فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 15 (پاییز 1391)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 15 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فواد ایزدی صفحه 7
    این نوشتار تلاش دارد تا شبکه بررسی مسائل ایران در امریکا را مورد مطالعه قرار داده و دیدگاه های آنها در مورد سیاست های امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران را بررسی نماید. پرسش هایی که در این پژوهش مطرح می شوند عبارتند از: چه افراد و سازمان هایی در مباحث مربوط به سیاست های امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران مشارکت کرده و در نتیجه، آیا بخشی از شبکه بررسی مسائل ایران محسوب می شوند؟ توصیه های سیاسی که اعضای شبکه بررسی مسائل ایران ارائه کرده اند، چیست؟ کدام یک از این توصیه های سیاسی، تحت مقوله خط مشی های دیپلماسی عمومی قرار می گیرند؟ بر پایه توصیه های ارائه شده درباره سیاست های امریکا در قبال ایران و روابط میان اعضای شبکه بررسی مسائل ایران، چه حلقه های سیاست سازی را می توان در این شبکه شناسایی کرد؟ برای پاسخ به این پرسش ها، اسناد به دست آمده در پژوهش درباره شبکه بررسی مسائل ایران را به دقت مطالعه کرده و سیاست هایی را که هریک از اعضا توصیه کرده بودند، مورد توجه قرار می دهیم. با مراجعه به برخی از پایگاه های داده در مجموع، 182 شخصیت به عنوان اعضای شبکه بررسی مسائل ایران شناسایی شدند. از آنجا که در بعضی سازمان ها بیش از یک نفر از این شخصیت ها حضور داشتند، در مجموع 104 سازمان که دست کم یکی از اعضای آنها در شبکه بررسی مسائل ایران حضور دارد، شناسایی شدند. با آغاز تحلیل داده ها و نیز بر پایه سیاست های توصیه شده، پیش فرض های آنها درباره ماهیت روابط جمهوری اسلامی ایران و امریکا و برداشت آنها از واقعیت های سیاسی در ایران، چهار الگوی مختلف نمایان شد. براساس نتایج نهایی به طورکلی مجموعه سیاست های توصیه شده اعضای شبکه بررسی مسائل ایران را می توان به چهار دسته تقسیم کرد: «تعامل راهبردی»، «تنبیه گری بدون تعامل»، «تعامل ستیزه جویانه» و بالاخره «دگرگونی بنیادین» آشکار شدن چنین الگویی را می توان حاکی از وجود چهار گروه یا حلقه سیاست ساز در شبکه بررسی مسائل ایران دانست که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته و معرفی می شود.
    کلیدواژگان: ایران، امریکا، شبکه بررسی مسائل، تعامل راهبردی، تنبیه گری بدون تعامل، تعامل ستیزه جویانه، دگرگونی بنیادین
  • حسین دهشیار صفحه 59
    افغانستان در طول تاریخ مدرن خود دو ویژگی متمایز را به معرض نمایش گذاشته است. حکومت های مستقر در کابل موفق به رخنه فراگیر که تمامی ابعاد جامعه را متاثر کند، نشده اند. این بدان معناست که حکومت های نافذ و برخوردار از کنترل کامل بر جامعه حیات نیافته اند. ویژگی دوم این است که قدرت های بزرگ تهاجم گر اروپایی و غربی در طول سه قرن اخیر قادر نبودند که افغانستان و مردم آن را به زیر کنترل چالش ناپذیر خود درآورند. محققا دلایل متعدد داخلی و بین المللی را می توان برشمرد که چرایی این دو واقعیت را به نمایش بگذارند. اما با توجه به ماهیت حیات در تمامی ابعاد آن در افغانستان دو توجیه پررنگ تر و معتبرتر جلوه می کنند. پرسش اصلی مقاله این است که چرا رهبران مستقر در کابل و کشورهای متجاوز غربی و اروپایی از سال 1747 تاکنون نتوانسته اند نظم مطلوب مورد نظر خود را به طور همه جانبه در سرتاسر کشور پیاده سازند. از سوی دیگر چرا آنها قادر به سامان دهی موفق مناسبات اجتماعی براساس سیستم ارزشی مورد نظر خود نبوده اند. فرضیه این مقاله با توجه به دو ویژگی حاکم بر افغانستان مبتنی بر این نظریه است که وجود هویت های چندگانه (فقدان هویت ملی) و حضور حاکمیت تقسیم پذیر (مراکز متعدد قدرت) نقش تعیین کننده ای در ناکامی رهبران افغانستان و کشورهای متجاوز برای ایجاد نظم مورد نظر و سامان دهی به مناسبات اجتماعی مطلوب داشته اند.
