فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 21 (بهار 1393)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 21 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر هادیان، حنیفه ریگی صفحه 7
    پاکستان ازجمله دولت های پسااستعماری است که اقوام مختلفی در آن ساکن هستند. این گروه های قومی از بدو تاسیس این کشور با تاکید بر مولفه های زبانی، فرهنگی و قومی خاص خود در صدد استقلال بوده اند. قوم بلوچ یکی از این اقلیت ها است که از ابتدای جدایی پاکستان از هند همواره امنیت این کشور را به چالش کشیده است. هدف اصلی مقاله پیش رو بررسی سابقه ملی گرایی قوم بلوچ و نیز سیاست های دولت پاکستان در قبال آن با تاکید بر موضوع ملت سازی ناکام در این کشور است. بر این اساس، این پژوهش ضمن بررسی فرایند ملت سازی در پاکستان در پی پاسخ دادن به این پرسش است که چرا قوم بلوچ در پاکستان همواره امنیت این کشور را به چالش کشانده است؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که ملت سازی ناکام از عوامل موثر بر ایجاد گرایش های واگرایانه قوم بلوچ در کشور چند قومیتی پاکستان بوده است؛ از این رو ادعای اصلی پژوهش این است که ضعف و ناکامی پاکستان در فرایند ملت سازی و عدم توانایی آن برای جذب قوم بلوچ در ملت واحد باعث شد این گروه قومی به سمت خط مشی گریز از مرکز سوق داده شود و امنیت پاکستان را به چالش بکشد.
    کلیدواژگان: جنبش قومی بلوچ، ملت سازی، پاکستان، هویت ملی
  • بهاره سازمند، محمدرضا حق شناس، لقمان قنبری صفحه 43
    هدف از نگارش این مقاله بررسی موازنه قدرت رخ داده در آسیا در پرتو رقابت های هند و پاکستان است. هند و پاکستان از زمان استقلال تاکنون، به دلیل پیشینه مشترک، نوعی گریز و منازعه نسبت به یکدیگر داشته اند. آن گونه که پس از آزمایش هسته ای 1974 هند، پاکستان به دنبال حفظ موازنه دفاعی خود با این کشور برآمد. در دهه 1990 نیز دو کشور برای حفظ موازنه قدرت در مقابل یکدیگر، به یک بازدارندگی هسته ای دست پیدا کردند و قاعده بازی قدرت در روابط دو کشور تبدیل به حاصل جمع جبری صفری شد. با تحولات و حوادثی که از دهه اول قرن 21 رخ داده است، از جمله کشته شدن بن لادن، تیرگی روابط پاکستان و امریکا، مبارزه با تروریسم، همکاری های هسته ای و امنیتی هند-امریکا و تاثیر این تحولات بر روابط کشورهای منطقه جنوب آسیا با یکدیگر و با قدرت های خارج از منطقه این پرسش قابل طرح است که چشم انداز موازنه قدرت در روابط دو کشور هند و پاکستان به کدام سو سیر خواهد کرد؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که با توجه به حاکم بودن ژئوپلتیک بحران بر روابط هند و پاکستان در منطقه جنوب آسیا هر یک از دو کشور هند و پاکستان سعی دارد به نوعی موازنه قدرت در مقابل دیگری مبادرت ورزد، با اتحاد و ائتلاف با دیگر کشورهای خارج از منطقه جنوب آسیا موازنه را به نفع خود تغییر دهد و به نوعی با کشورهای فرامنطقه ای وارد مناسبات و اتحاد استراتژیک شود. شایان ذکر است برای بررسی فرضیه مذکور از روش آینده پژوهانه و با استفاده از تکنیک گذشته نگری استفاده خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنوب آسیا، هند، پاکستان، چین، ایالات متحده امریکا، موازنه پیچیده قدرت
  • حسین دهشیار صفحه 83
    پیشنهاد امریکا در سال 2008 برای الحاق اوکراین به ناتو در راستای ادغام این کشور در بخش نظامی اروپا و اقدامات بروکسل برای عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا به منظور یکپارچگی این کشور در بخش اقتصادی اروپا، حساسیت فراوانی را در میان رهبران روسیه به وجود آورد. با توجه به حاکمیت منطق ارضی قدرت در میان تصمیم گیرندگان روسی واضح بود که تلاش برای الحاق و یکپارچگی اوکراین در منظومه های نظامی و اقتصادی اروپا به شدت به تشدید حس ناامنی تاریخی در میان نخبگان حاکم در مسکو دامن زند. پرسشی که مطرح می شود این است که منابع شاخص شکل دهنده بحران اوکراین چه منابعی هستند؟ ملاحظات تاریخی و الزامات ژئوپلیتیک روسیه در مورد اوکراین، شکاف های وسیع داخلی اوکراین و ناتوانی غرب و به ویژه امریکا در اطمینان خاطر دادن به روسیه درباره اینکه سیاست ها در مورد اوکراین در راستای تهدید نمی باشند، بحران اوکراین را گریز ناپذیر ساخت.
