فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس علوی راد، رویا کانور صفحات 1-11
    در این مقاله، تاثیر مصرف انرژی بر رشد اقتصادی بدون نفت برای سه بخش اقتصاد ایران (کشاورزی، صنعت و خدمات) در دوره 1389-1370 مورد بررسی قرار گرفته است. الگوی پایه مطالعه بر اساس مبانی نظری تابع تعمیم یافته نئوکلاسیک رشد اقتصادی و تحلیل های تجربی مبتنی بر آزمون های ریشه واحد پنل، آزمون های پنل همجمعی و تخمین روابط بلندمدت پنل همجمعی به کمک تخمین زننده های حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) و حداقل مربعات پویا (DOLS) می باشند. نتایج حاکی از آن است که یک رابطه بلندمدت همجمعی میان مصرف انرژی و تولید ناخالص داخلی واقعی بدون نفت وجود دارد. کشش های تولید ناخالص داخلی واقعی بدون نفت نسبت به مصرف انرژی، موجودی سرمایه ناخالص و نیروی انسانی شاغل منطبق بر تئوری ها و بسیاری از مطالعات تجربی بوده و مقایسه این کشش ها در هر دو روش تخمین رابطه بلند مدت پنل همجمعی نشان می دهد کشش ها بسیار به هم نزدیک هستند. همچنین با استفاده از تخمین الگوی اثرات ثابت، کشش تولید ناخالص داخلی واقعی بدون نفت نسبت به مصرف انرژی در بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات به ترتیب برابر 0.34، 1.15 و 0.39 می باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی بدون نفت، مصرف انرژی، پنل همجمعی، FMOLS، DOLS
  • سیدابوالقاسم مرتضوی، رویا جوادی یانبلاغ*، محمدحسن وکیل پور صفحات 21-41
    هدف از این تحقیق، بررسی پتانسیل های تجاری صادرات میگوی ایران به کشورهای عضو اتحایه ی اروپا و برآورد عوامل تعیین کننده ای است که بر این جریان تاثیر گذارند. در این مطالعه، از رهیافت مدل جاذبه ی استاندارد و تعمیم یافته استفاده شده است. به منظور برآورد مدل، روش پانل دیتا برای کشور اسپانیا، انگلستان، ایتالیا، پرتقال، فرانسه و آلمان طی دوره ی زمانی 1370 تا 1390 به کار رفته است. برای تفسیر بهتر اثرات متغیرها، این مدل در دو سناریو تخمین زده شده است. در سناریوی اول، اثرات تولید ناخالص داخلی سرانه و فاصله ی جغرافیایی دو کشور واردکننده و صادرکننده در یک مدل جاذبه ی استاندارد برآورد شد. در سناریوی دوم، اثر مقررات فنی و بهداشتی به عنوان یک متغیر موهومی و تاثیر متغیر نرخ ارز کشورها در قالب مدل های جاذبه ی تعمیم یافته بررسی شد. نتایج نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی سرانه ی کشور ایران، فاصله ی جغرافیایی میان دو کشور طرف تجاری، نرخ ارز کشورهای واردکننده و مقررات فنی و بهداشتی اعمال شده از جانب کشورهای واردکننده اثر منفی و معنی داری بر جریان صادرات میگوی ایران به کشورهای عضو اتحادیه ی اروپا دارند. تولید ناخالص داخلی سرانه ی کشورهای واردکننده و نرخ ارز کشور ایران نیز دارای اثر مثبت بر حجم صادرات میگو هستند. همچنین با استفاده از مدل جاذبه ی استاندارد، مقدار پتانسیل تجاری و موفقیت تجاری در صادرات میگو به کشورهای عضو اتحادیه ی اروپا برآورد شد. کشور اسپانیا با صادراتی چهار برابر ظرفیت های موجود بالاترین موفقیت تجاری و کشور آلمان با 1% موفقیت، پایین ترین موفقیت تجاری در استفاده از ظرفیت های موجود را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: اتحادیه ی اروپا، پانل دیتا، پتانسیل تجاری، مدل جاذبه، میگو
  • عارف بهروز، علی امامی میبدی صفحات 43-66
