فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حبیب الله موسوی، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 1-20
    مسئله سیاست غذای ارزان و خودکفایی در مورد محصول برنج ایران همواره باعث شده تا دولت مداخلات زیادی در بازار و تجارت این محصول داشته باشد. از بین تمامی سیاست های اعمال شده در مورد این محصول می توان از سیاست تعرفه ی واردات یاد کرد که در سال های اخیر کاربرد فراوان تری داشته است. با این وجود نتایج حاصل از این سیاست در بین اقشار تولیدی و مصرفی کاملا بحث بر انگیز بوده و به صورت چالشی بزرگ در مقابل سیاست گذاران و محققین قرار گرفته است. به همین جهت، مطالعه حاضر تلاش کرده تا با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی مختلف و نیز توسعه یک مدل چند بازاره تعادل فضایی، آثار این سیاست را بر حجم تجارت و نیز تولید و مصرف داخلی این محصول به صورت کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تولید برنج داخل با ابزار موانع غیر تعرفه ای شدیدا حمایت می گردد و این امر باعث ناکارایی سیاست های تعرفه ای در بازار برنج شده است. همچنین اثر سیاست افزایش تعرفه ی واردات در مناطق مختلف ایران بسته به نوع شهری و روستایی بودن هر منطقه متفاوت است. ولی با این حال، افزایش تعرفه ی واردات توام با کاهش چشمگیر مصرف و واردات و تا حدودی افزایش قیمت خرده فروشی، قیمت سر مزرعه و نیز تولید داخلی برنج می باشد.
    کلیدواژگان: بازار برنج، تعرفه واردات، مدل تعادل فضایی، قیمت، تولید، مصرف، ایران
  • سیدنعمت الله موسوی، مظفر جباری، ذکریا فرج زاده صفحات 21-35
    تعاونی های کشاورزی در بهبود نظام بهره برداری و همچنین افزایش تولید و درآمد، ایجاد اشتغال، تامین نیازهای اساسی و توزیع عادلانه امکانات نقش مهمی را ایفا می کنند. بر این اساس هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثر شرکت های تعاونی دامداران بر ایجاد اشتغال و تولید در استان فارس می باشد. داده های مورد نیاز در این مطالعه از طریق تکمیل 95 پرسشنامه توسط اعضاء و 12 پرسشنامه از مدیران عامل تعاونی دامداران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای گردآوری گردید. به منظور تحلیل ریاضی این اثرات از روش رگرسیون فازی استفاده شد. نتایج حاصل از مدل رگرسیون فازی نشان می دهد وام های اعطایی اثر متوسط به بالا و تنوع محصولات تولیدی اثری خیلی زیاد بر اشتغال داشته است. از بین متغیرهای مورد بررسی فروش نهاده ها و تنوع محصولات دامی اثری متوسط و آموزش های ترویجی اثری بسیار کم بر تولید داشته است. در پایان پیشنهاداتی شامل اعطای وام کم بهره و نظارت بر آن، آموزش های ترویجی و پرداخت به موقع قیمت محصولات برای بهبود شرایط موجود ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تعاونی های دامداران، رگرسیون فازی، اشتغال، تولید، استان فارس
  • بابک عبدالهی، حسین راحلی، علی ساجدی نیا صفحات 37-59
    توسعه فعالیت های اقتصادی، رشد جمعیت، افزایش مشغله-های زندگی و بالا رفتن سطح استانداردهای زندگی سبب افزایش چشمگیر تقاضا برای محیط های طبیعی و نیاز به گردشگری شده است. کمیابی این منابع از یک طرف و از سوی دیگر کمبود منابع مالی برای احیاء و ایجاد محیط های مناسب تفریحی از طرف دیگر، مدیریت منابع طبیعی را به سوی ارزش گذاری این منابع و استفاده از مشارکت مردم در جهت حفظ و احیاء این منابع سوق می دهد. مطالعه حاضر مقدار تمایل به پرداخت مردم برای استفاده از منطقه تفرجی سردابه را با استفاده از روش های ارزشگذاری مشروط و هکمن دو مرحله ای مورد بررسی قرار می دهد که این منطقه یکی از مناطق مهم گردشگری در استان اردبیل می باشد. اطلاعات مورد نیاز در بهار و تابستان 1389 از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با 200 بازدیدکننده از این منطقه جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که 41 درصد افراد تمایل به پرداخت پول برای استفاده از منطقه تفرجی سردابه را دارند، علت پایین بودن تمایل به پرداخت، عدم رضایت مردم از امکانات موجود در این منطقه می باشد. با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط میزان تمایل به پرداخت