فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال ششم شماره 18 (بهار 1393)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال ششم شماره 18 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت الله جوانی، سمیه خادمی صفحات 7-28
    جایگاه والای بیدل دهلوی در ادبیات عرفانی و معانی و مضامین بلند و ژرف در اشعار او، قابل تفسیر و بررسی است. مقاله ی حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی دیدگاه بیدل درباره ی منشا آفرینش و جایگاه انسان در عالم خلقت پرداخته است. در آثار بیدل، اعتقاد به تجلی خداوند و وحدت وجود و جایگاه انسان کامل در آفرینش جهان، به طور چشمگیری مشهود است. بیدل تمام جهان هستی را تجلی حضرت حق می داند. او معتقد است که منشا آفرینش عالم و انسان، عشق است و این عشق در تمام هستی جریان دارد. بیدل مبنای عرفان خود را وحدت وجود معرفی می کند و معتقد است که تمام کثرات این عالم، ریشه در وحدت دارد.
    البته بیدل کثرت را هم به رسمیت می شناسد و معتقد است که با عبور از این کثرات، می توان به وحدت رسید. او برای تبیین عقیده ی وحدت وجودی خویش از تمثیل هایی مانند خیال، آیینه، موج و دریا، حباب و دریا، سلسله ی اعداد و...استفاده می کند. بیدل مانند سایر متصوفان هدف از خلقت و نظام آفرینش را وجود انسان کامل می داند. انسان کامل از نظر بیدل آیینه ی تمام نمای خداوند، خلاصه ی اعیان و زبده ی آفاق است. بیدل پیامبر اسلام(ص)را به عنوان انسان کامل معرفی می کند و هدف از آفرینش جهان را وجود حضرت محمد (ص) می داند.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، تصوف، تجلی، عشق، وحدت وجود، کثرت، انسان کامل
  • زهرا حسین آبادی صفحات 29-48
    نگاره ی درخت، از کهن ترین نگاره های رایج در هنر هند است که پیوستگی قابل ملاحظه ای با باورهای مذهبی و اسطوره ای رایج در این سرزمین دارد. کهن ترین تجلیات درخت در فرهنگ و هنر هندی بیش تر در قالب سه شکل: درخت کی هانی (واژگون)، درخت زندگی و درخت بودهی (درخت تنویر بودا) دیده می شود. این پژوهش با توجه به مساله ارتباط قابل ملاحظه ی باورهای مذهبی رایج در هند با نگاره ی درخت و بنا به اهمیت آن در نگارگری و هنر بودایی، مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش که مبتنی بر شیوه ی توصیفی و تحلیلی است، موضوع درخت مقدس در سه مبحث: 1- ارزش و قداست درخت در هند. 2- انواع درختان مقدس در این سرزمین. 3- تجلی بودا به شکل درخت در هنر بودایی، مد نظر قرار دارد. نتیجه ی این بررسی ضمن آن که حاکی از اهمیت و قداست جایگاه درختان مقدس در بین پیروان ادیان گوناگون موجود در هند می باشد، نشان از آن دارد که پیوستگی حضور خدایان و شخصیت های اسطوره ای با درخت، از عوامل اصلی گسترش نگاره های مربوط به درخت در هنر هندو بودایی است.
    کلیدواژگان: درخت مقدس، درخت بودا، هنر هند، اسطوره
  • امیر حمزه سالارزایی، مینا صابردوست صفحات 49-70
    در این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی و ابزار کتابخانه ای تهیه گردیده است، ارث زن در قانون وعرف ایران و هندوستان به صورت مقایسه ای، مورد بحث قرار گرفته است. ارث متعلق به زن از نظر قوانین اسلام، ملک طلق وی تلقی شده و حتی زن، ملزم نیست آن را برای مخارج زندگی شخصی خود هزینه کند؛ چرا که نفقه ی او بر عهده ی اولیا و همسر اوست. در قانون هند، زن دارای ارثی برابر با مردان است. درحالی که در هر دو کشور، عرف در برخی موارد، مانع رسیدن زنان به ارث می شود، این مشکل در کشور هندوستان نسبت به ایران، مشهودتر و بیشتر است. از آن جا که اسلام، دینی کامل و همه جانبه است و جهانی شدن آن، برطرف شدن شبهه های وارده است و همچنین از مواضعی که بسیار مورد هجمه ی دشمن قرار گرفته، مسائل مربوط به زنان است؛ بنابراین بررسی مقایسه ای آن در قالب جامعه ای اسلامی مانند ایران با سایر مذاهب و جوامع ضروری است. از این رو با بررسی تطبیقی ارث زن در قانون و عرف ایران اسلامی و هندوستان، چنین نمودار می شود که به طور کلی در مجموع با توجه به قانون و عرف هر دو کشور، دسترسی زن به سهم الارث خود بیشتر از کشور هندوستان است.
