فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • پدرام محقق*، رضا مقدسی صفحات 1-20
    این مطالعه به بررسی قانون قیمت ‏های واحد در بازار‏های میوه و تره‏ بار تهران با استفاده از داده های ماهانه قیمت دو محصول گوجه ‏فرنگی و سیب زمینی در سال‏های 1392- 1389، پرداخته است. روش ‏‏های مورد استفاده شامل روش‏های نوین اقتصاد سنجی سری‏ های زمانی(آزمون هگی، آزمون هم‏گرایی یوهانسن و الگوی تصحیح خطای برداری) می‏باشند. نتیجه بدست آمده از آزمون هگی نشان‏دهنده وجود ریشه واحد غیرفصلی در متغیرهای مورد مطالعه است. قانون قیمت‏ های‏ واحد به وسیله آزمون هم‏گرایی یوهانسن برای محصول سیب زمینی و گوجه ‏فرنگی در سال‏های مورد بررسی به گونه ای معنی دار پذیرفته شده است. نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر بیانگر علیت یک‏طرفه از قیمت عمده‏ فروشی میدان مرکزی به قیمت خرده‏ فروشی بازارهای سازمان میادین در دو محصول مورد مطالعه می‏باشد. نتایج بدست آمده از برآورد الگوی تصحیح خطا‏ی برداری نشان می‏دهد که در هر دوره زمانی به ترتیب 26 و 30 درصد از عدم تعادل‏های کوتاه مدت ناشی از تکانه ‏های وارده در بازار گوجه ‏فرنگی و سیب زمینی، تصحیح خواهد شد. در نتیجه به منظور پرهیز از نوسان قیمت‏ دو محصول در بازارهای سازمان میادین، پیشنهاد می‏شود قیمت در میدان عمده‏ فروشی به گونه مستمر نظارت شده و با اتخاذ تدابیر حمایتی از سوی نهادهای حاکمیتی و مسئولان محترم سازمان میادین، وابستگی قیمت‏ دو محصول به قیمت عمده‏ فروشی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بازارهای میوه و تره بار، آزمون هگی، قانون قیمت های واحد، آزمون هم گرایی یوهانسن
  • حسین محمدی *، مرتضی محمدی، فاطمه سخی صفحات 21-40
    نوسان های نرخ ارز، از عوامل محدودکننده تجارت محصولات کشاورزی بشمار می آید که امکان برنامه ریزی برای تولید و صادرات را محدود می سازد. هدف از این مطالعه بررسی اثر نوسان های نرخ ارز واقعی بر تجارت محصولات کشاورزی در ایران طی دوره زمانی 1391-1359 است. برای اندازه گیری نوسان های نرخ ارز واقعی انواع الگوهای متقارن، نامتقارن و غیرخطی GARCH برآورد شده که در نهایت الگوی EGARCH براساس معنی داری ضریب نبود تقارن آن که نشان دهنده نبود تقارن در نوسان های نرخ ارز واقعی است،
    به عنوان الگوی مناسب برای شاخص سازی نوسان های نرخ ارز انتخاب شد. برای بررسی رابطه همگرایی میان متغیرهای مورد مطالعه در معادلات صادرات و واردات بخش کشاورزی، الگوی جوهانسون- جوسیلیوس تصحیح خطای برداری (VECM) بکار برده شد. نتایج بدست آمده از برآورد الگوی یاد شده حاکی از آن است که نوسان های نرخ ارز در بلندمدت اثر منفی و معناداری بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی دارد. سایر نتایج برآوردی نشان داد که درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت اثر منفی و معنادار بر صادرات و واردات محصولات کشاورزی دارد. کاهش نوسان های نرخ ارز و هدفمندسازی آن در یک محدوده منطقی مطابق با شرایط اقتصادی کشور و در یک دوره زمانی میان مدت، می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای روی صادرات محصولات کشاورزی داشته باشد و امکان برنامه ریزی در تولید و صادرات را برای تولیدکنندگان فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: الگوی تصحیح خطای برداری (VECM)، الگوی ناهمسانی واریانس شرطی تعمیم یافته (GARCH)، صادرات محصولات کشاورزی، نوسان های نرخ ارز واقعی، واردات محصولات کشاورزی
  • سید صفدر حسینی، میلاد امینی زاده *، سعید یزدانی صفحات 41-64