سالانه افراد 4150 ریال به دست آمد و قیمت پیشنهادی، تاهل، جذابیت منطقه، سطح تحصیلات و تعداد افراد خانواده از عوامل اثرگذار بر میزان تمایل به پرداخت در این روش می باشد و همچنین میانگین تمایل به پرداخت سالانه افراد، با استفاده از روش هکمن دو مرحله ای 6585 ریال به دست آمد و سن افراد، جذابیت منطقه، میزان درآمد خانواده و تعداد افراد شاغل در خانواده از عوامل اثرگذار بر میزان تمایل به پرداخت هستند و ارزش تفریحی سالانه منطقه با استفاده از روش های ارزشگذاری مشروط و هکمن دو مرحله ای به ترتیب 1660 و 2634 میلیون ریال به دست آمد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، روش دو مرحله ای هکمن، منطقه تفرجی سردابه
  • حمیده خاکسارآستانه*، محمود دانشور، وحید کلاته عربی، سید محمدرضا اکبری صفحات 61-78

    در این مطالعه ارزش تفریحی پارک های جنگلی شهر مشهد و میزان تمایل به پرداخت (WTP) بازدیدکنندگان این پارکها با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) و پرسشنامه انتخاب دوگانه تعیین و اندازه گیری شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی و از بین بازدیدکنندگان از پارک های جنگلی شهر مشهد و در دو مقطع زمانی بهار و تابستان 1389 صورت گرفته است. تعداد نمونه نیز بر اساس میانگین و واریانس جامعه آماری (بازدید کنندگان پارک های جنگلی مشهد)،650 پرسشنامه تعیین شده است. برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از مدل Logit استفاده کرده و بر اساس روش حداکثر درست نمایی، پارامترهای این مدل برآورد شده است. نتایج نشان می دهد 87 درصد افراد بررسی شده، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از پارک های جنگلی شهر مشهد هستند و متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی این پارک ها، 1287 ریال برای هر بازدید و ارزش کل تفریحی سالانه آن بیش از 6.3 میلیارد ریال برآورد شده است. نتایج نشان می دهد متغیرهای بعد خانوار، درآمد فرد و اهمیت حفاظت از منابع طبیعی از دید فرد با اطمینان 99 درصد دارای تاثیر معنی دار بر تمایل به پرداخت می باشند، متغیرهای پیشنهاد با اطمینان 95 درصد، فاصله محل سکونت با اطمینان 90 درصد و تحصیلات با اطمینان 85 درصد بر تمایل به پرداخت افراد جهت استفاده از پارک های جنگلی موثر می باشند. بیشترین تاثیر بر احتمال تمایل به پرداخت به ترتیب مربوط به متغیرهای بعد خانوار، تحصیلات، درآمد، اهمیت حفاظت از منابع طبیعی از دید فرد و فاصله محل سکونت تا پارک می باشد.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، مدل لوجیت، پارک جنگلی، شهر مشهد
  • رضا مقدسی، هانیه یوسفی متقاعد صفحات 79-98
    بورس کالای کشاورزی، بازاری سازمان یافته و متشکل است که در آن محصولات کشاورزی به صورت نقدی یا آتی مورد داد و ستد قرار می گیرند. کشف قیمت ها به معنی بررسی و شناسایی چگونگی ارتباط میان قیمت یک کالا در چند بازار مرتبط می باشد. از جمله کالاهایی که در بخش کشاورزی در بورس کالا معامله می گردد، گوشت مرغ است که مقدار تولید این محصول در سال 1386 حدود 1468 هزار تن در کل کشور بوده است. از اینرو در این مطالعه سعی شده است که فرآیند کشف قیمتها میان بازارهای گوشت مرغ که از نظر مکانی از هم مجزا بوده و از طریق بازار حمل و نقل به یکدیگر ارتباط می یابند مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور از داده های روزانه(15 فروردین تا 10 مرداد) سال 1389 قیمت گوشت مرغ بازار بورس استانهای تهران، قزوین و زنجان و نیز از روش تصحیح خطای برداری و نمودارهای غیر سیکلی جهت دار به منظور بررسی علیت استفاده شده است. نتایج آزمون یوهانسون حاکی از آن است که قیمت گوشت مرغ در این سه استان دارای یک ارتباط بلندمدت مثبت و معنی دار است. همچنین نتایج تجزیه واریانس و نمودار غیر سیکلی مستقیم نیز نشانگر این مطلب است که بازار استان قزوین در فرآیند کشف قیمت دارای اهمیت فراوانی بوده و اطلاعات بازار این استان به دو استان دیگر منتقل می گردد. همچنین بازار استان زنجان اطلاعات بازارهای تهران و قزوین را دریافت کرده و این در حالی است که بازار تهران تنها اطلاعات قیمتی بازار قزوین را دریافت می نماید.