    کلیدواژگان: ملاحظات تاریخی، الزامات ژئوپلیتیک، بحران، خارج نزدیک، اوکراین
  • سید امیر نیاکویی، سجاد بهرامی مقدم صفحه 123
    ایران و هند در دهه گذشته روابط پیچیده ای داشته اند. هند از طرفی به رغم دهه ها سیاست جهان سوم گرایانه، در چندین حوزه مختلف علیه ایران با ایالات متحده همکاری کرده و از دیگر سو هرگز شریکی تمام عیار برای ایالات متحده بر علیه ایران نبوده است. چرا هند آن گونه که می بایست انتظارات ایران را در حوزه های مختلف بر آورده کند عمل نکرده است؟ فرصت های گسترش روابط ایران و هند کدامند و چه عواملی نقش محدود کننده در روابط این دو کشور داشته اند؟ فرضیه ای که این پژوهش مطرح می کند این است که ایران و هند در زمینه های سیاسی، اقتصادی به ویژه انرژی و کریدورهای ارتباطی، فرصت هایی برای همکاری یافته اند که بر منافع ایالات متحده، اسرییل و اعراب حوزه خلیج فارس تاثیر گذاشته است؛ طوری که این بازیگران در راستای تامین منافع خویش بر پیوندهای ایران وهند تاثیری محدود کننده داشته اند. البته منافع ایران وهند بیش از فشارهای خارجی بر روابط دو کشور تاثیرگذار بوده است. این پژوهش از چشم انداز نظریه موازنه منافع و به روش تبیینی به بررسی فرصت ها و محدودیت های روابط ایران و هند پرداخته است. از چشم انداز این نظریه، هند قدرتی نوظهور با اهداف تجدید نظر طلبانه محدود و ایران دولتی با اهداف تجدید نظرطلبانه نامحدود است بنابراین دو دولت راهبردهای متفاوتی نسبت به نظم بین المللی دارند لذا شکل گیری اتحاد راهبردی بین دو کشور دشوار می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، هند، توازن منافع، ایالات متحده، اسراییل، اعراب، فرصت ها، محدودیت ها
  • خلیل الله سردارنیا، رضا عمویی صفحه 161
    وقوع انقلاب ها و جنبش های اجتماعی اخیر در شمال افریقا و خاورمیانه منجر به توجه فزاینده تحلیل گران به این پدیده های نسبتا غیرمنتظره شد و وقوع چالش های سیاسی در مقابل این حرکت ها در دو سال اخیر نیز بر شدت توجه و بررسی های تحلیلی افزود. در این نوشتار، نگارندگان در صدد هستند با رویکرد روشی تبیینی جامعه شناختی سیاسی و تاریخی به این سوالات پاسخ دهند که: انقلاب لیبی به لحاظ ماهوی چه تفاوتی با انقلاب مصر و تونس داشت؟ مهمترین کنشگران در این انقلاب چه بودند؟ و مهمترین چالش های سیاسی و اجتماعی انقلاب لیبی در حال حاضر چه هستند؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت که انقلاب لیبی به دلایلی همچون ساخت اجتماعی ریشه دار قبیله ای- طایفه ای و چیرگی شدید پیوندهای مرتبط با این ساخت اجتماعی بر پیوندهای مدنی و ضعف شدید نهادهای مدنی دارای ماهیت متفاوتی با انقلاب های مصر و تونس بود. در این انقلاب، کنشگران قبیله ای و طایفه ای نقش مهم تری نسبت به کنشگران مدنی ایفا کردند. انقلاب لیبی در روند دموکراسی و دولت سازی مقتدر فراگیر و دموکراتیک با چالش های مهمی همچون: بحران هویت ناشی از تعارضات شدید قبیله ای، تعارضات اسلام گرایان با حکومت و بحران اقتدار یا آمریت و ناامنی ناشی از خشونت های کنشگران قبیله ای و اسلام گرایان تندرو سلفی مواجه بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب لیبی، چالش ها، بحران هویت، بحران آمریت، ناامنی، خشونت، کنشگران قبیله ای، اسلامگرایان
  • فرهاد قاسمی صفحه 191
