فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید بلالی، هاجر وحدت مودب صفحات 1-19
    توسعه در مناطق روستایی دارای ابعاد متعددی است که توسعه ی اقتصادی یکی از مهم ترین آن ابعاد و تجمیع سرمایه هسته ی مرکزی آن می باشد. بر اساس تئوری های اقتصادی پس انداز در یک جامعه اعم از جوامع روستایی می تواند مقدمه ای برای تشکیل سرمایه و ارتقاء شاخص های اقتصادی توسعه باشد. در این میان پس انداز بخش خصوصی شامل پس انداز خانوارها و بنگاه های اقتصادی خصوصی یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده ی سرمایه در جوامع روستایی محسوب می گردد. در این مطالعه به منظور مدلسازی تابع پس انداز خانوار روستایی و بررسی تاثیر سناریوهای مختلف سیاستی از رهیافت مدلسازی ریاضی استفاده گردیده و اطلاعات و داده های مورد نیاز از 184 خانوار گندمکار دیم شهرستان رزن که بر اساس فرمول کوکران انتخاب شده بود، در سال زراعی 92-1391 از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، خانوارهای با ابعاد خانوار 5-7 نفره و سطح زیرکشت بیش از 40 هکتار، دارای بیشترین سطح پس انداز می باشند. این رقم در خانوارهای بیش از 7 نفر و با سطح زیرکشت زیر 5 هکتار در پایین ترین حد قرار دارد. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهند که اجرای سناریوی سیاستی مبنی بر افزایش50 درصدی یارانه، 20 درصدی درآمد و 20 درصد مخارج خانوار بیشترین تاثیر بر وضعیت پس انداز خانوار را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: مدلسازی ریاضی، تابع پس انداز، سناریوی سیاستی
  • فاطمه رستگاری پور*، علیرضا کرباسی صفحات 21-37
    در مطالعه ی حاضر، مدیریت آب سد لار با استفاده از روش از برنامه ریزی تصادفی نادقیق پنج مرحله ای مورد بررسی قرار گرفته است. برنامه ریزی تصادفی نادقیق پنج مرحله ای از ترکیب دو برنامه ریزی پویا و نادقیق در چارچوب بهینه سازی تصادفی تشکیل شده است. داده های مطالعه از سازمان آب منطقه ای و شرکت آب و فاضلاب استان تهران و برای سال های 65 تا 92 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که در بدترین شرایط طی سه سال آینده در بخش شهری (54 و0) و در بخش کشاورزی (48 و0) میلیون مترمکعب کمبود آب رخ خواهد داد. کاهش 8/0 مترمکعب در الگوی مصرف ماهانه ی بخش شهری و افزایش 12 درصد در راندمان آبیاری بخش کشاورزی تحت پوشش سد لار راهکارهای مناسبی برای رویارویی با بحران کم آبی در سه سال آینده می باشد. لذا توصیه می شود که مدیران در جهت افزایش راندمان آبیاری کشاورزی و آموزش کشاورزان در این جهت گام بردارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تصادفی، روش پنج مرحله ای، پارامترهای غیر دقیق، عدم قطعیت، سد لار
  • محسن توکلی، سیدنعمت الله موسوی*، فرزانه طاهری صفحات 39-54
    در این پژوهش کارایی سود واحدهای مرغداری گوشتی و عوامل موثر بر آن با استفاده از رهیافت تابع تولید مرزی تصادفی و تخمین هم زمان مدل ناکارایی سود و وضعیت سیستم های مدیریت ضایعات در مرغداری های استان فارس مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین کارایی سود مرغداران نمونه برابر با 40/37% می باشد و 99% از مرغداران دارای کارایی سود پایین تر از 80% هستند. بر اساس یافته های حاصل از تابع سود مرزی هزینه خدمات بهداشت و درمان و هزینه دفع ضایعات دارای اثر منفی بر میزان سود واحدها بوده اند. تعداد جوجه یک روزه، سطح تجهیزات و تعداد دوره های تولید در سال دارای اثر مثبت و معنی داری بر کارایی سود می باشند. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل وضعیت سیستم های مدیریت ضایعات در مرغداری ها بیانگر این بود که بیشتر از نیمی از مرغداران از روش سنتی(دستی و با بیل) اقدام به جمع آوری ضایعات کرده و اکثریت آنها ضایعات و تلفات مرغداری را ابتدا می سوزانده و بعد درون چاه دفن می کردند. علاوه بر این اکثریت مرغداران نمونه از ضایعات مرغداری استفاده ی اقتصادی می کنند. بر اساس نتایج این مطالعه فراهم کردن شرایط لازم جهت دسترسی آسان تر و ارزان تر مرغداران به تجهیزات مدرن در جهت نوسازی تاسیسات واحدهای مرغداری و همچنین، ترغیب مرغداران به تخصیص بهینه ی نهاده ها، کاهش هزینه ها و رعایت اصول مدیریت دفع ضایعات، گامی موثر در جهت افزایش کارایی سود (سودآوری) مرغداران استان فارس و کاهش آلودگی های زیست محیطی خواهد بود.
