فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 4 (زمستان 1388)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین مهرپور صفحه 8
    یکی از موضوعات مهم دنیای امروز که مایه نگرانی جامعه بشری در دهه اول قرن بیست ویکم است، نقض فراگیر حقوق بشر در سراسر جهان، توسط دولت های مختلف، نسبت به اتباع خود و یا دیگر ملیت ها و اقوام است. تمهیدات مختلف بین المللی مشخصا پس از جنگ جهانی دوم و تاسیس سازمان ملل، برای جلوگیری از نقض حقوق بشر یا کم کردن دامنه آن، اتخاذ شده است. این تمهیدات و سازوکارها به اختصار عبارت است از: تدوین و تصویب اسناد متعدد بین المللی، تبیین موازین و مفاهیم حقوق بشر، سوق دادن دولت ها به سمت تصویب آن اسناد، ایجاد التزام و تعهد قراردادی برای اجرای آنها و نیز تاسیس نهادهای گوناگون نظارتی و اجرایی که جدیدترین آنها شورای حقوق بشر و دیوان کیفری بین المللی است. جز دیوان کیفری بین المللی که می تواند تصمیمات اجرایی بازدارنده بگیرد، سایر سازوکارهای نظارتی، از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نیستند. دیوان کیفری بین المللی هم با وجود پذیرش اهمیت و مثبت بودن آن، عملا بازدارندگی لازم را در مقابل نقض بی شمار حقوق انسان ها از سوی انواع دولت ها در گوشه وکنار دنیا ندارد. در این فضای تیره وتار و نومیدکننده باز هم باید دل سوزان، انسان دوستان و طرف داران واقعی حقوق بشر از تلاش بازنایستند و به منظور عرفی کردن و آمره کردن قواعد اساسی حقوق بشر مجاهدت بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، بازدارندگی، معاهدات بین المللی حقوق بشر، شورای حقوق بشر، دیوان کیفری بین المللی
  • رضا سیمبر، ارسلان قربانی صفحه 44

    نوشتار حاضر کنکاشی درباره تحولات دپیلماسی نوین است. هرگاه که ساختارهای جهانی دستخوش تغییروتحول شوند، دیپلماسی نیز متحول می شود. کم رنگ شدن حاکمیت دولت ها، فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد بازیگران غیردولتی و آگاهی فزاینده مردم در سطح جهانی از اصلی ترین عواملی هستند که در تحول دیپلماسی نقش آفرینی می کند. در اینجا تاکید می شود که دیپلماسی نوین، پدیده ای در بستر جامعه مدنی جهانی است که در آن فناوری نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی، سازمان های جدید دولتی و غیردولتی، مردم، گرو های فشار، انجمن های تخصصی و نظایر آن، خواستار نقش آفرینی بیشتر در مسایل جهانی هستند. به نظر اینان مسایل زیست محیطی، بحران دیون نابرابری های اقتصادی بین الملل، جلوگیری از تنازعات، موضوعات مربوط به حقوق بشر و کمک های بشردوستانه، ایدز، فشار جمعیت، جلوگیری از تنازعات بومی و قومی، پدیده مهاجرت، پارادوکس های جهانی شدن و سایر بحران ها و چالش های فراسوی جامعه بین المللی آن قدر پیچیده اند که ملت کشورها و دیپلماسی سنتی به تنهایی نمی توانند با آنها مقابله کنند. در دیپلماسی نوین حرکت جدیدی درحال شکل گیری است که در آن سعی می شود با حرکت جدیدی برای حل مسایل و بحرانهای جهانی حرکت کرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی نوین، فناوری اطلاعاتی و رسانه ای، دیپلماسی کلاسیک وزارت خارجه، دیپلماسی عمومی، سازمان های غیردولتی
  • محمدحسین حافظیان حسن احمدیان صفحه 64
    از جمله مهم ترین مؤلفه های تحول در هر کشور، تغییر صف بندی نیروهای اپوزیسیون داخلی و امکانات آنها برای تحرک و بازتعریف جایگاه خود در ساختار سیاسی و هرم قدرت موجود است. بنابراین بررسی هرگونه تغییر در جایگاه و عملکرد نیروهای اپوزیسیون، کمک فراوانی به درک تحولات احتمالی جهت گیری سیاسی هر کشور در دو عرصه داخلی و خارجی و نیز بررسی تغییرات آتی در آن کشور می کند براین اساس در کشورهای خاورمیانه عربی نیز بررسی جهت گیری نیروهای اپوزیسیون، درک تحولات احتمالی در ساختارهای سیاسی موجود را آسان تر می کند. لذا در این پژوهش به بررسی دو نیروی عمده اپوزیسیون خاورمیانه عربی یعنی اسلام گرایان و لیبرال دموکرات ها و ایستار هر یک از آنها و چگونگی رابطه متقابل آنها می پردازیم. به علاوه رابطه و نحوه تعامل دولت با این نیروها تا آنجا مورد بررسی قرار خواهد گرفت که به فهم جامع تری از جایگاه هر یک از این نیروها در ساختار سیاسی و تاثیر آن بر رابطه متقابل آنها کمک کند. پس از بررسی جداگانه سابقه و وضعیت هر یک از این دو نیرو، رابطه متقابل آنها مورد بررسی قرار می گیرد و پیش بینی هایی درباره آینده مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه عربی، اسلام گرایی، اپوزیسیون، اپوزیسیون اسلام گرا، اپوزیسیون لیبرال، دموکرات
