فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 7 (پاییز 1389)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 7 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن روحانی صفحه 7
    تحولات عرصه بین الملل، امروزه پیوند میان سیاست خارجی و اقتصاد را امری اجتناب ناپذیر ساخته است؛ به طوری که داشتن اقتصادی پویا و جهانی بدون اعمال سیاست خارجی فعال، تعاملی و اثرگذار، امری محال است. در این میان، بحث انرژی به عنوان یکی از مهم ترین مؤلفه های اقتصاد جهانی، دارای جایگاه خاصی است، به ویژه برای ایران که ضمن داشتن سابقه پر فراز و نشیب در رابطه نفت و سیاست، یکی از تولیدکنندگان اصلی نفت و گاز جهان نیز به شمار می رود. ازاین رو، این نوشتار ضمن بررسی رویکردهای مختلف در عرصه انرژی (شامل دیدگاه های ابزاری، مصرفی، امنیتی و توسعه ای) و مطالعه جایگاه نفت در حوزه سیاست خارجی، به برخی نکات کلیدی در پیوند نفت و سیاست خارجی می پردازد و بر نقش تعیین کننده دستگاه سیاست خارجی کشور در حفظ ظرفیت های انرژی برای بهبود شرایط اقتصادی ایران از طریق تقویت تعاملات بین المللی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: انرژی، سیاست خارجی، نفت، گاز، تعامل
  • یونس نوربخش، صدیقه سلطانیان صفحه 39
    بدون تردید واژه جهانی شدن از رایج ترین اصطلاحات قرن ما است. جهانی شدن به عنوان یک فرامفهوم، بسیاری از مفاهیم دیگر را به بازخوانی فراخوانده و در راستای بازساری آنها برآمده است. در عرصه دین نیز جهانی شدن سؤالات متعدد جدیدی را ایجاد کرده ورویکردهای متفاوتی را برانگیخته است. هم زمان با جهانی شدن و توسعه ارتباطات بین فرهنگی و میان دینی، ما شاهد رشد حرکت های ناسیونالیستی قومی و مذهبی همگام با افزایش نزاع های خشونت بار و جنگ های شهری هستیم. این تحولات جدید سیاسی و اجتماعی، تحولات دیگری را در عرصه بین الملل ایجاد کرده است و درنتیجه سؤال اساسی این است که آیا جهانی شدن و بازگشت مجدد دین به عرصه های سیاسی و اجتماعی و بین المللی، چالش های جدیدی را ایجاد کرده است؟ این چالش ها کدامند؟ آیا چالش جدیدی بین جهانی شدن و دین همانند چالش دین و مدرنیته در قرن 18 و 19 ایجاد خواهد شد. فرض اساسی ما در این تحقیق این است که جهانی شدن ضمن اینکه موجب توسعه ارتباطات میان فرهنگی و میان دینی خواهد شد چالش های جدیدی را نیز در درون کشورها و بین کشورها ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دین، گروه های مقاومت، مدرنیته، بنیادگرایی
  • شجاع احمدوند، جعفر رجبی قره قشلاقی صفحه 73
    شکاف های اجتماعی برحسب عوامل گوناگون از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت بوده و می توانند تاثیرهای متفاوتی برجای گذارند. شکاف های اجتماعی اسرائیل پدیده ای خاص، متفاوت و قابل توجهند. این خاص و متفاوت بودن که ناشی از شرایط تاریخی این جامعه است اهمیت مضاعفی به این شکاف ها داده است. درواقع جامعه اسرائیل وضعیتی منحصر به فرد دارد و از جمعیتی مهاجر شکل گرفته است به طوری که نمی توان آن را جامعه ای طبیعی محسوب کرد. مهاجران نیز از مناطق و کشورهای مختلف در اسرائیل گرد هم آمده و به هم پیوسته اند. این پدیده نتیجه یک فرایند تدریجی و درازمدت نیست بلکه براساس مهاجرت یهودیان از نواحی مختلف و در طول سال های مختلف است. این مقاله براساس نظریه ریگان کرایس که نگاهی حداکثری به شکاف های اجتماعی دارد بر آن است تا شکاف های موجود در جامعه اسرائیل را به عنوان یکی از عوامل تضعیف انسجام اجتماعی و هویت ملی مطالعه کرده و تاثیر آنها را بر امنیت ملی اسرائیل بسنجد.
