فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم متقی صفحه 7
    اگرچه سیاست خارجی امریکا در دوران اوباما با تغییرات مشهودی در مقایسه با گذشته روبه رو شده، اما زیرساخت های بنیادین در رفتار سیاسی و سیاست خارجی امریکا وجود دارد که به عنوان عناصر نسبتا پایدار و تغییرناپذیر در حوزه سیاست خارجی محسوب می شوند. رویکرد سیاست خارجی باراک اوباما را می توان گذار مجدد به واقع گرایی امنیتی دانست. زیرساخت نظریات واقع گرایی امنیتی بر موازنه گرایی و تعادل قرار داد. وی توانست الگوی جدیدی را در رفتار سیاست خارجی مورد پیگیری قرار دهد که مبتنی بر موازنه گرایی، تعادل، همکاری، مشارکت و چندجانبه گرایی می باشد. در این مقاله تلاش خواهد شد تا سیاست خارجی اوباما در ارتباط با ایران از منظر رئالیسم و در چهارچوب الگوهایی از موازنه گرایی و تعادل مورد بررسی قرار گیرد. می توان ویژگی اصلی رئالیسم مورد نظر اوباما را عبور از «ویلسونیسم مداخله گرا» و توجه به نشانه هایی از پراگماتیسم در سیاست خارجی و به کارگیری الگوهای نتیجه محور دانست.
    کلیدواژگان: موازنه گرایی، عدالت گرایی، امنیت، تعادل منطقه ای، همکاری و چندجانبه گرایی
  • الهه کولایی، محمد مودب صفحه 33

    منطقه اکو یکی از غنی ترین مناطق دنیا است که ظرفیت ها، فرصت ها و بسترهای همکاری مناسبی در حوزه های مختلف به ویژه در بخش انرژی دارد. کشورهای این منطقه در چهارچوب سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در زمینه های تجارت، حمل ونقل و انرژی با یکدیگر همکاری دارند. ایران که از بنیان گذاران این سازمان است، به یکی از محور های اصلی و تعیین کننده در منطقه تبدیل شده است که یکی از عوامل آن جایگاه ایران در بازار انرژی جهان است. منابع چشمگیر انرژی و امکان انتقال آن به بازارهای جهانی، اهمیت و اعتبار ایران را در منطقه بسیار افزایش داده است. ایران موافقت نامه های همکاری چندجانبه متعددی را با کشور های این منطقه امضا کرده است. همه کارشناسان اذعان دارند ایران، یکی از بهترین مسیرهای انتقال انرژی از این منطقه به جهان است. در این نوشتار معادلات انرژی در منطقه اکو با در نظر گرفتن نقش و جایگاه ایران بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ایران، انرژی، منطقه اکو، خطوط لوله، آسیای مرکزی، قفقاز
  • فرهاد قاسمی صفحه 55
    بازدارندگی منطقه ای یکی از مهم ترین تئوری های روابط بین الملل و مطالعات استراتژیک به ویژه پس از جنگ سرد و سقوط اتحاد جماهیر شوروی است. در این دوره دولت ها با تهدیدات نوین روبه رو می باشند. بنابراین آنها نیازمند طراحی سیستم هایی هستند که مدیریت و کنترل این تهدیدات را برعهده داشته باشند. سیستم بازدارندگی منطقه ای یکی از این سیستم هاست که خرده سیستم های منطقی و فیزیکی خاص خود را دارا می باشد همچنین مجموعه ای از فاکتور های پیچیده و پویا به خصوص موانع جغرافیایی، محدودیت های ساختاری، فناوری نظامی، ساخت بندی نیرو های نظامی و... وجود دارد که نوع سیستم بازدارندگی را شکل می دهد. در این راستا مقاله حاضر ضمن طرح سیستم بازدارندگی منطقه ای به تجزیه و تحلیل بازدارندگی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران اقدام می نماید.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، بازدارندگی منطقه ای، بازدارندگی شبکه ای، بازدارندگی غیرمستقیم، نظم منطقه ای
  • ناصر هادیان، افسانه احدی صفحه 85
    تغییرات نظام بین الملل و پررنگ شدن نقش بازیگران غیردولتی و افکار عمومی سبب شده تا اشکال جدیدی از دیپلماسی در کنار دیپلماسی سنتی مورد استفاده قرار گیرد. در این رابطه یکی از دیپلماسی های معمول که توسط برخی کشورها به خوبی به کار می رود، دیپلماسی عمومی است. اهمیت دیپلماسی عمومی به ویژه به لحاظ ارتقای وجهه یک کشور مد نظر است و در واقع سازوکاری برای افزایش قدرت نرم به شمار می رود. با این حال به نظر می رسد دیپلماسی عمومی از جمله مفاهیمی است که در کشور به روشنی تعریف نشده و ابهامات مفهومی زیادی در ارتباط با آن وجود دارد. این مفهوم معمولا به جای مفاهیمی همچون قدرت نرم، تبلیغات، روابط فرهنگی و جنگ نرم به کار می رود. درحالی که این مفاهیم دارای معانی متفاوتی هستند که به پدیده های متفاوتی اشاره دارند. در این مقاله، اهمیت، ابزار، اهداف، مخاطبان، بازیگران، الگوهای ارتباطی، معیار ارزیابی و شرایط و پیش نیازهای موفقیت دیپلماسی عمومی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، تهدید نرم، تبلیغات، روابط فرهنگی
  • سید محمد علی موسوی صفحه 119
