فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 24 (بهار 1391)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 24 (بهار 1391)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علاء الدین آذری، مهناز بابایی توسکی صفحه 7
    راه های کاروان رویی که در سراسر شاهنشاهی هخامنشی احداث شده بود، از اقدامات برجسته و چشمگیر داریوش یکم بوده است که خود موثرترین وسیله تسهیل رفت و آمد، حمل کالاهای تجاری و نزدیک ساختن اقوام به یکدیگر بود. در قلمرویی به وسعت دولت هخامنشی، که نیاز به جابجایی سریع و کارآمد پیام، سپاهیان و کالاها اهمیت زیادی داشت، راه ها دارای اهمیت فوق العاده ای بوده اند. کوروش بزرگ، داریوش و بعضا خشایارشا مبالغ کلانی را به ایجاد شبکه های مواصلاتی اختصاص داده بودند، که نهرهای بزرگ و جاده های ممتدی را به یکدیگر و گوشه و کنار شاهنشاهی سوق می داد. شاهان، سرداران، بازرگانان، کشاورزان و... برای گذران زندگی و امورات خود به این راه ها وابسته بودند. در واقع اداره ی سرزمین پهناور قلمرو هخامنشی مستلزم سیستم ارتباطی کارآمدی میان دربار سلطنتی مرکزی و مقامات ایالتی بود. این شریان های اداری در عین حال جاده های نظامی هم بودند و حرکت سپاهیان برای حفظ نظم را تسهیل می کردند. رفت و آمد کاروان ها در سراسر شاهنشاهی نیز مستلزم وجود و حرکت نگهبانان و اسکورت نظامی برای تضمین امنیت و سلامت رسیدن به مقصدها بود. بیشتر این جاده ها، صرفا راه های مال روی سنگفرش نشده، ولی همواری بودند که برای اسب، ارابه و یا پای پیاده مناسب بودند.نوشتار موجود در وهله ی اول به سیر خط شریان های مهم نظامی و تا حدودی اقتصادی پرداخته است، در وهله ی دوم به اهمیت و کارکرد آن ها در شاهنشاهی هخامنشی پرداخته ایم و در مرحله ی سوم استنباطی از سیاست های دولت هخامنشی و نقش راه ها را در این برهه ی زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، راه ها، تخت جمشید، شوش، سارد
  • علی بیگدلی، مهدی حاجیوند صفحه 25
    در نگاهی عمیق به فرایند نظری تمدن مدرن غرب بی شک اروپای غربی سهم عظیمی را به خود اختصاص میدهد،این سیر تکامل دارای اساس و پایه های تمدنی عمیقی است،که ریشه ی تاریخی آن را بایددر تمدن کهن یونان و روم باستان جستجوکرد،چراکه با گذارمنطقی وسلسله وار از روزگارکهن یونان و فلسفه ناب آن دوران به رنسانس وعصرروشنگری وانقلاب صنعتی انگلیس وانقلاب سیاسی فرانسه رسید.این سیر تکاملی غرب باعث رشدمبانی سیاسی و در نهایت دمکراسی امروزی منجر شد.بی تردیداین تغییرات فقط مختص تمدن مدرن غربی است.
    کلیدواژگان: تمدن غربی، اروپای غربی، دمکراسی، انقلاب صنعتی
  • عطاء الله حسنی، تورج تیموری صفحه 41
    آنچه از منابع و مآخذ بر می آید چنین تصور شده است که در آستانه ظهور سلجوقیان، خلافت عباسی به شدت تضعیف شده و موقعیت سیاسی خود را در بسیاری از سرزمین های اسلامی از دست داده است. این پژوهش بر آن است که به این پرسش پاسخ دهد که بر خلاف تصور بسیاری از محققان، خلافت عباسی یک نهاد سیاسی کاملا دست و پا بسته ای در برابر امرای بویهی به شمار نمی رفته و در آستانه شروع روابط با سلجوقیان، به دلایل مختلفی توانسته بود که موقعیت سیاسی نهاد خلافت را بهبود ببخشد. روش تحقیق این پژوهش بر اساس جهت گیری و شیوه دادها، تاریخی - تحلیلی بوده و دست آورد آن نشان می دهد که دو خلیفه آخر دوران حکومت آل بویه، یعنی القادر ب الله (422-381 ق) و القائم بامر الله (467-422 ق) از جمله خلفایی بودند که تلاش های بسیاری برای احیای هویت از دست رفته خلافت نموده و ما شاهد تجدید حیات بخشیاز قدرت خلفا، دست کم در منطقه عراق می باشیم.