    کلیدواژگان: بازار بورس محصولات کشاورزی، کشف قیمت ها، گوشت مرغ
  • فرهاد شیرانی بیدآبادی، رامتین جولایی، حمیدرضا یوسف زاده صفحات 99-116
    مزیت نسبی اصطلاحی است که پتانسیل بالقوه و بالفعل کشور را برای تولید محصولات مختلف در مقایسه با بازارهای جهانی نشان می دهد. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرما در جهان مطرح است و بررسی مزیت نسبی این محصول می تواند از نظر بررسی توان بالفعل تولیدی از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در این مطالعه از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) و شاخص هزینه منابع داخلی (DRC) برای محاسبه مزیت نسبی استفاده شده است. برای بررسی سیاستهای حمایتی از این محصول نیز از شاخصهای محاسباتی ماتریس تحلیل سیاستی بهره گرفته شده است. محدوده زمانی و مکانی این تحقیق سال زراعی 87-86 و شهرستانهای جیرفت، بم و کهنوج است و اطلاعات لازم از طریق پرسشگری و با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای اخذ گردید. شاخص DRC مقدار 80/1 را برای خرما نشان می دهد که حاکی از عدم مزیت نسبی این محصول است. شاخص NPC، 05/1 محاسبه شده است که نشان می دهد سیاستهای داخلی، درآمد کشاورزان را نسبت به درآمد آنها بر پایه قیمتهای جهانی افزایش داده است. شاخص NPI اثر سیاستهای دولت را در زمینه نهاده ها نشان می دهد. این مقدار برای خرمای کرمان 60/0 است که نشان می دهد که بر اساس سیاستهای داخلی، دولت به نهاده ها یارانه پرداخت نموده است. شاخص EPC یا ضریب حمایت مؤثر برآیند سیاستهای داخلی در دو زمینه درآمدی و نهاده ای را نشان می دهد. مقدار EPC برای خرما در کرمان 23/1 است که حکایت از تاثیر سیاستهای داخلی در حمایت از محصول در هر دو زمینه درآمدی و نهاده ای دارد و مقدار این حمایت 23% است. در کل شاخص ها، عدم مزیت نسبی خرما در کرمان را نشان می دهد و علت اصلی نیز پایین بودن قیمت صادراتی این محصول به علت صادرات فله ای آن است. در این خصوص توصیه می شود به مباحث بازاریابی این محصول، مخصوصا در بازارهای خارجی توجه ویژه مبذول گردد.
