فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال ششم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی قنبری، سمانه خاکسار آستانه، حمیده خاکسار آستانه صفحات 1-21
    بهبود بهره وری به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین رشد اقتصادی به معنی استفاده ی بهینه، موثر و کارآمد از تمامی منابع تولید اعم از نیروی کار، سرمایه و انرژی است و در کشور ما که دارای منابع غنی انرژی می باشد، ارتقای بهره وری انرژی های پایان پذیر دارای اهمیت ویژه ای است. در این مطالعه ابتدا بهره وری انرژی در بخش کشاورزی با استفاده از شاخص بهره وری جزیی محاسبه شده و سپس مهم ترین عوامل موثر بر بهره وری انرژی در بخش کشاورزی با استفاده از الگوی خودبازگشتی با وقفه های توزیعی(ARDL) و داده های سالیانه برای دوره ی زمانی 1386-1356 ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که متوسط سرمایه به ازای هر واحد انرژی مصرفی، دستمزد واقعی نیروی کار، متوسط نیروی کار به ازای هر واحد انرژی، قیمت واقعی فراورده های نفتی و نسبت برق از کل مصرف انرژی تاثیر مثبت بر بهره وری انرژی در کوتاه مدت داشته اند. همچنین در بلندمدت متغیر سهم مصرف برق از کل مصرف انرژی تاثیر مثبت و معنی داری بر بهره وری انرژی در بخش کشاورزی داشته است.
    کلیدواژگان: بهره وری انرژی، الگوی خودبازگشتی با وقفه های توزیعی، بخش کشاورزی، اقتصاد ایران
  • یعقوب زراعت کیش* صفحات 23-44
    صیادی در منابع آبی جنوب کشور و حوزه خلیج فارس اهمیت زیادی برای این مناطق و اقتصاد کشور دارد. حرفه صیادی، فرصت های اشتغال و درآمدی متنوعی را برای اهالی منطقه ایجاد نموده و نقش مهمی را در تامین پروتئین و تغذیه بسیاری از خانوارها در مناطق روستایی و شهری ایجاد می نماید. بیش از 40 نوع ماهی تجاری همراه با میگو در حوزه ی خلیج فارس صید می شود. به منظور حفظ پایداری در منبع آبزی و حصول اهداف متعدد اقتصادی، بیولوژیکی، اجتماعی و سیاستی، مدیریت منسجم و برنامه ریزی در منابع آبزی، امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این مطالعه نتایج تخمین مدل های برنامه ریزی در دو سناریوی کوتاه مدت و بلندمدت به دست آمده است. به طورکلی نتایج در سناریوی کوتاه مدت و بلندمدت حاکی از کاهش فعالیت و تعداد شناورهای متعلق به ناوگان های بزرگ 50-20 تن و نیز 50 تن به بالا و جایگزینی آن با شناورهای ناوگان های رده اول و دوم(قایق و لنج 50-20 تن) می باشد. اما نکته ی مهم آن است که در سناریوی بلندمدت نتایج معنادارتر از سناریوی کوتاه مدت بوده و تغییرات شدیدتری را نسبت به سناریوی پایه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ناوگان های صیادی، برداشت بهینه، اهداف اقتصادی بیولوژیکی
  • میترا ژاله رجبی، رضا مقدسی، امیر محمدنژاد صفحات 45-66
    مطالعه ی حاضر با توجه به التزام مدیریت تجارت محصولات کشاورزی، به اندازه گیری هزینه های تجارت دوجانبه و شناسایی سهم عوامل موثر در رشد تجارت دوجانبه ایران و شرکای عمده تجارت این محصولات و مقایسه ی آن با تجارت محصولات غیر کشاورزی و کل پرداخته است. بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین موزون هزینه های تجارت دوجانبه ایران و شرکای عمده در تجارت کالاهای کشاورزی، غیر کشاورزی و کل طی دوره 2010-1995 به ترتیب با کاهش 14، 13 و 5/13 درصدی مواجه بوده است. در این میان هزینه های تجارت کالاهای کشاورزی با امارات متحده عربی، برزیل، سوئیس و چین، هزینه های تجارت کالاهای غیر کشاورزی و کل ایران با چین، امارات متحده عربی و هند بیشترین کاهش را داشته اند. بر اساس نتایج تجزیه رشد تجارت دوجانبه ایران و شرکای عمده ی تجاری در گروه های کالاهای کشاورزی، غیر کشاورزی و کل رشد درآمد به ترتیب توضیح دهنده 3، 67، 51% و کاهش هزینه های تجارت به ترتیب توضیح دهنده 97، 32 و 48% تغییرات تجارت دوجانبه ی ایران و شرکای تجاری بوده است. از اینرو پیشنهاد می گردد تا در تنظیم روابط تجاری در کلیه ی گروه کالاهای مختلف به عامل هزینه های تجارت توجه خاص مبذول گردد.
