا اسمعیل زاده، حسینی الهام محمدی صفحات 154-158
    گوجه فرنگی یکی از سبزیجات مهم در ایران و بسیاری از کشور هاست. دراین پژوهش برای بررسی پراکندگی ویروس های عامل موزاییک در مزارع و گلخانه های گوجه فرنگی شهرستان یزد، در سال زراعی 91-90، 451 نمونه برگی دارای علایم موزاییک از مناطق عمده کشت جمع آوری شد. برای شناسایی ویروس های مذکور از آزمون های DAS-ELISA و ACP-ELISA و آنتی بادی های چندهمسانه اختصاصی (Potato virus Y (PVY)، Cucumber mosaic virus (CMV)، Tomato mosaic virus (ToMV و (Arabis mosaic virus (ArMV و آنتی بادی تک همسانه ای جنس پوتی ویروس استفاده شد. درصد آلودگی نمونه های جمع آوری شده به ویروس های جنس پوتی ویروس،CMV، PVY، ArMV و ToMV به ترتیب 9/ 35 درصد،3 /11 درصد، 6/ 20 درصد، 6/ 2 درصد و 5/ 13 درصد بود. بنابراین با توجه به نتایج، PVY ویروس غالب در بین نمونه های جمع آوری شده است. جهت بررسی نوع نژاد جدایه های PVY جمع آوری شده، چهار جدایه از ویروس وای سیب زمینی انتخاب شد. پس از استخراج RNA ی کل از جدایه های آلوده، با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی (PVY (P1/P2 مربوط به ناحیه پروتئازی P1، یک قطعه 837 جفت بازی تکثیر شد. برای شناسایی نژاد جدایه های مورد بررسی، در آزمون RFLP محصول PCR تحت تاثیر آنزیم برشی HincII قرار گرفت و سپس از جفت آغازگرهای اختصاصی نژاد های PVY استفاده شد. نتایج حاصل از واکنش نشان داد که هر چهار جدایه مورد بررسی متعلق به نژاد NTN هستند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، پوتی ویروس، DAS، ELISA، ACP، ELISA، RT، PCR
|
  • Z. Heydariniya*, B. Jafarpour, P. Taheri, M. Ashnayi Pages 1-8
    Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) causes high yield losses to cucurbits in many parts of the world. During a survey in summer and fall of 2008 and 2009، 392 collected from different fields in Khorasan Razavi، Northern Khorasan and Southern Khorasan provinces were tested based on DAS-ELISA tests using ZYMV specific polyclonal antibody. The result showed that 72 out of 392 samples were infected by ZYMV. Subsequently two ELISA positive samples were selected based on host range and sampling location for further investigation using specific primers for ZYMV coat protein gene. A fragment (970bp) was amplified in reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) using total RNA of plants infected with isolates of ZYMV (P03،Da). Phylogenetic analysis showed that Neyshabour (Po3) and Dargaz (Da) isolate were very close up to 94% identity in cp gene to SYZY-30 isolate from Syria.
    Keywords: ZYMV, DAS, ELISA, Polymerase Chain Reaction, Phylogenetic analysis
  • A. Entezari*, B. Jafarpour, M. Mehrvar Pages 9-15
    Cauliflower mosaic virus is a type member of Caulimovirus from Caulimoviridae family that has double stranded DNA genome and is one of the most destructive viruses of cruciferous plants. In order to detect cauliflower mosaic virus in some areas of Iran under the cultivation of cauliflower, 343 symptomatic leaf samples of cauliflower were collected from Northern and Razavi Khorasan provinces of Iran in summer 2009- 2010.To detect CaMV infection, collected plants were tested by DAS-ELISA. Polymerase chain reaction (PCR) using CaMV-specific primers (CMcp-F1\CMcp-R1) for ORF IV genes of CaMV was used for confirmation of infection. A 1400 bp fragment were amplified by PCR and then sequenced. Iranian isolates were compared with other isolates of CaMV deposited in the gene bank. The phylogenic trees of the coat protein genes of CaMV were drown by MEGA5 software using neighbor joining method. The results showed that the Iranian isolates clustered with Chinese and Hungarian isolates in a different clade from North- American isolates.