    سیاست های اقتصادی با تاثیرگذاری بر انتخاب الگوی کشت از سوی کشاورزان نقش کلیدی در تغییرات فرسایش خاک دارند. هدف از این پژوهش ارایه الگوی تعادل عمومی چند بخشی برای بررسی سیاست های تجاری-مالیاتی بر فرسایش خاک و ارزیابی پیامدهای اقتصادی آن است. نتایج با استفاده از داده های سال 1390 برای اقتصاد ایران شبیه سازی شده و سیاست گذاری ها با استفاده از روش تاکسونومی عددی اولویت بندی شده است. بنابر نتایج، سیاست های مالیات بر تولید محصولات زراعی در زمین های شیب دار (54/7- درصد) و یارانه بر تولید محصولات زراعی در زمین های مسطح (20/7- درصد) که به گونه مستقیم کشاورزان محصولات زراعی را مورد هدف قرار می دهند، اثرگذاری بیش تری در کاهش فرسایش خاک نسبت به سیاست های یارانه صادرات محصولات باغی (65/3- درصد) و کاهش تعرفه واردات کالاهای صنعتی (33/0- درصد) دارند. در میان سیاست های چهارگانه، تنها سیاست یارانه بر تولید محصولات زراعی در زمین های مسطح افزون بر بهبود مناسب فرسایش خاک شاخص های اقتصادی را بهبود داده و بر اساس نتایج اولویت بندی در بیش از 70 درصد سناریوها مناسبترین سیاست است. در نتیجه، این سیاست برای حل مسئله فرسایش خاک در ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سیاست های مالیاتی، سیاست های تجاری، رهیافت تعادل عمومی چند بخشی، فرسایش خاک، ایران
  • مصطفی بنی اسدی*، محمدرضا زارع مهرجردی، حسین مهرابی بشرآبادی، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی، عباس رضایی استخروییه صفحات 65-86
    دشت ارزوئیه مهم ترین و بزرگ ترین قطب تولید محصولات زراعی استان کرمان است. منبع اصلی تامین آب در این دشت، منابع آب زیرزمینی هستند که متاسفانه به دلیل برداشت بیش از حد، سطح ایستایی آب بسیار کاهش یافته و اثرات جانبی اقتصادی و محیط زیستی فراوانی را نیز بوجود آورده است. هدف این مطالعه، برآورد مقدار کاهش رفاه اجتماعی ذرت کاران ناشی از کاهش سطح آب زیرزمینی در دشت ارزوئیه است. برای این منظور، ابتدا تابع تولید و هزینه تولید ذرت برآورد شد و سپس با تشکیل تابع رفاه، اثرات رفاهی نسبت به تغییرات سطح ایستایی آب مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد نیاز از راه مصاحبه با 151 کشاورز این منطقه در سال زراعی 94-1393 و هم چنین، سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای استان کرمان بدست آمد. نتایج مطالعه نشان دادند که به ازای یک متر کاهش سطح آب زیرزمینی در اثر برداشت های بی رویه، رفاه کشاورزان به مقدار 3/72 میلیون ریال کاهش می یابد و کل کاهش رفاه دشت ارزوئیه ناشی از کسری مخزن، 3/58 میلیارد ریال می باشد، که این رقم قابل توجه است. هم چنین، کاهش رفاه برای هر مترمکعب آب 730 ریال به دست آمد. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود با اعمال سیاست هایی نظیر قیمت گذاری آب، فرهنگ سازی مصرف و افزایش مشارکت کشاورزان در مدیریت منابع زیرزمینی، از برداشت بیش از حد منابع آب زیرزمینی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اثرات جانبی، آب های زیرزمینی، رفاه اجتماعی، دشت ارزوئیه
  • فاطمه دادمند، زهرا ناجی عظیمی * صفحات 87-110