    کلیدواژگان: کارایی سود، مدیریت دفع ضایعات، واحدهای مرغداران استان فارس
  • مینا صادق زاده، محمدصادق اللهیاری، محمدحسین انصاری، نیما نژاد رضایی صفحات 55-70
    تولید پایدار برنج کلیدی برای بهبود معیشت شالیکاران بوده و در جهت داشتن زندگی با رفاه بیشتر به آنها یاری می رساند. هدف این تحقیق تحلیل پایداری شالیزارهای شهرستان رشت با استفاده از رویکرد معیشت پایدار می باشد. چارچوب معیشت پایدار ابزاری در جهت درک بهتر از معیشت است. این رویکرد از مفهوم دارایی ها به عنوان یک شرط مرکزی استفاده می کند. جامعه ی آماری این تحقیق توصیفی- پیمایشی، شالیکاران شهرستان رشت(84772=N) بود که برای مطالعه ی سطوح سرمایه های پایداری موجود در بین آنها از جدول حداقل حجم نمونه کرجی- مورگان تعداد 401 کشاورز به روش خوشه ایمتناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه ای طراحی شده با 42 گویه و 13 مولفه برای پنج سرمایه معیشت پایدار(فیزیکی، انسانی، اجتماعی، مالی و طبیعی) است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر اصلاحی متخصصین و کارشناسان تایید شد. پایایی پرسشنامه ی طراحی شده با ضریب کودر ریچاردسون 96/0 تایید شد. یافته ها نشان داد که به طور کلی هر یک از شش بخش شهرستان رشت(مرکزی، کوچصفهان، لشت نشا، سنگر، خشکبیجار و خمام) در پنج سرمایه ی فیزیکی، انسانی، اجتماعی، مالی و طبیعی از وضعیت خوبی برخوردار نیستند. اما می توان گفت که سرمایه انسانی وضعیت بهتری نسبت به سایر سرمایه ها در این شش بخش دارد. بالاترین سطح سرمایه های طبیعی و فیزیکی را سنگر به خود اختصاص داد. همچنین بخش مرکزی در سرمایه های مالی و انسانی و بخش خمام در سرمایه ی اجتماعی بهترین وضعیت را داشتند.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، توسعه، معیشت پایدار، رشت
  • رضا رنجپور، جعفر حقیقت، زهرا کریمی تکانل*، رضوان مردی بیوه راه صفحات 71-91
    این مطالعه به بررسی روند سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و شاخص قیمت مواد غذایی و همچنین تاثیر سرمایه گذاری در بخش کشاورزی بر قیمت مواد غذایی در ایران طی دوره ی (1389- 1365) می پردازد. به منظور تخمین مدل و تجزیه و تحلیل داده ها، روش خود توضیح با وقفه های گسترده(ARDL)[1] و آزمون هم جمعی باند مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تجربی نشان می دهد که شاخص قیمت مواد غذایی با سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، شاخص تولید مواد غذایی و درجه ی باز بودن اقتصاد دارای رابطه ی منفی بلندمدت است. همچنین نتایج گویای این مطلب است که شاخص قیمت مواد غذایی با درآمد سرانه، نرخ ارز و جمعیت رابطه ی مثبت بلندمدت دارد. بنابراین برای کاهش قیمت مواد غذایی سیاست گذاران می توانند با افزایش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، تولید مواد غذایی را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت مواد غذایی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیع شده (ARDL)
  • حمید امیرنژاد، فاطمه مجتهدی * صفحات 93-106

