فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 20 (زمستان 1392)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 20 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهراب شهابی، فهیمه عباسی* صفحات 7-28
    تحولات انقلابی فوریه 2011 در مصر زمینه را برای گذار از یک رژیم اقتدارگرا به دموکراسی فراهم آورد. این تحولات نشان دهند ه شکل گیری ائتلافی از منافع فراطبقاتی و فراایدئولوژیک در میان معترضانی بود که طیف گسترده ای از نارضایتی های سیاسی و اقتصادی را مدنظر داشتند و این نارضایتی ها در چهارچوب شعارهای «نان، آزادی و عدالت» و «نان، آزادی و عزت ملی» نمود پیدا کرد. اینک با گذشت بیش از دو سال از انقلاب مصر، دوره گذار در این کشور با چالش های اقتصادی گسترده ای همراه است که هرگونه عدم توانایی در پاسخ به این چالش ها می تواند به دموکراسی نوپای مصر آسیب برساند. با توجه به این امر سوال این است که در دوران پس از سقوط مبارک، جمهوری عربی مصر چگونه گذار همزمان اقتصادی و سیاسی را پیش خواهد برد. برای نشان دادن این امر، وضعیت اقتصادی مصر قبل و بعد از تحولات اخیر مورد بررسی قرار گرفته است و درنهایت با بررسی سناریوهای پیش رو در دوره گذار، نشان داده خواهد شد که چگونه چالش های گذار دوگانه، احتمال بازتولید اقتدارگرایی را ممکن خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: جمهوری عربی مصر، گذار دوگانه، چالش های اقتصادی، سناریوهای پیش رو، کمک های خارجی
  • عبدالعلی قوام، سیامک بهرامی * صفحات 29-70
    اسلام و سیاست همیشه دو مفهوم مکمل و همراه هم بوده اند و هیچ یک از جریان های اسلامی نمی توانند گفتمان هایی غیرسیاسی باشند. مقاله حاضر با استفاده از تقسیم بندی وبر، نیبوهر و والیس در مورد جنبش های مذهبی، در صدد است تقسیم بندی جریان های اسلامی و رابطه خاص آنها با سیاست را مشخص کند و با تمسک به مفاهیمی چون عقل، خشونت و ایدئولوژی نشان دهد که نوعی کثرت و تنوع فکری، ارزشی و کارکردی در میان جریان های اسلامی مختلف در مورد کارکرد سیاسی مذهب وجود داشته و یک نگاه مطلق، ذات انگارانه و یکپارچه درباره اسلام سیاسی، تلقی نادرست از این پدیده است و درواقع ما با گفتمان های های متفاوت اسلامی روبه رو هستیم. درعین حال رابطه این جریان ها با مفاهیم مدرن سیاسی در بستر زمان به جای یک پیشرفت خطی، دچار نوعی وضعیت غیرخطی بوده و در شرایط نوین جهان اسلام هرچند از نوعی تکثر به مانند جامعه مسیحیت غربی برخوردار است، اما نتوانسته است گذاری قطعی به یک وضعیت باثبات را به لحاظ گفتمان دینی طی کند و همچنان رقابت و تضاد شدیدی بین گفتمان های اسلامی برای سلطه بر جامعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جنبش های مذهبی، گفتمان های اسلامی، بنیادگرایی، سنت گرایی، نوگرایی
  • عبدالله قنبرلو * صفحات 71-97
    در سده بیستم و به ویژه با ورود به عصر جهانی شدن، دغدغه رشد و توسعه اقتصادی در جهت دهی به سیاست خارجی کشورها نقش مهمی داشته است، به نحوی که سیاست خارجی را به عرصه ای کلیدی برای پیشبرد پروژه مدرنیزاسیون و توسعه تبدیل کرده است. در میان کشورهای کمترتوسعه یافته، دو استراتژی مهم برای رسیدن به توسعه اقتصادی تجربه شده است: جانشینی واردات و توسعه صادرات. هریک از این استراتژی ها به اقتضای مبانی و اهدافی که دارند، بر سیاست خارجی تاثیر می گذارند. مطالعه در مورد نحوه ارتباط ملاحظات