فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا مقدسی، میترا ژاله رجبی صفحات 1-22
    پیش بینی دقیق قیمت های محصولات کشاورزی وارداتی می تواند ضمن کمک به برنامه ریزی مطلوب در خصوص زمان مناسب واردات به صرفه جویی در منابع ارزی کشور نیز بیانجامد. از پر کاربرد ترین الگوهای پیش بینی سری زمانی طی سه دهه ی اخیر، الگوهای خطی سری زمانی شامل آریما، گارچ و ای گارچ می باشند. مطالعات اخیر در زمینه ی پیش بینی با شبکه عصبی مصنوعی نشان می دهد که شبکه ی عصبی مصنوعی می تواند دقت پیش بینی الگوهای خطی سنتی را بهبود بخشد. حال آنکه الگوهای سری زمانی خطی و شبکه ی عصبی مصنوعی از محدودیت جدی برخوردار بوده و آن اینکه الگوهای خطی توانایی الگوسازی روابط غیر خطی را نداشته و شبکه ی عصبی مصنوعی به تنهایی قادر به شناسایی و بررسی هر دو الگوی خطی و غیر خطی نمی باشد. از این رو با ترکیب الگوهای سری زمانی خطی و شبکه ی عصبی مصنوعی و طراحی الگوی تلفیقی روابط موجود در داده ها با دقت بیشتری الگوسازی می گردد. در مطالعه ی حاضر، الگوی تلفیقی الگوهای سری زمانی آریما، گارچ، ای گارچ و شبکه عصبی مصنوعی طراحی و نتایج پیش بینی با نتایج الگوهای رقیب مقایسه گردیده است. در این مطالعه جهت مقایسه ی دقت پیش بینی علاوه بر معیارهای مقایسه متداول نظیر RMSE، MAE، MAPE و Theil C با معرفی آماره گرنجر و نیوبولد معنی داری تفاوت دقت پیش بینی ها نیز بررسی شده است. نتایج پیش بینی قیمت های جهانی روزانه برای دوره 1/4/2008 تا 2/2/2012 در خصوص سه محصول وارداتی گندم، ذرت و شکر حاکی از آن است که الگوی تلفیقی به طور معنی داری دقت پیش بینی به دست آمده از الگوهای انفرادی را افزایش می دهد. بر این اساس، به کارگیری الگوهای تلفیقی در پیش بینی قیمت محصولات کشاورزی(به ویژه محصولات استراتژیک) توصیه می شود تا با انتخاب زمان مناسب خرید محصولات وارداتی از خروج بیهوده ارز جلوگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: الگوی خطی، شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی سری زمانی، الگوی تلفیقی
  • زهرا باقرامیری، بهروز رسولی، محمدصادق اللهیاری، جعفر عزیزی صفحات 23-40
    وسعت مراتع ایران از یکسو و وابستگی دامداری به این منابع از سوی دیگر بر نحوه ی مدیریت مراتع تاثیر گذاشته و سبب شده است که مدیریت آن به گونه ای باشد تا مناسب ترین اندازه ی واحد بهره برداری در چارچوب مدیریت علمی مراتع و با توجه به ارتباط انسان، دام و مرتع با هدف افزایش درآمد، پایداری بهره برداری از مراتع و بازگشت سرمایه انتخاب شود. در تحقیق حاضر هدف انتخاب نظام بهره برداری با بالاترین اولویت در مراتع می باشد که با استفاده از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) صورت گرفته است. در این تحقیق از نظرات 10 نفر از کارشناسان سازمان جنگل ها و مراتع استان اردبیل استفاده شد و تحلیل نتایج حاصله به کمک نرم افزار Super Decision انجام گرفت. نتایج نشان داد که در استان اردبیل نظام بهره برداری خصوصی با وزن نهایی(534/0) بالاترین اولویت، نظام بهره برداری سنتی با وزن نهایی(234/0) اولویت دوم و نظام بهره برداری دولتی با وزن نهایی(230/0) در اولویت آخر این انتخاب قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری چندمعیاره، نظام های بهره برداری، مرتع، دامداری، مدیریت مرتع
  • مصطفی شمس الدینی*، جواد شهرکی صفحات 41-73