  • رسول موسوی صفحه 94
    اوضاع امنیتی و سیاسی کنونی افغانستان بسیار پیچیده و بغرنج و چشم انداز برون رفت از شرایط پیچیده کنونی بسیار مبهم است. درحال حاضر تنها امیدواری، حفظ وضع موجود است تا از این طریق در یک دوره زمانی بتوان طرحی برای مدیریت بحران و صلح و ثبات افغانستان پیدا کرد. در این مقاله، از زاویه ای تاریخی، به مسئله مرزهای جنوبی به مثابه یکی از ریشه های عمده بحران در افغانستان پرداخته می شود. بحث اصلی نویسنده، تشریح تحولات افغانستان و پاکستان پس از 11 سپتامبر 2001 نیست، بلکه در تلاش است تحولات منطقه مرزی بین پاکستان و افغانستان را پس از سقوط طالبان و اشغال افغانستان با توجه به سابقه تاریخی آن مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: افغانستان، مرز، خط دیوراند، طالبان، تروریسم
  • شهروز ابراهیمی صفحه 116
    بررسی حاضر به نقش «ایدئولوژی» در سیاست خارجی ایران به طور واسازانه و پیوند آن با دو رویکرد کلان روابط بین الملل یعنی «آرمان گرایی» و «واقع گرایی» می پردازد. ادعا می شود سیاست خارجی ایران به جهت ایدئولوژیک و دینی (قرائت دینی) بودن نظام سیاسی ایدئولوژیک محور بوده ولی آن نه به خودی خود مغایر و نه منطبق با دو رویکرد کلان فوق نمی باشد. واسازی مفهوم ایدئولوژی، سیاست خارجی و مفهوم منافع ملی در دو نظریه کلان روابط بین الملل نشان می دهد ایدئولوژی در سیاست خارجی بسیاری از کشورها در طیفی از ضعیف تا زیاد نقش دارد اما در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نقش گسترده ای ایفا می کند. بررسی واسازانه نقش ایدئولوژی در سیاست خارجی و مطالعه موردی آن در برخی از حوزه های سیاست خارجی ایران دلایل استمرار و تغییر سیاست خارجی و یا انطباق و عدم انطباق آن با «منفعت ملی» را نشان می دهد. این مطالعه در نوع خود بدیع بوده و چالشی در برابر دو طیف از رهیافت هایی است که سیاست خارجی ایران را با رویکردهای مختلف از جمله ایدئولوژیک، سازنده گرا، واقع گرا و آرمان گرا و یا حتی ترکیبی از آنها مانند آرمان گرای واقع گرا یا واقع گرای آرمان گرا مورد مطالعه قرار می دهند. این نوشتار را صرفا می توان چهارچوبی مطالعاتی نظری در نظر گرفت که می تواند راه گشای مطالعات بعدی در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: آرمان گرایی، واقع گرایی، منافع ملی، سیاست خارجی، ایدئولوژی
  • جواد کی پور جهانبخش ایزدی صفحه 140
    دیپلماسی انرژی به عنوان یک برنامه متقن، منسجم و کارآمد می تواند بازارهای هدف انرژی جهانی را تشخیص داده و با تحلیل آنها، برنامه هایی برای حضور مؤثر در این بازارها ارائه کند و در مقابل تحولات جهانی عرصه انرژی (نظیر معاهدات و توافق های بین المللی چون نوباکو و یا تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز)، رویکردهای مناسب را به سیاست گذاران کشور دیکته کرده و در نهایت سبد صادرات انرژی آنان را تعیین کند. در مقاله پیش رو، ابتدا به بررسی و تبیین دیپلماسی انرژی و سرفصل های آن پرداخته شده و پس از بررسی وضعیت آینده انرژی جهان و بازارهای آتی انرژی برای ایران، وضعیت دیپلماسی انرژی ایران مورد توجه قرار خواهد گرفت؛ آن گاه به ارائه برخی راهکارها برای دست یابی به یک حضور مؤثر در بازارهای جهانی انرژی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، آینده انرژی جهان، بازارهای انرژی ایران
  • محمودرضا گلشن پژوه صفحه 164
