فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین رضایی نژاد اشکوری*، سیدنعمت الله موسوی، بهاء الدین نجفی صفحات 1-23
    پسته از محصولات مهم صادراتی کشور می باشد و نقش بسیار زیادی در صادرات غیر نفتی دارد. پایداری در باغات پسته به عوامل متعدد اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی بستگی دارد که شناخت این عوامل می تواند در پایدار بخشی به الگوی تولید این محصول کمک کند. به منظور بررسی میزان پایداری باغات پسته در استان کرمان، تحقیقی در سال 93-1392 انجام شد. اطلاعات مربوط به این باغات شامل متغیرهای اجتماعی- اقتصادی، کود و مواد شیمیایی، آب و آبیاری و مدیریت علف های هرز در دو شهرستان شهر بابک و رفسنجان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در شهرستان شهر بابک 70 پسته کار و در شهرستان رفسنجان 90 پسته کار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی برای جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. روایی آن با استفاده از نظر استادان و صاحب نظران مدیریت کشاورزی و اکولوژی تایید گردید. جهت تعیین اعتبار (پایایی) پرسشنامه مذکور از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. شاخص پایداری بعد از رفع اختلاف مقیاس شاخص ها به روش تقسیم بر میانگین از طریق تحلیل مولفه های اصلی محاسبه گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که نیمی از باغات پسته از نظر شاخص پایداری در حد ناپایدار و نسبتا ناپایدار بودند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که مهم ترین عوامل تعیین کننده شاخص پایداری در این نظام زراعی، سن، سابقه پسته کاری، تحصیلات، میزان مصرف کود ارگانیک، میزان مصرف کود دامی، عملکرد، مبارزه با علف های هرز و میزان مصرف آب بوده است، در حالی که مصرف کودهای شیمیایی اثر تعیین کننده ای بر شاخص پایداری نداشت. در بین این عوامل تنها تحصیلات و میزان مصرف آب اثر منفی بر شاخص پایداری داشت.
    کلیدواژگان: شاخص پایداری، پسته، کرمان
  • محمد کاوسی کلاشمی، غلامرضا پیکانی ماچیانی صفحات 25-48
    در انتهایی ترین قسمت حوضه سفیدرود بزرگ، رودخانه قزل اوزن پس از مخلوط شدن با رودخانه شاهرود به رودخانه سفیدرود تغییر نام می دهد. این رودخانه 80% آب آبیاری تنظیم شده استان گیلان را تامین می نماید. در سال های اخیر بدون توجه به منابع آب کل حوضه آبریز قزل اوزن- سفیدرود، سازه های تنظیم و ذخیره سازی آب متعددی در استان های بالادست این حوضه آبریز احداث شد. پیامد این رویکرد، کاهش آب ورودی و ایجاد بحران مدیریت منابع آب در استان گیلان می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از الگوی یکپارچه اقتصادی- هیدرولوژیکی حوضه رودخانه سفیدرود، دید جامعی از اثرات کاهش آورد رودخانه سفیدرود بر مصارف مختلف در این حوضه تحت سناریوهای مختلف ارائه می دهد. در این راستا، طیف وسیعی از داده های هیدرولوژیکی و اقتصادی حوضه رودخانه سفیدرود مانند میزان رواناب، میزان آب سطحی انحراف داده شده، میزان جریان برگشتی، میزان عملکرد، درآمد و هزینه تولید رشته فعالیت های کشاورزی و... در الگوسازی لحاظ شد. نتایج به دست آمده از الگوی یکپارچه حوضه رودخانه سفیدرود بیانگر آن است که به طور متوسط کل منافع اقتصادی از دست رفته در مصارف حوضه رودخانه سفیدرود به ازای هر متر مکعب کاهش آورد آبریز قزل اوزن- سفیدرود برابر با 1138 ریال می باشد. همچنین تحت سناریوهای مورد بررسی، میانگین منافع اقتصادی از دست رفته در مصارف کشاورزی حوضه رودخانه سفیدرود به ازای هر متر مکعب کاهش آورد آبریز قزل اوزن- سفیدرود برابر با 1100 ریال می باشد. بازنگری در چگونگی ارزیابی فنی- اقتصادی طرح های توسعه منابع آب در بالادست و اتخاذ رویکرد یکپارچه تصمیم گیری برای این حوضه ضرورنی انکارناپذیر است.