    افزایش فعالیت های کشاورزی برای پاسخ گویی به نیازهای اولیه ی انسان ها و به تبع آن استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای مقابله با آفات موجود در این صنعت، توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است. استفاده از این سموم منجر به آلودگی محیط زیست خواهد شد، در همین راستا این مقاله سعی دارد تا با طراحی الگوی مالیاتی مناسب، از استفاده ی بی رویه این سموم جلوگیری کرده و آلودگی ناشی از آن را نیز کاهش دهد. مبانی نظری این مدل با حداکثرسازی تابع مطلوبیت عوامل اقتصادی دخیل در این مبحث(کشاورزان، تولیدکنندگان سموم و مصرف کنندگان کالاهای کشاورزی) و با قید حداکثر شدن سود، به دست آمده است. همچنین برای تایید مبنای تجربی مدل، از تخمین داده های 26 کشور منتخب(ایران، اتریش، استرالیا، بلژیک، کانادا، جمهوری چک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، لوکزامبورگ، هلند، نیوزیلند، نروژ، پرتغال، اسپانیا، سوئد، سوئیس، انگلستان و ایالات متحده). برای دوره ی 1380-1387 براساس روش پنل دیتا و با آزمون های GLS و SUR استفاده شده است. نتایج نشان از معناداری مدل و مطابقت آن با داده های تجربی دارد. در ادامه ی کار مدل مفروض با روش های ARDL و ECM برای ایران تخمین زده شده و رابطه ی بلندمدت ضریب مالیاتی مفروض در ایران به دست آمده است. همچنین با استفاده از آزمون های زیووت- اندرس و گرگوری- هنسن، این رابطه ی بلندمدت در حضور شکست های ساختاری در اقتصاد ایران بررسی شده که نتایج حاکی از تایید این رابطه است. در پایان این پژوهش نیز با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو، عدم قطعیت کاهش آلودگی در مدل بررسی شده و با شبیه سازی شاخص VaR، به محاسبه ی حداکثر کاهش آلودگی برای عوامل دخیل پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: الگوی مالیاتی، سموم شیمیایی، مناطق کشاورزی، شبیه سازی مونت کارلو، آزمون های GLS، SUR، ARDL، ECM، زیووت، اندرس و گرگوری، هنسن
  • سیدنعمت الله موسوی*، ندا نیازی، زکریا فرج زاده صفحات 75-90
    این مطالعه با هدف تحلیل اثرات جهانی شدن اقتصاد بر انتشار آلودگی صورت گرفت. برای این منظور از شاخص درجه باز بودن اقتصاد که بصورت نسبت تجارت به تولید ناخالص داخلی می باشد، استفاده شد. انتشار آلودگی شامل انتشار دی اکسیدکربن و دوره مطالعه نیز شامل 1387-1359 می باشد. به منظور تحلیل رابطه میان درجه باز بودن اقتصاد و انتشار آلودگی از رهیافت خودتوضیح برداری استفاده شد. یافته ها نشان داد میان انتشار آلودگی و سایر متغیرها یک رابطه بلندمدت وجود دارد و افزایش درجه باز بودن اقتصاد و انباشت بیشتر سرمایه در اقتصاد ایران با افزایش انتشار آلودگی همراه است. اما از سوی دیگر اثر افزایش تولید ناخالص داخلی بر انتشار آلودگی در ایران منفی ارزیابی شد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس خطای پیش بینی انتشار آلودگی نشان داد پس از یک دوره 12 ساله سهم متغیر انتشار آلودگی در واریانس خطای پیش بینی آن از میان می رود و نقش عمده (حدود 62 درصد) به متغیر نسبت سرمایه – نیروی کار اختصاص می یابد. همچنین حدود یک چهارم از خطای پیش بینی به درجه باز بودن اقتصاد نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، جهانی شدن، تجارت، آلودگی، ایران
  • اسماعیل فلاحی، صادق خلیلیان، مجید احمدیان صفحات 91-115