    کلیدواژگان: هویت چندگانه، قومیت، حاکمیت تقسیم پذیر، حاکمیت اعتراض شده، استراتژی ضدشورش
  • حسین پوراحمدی، امیر عباسی خوشکار صفحه 87
    در این مقاله با تمرکز بر تصمیمات نهاد بین المللی گروه 20 و اقدامات دولت ها برای پشت سر گذاردن بحران مالی جهانی به بررسی شکاف میان «توافقات جمعی» به عنوان ابزار دیپلماسی چندجانبه ازیک سو و «تداوم سیاست های حمایت گرایانه ملی و مرکانتیلیستی» به عنوان رویکردی واقع گرایانه مبتنی بر خودیاری و مخالف اقدامات اقتصادی چندجانبه گرایانه از سوی دیگر خواهیم پرداخت. در پاسخ به پرسش اصلی این نوشتار که قدرت های بزرگ اقتصاد جهانی تاکنون در حل بحران مالی و اقتصادی اخیر چه اقدامات و سیاست هایی را دنبال نموده اند و چرا این بحران تاکنون به فرجام موفقیت آمیز خود منجر نشده است؟ این فرضیه هدایت کننده نوشتار است که «هرچند قدرت های بزرگ اقتصاد جهانی از طریق تعاملات بین دولتی و درون سازمانی گروه 20 و سیاست های بین المللی مالی و تزریق سرمایه های لازم اعضا به بازارهای جهانی در حل بحران تلاش نموده اند، اما به دلیل تداوم برخی سیاست های حمایت گرایانه و ملی مرکانتیلیستی نتوانسته اند به گذار موفقیت آمیز از این بحران دست یابند». روش توضیحی تحلیلی و رویکرد نظری نهادگرایی نئولیبرال، چهارچوب تحلیلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. براساس این رویکرد، ضرورت همکاری های دسته جمعی و اتخاذ دیپلماسی چندجانبه گرا الگویی است که در قالب نهاد بین المللی گروه 20 به کار برده می شود و در ادامه با توجه به ضعف یا ناکارآمدی این نهاد جمعی عمدتا دولتی در برابر بحران حاضر به دلیل تداوم سیاست های مرکانتیلیستی اشاراتی خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی چندجانبه، گروه20، ملی گرایی اقتصادی، نهادگرایی نئولیبرال، بحران مالی جهانی
  • داوود کیانی صفحه 129
    مقاله حاضر در پی فهم پیچیدگی های سیاست خارجی آلمان در محیط ژئوپلیتیکی نوین بین المللی است. کمتر تحلیل گری وجود دارد که به آلمان به عنوان غول صنعت و اقتصاد باور نداشته باشد. بااین حال، به نظر می رسد که ردپای این غول در عرصه سیاست بین الملل، ظریف، محاسبه شده و تا حدودی زیگزاگی باشد. فرهنگ خویشتن داری به معنای امتناع آلمان از شرکت در هرگونه عملیات نظامی خارج از مجوز شورای امنیت سازمان ملل و پارلمان آن کشور به عنوان میراث حاصل از تجربه دو جنگ جهان اول و دوم و میل سنتی و دیرپای آلمان برای کسب سهمی عمده در سیاست و اقتصاد بین الملل دو نیروی ناهمسویی هستند که می توان گفت مقامات آلمان را برای تدوین یک استراتژی مشخص در عرصه بین المللی آزار می دهد. مقاله حاضر، در پی آن است که دریابد انباشت قدرت ملی آلمان پس از تجربه وحدت دوباره در نیمه نخست دهه 1990، چه تاثیری بر رویکرد و رفتار سیاست خارجی این کشور داشته است؟
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آلمان، قدرت ژئواکونومیک، فرهنگ خویشتن داری، همگرایی اروپایی، روابط فراآتلانتیکی، سیاست نگاه به شرق