    زمین یک منبع طبیعی و عمده ترین عامل تولید است. استفاده یا عدم استفاده، ارائه یا عدم ارائه و همچنین نوع و میزان استفاده از زمین، از طریق مفاهیمی چون تابع عرضه و تقاضای زمین، قیمت زمین و مقوله هایی شبیه به آن توضیح داده می شود. زمین کالایی است که هم از لحاظ مکانی و هم از لحاظ کیفیت، ناهمگن است. زمین به عنوان طبیعت، عامل تولید، کالای مصرفی، موقعیت جغرافیایی، فضا، حقوق دارایی و سرمایه نیز نام برده می شود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر ارزش زمین های کشاورزی در شهرستان قائم شهر با استفاده از روش هدانیک انجام شده است و داده های لازم جهت برآورد مدل از طریق تکمیل 70 پرسشنامه در سال 1392 جمع آوری شده است. طبق نتایج حاصل از تخمین، متغیرهای مساحت زمین، کیفیت زمین و فاصله تا راه آهن برقیمت زمین اثر مستقیم دارند و متغیر فاصله تا جنگل، فاصله تا مرکز شهر قائم شهر و فاصله تا نزدیکترین جاده اصلی بر ارزش زمین های کشاورزی در شهرستان قائم شهر دارای اثر معکوس می باشند. همچنین، طبق محاسبات انجام شده متوسط قیمت زمین در شهرستان قائم شهر برای هر 1000 متر می تواند تقریبا 436 میلیون ریال باشد. در نهایت، پیشنهاد می گردد که جاده های ارتباطی بهبود یافته تا از این طریق قیمت زمین های دورتر افزایش یابد و همچنین با توجه به این موضوع ک در ارتباط با زمین های نزدیک به مناطق شهری این امکان وجود دارد که به صورت مسکونی مورد استفاده قرار گیرند، می توان با ایجاد محدودیت در تغییر کاربری اراضی از افزایش قیمت آن جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، قیمت زمین، الگوی هدانیک، شهرستان قائم شهر، صفات کیفی زمین
  • سمیه شیرزادی، محمود صبوحی صابونی صفحات 107-128
    برداشت های مکرر از چاه های بهره برداری مجاز و غیرمجاز موجب شده که میزان تغذیه سفره آب های زیرزمینی از راه های مختلف نتواند با مقدار برداشت از آن به تعادل برسد و اثرات جبران ناپذیری از جمله بیلان منفی آب زیرزمینی و کاهش غیرقابل برگشت حجم آبخوان را سبب شود. در مطالعه ی حاضر، وضعیت تعادلی حوضه ی آبریز نیشابور با استفاده از محاسبه ی آب تجدیدپذیر و شاخص(نسبت مصرف به آب تجدیدپذیر) در سه وضعیت سال آبی نرمال، خشک و تر مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که حوضه ی آبریز نیشابور در وضعیت عدم تعادل بیلان قرار دارد. با توجه به اینکه بیش از 95% برداشت از منابع آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی می باشد، بنابراین الگوی کشت بهینه براساس مقادیر آب تجدیدپذیر در منطقه با هدف تامین حداکثر سود کشاورزان تعیین شد که براساس نتایج، حدود 43000 هکتار از اراضی منطقه تحت آبیاری غیرمجاز می باشند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل حساسیت مدل برنامه ریزی ریاضی نشان داد که در دو وضعیت آب تجدیدپذیر(تر سالی و خشکسالی) قیمت سایه ای آب در فصل بهار بین مقادیر(7/804 تا 1607)، تابستان(200 تا 3050) و پاییز و زمستان بین (0 تا 430) ریال می باشد. نتایج تخمین تابع تقاضا و سنجش میزان واکنش کشاورزان به تغییرات قیمت آب نشان داد که با تغییر قیمت آب، انگیزه ی تغییر الگوی کشت، تخصیص مجدد و مصرف بهینه ی آب با کشت محصولات کم آب تر و صرفه جویی در مصرف آب در کشاورزان به وجود می آید.