    Keywords: Cauliflower mosaic virus, Coat protein, DAS, ELISA, PCR
  • Sh. Taher Abadi, M. Goldani*, Sh. Taher Abadi, S. F. Fazeli Kakhki Pages 16-22
    In order to study the cardinal temperatures of three weeds henbane (Hyoscyamus niger L), Aconite (Aconitum napellusl L.) and Hemp (Cannabis sativa L.) at seven levels of temperatures (5, 10, 15,, 25, 30 and 35 °C), an experiment was carried out in completely randomized design with 3 replications and factorial experimental arrangement in Weeds Research Laboratory, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2012. Results showed that the seeds of henbane, Aconite and Hemp had the maximum germination percentage at 20 C. The response of these weeds to temperatures higher than 20 °C was different. Hyoscyamus plant had lower germination percentage at 10 C in compare with two others plants. The highest seedling and rootlet length in Hemp, henbane and Aconite were observed at 20 and 15 °C, 30 and 20 °C, 20 and 2 °C respectively. The cardinal temperatures including base temperature (Tb), optimum temperature (To) and ceiling temperature (Tc) for henbane was 0.66, 31 and 41 and for Aconite 2.84, 11.48 and 41.05 and for Hemp 2.6, 26.8 and 42.8 °C, respectively. On the whole, results of this experiment showed that there is a wide range of temperatures on germination and emergence of weed for their emergence and establishment.
    Keywords: Cardinal temperature, Germination percentage, Length of seedling, Length of rootlet
  • M. Sahebi, S. Tarighi*, P. Taheri, M. Goldani Pages 23-31
    To investigation of pathogenisity and genotype diversity of Xanthomonas oryzae pv. oryzae (Xoo) caused rice bacterial blight, several samples were collected from paddy field of rice in Rasht sangar, Soumeh sara, Rezvan shahr, Daboudasht amol and Rice-Institute-Research guilan during the summer of 2012, from plants that showed blight and yellowing in their leaves. Bacterial isolates were identified according to phenotypic and molecular characteristics. Among isolated bacterial strains 17 isolates were selected for further investigations. Isolates grouped into three pathogenisity groups based on virulence against susceptible international rice cultivar Tetep. The genetic diversity of 17 isolates analyzed by using Repetative extragenomic polymorphism (REPPCR). Cluster analysis based on 33 polymorphic REP markers showed three different genotypic groups among isolates with at least 62% similarity. The results showed limit correlation between different Pathogenisity and genotypic groups of X.oryzae pv. oryzae.
    Keywords: Rice, Xanthomonas oryzae pv. oryzae (Xoo), Pathogenisity, Genotyping
  • Z. Avarseji*, M. H. Rashed Mohassel, A. Nezami, M. Abbaspoor, M. Nasiri Mahallati Pages 32-42
    Measurement of chlorophyll fluorescence is noninvasive, highly sensitive, fast and easy way to give important information about the photosynthetic apparatus. Chlorophyll fluorescence parameters and Kautsky curves of wild oat and wild mustard sprayed by clodinafop and Dicamba+2, 4-D respectively was investigated at two green house experiments. The results indicated significant reduction at trend of Fv/Fm، Fvj and Area parameters five days after clodinafop spraying. The shapes of the Kautsky curves were affected by clodinafop five days after spraying. The maximum fluorescence (Fm) reduced significantly At 5 days after spraying. Chlorophyll fluorescence parameters revealed clodinafop efficiency one week before herbicide symptoms occurred. Chlorophyll fluorescence could be an alternative method to study herbicide efficacy compare to the classical method (measuring dry or fresh weight). At wild mustard the shape of the Kautsky curve at higher doses of Dicamba+2, 4-D (371. 2 and 165. 1 g ai. /ha) was affected one day after spray. The Kautsky curve quenching after 1000 ms did not occur two days after spray at the recommended dose 371. 2 g ai. /ha) but its decay was observed at under recommended doses at both one and two days after spray. Finally although clodinafop and Dicamba+2, 4-D are not directly PSII inhibitor but they could change the Kautsky curves shape and form before revealing visual symptoms of these herbicides.
