فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهاءالدین نجفی صفحه 1
    با توجه به اینکه شرکت های تعاونی روستایی با مسائلی چون پایین بودن سطح مشارکت اعضاء و ارائه خدمات مورد نیاز کشاورزان به ویژه در زمینه بازاریابی محصولات مواجه می باشند، هدف این مقاله بررسی تجربیات تعاونی های کشاورزی درکشورهای منتخب در حال توسعه و ارائه راهبردی جهت انجام اصلاحات در تعاونی ها می باشد. بدین منظور از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. در روش پیمایشی استان فارس انتخاب و با نمونه ای از مدیران عامل اتحادیه ها و شرکت های تعاونی با استفاده از پرسش نامه مصاحبه و دیدگاه های آنان در رابطه با عملکرد و مسائل موجود مورد پرسش قرار گرفته است. در روش اسنادی نمونه ای از کشورهای در حال توسعه شامل کره جنوبی، هندوستان، تایلند، فیلیپین و مالزی انتخاب و تجربه آنان در زمینه تعاونی های کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان مقاله سیاست های راهبردی به منظور اصلاح شبکه تعاون روستایی کشور ارائه شده که مهم ترین آن شامل توسعه خدمات اعتباری از طیق جمع آوری پس انداز اعضا و گسترش خدمات بازاریابی است.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، کشورهای منتخب، تجربیات، ایران
  • سیدابوالقاسم مرتضوی، مهدی قربانی، پژمان اعلایی بروجنی، علیرضا علیپور صفحه 21
    فقر یک ویژگی مهم اقتصادی- اجتماعی اثرگذار بر فعالیت های اقتصادی کشاورزان روستایی است و از آنجایی که ویژگی های اقتصادی- اجتماعی بر رفتار ریسک گریزی کشاورزان موثر است؛ بررسی ریسک با رویکرد فقر اهمیت به سزایی دارد. در مطالعه ی حاضر میزان ریسک نهاده های تولیدی محصول انار، با استفاده از روش تخمین حداکثر راستنمایی(MLE) و برآورد تابع تولید تصادفی تعمیم یافته ی محصول در روستاهای بخش مرکزی شهرستان شهرضا تحلیل گردید. وضعیت فقر کشاورزان مورد مطالعه، توسط شاخص فقر در سه گروه ریسک گریزی کم، متوسط و زیاد بررسی گردید. سپس براساس کشش نهاده ای تابع تولید، پارامتر ریسک گریزی محاسبه و تاثیر ویژگی های اقتصادی- اجتماعی انارکاران بر آن مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، فاصله ی درآمدی کشاورزان از خط فقر مطلق به عنوان طبقه ی فقری آنها در نظر گرفته شد و به عنوان متغیر کیفی موثر بر پارامتر ریسک گریزی منظور گردید. کشاورزان مورد مطالعه از طریق نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای از انار کاران روستاهای بخش مرکزی شهرستان شهرضا انتخاب گردیدند. نتایج حاصل از تخمین نشان داد که نهاده های سطح زیرکشت و کودهای شیمیایی دارای تاثیر مثبت بر ریسک تولید انار هستند و میزان آب مصرفی، کود دامی و نیروی کار نیز دارای اثرگذاری منفی بر ریسک تولید آن می باشند. علاوه بر این فقر، عامل فزاینده و تعداد افراد خانواده و سطح زیرکشت عامل کاهنده ی پارامتر ریسک گریزی کشاورزان شناخته شدند. در نهایت پیشنهاد گردید که با هدف مدیریت ریسک بهره برداران، سیاست های تامین نهاده های کود فسفات و نیترات در زمان مناسب، گسترش بیمه ی محصول و کاهش فقر اعمال شود.