    حفاظت از منابع حیاتی آب در کنار ملاحظات اقتصادی، فضای حاکم بر تصمیم گیری در سامانه های کشاورزی را مستلزم تجدید نگرش جدی نموده است. در چنین شرایطی، بهره گیری از رویکردهای کارآمد برنامه ریزی که امکان تحقق اهداف چندگانه ی تصمیم گیران را فراهم ساخته، ضروری می نماید. بر این اساس، پژوهش حاضر به منظور تدوین الگوی بهینه ی کشتی که تامین دو هدف حداکثرسازی بازده ناخالص و حداقل سازی مصرف آب را در دشت سیدان- فاروق شهرستان مرودشت دنبال می کند، رهیافت های برنامه ریزی چندهدفی، تحلیل خوشه ایو برنامه ریزی مصالحه ای(توافقی) را به کار بسته است. داده های مورد نیاز مربوط به سال زراعی 90-1389 بوده و از تکمیل تعداد 106 پرسشنامه ی توزیع شده بین کشاورزان که به روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای انتخاب شدند، جمع آوری گردید. الگوهای بهینه ی کشت، با منظور نمودن ترکیب های مختلف وزن توابع هدف تحت تعقیب، در قالب سه سناریو ارائه شد که تمامی الگوهای پیشنهادی توسط مدل، امکان افزایش بازده ناخالص و کاهش مصرف آب را میسر نمود. افزون بر این، در الگوهای یاد شده به موازات افزایش وزن هدف حداقل سازی مصرف آب، ترکیب کشت به نفع محصولات با نیاز آبی کمتر تغییر یافت. مقایسه ی الگوهای کشت فعلی و بهینه حاکی از این است که بهره برداران در هر دو گروه مزارع کوچک و بزرگ عموما عملکرد نسبتا مشابهی در دست یابی به هدف حداکثرسازی بازده ناخالص داشته اند، درحالی که هدف حداقل سازی مصرف آب در مزارع بزرگ تر نسبت به مزارع کوچک تر به گونه ی موفق تری تامین شده که به نوبه ی خود گویای مدیریت کاراتر مصرف آب در مزارع با مقیاس بزرگ تر بوده است. علاوه بر این، تبادل میان اهداف به ویژه در گروه مزارع کوچک بیانگر این است که با چشم پوشی از مقدار مشخصی بازده ناخالص، می توان شاهد کاهش قابل ملاحظه تری در آب مصرفی بوده و از این طریق گزینه های قابل قبول مختلفی را جهت کاهش مصرف آب در اختیار کشاورز قرار داد.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه ی کشت، آب، برنامه ریزی چندهدفی، برنامه ریزی مصالحه ای(توافقی)، کشاورزی
  • حمید امیرنژاد، صفیه بهمن پوری* صفحات 117-131
    امروزه کشاورزی یک فعالیت اقتصادی است که سهم بسیار مهمی در تولید ناخالص داخلی هر کشور به وسیله تامین امنیت غذایی مردم آن ایفا می کند. از سوی دیگر فعالیت کشاورزی می تواند تاثیرات جانبی زیست محیطی به همراه داشته باشد. بسیاری از تحلیل های اقتصادی تنها بر روی افزایش رفاه اقتصادی کشاوران تاکید می کنند بدون اینکه به مسایل زیست محیطی توجهی داشته باشند. لذا در این مطالعه، با استفاده از مدل برنامه ریزی آرمانی الگوی بهینه ی کشت برای در نظر گرفتن اهداف اقتصادی و زیست محیطی دشت بیضاء استان فارس تعیین شد. اطلاعات آماری مورد نیاز از 100 بهره بردار نماینده منطقه، در سال زراعی 91-1390 که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند و همچنین سازمان جهاد کشاورزی شهرستان سپیدان جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که در مدل برنامه ریزی آرمانی،محصولات گوجه فرنگی و لوبیا چیتی از الگو حذف، و محصولات پیازو ذرت دانه ای وارد الگو شدند. برنج با 1/11940 هکتار بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داد. افزون بر آن، میزان مصرف آب، کود شیمیایی و سم در مقایسه با شرایط فعلی کاهش نشان داد. با توجه به یافته ها امکان افزایش سود و بهره وری منابع نسبت به شرایط فعلی با توجه به اهداف زیست محیطی نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی، هدف زیست محیطی، هدف اقتصادی، دشت بیضاء