    کلیدواژگان: الگوسازی اقتصادی، هیدرولوژیکی، کاهش آورد، رودخانه سفیدرود، استان گیلان
  • محمد عبدالهی عزت آبادی* صفحات 49-63
    در شرایطی که کمبود آب در استان کرمان کاملا مشهود بوده و به یک محدودیت جدی تبدیل شده است، گزینه جدیدی به طور خزنده و آرام در برنامه های بلندمدت پسته کاران قرار گرفته است. در این گزینه، پسته کاران جهت گسترش باغات پسته خود به سایر استان های کشور حرکت کرده اند. این گزینه که از دید برنامه ریزان و سیاست گذاران کاملا مخفی مانده است، می تواند هم به عنوان یک تهدید مطرح بوده و در صورت برنامه ریزی صحیح به عنوان یک فرصت دنبال شود. در مطالعه جاری با استفاده از روش آنالیز واریانس، اثرات اقتصادی- اجتماعی این انتقال مورد بررسی قرار گرفت. آمار و اطلاعات مورد استفاده پروژه به صورت میدانی (پیمایشی) و به کمک پرسشنامه و مصاحبه حضوری با باغدارن استان کرمان جمع آوری شد. روش انتخاب نمونه تصادفی دو مرحله ای بوده و در مجموع 206 پرسشنامه تهیه شد. نتایج نشان داد باغداران کرمانی که به علت موانع پیش رو تمایلی به سرمایه گذاری در مناطق دیگر ندارند، انگیزه بیشتری برای حفاظت از منابع آب موجود در منطقه خود دارند. به عبارت دیگر باغداران کرمانی که به سایر استان ها رفته و مالک آب و زمین شده اند، انگیزه کمتری برای حفاظت از منابع آب در محل سکونت خود دارند. علاوه بر این کشاورزان سرمایه گذار به علت غیر بومی بودن، تمایلی به حفاظت منابع آب در مناطق جدید نیز ندارند. به طور کلی می توان گفت که در فرایند سرمایه گذاری در مناطق پسته کاری غیر بومی یا بایستی مهاجرت کامل صورت گیرد و یا این که کنترل منابع در دو سمت مبداء و مقصد توسط دولت به شدت افزایش یابد. در غیر این صورت، تخریب منابع و بویژه آب در کل مناطق پسته کاری به شدت بالا خواهد رفت.