    کلیدواژگان: خرما، کرمان، مزیت نسبی، نرخ حمایت مؤثر، هزینه منابع داخلی
  • حسین مرادی شهربابک صفحات 117-132
    بادام یکی از محصولات مهم باغی در استان کرمان می باشد. شهرستان سیرجان یک از قطب های تولید این محصول در استان می باشد. بنابراین جهت تعیین موفقیت بادام کاران استان و موقعیت آنها در استفاده بهینه از منابع و امکان افزایش تولید محصول اقدام به تعیین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی بهره برداران گردید. برای تعیین تعداد نمونه از جامعه آماری تحت مطالعه در سال زراعی 88-1387 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 41 بهره بردار انتخاب و ضمن مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه آمار و اطلاعات مورد نیاز تهیه گردید. سپس با استفاده از برنامه های SPSS و Front.4 نسبت به تخمین تابع تولید مناسب و سپس تخمین سیستمی تابع مرزی تصادفی اقدام گردید و با استفاده از قضیه دو گانگی، تابع هزینه مرزی از تابع تولید مرزی استخراج و میزان کارایی اقتصادی بهره برداران محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی بهره برداران به ترتیب69، 64 و 44 درصد می باشد. بر اساس نتایج حاصل عدم توفیق بهره برداران در تخصیص منابع موجب گردیده که کارایی اقتصادی در سطح پائین تری از کارایی فنی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بادام، تابع تولید، کارایی اقتصادی، کارایی تخصیصی، کارایی فنی
  • عباس بهبود، بهاالدین نجفی صفحات 133-146
    مصرف سرانه روغن نباتی درایران 6/16 کیلوگرم بوده که ازمتوسط مصرف سرانه روغن نباتی دردنیا بیشترمی باشد. از سوی دیگر تولید داخلی دانه های روغنی برای تامین نیاز داخلی کافی نیست. به همین منظور دولت جهت کاهش واردات اقدام به حمایت ازتولیدکنندگان دانه های روغنی برای افزایش تولید نموده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرسیاستهای حمایتی برعرضه دانه های روغنی آفتابگردان دردوره زمانی 1365-1385بوده است. بدین منظوراز روش خود توضیح با وقفه گسترده برای تعیین تاثیر عوامل و وقفه های عوامل که شامل قیمت محصول، قیمت کالای رقیب و نرخ های حمایت اسمی و موثر می باشد، به عنوان متغیرهای مستقل استفاده گردیده است. نتایج بررسی نشان داد که هرچند دولت از طریق خرید محصول با قیمت تضمینی ویارانه نهادها سعی در ایجاد انگیزه جهت تولید بیشتر محصول داشته، اما براساس معیارهای نرخ حمایت، مشاهده گردید که در دهه اول دوره مطالعه نوعی عدم حمایت اعمال گردیده، اما دردهه دوم نرخ حمایت اسمی و مؤثر مثبت بوده و نهایتا برآورد تابع عرضه نشان داد که این حمایت ها درحدی نبوده که برعرضه دانه آفتابگردان اثرمثبتی داشته باشد. در پایان سیاست قیمت توافقی به جای قیمت تضمینی و اعطای تسهیلات به منظور بهبود سیاست های حمایتی پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، دانه های روغنی، سطح زیر کشت، نرخ حمایت اسمی، نرخ حمایت مؤثر
  • حسین مهرابی بشرآبادی، سمیه نقوی * صفحات 147-162

    با توجه به اهمیت انرژی الکتریکی و گازوئیل به عنوان دو نهاده مهم در بخش کشاورزی، در این مطالعه با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری، توابع تقاضای گازوئیل و برق در بخش کشاورزی طی دوره زمانی 86-1353 و 86-1365 برآورد شده و عوامل موثر بر تقاضای آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان می دهند که مهم ترین عوامل اثرگذار برتقاضای گازوئیل در بخش کشاورزی، سطح زیر کشت محصولات و قیمت هستند. مهم ترین عوامل اثرگذار بر تقاضای برق در بخش، ارزش افزوده بخش، درجه حرارت هوا و قیمت برق می باشند. از آنجا که شرط اساسی افزایش کارایی انرژی، قیمت گذاری مناسب کلیه حامل های انرژی و هدفمند کردن یارانه ها می باشد، بنابراین باید حامل های انرژی به شکل مناسبی قیمت گذاری شوند تا زمینه شکوفایی تکنولوژی های جدید در بخش ها و از جمله بخش کشاورزی فراهم شود.