  • ناصر هادیان، مظاهر کروژده صفحه 165
    از دیرباز بحث راجع به ریشه های شکل گیری و نوع نگاه به دولت با رویکردهای واقع گرایانه، تکثرگرایانه، کارکردگرایانه و... در محافل دانشگاهی بحثی متداول بوده است. در این مقاله تلاش بر این است تا به دولت از منظری نو نگریسته شود و ابزار تحلیلی جدیدی را برای پژوهش های روابط بین المل به ویژه آن دسته از پژوهش های نظری که دولت را متغیر مستقل خود قرار می دهند، به دست دهد؛ دولت به مثابه یک سازمان. بر همین اساس این پرسش پیش می آید که با توجه به بحث هم تکمیلی سازمان و محیط چه مشخصه هایی از یک سازمان را می توان برای دولت برشمرد که با زیست این سازمان در محیط اقتدارگریز بین المللی متناسب باشد؟ به عبارت دیگر، چه مشخصه هایی عوامل تکوین دولت به مثابه یک سازمان در محیط بین المللی هستند؟ در پاسخ، ادعای اصلی مقاله حاضر این است که دولت به عنوان سازمانی که در چنین محیطی زیست دارد، این مشخصه های هویت ساز را دارا می باشد: مسئولیت پذیری ضمنی دولت مردان، تعدد کارشناسان برای بررسی ابعاد گوناگون مسئله، اینرسی سازمانی و رویه های بیناذهنی دولت مردان در مورد تجارب کلان تاریخی.
    کلیدواژگان: دولت (مدرن)، سازمان، عقلانیت، مسئولیت پذیری دولت مردان، بوروکراسی، کارشناسان، اینرسی سازمانی، تجارب تاریخی
  • غلامعلی چگنی زاده، یوسف سیفی صفحه 203
    مبتنی بر ماهیت سیاست بین الملل، «قدرت»، مفهومی به حساب می آید که فهم و ادراک صحیح از آن، مقدمه شناخت مجموعه موضوعات در نظام بین الملل است. به همین دلیل تلاش های بسیاری برای شناخت این مفهوم و مولفه های دخیل در آن، در حوزه ادبیات روابط بین الملل صورت گرفته است. تلاش جوزف نای در طرح نظریه قدرت نرم نیز از این منظر حائز اهمیت است. این نظریه افق های جدیدی را در ورای برداشت تک بعدی از قدرت و شناخت مولفه های معنایی در آن، گشوده است. اما نظریه نای به واسطه فقر فلسفی در شناخت مولفه های دخیل در وجه معنایی قدرت، در حد بیان امهات، باقی مانده و جزئیات موثر در این امهات را مورد توجه تحلیلی و مفهومی قرار نداده است. همین نقیصه، نظریه قدرت نرم را از پاسخ گویی به آن دسته از پرسش هایی که در فرایند پژوهش پیرامون عملیاتی کردن این وجه قدرت مطرح می شود، ناتوان ساخته است. ما معتقدیم که با استفاده از پژوهش هایی که در مورد مفهوم قدرت با ماهیتی اجتماعی صورت گرفته است، می توان در راستای رفع این نقیصه گام های موثری برداشت. نوشتار حاضر به دنبال طرح مولفه هایی است که می توانند در ارتباط با قدرت نرم، قابلیت پژوهش عملیاتی درباره این مفهوم را تقویت کنند.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، سازه انگاری، ایده، ایده استراتژیک
  • حسن سواری، حیدر پیری صفحه 243