    استفاده روز افزون از منابع و کاهش منابع در دسترس، باعث اهمیت یافتن بحث مصرف بهینه شده است. از سوی دیگر، شاخص کارایی تولید بیانگر نحوه استفاده از منابع است. لذا، در این مقاله کارایی کشاورزان درتولید محصول استراتژیک گندم با استفاده از تحلیل پوششی داده های فازی در حوزه شهرستان تربت حیدریه مورد بررسی قرار گرفته است. داده های فازی مورد استفاده از نوع مثلثی بوده که به وسیله ابزار پرسش نامه از 31 کشاورز گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل ابتدا ضرایب همبستگی فازی محاسبه و آزمون ایزوتونیسیتی اجرا شده و سپس کارایی کشاورزان با مدل های FCCR و FSBM محاسبه و در نهایت، امتیازهای کارایی بدست آمده با استفاده از شاخص Chen-Klein رتبه بندی شده است. نتایج مطالعه بیانگر کارآمد بودن هر دو مدل تحلیل پوششی داده فازی برای بررسی کارایی کشاورزان می باشد. با استفاده از مدل FSBM کارایی 6% از کشاورزان بین 7/0 تا 8/0 و 42 % بین 6/0 تا 7/0 و 39% بین 5/0 تا 6/0 و 13% نیز بین 4/0 تا 5/0 بوده است و با استفاده از مدل FCCR کارایی 9% از کشاورزان بین 8/0 تا 9/0 و 45% از آن ها بین 7/0 تا 8/0 ، 25% از آنان بین 6/0 تا 7/0و 9% آنان بین 5/0 تا 6/0و 12% نیز بین 4/0 تا 5/0 بوده است. با توجه به این که مدل های تحلیل پوششی مورد استفاده در این پژوهش از نوع ورودی محور بودند و در این مدل ها برای بهبود کارایی باید ورودی ها کاهش داده شود تا کارایی واحد مورد بررسی افزایش یابد و از سوی دیگر با توجه به این که مقدار معادل انرژی مصرفی ورودی به ترتیب از زیاد به کم شامل بذر (26728)، کود (13078)، سوخت ماشین آلات (10868)، آب (10506)، ماشین آلات (1467)، سم (1173) و نیروی کار (413) می باشد، لذا، کاهش در مقدار بذر مصرفی، کارایی کشاورزان را ارتقا می دهد. هم چنین، کاهش در کودهای صنعتی و استفاده از کود های طبیعی نیز می تواند کارایی را افزایش دهد. افزون بر این، استفاده از ماشین آلات مدرن می تواند منجر به کاهش مقدار سوخت ماشین آلات و افزایش کارایی گردد. هم چنین، روش های مدرن آبیاری می تواند تا حد زیادی از مقدار آب مصرفی کشاورزان کاسته و راهکار مناسبی برای ارتقای کارایی کشاورزان مورد بررسی بشمار رود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده فازی، مدل FSBM، مدل FCCR
  • علی محمدی، حسین کرمی *، حمید کریمی گوغری، شبیر کرمی، احمد شاه علی صفحات 111-132
    شناسایی منابع رشد سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی کشاورزی از نظر سیاست گذاری و برنامه ریزی دارای اهمیت است و سطح دسترسی به منابع مالی یکی از مقوله هایی است که تاثیر آن بر سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی کشاورزی باید مورد بررسی موشکافانه قرار گیرد. بنابراین، در این مقاله از رویکردی کل نگرانه (تفکر سیستمی) برای بررسی تاثیرات سطح دسترسی به منابع مالی بر رشد سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی کشاورزی استفاده شده است. ابزاری که برای اجرایی کردن تفکر سیستمی در این مقاله بکار گرفته شده است، رویکرد پویایی شناسی سیستمی می باشد، تا بتوان از توانمندی های آن در مدل سازی سیستم های پیچیده استفاده کرد و نتایجی مناسب را از راه شبیه سازی این مدل ها بدست آورد. جامعه مورد مطالعه صنایع تبدیلی کشاورزی فعال در استان فارس است و بازه زمانی مورد بررسی 1410-1360، می باشد. نرم افزاری که برای مدل سازی و شبیه‏سازی استفاده شد، نرم افزار ونسیم است. نتایج بدست آمده از شبیه سازی مدل طراحی شده، نشان گر رابطه مستقیم و متعامل دو متغیر سطح دسترسی به منابع مالی و سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، صنایع تبدیلی کشاورزی، منابع مالی، پویایی شناسی سیستم ها، حلقه های بازخوردی
  • فاخر کردونی، مجید جامی الاحمدی، محمدرضا بخشی * صفحات 133-148