    این مقاله اقدام به اندازه گیری کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی و بهره وری تولیدگنندگان هندوانه آبی 12 استان کشور با روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها(DEA) و شاخص مالم کوئیست طی سال های 89- 1384 کرده است. برای این منظور از روش نهاده محور با سه نهاده و یک ستانده استفاده شده است. نتایج نشان داد که متوسط کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی تولیدکنندگان هندوانه آبی استان های کشور در خلال سال های 89- 1384، 4/79% است. متوسط کارایی تخصیصی و اقتصادی نیز به ترتیب 9/75 و 5/61% است و این نشان از این دارد که تولیدکنندگان هندوانه آبی در استان های منتخب کشور در سطح مناسبی از کارایی های مذکور قرار ندارند. از میان استان های منتخب در محاسبه ی بهره وری، 4 استان به طور متوسط رشد مثبت و استان های دیگر رشد منفی بهره وری در خلال سال های 89- 1384 را تجربه کرده اند. به طوری که با بررسی رتبه ای بهره وری استان ها، مشاهده شد که استان سیستان و بلوچستان و استان همدان به ترتیب بیشترین و کمترین میزان بهره وری را در مقایسه با سایر استان ها در تولید هندوانه آبی دارند. از طرفی با بررسی مقادیر بهره وری استان ها مشاهده شد که علت مقادیر مناسب یا نامناسب بهره وری در استان های منتخب کشور بیشتر از ناحیه ای تغییرات کارایی فنی بوده است.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی، هندوانه آبی، تغییرات کارایی فنی
  • آسیه عزیزی، حسین مهرابی بشرآبادی صفحات 67-80
    در این مطالعه، با استفاده از شاخص لاو بی ثباتی درآمدهای صادراتی و وارداتی زیربخش های کشاورزی ایران طی دوره ی 89-1375 محاسبه و تاثیر آن بر رشد زیربخش ها بررسی شد. نتایج برآورد مدل رشد سولو با استفاده از داده های تابلویی و روش اثرات ثابت نشان می دهد که به ازای یک درصد افزایش بی ثباتی صادرات و واردات، به ترتیب 024/0 و 038/0% رشد زیربخش های کشاورزی کاهش می یابد. بی ثباتی صادرات و واردات، ریسک تجارت خارجی را افزایش و به تبع آن فعالیت در این بازارها را کاهش می دهد. در این صورت تجار و کشاورزان ریسک گریز فعالیت خود را محدود کرده و سرمایه ی خود را به صنایع دیگر که اطمینان بیشتری دارد، منتقل می کنند. همچنین مدل رشد زیربخش های کشاورزی به صورت جزیی برآورد شد. نتایج بیانگر رابطه ی مستقیم بی ثباتی صادرات با رشد زیربخش های زراعت-باغبانی و دامپروری می باشد. در واقع افزایش بی ثباتی صادرات سبب شده تا دریافتی های ارزی از این طریق، منبع غیرقابل اعتمادی برای تامین مالی پروژه های سرمایه ای باشد. بدین روی به دلایل احتیاطی منطقی به نظر می رسد که فعالان در این زمینه، منابع تامین اعتبار خود را تنوع ببخشند که این تنوع، سبب افزایش رشد شده است. اثر این شاخص بر رشد زیربخش های شیلات و جنگلداری منفی برآورد شده است. همچنین بی ثباتی واردات با رشد زیربخش جنگل داری رابطه ی مستقیم و بر رشد سایر زیربخش ها اثر منفی داشته است. لذا با توجه به این نتایج، اتخاذ سیاست هایی جهت جلوگیری از ایجاد بی ثباتی و کاهش پیامدهای حاصل از آن می تواند بر رشد، اشتغال و سرمایه گذاری در زیربخش های کشاورزی و رفاه خانوارهای روستایی و کشاورز تاثیر مثبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایران، بی ثباتی تجارت، زیربخش های کشاورزی، شاخص لاو
  • ابوذر روستا، بهاءالدین نجفی، سیدنعمت الله موسوی صفحات 81-97
    از مسائل مهم در کشاورزی ریسک بالای این فعالیت نسبت به دیگر فعالیت ها می باشد. ایجاد تنوع در محصولات کشاورزی از راه های مقابله با این مساله می باشد. برای محاسبه ی تنوع در استان فارس در این پژوهش از شاخص آنتروپی استفاده شده و همچنین عوامل موثر بر تنوع بررسی گردید. در این مطالعه از داده های پنج محصول عمده ی شهرستان های استان فارس شامل گندم، جو، برنج، پنبه و چغندر قند استفاده گردید. به منظور تعیین اثر عوامل تعیین کننده تنوع شامل قیمت، هزینه ی تولید سالانه، بیمه، میزان صادرات و واردات و متوسط درآمد کشاورزی و