    کلیدواژگان: پسته، سرمایه گذاری در مناطق غیر بومی، منابع آب، پسته کاران استان کرمان
  • علیرضا ملکی، محمد جواد ترکمانی* صفحات 65-89
    هدف اصلی این مطالعه پیش بینی خشکسالی استان خراسان شمالی برای مدیریت بهینه منابع آب و بررسی اثرات آن بر تولید محصولات کشاورزی این شهرستان است. آمار و اطلاعات مورد نیاز برای پیش بینی خشکسالی از ایستگاه های هواشناسی سینوپتیک موجود و پیش بینی اطلاعات تعیین الگوی کشت از سازمان جهاد کشاورزی شهرستان بجنورد(مدیریت برنامه ریزی) در سال زراعی 1391 جمع آوری گردید. بررسی و تجزیه و تحلیل داده های بارش و تعیین دوره های خشکسالی برای زمان گذشته و حال به کمک شاخص خشکسالی SPI با استفاده از نرم افزار DIP انجام شد. به منظور بررسی اثرات خشکسالی بر بخش کشاورزی رابطه میان بارش و درآمد که اثرات کاهش میزان بارش بر عملکرد محصول و در نتیجه کاهش درآمد کشاورز بررسی گردید، در این بخش همچنین خسارت های ناشی از خشکسالی در بخش کشاورزی نیز تعیین گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که مرطوب ترین و خشک ترین سال ها، به ترتیب سال های 71-1370 و 68-1367 بوده است. در طی دوره آماری، منطقه مورد مطالعه مجموعا 10 سال مرطوب و 11 سال خشک را پشت سر گذاشته است. همچنین شدیدترین خشکسالی مربوط به زمستان 1379 با میزان SPI تجمعی 2.85- و خفیف ترین خشکسالی مربوط به پاییز 1386 با میزان SPI تجمعی 0.54- می باشد. بر اساس بررسی های به عمل آمده، حدود 60% از سطح زیر کشت آبی به غلات(گندم و جو) اختصاص یافته است که علت این امر در انطباق فصل رشد این محصولات با رژیم آبدهی رودخانه ها می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی خشکسالی، شاخص SPI، نرم افزار DIP، شهرستان بجنورد
  • علیرضا کرباسی، امیرحسین توحیدی صفحات 91-112
    ایران طی سالیان متمادی بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده پسته در سطح جهانی بوده است. همچنین پسته به عنوان یکی از منابع مهم درآمدهای ارزی در نظر گرفته می شود و نقش مهمی در کاهش وابستگی بودجه عمومی دولت به درآمدهای نفتی دارد. با توجه به اهمیت پسته در اقتصاد کشاورزی ایران، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر صادرات پسته به بازارهای جهانی امری ضروری است. هدف اصلی مقاله حاضر برآورد تابع تقاضای صادرات پسته ایران است. در این مطالعه با کنترل درون زایی متغیرهای توضیحی، از روش حداقل مربعات دو مرحله ای جزء خطا (EC2SLS) برای برآورد تابع تقاضای صادرات در منتخبی از بازارهای صادراتی استفاده شده است. نتایج مطالعه طی دوره ی 2011-2002 نشان داد که تمام ضرایب تخمینی در سطح معنی داری 5% مخالف با صفر هستند و از لحاظ نظری دارای علامت های مورد انتظار می باشند. بر اساس نتایج، قدر مطلق کشش بلندمدت تقاضای صادرات پسته ایران نسبت به تغییرات در قیمت نسبی و نرخ واقعی ارز به طور قابل ملاحظه ای از مقدار متناظر آنها در کوتاه مدت بزرگ تر می باشند. همچنین نتایج مبین آن است که تقاضای صادرات پسته ایران نسبت به تغییرات در درآمد واقعی در کوتاه مدت و بلندمدت بی کشش است. بنابراین، با توجه به شرایط تقاضا در بازارهای مقصد، تدوین و اجرای سیاست های حمایتی به منظور کاهش هزینه نهایی تولیدکنندگان پسته ایران امری ضروری است.
