فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 18 (تابستان 1392)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 18 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شریفی طراز کوهی، محسن امید زمانی صفحه 7
    با تاسیس شورای حقوق بشر، مکانیسم های جدیدی به منظور افزایش احترام به حقوق بشر در شورا مورد توجه قرارگرفت. یکی از این مکانیسم ها، سازوکار «بررسی ادواری جهانی» موسوم به یو پی آر است که وضعیت حقوق بشر کشورها را مورد رسیدگی قرار می دهد. سازوکار مزبور یک چهارچوب نظارتی و ارتقایی مبتنی بر تعامل، گفت وگو و همکاری و مشارکت کشورها بوده و هدف از آن تقویت احترام به حقوق بشر در سراسر دنیا است. ارتقایی بودن ماهیت سازوکار مزبور، فراگیری بررسی ها و برابری همه کشورها در این ارزیابی های حقوق بشری، جلب مشارکت و همکاری دولت ها و نهادهای غیردولتی و تعامل برابر با ابعاد مختلف حقوق بشر، از ویژگی های مثبت سازوکار بررسی ادواری جهانی به شمار می رود. با این وجود، سازوکار مزبور از ضعف های عمده ای نیز رنج می برد. اعمال ملاحظات سیاسی در رسیدگی های حقوق بشری، عدم تفکیک بین توصیه های ارئه شده در فرایند بررسی ادواری جهانی با توصیه های نهادهای معاهده ای و رویه های ویژه، عدم پذیرش بسیاری از توصیه های محتوایی از سوی کشورها، عدم وجود یک سازوکار واحد برای پیگیری و اجرای توصیه ها و نقش کم رنگ نهادهای ملی حقوق بشر در اجرای توصیه های حقوق بشری، از چالش هایی به شمار می روند که تحقق اهداف شورای حقوق بشر را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شورای حقوق بشر، بررسی دوره ای و جهانی وضعیت حقوق بشر، توصیه ها و چالش ها
  • اصغر کیوان حسینی، محمدرضا شیخی مفرد، محمدرضا چیت سازیان صفحه 37
    چین به عنوان بازیگری تاثیرگذار در عرصه منطقه ای و جهانی، همواره در کانون توجه اتحادیه اروپا قرارداشته و این اتحادیه در مناسبات خود با پکن، مسائل و موضوعات مختلفی را مدنظر دارد. در این ارتباط می توان به دو متغیر حقوق بشر و اقتصاد اشاره نمود. موضع این اتحادیه نسبت به وضعیت حقوق بشر چین در نظر و عمل متفاوت بوده است؛ به گونه ای که دول اروپایی از یک سو، همواره نسبت به وضعیت نامناسب حقوق بشر در این کشور انتقاد داشته و خواستار بهبود این وضعیت و احترام دولت چین به حقوق شهروندانش شده اند و از سوی دیگر، این اتحادیه پایبندی به منافع حاصل از همکاری و مشارکت اقتصادی با پکن را مدنظر داشته و از تاثیرگذاری منفی رویکرد حقوق بشرگرایی بر روابط اقتصادی متقابل، پرهیز نموده است. بر این مبنا، پرسش اساسی این است که میزان اثربخشی مقوله حقوق بشر در روابط اتحادیه اروپا و چین به چه صورت است؟ در این زمینه، فرضیه موردنظر نیز این است که در روابط اتحادیه اروپا و چین، مولفه و متغیر حقوق بشر در مقایسه با ملاحظات اقتصادی و تجاری از جایگاه و نقش نازل تر و ثانوی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشرگرایی اروپایی، سیاست ناقض حقوق بشر، چین، اروپا
  • آرامش شهبازی، جواد کاشانی صفحه 63
    در اوایل سال 1391، خبر اعدام چند تن از اتباع ایران در عربستان سعودی منتشر شد. این اقدام دولت سعودی موجب واکنش مقامات صلاحیتدار ایران شد. از نظر دولت ایران، دولت سعودی بدون رعایت الزامات بین المللی از جمله چهارچوب های عام حقوق بشری و کنوانسیون حقوق کنسولی که موضوع آن حفظ منافع اتباع دولت در خارج و اداره کردن امور مربوط به آنان است، اقدام به اعدام اتباع ایران نموده است و این واقعیت می تواند برای دولت مذکور ایجاد مسئولیت بین المللی کند. این مقاله در پی آن است تا با بررسی ماده 36 کنوانسیون حقوق کنسولی (1963) و رویه قضایی بین المللی موجود پیرامون آن و استانداردهای عرفی و موضوعه حقوق بشری، به این پرسش پاسخ دهد که آیا اقدام دولت سعودی می تواند موجبات مسئولیت بین المللی دولت مذکور را فراهم نماید. در صورت پاسخ مثبت به پرسش گفته شده، حقوق دولت جمهوری اسلامی ایران و مواضعی که دستگاه دیپلماسی کشور می تواند در این خصوص اتخاذ نماید، بی تردید موضعی مقتدر و نه انفعالی خواهد بود تا مانع از تکرار وقایعی مشابه دراین خصوص در آینده از سوی دولت سعودی شود.