    کلیدواژگان: هزینه های تجارت، تجزیه و تحلیل رشد تجارت، جاذبه، محدودیت های چندجانبه، ایران
  • زانیار رحمانی، حامد قادرزاده * صفحات 67-80

    غذای اکثر مردم جهان، به خصوص کشورهای در حال توسعه دچار کمبود پروتئین شده است و از آنجا که پروتئین حیوانی نقش به سزایی در تغذیه بشر دارد، کیفیت و کمیت آن باید در حد مطلوب باشد. بنابراین شناخت ساختار هزینه ی صنعت مرغ گوشتی و پتانسیل های موجود در آن ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر به بررسی سهم هزینه ی نهاده های عمده ی در تولید مرغ گوشتی در استان کردستان می پردازد. تعداد 74 واحد پرورش مرغ گوشتی شهرستان سنندج به روش نمونه گیری تصادفی ساده ی انتخاب و داده ها برای سال 1391 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد، هزینه ی دان با 61 درصد بیشترین سهم را در مجموع هزینه ی متغیر به خود اختصاص داده و بررسی کشش های جانشینی موری شیما نشان دادند، سهم نسبی هزینه صعودی و میانگین کشش جانشینی برای کل داده ها،بیانگر بازدهی صعودی نسبت به مقیاس را نشان داد. اما این بازدهی، همواره صعودی نبود، لذا علاوه بر افزایش مقیاس، به سایر معیارها از جمله نحوه ی مدیریت واحدهای بزرگ تولیدی مرغ گوشتی نیز تاکید شود.

    کلیدواژگان: سهم نهاده، تابع هزینه، مرغ گوشتی، شهرستان سنندج
  • عبدالکریم اسماعیلی، مهدی شعبان زاده صفحات 81-101
    هر کشوری تلاش می نماید تا مهم ترین محصولات خود را با توجه به اقتضائات اقتصاد داخلی و اثرات مختلف بر شاخص هایی نظیر امنیت غذایی، معیشتی و توسعه روستای در فهرست کالاهای خاص خود بگنجاند. محدودیت چنین فهرست هایی باعث شده است تا کشورها ضمن اولویت بندی نمودن شاخص های تعیین شده اقدام به انتخاب مهم ترین و اثرگذارترین محصولات خود نمایند. در این مطالعه با توجه به اینکه عمده معیارهای برگزیده مبتنی بر موافقتنامه های تجاری عموما با توجه به شرایط کشور طرف مذاکره انتخاب می گردند، تلاش شده است تا با اولویت بندی معیارهای سازگار با شرایط کشور از قبیل میزان اشتغال، سطح زیر کشت، میزان تولید، سهم در کالری مصرفی، تجارت و ارزآوری، کالاهای خاص کشاورزی تعیین گردد. داده های مورد استفاده متوسط شاخص های پنج ساله (90-1386) و مدل مورد استفاده رتبه بندی و تحلیل سلسه مراتبیAHP بوده است. نتایج نشان داد که گندم(آرد گندم)، برنج، شیر، روغن و گوشت به عنوان خاص ترین محصول از این حیث شناسایی شدند. رتبه بندی محصولات کشاورزی می تواند علاوه بر کاربرد در جریان مذاکرت تجاری و تعیین تعرفه وارداتی در سیاست گذاری های داخلی از قبیل قیمت گذاری و حمایت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، محصولات خاص کشاورزی، امنیت غذایی، امنیت معیشتی، مذاکرات تجاری، ایران
  • مهدی خسروی، سعید مهرجو، رضا محسنی صفحات 103-130
    مطالعه حاضر با استفاده از رهیافت داده های ترکیبی پویا و داده های دوره زمانی 1984 تا 2011 به بررسی تاثیر بازار مالی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی در برخی از کشور های توسعه یافته و در حال توسعه پرداخته است. بر این اساس با استفاده از چهار شاخص مربوط به بازار پول و چهار شاخص بازار سرمایه، هشت الگوی رشد برای کشور های در حال توسعه و هشت الگو برای کشور های توسعه یافته تصریح گردید. نتایج نشان داد که به طور کلی توسعه بازار مالی اثر مثبتی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی دارد اما در کشور های در حال توسعه، این رابطه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته چندان قابل توجه نیست. همچنین، سرمایه گذاری مستقیم خارجی در هر دو گروه از کشورها تقویت رشد اقتصادی بخش کشاورزی را در پی داشته اما در کشور های در حال توسعه این رابطه ضعیف تر می باشد. از سوی دیگر نتایج نشان داد که در کشور های در حال توسعه تاثیر بازار مالی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی، عمدتا