توسعه و سیاست خارجی در کشور ترکیه پیوند مذکور را به روشنی نشان می دهد. این کشور در هر دوره که به توسعه صادرات روی آورده به ویژه در دهه 1980 و دهه پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه گرایش پررنگی به اعتمادسازی و بهبود مناسبات در عرصه سیاست خارجی (به ویژه در قبال جهان غرب) نشان داده است. این قضیه ایده ارتباط هم سو بین توسعه اقتصادی و سیاست خارجی مسالمت جو را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: سياست خارجي ترکيه، کماليسم، تنش زدايي، چندجانبه گرايي، حزب عدالت و توسعه
  • مهدی صبوحی، رحمت حاجی مینه صفحات 99-133
    جنبش های اخیر در منطقه خاورمیانه و شمال افریقا که از تونس آغاز شد، تاکنون باعث تغییر رژیم سیاسی در چند کشور عربی شده است. در این راستا و با آغاز تحولات، هریک از بازیگران تاثیرگذار منطقه ای و فرامنطقه ای نیز براساس منافع و راهبرد های خود جهت گیری های مختلفی را در تعامل با این رخداد ها اتخاذ کرده اند. مقاله پیش رو این پرسش را مطرح می کند که دو دولت مهم منطقه، یعنی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه براساس چه شاخص ها و اهدافی، به اقداماتشان در رابطه با تحولات در سه کشور تونس، مصر و لیبی (که وقوع انقلاب در آنها باعث تغییر رژیم شد) سازمان داده اند؟ در یک بررسی مقایسه ای فرضیه مقاله این است که دولت جمهوری اسلامی ایران بر پایه شاخص ها و اهدافی مانند مخالفت با سلطه ایالات متحده بر منطقه، ضدیت با اسرائیل، حمایت از آرمان فلسطین و تلاش برای روی کارآمدن دولت های اسلام گرای متمایل به خود در منطقه در جهت همگرایی بیشتر با دولت ایران در اتخاذ سیاست های منطقه ای و بین المللی و ساخت منطقه ای نوین، به تعامل با تحولات مورد نظر پرداخته است. دولت ترکیه نیز براساس شاخص ها و اهدافی همچون حفظ و افزایش منافع اقتصادی، مدل سازی از سیستم سیاسی اش در منطقه و هماهنگ با این دو تدبیر شکل دادن به همگرایی و اتحاد سیاسی گسترده منطقه ای با محوریت خود و با هدف نهایی تبدیل شدن به هژمون منطقه مذکور و ساخت منطقه ای نوین به اتخاذ سیاست های عملی در رابطه با این مسئله مبادرت نموده است.
    کلیدواژگان: بهار عربی، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، تونس، مصر، لیبی، هژمون
  • یحیی فوزی*، سیدعباس هاشمی، بهروز پایاب صفحات 135-163
    جریان های سیاسی اسلام گرا همواره از نفوذ سیاسی اجتماعی بالایی در جامعه الجزایر برخوردار بوده اند و فعالیت این جریان ها در طول نزدیک به هفت دهه فعالیت، فرازوفرودهای بسیاری داشته است. هدف این مقاله پاسخ گویی به این پرسش است که صف بندی جدید گروه های اسلام گرا و مواضع آنها در سال های اخیر و به ویژه پس از جنگ های داخلی الجزایر که بعد از سرکوب جبهه نجات اسلامی انجام شد چگونه می باشد؟ برای پاسخ به این پرسش ابتدا مروری بر عوامل موثر بر شکل گیری جریانات سیاسی اسلام گرا در الجزایر و روند تحولات این جنبش خواهیم داشت و سپس با روشی توصیفی به بررسی صف بندی جریانات اسلام گرا در آن کشور خواهیم پرداخت. براساس یافته های این پژوهش پس از انحلال جبهه نجات اسلامی و حذف جریان رادیکال از عرصه سیاسی الجزایر، چند گروه اسلام گرا با مشی میانه روانه در عرصه سیاسی الجزایر حضور دارند که تفاوت آنها را می توان در تاکتیک های سیاسی آنها دانست؛ اما همه آنان بر مشی مسالمت آمیز سیاسی تاکید می نمایند.