غیر کشاورزی از داده های دوره ی 1388-1374 استفاده گردید. این داده ها برای شهرستان های مختلف استان به صورت داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج نشان داد که تنوع زراعی محصولات با قیمت محصولات زراعی رابطه ی مستقیم و با هزینه ی تولید رابطه ی معکوس دارد. همچنین با افزایش متوسط درآمدهای کشاورزی و غیر کشاورزی، تنوع محصولات افزایش می یابد. افزون بر این بیمه محصولات کشاورزی با شاخص آنتروپی رابطه ی مثبت و معناداری نشان داد. رابطه ی میان میزان صادرات و تنوع محصولات مثبت و رابطه ی میان میزان واردات و تنوع منفی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنوع زراعی، شاخص آنتروپی، داده های ترکیبی
  • مهدی میرزایی، آیت الله کرمی، سعید مهرجو صفحات 99-119
    به منظور برآورد کارایی فنی انگورکاران بخش مرکزی شهرستان دنا و بررسی تاثیر آبیاری قطره ای بر آن، ضمن تخمین تابع تولید کاب- داگلاس برای دو گروه از انگورکاران، با استفاده از روش حداکثر راست نمایی عوامل اقتصادی- اجتماعی اثرگذار بر آن برشمرده شد. نتایج حاصل از تخمین تابع تولید انگورکاران دارای شبکه ی آبیاری قطره ای نشان از تاثیر نهاده های سم، کود و ادوات بر تولید دارد. همچنین نتیجه آزمون فرض ها جهت انتخاب مدل مناسب از نسبت حداکثر راست نمایی از تاثیر مثبت تمامی متغیرهای اجتماعی و اقتصادی(سن، سطح تحصیلات، حضور در کلاس های ترویجی، تعداد افراد تحت سرپرستی و شغل دوم) در کارایی فنی دارد. میانگین کارایی فنی این گروه از انگورکاران 71% برآورد گردیده است. همچنین برای گروه انگورکاران فاقد شبکه آبیاری قطره ای تخمین تابع تولید نشان از تاثیر تمامی نهاده ها(کود، سم، ادوات و نیروی کار) بر تولید دارد. نتیجه ی آزمون فرض ها جهت انتخاب مدل مناسب از نسبت حداکثر راست نمایی نشان از تاثیر منفی شغل دوم و تاثیر مثبت تعداد افراد تحت سرپرستی و حضور در کلاس های ترویجی و بی تاثیر بودن متغیرهای سن و سطح تحصیلات دارد.
    کلیدواژگان: دنا، انگور، کارایی فنی
  • بررسی عوامل موثر بر میزان پس انداز کشاورزان با استفاده از الگوی لاجیت چندگانه(مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)
    سارا پارساپور، محمدرضا کهنسال صفحات 121-142
    در این مقاله عوامل موثر بر میزان پس انداز کشاورزان در چارچوب الگوی لاجیت چندگانه(MNL) و با استفاده از داده های مقطع زمانی سال 1389 مربوط به 153 نفر از کشاورزان انتخاب شده به روش نمونه گیری تصادفی ساده در استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت. متغیر وابسته مورد مطالعه دارای چهار طبقه(پس انداز کمتر از 2 میلیون ریال، بین 2 تا 5 میلیون ریال، بین 5 تا 10 میلیون ریال و بیش از 10 میلیون ریال) در سال می باشد. طبقه ی مرجع یا طبقه ی مقایسه در این مطالعه طبقه ی چهارم پس انداز یعنی بیش از 10 میلیون ریال در سال می باشد. نتایج نشان داد که متغیرهای تعداد افراد خانوار، مالکیت ملکی و درآمد سالیانه به طور معکوس و متغیرهای سن، سطح اول و دوم تنوع فعالیت های کشاورزی و فاصله ی روستا تا شهر به طور مستقیم و معنی داری بر انتخاب کشاورزان در طبقه ی اول نسبت به طبقه ی چهارم(افزایش میزان پس انداز)اثرگذار می باشند. متغیرهای تجربه کشاورز، تعداد افراد خانوار، درآمد سالیانه، به طور معکوس و متغیرهای سن، سطح دوم تنوع فعالیت های کشاورزی و فاصله روستا تا شهر به طور مستقیم و معنی داری بر انتخاب کشاورزان در طبقه ی دوم پس اندازی نسبت به طبقه ی مقایسه(افزایش میزان پس انداز) اثر گذار می باشند. متغیرهای تجربه کشاورز، مساحت مزرعه و درآمد سالیانه، به طور معکوس و متغیرهای سطح دوم تنوع فعالیت های کشاورزی فاصله روستا تا شهر به طور مستقیم و معنی داری بر عضویت افراد در طبقه ی سوم نسبت به طبقه ی مقایسه(افزایش میزان پس انداز) اثرگذار می باشند. با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاداتی در راستای افزایش پس انداز کشاورزان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الگوی لاجیت چندگانه، پس انداز، کشاورزان، خراسان رضوی