    جهانی شدن تاثیر عمیقی در اقتصاد سیاسی کشورها و افزایش تجارت بین الملل داشته است. از سوی دیگر منطقه گرایی نوین در طی دو دهه گذشته در نقاط مختلف جهان به روندی رو به رشد تبدیل شده که منجر به فزونی تجارت بین کشورهای عضو و روان سازی جریانات مالی انسانی در درون منطقه شده است. این امر به عنوان گامی در مسیر تقویت جهانی شدن تلقی می گردد. اما برای عده ای، این رویکرد از یک سو موجب کاهش تجارت بین منطقه ای و کاهش فرایندهای اقتصادی جهانی و از سوی دیگر باعث تشدید زیان برای دیگر مناطق و کشورها شده است. بر این اساس منطقه گرایی مانعی در مقابل جهانی شدن تلقی می شود. این مقاله بر آن است تا نشان دهد منطقه گرایی نوین به رغم افت و خیزهای آن نه تنها مانعی در مسیر جهانی شدن نیست بلکه از یک سو نقشه راه جهت ورود به فرایندهای جهانی شدن می باشد و از سوی دیگر سازوکاری اساسی جهت هدایت و تسریع روند جهانی شدن است. هنگامی که نظام جهانی با بحران های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی روبه رو می شود اتحادیه های منطقه ای برای حمایت از اعضای خود تا حدودی درون گرا و حمایت گرا می شوند اما در مسیر خروج نظام بین المللی از بحران، آنها نیز هم گرایی جهانی خود را تشدید می کنند.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، جهانی شدن، تجارت، حمایت گرایی، اتحادیه اوپایی، امریکا، آ، سه، آن
  • سید مهدی حسینی متین صفحه 139
    دوره پس از جنگ سرد همواره شاهد مباحث زیادی در مورد ساختار نظام بین الملل از سوی نویسندگان و پژوهشگران روابط بین الملل بوده است؛ اما این پرسش همچنان مطرح است که ساختار نظام بین الملل پس از جنگ سرد چه مدلی است و تاثیر این مدل بر سیاست خارجی کشورها به ویژه قدرت برتر چگونه است؟ به عبارت دیگر، اگر ساختار دوقطبی فروپاشیده است به جای آن چه مدل و ساختاری شکل گرفته است و این ساختار چگونه بر رفتار واحد های سیاسی تاثیرگذار واقع شده است. به نظر می رسد با استفاده از نظریه های سیاست بین الملل به ویژه نظریه نوواقع گرایی «کنت والتز» بتوان ساختار پس از جنگ سرد را تک قطبی تعریف نمود تا در مرحله بعد با استفاده از آن، رفتار واحدهای اصلی نظام به ویژه قطب برتر را تبیین کرد. در پایان نیز نگاهی به نقش ایالات متحده امریکا در دوره پس از جنگ سرد خواهیم افکند تا تفاوت های رفتار این کشور با دوره جنگ سرد مشخص شود
    کلیدواژگان: نظام بین الملل، سیاست خارجی، جنگ سرد، تک قطبی، نوواقع گرایی، دوقطبی
  • ناصر اسدی صفحه 169
    راهبرد غیرنظامی دیپلماسی اجبار به جای توسل جستن به جنگ، تلاش می کند تا با اقناع سازی، کشور هدف را از انجام اقدامات خود باز دارد. در این راهبرد توسل جستن به اقدام نظامی همه جانبه به منزله شکست دیپلماسی اجبار است. تحقیق حاضر نتایج حاصل از اعمال دیپلماسی اجبار را از سوی امریکا بر کشور عراق در خلال سال های 2003-1990 نشان می دهد. استراتژی امریکا در اعمال دیپلماسی اجبار در قبال عراق در این بازه زمانی فاقد توازن لازم برای کسب موفقیت بوده است، این عدم توازن در استراتژی امریکا، به طور مشخص به عدم تناسب میان اهداف و ابزار در استراتژی دولت مجبورکننده از یک سو و همچنین فقدان تاثیرگذاری متقابل میان رفتارهای طرفین بازمی گردد. حمله نظامی امریکا در مارس 2003، آشکارا از شکست دیپلماسی اجبار در قبال عراق حکایت می کند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اجبار، امریکا، عراق، اقناع، استراتژی اجبارکننده
|
  • Ebrahim Mottaghi Page 7
    The U.S. foreign policy under Obama has undergone drastic changes. It should be borne in mind, however, that there are some rather constant and unchangeable elements in the U.S. political behavior and foreign policy. Obama's approach to foreign policy could therefore be regarded as a return once again to the paradigm of security realism. The theories of security realism are based on the concepts of balancing and equilibrium. Within this overall framework, it could argue that Obama can develop a new model for foreign policy based on balancing, equilibrium, cooperation, participation and multilateralism. This article tries to study Obama's foreign policy towards Iran during his first year in office from a realist point of view and within the framework of a model based on balancing and equilibrium. It paper argues that the main characteristics of his realistic approach will go beyond “Wilsonian interventionism” and include consideration of some aspects of pragmatism in foreign policy by using result-based models.