    کلیدواژگان: آب تجدید پذیر، قیمت آب، تعادل آب زیرزمینی، حوضه آبریز نیشابور
  • جعفر عزیزی، حسن معصومی صفحات 129-146
    بخش تعاون بستر مناسبی برای بروز خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی بوده و در عین حال زمینه ای مناسب برای کاهش تصدی گری دولت فراهم می کند. در راستای توجه و اهمیت دادن به متغیرهای فرهنگ تعاون و توسعه ی آن در کشور، تحقیق حاضر در سال 1392 به منظور پاسخگویی به مساله ی نامشخص بودن مدل بومی فرهنگ تعاونی ها در کشور و با هدف شناسایی و تبیین عوامل سوق دهنده و بازدارنده ی فرهنگ تعاونی در بخش کشاورزی استان گیلان پرداخته شد. در این تحقیق 55 نمونه از جامعه ی آماری مورد مطالعه، به طور کاملا تصادفی از کارشناسان بخش مذکور تهیه و سپس با روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتیجه تحقیق نشان می دهد که میزان وضعیت عوامل سوق دهنده بر فرهنگ تعاونی های کشاورزی گیلان به مقدار کم و خیلی کم بوده و همچنین میزان وضعیت عوامل بازدارنده بر فرهنگ تعاونی به مقدار زیاد و خیلی زیاد می باشد. با توجه به آزمون t مقایسه ای بین عوامل سوق دهنده و بازدارنده مشخص شده است که بازدارنده ها شدت بیشتری نسبت به سوق دهنده ها بر فرهنگ تعاونی در استان گیلان دارند. رتبه بندی حاصل از آزمون فریدمن نشان داده است که رتبه های عوامل سوق دهنده به ترتیب فردی و محیطی بوده و رتبه های عوامل بازدارنده به ترتیب فردی، گروهی، سازمانی و محیطی می باشند.
    کلیدواژگان: کشاورزی، فرهنگ تعاونی، گیلان
|
  • H. B., H. V. Pages 1-19
    Savings in a society including rural communities could be a prelude to the formation of capital and promotion of economic development. This paper aims to modeling the rural household savings and the effect of different policy scenarios on it. For this purpose، mathematical modeling approaches have been used. Needed data collected through interviews and filling up questionnaires from sample of 184 rain-fed wheat grower households in Razan County، in 92-1391 crop year. Results of the the study revealed that households with 5-7 members and more than 40 hectare of land had the highest level of savings، and households with more than 7 members and less than 5 hectares of land had the the lowest level of savings. Also findings of the study suggest that the implementation of a policy scenario based on a 50 percent increase in subsidy، and 20 percent increase in households، income would have the greatest impact on the situation of household savings.
    Keywords: Mathematical modeling, savings function, policy scenarios. Razan Township
  • F. R.*, A. K. Pages 21-37
    In the present study، Lar dam water management was investigated to optimize water extraction. For this purpose، Inexact five stage stochastic programming combined with dynamic optimization framework was used. Needed data were collected from regional water organization and Tehran Province Water and Wastewater Company for 1986 to 2013. The results showed that in the worst condition urban and agricultural sector would face water shortage of (0، 54) and (0، 48) million cubic meters، respectively in the next three years. Reduction of 0. 8 cubic meters in monthly water consumption of urban sector and 12 percent increase in efficiency of water used for irrigation in the agricultural sector of downstream of Lar Dam is a solution to combat water shortages in coming three years.
    Keywords: Stochastic programming, five stage method, inexact parameters, uncertainty, Lar Dam
  • M. T., S.N. M*, F. T. Pages 39-54
    This paper aims to determine efficiency and waste management of broilers farms in Fars province. For this purpose، stochastic frontier production function was used. Data were collected from a random sample of broiler producers through interview. Results showed that average efficiency of broiler farms was 37. 4 percent and efficiency of majority of farms wasbelow 80 percent. The result also indicated that most of farmers used part of wastesin reasonablewaysand burn the other part. Finally، some recommendations are made to improve efficiency and waste management.