  • ولی بریم نژاد، آریا هوشمندان* صفحات 131-150
    این مطالعه، به بررسی دلایلی می پردازد که می تواند باعث خرید یا عدم خرید سبزیجات با کیفیت توسط مصرف کنندگان گردد. چون درک مصرف کنندگان از کیفیت محصولات در هر استراتژی بازاریابی یک عنصر بسیار مهم است. هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر و چگونگی تاثیر آنها بر تصمیم به خرید و تمایل مصرف کنندگان به پرداخت اضافه تر از قیمت بازار است. در این مطالعه با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط، برتری ها و سلایق فردی در زمینه ی پولی با توجه به تغییر در کیفیت کالا استخراج گردید و در اسفند 1390، عوامل موثر بر تمایل به پرداخت مصرف کنندگان تهرانی از طریق 446 پرسشنامه و مصاحبه ی حضوری در داخل و بیرون بازارهای سازمان مدیریت میادین تهران بررسی شد. مقدار تمایل به پرداخت نیز توسط مدل هکمن دو مرحله ای برای سبزیجات سالم برآورد گردید. نتایج نشان داد که نسبت به قیمت های بازاری، میانگین تمایل به پرداخت برای افرادی که پاسخ مثبت داده اند، برای هر کیلو برابر 2220 ریال بوده است.
    کلیدواژگان: تصمیم به خرید، سبزیجات سالم، کیفیت، تمایل به پرداخت، هکمن
  • مریم جعفرنیا*، عبدالکریم اسماعیلی صفحات 151-164
    باتوجه به معضل در حال رشد مسائل زیست محیطی و هزینه های سرباری که فعالیت های مختلف روی کیفیت محیط ایجاد می کنند، اصلاح مدل های بهره وری و کارایی با وجود تولید توام ستاده های مطلوب و نامطلوب امری ضروری به نظر می رسد. لذا در مطالعه ی حاضر به بررسی کارایی 60 پرواربندی گوساله شهرستان شیراز و عوامل موثر بر آن با تاکید بر جنبه های زیست محیطی پرداخته شد. نتایج نشان داد که مقادیر کارایی با شاخص های محیط زیست به صورت معنی داری کمتر از کارایی بدون در نظر گرفتن آن است. این موضوع بیانگر آن است که شرایط زیست محیطی به صورت معنی داری روی کارایی اثر می گذارد. شرکت در کلاس های آموزشی بهداشت و جیره غذایی، سن، سطح تحصیلات و تجربه از عوامل تاثیرگذار بر کارایی با لحاظ معیارهای زیست محیطی ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: کارایی، پرواربندی گوساله، روش مرزی تصادفی، محیط زیست
  • محمدرضا زارع مهرجردی، امیرحسین توحیدی صفحات 165-185
    رابطه ی انتقالی نرخ ارز به دلیل اثرات آن بر تراز تجاری و قیمت های صادراتی، موضوعی است که همواره مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه ی میان نرخ ارز و قیمت صادراتی پسته ایران به صورت تجربی می باشد. در این مقاله با استفاده از داده های تابلویی مربوط به 23 بازار مقصد در طول دوره ی 89-1371، از مدل رگرسیونی اثرات ثابت جهت آزمون این رابطه استفاده شد. نتایج برآورد مدل با ضریب نرخ ارز مشترک برای کل بازارهای مقصد نشان داد که صادرکنندگان ایرانی بخشی از تغییرات نرخ ارز را جذب می کنند و بنابراین رابطه ی انتقالی نرخ ارز ناقص می باشد. نتیجه ی مهم دیگر این مقاله، این است که شرایط رقابتی در هیچ یک از بازارهای مقصد برقرار نمی باشد. با توجه به الگوی تقاضا در بازارهای مقصد و درجه بالای رابطه ی انتقالی نرخ ارز برای پسته، نتیجه گرفته می شود که صادرکنندگان ایرانی برای افزایش سهم بازار باید روی رقابت غیر- قیمتی تمرکز داشته باشند.