    فرایند بین المللی خلع سلاح و کنترل تسلیحات، عرصه تقابل و جدال مداوم بین تمایلات بین المللی و منافع ملی حیاتی دولت هاست. تعارض منافع ملی حیاتی و امنیتی دولت ها است که نظام خلع سلاح هسته ای و کنترل تسلیحات را عقیم نموده است. حقوق بین الملل معاهدات خلع سلاح و کنترل تسلیحات به عنوان یک نظام حقوقی درحال تکامل، به طرق مختلفی به وسیله دولت ها به بهانه و با استناد به منافع ملی حیاتی به عنوان یک سپر در مقابل موازین حقوقی و سازوکاری برای فرار و رهایی از معاهدات به کار گرفته شده و محدودیت هایی بر موازین و قواعد آن اعمال می کنند و درعین حال اقدامات خود را قانونی جلوه داده و مدعی رعایت حقوق بین الملل می شوند. بنابراین، این مفهوم و مفاهیم مشابه به عنوان مفهومی ماهیتا سیاسی از موانع و دشواری های اصلی در راه توسعه و پیشرفت موازین حقوق معاهدات خلع سلاح و کنترل تسلیحات در جهت جهانشمولی تلقی می شود زیرا می تواند باب سوء استفاده خودسرانه دولت ها را باز کند. به همین دلیل، کندی روند توسعه تدریجی موازین حقوق بین الملل در این عرصه، معلول منافع ملی و حاکمیت دولت ها است. همچنین در این حوزه در مقایسه با سایر حوزه های حقوق بین الملل به دلیل محتوای تعهدات و سازوکارهای نظارت بر پایبندی دولت ها به این تعهدات و پیوند عمیق این معاهدات با صلح و امنیت بین المللی، روند محدودیت حاکمیت و منافع ملی حیاتی دولت ها به نفع حاکمیت و منافع بین المللی بیشتر و محسوس تر است. این مقاله برآن است تا به نقش و تاثیر منافع ملی حیاتی در فرایند تکوین و شکل گیری موازین حقوق خلع سلاح و کنترل تسلیحات با تاکید بر آرای دیوان بین المللی دادگستری بپردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، منافع ملی حیاتی، معاهدات خلع سلاح و کنترل تسلیحات، حاکمیت، دیوان بین المللی دادگستری، رویه های قضایی بین المللی
  • سید قاسم زمانی، وحید نوری صفحه 287
    دکترین «مسئولیت حمایت» ازجمله مفاهیم حقوقی نوظهور در حقوق بین الملل است که بر بنیادهای نظری «امنیت انسانی» و «مداخله بشردوستانه» استوار است. طرح این دکترین امیدهای فراوانی را برای رفع نواقص و کاستی های مداخلات بشردوستانه نظیر «گزینشگری» و «نیات آغشته به منافع ملی دولت های مداخله گر» برانگیخت. بحران غزه که از سال 2007 میلادی آغاز شد، مورد مناسبی برای آزمون قابلیت های این دکترین محسوب می شود. بنابراین پرسش اصلی این مقاله آن است که آیا به لحاظ نظری، دکترین «مسئولیت حمایت» می تواند مبنای حقوقی مناسبی برای واکنش بین المللی در حمایت از ساکنان غیرنظامی نوار غزه و علیه اقدامات رژیم صهیونیستی باشد؟ پاسخ موقت ما به عنوان فرضیه آن است که با توجه به موارد گسترده و فاحش نقض حقوق بشر و بشردوستانه بین المللی درنتیجه محاصره غزه و تحمیل جنگ 22، زمینه حقوقی لازم برای کاربست دکترین مسئولیت حمایت از ساکنان نوار غزه وجود دارد. پرسش فرعی این مقاله نیز به ارزیابی عملکرد مراجع ذی صلاح پیش بینی شده در دکترین مسئولیت حمایت، در جریان بحران غزه، می پردازد.