    کلیدواژگان: کنوانسیون روابط کنسولی، دیوان بین المللی دادگستری، قضیه برادران لاگراند، قضیه اونا، اعدام اتباع ایرانی
  • مهدی فاخری، شمس الله عظیمی صفحه 93
    ساختار نظام بین الملل متاثر از نقش بازیگران مهم است. سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان، به عنوان یکی از بازیگران تاثیرگذار نظام بین الملل به شمار می روند. شورای امنیت با توجه به نقش و جایگاهی که دارد، توانسته است در مسائل مهم جهانی ورود کرده و آثار مهمی از خود برجای گذارد. کشورهای قدرتمند عضو دائم این شورا ضمن پی گیری منافع جهانی، در پی تحقق اهداف و منافع ملی خود نیز هستند. قدرت مداخله در معادلات جهانی این شورا، بسیاری از کشورهای دیگر را متمایل به عضویت دائم در این شورا کرده است؛ برزیل ازجمله این کشورها است. کشور برزیل با اتکا به قدرت و نقش منطقه ای و جهانی خود و با برخورداری از فاکتورهای گوناگون قدرت و ثروت، درصدد است در کنار 5 عضو دائم شورای امنیت قراربگیرد. ویژگی های منحصر به فرد این کشور در امریکای لاتین و برخورداری از مولفه های مهمی در عرصه جهانی، برزیل را مدعی تکیه بر کرسی دائم شورای امنیت نموده است. برزیل با پیشی گرفتن از بسیاری از کشورهای قدرتمند جهانی در حوزه های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، تلاش دارد تفسیری جدید از معادلات جهانی را رقم بزند. برزیل با برنتابیدن قدرت یک جانبه امریکا، ضمن حمایت از چندجانبه گرایی، سازوکار جهان تک قطبی را به چالش کشیده و درصدد گسترش حوزه نفوذ خود از طریق عضویت دائم در شورای امنیت است. چرایی و چگونگی تلاش برزیل برای پیوستن به اعضای دائم شورای امنیت، محور اصلی این پژوهش خواهد بود که در این جهت برزیل با چالش ها و فرصت هایی روبه رو است که بررسی، تحلیل و نتیجه گیری از آنها در مقاله حاضر مورد کنکاش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برزیل، ساختار شورای امنیت، اصلاحات، نظام بین الملل، سیاست خارجی
  • عبدالعلی قوام، زکیه یزدان شناس صفحه 125
    در طی سه دهه اخیر، چین تغییرات شگرفی را تجربه نموده است. با شروع اصلاحات اقتصادی و اعمال سیاست درهای باز دنگ شیائوپینگ و سرعت یافتن آن پس از فروپاشی شوروی، چین موفق شد به رشد میانگین 7/9 درصد در سال نائل آید. در حال حاضر چین دومین کشور جهان در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سومین کشور دارنده بیشترین حجم مبادلات خارجی و دومین اقتصاد بزرگ جهان با