    کلیدواژگان: خلافت عباسی، سلجوقیان، آل بویه، القادر ب الله، القائم بامرلله
  • جمیل حسن پور صفحه 66
    ویژگی های رفتاری ناشی از فرهنگ ارباب و رعیتی آنچنان در جامعه ایرانی ریشه نموده است که نه تنها کوچکترین نهاد جامعه بشری یعنی خانواده را تحت تاثیر خود قرارداده است بلکه بخش اعظمی از ساختارهای اجتماعی و سیاسی جامعه ایرانی را به میزان قابل توجهی تحت الشعاع خود قرار داده است؛ و بدون شک سیاست خارجی ایران و تصمیم گیری های ناشی از آن در طی دوران معاصر از این تاثیر پذیری مستثنی نبوده است؛ تا جائی که یکی از دلایل غیر عقلائی بودن تصمیم گیری های سیاست خارجی دولت های موجود در دوران معاصر را می توان در این چارچوب دانست.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، فرهنگ و فرهنگ سیاسی، نظام ارباب و رعیتی، منافع ملی، استبداد، شیوه تولید آسیائی
  • محمدکاظم رادمنش، حسین ابراهیمی صفحه 95
    انجمن روابط فرهنگی ایران و آمریکا یکی از مهمترین ابزارهای آمریکا برای گسترش نفوذ در جامعه ی ایران و به تبع آن تسلط بیشتر در عرصه ی سیاسی بود. بررسی تکاپوهای این انجمن و تفکیک عرصه های فعالیت آن، بیانگر اهداف درازمدت آمریکا در ایران است. به ویژه آن که سردمداران امر در انجمن روابط ایران و آمریکا می کوشیدند تا با تاسیس شعباتی در شهرهای بزرگ ایران، دامنه ی فعالیت های خویش را به سراسر ایران زمین توسعه دهند.
    در این جستار تلاش خواهد شد تا با بررسی منابع و اسناد موجود تصویری مختصر از اقدامات و طرح های این انجمن به ویژه در مشهد به دست داده شود.
    کلیدواژگان: انجمن ایران و آمریکا، مشهد، فولبرایت، فعالیت های آموزشی و فرهنگی و اجتماعی
  • محمدنبی سلیم، قاسم چراغچی صفحه 116
    دوران 59 ساله مابین مرگ ابوسعید آخرین ایلخان مغول در سال 736 ه. ق تا استیلای امیر تیمور گورکانی بر ایران در سال 795، دربردارنده تحولات سیاسی چندی است که مهمترین وجه آن تکاپوی حکومت های محلی برای جداسری و کسب خودمختاری بیشتر می باشد. در این دوره، مبارزالدین محمد بن مظفر از بزرگان محلی نواحی جنوبی ایران، موفق شد تا با کسب مجوز از دربار ایلخانی، منصب راهداری عراق عجم و ولایتداری میبد یزد را به دست آورد و سپس با نشان دادن شایستگی خود در حذف رقیبانو تصاحب ولایات بیشتر، قدم در راه تاسیس یک سلسله حکومتی نیرومند بگذارد.
    در این پژوهش، چگونگی اقدامات و کامیابی موسس دودمان مظفری مد نظر می باشد و تلاش شده است تا با استناد به منابع معتبر تاریخی، خط سیر پیشرفت های نظامی و سیاسی امیر مبارزالدین ترسیم و به بحث گذاشته شود. آن چه از ماحصل تحقیق بر می آید، موید آن است که مبارزالدین محمد مردی بی باک و سیاستمدار بود که توانست طی 42 سال حکمرانی، دولتی نیرومند تاسیس نموده و شاید اگر در تثبیت این حکومت نسبتا پهناور و تربیت جانشینان لایق هم موفق می شد، می توانست سدی باشد در برابر یورش تیمور و اتحاد مناطق جنوبی ایران، پیش از تاسیس دولت زندیه.