    کلیدواژگان: جنبش اسلامی معاصر، الجزایر، جبهه نجات اسلامی، تشکل الجزایر سبز، جنبش النهضهالاسلامیه
  • ابراهیم متقی، امیر رمضانی*، فاطمه نکولعل آزاد صفحات 165-194
    اقتصاد سیاسی و ضرورت های راهبردی ایالات متحده به عنوان محوریت اقتصاد و امنیت جهانی تحت تاثیر نیروهای اجتماعی، منابع تولیدی و الگوی مدیریت بحران های منطقه ای قرار گرفته است. چنین ضرورت هایی همواره عامل اصلی تصمیم گیری راهبردی کشورهای صنعتی در برخورد با بازیگران منطقه ای ازجمله ایران محسوب می شود. در این مقاله چگونگی و مقیاس محدودسازی راهبردی جمهوری اسلامی ایران از طریق سیاست تحریم اقتصادی، کنترل حوزه انرژی و مبادلات مالی به عنوان متغیر وابسته محسوب می شود. درحالی که نوسانات قیمت نفت در شرایط رکود اقتصادی، رونق بازارهای جهانی، ثبات در اقتصاد بین الملل و منازعه نظامی را باید در زمره مولفه هایی دانست که بر الگوی تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران تاثیر می گذارند. نوشتار حاضر که رابطه بین تحریم، قیمت نفت و تهدیدات راهبردی را تبیین می کند، این موضوع را مورد پرسش قرار می دهد که: «نوسانات بازار و قیمت نفت چه تاثیری بر الگوی محدودسازی و فرایند تحریم اقتصادی ایران می گذارد؟» فرضیه این مقاله نیز بر این موضوع تاکید دارد که: «روند تحریم اقتصادی و محدودسازی مبادلات انرژی ایران در بازار منطقه ای و جهانی تابعی از نشانه های اقتصاد جهانی و قیمت نفت بر بازار بین المللی می باشد.»
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، تحریم، بحران های منطقه ای، اقتصاد جهانی، امنیت جهانی
  • محمدرضا رستمی* صفحات 195-226
    به موازات افزایش قدرت چین، موضوع نگرش و رفتار این کشور در قبال نظم موجود جهانی مجال طرح گسترده تری می یابد. پرسش در این زمینه این است که آیا همگرایی و پیروی چین نسبت به قواعد، هنجارها و نهادهای نظم جهانی که وجه مشخص سیاست خارجی این کشور از 1979 به این سوست، ماهیتی موقت و تاکتیکی دارد و یا دارای ویژگی بلندمدت و استراتژیک است؟ در این نوشتار با بهره گیری از نظریه وابستگی متقابل استدلال می شود که برخلاف انتظار و تحلیل صاحب نظران متاثر از واقع گرایی تهاجمی، دستاوردهای همگرایی چین با نظم موجود بین المللی، سبب ساز متقارن شدن نگاه و منافع این بازیگر با سایر بازیگران عمده شده و لذا پکن، ملاحظات و منافع مشترکی با دولت هایی مانند ایالات متحده در پاسداری از ثبات ناشی از تداوم نظم جهانی لیبرال یافته است. این امر به معنای تبدیل چین به بازیگری حامی وضع موجود و رنگ باختن تجدیدنظرطلبی این کشور در سطح کلان است.
    کلیدواژگان: نظم جهانی، چین، تعامل، ترفیع، حفظ وضع موجود
  • غلامعلی چگنی زاده * صفحات 227-263
    نظریه موازنه قوا یکی از مهمترین نظریه های مربوط به نظم یافتگی سیاست بین الملل می باشد «شخصیت» و «نقش» قدرت های بزرگ در ایجاد، استمرار و حتی تزلزل نظم در زندگی اجتماعی بین المللی توسط نظریه های متفاوت منجمله نظریه انتقال قدرت و موازنه قوا مورد توجه قرار گرفته است. نظریه موازنه قوا ادعا می کند که الگوهای جاری در سیاست بین الملل بر اساس منطق موازنه شکل می گیرند. رشد و افزایش قدرت موجب شکل گیری کنش های استراتژیک بازیگران عمده بین المللی شده و این امر ثبات و تغییر در نظام بین الملل را سبب می شود. در نتیجه، عامل «رشد قدرت» نقش مهمی در پژوهش ها پیدا کرده است. در شرایط کنونی بین المللی «رشد قدرت» چین به عنوان مهمترین متغیر در مطالعات سیاست بین الملل به شمار می آید. رشد قدرت چین به طور مستقیم با موقعیت و کارکرد و نقش بین المللی ایالات متحده آمریکا گره خورده و موجب در هم تنیدگی روابط راهبردی این دو کشور می شود. در نتیجه، تعامل استراتژیک چین با ایالات متحده آمریکا به گونه ای روزافزون به کلیدی ترین پرسش سیاست بین الملل یعنی ثبات و تغییر در نظم یافتگی سیاست بین الملل تبدیل شده است. مقاله حاضر به چگونگی روابط این دو قدرت در دوره پس از جنگ سرد می پردازد. از منظر نویسنده، چهارچوب مفهومی موازنه قدرت، به ویژه در خوانشی که کنت و التز و جان مرشایمر از آن صورت داده اند، از بیشترین قابلیت توضیح دهندگی در تبیین تعاملات استراتژیک دو کشور برخوردار است. بر این مبنا، نویسنده شیوه های موازنه سازی ایالات متحده در برابر چین و چین در برابر آمریکا را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: موازنه سازی، موازنه قوا، سیاست بین الملل، نظم یافتگی، چین، آمریکا
|
  • Sohrab Shahabi, Fahimeh Abbasi* Pages 7-28
    Revolutionary developments in Egypt in February 2011 paved the way for a transition from an authoritarian regime to a democratic one. These developments revealed that a coalition of protestors had been shaped over class and ideological considerations. They rallied to express their political and economic dissatisfaction under the slogans "Bread, Freedom and Justice" and "Bread, Freedom and National Dignity". Now, after the passage of two years from Egyptian revolution, the transition period in this country is facing extensive economic challenges and any neglect in addressing them could hurt the flagellant democracy in Egypt. Given this fact, the question is how the Arab Republic of Egypt could manage to bring simultaneously economic and political transitions to an end in a successful manner. To show this, the authors study the economic situation of Egypt both before and after recent developments and finally, by studying different scenarios, they show that how challenges facing the dual transition could make likely the reproduction of authoritarianism.