    کلیدواژگان: رابطه انتقالی نرخ ارز، قیمت های صادراتی، پسته ایران، بازارهای مقصد
  • نازنین محمدرضازاده بزاز*، محمود دانشورکاخکی، ناصر شاهنوشی فروشانی، آرش دوراندیش، افسانه نیکوکار صفحات 187-205
    پژوهش درباره نحوه ی انتقال قیمت از موضوعاتی است که در حوزه ی اقتصاد کشاورزی به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل انتقال مکانی قیمت به طورکلی به دنبال نشان دادن همگرایی میان بازارهای محلی و بررسی عملکرد این بازارها است. انتقال مکانی قیمت اغلب با هدف بررسی درجه ی همگرایی بازارها، کاهش نقص های عملکردی بازار و تلاش در جهت کاهش هزینه های مبادله مورد مطالعه قرار می گیرند. به دلیل اهمیت زعفران به عنوان یکی از اقلام مهم صادرات غیرنفتی، تجمع تولیدکنندگان این محصول در استان خراسان و پراکندگی مصرف کنندگان این محصول در سایر استان های ایران، هدف اصلی این مطالعه بررسی انتقال مکانی قیمت زعفران از استان خراسان به سایر استان های ایران است. در مطالعه ی حاضر، با استفاده از آمار ماهانه ی قیمت خرده فروشی زعفران در سال های 1390-1385 و با استفاده از الگوی تصحیح خطای آستانه ای، چگونگی انتقال مکانی قیمت بین استان خراسان و سایر استان های کشور مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان دهنده ی آن است که در اکثر استان های مورد بررسی عدم تقارن مثبت قیمت ها وجود دارد که به نفع عوامل بازاریابی و به ضرر مصرف کنندگان می باشد. تلاش در جهت ایجاد شرایط مساعد برای خرید محصول از تولیدکننده و پر رنگ کردن نقش بازارهای بورس و بازارهای آتی زعفران و به وجود آوردن تشکل های تولیدکنندگان در قالب اتحادیه یا تعاونی های تولید زعفران برای افزایش قدرت چانه زنی آنها و در نهایت کم کردن نقش واسطه ها در بازار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انتقال مکانی قیمت، زعفران، ایران، الگوی تصحیح خطای آستانه ای
|
  • R. M., M. J.R. Pages 1-22
    Reliable predictions on import prices of agricultural products could result in appropriate timing of import and saving of exchange resources. Linear time series models including ARIMA، GARCH and EGARCH have frequently been used in time series forecasting during the past three decades. Recent studies on forecasting with artificial neural network (ANNs) suggest that ANNs can be a suitable alternative to the traditional linear models. But neither linear time series models nor ANNs could be adequate in modeling and forecasting time series since the linear model cannot deal with nonlinear relationships while neural network model alone is not able to handle both linear and nonlinear patterns equally well. Hence، by integrating linear time series with ANN models and designing the hybrid model، patterns in the data could be explained more accurately. In this research، a hybrid methodology that combines time series model ARIMA، GARCH and EGARCH and ANN models is designed and results are compared with those of competitive models. In order to compare forecasting accuracy، in addition to the usual criteria such as RMSE، MAD، MAPE and Theil Coefficient with introducing Granger and Newbold statistic، significance of forecasting accuracy have been investigated. Findings for prices of wheat، corn and sugar indicated that hybrid model significantly improves forecasting accuracy. In order to save foreign exchange، application of hybrid models for agricultural price prediction is recommended.