    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، امنیت انسانی، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، مداخله بشردوستانه، محاصره غزه، جنگ 22 روزه، حمله به کاروان آزادی
|
  • Fouad Izadi Page 7
    This article tries to study the network of studying Iranian issues in the U.S. and its views on the U.S. policies towards the Islamic Republic of Iran. Questions advanced in this article are: which individuals or organizations are participating in the discussions related to the U.S. policies towards Iran and therefore, are they considered a part of the network devoted to studying Iranian issues? What are their political recommendations? Which of them could be considered as public diplomacy polices? Based on these recommendations and relationships between the network members, which policymaking circles can be identified in this network? To answer these questions, the author studies the related documents and advice proposed by the members. By referring to some data banks, the author identifies 182 personalities and the members of the network studying Iranian issues. Since more than one personality is present in some organizations, in total, 104 organizations are identified, at least one member of which is active in the network. Through analyzing data and based on recommended policies, existing presumptions about the nature of Iran – U.S. relations and their perception of political realities of Iran, four distinct models were discovered. The final results of this analysis shows that the whole body of recommended policies by the network members can be divided into four categories. "strategic interaction", "punitive measures without interaction", "conflictual interaction", and finally, "fundamental transformation" in U.S. foreign policy. Revealing such a model suggests that there are four groups or circles involved in policy–making in the network of studying Iranian issues which are studied and introduced in this article.
    Keywords: Iran, U.S. network of studying issues, strategic interaction, punitive measures without interaction, conflictual interaction, fundamental transformation
  • Hossein Daheshiar Page 59
    Afghanistan has exhibited two conspicuous characteristics during its modern history. Governments in Kabul have failed to achieve comprehensive penetration in the society in order to influence all aspects of life. European and Western powers have been unable to bring Afghanistan and its people under their unchallenged control during the past three centuries. For sure, plenty of different domestic and international factors emerge as the explanatory proof of these two realities. But, considering this quality of life in all its dimensions throughout Afghanistan, two justifications stand out to be more prominent and reputable. The main question of the article points to why leaders in Kabul and invading European and Western countries have shown such great inability to establish their congenial order throughout the country from 1747 to the present. On the other hand, they have been incapable to regulate social relationships in accordance with their preferred value system. In view of the two dominant governing characteristics of Afghanistan, the article’s hypothesis posits that the presence of fragmented identities (lack of national identity) and presence of shared sovereignty (multiple power centers) are major determining factors in the failure of Afghanistan's leaders and invading countries to establish their desired order and to regulate the preferable social relationships.
    Keywords: multipolidentity, ethnicity, shared sovereignty, contested sovereignty, counterinsurgency strategy
  • Hossein Pourahmadi, Amir Abbasi Khoshkar Page 87
    This article focuses on decisions made by the G-20 and state actions to exit from the world financial crisis and discusses the gap between "collective accords" as an instrument of multilateral diplomacy on the one hand, and the continuation of national protectionist and mercantilist policies as a realist approach based on self – help and opposed to multilateral economic actions, on the other hand. The main question of this article is which actions and policies have been pursued by the great powers of the world economy to solve the financial and economic crisis, and why has this crisis not been solved? The guiding hypothesis of this article is that although the great powers of the world economy have tried to solve the crisis through intergovernmental and intra – organizational interactions of the G-20 international financial policies and injection of capital into the global markets, they could not to solve the crisis due to the continuation of some national protectionist and mercantilist policies. The analytical framework of this research is based on an explanatory analytical method and the theoretical approach of neo – liberal institutionalism. According to this approach, the necessity of collective cooperation and the adoption of multilateral diplomacy is a model applied by the G-20. Finally, the authors address the reasons of the weakness or inefficiency of this collective and mostly governmental institution in dealing with the crisis and say that the continuation of mercantilist policies is responsible for many deficiencies.
    Keywords: multilateral diplomacy_G_20_economic nationalism_neo – liberal institutionalism_world financial crisis
  • Davood Kiani Page 129
    This article tries to understand the complexities of German foreign policy in the new international geopolitical environment. There are few analysts who do not believe in considering Germany as a giant in industry and economy. However, it seems that this giant moves in the realm of international politics in a delicate, calculated and to some extent, unstable manner. The self – restraint culture prevalent in Germany means rejecting the participation in any military operation without United Nations Security Council or Bundestag authorization as a heritage of the two world wars. But, there is also a traditional tendency in Germany for having a considerable share in international politics and economy. These two divergent forces make it troublesome for German officials for developing a formulated strategy in the international arena. This article tries to realize how the accumulation of German national power after Germany's reunification in the first half of 1990s has influenced its foreign policy approach and behavior.