    کلیدواژگان: آل مظفر، امیر مبارزالدین محمد، جنوب ایران، سده هشتم قمری، حکومتهای محلی
  • عبدالعزیز موحدنساج، فریبا امین زاده زرگر صفحه 133
    زن از بدو خلقت و شروع زندگی اجتماعی، چاره گری بوده که با توجه به ضمیرناخودآگاه قوی خویش دست به دامان طبیعت گردیده و به برقراری ارتباط با ماوراء پرداخته و سپس بواسطه ی این توانمندی ها با استفاده از نیروی مادرانه اش دست به ابداعات زده، که این زایش و ابداعات وی «جادو» نام گرفت. در نمادها هرآنچه نقش آفرینندگی دارد به او همانند خوانده می شود. چراکه زن با واژگان فراوان زبان می آفریند و زبان مادری در تمامی جهان به نام او ثبت می گردد. او در تمامی اولین اختراعات جایگاه ویژه ای دارد و همین جادوی او می شود. اما در عین حال نیز جادو و جادوگری یکی از کارهایش می شود زیرا ضمیرناخودآگاه قوی اش او را به ماوراء پیوندمی دهد که گاه برای جامعه خطرساز و مستوجب مجازات می شود.بر این اساس در پی یافتن رابطه ی زن و جادو می باشیم و سعی شده با استفاده از منابع و مآخذ معتبر و بصورت توصیفی، تحلیلی به بررسی آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: زنان، جادوگری، ضمیرناخودآگاه، زایش، زبان مادری
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی، عبدالله رحیمی صفحه 148
    نخستین و مهم ترین مفهوم کلامی در تاریخ فرهنگ و اندیشه تمام ادیان و به خصوص اسلام، مفهوم ایمان است.از صدر اسلام تا چند قرن اول هجری، این مفهوم نقطه آغازین تمام اندیشه های اسلامی در میان مسلمانان بود. اهمیت این موضوع باعث شد که نظریات متعدد و مختلفی در این باب مطرح شود و فرقه ها و گرایش های متعدد کلامی، با تفکرات ویژه ای حول این موضوع، در فرهنگ اندیشه و تفکر نوپای اسلامی پا به عرصه هستی بگذارند. مرجئه نیز یکی از این طیف گرایش های فکری در باب بیان ایمان و مفهوم آن است که در نیمه دوم قرن اول هجری شکل گرفت،و به تبیین این مفهوم پرداختاین فرقه با رواج نظریات و عقاید خود، پیروان و طرفدارانی را در اقصی نقاط بلاد اسلامی به گرد خود جمع نمود که به طرفداری و حمایت از آرای مرجئی در باب ایمان پرداختند. به اعتقاد مرجئه حوزه عمل از حوزه ماهیت و حقیقت ایمان خارج است و در مرتبه بعد از ایمان قرار دارد این تفکر باطل هیچ گاه از دیدگاه ائمه اطهار (ع) و مخفی نماند و به رد آن پرداختند و پیروان خود را از طرفداری این تفکرات باطل بر حذر داشتند. در این مقاله ضمن بررسی آرای ارجایی، به رد و نقد این نوع تفکر می پردازد.
    کلیدواژگان: ایمان، اسلام، عمل، مرجئه، قرآن، گناه
|
  • Dr. Alaa Addin Azari, Mahnaz Babaie Tousaki Page 7
    CaravanrouteswhichwereestablishedacrossAchaemenid Empire,havebeen Darius the first's outstandingand dramatic action that itself was the most 2 effective means to facilitate transportation, merchandise travelling and also establishing nationsclose to otherones. The territorial extentlike that of the Achaemenid which has been required fast and efficient message, army and commodity handling wereso important, therefore roads were extremely essential. Cyrus the great, Darius and sometimes Xerxes have been allocated large sums in establishing road networks, because of that major streams and roads were joined each other all around the monarchy. Kings, generals, businessmen, farmers for spending their life and affairs were depended on in that way. In fact, governing the vast territory of Achaemenid Empire required efficient communication between the Achaemenid central royal court andalso state authorities. Theseadministrativeroutes were the roads of armyyet and helped to facilitate the movements of troops in order to bringsafety to the states. Caravan's traveling around the Empire also required the existenceand movements of the military escorts and guards to ensure the safety and health to gettothe destinations. Most of theseroads were not paved solely, but they were so smoothingwhich were appropriate for horses, chariots and also to travel on feet.First, this research has beenfocused onimportant army routes and somewhat economical ones; next, it will explainthe importance and applications of roads at the Achaemenid era and finally, the role of roads at that period of timewill beanalyzed.
    Keywords: Achaemenid, Routes, Persepolis, Susa, Sardis andetc
  • Dr. Ali Bigdeli, Mehdi Hajivand Page 25
    At a brief looking the west civilization, we can find at the west eurupe has the main part of this civilization on his shoulder of course its roots and basis are came back to anccient Greek. this civilization iniciated by those morvelas Greek s days and intelegens Greek philasephy, then it continued by inteletualey age and indusfrid revelation of england and the Greek revelation in france. thas long priod of civilization of european cantines will reach to its top level, means democracy. no doubt that this is a unique demacracy belonged to the west.
    Keywords: Western civilization, West uropian, Democracy, industrial Revolution
  • Dr. Ata Allah Hasani, Touraj Teymouri Page 41
    What has been inferred from the references and sources, is that by the advent of Seljuqids, Abbasid Caliphate was severely weakened and lost its political position in many Islamic territories. This study is to answer the issue that unlike many researchers beliefs, Abbasid Caliphate was not considered as a weak,shaky political system versus Buwayhid rulers and at the start of its relations with Seljuqids it could improve the political position of caliphate for various reasons. This study has been directed based on the historical and analytical data and its results show that the two last caliphs of Buwayhids era al-Qader Billah (381-422) and al-Qaim Beamrellah(422-467), were among those who made a lot of efforts to regain the caliphate's lost identity, as we can observe the revival of caliph's authority, at least in Iraq territory.