    Keywords: Linear Models, Artificial Neural Networks, Time Series Forecasting, Combining Models
  • Z. B., B. R. A, J. A. Pages 23-40
    In this study multi criteria decision making and analytical hierarchy process (AHP) were used to identify the preferred utilization system in the rangelands of Ardebil Province according to economic، social and ecological criteria. In this respect ten rangeland experts expressed their preference and priorities. Results showed that private utilization system with weight equal to 0. 534 was first and traditional utilization system with weight of 0. 234 was second and state system with 0. 230 was third in priority ranking. On this basis extending private utilization system was recommended.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Multi criteria making decision, Utilization systems, Rangeland, Livestock, Rangeland management
  • M. Sh*, J. Sh Pages 41-73
    Intensive use of chemical fertilizer in agricultural production has caused environmental pollusion. Taxes are used to reduce environmental pollution. This article aims to provide tax simulation model for reduction of chemical pesticides pollution in agricultural areas. The assumption is to maximize utility for farmers، chemical producers and consumers. Panel data of 26 selected countries including Iran were used for 2001- 2008 period. Various econometric models such as ARDL، GLS and SUR were applied. Also Monte Carlo simulation for reducing pollution uncertainty and simulation of VAR to calculate the maximum reduction of pollution were used. Also pollution function optimization to calculate the optimal percent reduction in pollution of various factors was applied. Based on findings of the study some recommendations are made to reduce pollution.
    Keywords: Tax model, Agricultural areas, Chemical pesticides, Monte Carlo simulation, GLS, SUR, ARDL
  • S.N. M.*, N. N., Z. F. Pages 75-90
    The main purpose of this study was to analyze economic effects of globalization on pollution diffusion. To do this، the openness index which defined as proportion of trade to gross domestic product was used. Pollution includes diffusion of carbon dioxide. Period of This study was from 1980 to2008. In order to analyze relationship between pollution diffusion and economic openness، self explained vector approach was used. Results showed that there was a long-term relationship between pollution diffusion and other variables and increase in economy openness rate and capital accumulation would increase pollution. But effects of gross domestic product on pollution were evaluated negatively in Iran. Final results of prediction error variance of pollution diffusion analysis also showed that share of proportion of pollution diffusion variable would fade away after 20 years and major role (about 62 percent) was related to investment-labor ratio. Furthermore، about one fourth of rediction error was attributed to economy openness.
    Keywords: Globalization
  • E. F., S. Kh, M. A. Pages 91-115
    Protection of vital water resources along with economic considerations has made a major revision in decision making of agricultural systems. Under such circumstances، it is necessary to use efficient planning approaches which allow decision makers to access multiple objectives. Accordingly، the present study applied multi-objective programming، cluster analysis، and compromise programming to develop an optimal cropping pattern providing gross margin maximization and water use minimization in Seidan-Farough Plain، Marvdasht Township. The required data is related to crop year 2010-2011 and collected from 106 [A1] questionnaires using two stage cluster sampling. Considering different combinations of weights for the objective functions، the optimal cropping patterns were presented in three scenarios. All patterns proposed by the model made it possible to increase gross margin and reduce water consumption. Moreover، when the objective weight of minimizing water use across patterns increased، crop combination changed in favor of the crops with lower water requirement. Comparison of current and optimal cropping patterns showed that farmers in both small and large farms had relatively similar performance in achieving the objective of gross margin maximization، while the objective of water use minimization was more successfully provided in large farms than that of small farms which in turn represents more efficient management of water use in large-scale farms. In addition، the tradeoffs between objectives، especially in small farms، indicated that decreasing a certain amount of gross margin would result in a more substantial reduction in water consumption providing farmers with a variety of acceptable options in order to reduce water use.