    کلیدواژگان: تقاضای صادرات، پسته ایران، سیستم معادلات همزمان، داده های تابلویی
  • سعیده خالقی، فاطمه بزازان، شیما مدنی صفحات 113-135
    هدف از این مطالعه، سنجش اثر تغییر اقلیم بر تولید بخش کشاورزی و سایر بخش ها و تولید ملی در ایران است. بدین منظور تابع تولید بخش کشاورزی که در آن اقلیم(دما و بارش) به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار است، با استفاده از روش خودتوزیع با وقفه های گسترده(ARDL) برآورد شد. سپس اثر تغییر اقلیم بر تولید بخش کشاورزی در قالب چارچوب مدل SAM با محدودیت عرضه بخشی ارزیابی گردید. با توجه به اینکه در شرایط وجود محدودیت عرضه در برخی از بخش های اقتصادی، به کارگیری الگوی تقاضا محور SAM برای سنجش آثار اقتصادی و اجتماعی با کاستی هایی همراه است، در این مطالعه از الگوی اصلاح شده تقاضا محور در قالب الگوی مختلط SAM و ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 استفاده شد. نتایج نشان داد که در اثر تغییر اقلیم پیش بینی شده برای ایران در دوره 2000 تا 2025، تولید کشاورزی 37/5-% کاهش می یابد. با توجه به روابط متقابل بخش های اقتصادی با بخش کشاورزی این اثر به صورت کاهش تولید بخش ساختمان(27/2-%) و خدمات(64/1-%) برآورد شده است. کاهش تولید ملی متناظر آن 5/9-%، کاهش درآمد عوامل تولید 54/25-% برآورد شده است که قابل توجه می باشد. همچنین نتایج نشان می دهند که در دهک های پایین تر، خانوارهای روستایی و شهری درآمدشان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، روش خودتوزیع با وقفه های گسترده، ماتریس حسابداری اجتماعی، الگوی عرضه محور
  • فرهاد شیرانی بیدآبادی، سینا احمدی کلیجی، مرضیه امین روان صفحات 137-155
    پرداختن به مساله بهره وری عوامل تولید در تولید گندم به علت سطح زیرکشت قابل توجه این محصول در کشور و نقش اساسی در تغذیه مردم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت تغییرات بهره وری کل عوامل تولید محصول گندم دیم با استفاده از شاخص مالم کوئیست در یک دوره 10 ساله 1379 تا 1389 در سه استان شمالی و مقایسه آن با متوسط کل کشور است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در استان گلستان تغییرات بهره وری کل بیشتر تحت تاثیر تغییرات تکنولوژی و در استان های مازندران و گیلان این تغییرات بیشتر تحت تاثیر کارایی فنی است. روند تغییرات بهره وری کل عوامل تولید برای کل کشور نوسانات زیادی دارد و این تغییرات هم ناشی از تغییرات کارایی فنی و هم تغییرات تکنولوژیکی می باشد. گسترش برنامه های ترویجی به منظور به کارگیری بهتر نهاده های تولید و به کارگیری انواع تکنولوژی به ویژه ماشین آلات کشاورزی در بخش کشاورزی و اعطای تسهیلات مورد نیاز کشاورزان برای خرید ماشین آلات جدید و پیشرفته از جمله راهکارهایی است که جهت افزایش بهره وری کل عوامل تولید توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، گندم دیم، شاخص مالم کوئیست، شمال ایران
  • اسما کوچک زاده، سیدعبدالمجید جلایی اسفندابادی، سمیه کوچک زاده صفحات 157-171
    مقاله حاضر به بررسی تغییرات کوتاه مدت و بلند مدت نااطمینانی نرخ ارز بر حجم صادراتی خرمای ایران طی دوره زمانی1390-1359 می پردازد. بدین منظور ابتدا برای محاسبه شاخص نااطمینانی نرخ ارز از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته (GARCH)، استفاده شد. سپس به منظور بررسی رابطه بین نااطمینانی نرخ ارز و حجم صادراتی خرما الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده(ARDL) به کار گرفته شد. بر اساس نتایج این پژوهش نااطمینانی نرخ ارز اثر منفی و معنی داری بر حجم صادراتی خرما در کوتاه مدت و بلندمدت دارد. همچنین مطابق انتظار، درآمد کشورهای وارد کننده و تولید داخلی خرما اثرات مثبت و معنی داری بر صادرات خرما دارد. اما قیمت صادراتی خرما تاثیر منفی بر حجم صادراتی خرما دارد. بنابراین ایجاد اطمینان در بازارهای ارز می تواند باعث توسعه صادرات این محصول مهم کشاورزی شود. این اطمینان می تواند با شکل گیری سیستم شناور مدیریت شده که همراه با تورم قابل تعدیل باشد به وجود آید.