    هدف از این مطالعه بررسی روند مصرف و محاسبه شاخص های کارایی انرژی و تحلیل اقتصاد سنجی مصرف انرژی در تولید غلات آبی کشور (گندم، جو، برنج و ذرت) در طی دوره زمانی 87-1365 می باشد. پس از تعیین مقدار مصرف هر نهاده در تولید یک هکتار از محصول، هر نهاده مصرفی به هم ارزی انرژی آن تبدیل شد. نتایج نشان دادند روند مصرف انرژی در تولید غلات مورد بررسی در دوره یاد شده روند صعودی داشته است و مقدار کل انرژی ورودی و خروجی در سال 1387 نسبت به سال 1365 به ترتیب به مقدار 27 و 43 درصد افزایش یافته است. هم چنین، شاخص های کارایی و بهره وری مصرف انرژی غلات در طی دوره یاد شده دارای روند صعودی بوده است. نسبت انرژی از 45/1 در سال 1365 به 85/1 در سال 1387 افزایش یافته است، ولی افزایش در کارایی مصرف انرژی محصولات، همراه با افزایش انرژی ورودی بوده که نشان دهنده وابستگی بوم نظام های زراعی کشور به انرژی های ورودی بویژه منابع تجدیدناپذیر همانند سوخت های فسیلی می باشد. نتایج تحلیل اقتصاد سنجی تولید غلات نشان داد افزایش انرژی های سموم شیمیایی و بذر تاثیری مثبت و معنی دار بر مقدار تولید محصولات مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: سیستم های زراعی، کارایی مصرف انرژی، مدل سازی انرژی، نسبت انرژی
  • حامد رفیعی*، سید شهاب میرباقری، حامد اکبرپور صفحات 149-170
    باتوجه به اهمیت خرما در سبد صادرات محصولات کشاورزی ایران، هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر نوسان های قیمت صادراتی محصول خرمای ایران می باشد. بدین منظور، از رهیافت خود رگرسیونی با وقفه های گسترده (ARDL)، طی دوره زمانی 93-1368 استفاده شده است. نتایج بدست آمده از برآورد الگو نشان می دهند که از بین متغیرهای موجود در مدل، متغیرهای سال های تحریم، تعداد کشورهای هدف اصلی در سطح 5 درصد و سهم کشور هدف اصلی در سطح 10 درصد معنی دار شده اند به گونه ای که با افزایش یک درصدی در تعداد کشورهای اصلی هدف، قیمت های صادراتی ایران به اندازه 742/0 درصد افزایش خواهد یافت. هم چنین، متغیر سهم کشور هدف اصلی رابطه منفی با قیمت های صادراتی ایران دارد. نتایج این مطالعه نشان دادند که تنوع بازارهای صادراتی ایران در کنار کاهش اتکا به کشور هدف اصلی و پراکنش یکنواخت تر سهم صادراتی ایران در بین سایر کشورهای هدف می تواند نوسان قیمتی کم تری را برای خرمای صادراتی ایران به همراه داشته باشد. بنابراین، به عنوان یک استراتژی بلندمدت، توجه به تنوع بخشی بازارهای هدف صادراتی خرما با هدف کاهش نوسان های قیمتی ایران در بازارهای جهانی ضرورت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نوسان های قیمت صادراتی، ARDL، خرما
  • غلامرضا رضایی*، مصطفی کاظم نژاد، محمد صادق زاده مهارلویی، امین بلوری صفحات 171-186
    کشاورزی جایگاهی ویژه در اقتصاد ایران دارد و ارایه داده های سودمند در این زمینه به پیشبرد اهداف اقتصادی کشور کمک می کند. در همین راستا، هدف اصلی این پژوهش بررسی آثار بکارگیری استاندارد حسابداری فعالیت های کشاورزی بر ویژگی های کیفی داده های منتشر شده از سوی شرکت های بخش کشاورزی و دامپروری (شامل مربوط بودن، اتکا پذیر بودن، به موقع بودن، مقایسه پذیر بودن و فهم پذیر بودن) می باشد. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی همبستگی، از نوع نظرسنجی است. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسش نامه ای است که به وسیله پژوهش گران طراحی شده است. حسابرسان و سهامداران شرکت های کشاورزی و دامپروری در نیمه دوم سال 1394 و نیمه نخست سال 1395 جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 377 نفر بدست آمد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 19 و با توجه به نرمال یا غیرنرمال بودن توزیع داده ها، به ترتیب، از آزمون های «t یک نمونه ای» و «آزمون میانه» استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بکارگیری استاندارد حسابداری فعالیت های کشاورزی باعث بهبود ویژگی های کیفی مربوط بودن و قابل مقایسه بودن داده های می شود، اما در مورد ویژگی های قابل اتکا بودن و قابل فهم بون تاثیر منفی دارد. هم چنین، نتایج پژوهش بیانگر آن است که بکارگیری استاندارد حسابداری فعالیت های کشاورزی بر به موقع بودن داده های ارایه شده تاثیری ندارد. بنابراین، استانداردگذاران حسابداری برای فعالیت های کشاورزی باید تدوین استانداردهایی که منجر به ارایه داده های اتکا پذیرتر و فهم پذیرتر می شود را در دستور کار خود قرار دهند. پیشنهاد می شود جهت تدوین چنین استانداردی از فعالین این صنعت نیز بهره کافی گرفته شود تا بتوان استانداردهایی را تدوین کرد که با واقعیت های این صنعت در کشور هم خوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: استاندارد حسابداری فعالیت های کشاورزی، مربوط بودن، قابل اتکا بودن، قابل مقایسه بودن، قابل فهم بودن
  • رضا اسفنجاری کناری *، محمود احمدپور، احمد علی کیخا صفحات 187-206
    مقایسه الگوی مصرف انرژی گیاهان زراعی با هم دیگر یکی از روش هایی است که می تواند در اولویت بندی کشت گیاهان گوناگون زراعی در هر منطقه بکار گرفته شود. بدین منظور، هدف این مطالعه مقایسه محصولات عمده زراعی شهرستان ساری ازنظر جنبه های گوناگون الگوی مصرف انرژی، در سال 1393 می باشد.در این مطالعه از سه مدل تابع تولید مرزی تصادفی گروهی، تابع تولید مرزی تصادفی ترکیبی و تابع مرزی پوششی تصادفی برای محاسبه شاخص های کارآیی انرژی و نسبت شکاف فناوریکی انرژی استفاده شد. داده های لازم از جهاد کشاورزی استان مازندران گرفته شد. نتایج مطالعه نشان دادند که در صورت پرشدن شکاف بین سایر واحدها و واحدهای کارای محصولات مورد بررسی، بدون تغییر سطح فناوری می توان به طور میانگین مقدار تولید انرژی برای محصولات سویا، کلزا، یونجه، جو، گندم و شلتوک را به ترتیب 19، 23، 35، 33، 39 و 28 درصد افزایش داد. هم چنین، نتایج نشان دادند که بالاترین نسبت شکاف فناوری انرژی برای محصولات مورد مطالعه مربوط به سویا (81/0) و کلزا (67/0) می باشد. در مجموع، نتایج نشان دادند که تولید سویا و کلزا در منطقه مورد مطالعه به لحاظ استفاده پایدار از انرژی کارآمدتر از سایر محصولات می باشد. لذا، پیشنهاد می شود اهداف زیست محیطی بویژه نسبت شکاف فناوری انرژی به منظور استفاده پایدارتر از انرژی مصرفی کمینه به عنوان یکی از اهداف در بهینه سازی الگوی کشت مورد توجه بیش تر پژوهشگران و سیاست گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نسبت شکاف فناوری انرژی، الگوی مصرف انرژی
  • حسن سخدری*، سامان ضیایی صفحات 207-224
    محدودیت منابع در اقتصاد با توجه به نیازهای متفاوت انسان موضوعی است که پیشرفت فناوری توانسته است بخشی از آن را مرتفع سازد، ولی همواره در تامین اهداف اقتصادی در مقیاس خرد و کلان موجب ایجاد رقابت یا برخورد اهداف خواهد شد. سیاست گذاران و عاملان اقتصاد در صدد یافتن راه حلی جهت کاهش اثرات این نوع محدودیت ها از راه تخصیص بهینه منابع در اختیار، بوده اند. رویکرد تحلیل سلسله مراتبی می تواند به عنوان ابزاری با روش های ریاضی در تدوین اهداف، بکار گرفته شود. از ویژگی های آن تصمیم گیری و انتخاب براساس نظر کارشناس می باشد. این مطالعه با استناد به روش بالا و استفاده از نرم افزار Expert Choice در تلاش برای رسیدن به یک الگوی کاربردی در تدوین اولویت ها و تخصیص منابع استان خراسان رضوی در بخش کشاورزی است. با توجه به نتایج پژوهش تولید