    Keywords: Fv, Fm, Fvj, Area, Dark adapted leaves
  • J. Nazemi Rafie*, H. Lotfalizadeh Pages 43-54
    Torymidae is one of the largest families of parasitoid waps. During this study which is conducted during 2010-2012, 14 species of the family Torymidae (Hym.: Chalcidoidea) were collected from Kurdistan Province, of which, one genus and six species were new records for Iranian fauna. The genus Torymoides Walker is new record for Iranian torymid fauna. New records were listed. Microdontomerus albipes (Giraud), Pseudotorymus leguminus Ruschka, P. salviae Ruschka, P. sapphyrinus (Fonscolombe), Podagrion minus Strand, and Torymoides dispar (Masi).
    Keywords: Parasitoid, Torymidae, Kurdistan, Biological control
  • M. Gerami*, M. Mehrvar, M. Zakiaghl Pages 55-59
    Beet yellows virus belong to the genus Closterovirus in the Closteroviridae family which is one the most important viruses of sugar beet worldwide. In order to identify and characterize some molecular aspects of the BYV, 48 symptomatic leaf samples of sugar beet were collected from sugar beet field in Khorasan Razavi province of Iran. Leaves showing general yellowing, vein clearing and thickness were collected. In order to detect the BYV in symptomatic samples RT-PCR reactions were done. Coat protein of several BYV symptomatic samples was amplified by RT-PCR. An amplification of the expected size of 615 bp for BYV coat protein was obtained in these samples and then one of them sequenced. This sequence data was aligned with other reported BYV using the BLAST and then analyzed with the aid of the DNAMAN Version 7 software. It showed that this sequence covered the CP coding region of BYV, and shared the highest nucleotide (94.79%) and amino acid (90.59%) identity with an Ukrainian isolate (X73476). Phylogenetic analyses were conducted with the Clustal W method and visualized with MEGA (Vers. 5.2). The results of phylogenetic analysis were consistent with the sequence comparison results.
    Keywords: Beet yellows virus, Sugar beet, Khorasan Razavi, Iran
  • K. Fotouhi*, M. Movahedi Fazel, A. Kavousi Pages 60-71
    The Colorado potato beetle (CPB) is the most important pest of potato. Adults and larvae feeding on potato leaves cause economically damage to host. Since this pest overwinters as adults in soil, any disturbance in assimilation and storage of the energy resources may weaken the overwintering adults and lessen their resistance to environmental stresses during the winter. In this research, effects of sublethal concentrations of Chlorothalonil 72% SC were studied on lipid, carbohydrate and protein contents in CPB adults under field conditions. The experiments had a complete randomized four-factor factorial design. The four factors were the concentration (0, 2000, 3000 and 4000 μl/l), sex (male and female), time (3, 6 and 12 day) and number of treatment (first and second). The sugar, glycogen and lipid quantities were determined in milligram per gram of fresh weight. Results showed that Chlorothalonil affected significantly the lipids, glycogens, sugars, proteins and caloric content (p<0.01). The most reductions in bioenergetic resources were observed in adults retreated with the concentration of 3000 μl/l 12 days after second Spraying. After taking into account the control, %61.07, %21.58, %57.22 and %54.46 reduction were found in lipid, glycogen, sugar and energy content, respectively. Also in concentration of 3000 μl/l protein increased as much as 39.94%. So the chlorthalonil reduced the outcome of energy in CPB.
    Keywords: Fungicide, Pesticide, Lipids, Carbohydrates, Proteins, Caloric content
  • S. Fouladi*, M. Goldani, R. Ghorbani, M. Kafi Pages 72-78
    In order to determine cardinal temperatures and some germination characteristics for type one seed (upper segment) and type two seed (lower segment) of Rapistrum rugosum, an experiment was conducted on two type seed and10 levels of temperatures (3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45 °C) in completely randomized design with four replications in factorial experimental arrangement in Weeds Research Laboratory, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2012. Results indicated that the cardinal temperatures for type one seed (Min, Opt and Max) were 0.7, 35.8 and 45.4C° and for type two seed were. , 31.7 and 48.5, respectively. The highest germination percentage for type one seed (upper segment) was in temperature range 10-35°C and for type two (lower segment) was in 5-35°C. Germination percentage in type two seed (81%) was more than type one (41%). There was significant different between length of plumule and radical of type one and two seed in 10°C (P≤0.05). As length of plumule and radical of type one was more than type two seed.