    Keywords: Abbasid Caliphate, Seljuqids, Buwayhids, Al, Qader, Billah, Al, Qaim Beamrellah
  • Dr. Jamil Hasanpoor Page 66
    The characteristics resulted from lord and peasant culture is so deep and pervasive inIranian society that not only has it influenced the smallest unit of society, namelyfamily, but also it has influenced much of political and social structures of Iraniansociety significantly and there is no doubt made based on it in present times have beenchanging in such a way that we can say that one of the reasons of unlogical foreignpolicy-making of contemporary governments as well after the Islamic Revolution ofIran has been due to this culture.
    Keywords: Foreign policy, Culture, political culture, National Interest, Despotism, Directorate, Asian mode of production, Lord, serf system
  • Mohammad Kazem Radmanesh, Hosein Ebrahimi Page 95
    Iran - America cultural relationship association is one of The Most important tools for USA, to influence on Iranian society that leads to more cultural and political dominance. Association’s activities show and reveal USA’s long term goals in Iran. Especially we see, the leaders of association are trying to increase their activities by establishing branches in major cities of Iran. I will try to give a brief image about the association’s plans and activities by review existing documents and resources in this research. Especially in Mashhad.
    Keywords: Iranian Society of America, Mashhad, Fulbright, Educational, cultural activities, social
  • Dr. Mohammad Nabi Salim, Ghasem Cheragh Chi Page 116
    59 years era, from the death of latest Ilkhanid Mongol Abu Saiid in 736 A.H until the hegemony of Amir Timur Gorkani on Iran in 795 A.H, have been containing several political changes which its the most aspects were the struggle of local government and self-determination for separating and more independance. In this period, Mobarez aldin Mohammad Bin Muzaffar, a local noble in southern Iran was able to obtain permission from the Ilkhanid court, for tollman post in Iraq-e-Ajam and governor post in Meybod of Yazd. Then, he demonstrated its merits in eliminating rivals and seize provinces further and as a result he step in establishing a strong governship dynasty. In this research, the founder of Muzaffarid dynasty ’s actions and success is aim and has attempted based on historical credible sources, would been argue the strategy of his political and military developments. What is the outcome of this investigation, confirms that Moabarez al-din Mohammad was a dashing and politician man who has established a strong government during the reign of 42 years, and maybe if he could be succsseful in establishing this wide realm and the training of capable successors, he would be a bulwark against the Timur invasion and unity on southern Iran,long-time before the establishment of the Zand dynasty.
    Keywords: Al Mizaffar(Muzaffarids), Amir Mobarez al din Mohammad, southern Iran, 8 th century A.D, Local emirates
  • Dr. Abdol Aziz Movahhed Nassaj, Fariba Amin Zadeh Zargar Page 133
    Woman to be remediatory since beginning creation and start society live that help to take nature notice to don’t aware inner own powerfull and connection with beyond and then innouiation intermediator these abilities to use own mother power that this generation and innouiation called magician. Insymboles and enery things have creatings role called similari woman with very words creating language, and mothers language to her name in all world. She at all first inuention has special position and this is her imagical. But, at present magical and magic is one of the her works, because don’t aware inner own powerfull, connected she and beyond that sometimes is dangerous for society and couse punishment. In this article, we search for finding connection woman and magical and exertion with we reliable sources and refrences studing it by descriptine analytic.
    Keywords: women, magic, dont aware inner, generation, mothers language
  • Shahab Aldin Vahidi Mehrjordi, Abdo Allah Rahimi Page 148
    The concept of faith is the first and most important theological concept in the cultural and intellectual history of all religions, especially Islam. This concept has been the starting point of all Islamic thoughts among Moslems, from the beginning of the Islam to the first Hegira centuries. The importance of the concept led to the formation of different and various theories as well as different theological sects and tendencies in the emergent thought and intellectual culture of Islam. As a school of thought regarding faith and its concept, Morjǎ’e was established in the second half of the first Hegira century. Having propagated its own theories and beliefs, this sect managed to gather followers and advocates throughout the Islamic world. From the viewpoint of Morjǎ’e, “practice” is out of domain of the identity and reality of faith and is positioned after faith. This void thought was never overlooked by Holy Imams; they rejected it and warned their followers advocating it. Having studied the Erjaee thoughts, the present\ paper criticize and reject these thoughts.
    Keywords: faith, Islam, practice, Morjae, Quran, sin