زعفران به عنوان اولویت نخست و تولید غلات، تولید دام، تولید خشکبار، تولید محصولات باغی، تولید زنبور عسل و در نهایت، تولید صیفی جات به ترتیب در اولویت های بعدی بخش کشاورزی استان خراسان رضوی قرار گرفتند. این رویکرد در زمینه های گوناگون بسیار استفاده شده و یکی دیگر از دستاوردهای این پژوهش استفاده از یک روش تئوریک به صورت کاربردی است که می تواند مقدمه ای برای گام های بعدی و بکارگیری این روش در ابعاد گوناگون باشد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی بخش کشاورزی، استان خراسان رضوی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
|
  • Pedram Mohaghegh *, Reza Moghaddasi Pages 1-20
    The current study aimed to examine the law of one price by using the monthly data in wholesale and retail markets of potato and tomato during the period of 2010 to 2014 in Tehran. The applied techniques consist of new method of time series econometrics such as HEGY test, Johansen co-integration and vector error correction model. The result of HEGY test indicates the unit root at zero frequency. Furthermore, the Johansen co-integration test revealed the positive relationship between wholesale and retail prices in two markets. The consequence of Granger test represents the unidirectional causality from wholesale prices to the retail ones and the outcome of vector error correction model in each period suggests that 26 and 30 percent of short-run disequilibrium derived by impulse response variables are adjusted in order for tomato and potato markets. As a result, taking the necessary precautions to reduce retail price coherence of the two products to their wholesale price is suggested to the authorities due to restrain price volatilities.
    Keywords: Open Air Markets, Law of one Price, HEGY Test, Johansen Co-Integration
  • Hosein Mohamadi *, Morteza Mohamadi, Fateme Sakhi Pages 21-40
    Exchange rate volatility is one of the major constraints to trade. The aim of this study was to evaluate the effect of exchange rate volatility on trade in agricultural products in the period 1980-2012. For measurement real exchange rate volatility of symmetrical patterns, non-linear and asymmetric GARCH estimated.Ultimately EGARCH (Exponential) coefficient which indicated the presence of asymmetry in exchange rate volatility as a model for the index of exchange rate volatility was selected.To investigate the relationship between variables in the equations, Johansen Juselius vector error correction model (VECM) is used. The results of the model estimates shows that, in the long run, exchange rate volatility had negative effect on exports of agricultural products.Other results also shows that foreign currency revenues earned from exporting oil had negative effect on the export and import of agricultural products. Gross domestic product, in the long-term, had negative and significant effect on imports of agricultural products.Decreasing the exchange rate volatility and targeting it in a reasonable boundary according to economic conditions could enhance agricultural export and increase the potential for planning of production.