    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، خرما، الگوی خودتوضیح با وقفه گسترده، روش GARCH
  • الهام اکبری پیرمومن سرایی، رضا مقدسی صفحات 173-190
    یکی از محورهای برنامه های توسعه اقتصادی در ایران بعد از انقلاب، گرایش از برنامه ریزی بخشی به سمت برنامه ریزی منطقه ای است و هدف این گرایش، تخصیص منابع و فعالیت ها به هر نقطه بر مبنای استعدادها و ویژگی های خاص آن منطقه و کاهش شکاف رشد اقتصادی بین مناطق مختلف کشور است. هدف این مطالعه نیز بررسی همگرایی رشد منطقه ای بخش کشاورزی استان های ایران در بین سال های 1380 تا 1390 می باشد. بر این اساس فرضیه وجود همگرایی بین استان های ایران بر پایه مدل سولو- سوان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این پژوهش، نمایانگر مطالب زیر می باشد: 1- وجود همگرایی مطلق در ارزش افزوده بخش کشاورزی بین استان های ایران به اثبات رسید. علاوه بر این تخمین ضریب همگرایی نیز نشان می دهد که هر ساله 21/0% از شکاف موجود در رشد اقتصادی بین استان های کشور کاهش می یابد. 2- به رغم تاثیرات مثبت سیاست های دولت در رشد منطقه ای بخش کشاورزی، نه تنها سیاست های دولت در راستای همگرایی نبوده اند بلکه از سرعت آن نیز کاسته اند که علت این کاهش را می توان به تخصیص غلط منابع و تسهیلات به استان ها و یا حجم محدود تسهیلات و اعتبارات تخصیص یافته به بخش کشاورزی نسبت داد که در کل به نفع استان های ثروتمندتر و توسعه یافته تر تمام شده است.
    کلیدواژگان: همگرایی منطقه ای، رشد اقتصادی، رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی(GVA)
  • محمدرضا اسلامی* صفحات 191-204
    در اثر نهادینه شدن قانون هدفمندسازی یارانه ها، یارانه های پرداختی به محصولات کشاورزی دچار تغییراتی گردیده است. این تغییرات ضمن متاثر ساختن برخی متغیرهای اساسی مانند تقاضای محصولات کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید این بخش را نیز متاثر می سازد. لذا در این مطالعه تاثیر یارانه های پرداختی به بخش کشاورزی و نیز بخش زراعت و باغبانی که سهم عمده ارزش افزوده بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است، در قالب مدل خودتوضیح برداری مورد بررسی قرار می گیرد. در این مطالعه جهت محاسبه بهره وری کل عوامل تولید از شاخص مالم کوئیست و به منظور استخراج شوک های بهره وری از فیلتر هودریک- پرسکات استفاده شد. نتایج نشان داد که یارانه ها سبب کاهش شوک های منفی بهره وری هم در کل بخش کشاورزی و هم در زیر بخش زراعت و باغبانی می شود.
    کلیدواژگان: یارانه، شوک های بهره وری کل عوامل تولید، فیلتر هودریک پرسکات، کشاورزی
|
  • Pages 1-23
    Pistachio plays a great role in non-oil export in Iran. In order to assess sustainability index (SI) of pistachio، a study was conducted in the Kerman province. Sustainability indices included social، economic indices، fertilizer and chemicals، irrigation water، diversity of agricultural systems and weed management. Shahr-e Babak and Rafsanjan townships were selected. A sample of 160 pistachio producers selected and interviewed. Sustainability index calculated using Principle Components Analysis. Findings of the study showed that half of pistachio orchards were not considered sustainable. The stepwise regression analysis indicated that age، farming experience، farmer''s education، organic fertilizer، animal manure، pistacho yield; mechanical weed control and value of water had positive effect on stability while application of chemical fertilizers did not add to the prediction ability of SI. Farmers، education and amount of water had negative impact on sustainability.