  • مهری احمدی جاوید، احمد اکبری، محمد باقر ضیایی صفحات 143-158
    با توجه به افزایش روزافزون شهرنشینی و وابستگی خانوارهای شهری به مصرف موادغذایی، امنیت غذایی خانوارهای شهری از اهمیت زیادی برخودار است. از طرفی مساله ی امنیت غذایی همواره در استان سیستان و بلوچستان که جزء مناطق محروم کشور محسوب می شود، اهمیت بسیاری دارد. لذا در این مطالعه با استفاده از داده های بودجه و هزینه ی خانوارهای استان سیستان و بلوچستان در سال 1390 الگوی مصرف مواد غذایی در این استان بررسی شد و 223 قلم کالای خوراکی برای سهولت در تحلیل به 9 گروه اصلی تقسیم شده و خانوارها دهک بندی شدند. آنگاه منحنی انگل هر گروه کالای خوراکی برای تحلیل مصرف بر اساس درآمد با استفاده از الگوریتم LOWESS و نرم افزار متلب رسم شد. نتایج نشان داد که در دهک های پایین درآمدی با توجه به بزرگ تر بودن ابعاد خانوارها، مصرف مواد غذایی بسیار کمتر بوده و ناامنی غذایی وجود داشته است. مصرف دو گروه «انواع گوشت» و «میوه ها و خشکبار» که منابع اصلی پروتئین و کربوهیدرات هستند، تنها با افزایش درآمد و مخارج خانوار افزایش یافته و خانوارهای شهری کم درآمد قدرت خرید پایینی برای این کالاها دارند. لذا توصیه می گردد که با اتخاذ سیاست های درآمدی مناسب نظیر توزیع سبد کالای خوراکی میان دهک های پایین درآمدی، به قدرت خرید این خانوارها افزوده شود. همچنین تغییرات قیمتی دو گروه کالای «نان و غلات» و «انواع گوشت» که بیشترین سهم هزینه را به خود اختصاص دادند، می تواند تاثیر به سزایی بر امنیت غذایی خانوارهای شهری این استان داشته باشد، بنابراین پیشنهاد می شود که به الگوی قیمت گذاری این کالاها در سبد مصرفی خوراکی خانوارها توجه شود.
    کلیدواژگان: خانوار شهری، استان سیستان و بلوچستان، منحنی انگل، امنیت غذایی
  • بهروز اسکندرپور*، محمد کاوسی کلاشمی، حامد رفیعی، پریسا خلیق خیاوی صفحات 159-174
    با توجه به اهمیت صادرات خرما در ایران، در این مطالعه به بررسی وضعیت بازارهای جهانی و آزمون قیمت واحد در این بازارها طی سال های 2008-1961 با استفاده از رهیافت هم جمعی و آزمون علیت گرنجر پرداخته می شود. نتایج این مطالعه بیانگر همگرایی قیمت ها در بازارهای جهانی و بین صادرکنندگان بزرگ نظیر ایران، تونس، امارات، عراق و عربستان می باشد. لذا می توان گفت که قانون قیمت واحد در بازارهای جهانی خرما برقرار است. همچنین بین قیمت های جهانی خرما و قیمت صادراتی در بازارهای صادراتی ایران نیز همگرایی قیمتی و قانون قیمت های واحد در بلندمدت برقرار است. ضمن آنکه آزمون علیت گرنجر بیانگر آن است که قیمت بازارهای خرمای صادراتی ایران بر قیمت های جهانی موثر بوده و عکس این حالت برقرار نمی باشد. لذا با توجه به تایید قانون قیمت واحد در بازارهای جهانی خرما و وجود ارتباط بلندمدت بین قیمت های جهانی خرما و قیمت صادراتی در بازارهای صادراتی ایران و جایگاه ایران در این بازار پیشنهاد می شود که به منظور حفظ موقعیت ایران بین رقبای تجاری خود، شرایط بازار جهانی به طور مستمر نظارت شده و با اتخاذ تدابیر حمایتی لازم به ویژه در زمینه ی سیاست های تجاری، بهبود کیفی محصول و بسته بندی مناسب و همچنین تعیین بازارهای مناسب بالقوه و بالفعل، موقعیت ایران در بلندمدت در بازارهای جهانی حفظ شده و در واقع نوعی رهبری قیمت در بازارهای جهانی برای ایران به وجود آید.