از کانال بازار پول محقق می گردد. در حالی که این امر در کشور های توسعه یافته بیشتر از جانب بازار سرمایه صورت می گیرد. از آنجا که وضعیت توسعه یافتگی بازار مالی در کشور های در حال توسعه با توجه به نتایج در شرایط مطلوبی قرار ندارد که این امر یکی از علل عمده ی رابطه ی ضعیف میان شاخص های مالی و رشد اقتصادی بخش کشاورزی نیز محسوب می گردد؛ می توان با اجرای سیاست هایی در جهت کاهش دخالت دولت در بازار مالی و ورود بخش خصوصی به اقتصاد، بالابردن امنیت سرمایه گذاری، ارائه تضمین های مناسب برای سرمایه گذاران و شفافیت مالی زمینه ارتقاء بازار مالی و رشد اقتصادی را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: بازار مالی، بخش کشاورزی، رشد اقتصادی، رهیافت داده های ترکیبی پویا، سرمایه گذاری مستقیم خارجی
  • اسماعیل فلاحی، سپیده قلی نژاد صفحات 131-154
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و تعیین اولویت مولفه های اثرگذار بر رضایتمندی برنج کاران استان مازندران از بیمه ی محصول طی سال زراعی 91-1390 انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از 82 پرسشنامه تکمیل شده توسط کشاورزان برنج کار خبره و پیشرو ی بیمه شده ی منتخب شهرستان های مختلف استان به دست آمد. در این تحقیق، در ابتدا به منظور شناسایی عوامل موثر بر رضایت مندی کشاورزان از بیمه ی محصول از آزمون t و در مرحله ی بعد، جهت رتبه بندی عوامل مذکور از آزمون فریدمن و رویکرد سلسله مراتبی(AHP) استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که شاخص های حق بیمه و تسهیلات حمایتی، میزان غرامت دریافتی، کیفیت خدمات دریافتی، وجهه ی بانک کشاورزی، تعهد کشاورزان به بانک کشاورزی و میزان پاسخگویی به شکایات بر رضایت مندی برنج کاران از بیمه ی محصول موثر بوده است. همچنین، براساس آزمون فریدمن و تکنیک AHP، شاخص های حق بیمه و تسهیلات حمایتی و میزان غرامت دریافتی بالاترین اولویت را داشته در حالی که میزان پاسخگویی به شکایات و متغیر وجهه بانک کشاورزی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، دریافت حق بیمه از کشاورزان به صورت اقساطی، پرداخت به موقع ارزش واقعی خسارت و بهبود کیفیت خدمات از طریق ایجاد اصلاحات و تنوع سازی در خدمات و عوامل انسانی و غیرانسانی، به منظور جلب رضایت کشاورزان بایستی در اولویت قرار گیرد. افزون بر این، مشارکت دادن بیمه گذار در برنامه های بانک و در نظر گرفتن سازه های پاسخگویی، به عنوان عواملی مهم در رضایتمندی کشاورزان از بیمه ی محصول ایفای نقش خواهد نمود.
    کلیدواژگان: بیمه ی محصولات کشاورزی، رضایتمندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مازندران، برنج
  • سمانه شیر ماهی، غلامرضا پیکانی، سیدابوالقاسم مرتضوی*، امید زمانی صفحات 155-176
    در این پژوهش اثرات حذف یارانه ی کودهای شیمیایی بر کشت محصولات زراعی شهرستان ری مورد بررسی قرار گرفته است. داده ایم. بدین منظور به وسیله روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 105 پرسشنامه از کشاورزان شهرستان ری در سال زراعی 1389-1388 تکمیل و مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت با رهیافت حداکثر آنتروپی مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس سطح زیرکشت، کشاورزان به چهار گروه همگن تقسیم شدند و اثر حذف یارانه ی کودهای شیمیایی از طریق تغییرات قیمت کودهای فسفر، ازت و پتاس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان سطح زیرکشت همه محصولات در گروه های اول و دوم کاهش یافت. در گروه سوم فقط سطح زیرکشت گندم و گل کلم به ترتیب در حدود 569/8 و520/6% افزایش پیدا کرد. در نهایت در گروه چهارم، سطح زیرکشت جو در حدود 818/0% افزایش یافت. همچنین میزان استفاده از نهاده ها کم شد و میزان بازده برنامه ای هر یک از گروه های اول، دوم، سوم و چهارم به اندازه 825/4، 402/5، 928/8 و512/1% کاهش یافت.