    Keywords: Sustainability Index, Pistachio, Kerman
  • Pages 25-48
    At the last point of The Big Sefidrud basin، Ghezelozan River changes the name to the Sefidrud River after combining with Shahrud River. This river provides 80 percent of adjusted irrigation water in the province. In recent years، neglecting the total water resource of the Ghezelozan-Sefidrud basin several adjust and water storage facilities in upstream provinces had been constituted. The consequences of the mentioned strategy are inflow reduction and water resource management crisis in the Guilan province. Present study، provide comprehensive vision of Sefidrud river inflow reduction on different consumption of this basin under different scenarios using Sefidrud River basin Hydrologic-Economic integrated model. Hence، extend sets of hydrologic and economic data of Sefidrud river basin include inflows، surface flows، return flows، yields، revenues and production costs of agriculture entrepreneurs are considered in modeling. Results of integrated model of the Sefidrud river basin revealed that on the average total forgone economic benefits in different use of the Sefidrud river basin per a cubic meter of the Ghezelozan-Sefidrud basin inflow reduction equals 1138 Rials. Also، under investigated scenarios، the average forgone economic benefits in agricultural consumption of Sefidrud River basin per cubic meter of the Ghezelozan-Sefidrud basin inflow reduction equals 1100 Riasl. Revising the approach of technical-economic evaluation for upstream water development projects and considering integrated manner for decision-making is an inevitable necessity for this basin.
    Keywords: Economic, Hydrologic modeling, inflow reduction, Sefidrud River, Guilan province
  • Pages 49-63
    As water scarcity is enhancing in Kerman province، some of pistachio producers transferred their capital to other provinces in order to produce pistachio. In this study، using analysis of variance method، socio-economic effects of investment in new places by Kerman''s pistachio producers was investigated. A sample of 206 farmers was selected، using stratified random sampling method. The results showed that those farmers who have not invested in other provinces had more willingness to protect water resources in their own. In other words، farmers who transfer to new places have less incentive to protect water resources in their own native place. The results also showed that the farmers who invest without permanent residence، have less incentive to protect water resources in new places. In other words، investment in new places shold be done by farmers who are permanent resident in new places or government must increase control water pumping in both old and new places. If not، water degradation in all pistachio producing areas will increase.
    Keywords: Pistachio, investment, water resourcse, Kerman
  • Pages 65-89
    The planning and investing in various sectors، especially agriculture is required precise knowledge of the regional climate، How the drought phenomenon has been in the past، present and would be in the future in the region. The objective of this study is forecasting drought in city of Bojnourd for optimal management of water resources and its effects on agricultural production. Needed data for drought prediction obtained from synoptic meteorology stations and Bojnourd Agricultural Organization. To determine drought periods، the SPI drought index was used. Effects of drought on production and farmers، income were determined. The results showed that the wettest and driest years were 1990-1991 and 1987-1988 years respectively. During the period، the region faced with 10 wet and 11 dry years. The most severe drought happened in the winter of 1999 with the cumulative SPI of -2. 85، the lowest drought was in the fall of 2007 with -0. 54 cumulative SPI.
    Keywords: Prediction, drought, SPI, Bojnourd. farm products
  • Pages 91-112
    For many years، Iran has traditionally been the largest pistachio producer and exporter in the world. In addition، pistachio is considered as one of the important sources of foreign exchange earnings and it has important role in reducing dependence of the public budget on oil revenues. Given the importance of pistachio in the Iran''s agricultural economy، it is essential to identify the factors that aaffects pistachio exports. The main purpose of present paper is to estimate the export demand function for Iranian pistachio. Using a panel of seven destination markets (including Australia، France، Germany، Japan، Malaysia، Mexico and Switzerland) over the period 1992–2012 and controlling for the endogeneity of the explanatory variables، error component two stage least squares method is used to estimate export demand function. According to the results، all estimated coefficients are significantly different from zero at the five percent level and have the theoretically expected signs. The results show that long-run elasticity of demand for Iran''s pistachio exports with respect to relative prices and real exchange rate changes are considerably greater (in absolute terms) than their corresponding short-run elasticity. The results also suggest that the demand for Iran''s pistachio exports is inelastic with respect to real foreign income in both short- and long-run. Thus، with respect to demand conditions in destination markets، it is necessary to reduce marginal cost of Iranian pistachio producers by elaboration and implementation supportive policies.