    کلیدواژگان: ارث، حقوق مالی، زن، عرف، حقوق مدون، حقوق عرفی
  • داوود صارمی نایینی صفحات 71-88
    مقاله ی حاضر، حاصل برنامه ای پژوهشی (میدانی، کتابخانه ای) است که با نگرشی کلی، به مساجد بلوچستان می پردازد. جایگاه بلوچستان در مطالعات هنر اسلامی ایران تاکنون، ناشناخته مانده است. مساجد بلوچستان دارای شاخصه های هنری زیادی در زمینه ی معماری، عناصر و تزئینات وابسته است. بیشتر مساجد شناسایی شده، دارای عظمت و شکوه چندانی نیستند و از نظر قدمت نیز، اکثر آن ها متعلق به سده های متاخر دوره اسلامی هستند؛ اما شاخصه هایی ارزشمند از نظر معماری و تزئینی دارند؛ این ویژگی ها عملا نشانگر فرهنگ خاص بلوچستان هستند. مطالعه دقیق تر این شاخصه های هنری در معماری اماکن مذهبی، تاثیر پذیری آن ها را از مناطق همجوار شرقی، به خصوص شبه قاره ی هند در دوره ی تیموریان بزرگ، روشن می کند. از سوی دیگر، این شاخصه ها تحت تاثیر فرهنگ و معماری فلات مرکزی ایران نیز بوده است. در این مقاله تلاش شده تا با بیان اشتراکات تاریخی، اجتماعی و فرهنگی میان دو منطقه (بلوچستان ایران و شبه قاره هند)، چگونگی تاثیر پذیری این آثار در تزیینات و برخی از عناصر معماری همچون گنبد و مناره بررسی شود.
    کلیدواژگان: مسجد، معماری، بلوچستان، ایران، شبه قاره ی هند
  • محمود غفوری، محمد داوند صفحات 89-116
    تحلیلگران همواره در بررسی تهدیدهای دولت و نیروهای اجتماعی پاکستان علیه امنیت ملی ایران، دیدگاهی حداقلی داشته و صرفا به تبیین تهدیدها یکی از دو حوزه ی دولت یا جامعه ی این کشور بسنده نموده اند. در مقاله ی پیش رو، علاوه بر بازشناسی تهدیدهای امنیتی دولت و نیروهای اجتماعی پاکستان، تهدیدهایی که ناشی از کنش و واکنش دو حوزه ی مزبور هستند، نیز تحلیل می گردد. بنابراین، در ابتدا بر اساس نظریه ی سازه انگاری، تهدیدهای ناشی از جامعه ی پاکستان که منبعث از مسائل هویتی بوده و در شکل بنیادگرایی اسلامی و تجزیه طلبی، علیه امنیت ملی ایران بروز می کنند، بررسی می شوند. سپس بر اساس نظریه ی نئورئالیسم نشان داده می شود که منافع متعارض دولت پاکستان با ایران، منجر به تسهیل حضور نیروهای نظامی آمریکایی و ناتو در منطقه شده و همچنین خطرات امنیتی ناشی از تسلیحات اتمی این کشور برای ایران، قابل ملاحظه هستند. در پایان با در نظرداشت مفروضه ی اصلی نظریه ی عام سیستم ها مبنی بر تعامل اجزای یک سیستم، تهدیدهای ناشی از قاچاق و ترانزیت مواد مخدر و مسئله ی افغانستان که حاصل همکاری دولت و جامعه ی پاکستان علیه امنیت ملی ایران بوده، تحلیل می گردد. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که بررسی تهدیدهای پاکستان علیه امنیت ملی ایران، مستلزم شناخت پیجیدگی های خاص محیط اجتماعی و سیاسی این کشور است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، ایران، دولت پاکستان، جامعه پاکستان، تهدیدهای دوسویه
  • حمیدرضا وارثی، الهام تقی زاده صفحات 117-138
    مطالعه و بررسی تاریخ شهرنشینی در کشورهای مختلف دنیا، یکی از ابزارهای مفیدی است که می تواند ما را با روند تغییر و تحولات این پدیده در حوزه های مختلف جغرافیایی آشنا نماید. یکی از این کشورها، هندوستان است که شواهد باستان شناسی حاکی از یک تاریخ طولانی مدت در امر یکجانشینی و شهرنشینی در این منطقه است. به نظر می رسد که این کشور در روند شهرنشینی خود، فراز و نشیب های متعددی را پشت سر گذاشته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد استفاده به صورت عمده از اطلاعات مندرج در وب سایت سازمان سرشماری هند برگرفته شده است. مبنای تقسیم بندی شهرها در جامعه ی آماری این تحقیق، بر اساس استاندارد سازمان ملل