  • Elaheh Koolaee, Mohammad Moaddab Page 33

    The region encompassing Economic Cooperation Organization (ECO) represents one of the richest parts of the world; it enjoys great potentials and opportunities for trade and economic cooperation, especially with respect to oil and natural gas resources. The region’s massive energy resources can be utilized by the ECO, both within the region - including to meet the growing energy needs of its landlocked members - as well as with other partners outside of the region. Utilization of the region’s energy resources constitutes an important part of the Organization’s strategy, particularly by its founding members – Iran, Pakistan and Turkey. Iran, lying between two energy-rich areas - Persian Gulf in the south and the Caspian Sea in the north – and major oil and gas producing and exporting country, is one of the most important members of the ECO and its entire region. In this article, the authors discuss the role and importance of Iran plays in the energy market of this region.

  • Farhad Ghassemi Page 55
    Regional deterrence is one of the most important theories of international relations and strategic studies in the Post-Cold War period. In this period, states encounter new regional threats. Therefore, they need to design systems in order to manage and to control these threats. Regional deterrence system is one of these management systems with its logical and physical subsystems and a variety of complex and dynamic factors such as geographical barriers, structural constrains, military technology, structure of military forces, and so on. This article explains the different models of deterrence systems at the regional level and intends to have a critical look the regional deterrence system of the Islamic Republic of Iran.
  • Nasser Hadian, Afsaneh Ahadi Page 85
    Changes in the international arena and the increasing role of non-state actors and public opinion have led to the emergence of the new forms of diplomacy distinguished from but related to the traditional diplomacy. Conceptualization of Public Diplomacy has been associated with many ambiguities and confusion both in academia and policy circles in Iran. Concept of Public Diplomacy has been used interchangeably with concepts like soft power, public relations, propaganda, cultural relations and psychological warfare. Though related, these are different concepts that refer to different phenomena. Public Diplomacy, its significance, instruments, goals, audiences, players, communication patterns, evaluation criterions, as well as conditions and prerequisites of its success will be addressed in this paper. Misperceptions and the accompanied conceptual confusion have been instrumental in generating an unnecessary fear among decision makers about anything “soft” or “public” in diplomacy. Clarification of these concepts may facilitate a better understanding and it is hoped, would remove significant impediments for a more objective evaluation of them.
  • Seyyed Mohammad Ali Mousavi Page 119
    Globalization in recent decades has increased international trade and has also deeply influenced the political economy of countries. Simultaneously, and as a counter-trend, new regionalism has experienced a rising trend over the last two decades in different parts of the world, leading to increase in trade among the member countries of a regional organization and to the smoother flow of financial and human resources within the region. Some consider this to further expand and entrench globalization. For others, however, the new trend has resulted in overall global economic decline, lower volumes of trade between the regions, and further loss for other regions and countries. From this vantage point, regionalism is considered a major obstacle standing in the way of globalization. This article argues that new regionalism, despite its fluctuations, not only does not constitute an obstacle to globalization, but also creates a road map for engaging in global processes. It also attempts to suggest a basic mechanism for guiding and accelerating the process of globalization, especially in times of crisis in global systems, when, more often than not, regional unions tend to become more protectionists.
  • Seyyed Mehdi Hosseini Matin Page 139
    The shape, structure and features of the new international system and its structure in the Post-Cold War era have been the subject of intense debates among the scholars and students of international relations discipline. Notwithstanding, questions still beg to be answered on the structure of the new international system and how it impacts the foreign policy behavior of state entities, and in particular, that of a superpower such as the United States. The present article intends to look at the emergence of the new international system and its characteristics through the prism of relevant theories of international politics, with special emphasis on Kenneth Waltz’s neo-liberalism. It will also try to explain the pattern of behavior of major actors and great powers in the new system. Finally, the paper will analyze the role of the U.S. in the new system, and compare its pattern of behavior during and after the Cold War.
  • Nasser Asadi Page 169
    Coercive diplomacy, as a non-military strategy, tries to deter the target country through persuasion. In this strategy, any attempt to use force in the framework of an all-out war means the failure of coercive diplomacy. This article tries to look at and analyze the results of the U.S. resort to coercive diplomacy to exert pressure on Iraq between 1990 and 2003. It will be argued that the U.S. strategy during the period under review lacked the necessary balance for success. This imbalance in the U.S. strategy, as argued in the paper, specifically refers to the inconsistency between goals and means in the coercer's strategy on the one hand, and, on the other, lack of mutuality of influence between the two sides. The U.S. military attack in March 2003 made the failure of coercive diplomacy towards Iraq abundantly clear.