    سازمان های غیردولتی عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر از جمله مطرح ترین و تاثیرگذارترین سازمان ها در حوزه نظارت بر حقوق بشر در سطح بین المللی هستند که در مواردی می توانند با گزارش ها و بیانیه های خود، توجه جهانی را به وضعیت حقوق بشر در یک کشور جلب نموده، حتی منجر به تغییر سیاست های حقوق بشری در یک کشور شوند. این مقاله تلاش دارد با بررسی تاریخچه و نوع تعامل این سازمان ها با نظام جمهوری اسلامی، ضمن ارائه تصویری روشن از جنس تعامل دوجانبه، به ارائه راهکارهایی برای کاهش آسیب پذیری و افزایش امکان بهره برداری از این تعامل از سوی جمهوری اسلامی ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، عفو بین الملل، دیده بان حقوق بشر، نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران
|
  • Hossein Mehrpour Page 8
    Widespread violation of human rights under various governments across the world is generally considered one of the most important issues and major concerns of the international community in the first t decade of the 21st century. Following the end of the Second World War and the establishment of the United Nations various international measures and mechanisms have been adopted to prevent the violation of human rights or reducing its scope. These measures and mechanisms consist of articulation of international instruments; public promotion of human rights principles and concepts; encouraging states to ratify the adopted instruments;, promotion of commitment through the adoption of enforcement instruments; and finally, the establishment of monitoring bodies such as the UN Human Rights Council and the International Criminal Court. Except for the International Criminal Court which can make enforceable decisions with actual deterrent force, the decisions made by other monitoring bodies and mechanisms are not obligatory. Even the International Criminal Court, despite its important status and duties,, has not in actuality played the needed deterrent function against the violations of human rights by states on a global scale. Notwithstanding, this generally gloomy atmosphere, the author believes that genuine defenders and proponents of human rights should continue their efforts for promoting human rights, and its principles and norms.
  • Reza Simbor, Arsalan Ghorbani Page 44

    This article is a study about the developments leading to the emergence of modern diplomacy. As borne out by history in modern times, change in global structures leads to changes in diplomacy. Erosion in state sovereignty, spread of information and communications technology, growth of non– state actors, and increase in public awareness at the global level can be considered as some of the major factors contributing to changes in diplomacy. This article argues that the development of modern diplomacy is closely related to the concomitant development in civil society on a global scale where new non–governmental organizations, lobbying groups, professional associations, and also new governmental organizations, expect to play an ever- greater role in global issues. In the authors’ view, globalization, international economic inequalities, debt crisis, environmental problems, conflict prevention, human rights issues, humanitarian aid, HIV/AIDS pandemic, population pressures, prevention of local and ethnic conflicts, migration, etc. are so complex in nature that individual nation–states - and traditional diplomacy - cannot deal with and resolve them. Modern diplomacy instead presents the necessary framework and mechanisms for resolving global crises.