    Keywords: Rapistrum, Seed, Temperature, Germination
  • Z. Khosraviyan Chatroodi, H. Sadeghi Namaghi*, M. Hosseini Pages 79-87
    Pollination and pest control are perhaps the best-known ecological services performed by hover flies. The species diversity and their abundance have an influential impact on the ecological services provided by this family. To find out species diversity of adult flower flies associated with agroecosystems in Kerman province, a biodiversity survey using insect net and color water traps was conducted in years 2012 and 2013. Using 3 types of color water trap biodiversity indices of flower flies at 3 different sampling sites were evaluated. At each sampling site, from each color of yellow, blue and white 3 traps were placed on stands and the captured flies were collected every 2 weeks from late April until late July in 2 sequential years. The values of biodiversity indices were determined both in time and spatial scales. In this study, 29 species belonging to 2 subfamilies were collected and identified which all of them were new for the fauna of Kerman province. Among them, Paragus romanicus Stanescu is reported from Iran for the first time. A two-way ANOVA revealed that the measured values for Shannon-Weiner index had significant differences only in time. The differences in evenness values in time scale for year 2012 were not significant, but in 2013, the evenness values had significant differences in both time and location of sampling. The results showed considerable differences in efficiency of collection methods used in the present study.
    Keywords: Species diversity, Flower flies, Shannon, Weiner index, Biodiversity
  • H. R. Mohammaddoust Chamanad*, Kh. Hemati, M. Barmaki Pages 88-94
    Breeding and cropping cultivars with high weed competitiveness have played an important role in the nonchemical weed management. This experiment was carried out in order to study the effect of nitrogen on weed tolerance and competition indices of five wheat cultivars at the research field of agricultural faculty, University of Mohaghegh Ardabili, during 2010-2011 growing season. Experimental factors were three nitrogen rates (0, 75 and 150 kg ha-1) and five wheat cultivars (Kasgozhen, Sieson, Gaspard, Azar2 and MV 17) which grown under weedy and weed free conditions. Results showed that cultivar and nitrogen had a significant effect on stress tolerance index (TOL index). The lowest TOL was observed in MV-17 cultivar. Application of 150 kg N ha-1 increased TOL index nearly two times. Results also showed that three tolerance indices Weed interference tolerance index (WITI), mean productivity (MP) and Harmonic (HARM) had a same trend and these indices increased by increasing nitrogen rate in Kasgozhen, Sieson and Gaspard cultivars. In contrary, these indices were reduced by increasing nitrogen in MV-17 cultivar. Results showed that competitive index (CI) had a significant difference with tolerance indices. By increasing nitrogen rate CI decreased from 2.5 to. in Azar2 cultivar. Findings of this experiment indicate that weed tolerance and competitive ability of wheat cultivars are different and can be used for IWM at sustainable agriculture.
    Keywords: Integrated weed management, Sustainable agriculture, Tolerance, competitive indices, wheat cultivar
  • M. Sardar*, M.A. Behdani, S.V. Eslami, S. Mahmoodi Pages 95-101
    To evaluate the effect of combined use of weeds control an different mechanical methods on weeds number and dry weight in cotton, a split plot experiment based on randomized complete block design was conducted at the region of Boshruyeh in 2012. Experimentals factors were tillage methods as Main plots with three levels, including conventional tillage, no-till system and minimum tillage; and different methods of weed control at 5 levels (trifloxysulfuron sodium at 10, 15 and 20 g ha-1, as well as no weeding and hand hoeing) as sub-plots with four replications. The results showed that there were significant differences between different methods of weeds control on weed number and weight of narrowleaf weeds and broadleaf weeds. The highest decreased of narrow leaf and broadleaf weed number was related to hand hoeing treatment with 99/02 and 72/75 %. The highest decreased narrow leaf and broadleaf weed numbers was shown in 20 mg ha-1 envok with adjuvant treatment with 54/98 and 53/51% after hand hoeing treatment. The highest decreased broadleaf and narrow leaf weeds weight was hand hoeing treatment 70% And 48/95%. The results showed that by adopting an appropriate concentration of herbicide envok with adjuant and preparation of seed bed can be to a great extent reduced weed farm.