    کلیدواژگان: پارامتر ریسک گریزی، تابع تولید تصادفی تعمیم یافته، شاخص فقر
  • امین نعمتی، محمد قربانی صفحه 39
    تجاری شدن فعالیت‎های کشاورزی و به دنبال آن استفاده ی گسترده از سموم کشاورزی در تولید محصولات کشاورزی، باعث ایجاد مشکلات جدی در محیط زیست شده است. با وجود هشدار سیاست-گذاران بر ضرورت دستیابی به کشاورزی پایدار، اکثر کشاورزان به دنبال دستیابی به حداکثر تولید بوده و در این بین کمترین توجه را به بعد زیست محیطی تولید دارند. با توجه به این مساله، در این مقاله تلاش شد تا همسویی رفتار اقتصادی و زیست‎محیطی‎کشاورزان در مدیریت علف‎های هرز با استفاده از داده های 180 کشاورز گندم‎کار استان خراسان رضوی که در سال 1388 به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شده و با بهره‎گیری از ضرایب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در صورت استفاده ی کشاورزان از فناوری های پاک و سناریوهای 3، 4 و 5 زیست‎محیطی در مدیریت علف‎های هرز، درآمد ناخالص کشاورزان افزایش و میزان مصرف سموم شیمیایی در واحد سطح کاهش می‎یابد که این ارتباط بیانگر همسویی اهداف اقتصادی(درآمد ناخالص کشاورزان) و اهداف زیست‎محیطی(کاهش مصرف سموم شیمیایی) کشاورزان مورد مطالعه در مدیریت علف‎های هرز مزارع گندم می‎باشد. علاوه بر این علامت ضریب همبستگی در سایر شرایط مثبت و بیانگر عدم همسویی اهداف اقتصادی و زیست‎محیطیکشاورزان می‎باشد. از آنجا که در این مطالعه، به-کارگیری روش‎های زیست‎محیطی مدیریت علف‎های هرز در مزارع گندم از سوی کشاورزان مورد مطالعه به دلیل بالا بودن هزینه های آن نه تنها منجر به کاهش سطح درآمد ناخالص بلکه افزایش میزان آن را به دنبال داشته است، لذا پیشنهاد می‎گردد تا برنامه‎ریزان و سیاست‎گذاران اجرایی این حوزه با هماهنگی نظام ترویج کشاورزی در استان اقدام به ترویج و گسترش استفاده از روش‎های زیست‎محیطی در مدیریت علف‎های هرز گندم در بین کشاورزان گندم‎کار استان نمایند.
    کلیدواژگان: گندم، سموم شیمیایی، درآمد ناخالص، هزینه‎های متغیر
  • آیت الله کرمی، سیدفرخ افتخاری، عباس عبدشاهی صفحه 59
    کارایی عامل مهمی در زمینه ی رشد بهره وری، به ویژه در اقتصاد کشاورزی کشورهای در حال توسعه است. در این مطالعه با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها، میزان کارایی44 واحد تولیدی پرورش ماهی، مرغ گوشتی و گاو شیری در سال 1388 اندازه گیری شد. در این مدل کارایی بر اساس میزان خروجی های مدل شامل اشتغال و درآمد هریک از واحدهای تولیدی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که کارایی در واحدهای پرورش مرغ گوشتی شهرستان های گچساران و دنا، بهمئی و کهگیلویه به ترتیب رتبه های اول تا سوم را دارند. در واحدهای پرورش ماهی شهرستان دنا رتبه ی اول و بویراحمد رتبه ی دوم را به خود اختصاص داده-اند. در واحدهای گاوشیری شهرستان بهمئی با میانگین کارایی رتبه ی اول، شهرستان بویراحمد با کارایی رتبه ی دوم، گچساران رتبه ی سوم و شهرستان های دنا و کهگیلویه در رتبه های چهارم و پنجم قرار دارند. میانگین کارایی کل واحدهای تولیدی مورد مطالعه در استان نیز 85 درصد می باشد. با توجه به شرایط مناسب استان برای پرورش ماهی و کمتر بودن میزان سرمایه ی مورد نیاز برای هر فرصت شغلی در واحدهای پرورش ماهی در مقایسه با سایر رشته فعالیت های مورد بررسی، سرمایه گذاری در این رشته فعالیت توصیه می گردد. همچنین نتایج نشان داد که کارایی فنی رشته فعالیت ها در شهرستان های مختلف با هم متفاوتند، لذا با پیدا کردن علل تفاوت این وضعیت می تواند به بهبود وضعیت در شهرستان های ناکارا کمک نماید.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل فراگیر داده ها، مرغ گوشتی، ماهی و گاو شیری