که حداقل جمعیتی آن ده هزار نفر است. ابزار تجزیه و تحلیل، اطلاعات نرم افزارEXCEL است. نتایج پژوهش نشان می دهد علی رغم اطلاعات جهانی ارائه شده درباره ی این کشور، نرخ رشد بالای جمعیت؛ نرخ شهرنشینی در این کشور پایین است. اگر چه روند شهرنشینی در این کشور، دارای پتانسیل ها و قابلیت های بالایی است؛ وجود نابرابری های شدید منطقه ای تا حدودی این مساله را به چالش می کشد. لذا اجرای راهبردهای منطقه ای در راستای متوازن سازی در حوزه ی مورد مطالعه می تواند به عنوان راه حلی کاربردی پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، الگوی توسعه، جهان سوم، هندوستان
  • فاطمه وظیفه دان ملاشاهی صفحات 139-160
    کشمیر، قسمتی از ایالت جامو وکشمیر هند، همواره یادآور دیاری افسانه ای و سرسبز با جلوه هایی از زیبایی های شگرف است که مکان های تاریخی و مناظر طبیعی، جاذبه ی خاصی به آن بخشیده است. اشتراکات فراوان آب و هوایی، طبیعی و فرهنگی کشمیر و ایران سبب شده که کشمیر را«ایران صغیر» بنامند.زبان فارسی که زیرشاخه ای از زبان های هند و ایرانی است با زبان های شبه قاره، پیوندی دیرینه دارد؛ اما در واقع توسعه و نفوذ این زبان در هند، مدیون عرفا و مبلغان بزرگ اسلامی است که بیشترین سهم را در ترویج و گسترش اسلام در شبه قاره داشته اند. گروهی از این مبلغان که شاعرانی فارسی زبان بودند، پس از مهاجرت به کشمیر با نشر علوم، ادبیات و فرهنگ ایران، بستری مناسب را برای گسترش زبان و ادب فارسی در این سرزمین مهیا نمودند.
    این قلم بر آن است تا ضمن معرفی اجمالی سرزمین کشمیر، به ارتباط کشمیر با زبان فارسی و شاعران فارسی گوی آن بپردازد و زوایای پیدا و پنهان نفوذ زبان فارسی را در این سرزمین جستجو نماید. روش تحقیق کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: کشمیر، زبان فارسی، اسلام، عرفان، شعر
  • سیاوش یاری، سمیه شاکرمی صفحات 161-185
    آثار فرهنگ و تمدن ایران را در جای جای هند می توان یافت؛ ولی پنجاب در جذب عناصر و مولفه های فرهنگی و تمدنی ایران همچون زبان، دین، معماری، موسیقی و... از قدمت و اهمیت بیشتری برخوردار است. این منطقه که در دوره ی غزنویان، مرکز سیاسی و اداری آنان گردید، امرا، دیوانسالاران، علما، دانشمندان، عرفا و صوفیان ایرانی را به سوی خود جذب و جلب نمود. بدین ترتیب سند، جایگاه خود را نزد ایرانیان از دست داده و پنجاب جانشین آن گردید. اسم این منطقه پنجاب(پنج آب) به خوبی گویای عمق نفوذ فرهنگ ایران در این خطه از شبه قاره است. پنجاب منشا بسیاری از تغییرات و تحولات مهم هند در دوره ی اسلامی از جمله پیدایش زبان اردو و آیین سیک است و حتی هنر و معماری نشات گرفته از این منطقه و تحت تاثیر فرهنگ و تمدن ایرانی است. هم چنین پنجاب محل نشو و نمای صوفیان و مکتب های صوفیانه و عارفانه ی معروف هند است که بنیانگذاران و بسیاری از اقطاب آن ها ایرانی بودند. مسئله ی مقاله ی پیش رو، بررسی کم و کیف و تحلیل و تفسیر این قضایا و ارائه ی تصویری قابل قبول از فرآیند گسترش و امتزاج فرهنگ و تمدن ایرانی در این منطقه و شناخت زوایای پیدا و پنهان آن با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ و تمدن ایرانی، شبه قاره هند، پنجاب، عرفا و صوفیان، ادبیات فارسی
|
  • Pages 7-28