معیار میزان تولید ناخالص داخلی است. این رشد اقتصادی، وزن چین را در معادلات بین المللی نیز افزایش داده است؛ هم اکنون چین به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، نقش تعیین کننده ای در حل و فصل مسائل بین المللی ایفا می کند. بی شک بحث و بررسی پیرامون چگونگی نیل جمهوری خلق چین به جایگاه کنونی می تواند راهگشای سایر کشورهای در حال توسعه باشد. تامل در جایگاه کنونی چین و مقایسه آن با سایر کشورهای در حال توسعه این سئوال را به ذهن متبادر می کند که چه ویژگی هایی در درون جامعه چین و ساختار حکومتی آن توانسته است چنین موفقیتی را برای چین به ارمغان آورد؟ با توجه به پیوند سیاست داخلی و سیاست خارجی در عصر جهانی شدن، منابع داخلی موثر بر رفتار بین المللی چین و صعود آن در سلسله مراتب قدرت جهانی، چه چیزهایی می تواند باشد؟ در پاسخ به این سئوال، فرضیه اصلی بدین شرح مطرح می شود: منابع عظیم نیروی انسانی و سرمایه، اجماع نسبی نخبگان در مورد منافع ملی و ملی گرایی در حال رشد در جامعه چین از مواردی است که به ارتقاء جایگاه آن کمک می نماید.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، گشایش بازار، حزب کمونیست چین، ناسیونالیسم
  • رضا سیمبر، وحید قربانی، عیسی مرادی افراپلی صفحه 161
    بحث های وحدت در شبه جزیره کره با مرگ رهبر کره شمالی در دسامبر 2011، در محافل سیاسی و علمی جدی تر شده است. تقسیم این سرزمین به دو بخش شمالی و جنوبی از زمان پایان جنگ جهانی دوم، توسعه یکپارچه مردم کره را متوقف، دشمنی را در روابط شمال - جنوب ایجاد و به سدی بزرگ در جهت صلحی جامع در شمال شرق آسیا و شبه جزیره کره تبدیل شده است. ریشه جدایی و بحران های فعلی شبه جزیره کره به جنگ سرد و عوامل خارجی برمی گردد. اما با گذشت بیش از دو دهه از پایان جنگ سرد، بحران کره همچنان لاینحل باقی مانده و گفت گوهای وحدت نیز نتیجه ای در برنداشته است. این پژوهش، ضمن بررسی کوتاه تاریخی از تقسیم کره و چشم انداز برای وحدت مجدد، درصدد است جایگاه قدرت های بزرگ در نایل شدن به این امر را با رویکرد نظری تحلیل کند. پژوهش ذیل با استفاده از مولفه های نظریه نوواقع گرایی روابط بین الملل، به این نتیجه می رسد که خواست قدرت های بزرگ موثر در این منطقه (ایالات متحده امریکا، روسیه، چین و ژاپن) بر حفظ وضع موجود بوده، زیرا وحدت کره باعث تغییر در معادلات منطقه ای قدرت شده و به منافع بلند مدت آنها که در حفظ موازنه است، آسیب وارد می کند.