  • رضا مقدسی، فرزانه طاهری*، سیدنعمت الله موسوی صفحه 77

    از جمله سیاست هایی که به منظور حفاظت از محیط زیست در حوزه ی اقتصاد مورد توجه قرار گرفته است، مالیات بر آلودگی می باشد. در همین راستا این مطالعه با هدف تحلیل آثار اقتصادی و زیست محیطی دریافت مالیات بر آلودگی ناشی از سوخت و فرآیند تولید در ایران انجام شد. برای این منظور الگوی تعادل عمومی مبتنی بر ماتریس حسابداری اجتماعی 1378 و داده های مربوط به سطح انتشار آلاینده های منتخب سال 1388 مورد استفاده قرار گرفت. آلاینده های منتخب شامل دی اکسیدکربن، متان، اکسیددی نتیروژن، مونوکسیدکربن، اکسیدنیتروژن و دی اکسیدسولفور می باشد. مقدار مالیات معادل با زیان آلودگی برآورد شده بانک جهانی(2004) در نظر گرفته شد. یافته های مطالعه نشان داد که دریافت مالیات بر آلودگی ناشی از سوخت و تولید موجب افزایش سطح تولید خدمات و برخی از بخش های کشاورزی می گردد؛ درحالی که تولید در بخش های صنعتی و انرژی کاهش می یابد. همچنین مشخص گردید که در بالاترین سطح، دریافت مالیات بر آلودگی از آلاینده های منتشر شده از مصرف سوخت و تولید، تولید ناخالص داخلی را کمتر از 5/1 درصد و مصرف خانوارها را حدود 5/2 درصد کاهش می دهد. درحالی که انتشار آلاینده ها 3/3-5/2 درصد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مالیات آلودگی، محیط زیست، تعادل عمومی، ایران
  • ارزیابی بلندمدت استراتژی های مدیریت دام در شرایط خشکسالی: مطالعه موردی عشایر استان فارس
    مهرداد باقری، منصور زیبایی، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 91
    خشکسالی و نوسانات آب و هوایی مهم ترین چالش های مدیریت دام- مرتع برای دامداران عشایری است که عمدتا به مراتع طبیعی وابسته هستند. بنابراین بررسی شیوه های مدیریتی تولیدکنندگان دام در طول دوره های خشکسالی بسیار حیاتی است. هدف این مقاله، ارزیابی استراتژی های مدیریت دام شامل نقدکردن(فروش) جزیی دام و خرید علوفه تکمیلی در شرایط خشکسالی برای دامداران عشایری است. بدین منظور از مدل برنامه ریزی ریاضی چند دوره ای با در نظر گرفتن روند پویای تعداد دام استفاده شد. داده های مورد استفاده با تکمیل پرسشنامه از عشایر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای و از اداره ی امور عشایر فارس جمع آوری شد. نتایج نشان داد که استراتژی خرید علوفه درآمد ناخالص بزرگتری نسبت به استراتژی نقد کردن دام دارد. اما این استراتژی نیازمند هزینه ی اضافی بالایی برای خرید علوفه است و در شرایطی که خشکسالی گسترده اتفاق می افتد، هزینه های اضافی منجر به کاهش سود خالص در همه ی سناریوها و ریسک بیشتر نسبت به سناریوهای استراتژی نقد کردن گله می شود. بهرحال، استراتژی خرید علوفه در خشکسالی های طولانی سود منفی نسبت به استراتژی فروش دام دارد و فشار تخریب مراتع را نیز شدت می بخشد. استراتژی نقد کردن دام گرایش به مخاطره و استرس های مالی کمتری به طور بالقوه نسبت به استراتژی خرید علوفه دارد و در طول خشکسالی طولانی بهترین بازده خالص را نسبت به استراتژی خرید علوفه برای غلبه بر محدودیت عرضه علوفه ایجاد می کند. بنابراین براساس نتایج، در بلندمدت استراتژی نقد کردن جزئی دام توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت خشکسالی، برنامه ریزی ریاضی چنددوره ای، نقدکردن گله، مدیریت دام، عشایر، استان فارس
  • مهدی فرزین، جواد ترکمانی، سید نعمت الله موسوی صفحه 143