    کلیدواژگان: قانون قیمت واحد، همجمعی، بازار خرما، ایران، کشورهای رقیب
  • احمد اکبری، محمدنبی شهیکی تاش، فهیمه یزدانی* صفحات 175-190
    اتکای زیاد فعالیت های بخش کشاورزی به طبیعت و روبه رو شدن با تغییرات محیطی، اجتماعی، مالی و قانونی باعث شده است تا فعالیت در این بخش همواره فعالیتی پرخطر و همراه با ریسک باشد. در این تحقیق پیمایشی به بررسی عوامل موثر بر ریسک پسته کاران شهرستان سیرجان پرداخته شده است. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از 186 نفر از پسته کاران در سال زراعی 1391 جمع آوری گردیده و برای تحلیل آماری از مدل توبیت استفاده شده است. چهار عامل فراوانی ریسک سال قبل، تنوع محصولات زیرکشت، اشتغال خارج از مزرعه، سطح زیرکشت محصول از نظر آماری در سطح 1، 5 و10% مثبت و معنادار شده است که بیشترین اثیر مربوط به فراوانی ریسک سال قبل با ضریب 89/1 می باشد و موید این است که هر سال مدیریت ریسک در جهت به حداقل رسانیدن ریسک ها برای مواجه نشدن با ریسک در سال قبل به خوبی صورت نگرفته است. همچنین هر سال محصولات با ریسک های جدید روبرو می شوند که بیشتر مربوط به ریسک تولید می باشند. همچنین متغیرهای سن، مشارکت در طرح ناظر محصول پسته، مالکیت ماشین های کشاورزی، سطح زیرکشت محصول بیمه شده از نظر آماری در سطح 1، 5 و10% منفی و معنادار شده است که بیشترین اثیر مربوط به مشارکت در طرح ناظر بوده است. لذا پیشنهاد می شود که با بهبود دانش مدیریت ریسک و مهارت های کشاورزان و ارائه ی پیش آگاهی ها و اطلاعات لازم، ریسک را از ابتدا مهار و یا آن را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش داد.
    کلیدواژگان: ریسک، پسته، مدل توبیت، شهرستان سیرجان
|
  • Pages 1-11
    In this paper، the effect of energy consumption on non-oil economic growth has been investigated on three economic sectors of Iran (agriculture، industry and services) from 1991 to 2010. Basic model of study has been selected according to the augmented fluctuation of neoclassical economic growth framwork. Empirical analysis has been achieved on the basis of panel unit root tests، cointegration panel tests and estimation of panel long-run cointegration relations with FMOLS and DOLS. The results show that there is a long-run cointegration relationship between energy consumption and non-oil GDP. Elasticity of non-oil GDP to energy consumption، physical gross capital and employed manpower is according to the theories and previous empirical studies. Comparison of this elasticity with both estimators of cointegration panel long-run relations shows that results are very close to each other. Also by using estimation of fixed effects model، elasticity of non-oil GDP to energy consumption in agricultural، industry and services sectors are 0. 34، 1. 15 and 0. 39، respectively.