    در تاریخ روابط بین المل بازدارندگی به عنوان یکی از مهم ترین سیستم های مدیریت نظم و حفظ امنیت مطرح بوده است. اما با تحول سیستم بین الملل، راهبردها و سازه های آن نیز متحول شد. در این میان شکل گیری سیستم های پیچیده و آشوب سبب تغییر راهبردهای چنین سیستمی شده است؛ به همین سبب این پرسش اساسی مطرح می شود که تحول سیستم جهانی و شبکه ای شدن آن در قالب سیستم های پیچیده و آشوب چه تاثیری بر اصول منطقی و فیزیکی (سازه فیزیکی)راهبرد دفاعی سیستم بازدارندگی بر جای می گذارد؟ در همین راستا با شکل گیری نظم نامتقارن، راهبرد های دفاعی سیستم بازدارندگی تغییر خواهد کرد و مقاله استدلال می کند که راهبرد دفاع جامع به عنوان الگوی حاکم در بازدارندگی در چنین نظمی مطرح می شود واصل توازن سازی، هم پایانی؛ هم زمان سازی ارتباطات و هم افزایی؛ برون گرایی در سیستم؛ شبکه ای کردن سیستم؛ چند سطحی نمودن شبکه؛ شاخه ای نمودن سیستم به عنوان اصول منطقی دفاع جامع مطرح و دفاع شبکه ای سیبرنتیک به عنوان شکل فیزیکی چنین دفاعی مطرح می شود. برای پاسخ به پرسش اصلی و بررسی فرضیه نیز ضمن بهره مندی از مدل سازی قیاسی ابتدا چارچوب نظری و مفهومی مطالعه راهبرد دفاع جامع در نظم نامتقارن مطرح می شود. در قسمت دوم عناصر تحلیلی نظم نامتقارن در سیستم های پیچیده و آشوب مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش سوم چارچوب تحلیلی عناصر بازدارندگی در نظم نامتقان ترسیم می شود.
    کلیدواژگان: سیستم پیچیده، سیستم آشوب، نظم نامتقارن، دفاع جامع، سیستم های سیبرنتیک
  • رکسانا نیکنامی صفحه 221
    امنیت اجتماعی از رویکردهای متاخر در مطالعات امنیت به ویژه در میان اروپائیان بوده است و نو واقع گرایانی چون باری بوزان و اندیشمندان مکتب کپنهاگ را در توضیح معماهای امنیت در سطوح درون دولتی و میان دولتی یاری داده است. تهدیدات امنیت اجتماعی ممکن است شامل مواردی چون ممنوعیت به کارگیری زبان، نام و یا لباس خاص یا تبعید و کشتار اعضای یک اجتماع هویتی باشد و ابراز هویت آنها را امکان ناپذیر کند. بر این اساس، مقاله حاضر با عملیاتی کردن مفهوم معمای امنیتی در سطح درون دولتی، بر آن است تا هویت های متمایز خودی و دیگری در روابط اجتماعی را بازنمایی کند. دیدگاه رسمی اتحادیه اروپا از مفهوم امنیت اجتماعی بسیار سطحی بوده و از این موضوعات فاصله شگرفی دارد. اما نیازهای جامعه امروز نگاه عمیق تر به بعد اجتماعی امنیت را ضروری می کند. سوال اصلی این پژوهش بر این اساس است که امنیت اجتماعی در سیاست های اتحادیه اروپا چه جایگاهی دارد و وضعیت آن به چه صورت است؟ برای پاسخ صحیح به این پرسش این مفروضه در نظر گرفته شده است که تامل در رهیافت امنیت اجتماعی با هدف تبیین نسبت نظری امنیت و هویت بسیار مهم است به گونه ای که بقا و دوام هر جامعه منوط به حفظ هویت آن است بنابراین موضوع امنیت اجتماعی در اروپا عمیقا بعد هویتی دارد و با دیدگاه رسمی فاصله دارد. هدف این پژوهش بررسی آنچه هست و آنچه که باید باشد از مفهوم امنیت اجتماعی در اروپا به ویژه پس از حادثه 11 سپتامبر می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، منشور اجتماعی، مهاجرت، شکاف، 11سپتامبر، تامین اجتماعی، هویت
|
  • Nasser Hadian, Hanifeh Rigi Page 7
    Pakistan is a post-colonial state in which different ethnic groups live. These ethnic groups have intended to gain their independence by emphasizing their unique linguistic, cultural and ethnic components since the establishment of this country. Baluchi ethnic group is one of the groups in Pakistan that since the separation of this country from India has always posed a serious challenged for the security of Pakistan. The main goal of this article is studying the historical record of Baluchi nationalism and examining the policies pursued by Pakistan towards it with an emphasis on failed nation-building in this country. This article while studying the nation-building process in Pakistan, tries to answer the question that why Baluchi ethnic group has always