    فعالیت های کشاورزی معمولا همراه با ریسک ناشی از نوسانات درآمدی می باشد. لذا راهکارهای مدیریتی می تواند در جهت کاهش این نوسانات مفید باشد. بیمه ی درآمدی با کاهش نوسانات مربوط به قیمت و تولید محصولات کشاورزی، می تواند این تغییرات احتمالی را مدیریت نماید. هدف این مطالعه، طراحی الگوی بیمه ی درآمد به-منظور کاهش نوسانات درآمدی پنبه کاران شهرستان داراب است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از نمونه ای شامل 50 نفر از پنبه کاران شهرستان داراب از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. به منظور پیش بینی مقادیر آینده ی متغیرهای قیمت، عملکرد و درآمد محصول پنبه از داده های سری زمانی منابع مختلف از جمله اتحادیه تعاونی پنبه کاران و سازمان جهاد کشاورزی شهرستان داراب جمع آوری گردید، استفاده شد. به منظور محاسبه ی حق بیمه ی درآمدی از روش شبیه ساز آماری موسوم به Bootstrapping استفاده گردید. نتایج مربوط به محاسبه ی حق بیمه های درآمدی، با دو فرض اعمال مستقیم و غیرمستقیم رابطه ی قیمت و عملکرد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت مشخص شد که با توجه به منفی بودن ضریب همبستگی بین قیمت و عملکرد، اعمال مستقیم رابطه ی قیمت و عملکرد در مقایسه با حالتی که این رابطه به طور غیر مستقیم در نظرگرفته می شود، باعث کاهش مقادیر حق بیمه های درآمدی می گردد. با مقایسه ی حق بیمه های دریافتی فعلی از سوی صندوق بیمه ی محصولات کشاورزی شهرستان داراب و مقادیر حق بیمه های درآمدی محاسبه شده، برتری طرح بیمه ی درآمدی نسبت به طرح بیمه عملکرد در این شهرستان به منظور ارائه ی یک طرح جامع بیمه محصولات کشاورزی به اثبات رسید. مقادیر حق بیمه درآمدی برای گروه کم درآمد 9/8178 ریال و برای گروه پردرآمد 1/256045 ریال با در نظر گرفتن ضریب بارگذاری 9/. و اعطای یارانه 65 درصد از سوی دولت محاسبه گردید. در پایان پیشنهاداتی در جهت مدیریت مناسب مخاطرات و نحوه صحیح اجرای طرح بیمه ی درآمدی در شهرستان ارائه شده است که از مهم ترین آنها می توان به ایجاد یک تعامل دو طرفه بین کشاورز و بیمه گذار و همچنین انتخاب طرح بیمه ی درآمدی به عنوان راهکار نهایی برای گروه کم درآمد اشاره نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، بیمه درآمد، پنبه کاران، شهرستان داراب
  • کوهسار خالدی، ماندانا طوسی صفحه 169
    تعیین نوع محصولات تولیدی با استفاده از تکنیک های موجود نظیر مزیت نسبی، گام اساسی برای توسعه ی بخش کشاورزی است. در این مطالعه، مزیت نسبی و شاخص های حمایتی فرآیند تولید دانه های روغنی آفتابگردان و کلزا در استان کرمانشاه برای سال زراعی 87-1386 با استفاده از ماتریس تحلیل سیاستی(PAM)، محاسبه شده است. نتایج مطالعه درخصوص شاخص مزیت نسبی(DRC) تولید دانه های روغنی نشان داد که استان کرمانشاه در تولید محصول آفتابگردان، دارای مزیت نسبی بوده و تولید کلزا مزیت نسبی ندارد. بررسی شاخص حمایت اسمی محصول (NPC) نشان داد که قیمت بازاری دانه های روغنی بیش از قیمت سایه ای آنها بوده و سیاست های دولت باعث شده تا قیمت این محصولات در استان بیش از قیمت مرزی در نرخ سایه ای ارز باشد و گویای پرداخت یارانه ی غیر مستقیم به تولیدکنندگان دانه های روغنی در استان کرمانشاه می باشد. نتایج شاخص حمایت اسمی نهاده ها(NPI) در مورد فرآیند تولید دانه های روغنی نیز حاکی از آن است که زارعان درخصوص نهاده های قابل تجارت مورد حمایت قرار گرفته اند. از این رو، تداوم و افزایش حمایت موثر از کلزا، توسعه ی سطح زیر کشت کلزا و تداوم و افزایش حمایت قیمتی از آفتابگردان در استان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، شاخص حمایت اسمی محصول و نهاده، شاخص حمایت موثر، ماتریس تحلیل سیاستی، دانه های روغنی، استان کرمانشاه
  • سیدحامد سادات باریکانی، آرش آذری صفحه 185