    Keywords: efficiency, profitability, paste management. Fars
  • M. S. A., M.H. A., N. N.R. Pages 55-70
    This paper aims to analyze sustainability of paddy farms in Rasht Township in the Northern of Iran. For this purpose، Asset sustainability approach was used. Statistical population of this study consisted of all paddy farmers in Rasht township (N=84772) A sample size of 401 farmers was selected and interviewed. Questionnaire included 42 indicators and 13 components for five sustainable livelihood capitals (physical، human، social، financial and natural). The results showed that none of six counties in Rasht township was sustainable level in terms of asset sustainability، but human capital was in better condition in comparison with other capitals. Sangar County had high levels of natural and physical capitals، and level of financial and human capitals were high in Central (Markazi) county and social capital in Khomam county was higher in comparison with other counties.
    Keywords: Sustainable agriculture, development, sustainable livelihood, Rash
  • R. R., J. H., Z. K.*, R. M. Pages 71-91
    In this paper we study، in first place، the trends of investment in agricultural sector and food price index in Iran during 1986 – 2011 period and then، we determine the effects of such investment on food price index by using Auto Regressive Distributed Lags (ARDL) and bound testing approach. The results revealed that food price index had negative relationship with investment in agriculture، food production and degree of economic openness. Also، food price index had positive relationship with per capita income، exchange rate and population. Therefore، to reduce food price index، increase in agriculture investment was recommended.
    Keywords: Food price index, Investment in agriculture sector, ARDL
  • H. A., F. M. Pages 93-106

    Land is a natural resource and a major factor of production. It is a commodity that both in terms of the location and the quality is uneven. This paper aims to determine the factors affecting the value of agricultural land in Ghaemshahr Township in Northern of Iran. For this purpose Hedonic method is used. Needed data were collected from a sample of 70 farmers in 2013. Results showed that land area، land quality and distance from the railroad had positive and distance from forest، distance from the city center and the distance from main road had negative effect on land prices. The average price of land in Ghaemshahr township for 1000 m2 estimated to be around 436 million Rials. Based on the findings of the study building better road and imposing limitations on land use were recommended.

    Keywords: Agricultural Land, land prices, Hedonic method, Ghaemshahr, land use
  • S. Sh Pages 107-128
    Excess exploitation of groundwater has caused negative balance and irreversible decline of aquifer volume. In the present study، water balance of Neishabur catchment calculated using renewable and consumption index {consumption ratio to renewable water} in three years of normal، wet and dry weather. The optimum cropping patterns based on renewable water levels in the region was determined. The results showed that ​​about 43،000 hectares of land were irrigated illegally. Also، the results of the study showed that shadow price of water in the spring was between 804. 7 -1607، in summer between 200 -3050 and in autumn and winter between 0 -430 Rials. Estimates of farmers، response to changes in water prices showed that with increase in water prices، the probability of using water more efficiently would increase.
    Keywords: Renewable water, water prices, groundwater balance, Neishabur
  • J. A., H. M. Pages 129-146
    The cooperative department is an appropriate field for creativity، innovation and entrepreneurship which provides the background necessary to reduce the government''s intervention. The present study was carried out in order to pay attention and to give importance to the cooperative culture in 2013. The aim of research was to respond to uncertainty role of native model in cooperatives culture in the country as well as explain the driving and inhibiting factors in agriculture department of Gilan province. A random sample of fifty five expers were selected and and interviewed. Results of study showed thatihibiting factors had high and very high and driving factors had littel effect on agriculture cooperative culture. Results of t-test comparison between driving and inhibitor factors indicated that the inhibitor factors had greater impact than driving factors on cooperative culture. Results of Friedman rank test showed that، ranks of driving factors were individual and environmental and ranks of the inhibitor factors were individual، group، organizational and environmental، respectively.
    Keywords: Agriculture, inhibiting factors, cooperative culture, Gilan