    Keywords: Export of Agricultural Products, Generelized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity Model, Imports of Agricultural Products, Real Exchange Rate Volatility, Vector Error Correction Model
  • Milad Amini Zadeh * Pages 41-64
    Economic policies with an impact on farmers’ choice of cropping pattern has key role on soil erosion changes. The purpose of this study is to provide a multi-sector general equilibrium model to examine the tax-trade policies on soil erosion and to assess their economic implications. Results simulated with using data from 2011 for Iran’s economy and policies prioritized with using numerical taxonomy method. Based on results, policies such upland food production tax (-7.54%) and lowland food production subsidy (-7.20%) that directly target crop farmers are more effective in comparison with policies such export subsidy on tree crops (-3.65%) and tariff reduction is manufacturing (-0.33%) in order to reduce soil erosion. Among the four policies, lowland food production subsidy improves economic indices in addition to substantial reduction of soil erosion and based on ranking results, lowland food production subsidy policy is the best policy in more than 70% scenarios. As a result, lowland food production subsidy policy suggested for solving the soil erosion problem in Iran.
    Keywords: Tax Policies, Trade Policies, Multi-Sector General Equilibrium Approach, Soil Erosion, Iran
  • Mostafa Baniasadi *, Mohammad Reza Zare Mehrjerdi Pages 65-86
    Orzooiyeh plain is the most important and the largest crop production in Kerman province in Iran. The main sources of water supply in the plain are groundwater resources and unfortunately their excessive extraction has declined water table and created economical and environmental externalities. The aim of present study is estimation of the effect of ground water tables decline on welfare of farmers. For this purpose, first, production and cost functions of corn and then welfare function was estimated and Welfare changes were calculated in respect to changes in groundwater table. The required data and information were obtained through interviews with 151 farmers in the area in cropping year 2014-15 and Agriculture Organization of Kerman and Kerman Regional Water Authority. Results of this study showed that per one meter drop in water ground water table due to excessive withdrawals, welfare of farmers reduce to the amount of 72.3 million rials and total of welfare reduction of Orzouiyeh plain due to aquifer deficit is 58.3 billion rials.
    Keywords: externalities, groundwater, Social welfare, Orzouiyeh Plain
  • Zahra Naji Azimi * Pages 87-110
    The increased consumption and the depletion of resources is a key factor for concerning the issue of sustainable consumption. On the other hand, optimal consumption will help to increase production efficiency, profitability and competitiveness. Efficiency index demonstrates how we use our resource. So this article integrates fuzzy set theory in the data envelopment analysis (DEA) to calculate efficiency scores when input and output data are fuzzy. FCCR and FSBM models used for calculate efficiency of farmers. 0.6 to 0.7, 39% between 0.5-0.6, 13% in 0.4-0.5 and the rest were greater than 0.7 efficient and by model FCCRI using the same index 7% of farmers had greater efficiency from 0.8 and 45% of their performance were between 0.7 to 0.8, and 25% in 0.6-0.7, 9% in 0.5-0.6 and 12% in 0.4-0.5. So by using these models no farmers have perfect efficiency.
    Keywords: fuzzy DEA, FSBM model, FCCR model
  • Hosein Karami * Pages 111-132
    this deficiency, the holistic approach (system thinking) used to study the impact of level of access to financial resources on investment growth, in this article. System Dynamics (SD) method used in this article as a tool for the implementation of system thinking approach to use its capabilities in complex systems modeling and for achieving suitable results from simulation model. The population under study is Fars province's agricultural processing industries. Period of study is 1360-1410. Vensim software used for modeling and simulating in this article. The results from the simulation of designed model showed, there is direct and interactive relationship between level of access to financial resources and amount of industrial investment.
    Keywords: Investment, Agricultural Processing Industries, System Thinking, System Dynamics, Feedback Loops
  • Mohammad Reza Bakhshi * Pages 133-148
    The aim of this study was to determine the trend of energy use, energy indicators and econometric analysis of energy use model in production of Iran cereal in 1986 to 2008. After determining the amount of inputs used in product of production per hectare, every input was converted to equivalence energy. Results showed that the energy consumed in the production of cereal has increased in the period under study. As total energy inputs in cereal production, increased by 27% from 1986 to 2008, whereas total output energy increased about 43% from 1986 to 2008. Also, the indices of energy efficiency and productivity of crops has been increased during the period. Energy ratio is reached from 1.45 in 1986 to 1.85 in 2008. But the increase in energy ratio of productions has been accompanied by increasing input of energy show the dependency of agricultural ecosystems to input energy particularly non-renewable resources such as fossil fuels . The econometric analysis results revealed that pesticide and seed energy had a positive and significant impact on the cereal production.