    کلیدواژگان: شکاف های اجتماعی، امنیت ملی، شکاف عربی، یهودی، شکاف سفاردی، اشکنازی، شکاف چپ و راست
  • محمدرضا ملکی، فرزاد محمدزاده ابراهیمی صفحه 107
    با وجود فرازونشیب های موجود در روابط اسرائیل و ایالات متحده در شش دهه اخیر، ایالات متحده از زمان شناسایی اسرائیل تا به حال به عنوان مهم ترین متحد و پشتیبان اسرائیل در سطوح مختلف، در کنار این کشور بوده و تا آنجا پیش رفته که منافع متقابل این دو در شکل روابط ویژه نمود یافته است و تمام رؤسای جمهوری امریکا اعم از دموکرات یا جمهوری خواه تعهدات همه جانبه ای را در قبال امنیت اسرائیل پذیرفته اند. شکل گیری چنین رابطه ویژه ای باعث شده تا در پیوند راهبردی دو کشور تغییر آن چنانی حاصل نشود. اسرائیل برای امریکا سرمایه ای استراتژیک محسوب می شود. نقش گروه های متنفذ و قدرتمند یهودی امریکا، منافع متقابل طرفین، وجود ارزش ها و نگرش های مشترک و تاثیر ساختارها، نهادها و سازوکارهای همسان بر رویکردهای سیاست داخلی و خارجی دو کشور و همین طور سیاست ابهام هسته ای اسرائیل ازجمله عواملی هستند که در تقویت این روابط و ایجاد تفاهم بین دو کشور نقشی اساسی ایفا می کنند. باراک اوباما، رئیس جمهور کنونی ایالات متحده نیز ضمن حمایت خود از اسرائیل یادآور شده که در اتحاد دو کشور خللی وارد نخواهد شد. این مقاله روابط ویژه ایالات متحده اسرائیل و سیاست خاورمیانه ای دولت باراک اوباما را مورد بررسی قرار داده و بر تحکیم و تداوم رابطه ویژه دو کشور در آینده نیز تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، اسرائیل، سیاست ابهام هسته ای، گروه های متنفذ، یهودیان امریکا
  • حسین صادقی، حسن احمدیان صفحه 137
    هدف از این پژوهش بررسی جایگاه منطقه ای و بین المللی پادشاهی عربستان سعودی و کاوش اهداف و سمت گیری های نوینی است که این کشور در ورای رسیدن به چنین جایگاهی جویای آنهاست؛ لذا چهارچوب اولویت های سیاست خارجی عربستان و جهت گیری های این پادشاهی در عرصه های خلیج فارس، کشورهای عربی و جهان اسلام مورد بررسی قرار خواهد گرفت و از این منظر به تحول جایگاه پادشاهی در عرصه های مختلف می پردازیم. تحولات داخلی پادشاهی تا آنجا مورد توجه قرار می گیرد که به فهم جامع تری از موضوع پژوهش کمک کند. محدوده زمانی پژوهش عمدتا بر دوره حکومت ملک عبدالله متمرکز می شود اما در بررسی عرصه های مختلف تحول در جایگاه این پادشاهی، دوره های پیشین نیز مورد امعان نظر قرار می گیرند. درنهایت میزان صحت و سقم فرضیه با استفاده از داده های مطرح شده در این پژوهش در قالب نتیجه گیری مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، آل سعود، خلیج فارس، خاورمیانه، جایگاه عربستان
  • جهانگیر کرمی صفحه 171
    بررسی عوامل مؤثر بر تیرگی روابط ایران و روسیه در یک سال اخیر موضوع اصلی این مقاله است. در تحلیل این مسئله، از متغیرهایی چون «یک معامله بزرگ» میان روسیه و امریکا و استفاده از رابطه با ایران به عنوان یک «کارت برای بازی»، «پایان یافتن نقش و کارکرد ایران برای روسیه»، «احساس تهدید از جانب ایران» و سرانجام، «وجود مشکلات اساسی در نوع روابط و انتظارات از یکدیگر» استفاده خواهد شد. نگارنده خواهد کوشید تا با مروری بر روابط ایران و روسیه در بیست سال گذشته و ترسیم وضعیت پیش آمده در یک سال گذشته، به بررسی متغیرهای بالا پرداخته و متغیر آخر را به عنوان یکی از موضوع های مهم در این پژوهش مورد تحلیل و کندوکاو قرار دهد. از این نگاه، روابط ایران و روسیه که در بیست سال گذشته در سایه یک سوء تفاهم متقابل (ادراک ایران از امکان موازنه سازی و پندار روسیه در مورد سیاست خارجی ایران)، اینک با مشکلاتی روبه رو شده است؛ اما نگارنده معتقد است که یک سیاست واقعی و مناسب برای روابط دو کشور، در پرتو درک درست و انتظار واقعی از وضعیت و ظرفیت های دو طرف به عنوان دو همکار مهم در دوره جدید امکان پذیر و سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، سیاست خارجی، آسیای مرکزی، سازمان همکاری شانگهای
  • یحیی فتحی، رضا پاکدامن صفحه 201