    Keywords: Optimal Cropping Pattern, Water, Multi, Objective Programming, Compromise Programming, Agriculture
  • H. A., S. B.* Pages 117-131
    Today، agriculture is an economic activity which has an important role in the GDP، by providing the food security of each country’s people. On the other hand environmental side effects، agricultural activities can have along with. Many of economic analyzes without having ecological concerns emphasize the increasing economic welfare of farmers. In this study، using goal programming model considering economic and environmental goals the Beiza Plain of Fars Province optimal cultivation pattern was set. Statistical data from a sample of 100 producers in the region، which randomly selected at 2011-2012 crop year and Additional information from Agricultural Organization Sepidan was collected. The results showed that in the goal programming model، tomatoes and bean omitted from the model، onion and corn entered in the model. Rice accounted most acreage area with 11940. 1 hectare. In addition، the consumption of water، fertilizers and pesticides compared to current conditions declined. According to the findings، with considering the environmental goals، increasing profits and productivity of resources under current conditions is possible.
    Keywords: Optimal Cropping Pattern, Goal Programming, Economic Objective, Environmental Objective, Beiza Plain
  • V. B., A. H.* Pages 131-150
    This paper aims to study factors which cause consumers purchasing quality vegetables. Since consumers'' conception of product quality is an important element in each marketing strategy. The purpose of this study is to determine the effective factors and the way they affect the consumers'' purchase decision and willingness to pay above market price. By using contingent valuation method، individual''s preferences and tastes in monetary domain were extracted according to the change in the product quality. For this purpose،، the data were collected by interviewing with 446 consumers inside and outside market. Consumers preferencs were measured by two-step Heckman model in February 2012. The results showed that in relative to the market prices، the average amount of willingness to pay was 2220 Rls. per kilograms
    Keywords: Purchase decision, Safe vegetables, Quality, Willingness to pay, Heckman
  • M. J.*, A. E. Pages 151-164
    Considering the growing concerns about environmental problems and the burden placed by different activities on environmental quality، accommodation of models of productivity and efficiency with joint production of good and bad outputs have gained more attention.. Therefore، in this study efficiency of 60 beef cattle industrial farms with emphasis on environmental aspects were determined using Stochastic frontier production function. Results indicated that efficiency of farms with environmental indices was significantly lower. Education، experience and attending feed and health extension sessions had significant impact on efficiency of farmers.
    Keywords: Efficiency, Fattening system of beef cattle, Stochastic frontier method, Environment
  • M. Z.M., A. T. Pages 165-185
    Exchange rate pass-through is a subject that has been discussed and analyzed due to its impacts on trade balance and export prices. The main purpose of this paper is to investigate empirically the relationship between exchange rate and Iran''s pistachio export prices. Using a panel of data from twenty-three destination markets over the period 1992–2010، fixed effects regression model is used to test this relationship. The results of model estimation with a common exchange rate coefficient for all destination markets indicate that Iranian exporters absorb a portion of change in the exchange rate and so pass-through to export prices is incomplete. Another result from this study is that competitive condition is not prevailed in destination markets. According to the pattern of demand in destination markets and high degree of exchange rate pass-through for pistachio، it is concluded that Iranian exporters should focus on non-price competition for increasing market share.
    Keywords: Exchange Rate Pass, through, Export Prices, Iranian Pistachio, Destination Markets
  • N. M.* , N. Sh, A. D., A. N. Pages 187-205
    Spatial price transmission is interpreted to assess the degree of convergence of markets and reduce functional impairment of markets and transaction costs. Because of the importance of saffron as a major agricultural export and concentration of producers in Khorasan province and distribution of consumers throughout the country، the objective of this study is to investigate the spatial transmission of saffron price in various provinces of Iran. Data of monthly retail prices of saffron for 2006-2012 and threshold error correction model were used to estimate price spatial transmission patterns between Khorasan and other provinces in the country. Results of the study revealed that there was a positive price asymmetry among most of provinces. Price transmission coefficients showed that in the short term، price reduction at the retail level are transmitted faster to other markets compare to price increment. In the long term، deviations from equilibrium moderated and markets were converging. Efforts to improve conditions for producers through establishment of cooperatives، and strengthening the role of commodity exchange market to increase farmers bargaining power and lowering the role of brokers in the market seems to be necessary.
    Keywords: Spatial price transmission, Saffron market, Threshold error correction model