    کلیدواژگان: وحدت کره، نوواقع گرایی، قدرت های بزرگ، ایالات متحده امریکا، روسیه، چین
  • سید محمد طباطبایی صفحه 189
    سیر تکامل جوامع بشری با شکل گیری شکاف های سیاسی همراه بوده است. پیدایش نظام دولت - ملت و پیشرفت آن، عامل گسترش و نهادینه شدن شکاف های سیاسی به اشکال مختلف و ابعاد گوناگون آن بوده است. شکاف هایی که در صورت دوام و پایداری، باعث ایجاد رقابت ها و تقسیمات سیاسی در جوامع مختلف شده و از نقش تاثیرگذار در سرنوشت سیاسی دولت ها برخوردار هستند. در واقع رفتارهای سیاسی و رقابت های انتخاباتی برگرفته از انواع شکاف های فعال، در ظرف زمان های مختلف در نظام های سیاسی گوناگون، متنوع و متفاوت است. بنابراین، شکاف های سیاسی یکی از مباحث مهم علم سیاست و معضلات عمده دولت ها است. روند مدرنیزاسیون و دموکراتیزاسیون با ظهور شکاف های نوینی همراه است که شناسایی و مطالعه آنها برای حفظ ثبات و تعادل سیاسی و گسترش جامعه مدنی ضروری می باشد. پرسش اصلی این مقاله این است که شکاف های سنتی اروپایی کماکان از قابلیت تاثیرگذاری بر روی رفتارها و کنش های سیاسی برخوردار است؟ با توجه به پویایی جوامع بشری و حاکمیت الگوهای پلورالیستی در رژیم های مردم سالار اروپایی، همواره شاهد پیدایش و رشد تعارضات و شکاف های جدیدی می باشیم که از قابلیت سیاسی شدن و تاثیرگذاری بر ساختارهای سیاسی برخوردار هستند. بنابراین، در این مقاله هدف بررسی شکاف های جدیدی است که در دوره پساجنگ سرد، با قابلیت بالای تاثیرگذاری به عنوان شکاف های فعال سیاسی در جوامع اروپایی آشکار شدند.
    کلیدواژگان: شکاف سیاسی، شکاف های فعال، راست کلاسیک، چپ کلاسیک، انقلاب خاموش، شک گرایی
  • الهام رسولی ثانی آبادی صفحه 221
    از زمان تحولات انقلابی موسوم به «بهار عربی» در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال افریقا که منجر به سقوط حکومت های دیکتاتوری در برخی از کشورهای این منطقه و ایجاد ناآرامی در برخی دیگر از این کشورها شده است، ادبیات بسیاری در تجزیه و تحلیل این وقایع تولید شده که تقریبا در هیچ یک از این آثار، این انقلاب ها از منظر دیدگاه های نظری روابط بین الملل مورد بررسی و تحلیل قرار نگرفته است. همین خلا پژوهشی انگیزه اصلی نگارش این مقاله را ایجاد کرد تا از میان مهم ترین نظریه های موجود در روابط بین الملل، نظریه لیبرالیزم را از جریان اصلی و نظریه انتقادی و سازه انگاری را از میان جریان بازاندیش گرای این رشته به دلیل توان تحلیلی مناسب تری که در تجزیه و تحلیل این وقایع برخوردارند، انتخاب نماییم. در همین راستا در این مقاله به این نتیجه خواهیم رسید، در حالی که با الهام از نظریه لیبرالیستی روابط بین الملل این تحولات انقلاب هایی لیبرال - دموکراتیک و تحت عنوان بیداری ملی معنا می شود، سازه انگاران از آن به عنوان انقلاب هایی مذهبی تحت عنوان بیداری اسلامی و در نهایت پیروان نظریه انتقادی با الهام از نظریات چپ، این تحولات را با نام انقلاب های اجتماعی تحت عنوان بیداری انسانی - اجتماعی و یا طبقاتی معنا می کنند.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، لیبرالیزم، نظریه انتقادی، بهار عربی
|
  • Hossein Sharifi Tarazkohi, Mohsen Omid Zamani Page 7
    Following the establishment of the Human Rights Council in 2006 to replace former Commission of Human Rights, a few new mechanisms were designed in the Council to support its goals of promotion and protection of human rights in the world. One of these mechanisms was Universal Periodic Review (UPR). The UPR is an incentive mechanism based on interaction, mutual dialogue and partnership of all states which reminds states of their responsibility to fully respect and implement all human rights and fundamental freedoms. As one of the main features of the Council, the UPR is designed to ensure equal treatment for every country without any political considerations and biased attitude when their human rights situations are assessed. However, this unique inter-governmental human rights monitoring system faces major challenges. Group alliance and factionalism remains a veritable force in the conduct of "Universal Periodic Review" and the Council as well. Numerous recommendations are formulated in a vague and general manner, making any follow-up process extremely difficult. Moreover, National Human Rights Institutions are failed to have a successful intervention in preparing the national reports and conducting recommendations made during the review.