    Keywords: Export demand, Iranian pistachio, simultaneous equations system, panel data
  • Pages 113-135
    The aim of this study is to assess impact of climate change on agriculture sector، production of the other sectors and national production in Iranian economy. To this end، farm production function considering climate factors (temperature and precipitation) estimated using the ARDL (Auto Regressive Distributed Lag) approach. Then، Social Accounting Matrix with sector supply limitation analysis framework was applied to calculate production impact on the other sectors. For this purpose the adjusted demand side model، in form of mixed model of SAM on the base of 2006 SAM for Iran at the national level is used. The results indicated that agriculture production decreased by -5. 37percent، construction by -2. 27percent and services by -1. 64 percent. The result also showed that decreases in the national production and income of production factors due to this shock would be -9. 5 and -25. 54 percent respectively. Decrease in the production of agriculture sector affected low-deciles of rural and high-deciles of urban households more than other income groups.
    Keywords: Climate change, Auto Regressive Distributed Lag, Social Accounting Matrix, Supply Side Model
  • Pages 137-155
    Addressing the productivity issue in wheat production as a staple food in the country is important. In this study total factor productivity change is investigated in the three Northern provinces and compared to country mean in period of 2000-2010. The results of this study showed that in Golestan province، the total factor productivity change is under the influence of technological change and in Mazandaran and Gilan province، the total productivity change is under the influence of technical efficiency. Changes in TFP for the whole country have large fluctuations. These changes are due to changes in technical efficiency and technological change. To increase total factor productivity، better use of production inputs، especially، agricultural machinery، and extending loans to farmers are recommended.
    Keywords: total factor productivity, wheat, Malmquist index, Northern provinces
  • Pages 157-171
    This paper aims to determine the short and long-term changes in exchange rate uncertainty on exports of Iranian date during the period of 1980-2011. To calculate the exchange rate uncertainty generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) was used. Then، to examine the relationship between exchange rate uncertainty and date export، the Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) was applied. The results of this study indicate that; exchange rate uncertainty has significant negative effect on date exports in the short and long-term. Also، income of importing countries and domestic production has positive effects on exports of date. But export price of date has negative impact on the exports of date. Thus، pursuing policies to stabilize foreign exchange market could cause to increase date export.
    Keywords: Exchange rate, uncertainty, date, GARCH, Auto Regressive Distributed Lag
  • Pages 173-190
    This paper analyses the process of convergence across the provinces of Iran. To derive evidence of convergence in provinces of Iran we apply the traditional β-convergence techniques as derived from the neoclassical growth theories) Solow methods. (In order to do so، a sample of 28 Iranian provinces is considered for the 2001-2011 period. Accordingly، under this situation، two well-known convergence model σ-convergence and beta convergence(including absolute β-convergence and β conditional convergence) were tested over this period. The main findings indicate that: (a) there is a convergence among real per capita GVA in Iran provinces، (b) government policies affect the regional growth of real per capita GVA’s positively. (c) Variables such as the number of employees in agricultural sector، public spending، banking facilities for agricultural sector and taxes have positive and statistically significant impacts on growth.
    Keywords: Regional Convergence, Economic growth, Government policies, GVA (Gross Value Added
  • Pages 191-204
    Under recent subsidies law، subsidies which are paid to agricultural products have been changed. These changes have affected on some variables such as agricultural total factor productivity. This paper aims to determine the effect of subsides on agricultural sector with emphasis on farming subsector. Malmquist index is used to calculate total factor productivity. In addition، Hoderick Prescott Filter is used to determine productivity shocks. The results show that subsidies can reduce the negative productivity shocks in the agricultural sector.
    Keywords: Subsidies, total factor productivity, shocks, Hoderick Prescott filter, agriculture