    یکی از نیاز های هر کشور به منظور اتخاذ سیاست تجاری مناسب، آگاهی از جایگاه کشور های طرف تجاری و اولویت هر کشور در برقراری روابط تجاری است. اما ازآنجاکه اکثر شیوه های رتبه بندی کشورها از لحاظ سیاسی توسط نهادهای غربی صورت می گیرد، احتمال می رود که گرایش سیاسی کشور های غربی در این محاسبات، چه در تعیین شاخص ها و چه در تعیین امتیاز هریک از عوامل تاثیرگذار، بی تاثیر نباشد. لذا لازم است که هر کشور، در ارزیابی های بین المللی، بااحتیاط از آمار و اطلاعات مراکز علمی و تحقیقی بین المللی استفاده کند و ویژگی ها و منافع مختص خود را درنظر گیرد. بر این اساس، در بررسی عوامل سیاسی مؤثر در تعیین طرف های تجاری برای کشور ما، لازم دیده شد با درنظر گرفتن منافع ملی کشور، شاخص های مستقلی برای جمهوری اسلامی ایران طراحی شود. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که، می توان با بهره گیری از مؤلفه ها و ابزار های دیپلماسی تجاری، روابط خارجی کشور را به نحوی توسعه داده و عمق بخشید که این روابط، با توجه به اصل تعیین کنندگی عوامل اقتصادی در برقراری روابط تجاری در سطح بین المللی و تعاملات موجود کشور های جهان، منافع ملی کشور را در بعد توسعه روابط اقتصادی تجاری تامین کند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی تجاری، شرکای تجاری، رتبه بندی کشورها، طرف های تجاری ایران
|
  • Hassan Rouhani Page 7
    International developments have further complicated the nexus between foreign policy and economy. Nowadays a dynamic, global–oriented economy depends in large measure on a proactive, interactive, and effective foreign policy. Energy has been playing an increasingly important role in the world economy in general, and in the economy of energy-producing-exporting countries in particular. The present article tries to first look into current various approaches to the energy field (such as instrumental, consumption-oriented, security-oriented, and developmental perspectives) as well as into the role of oil in foreign policy. Given Iran’s long and turbulent history regarding oil and politics and also its status as a major oil and gas producer, the article will then discuss the role of energy in the Iranian economy. While emphasizing the significance of foreign policy in assisting the energy sector, the article will conclude that improvement in Iran's economic conditions will depend on strengthening its international interactions.
  • Younes Nourbaksh Page 39
    "Globalization", as a Meta concept, can be considered as one of the most common terms in recent decades, which has also come to affect the understanding of many other concepts. For one, globalization has confronted the realm of religion with many new questions and given rise to the emergence of different outlooks. Concurrent with the process of globalization and the development of intercultural and inter-religious communications, the world has also witnessed the growth of nationalist, ethnic and religious movements coupled with increase in violent conflicts and civil wars. These new political and social developments have led in turn to other developments in the international scene. The present article tries to have an analytical look into the possible relationship between globalization and the re-introduction of religion into political, social, and international realms on the one hand and the emergence of new challenges on the other. The article will raise a major question: will a new challenge between globalization and religion similar to the challenge between religion and modernity in 18th and 19th centuries emerge and develop? The article’s main hypothesis is that while globalization will facilitate the growth and expansion of intercultural and inter-religious communications, it will also foster new challenges within and among societies.