  • Mahammad Hossein Hafezian, Hassan Ahmadian Page 64
    Realignment of domestic opposition forces, and their capacity for maneuvering and redefining their status in the existing political and power structure, is considered one of the most important factors in political change in every society. Therefore, analysis of change in the status and performance of opposition forces can contribute to a better understanding of the possible changes in the political orientation of countries in both domestic and foreign domains. With this overall notion in mind, the present article intends to look into the situation in the Arab countries of the Middle East. In more specific terms, the article undertakes to study two major opposition forces in this area; namely Islamists and liberal democrats, and examines their attitudes and mutual relationships. Furthermore, the relationships between Arab governments and these opposition forces are studied. Based on the analysis of the history and current situation of each of these two forces, the authors proceed to examine their mutual relationships and also explore the future political outlook in these countries.
  • Rasoul Mousavi Page 94
    The current political and security situation in Afghanistan seems quite complex, with little promising outlook for an end to the crisis. Given the current gloomy outlook, the present article tries to analyze the situation and look for possible ways out of the crisis. It addresses the question of southern borders - from a historical viewpoint - as one of the main causes of enduring crisis in Afghanistan. In light of the historical background of the border region between Afghanistan and Pakistan, and the tense, difficult relations between the two countries in this regard, the focus in the article will be on the developments in the border region after the fall of the Taliban regime and the occupation of the country, and not the post-9/11 developments in Afghanistan per se. In the author’s view, preservation of the status quo in Afghanistan might help provide the necessary milieu over time for finding a comprehensive solution towards resolving the crisis and establishment of peace and stability in the country.
  • Shahrouz Ebrahimi Page 116
    This article studies the role of "ideology" in Iran's foreign policy with from the vantage point of the two major outlooks in international relations; namely, realism and idealism. Based on the ideological – religious – nature of the governing political system in Iran in the post-1979 period, the country’s foreign policy has been generally considered ideological, even though it cannot be asserted that it has automatically been either compatible or in conflict with either of the above outlooks. Deconstruction of the concepts of ideology, foreign policy, and national interest in these two major outlooks shows that ideology – defined in broad sense - plays a more or less important role in the foreign policy of all countries. But, it plays a much more prominent role in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran as an ideological state. Application of a deconstructive study of the role ideology in foreign policy to the particular case of Iran shows the reasons for continuity or change in the country’s foreign policy, and also its compatibility or non–compatibility with "national interest.” The present study might pose a challenge to those who study Iran's foreign policy in terms of the sole requirements of one of the major outlooks, be it ideological, constructivist, realist, idealist or a combination thereof (such as realist idealist or idealist realist). The theoretical framework presented in this article needs to be complemented with further practical studies in this field.
  • Javad Keipour, Jahanbakhsh Izadi Page 140
    Iran is an energy-producing-exporting country and energy plays a very important role in its national economy. Given this, the present article will address the question of energy diplomacy and its role in serving and promoting the national interest of Iran in the future. It is argued in the essay that energy diplomacy as a well–defined, coherent set of policies and measures based on comprehensive analysis of existing realities and possible future options, and if executed efficiently, can help safeguard and promote the country’s national interest in the energy field. It can also help in devising proper national approach and policy in response to international developments in the field of energy, such as the conclusion of international agreements like the Nobocco Pipeline or the establishment of the gas exporting countries forum. The article will first discuss energy diplomacy and its main components, and then proceeds to review the future world energy outlook, and Iran's future energy markets. And finally, the author will endeavor to present some recommendations with regard to Iran’s energy diplomacy in the future.
  • Mahmoud Reza Golshanpajouh Page 164
    Amnesty International and Human Rights Watch are generally considered as the most influential non-governmental organizations in the field of human rights at the international level. Their extensive activities in defense of human rights, including their annual and periodic reports on the violation of human rights in various countries and declarations on specific cases and situations, have served a number of functions. They are credited with, among others, bringing the situation of human rights violations to world attention, promoting human rights norms at the international level, including at the United Nations, and even effecting change in human rights policies of countries. The present article undertakes to briefly review the history of the activities of two organizations as well as their interaction with the Islamic Republic of Iran. It tries to explore and present some recommendations for expanding the possibilities for interaction and cooperation between Iran and these well-known international NGOs.