challenged the security of Pakistan? The findings of this article show that failed nation-building is an effective factor in creating disintegrationist tendencies among Baluchis in multi-ethnic Pakistan. Therefore, the main claim of this article is that the weakness and failure of Pakistan in the process of nation-building and its inability to integrate Baluchi ethnic group into a single nation paved the way for strengthening centrifugal forces among this ethnic group which in turn put Pakistan's security under challenge.
    Keywords: Baluchi ethnic movement, nation, building, Pakistan, national identity
  • Bahareh Sazmand, Mohammad Reza Haghshenas, Loghman Ghanbari Page 43
    The aim of this article is studying the balance of power in Asia in the light of competition between India and Pakistan. India and Pakistan since their independence have been in perpetual struggle due to their common background. For example, after the nuclear test by India in 1974, Pakistan tried to maintain its defense balance with this country. During the 1990s, these two countries obtained nuclear deterrence to keep the balance of power between them and their relations became subject to zero sum power equation. Given the vents occurred since the beginning of the 21st century including the killing of Ben Laden, strain in relations between Pakistan and the U.S/ struggling against terrorism, nuclear and security cooperation between India and the U.S. and their impact on relations between the countries situated in South Asia and their relations with the outside world, the question is posed that what is the perspective on the balance of power in relations between India and Pakistan? The hypothesis of this article is that given the crisis situation in relations between India and Pakistan in South Asia, both countries are trying to balance each other, to change the balance in their favor by making alliances and coalitions with the countries outside the region and to enter into strategic relations with extra-regional countries. It is worth mentioning that to test the abovementioned hypothesis; we use the method of future studies and back casting technique.
    Keywords: South Asia, India, Pakistan, China, U.S., Complicated Balance of Power
  • Hossein Daheshyar Page 83
    The U.S. proposal in 2008 for Ukraine's adhesion to NATO in order to integrate it into European military wing and Brussel's attempts for the membership of Ukraine in the EU in order to integrate this country into European economic wing, created much sensitivities among Russia's leaders. Given the ruling of the logic territorial power among Russian decision makers, it was evident that efforts made at integrating Ukraine into European military and economic complexes would fuel the insecurity sentiment of Moscow's ruling elite. The question is that what are the factors shaping Ukraine's crisis? Historical considerations and geopolitical imperatives of Russia regarding Ukraine as well as the Western and especially American inability for convincing Russia that policies pursued in regard to Ukraine would not pose any threat to Russia, has made Ukraine's crisis inevitable.