    با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در تولید و ایجاد امنیت غذایی، اکثر کشورهای جهان و از جمله ایران از راه های مختلف این بخش را مورد حمایت قرار می دهند. نگاهی به روند تولید، مصرف و واردات در کشور نشان می دهد که به رغم رشد تولیدات، ایران همچنان یکی از بزرگترین واردکنندگان برخی از محصولات زراعی در جهان است. لذا این پرسش وجود دارد که سیاست های حمایتی تا چه حد توانسته است موجب افزایش تولید و عملکرد محصولات زراعی در کشور گردد. ازاین رو در این مطالعه، میزان کل حمایت داخلی(AMS) برنج طی دوره ی 1388-1368 محاسبه شده و با استفاده از روش علیت گرنجری هسیائو، وجود رابطه ی علیت بین میزان حمایت ها و میزان رشد تولید مورد آزمون قرار گرفته است. همچنین با بهره گیری از الگوی تصحیح خطا، روابط بلندمدت بین متغیرها بررسی گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رشد حمایت ها بر رشد تولید برنج و رشد عملکرد تولید تاثیری نداشته است. این در حالی است که رشد حمایت ها موجب رشد سطح زیر کشت این محصول در دوره ی مطالعه شده است. بنابراین تجدید نظر در سیاست های حمایتی به منظور انتقال یارانه ها از مرحله ی تولید به سایر مراحل نظیر بازاریابی و توزیع پیشنهاد می گردد. برای اثرپذیری بیشتر، سیاست های حمایتی پیشنهاد می-گردد و این سیاست های حمایتی معطوف به افزایش عملکرد گردد. وضع قیمت تضمینی بالاتر برای ارقام پرمحصول نسبت به قیمت بازاری ارقام سنتی و همچنین نسبت به قیمت بازاری ارقام پرمصرف، از جمله ی این اقدامات است. از طرفی پیشنهاد می شود تا سیاست های حمایتی نهاده ای با هدف بهبود تکنولوژی تولید وضع و به مرحله ی اجرا درآید.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، شاخص AMS، رابطه علیت، روش هسیائو، الگوی تصحیح خطا
  • علی دریجانی، سینا احمدی کلیجی، حمید تابلی صفحه 207
|
  • S. A. Mortazavi, M. Ghorbani, P. Borujeni, A. Alipour Page 21
    Poverty is an important socio – economic feature that affects the economic activities of rural farmers; since the socio – economic characteristics are effective on farmers’ risk aversion behavior, risk assessment becomes more important with the consideration of poverty. In this study, inputs risk of Pomegranate production in the villages of Shahreza’s central region were analyzed, using maximum likelihood estimation (MLE) and generalized stochastic production function. Poverty status of farmers was examined, in the three groups with low, medium and high-risk aversion, by calculating the poverty index. Then the risk aversion parameter was calculated, based on input elasticity of production function, and the effect of socio - economic characteristics of farmers on it was evaluated. Also, the gap between farmers’ income and absolute poverty line was considered as their poverty category, which was intended as the dummy variable affecting the risk aversion parameter. The farmers under studying were selected through two-stage cluster sampling of Pomegranate farmers in villages of Shahreza’s central region. Results of the estimation show that inputs of cultivation areas and fertilizers have positive effects on pomegranate production risk and the amount of water; manure and labor have negative effects on it. In addition, poverty was recognized as an increasingly and family size and cultivation area were recognized as reducer factors on risk aversion parameter. Finally, it was suggested to applying the policies of providing phosphate and nitrate fertilizers on the suitable time, extending product insurance and reducing poverty to achieving the aim of risk management for producers.