    کلیدواژگان: یارانه، الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی اثباتی، حداکثر انتروپی، کودهای شیمیایی، شهرستان ری
|
  • A. Gh, S. Kh.A., H. Kh.A. Pages 1-21
    Improve productivity as one of the most important resources for economic growth means to use effective and efficient production of all resources including labor، capital and energy. in our country improving energy efficiency is particularly important. In this study، energy efficiency in the agricultural sector are calculated with partial productivity indices and then the most important factors affecting energy efficiency in the agricultural sector has been studied with the pattern Autoregressive Distributed Lags (ARDL) and annual data for the period 1356-1386 of Iran. The results show that the average investment per unit of energy consumption، real wages of labor، average labor per unit of energy، the real price of oil products and the ratio of the total consumption of electricity consumption in the short term have positive effect on energy efficiency. Variable of proportion of total energy consumption in the long-term has positive and significant impact on energy efficiency in the agricultural sector.
    Keywords: Energy efficiency, The Pattern Autoregressive Distributed Lags (ARDL), Agricultural sector, The Iranian economy
  • Y. Z.K.* Pages 23-44
    The fishing in Iran''s south sea resources and Persian Gulf Zone is so important for these areas and country''s economy. Fishing business makes a various employment and incoming opportunities for natives، and it has an essential role to provide a Protein، and nurture families of urban and rural areas. Up to 40 commercial fish species with a shrimp are fished in Persian Gulf. A systematic management and programming in marine resources are essential for preserving sustainability in marine resource، and achieve to economic، biological، social and political goals. In this paper، the results of running a programming model are shown in short and long run scenarios. Generally، the results of mentioned scenarios show a decrease of activity and number of 20-50 or up to 50 tones fleet''s vessels، and replacement of them by the first and second class vessels (20-50 tones vessels). According to these results، there is a decreasing a vessels'' activity in central and southern fishing areas، and there is an increasing an activity (effort and number of vessels) in northern fishing areas. It''s an important point that the results in long run scenario are more conceptual than short run scenario، and has a further change in comparison of base scenario.
    Keywords: fleet segment, optimal exploitation, biological economic goals
  • M. Gh.R., R. M., A. M. Pages 45-66
    This study concerns with calculation of Iran''s bilateral trade costs and major influential factors on trade volume for three commodity groups including: agricultural، non-agricultural and total. Main finding reveal that over the period 1995-2010 weighted average of trade cost for three commodity groups has declined by 14، 13 and 13. 5 percent، respectively This reduction، however، was greater for UAE، Brazil، Switzerland and China for agricultural commodity and China، UAE and India for other two groups. Also، trade growth Decomposition indicates that income growth and trade cost reduction are main effective factors on trade volume variation with 3، 67، 51 and 97، 33، 49 percent of trade volume variation for three commodity groups، respectively. Hence it''s recommended to pay special attention to trade costs in arrangement of trade relations.
    Keywords: Trade Costs, Trade growth Decomposition, Gravity, Multilateral resistance, Iran
  • Z. R., H. Gh. Pages 67-80

    Food regimes of the most people in the world particularly in developing countries are deficient in protein. Since the animal protein play a main role in human nutrition، therefore، its quality and quantity should be considered. So it is necessary to study the cost structure as well as the potentials of the broiler industry. The current study attempted to investigate the share of major inputs utilized in the broiler industry. Data collected from 74 broiler farms using simple random sampling method from Sanandaj for the agricultural year 2012-13. The results showed that، feed cost with 61. 15 per cent ranked first among others variable inputs in study area. In addition، the result for Morishima elasticity of substitution showed that، relative share cost is increasing. And average ES for all data follow increasing returns to scale. But this can not be extending to all the cases stalwartly. So، it is not necessary to emphasis on increasing to the scale but other criteria such as management methods should be considered in the large broiler farms.