    Keywords: historical considerations, geopolitical imperatives, expansion, crisis, near abroad, reset policy
  • Amir Niakooee, Sajad Bahrami Page 123
    Iran and India have experienced very complicated relations in the past decade. Despite the fact that during the past decades India's foreign policy inclined towards third world countries, India has advocated the United State's pressures on Iran in several fields, while it has not been a devoted partner for the United States against Iran. Why has not India met Iran’s expectations? Which factors lead to the expansion of relations between the two countries and which factors limit their cooperation? The hypothesis of this article is as follows: Iran and India have had opportunities for cooperation in political and economic dimensions, especially related to energy diplomacy, however this cooperation has negatively affected the interests of the United States, Israel and other Persian Gulf states, so that they have had limiting impact on the relations between Iran and India. This article is an explanatory research aiming to explore the hypothesis from the perspective of balance of interest theory. From this perspective, India is an emerging power with limited revisionist purposes, while Iran is a revolutionary actor with unlimited revisionist aims. Accordingly, these two actors have divergent strategies in dealing with international order, so that they cannot forge strategic partnership.
    Keywords: Strategy, Opportunity, India, Iran, United State, Balance on Interest
  • Khalilollah Sardarnia, Reza Amouei Page 161
    The occurrence of the revolutions and social movements in North Africa and Middle East led to increased attention to these nearly unexpected phenomena. Also, the ensuring challenges caused more attention to be given to the analysis of these events. In this article, the authors try to answer the following questions by using socio-political and historical explanation approach: what are the intrinsic differences between this revolution and its counterparts in Egypt and Tunisia. What are the important agents in this revolution? In response, it must be said that Libyan revolution was different from Egyptian and Tunisian revolutions because of Libya's entrenched clan and ethnic structure and the superiority of these ties over civic ties. In this revolution, ethnic and clan agents played a more important role than civil agents. The most serious challenges of this revolution are: Identity crisis because of serious ethnic struggles, conflicts between Islamist and new government, authority crisis due to violence ethnic actors and radical Islamists and Identity and Authority Crisis.
    Keywords: Libyan Revolution, Challenges, Identity, Authority Crisis, Disorder, Clan, Ethnic Agents
  • Farhad Ghasemi Page 191
    Basically during the history of international relations, deterrence has been one of the most important concepts in order management and protection of security system. But due to the evolution of international system, those strategies and constructions have undergone radical changes. In this respect, complex and chaos system have changed of strategies of deterrence. Therefore, this question will be addressed that what is the effect of developments in the world system, (especially its network property in the framework of complex and chaos systems) on logical principles and physical construction of deterrence systems in defense strategy. By the formation of the asymmetric order, the defense strategy of deterrence system will change. In this respect, this article argues that comprehensive defense strategy will be the dominant pattern of deterrence. Balancing, homeo finality, synchronizing communications, making a multilevel network, synergy and externalization, and bifurcating of order in system have been logical principles of a comprehensive defense and cybernetic network defense (as physical form of such defense). For studying the principal question and analyzing our hypothesis, by using deductive modeling, first the theoretical and conceptual framework of comprehensive defenses strategy will be depicted and then analytic variables of asymmetric order in complex and chaos system will be examined and in the third part, the model of deterrence in asymmetric order will be depicted.
    Keywords: Complex System, Chaos System, Asymmetric Order, Comprehensive Defense, Cybernetic Systems
  • Roxana Niknami Page 221
    Community security has been one of the latest approaches in security studies, especially among Europeans. It helps some neo-realists such as Barry Buzan and the thinkers of Copenhagen school in explaining security dilemmas at the state and interstate levels. Threats to community security may include prohibiting a particular language, name or clothing or the deportation and killing of an identity group making impossible the expression of their identity. Given above, this article tries to represent the distinct identities of self and other by operationalizing the concept of security dilemma at the state level. The official stance of the EU towards the concept of community security is very trivial and far from these issues. But the needs of today's society make necessary a deeper view on the social aspects of security. The main question of this article is that what is the status of community security in the framework of the EU policies? To answer correctly to this question, the hypothesis of this article states that deliberation on community security approach aiming at explaining theoretical relationship between security and identity is very important because the survival of every society depends on its identity. Therefore, the issue of community security in Europe contains an identity dimension which is far from the official view in this respect. This article aims at studying the current and desirable situation of community security in Europe, especially after September 11 events.
    Keywords: Community Security, Social Charter, Immigration, Gap, September 11, Social Security, Identity