  • Shoja Ahmadvand, Jafar Rajabi Ghara-Gheshlaghi Page 73
    Social cleavages differ from one society to another, due to diverse factors, and can have differing effects. Social cleavages in Israel are unique and peculiar to that society, stemming from its particular historical conditions. The very fact that this society has been formed by an immigrant population sets it quite apart from other societies formed by [mostly] indigenous population – which can be called a “natural society.” Moreover, the society has been formed through the rapid immigration in a relatively short period of a large number of Jewish groups from different societies, and not the result of a gradual and long–term process. The present article, drawing upon the theory developed by Regan Chris which takes a maximalist approach to social cleavages, tries to study existing cleavages in the Israeli society and assess their impact on social cohesion and national identity, and finally on Israel's national security.
  • Mohammad-Reza Maleki, Farzad Mohammad-Zadeh Ebrahimi Page 107
    Despite numerous and frequent ups and downs in the U.S.–Israeli relations during the past six decades, the U.S. has remained as the main ally and supporter of Israel throughout this long period. It can be argued that the relations between the two countries have continued so closely and intimately that their mutual interests have manifested themselves in the form of a “special relationship.” All the U.S. presidents since 1948, both republican and democrat, inclusive of President Barack Obama, have undertaken comprehensive commitments towards Israel's security, turning Israel into a strategic asset for the U.S. and giving their strategic relations almost a permanent character. While it is generally argued that powerful Jewish lobby in the U.S. has played a critical role in this regard, the importance of mutual interests, common values and attitudes, similarity in governance structures, institutions, and mechanisms, similar outlooks to foreign and domestic issues and policies, as well as Israel's peculiar nuclear policy, can hardly be underestimated. This article, while studying the special relationship between the U.S. and Israel in the past, tries to analyze the Middle East policy of the Obama administration in light of this special relationship and assess its impact on the future relations between the two countries.
  • Hossein Sadeghi, Hassan Ahmadian Page 137
    The Kingdom of Saudi Arabia, traditionally looked at as merely a major oil-exporting country in the Persian Gulf, has in more recent years endeavored to change that image and pursue a somewhat different approach and policy. In more concrete terms, Saudi Arabia has tried during the reign of King Abdullah to move away from the previous predominant oil-exporting image and assume a more active role as a major regional player. This article undertakes to study different aspects of the new Saudi approaches, orientations, goals, and policies in recent years geared towards changing the country’s status and role with regard to a wide range of issue sand situations, in its immediate neighborhood as well as in the bigger Middle East region. To this end, it looks at the Saudi foreign policy outlooks and priorities towards the Persian Gulf area, Arab countries, and the Muslim world. Domestic policies and developments in the Saudi Kingdom, including during the period prior to the reign of King Abdullah, are looked at and analyzed to the extent that they contribute to a more comprehensive understanding of the subject at hand.
  • Jahangir Karami Page 171
    Relations between Iran and Russia appear to have soured during the past year. This rather unexpected negative development in the otherwise close and friendly relations between the two countries has attracted a lot of attention, both in Iran and at the international level. The present article looks into this development and uses such variables as the "great bargain" between Russia and the United States where relations with Iran are used as a "playing card"; "threat perception from Iran"; and finally, "the essential problems related to the nature of relations and mutual expectations". The author, however, gives a higher weight to the latter variable. The article first reviews Iran-Russia relations during the past twenty years, emphasizing that these relations had been based on a mutual misunderstanding; both countries’ perception of each other and the consequent expectations had been misplaced, hence the recent and current difficulties. The author believes, however, that a new relationship can be forged between the two countries based on a sound understanding and appreciation of each other’s respective situation and real capabilities as well as through realistic mutual perceptions and expectations.
  • Yahya Fathi, Reza Pakdaman Page 201
    Adoption of proper trade policies by countries depends, among others, on their full awareness of the status of their trading partners. The present article tries to look into the question of how “international rankings” approach and define the status of various countries. More specifically, the article argues that most of the international methods used for ranking of countries have been developed by Western countries, which in the authors’ view, might have been influenced by certain political considerations and tendencies, hence leading to a certain bias in the consideration of relevant factors and indices and their weight in the determination of the status. In the light of this overall outlook, the article suggests that countries should approach such international data and statistics with caution and instead undertake to develop their own methods, taking into consideration an alternative combination of factors in accordance with their own national characteristics, concerns and interests. As for Iran, the authors believe that based on their study, economic factors should be given a higher weight and profile in the country’s international trade and specifically in its trade diplomacy in order to protect and promote national interests.