    Keywords: Risk Aversion Parameter, Generalized Stochastic Production Function, the Poverty Index
  • A. Nemati, M. Ghorbani Page 39
    Commercialization of agricultural activities and being followed by widespread use of agricultural herbicides in agricultural production causes serious environmental problemst. Despite policy makers alert to need to achieve sustainable agriculture, most farmers looking to achieve maximum production and among in this regard, they have the least considering to environmental aspect of production. Due to this problem, this paper tried to study the consistency of farmer's economic and environmental behavior to manage weeds using a cross sectional data of 180 wheat growers in Khorasan Razavi selected in 2009 as selected by random sampling method and using regression and spearman correlation coefficients. The results showed, that farmers in the use of pure technology and 3, 4 and 5 scenarios in the environmental management of weeds, increase farmer's income and the amount of chemical pesticide per unit area decreases, that this relationship indicating consistency of farmer's economic goals (gross incomes) and environmental goals (reduction of chemical pesticide use) to weeds management of wheat farms. In other conditions correlation coefficient is also positive and show inconsistency of farmer's economic and environmental goals. Therefore recommended to planners and policy makers with coordination the Executive to promote agriculture in the province to promote and expand the use of methods of environmental management of weeds in wheat.
    Keywords: Wheat, Chemical herbicides, Gross revenue, Variable costs
  • A. A. Karami, S. F. Eftekhari, A. Abdeshahi Page 59
    In this study the efficiency of 44 units of fishery, broiler farm and dairy farm was measured in the year of 2009 using Data Envelop Analysis. The efficiency of each firm was calculated based on the outputs of production units such as employment and income. The results indicated that the propriety of efficiency was in the first, second and third in the towns of Gachsarsn and Dena, Bahmaei, and Kogilooyeh respectively. In fishery, the town of Dena was in the first rank, in broiler farms the town of Bahmaei was in the first, Boyer Ahmad was in in the second, Gachsaran in the third and Dena and kohgilooyeh were in the fourth and fifth respectively. The Average of efficiency in all production units was 85%. According to low necessary capital for a job opportunity and suitable condition of Province in fishery, investing in this activity is recommended.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Broiler, Dairy Firms, Fishery
  • R. Moghaddasi, F. Taheri Page 77

    Emission tax is of environment protecting policies in economy context. This study also was conducted while aiming at investigating economic and environmental impacts of emission taxation levied on pollutants emitted from fuel and production process in Iran. To get the objective a computable general equilibrium framework based on the Iranian social accounting matrix of 1999 as well as emission data for 2009 was used. The considered pollutants are CO2, CH4, N2O, CO, NOx and SO2. The pollutants also were taxed based on World Bank (2004) damage cost. The results showed that levying a tax on fuel and production emitted pollutants leads to output expansion in services and some of agricultural sectors while it makes industrial and energy sectors output to fall. It was also found that in the highest taxation level, levying fuel and production based pollution results in reduction of GDP and households consumption by less than 1.5% and 2.5% respectively while it entails pollutants emission reduction by 2.5-3.5%.

    Keywords: pollution tax, environment, Computable General Equilibrium, Iran
  • Long Term Evaluation of Livestock Management Strategies in Drought Conditions: Case Study of Nomads in Fars Province
    M. Bagheri, M. Zibaei, A.K. Esmaeili Page 91
    Droughts and climatic fluctuations are the most important challenges of the range-livestock management for ranchers of nomadic which largely depend on natural rangeland. The purpose of this paper is to evaluate livestock management strategies including partial liquidation and purchasing additional feed during periods of drought for nomadic ranchers. For this purpose, a multi-period, linear programming model coupled with the dynamic process of animals was applied. The data are collected by questionnaire completion of chosen sample into nomadic communities with multi-stage random sampling method and by Affairs Organization of Nomads Fars province. Results indicate that purchasing additional feed is able to carry larger herds during the drought. Therefore purchasing additional forage has a larger gross income than partial liquidation of livestock but requires additional costs for purchasing additional feed as compared with partial liquidation strategy. These additional costs lead to decreased net returns in all scenarios and are more risky than partial liquidation scenarios when extended drought occurs. However, the purchasing additional feed has negative impact on profitability compared to partial liquidation of livestock in the long run drought and increase degradation intensity of rangelands. The partial liquidation of livestock tends to be less risky and create potentially less financial stress than purchasing additional feed and during drought results in better net returns than purchasing feed to overcome constrained forage supplies. Therefore base on the results, in the long run partial liquidation of livestock is recommended.