    Keywords: Non, oil Economic Growth, Energy Consumption, Cointegration Panel, FMOLS, DOLS
  • S.A. M., R. J.*, M.H. V Pages 21-41
    The objective of this research is analyzing trade potentials of export of the Iran’s shrimp to the member countries of European Union and examining determinant factors that are influential in this process. This research has utilized standard and augmented gravity models. In order to estimate the model, the panel data for European countries over the period of 1991-2011 are used. For explanation of the effects of the determinants, the model has estimated in two scenarios. In the first scenario, in a standard gravity model, estimated the impact of per capita GDP and the geographical distance between the importer and exporter countries. In the second scenario, the impact of sanitary regulation and exchange rates estimated using augmented gravity model. The results indicated that per capita GDP of Iran, the geographical distance between both of the partner countries, exchange rates of importer countries and sanitary regulation imposed by importer countries, had significant negative influence on the export of the Iran’s shrimp to the member countries of European Union. Also, the per capita GDP of importer countries and Iran’s exchange rate had positive influence on the export of shrimp. In addition, the trade potential and trade success in shrimp export to member countries of European Union was evaluated by using standard gravity model. Spain had the highest trade success, by fourfold of available capacities for export, and Germany had the lowest trade success in using the existent capacities.
    Keywords: European Union, Panel Data, Trade Potential, Gravity Model, Shrimp
  • A. B., A. E. Pages 43-66
    This paper attempts to measure the technical، allocative and economic efficiency and productivity of irrigated watermelon growers of 12 provinces of the country using non-parametric method of data envelopment analysis (DEA) and Malmquist index for the years of 2005-2010. For this purpose، the input-based method was used with three inputs and one output. The results showed that the average technical، allocative and economic efficiency of irrigated watermelon growers of the provinces of the country was 79. 4 percent for the years of 2005-2010. The average allocative and economic efficiency were 75. 9 and 61. 5 percent، respectively. This suggests that the irrigated watermelon growers have not the appropriate level of the mentioned performances in the selected provinces of the country. The calculation of efficiency of the selected provinces shows that four provinces experienced a ppositive growth on average and other provinces experienced negative growth on average during the years of 2005-2010. So that by study of provincial productivity ranking، it was observed that the provinces of Sistan and Baluchistan and Hamadan had the highest and the lowest productivity in the production of irrigated watermelon compared to other provinces، On the other hand، the productivity values of provinces showed that the appropriate productivity of the selected provinces was mostly due to the changes in technical efficiency.
    Keywords: Technical efficiency, Data Envelopment Analysis. Watermelon.Iran
  • A. A., H. M. Pages 67-80
    In this study، export and import earnings instability in agricultural sub-sectors of Iran is calculated by using of Love index during 1996-2010، and its impact on the growth of sub-sectors is investigated. Results of the Solow growth model estimation by using panel data and fixed effects approach show that agricultural sub-sectors growth decreases for each one percent increase in the exports and imports earnings instability by0. 024 and 0. 038 percent respectively. Exports and imports instability increases the risk of foreign trade and consequently the risk of activity in these markets. In these conditions، traders and farmers limited their activities، and or transferred their capital to other industries less uncertainty. Sub-sectors growth model is used partially. The results indicate a direct correlation between instability of export with growth of farming، horticulture and animal husbandry subsectors. Also، the effect on growth of fisheries and forestry sub-sectors estimated to be negative. Instability of import growth is directly related to the forestry sub-sector and has a negative effect on growth of other subsections. Therefore، adopting policies to avoid instability and reducing its consequences can have a positive impact on growth، employment and investment in the agriculture sub-sectors.
    Keywords: Agricultural Sub, Sectors, Iran, Love Index, Trade Instability
  • A. R., B. N., S.N. M Pages 81-97
    Farmers'' facing risk and uncertainty in crop production and diversication is a traditional way to reduce risk. Attemps are made، in this papar، to measure the raito of diversification in crop production in Fars province. For this purpose، entropy indices were used. The factors that affect the diversification are also analyzed. The data of five prominent products; wheat، rice، cotton، suger beet، were used for 1996-2010 period. These data are used for various townships of the province. The results revealed that agriculture diversification has a direct relationship with price of products and a advers relationship with cost of production. Product diversification،also، increases with increase in farm and non-farm income، insurance of products. The relation between export and diversification of products was positive while the relationship between diversification and import was negative.