    Keywords: No tillage, Minimum tillage, Conventional tillage, Envoke
  • R. Zangoueinejad*, H. Ghadiri Pages 102-112
    The current study, was designed in a randomized complete block with three replications in College of Agriculture, Shiraz University in 2012, to compare the effects of 6 types of non-living mulch (clear plastic, black plastic, wheat straw, sawdust, coco peat and peat moss) with metribuzin on weed control, total yield and marketable yield of tomato cv "CH". The results showed that there is no significant difference between wheat straw mulch and cocopeat with mtribuzin on tomato yield. In addition, plots treated with black plastic mulch and sawdust respectively had the highest (20.93 kg/m2) and the lowest (3.40 kg/m2) tomato yield. Clear plastic mulch and wheat straw showed 7.66and 62.33 weeds per unit are a which respectively had the highest and the lowest efficiency on weed control. While among all of mulch treatment, only the clear plastic mulch had no significant difference with mtribuzin on weed density per unit area. So, according to the results, clear and black plastic mulches had more positive impacts on weed control and yield of tomato than metribuzin and the other mulches.
    Keywords: Mulch, Herbicide, Tomato, Weed control
  • M. Mehrafrooz Mayvan*, M. Shayanmehr Pages 113-122
    The present study was carried out during a one year period in 2012-2013 in order to investigation of seasonal density and diversity of Diplopoda in a Hyrcanian forest (Semeskandeh forest) in northern Iran. For these purpose, some forest soil sampling were done in two mounth intervals and the samples were collected from leaf litter (OL,F,H), the 0-3 cm and 3-6 cm of soil layer (Ah). A total of 7 species belong to 3 order, 5 family and 6 genera were collected and identified from Semeskandeh forest. In this study two species (Leptoiulus sp. nov. and Amblyiulus sp. nov.) be found for the first time for the fauna of the world. Leptoiulus sp. nov. are the most abundant species and Cylindroiulus treptoflagellum (Read, 1992) are less dominant. The highest abundance of Diplopoda was observed in leaf litter and 0-3 cm in summer. Also abundance of Diplopoda was low in deep layer of soil (3-6 cm) in Spring. Additionally, diversity of Diplopoda indicated that species diversity was highest in Autumn in leaf litter and there was low species diversity in Winter in deep layer of soil. In total, species diversity and population density of Diplopoda in leaf litter was higher than deeper layers 3-6 cm) of soil. According to this study, Diplopoda are potentially one of the main factors in food chain in Hyrcanian forests and our results show the importance of biodiversity conservation and management of natural resources of this area.
    Keywords: Diplopoda, Diversity, Fauna, Hyrcanian forest, Mazandaran
  • M. Kavari, E. Mahdikhani Moghadam*, H. Rouhani Pages 123-133
    Chitin is one of the most important compounds of true fungi cell wall. This compound is used greatly in structural of nematodes egg shell including Meloidogyne javanica. After chitin dissection by chitinase enzyme, convert to its sub units N-Acetyl Glucosamine. Species of Trichoderama genus due to high levels production of many hydrolytic enzymes including Chitinase, Protease and B-1,3-Glucanases, is used as a biocontrol agent of plant pathogens. In the current study, chitinase activity levels of 15 isolates of Trichoderama spp. was investigated to their biocontrol effects on tomato root knot nematode. Among this 15 isolates, T.BI, T6 and T65 respectively with 19.2, 18.3 and 17 U/ml enzyme activity were known as the most active isolates. Also T16, T12N and T12 respectively with 5.5, 5.4 and 3.7 U/ml enzyme activity were known as the weakest isolates. These results was in agreement with the results of greenhouse experiments and T.BI, 65 and T6 isolates were reported as the highest effective in biological control of m.javanica.