    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری، بخش کشاورزی، تابع تقاضای انرژی
  • مصطفی مردانی، حسن سخدری، محمود صبوحی صفحات 163-180
    تصمیم گیری در مورد طرح های کشاورزی بدون توجه به عدم حتمیت باعث بروز مشکلات فراوانی برای کشاورزان و مدیران اجرایی خواهد شد. در مطالعه حاضر، با استفاده از برنامه ریزی چند منظوره در شرایط عدم حتمیت به تعیین الگوی بهینه کشت در شهرستان مشهد پرداخته شد. برای حل مدل مورد مطالعه از روش مجموعه غیر پست استفاده و براین اساس، ماتریس بازده نهایی برای تعیین وزن اهداف، حداکثر کردن درآمد ناخالص و حداقل کردن هزینه محاسبه شد. برای اعمال شرایط عدم حتمیت در مدل از بهینه سازی با پارامترهای کنترل کننده میزان محافظه کاری استفاده شد. داده های مورد نیاز مطالعه از جهاد کشاورزی شهرستان مشهد برای سال زراعی 1386 اخذ گردید و یافته ها نشان داد که با کاهش میزان عدم حتمیت، سطح زیرکشت کل و درآمد ناخالص کشاورزان افزایش می یابد. با توجه به یافته ها، سیاست های بیمه ای در جهت کاهش ریسک قیمتی یا تولیدی و سیاست قیمت تضمینی برای محصولاتی که با افزایش میزان عدم حتمیت در مدل، الگوهای بهینه کشت را تحت تاثیر قرار می-دهند، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چند هدفه، مجموعه غیر پست، عدم حتمیت، شهرستان مشهد
|
  • S.H.Mousavi, A.Esmaieli Pages 1-20
    The dilemma of cheap food and self-sufficiency for the case of rice in Iran justified continuous government intervention in this market. Among all policy instruments, import tariffs have been extensively used in recent years. However the impacts of the policy on producers and consumers are quite controversial and remain as main question for researchers and policy makers. In this paper, attempts were made to develop a multi-market spatial price equilibrium model for analysis of import tariff changes on the volume of trade, prices, domestic production and consumption. Results showed that domestic production have been strongly protected by non tariff barriers but led to inefficient tariff policies in rice market. Also results showed that the effects of such policy were varied among various regions and between rural and urban areas of Iran. On the whole, increase in import tariff on rice caused a significant decrease in consumption and import volume and increase in retail, farm gate prices and domestic production of rice.
  • S.N. Moosavi, M. Jabari, Z. Farajzadeh Pages 21-35
    The main objective of this paper is to study the effects of Dairy Cooperatives on employment and milk production in Fars Province. Required data was gathered through completing 95 questionnaires by members and 12 questionnaires by managers of the cooperative which were selected by using stratified random sampling method. To achieve the objectives of the study, linear fuzzy regression method was applied. The results showed that among variables, loans had medium to high positive effect and diversity of products had high positive effect on employment cooperatives from member's point of view. Among other studied variables, selling inputs by cooperative union had a medium and extension services had low effect on production. Finally, some suggestions were made to improve situations.
  • B.Abdollahi, H.Raheli, A.Sajedinia Pages 37-59
    This study investigates visitor's willingness to pay in Sardabeh recreation zone by using contingent valuation and Heckman two-stage methods. Data were collected by filling up questionnaire and interview with 200 visitors in spring and summer of 1389. The results revealed that 41 percent of visitors had willingness to pay. The reason for low willingness was dissatisfaction with present facilities. The annual willingness to pay per visitor was 4150 Rials by using contingent valuation method in which prices, marital status, spot attraction, education level and size of family were important factors affecting it. The annual average willingness to pay calculated by Heckman two-stage method was 6585 Rials and age, spot attraction, family income and the number of employed members of family were among factors affecting it and spot’s annual recreational value calculated by Contingent valuation and Heckman two-stage methods were 1660 and 2634 Rials respectively.
  • H.Khaksar Astaneh, M.Daneshvar, V.Kalateh Arabi, S.M.R.Akbari Pages 61-78

    In this study, recreation value of forest parks of Mashhad and willingness to pay (WTP) of visitors were determined by using conditional valuation method (CVM) and dichotomous choice questionnaire. Factors affecting visitor's willingness to pay were determined with Logit model. Results of the study showed that 87 percent of respondents were ready to pay for recreational use of forest parks of Mashhad. Average willingness to pay was 1287 rails for each visit and total recreational value per year was more than 6300 Million Rails. Results indicated that family size, income and importance of natural resources protection were among significant factors affecting willingness to pay.