    The sublime position of Bidel-e-Dehlavi in theosophical literature and deep and exquisite concepts in his poems worth being considered. This study seeks to explore Bidel-e-Dehlavi’s viewpoint upon man’s position in this world and the source of creation by using library data and analytic-descriptive approach. Mirza Abdulgadr Dehlavi is a Vahdat –e Vujudi (pantheist) Sufi and poet and was influenced by Ibn Arabi. He has proposed prominent tenets such as pantheism، Manifestation of Allah، and the special place of Love which he believes is the source of creation of man and the universe. According to Bidel the base of Tasawwof is Unity of Being. He holds that all the varieties of the world spring from Unity. However، He recognizes the varieties of the world as well and asserts that one can attain unity by passing through those varieties. In order to justify Unity of Being، he uses allegories such as illusion، Mirror، sea and set of numbers. Like all other Suffis، Bidel believes that the mere purpose of Creation is the perfect man. In his view، human being is a mirror of God. According to him، prophet of Islam is the perfect Man and the world was created because of his being.
    Keywords: Bidel Dehlavi, Sufism, Epiphany, Love, Vahdat, Vujud (Unity of being), plurality, perfect man
  • Pages 29-48
    The image of tree is one of the oldest images in Indian art which is considerably related to religious and mythical beliefs of this country. The oldest manifestations of tree in Indian art and culture are cosmic tree (converse)، tree of life and the Buddhist tree (Buddha’s tree). This study was conducted to investigate the significant relationship between religious beliefs in India and the image of tree and its importance in Buddhist art. In this study، conducted through the descriptive-analytical method، the issue of tree is addressed from three aspects: 1) the value and sanctity of the tree in India، 2) The types of sacred tree in this land، and 3) The manifestation of Buddha as a tree in Buddhist art. The results while showing the significance and sanctity of sacred trees among the followers of different religions in India، reveal the relationship between the presences of Gods and the mythical characters and the tree is one of the major causes of expansion of images related to the tree in Indian and Buddhist art.
    Keywords: Sacred tree, Buddha's tree, Indian art, Myth
  • Pages 49-70
    In this paper the inheritance of women is discussed in the laws and customs of Iran and India، by descriptive-analytic method and library data in a comparative way. In Islamic point of view، The women’s inheritance is her own absolute property and she is not even obligated to spend it for her family’s life costs. In India also، women and men are equal in receiving inheritance. While in both countries، in some cases، the customs prevent women to reach to their rights، this problem is more obvious in India. Since Islam is a complete religion and its globalization depends on eliminating the ambiguities، a comparative surveying of an Islamic country like Iran and other societies is necessary. The main point in this paper is about women’s financial benefits in inheritance، considering Islamic Iranian and Indian legal rules. In which system women receive more financial benefits? In this paper it is hypothesized that women''s financial benefits in Iranian juridical system are more than India.