    Keywords: Input share, Cost function, Broiler, Sanandaj Township
  • A.K. E M. Sh Pages 81-101
    According to its economy and some criteria such as food security، livelihood security and rural development each country tries to select its special products. Limitations of such special products list lead researchers to sort indicators and select important products. Based on WTO negotiations in Doha round، each country is needed to choose tariff lines for special products. Criteria defined in Uruguay and Doha rounds are general and useable for WTO joined members. This paper presents a methodology for identifying “Special Products” and evaluates indicators measuring the importance of agricultural commodities to meeting the three criteria agreed for designating Special Products (food security، livelihood security and rural development). Average of five years (2006-2011) data، normal sorting and AHP methods are used in this study. The results show that wheat with share 37% in per capita energy consumption is the first special product for Iran. Oil، rice، sugar، and milk with 14%، 9. 5%، 8. 7%، and 4. 5% share in energy supply، are others Iranian agricultural special products، respectively. The result of this study not only useable for WTO joint process but also can be used in policies such as pricing and tariff import rate.
    Keywords: special products, WTO, Food security, Livelihood security, Trade negotiations, Iran
  • M. Kh, S. M., R. M. Pages 103-130
    This study seeks to investigate the effect of financial market and FDI on Economic Growth of Agricultural Sector in some Developed and Developing Countries through GMM approach in 1984-2011. Hence eight patterns of economic growth، for each country group، were specified that half of them are related to the capital market and the other half are for Money Market. The results show that، financial market development، in general، has a positive effect on Economic Growth of Agricultural Sector. But this relationship in developing counties، in comparison with developed countries، is not considerable. Also in both country group، FDI، has strengthened the economic growth of agricultural sector، but in developing countries this relationship is weaker. On the other hand results show that in developing countries the impact of financial market development & FDI on economic growth of agricultural sector is، mainly achieved through money market while in developed countries it is of the capital market. Since، according to the results، the development condition of financial market in developing countries is not so good، and this is the one of the major cause of the weak relationship between financial indicators and the economic growth of the agricultural sector، It is possible to improve the condition of financial market and economic growth، through the implement of some policies، such as، reducing government intervention in financial markets، facilitating the Entry of privet sector in economic، Enhancing investment security، providing proper guarantees for investors and Financial Transparency.
    Keywords: Agricultural sector, Economic Growth, Financial Market, FDI, GMM Approach
  • E. F., S. Gh Pages 131-154
    The present study aimed to identify and rank the factors influencing the farmers’ satisfaction of rice crop insurance in Mazandaran Province during the crop year 2011-2012. The required data is obtained through 82 questionnaires completed by selected expert and leading farmers in different townships of Mazandaran. In this study، at first، t-test is used in order to identify factors affecting farmers'' satisfaction of the crop insurance and then Friedman test and analytical hierarchy process approach (AHP) are applied to rank the mentioned factors. The results of t-test show that the premium and supportive facilities، the amount of compensation، the quality of received services، the prestige of Bank-e-Keshavarzi، farmers’ commitment to Bank-e-Keshavarzi، and responding to complaints have affected the rice producers’ satisfaction of the crop insurance. Also، according to Friedman test and AHP technique، premium and supportive facilities and the amount of compensation have the highest priorities، while responding to complaints and the prestige of Bank-e-Keshavarzi have had the lowest ranks. Based on the study results، receiving premium by installments، paying the actual value of losses at the appropriate time، and improving service quality through modifications and diversification in services and human and nonhuman factors should be considered as major priorities to satisfy farmers. Moreover، policyholder participation in bank programs as well as bank accountability would play an important role in farmers'' satisfaction of crop insurance.
    Keywords: Crop Insurance, Satisfaction, Analytical Hierarchy Process (AHP), Mazandaran, Rice
  • S. Sh, Gh. P., S.A. M*, O. Z. Pages 155-176
    In this study، we assessed the removing effect of chemical fertilizers subsidies on cropping pattern of agronomy in Shahre-Rey County. For this purpose، by simple random sampling method، 105 evaluation forms from Shahre-Rey County farmers between 2010 and 2011 were filled out، and Positive Mathematical Progamming model (PMP) with maximum entropy (ME) was used. According to cultivated area، farmers were divided into four homogenous groups، and the elimination effect of the chemical fertilizer subsidies through price changes in nitrate، potassium، and phosphate fertilizers was evaluated. The results indicated that the extent of planted areas in all crops was decreased in the first and second groups. In the third group، only the extent of planted areas of wheat and cauliflower was increased about 8. 569% and 6. 52%، respectively. Finally، in the fourth group، the extent of planted areas of barley was increased about 0. 818%. Also، the rate of using inputs was decreased and the planned output of all groups (1، 2، 3 and 4) was declined 4. 825%، 5. 402%، 8. 928%، and 1. 512%، respectively.
    Keywords: Subsidy, Cropping Plan, Positive Mathematical Programming, maximum entropy, Chemical Fertilizers, Rey County