    Keywords: Promotion of Human Rights, Universal Periodic Review, Features, Challenges, Recommendations, Challenges
  • Asghar Keyvan Hosseini, Mohammad Reza Sheykhi Mofrad, Mohammad Reza Chitsazian Page 37
    China as an influential actor at the regional and international levels has always attracted the attention of the European Union. The EU envisages various issues in its relations with China. In this regard, we can mention the two variables of human rights and economy. The stance taken by the EU regarding the human rights situation in China lacks consistency when examined in theory and in practice, so that European countries always criticize the inappropriate situation of human rights in this country and urge Chinese government to respect the rights of its citizens, but at the same time, they are interested in profits resulted from economic cooperation and partnership with Beijing hence avoiding issues related to human rights have a negative impact on economic relations between the two sides. Therefore, the main question is that how much human rights violation influence relations between the EU and China? Our hypothesis is that human rights variable enjoys a lower status than economic and commercial considerations in relations between the EU and China.
    Keywords: European Human Rights Policy, China's Violation of Human Rights
  • Javad Kashi, Aramesh Shahbazi Page 63
    In the beginning of 1391 (2012) the news of the execution of several Iranian nationals by the Saudis authorities was broadcast. The Iranian government reacted by condemning the execution as illegal and accusing the Saudi authorities of violating their international obligations under international law; in particular general human rights and the Vienna Convention on Consular Relations. The main purpose of the Geneva Convention is to protect the interests of the nationals of the sending states and to ensure the efficient performance of functions by consular posts on behalf of their respective states. It therefore held them internationally responsible. This article intends to examine the legality of the Saudi acts and to see whether they constitute a breach of an international obligation of that state and; hence, entailing its international responsibility. To this end, the article 36 of the Vienna Convention on Consular Relations, international precedents and customary rules of international law will be examined. The importance of this subject is not difficult to comprehend: should the answer to the above question be affirmative then that would uphold the Iranian government legal rights and would strengthen its diplomatic position regarding the illegal execution of Iranian nationals by the Saudi government; whereupon it would prevent the latter from committing such atrocity in the future.
    Keywords: the 1963 Vienna Convention on Consular Relations, the International Court of Justice, LaGrand Case, Avena Case, Execution of Iranian nationals in Saudi Arabia
  • Mehdi Fakheri, Shams Azimi Page 93
    The structure of international system is affected by its key actors. Among the actors of international system, the UN Security Council is considered to have a significant role. Considering its role and position, the Security Council has been able to advance crucial global issues and leave significant effects behind. World powers forming the permanent members of the Council are pursing not only the issues of global interest, but also their national goals and interests. The Security Council’s authority regarding global intervention has encouraged other countries to seek its permanent membership. Brazil, among them, relying on its own regional and global role and power and benefiting from a variety of factors in power and wealth is in quest of joining the current permanent members of the Council. The unique characteristics of the country in the Latin America region and the significant parameters it possesses in the global arena have led Brazil to claim for a Security Council permanent seat. Surpassing many powerful countries in political, cultural and economical scopes, Brazil is now trying to create a new interpretation of global equations. Rejecting the US unilateral power, Brazil has supported multilateralism. It has challenged the mechanisms of a unipolar world and is looking to expand its sphere of influence through permanent membership of the Security Council. This study investigates the reasons and the procedures Brazil’s efforts are following to join the permanent members of the Security Council. Considering Brazil’s plan for permanent membership, the country faces opportunities and challenges analyzed in this article.