    Keywords: Drought Management, Multi Period Mathematical Programming, Herd Liquidation, Livestock Management, Nomadic, Fars province
  • M. Farzin, J. Torkamani, S. N. Mousavi Page 143
    Agricultural activities have been always faced with production, price and income fluctuations. At the time, attention to management procedures can be very useful in order to reducing these fluctuations. Income insurance with covering risks due to fluctuations in prices and production, able to covered the fluctuations of crop income. The purpose of this study is to design income insurance in order to reducing the income fluctuations of Darab cotton tillers. Required information were collected through questionnaire which was conducted in a sample 50 Darab cotton farmers by a multi stage sampling random method. Furthermore, due to forecasting futures values, time series data that collected from various recourse of cotton tillers cooperative union and agriculture organization was used. For computing the insurance premiums, a statistic simulation method called bootstrapping was used. The results relative to computed income insurance premiums, analyzed with two hypotheses such as direct and indirect relationships between yield and price. Ultimately, it became clear that applying direct relationship between yield and price due to negative correlations of these two variables can cause reduction of income insurance. Comparing the present value with computed income insurance premiums showed the superiority of income insurance scheme. The value of income insurance premiums for poor and rich farmers with assumptions "0.9 loading coefficient and 65% government subsides", computed 0.81789 and 25.60451 dollars respectively. At the end its presented suggestion to aim the appropriate risks management. The most important suggestion is creation a bilateral solidarity between farmer and insurer, Another one is election of income insurance scheme as final policy for poor group.
    Keywords: Risk management, income insurance, cotton tillers, Darab
  • A. Darijani, S. Ahmadi Kaliji, H. Taboli Page 169
    Limited water resources in Iran and excessive use in irrigated farms, especially in rice cultivation has revealed necessary to increase valuable water factor productivity in rice cultivation. This study has been conducted to calculate and analysis of non-parametric indices of water partial factor productivity in rice cultivation in Mazandaran province, Iran. Thus, data were gathered from production cost of 690 rice farmers in the Jihad-e-Agriculture database of Mazandaran province in 2010 if that were selected by simple random sampling. The results of this study shows, with the increased acreage in the province, increase productivity of water consumption. Also, high-yielding varieties of rice seeds than other rice varieties its highest value is assigned in nonparametric partial productivity indices. These indicators can be compared to experts, managers and decision makers to identify existing problems and ways to help improve water productivity.
    Keywords: Productivity, Water, Nonparametric Index, Rice, Mazandaran
  • S. H. Sadatbarikani, A. Azari Page 185
    Considering the importance of agricultural sector in food production and safety, countries, including Iran, support this sector in different ways. Looking at the trend of production, consumption and imports in Iran, show that the despite of production to be growing, Iran still stands as one of the largest importers of agricultural products in the world. The basic discussable question is “how the great costs of applying supports by government policies could be effective on crop production and yield?” Accordingly, in this study, AMS for rice is calculated during 1989-2009 and existence of causality relationship between amount of support and production growth of the products was investigated by using Hsiao's granger causality method. The results indicate that have not had an effect on the production and yield, althouqh the causality relationship between supports enhance and acreage growth was observed. Therefore, a review into the support policies and transmission of subsidies from early stages production to other levels such as marketing, distributing and etc, is suggested. To achieve more efficiency, support policies should aim to increase the yield applaying. A higher guaranteed purchase price, for high yielding varieties rather than the market price for traditional varieties and a set of support policies aimed at improving the production technology are suggested.
    Keywords: support policies, AMS, causality relationship, Hsiao's method, error correction model