    Keywords: Farming systems, energy use efficiency, energy ratio, energy modeling
  • Hamed Rafiei * Pages 149-170
    the purpose of this study is investigation of the factors affecting price volatility for Iran's date. In order to investigate the factors affecting price volatility export of Iran's date has been used approach (ARDL) for 1949-2014. Among all of the variables, years of sanction and number of main target countries are significant at level of 5 percent and share of main target country is significant at the level of 10 percent. With increasing one percent in the number of main target countries, Iran's export prices will be increased in about 0.742 percent. Variable of share in main target country has negative effect on Iran's export prices. Diversity of Iran's export markets with reducing reliance of Iran's export to the main target country and more uniform distribution of export share among other target countries, creates the fewer price volatility of Iran's date export. So paying attention to the diversification of the target markets of date export with the aim of reducing Iran's price volatility in world markets will be necessary.
    Keywords: Export Price volatility, ARDL, Date
  • Gholamreza Rezaei * Pages 171-186
    The main purpose of this study is identification of the effect of agricultural accounting standard application on the qualitative characteristics information rendered by the agriculture and animal husbandry companies (including relevance, reliability, timeliness, comparability, and understandability).The research method is a descriptive correlation, survey type. Auditors and shareholders of agriculture and animal husbandry firms in the second half of 1394 and the first half of 1395 consist of the statistical population of the study. The statistical sample calculated by the Cochran’s formula as 171. In order to test the hypothesis, SPSS software version 19 was used and with respect of normality or non-normality of data the one sample t-test and median test used. The results of testing the hypotheses showed that application of agricultural activities standard increase the qualitative characteristics of relevance and comparability but it has a negative impact in response to the reliability and understandability. Also, the research results showed that application of agriculture accounting standards did not any impact on the timeliness of presented information.
    Keywords: Agricultural activities accounting standard, relevance, reliability, comparability, understandability
  • Reza Esfanjari Kenari * Pages 187-206
    The aim of this study was to investigate of energy technology gap ratio of main crops in Sari city in 2016. The energy technical efficiency and energy technology gap ratio indices were computed using three approaches; group frontier stochastic production function, pooled frontier stochastic production function and the metafrontier function. Data were collected from Agriculture Jihad Organization of Mazandaran. The results showed that in case of filling the gap between other units and units of efficient products, whit no change in technologies the average amount of energy production for soybeans, canola, alfalfa, barley, wheat and rice could be 19, 23, 35, 33, 39 and 28 percent increase. The results also showed that highest energy technology gaps ratio for the products studied was related to soybean (0.81) and canola (0.67). Thus it is suggested that researchers and policymakers should be more attention about environmental goals, especially ETGR to sustainable use of energy consumption to at least one of the goals in optimization of cropping pattern.
    Keywords: metafrontier function, energy technology gaps ratio, energy consumption pattern
  • Hasan Sakhdari * Pages 207-224
    The resource constraint in the economy, given the different needs of the human being, is the subject of technological advancement that has succeeded in overcoming it. analysis hierarchical approach (AHP) can be used as a tool with mathematical techniques in the formulation of goals. Its features are decision making and selection based on expert judgment. According to the results of this study, the production of saffron as the first priority and the production of grains, livestock production, dry production, the production of horticultural products, the production of bees and, finally, production of qualities were placed in the next priorities of agriculture in Khorasan Razavi province, respectively. This approach has been widely used in various fields and one of the other achievements of the present research is the use of a theoretical methodology that can be used as an introduction to the next steps and the application of this method in various dimensions.
    Keywords: prioritizing agriculture, Khorasan Razavi province, Analytical Hierarchy Process (AHP)