    Keywords: Arab Republic of Egypt, Dual Transition, Economic Challenges, Foreign Assistance
  • Abdolali Ghavam, Siamak Bahrami* Pages 29-70
    Islam and politics have been always two intertwined and complementary concepts and no Islamic current could be a representative of a non-political discourse. Drawing upon the categorization developed by Weber, Niebuhr and Wallis in regard to religious movements, this article tries to define relation between Islamic currents and politics. It also uses concepts such as wisdom, violence and ideology to show the intellectual, value and functional diversity among different Islamic currents regarding the political function of religion, thereby an absolute, essentialist and integrationist view on political Islam is an incorrect interpretation of this phenomenon, and in fact, we are facing different Islamic discourses. Meanwhile relation between these currents and modern political concepts has proceeded in a non-linear manner rather than a linear one over time. Although, in new circumstances, the Islamic world like Western Christian societies has consented to a kind of diversity, it has not been able to transition to a stable state in terms of religious discourse and there is still a harsh competition among Islamic discourses for dominating the society.
    Keywords: Religious Movements, Islamic Discourses, Fundamentalism, Tradition, Modernism
  • Abdollah Ghanbarlu* Pages 71-97
    During the twentieth century, especially with the introduction of globalization era, preoccupation with economic growth and development has played a great role in shaping the foreign policy of countries, so that foreign policy has become a key arena for implementing the modernization and development project. Among less developed countries, two main strategies have been applied for realizing economic development: import substitution and export expansion. Each strategy has its own impact on foreign policy as required by its foundations and purposes. Studying about the link between development considerations and foreign policy in Turkey is very enlightening. Whenever Turkey has resorted to export expansion strategy, especially during the 1980s and the decade after coming to power of Justice and Development Party, it has shifted towards confidence-building and improvement its external relations (particularly towards the West). This approves the idea of correlation between economic development and peaceful foreign policy.
    Keywords: Turkish Foreign Policy, Modernization, Industrialization, Export Expansion, Kemalism, Détente, Westernism, Multilateralism, Justice, Development Party
  • Mehdi Sabouhi, Rahmat Haji, Mineh Pages 99-133
    Recent movements in the Middle East and North Africa which began from Tunisia have brought about regime change in some Arab countries. Along these lines and with the beginning of events, different influential regional and extra-regional actors have adopted different orientations towards these events according to their own interests and strategies. This article advances the question that how two important regional countries, namely the Islamic Republic of Iran and Turkey shaped their respective attitudes toward developments in Tunisia, Egypt and Libya (where revolution led to regime change). In a comparative study, the hypothesis of this article is that the Islamic Republic of Iran has reacted to these events on the basis of criteria such as opposition to the domination of the U.S. over the region, enmity with Israel, supporting Palestinian cause, and making effort to bringing like-minded Islamist regime to power in the region to serve the realization of its goals in shaping a new regional system consistent with its regional and international policies. On the other hand, Turkey took its stance towards these developments on the basis of its goals and objectives such as preserving and increasing its economic interests, and presenting its political system as a model to follow by the new regimes in order to create a wide regional political alliance serving its ambitions to obtain the status of a regional hegemon.