    Keywords: German foreign policy_geo – economic power_self – restraint culture_European integration_transatlantic relations_Look to the East policy
  • Nasser Hadian, Mazaher Korouzhdeh Page 165
    For a long time, there have been many discussions regarding the roots of the state and its formation in academic circles using realist, pluralist, and functionalist approaches. This article tries to look at the state from a different point of view and to give a new analytical instrument for international relations which poses the state as its independent variable: the state as an organization. Now, the question is that given the inter-complementary nature of organization and environment, which features of organizations could be compatible with its living in an international environment which evades any central power? In other words, which characteristics constitute the factors involved in state evolution as an organization in the international environment? To answer these questions, the article claims that the state as an organization living in such an environment has these identity–making features: implicit responsibility of statesmen, multiplicity of experts for studying the different aspects of the issue, organizational inertia, and inter-objective procedures of statesmen regarding historical experiences.
    Keywords: State (modern), organization, rationality, responsibility of statesmen, bureaucracy, experts, organizational inertia, historical experiences
  • Cholamali Chegenizadeh, Youssef Seife Page 203
    Power, based on the nature of international politics, is a concept that a correct understanding of which is necessary for having knowledge of a body of issues in the international system. For this reason, many efforts have been made to understand this concept and its components in the international relations literature. Efforts made by Joseph Nye in developing the theory of soft power are of great importance in this respect. This theory reveals new horizons beyond a uni-dimensional perception of power in understanding the elements involved in the meaning of power. But Nye's theory only explains generalities and does not go further to analyze effective details due to its philosophical poverty. This shortcoming has made the theory of soft power unable to answer questions posed during the research about the operationalization of this aspect of power. We believe that we can take useful steps to remove this shortcoming by using researches carried out on the concept of power in a social perspective. This article tries to introduce some elements to enhance the operationalization of the concept of soft power.
    Keywords: soft power, constructivism, idea, strategic idea
  • Hassan Savari, Heidar Piri Page 243
    The international process of disarmament and arms control is an arena for constant disputes and conflicts between international tendencies and vital national interests of states. The conflict between vital national and security interests of states has sterilized the system of nuclear disarmament and arms control. The international law of disarmament and arms control treaties as an evolving legal system are evaded by resorting to different excuses by states under the pretext of preserving vital national interests. However, states claim that their actions do not violate the principles of international law. Therefore, the concept of vital national interests and similar concepts with political natures are among the main obstacles to the development of universal law on disarmament and arms control treaties, because they pave the way for arbitrary misuse of rights by states. For this reason, the slow process of developing principles of international law in this sphere stems from the national interests and sovereignty of states. Also, this area compared to other areas involves more limitations on the sovereignty and national interests of states to the benefit of international sovereignty and interests. This is due to the content of undertakings and monitoring mechanisms to ascertain the compliance of states to the regulations. This article tries to address the impact of vital national interests on the process of the development of principles of law on disarmament and arms control with an emphasis on the International Court of Justice judgments.
    Keywords: international law, vital national interests, disarmament, arms control treaties, sovereignty, International Court of Justice, international judiciary proceedings
  • Seyed Ghassem Zamani, Vahid Norri Page 287
    The Responsibility to Protect (R2P) doctrine is one of the new legal concepts in international law which is based on the theoretical foundations of "human security" and "humanitarian intervention". The introduction of the doctrine raised many hopes for removing the shortages of humanitarian intervention due to issues such as "selectivism" and "national interest– driven intentions of interventionist states". The Gaza crisis in 2007 is an appropriate case for testing the capabilities of this doctrine. Therefore, the main question of this article is that can, in theory, the R2P doctrine be an appropriate legal basis for international reactions to protect civilian inhabitants of the land of Gaza against the Zionist regime's operations? Our transitory answer as a hypothesis to this question is that given the widespread and gross violation of human rights following the surrounding of Gaza and imposition of a 22- day war on its inhabitants, there is a necessary legal basis for implementing the R2P doctrine to protect Gaza's inhabitants. The secondary question of this article is related to the evaluation of the functions of predicted qualified authorities in the framework of the R2P doctrine during the Gaza crisis.
    Keywords: responsibility to protect, human security, human rights, humanitarian law, humanitarian intervention, Gaza's surrounding, 22, day war, attack on Freedom Flotilla