    Keywords: Diversification, Entropy Index, Systhetic Data
  • M. M., A. K., S. M. Pages 99-119
    This paper aims to estimate the technical efficiency of grape producers of central area of Dena County and to analyze the effect of drip irrigation on it. For this purpose، Cobb-Douglas production function was used for two groups of grape producers (beneficiaries and non-beneficiaries of drip irrigation. The results revealed that the level of pesticide، fertilizers and machinery had significant effect on of grape production of those producers who used drip irrigation. Also، the results revealed a positive correlation between all the socio-economic factors such as age، education level، attending extension courses، household size and non-farm work with technical efficiency. The mean technical efficiency of this group of grape producers was 71 percent. Considering the production function estimation of non-beneficiaries of drip irrigation، all the inputs had significant effect on the production level. Also، the results revealed a negative effect non-farm work and positive effect of household size and extension on technical efficiency.
    Keywords: Dena, Grape, Technical Efficiency.Drip Irrigation
  • Factors Affecting Farmer's Savings in Khorasan Razavi Province
    S. P., M. K. Pages 121-142
    This study was carried out to investigate the factors influencing on farmers'' savings in Multinomial Logit model framework and using a cross sectional data of 153 farmers that selected by random sampling in Khorasan Razavi province in 2010. The dependent variable included four categories with saving under 2 millions، between 2 and 5 millions، between 5 and 10 and more than 10 millions Rls. Reference class is fourth class of savings. Results showed that the variables of farm ownership، household size and annual revenue had negative and age، first and second levels of diversity and distance of village from nearby towns had positive effect on farmers'' saving. Experience of farmers، household size and annual revenue had negative and variables of age، two level of agricultural activities diversity and distance of village from nearby towns had positive and significant effect on farmers'' choice on the second class saving to the fourth class saving. Variables of average experience of farmers، size of farm، annual revenue had negative and significant effect and variables of second level of agricultural activities diversity and distance of village from nearby towns had positive and significant effect on farmers'' choice on the third class saving to the fourth class saving. Based on the results of study suggestions for increasing saving of farmers are presented.
    Keywords: Multinomial Logit Model, öSaving, Farmers, Khorasan Razavi Province
  • M. A., A. A., M.B. Z Pages 143-158
    Due to increasing urbanization and the dependence of urban households on food consumption، the food security of urban households is important; however، the issue of food security in the Sistan and Baluchistan province which is one of the underserved areas in the country، has been the main issue. In this paper، by using data of household budget expense in Sistan and Baluchistan province food intake was assessed in 2001 and for the convenience of the analysis 223 food items are divided into nine groups and the households were ranked on deciles basis. Then the Engel curve for each group was plotted by using LOWESS algorithm and MATLAB software. The results showed food consumption in the lower income deciles households was less than basic needs and they were food insecure. Urban households with low income had low purchasing power for two groups of «meat» and «fruits and nuts» that are the main sources of protein and carbohydrates. To remedy the situation، policies such as distributing subsidized food among low income deciles recommended.
    Keywords: Urban households, Sistan, Baluchistan, Engel curve, food security
  • B. A.*, M. K., H. R., P. Kh Pages 159-174
    Regarding the importance of date export in Iran، in this study، condition of world markets and examining of one price in these markets are investigated for 1961-2008 by using Cointegration approach and Granger causality test. The results show that prices in world markets and between important exporters such as Iran، Tunis، UAE، Iraq and Saudi Arabia are integrated. So it can be claimed that the law of one price exists in world markets. Also there is price integration between date world price and export price as well as long-term one price law in Iran’s export markets. Besides، granger causality test show that Iran’s export markets price affects world prices and the contrary situation is not true. So regarding the conformation of one price law in world date price and Iran’s pace in this market، it is suggested that to keep the situation of Iran among foreign competitors: 1. The condition of world market to be continuously supervised، 2. Through supporting policies specially commercial policies، to improve the quality of products suitable packing، 3. To determine the suitable potential and actual markets، 4. To maintain the situation of Iran in world markets.
    Keywords: Lop, Cointegration, Date Market, Iran, Competitor Countries
  • A. A., M.N. Sh, F. Y.* Pages 175-190
    High dependence of agricultural production on nature and market factors cause activities in this field be so risky. In this paper we try to recognize effective factors on risk for pistachio farmers in sirjan. Needed data were collected by interviewing with 186 farmers in 2012. For statistical analysis، we used tobit discrete regression. Results show that risk frequency of previous year، diversity of cultivated crops، off farm employment; crop acreage was affecting risk positively. Also age، participating in a crop supervisory، ownership of machinery، Insured crop acreage had negative effect on production risk. Finally، some recommendations are made to reduce factors affecting risk.
    Keywords: Risk, Pistachio, Tobit Model, Sirjan Region