    Keywords: Arab Spring, the Islamic Republic of Iran, Turkey, Tunisia, Egypt, Libya, Hegemon
  • Yahya Fozi, Seyed Abbas Hashemi, Behrooz Payab Pages 135-163
    Islamist political currents have been always acted as powerful political and social players in Algerian society. Their activities have undergone many ups and downs during the past seven decades. This article aims at answering the question that how we can describe the new alignment of Islamist group in recent years, especially following the Algeria's civil war occurred after the oppression of Islamic Salvation Front. To answer the question, the authors, first, review factors leading to the formation of Islamist political currents in Algeria and the developments of this movement. Then, they study the new alignment of Islamist currents in this country by using a descriptive method. According to findings of this article, following the dissolution of Islamic Salvation Front and the elimination of radical groups, some moderate Islamist groups emerged in Algeria's political scene that can only be differentiated by their political tactics. However, all of them emphasize peaceful political strategy.
    Keywords: Contemporary Islamic Movement, Islamism, Algeria, Islamic Salvation Front, Green Algeria Alliance, Islamic Al Nazha Movement, Islamic Society Movement (Hamas)
  • Ebrahim Mottaghi, Amir Ramezani*, Fatemeh Nekou Lal Azad Pages 165-194
    The political economy and strategic necessities of the United States as an axis of the world economy and security have been affected by social forces, productive sources and management models of the crises emerged in the region. Although, the US Congress has ratified several bills concerning the anti-Iran sanctions, the way for these sanctions to be put into effect depends on several factors, including world economic necessities. The United States, the European Union as well as other Western industrial countries have so far provided many different approaches concerning the way and means of curbing Iran's strategic capabilities. Meanwhile, Iran's economy is regarded as a part of world economy. Under such circumstances, the US restrictions imposed on the regional states and the international system, are generally regulated on the basis of the world economic needs. Requirements as such are mostly regarded essential in decision making of the industrial countries in dealing with regional players such as Iran. In this article restricting Iran through economic sanctions, controlling its energy exports and financial exchanges are assumed as dependent variables, while fluctuations in oil prices during economic recession, world markets situation, and military confrontations are regarded as factors having impact on models for anti-Iran sanctions.
    Keywords: Political Economy, Sanction, Regional Crises, World Economy, World Security
  • Mohammad Reza Rostami* Pages 195-226
    Given China's rising power, its attitude and behavior towards existing world order has become a subject of debate. The question is that whether China's compliance with existing rules, norm and institutions since 1979 is transitory and tactical or it constitutes a long-term and strategic policy. Drawing upon dependency theory, this article argues that contrary to the expectations and analyses of experts influenced by offensive realism, China's integration into existing international order has made the interests of this country more consistent with those of other countries including the U.S. This would mean that China has become an actor supporting status quo, as a result, it could be said that its revisionist policy, in general, has become too much weakened.
    Keywords: World Order, China, Interaction, Maintaining Status, quo
  • Gholamali Chegenizadeh* Pages 227-263
    The theory of balance of power is one of the most important theories on structuring international politics. The "status'" and "role" of great powers in establishing, sustaining and even shaking order in international social life have been brought into attention by different theories including the theory of power transition and balance of power. The theory of balance of power claims that current models in the international politics are shaped based on the logic of balancing. Increase in power shapes strategic actions made by major international actors leading to stability and change in the international system. As a result, the factor of "rising power" finds an important role in research projects. Under current international circumstances, China's "rising power" is considered the most important topic in the international politics. China's rising power is directly linked with the international US positioning and role making their strategic relations intertwined. Therefore, strategic interactions between China and the United States have become increasingly a key question within the international politics, which is stability and change in structuring international politics. This article addresses relations between these two powers in the post-cold war era. The author believes that the conceptual framework of the balance of power, as presented and developed by K. Waltz and J. Mearshiemer, is the most powerful in explaining strategic interactions between the two countries. For this reason, the author discusses the methods of US balancing against China and Chinese balancing against the US on that basis.
    Keywords: Balancing, Balance of power, International Politics, Order, China, United States