    Keywords: Brazil, foreign policy, international system, Latin America, reforming, Security Council structure
  • Abdulali Ghavam, Zakieh Yazdanshenas Page 125
    China has experienced spectacular changes through the three past decades. Since the beginning of economic reforms and implementing Deng Xiaoping’s open doors policy, China has succeeded to achieve the average growth rate of 9.7% per year. Today, China has become the second country of the world in attracting the foreign direct investments, the third country in foreign trade and the second greatest economic power of the world. This economic growth has also increased the weight of China in international equations. Nowadays, China plays a great role in solving the international problems as one of the permanent members of the United Nations Security Council. Undoubtedly, analyzing the process that China has passed to take this position can teach a lesson to other developing countries. Thinking about the current position of China raises the following questions: which characteristics in the society and governmental structure of China have been instrumental in bringing about such an amazing success for this country. Considering the great linkage between internal and foreign policies in the era of globalization, what are the internal sources affecting China's international behavior and its ascension in the global hierarchy of power? To answer these questions, the main hypothesis is that: Human sources and capital, the relative consensus among political elites about national interests and increasing nationalist sentiments in Chinese society are the main factors that help promote its position.
    Keywords: gross domestic production (GDP), foreign direct investment (FDI), free market, China's Communist Party, nationalism
  • Reza Simbar, Vahid Ghorbani, Eisa Moradi Afrapoli Page 161
    The issue of the reunification of the Korean Peninsula have become more serious in the academic and political circles after the death of North Korea's leader in December 2011. The division of the Korean mainland into Northern and Southern parts since the end of World War II, halted the integrated development of the Korean people and created hostility between the north and south. This has become a large barrier against comprehensive peace in North East Asia and the Korean Peninsula. The current crisis of the Korean Peninsula is rooted in the Cold War and the functions of foreign agents. But after the passage of more than two decades from the Cold War, the Korean crisis still remains in vigor and the reunification talks have not born any fruit. In addition to a short historical review of the Korea division and prospects for the reunification, this paper tries to analyze the positions of great powers on the unification by applying a theoretical approach. The study relying upon the neorealism theory of international relations, shows that influential powers in this region (United States of America, Russia, China, Japan) are seeking to maintain the status quo, because the Korean unification would change the equation of powers in the region resulting that their long-term interests lying in maintaining balance, would be damaged.
    Keywords: Korean Unification, Neorealism, Great Powers, United States of America, Russia, China, Japan
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Page 189
    The evolution of human societies has been accompanied by shaping political cleavages. The emergence of the nation state system and its development deepened and institutionalized political cleavages in their various aspects. These cleavages, if continue, can foster political rivalries and division and would have a great impact on the political destiny of states. In fact, political behavior and electoral competition result from active cleavages in different times in various political systems. Therefore, political cleavages are among important topics of politics and are considered as major problems for states. The processes of modernization and democratization are coupled with the emergence of new cleavages that the recognition of them is necessary for maintaining political stability and equilibrium and developing the civil society. Previously, in an article titled "European System and Active Political Cleavages", class, religious and climatic (territorial) cleavages discussed. This article tries to study new political cleavages in Europe. In fact, the main question is that how much tradition political cleavages still influence political behavior? Given the dynamism of human societies and the domination of pluralist models in European democratic regimes, we always witness the emergence and growth of new conflicts and cleavages apt for being politicized and influencing political structures. Therefore, this article studies new cleavage appeared in the post – Cold War era in European societies with their great potentials as active political cleavages.
    Keywords: Political Cleavage, Active Cleavages, Classical Right, Classical Left, Silent Revolution, Authoritarian Dynamism, Libertarianism, Euroscepticism, Europhilism, Skepticism
  • Elham Rasooli Saniabadi Page 221
    The main aim of this paper is to study Arab spring from liberalism, constructivism and critical theory point of view. Because the most of articles written about Arab spring have not been relied upon a theoretical perspective, in the first part of this paper, we examine the liberal theory as one of the mainstream theories of international relations. This section concentrates on the concepts of globalization and information effects causing spillover revolution from one country to another. In the second part of this paper, we examine constructivism theory and focus on the concept of identity and explain resistant identities. Finally, we study critical theory and explain the concept of emancipation which can lead to revolution.
    Keywords: Arab spring, liberalism, constructivism, critical theory