    Keywords: Inheritance, financial low, woman, common low, written law
  • Pages 71-88
    The present paper is a result of a field work and a literary project which has been conducted generally on Baluchistan mosques. The significance of Baluchistan art is unknown yet in Iran''s Islamic Art studies. There are many artistic indices in Baluchistan mosques'' architecture and their decorative elements. Many of those which are known to public are not of such worth to be considered، they belong to the recent Islamic centuries، which have valuable indices of architecture and decorations which are the symbol of Baluchistan''s special culture. A careful study on these artistic indices in the architectural structure of religious places reveals the effect of eastern neighbors'' culture، specially Indian Sub-Continent during The Timurids. Beside، these indices have been under influence of architecture and culture of Central Plateau of Iran. This article tries to explain the historical، economical and cultural relationships between two regions (Baluchistan of Iran and Indian Sub-Continent)، and reviews how these religious places have been under influence of the elements and decorations such as dome and minaret
    Keywords: Mosque, Architecture, Baluchistan, Indian Sub, Continent
  • Pages 89-116
    In discussing security threats of Pakistan against I. R. Iran، analysts have paid attention to only one dimension of the threats so far، that is either the government of Pakistan or its society. This article tries to focus on both dimensions of this threat. First، the threats of Paki society which are originated from identity matters and appear in terms of Islamic Fundamentalism (anti-shi’ism) and irredentism (great Baluchistan)، are discussed based on the Constructivist theory. Then according to Neorealism، it has been proved that the conflicting benefits of Pakistan and Iran has facilitated the presence of The US and NATO forces in the area and also Pakistan’s nuclear threat for Iran is significant. In case of nuclear weapons also one may see two dimensions: state use of nuclear weapons against Iran and fundamentalist groups’ access to such weapons in the event of further instability of Pakistan government. Finally based on General Systems theory، the interaction of two realms in the form of transit of narcotics and Afghan problems (fundamentalism and terrorism)، in threatening Iran’s security is presented. The findings of this research reveal that considering Pakistan''s threats against national security of Iran needs understanding the complexities of social and political of situation of Pakistan.
    Keywords: National security, Iran, Pakistan's government, Pakistan's society, dual threats
  • Pages 117-138
    Studying the history of urbanization in different countries is one of the useful tools that makes us familiar with the changes of this phenomena. One of these countries that its archeological evidences show a long history in urbanization and sedentary، is India. It seems that this country had passed numerous up and downs in its urbanization process. The research method in this article is analytical-descriptive method that mainly used from published data and statistics of the India Census website. The division of the population studied in this research is based on UN standards which at least is 10000. The Excel software has been used for data analyzing. The results of our study show that in this country، despite the high rate of population growth reported by international organization (such as UN)، the urbanization rate is low. Although there is a high potential for urbanization in this country، the severe regional inequalities is turning this matter to a challenge. Therefore، performing the regional strategies along with balancing the situation of the area are suggested as practical solution.
    Keywords: urbanization, development pattern, third world, India
  • Pages 139-160
    Kashmir as a part of India''s Jammu and Kashmir state، is always a reminder of a mythical and flourishing land with plenty of wonderful beauties، which has been given a splendid appeal by the historical places and natural views. Climatic، natural and cultural similarities of Kashmir and Iran، caused Kashmir to be called Iran minor. Persian language which is a subdirectory of the Indo-Iranian languages ​​has an old connection to languages ​​of the subcontinent، but the development of this language in India is indebted to Muslims mystics and missioners which have the greatest contribution to the promotion and expansion of Islam in the subcontinent. A group of this missioners who were Persian-language poets، after migrating to Kashmir prepared a suitable ground for the expansion of Persian language and literature in this country by the publication of science، literature and culture of Iran. In addition to present a brief introduction of Kashmir، the aim of this paper is to investigate Kashmir’s connection to the Persian language and poets and to seek overt and covert aspects of Persian language influence on this area by the Library data method.
    Keywords: Kashmir, Persian language, Islam, mysticism, poetry
  • Pages 161-185
    The trace of Iranian culture and civilization can be found in any places of India. However، Punjab had a great role in attracting the Iranian culture and civilized phenomenon such as language، religion، architecture and music. Punjab was the administrative and political center of India during Ghaznavi period in Iran and attracted many Iranian governors، scholars، scientists and Sufis. Consequently، Sind lost its place among Iranians and gave it to Punjab. The name of this area، Punjab (five waters) – which is a Persian word – clearly shows the depth of Iranian culture implementation in this part of the subcontinent. The origin of many significant changes in India during the Islamic period such as foundation of Urdu language، Sikhs ethic، and even art and architecture Punjab، which all are affected by Iranian culture and civilization. In addition، Punjab is the origin of popular theosophy schools of India that most of their founders were Iranian. The present paper analyzes the role of Punjab in implementing the Iranian culture and civilization in India and tries to provide an acceptable image of the Iranian culture and civilization promotion process and its dimension in Punjab region.
    Keywords: Iranian culture, civilization, subcontinent of India, Punjab, Iranian literature, Sufis, learned