    Keywords: Trichodema, Biological control, Enzyme Activity, Tomato root, knot nematode
  • Gh. Taheri* Pages 134-143
    Some reports indicated that terpenoides allochemicals material induced oxidative stresses during seed germination phase. α-pinnen, as one of important allechemical monoterpenoids, reported from species of several plant family and especially Ferula flabelliloba from Apiaceae. In order to investigate the allelopatic effect of F. flabelliloba and the time of sampling on physiological and biochemical processes during seed germination of A. szivitsianum a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replication. The first factor was allelopatic materials in three levels including 10% leaf aquatic extract of F. flabelliloba (gathered in vegetative period), 5 mg L-1 α-pinnen and control and the second factor was time of sampling in 5 levels including sampling in 24,48,72,96 and 120 hour after imbibitions. Results showed that, both leaf aquatic extract of F. flabelliloba and α-pinnen solution decreased A. szivitsianum seed germination and viability. The velocity of seed losses viability was faster in the seeds exposed in plant extract. The amount of solute leakage, hydrogen peroxide and malondialdehyde increased in seeds treated with allelochemical materials. In addition, the activities of the antioxidative enzymes of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbare peroxidase (APX) and glutathione reductase affected by allelochemicals and time of sampling. The highest activities of antioxidative enzymes and H2O2 concentration were measured in seeds that germinated under plant water extract and sampled after 120 hours. My results demonstrated that despite the activation of antioxidant system by F. flabelliloba phytotoxin and α-pinnen, reactive oxygen species accumulation caused cellular damage, which resulted in the decrease of seed viability. It seems that the increased level of scavenging enzymes indicated their induction as a defence mechanism in response to allelochemicals.
    Keywords: Electrolyte leakage, Enzyme, Germination, Lipid peroxidation, Oxidative stress
  • Sh. Nazari*, M.A. Aboutabian, E. Zand, R. Deihimfard, J. Faraji Pages 144-153
    In order to evaluate the impact of time of weed control on yield and yield components of two rapeseed cultivars (Zarfam and Opra) two separate experiments based on each cultivar conducted at Shahryar (Karaj). The experiment was carried out based on RCBD with three replications and six treatments for each cultivar. Treatments were exerted on the different phenological growth stages including the emergence of 4th and 8th leaf, branching, flowering as well as weed-free and weed-infested stages in whole plant growth cycle. In current study some weed species including wild mustard (Sinapis arvensis L.), wild oats (Avena ludoviciana Dur.), lambsquarter (Chenopodium album L.), and Hoary cress (Cardaria draba (L.) Desv.) were selected as main weed species based on their higher dry matter. In both cultivares extended weed interference resulted in increased weed total dry matter. weed interference in four-leafed, eight-leafed, branching, flowering, weed- free and total infestation sages in comparison with weed-free period led to 20، 33، 38، 50 and 55 percent reduction in grain yield respectively in Zarfam cultivar whilst these figures were about 14, 25, 29, 48 and 56 percent in Opra cultivar respectively. The results of mean comparisons revealed that in weed-free treatment, the highest number of sub-branches were 8 and 5/33 in both Zarfam and Opra respectively. Among the weed-interference treatments the highest number of pods in Zarfam cultivar was achieved at the four-leafed stage with 133 pods per plant but in Opra cultivar the four-leafed, eight-leafed and branching stages have the highest number of pod per plant as67/110, 67/109 and 33/108 receptively, which proved no significant difference. In both Zarfam and Opra varieties the highest number of grain per pod was observed in weed-free treatments which was equals to 26. 67 and 21. 33, respectively.
    Keywords: Competition, Yield, Rapeseed, Weed control
  • S.R. Mirrahimi*, S. Hosseini, A. Hosseini, S.A. Esmaealzade Hosseini, E. Mohamadi Pages 154-158
    Tomato is one of the most important vegetables in Iran and throughout the world with crop loss caused by several viruses. This survey was carried out to detect the viruses causing mosaic symptoms on tomato in Yazd city (Iran). A total of 451 samples of tomato leaves showing mosaic symptoms were collected from fields and greenhouses during 2012-2013 growing season. Collected samples were analyzed by DAS ELISA and ACPELISA using Tobacco mosaic virus (TMV), Cucumber mosaic virus (CMV), Arabis mosaic virus (ArMV) and Potato virus Y (PVY) and Potyvirus genus specific antisera, resulted in positive reaction of 13.5%, 11.3%, 2.6%, 20.6% and 14.5% of symptomatic samples, respectively. According to these results, PVY was determined as the dominant virus among collected samples. To determine the strain of four PVY isolates, a fragment with 837 bp in length of the PVY P1 gene was amplified using P1/P2 primer pair by RT-PCR. Restriction analysis of P1 PCR product using HincII was conducted and two fragments with approximately 400 bp length were produced. Moreover, RT-PCR using PVY strain specific primer pairs revealed that these isolates belonged to NTN group.
    Keywords: Tomato, Potyvirus, DAS, ELISA, ACP, ELISA, RT, PCR