  • R.Moghaddasi, H.Yousefi Moteghaed Pages 79-98
    In this study price discovery between spatially separated chicken markets were analyzed. Price data in period from April until August in markets of Tehran, Ghazvin and Zanjan were utilized. For this purpose, error correction model and directed cyclic graph were employed. The Result of Johanson Test showed that there was a positive interconnectivity within three markets in the long-run. Moreover, results of variance decomposition and DAG illustrated that information from Ghazvin market is critical in price discovery process and other markets were influenced by Ghazvin market. Furthermore, Zanjan market influenced by information of Tehran and Ghazvin markets, while, Tehran market was influenced by Ghazvin Market.
  • F.Shirani Bidabadi, R.Jolaie, H.R.Yousefzadeh Pages 99-116
    Comparative advantage is an economic term which is used to compare potential and actual production capacity of a country in a given commodity with the rest of the world. Iran is one of the main producers of dates. Thus, study of Iran’s comparative advantage in production of dates is very important from the stand point of de facto production. This study used Policy Analyses Matrix (PAM) and Domestic Resource Cost (DRC) for calculating the comparative advantage of date in Kerman province. For investigation support policies PAM indices were used. Amount of DRC index for date was 1.8 that demonstrated comparative disadvantage for this product. Nominal Protection Coefficient (NPC) index was 1.05 that indicated domestic policies increased farmer's income to the level which is above international prices. Nominal Protection Coefficient of Input (NPCI) index showed the effect of government policies on input prices. This index was 0.60 for Kerman date that showed government paid input subsidy to farmers. Effective Protection Coefficient (EPC) index was an index which showed outcome of government policies regarding both input used by the farmers and farmer's income. This index was 1.23 for Kerman date, that indicated government support for the product.
  • H.Moradi Pages 117-132
    Almond is one of the important horticultural products in Kerman province. The technical, allocative and economic efficiency of almond farmers in Sirjan region were studied to analyze the degree of farmer's success in the optimum allocation of their resources and also in order to study the possibility of increasing production based on the available resources and factors of production. Data were collected from a random sample of 41 farmers in 1387-88 cropping year. For the purpose of study, stochastic frontier production and cost function methods were used. The result showed that the average technical, allocative and economic efficiency in Kerman province was 69%, 64% and 44% respectively. The improper allocation of resources by farmers was thought to be the cause of lower economic efficiency compare to technical efficiency.
  • A.Behbood, B.Najafi Pages 133-146
    Per capita vegetable oil consumption in Iran is 16.6 kg. and this is more than average per capita consumption in the word. As a result, domestic production of vegetable oil is not enough and a major part of vegetable oil is imported and the country has become one of major importers of oilseeds such as corn and soybeans. To reduce imports, the government has pursued policies to strengthen farmer’s incentive to produce oilseeds. The policies include input subsidy and buying products at guaranteed prices.The objectives of the study were to determine nominal and effective protection rates for the period of 1986-2006 and to estimate supply function. The results of the study revealed that during the first decade under study, government protection was negative while during the second decade the protection became positive, On the whole, protection policies have not been effective as such to cause increase in supply of oilseeds products.
  • H.Mehrabi Boshrabadi, S.Naghavi Pages 147-162

    With respect to importance of electricity and gasoline as two important sources of energy in agricultural sector, in this paper by using vector error correction model (VECM), electricity and gasoline demand functions were estimated for 1975-2008 and 1987-2008 periods respectively. Results of the study showed that crop area, previous year gasoline consumption, and its price were variables which significantly affected gasoline demand. Agricultural value added, temperature, previous electricity consumption, and its price affected significantly on electricity demand.

  • M.Mardani, H.Sakhdari, M.Saboohi Pages 163-180
    In this paper, optimal cropping pattern under uncertainty were determined for Mashhad district using multi-objective programming. The non-inferior set technique used to solve model. On this basis, the pay-off matrix was calculated to determine objective weights, maximizing total gross income, and minimizing total cost. Optimization with degree of conservative controller parameters was used to impose uncertainty. Needed data were obtained from Jahad-e-Keshavarzi of Mashhad district for the year 2007. The results showed that total cultivation area and gross margin were increased with reduction in uncertainty. On this basis, policies such as insurance and guaranteed price were recommended to reduce uncertainty.